Izdavanje udzbenika i kupovina autorskih prava

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
dunjajesenja

#1 Izdavanje udzbenika i kupovina autorskih prava

Post by dunjajesenja »

Pozdrav svima,

Sadrzajno sam dovela kraju udzbenik na kojem sam radila vec duze vrijeme. Nasla sam lektora, moguce i recezenta, ali s izdavacima mi nije jasno kako stvar stoji? Naime, postoji firma za koju trenutno radim, koja zeli da izda taj udzbenik, ali ja nesto nisam sigurna, ni kako ni di ta stvar s njima vodi? Trazili su da otkupe autorska prava ali za mene je to novo polje i nisam sigurna u sta se upustam. Sta prakticno znaci to kupovina tj prodaja autorskih prava? Cula sam da su mnogi imali i dan danas imaju problema s izdavackim kucama po Sarajevu i sire, da se tuze po sudu i slicno, i absolutno zelim da izbjegnem dodatne i nepotrebne probleme! Na kraju ne moram je nikad ni izdati. Kako je stvar krenula s firmom, prave mi pritisak, da je sto prije izdaju, ali, kako i pod kojim uslovima, to jos nije definisano. Sve je to do sad islo na finu pricu, ali nista konkretno! Kad sam trazila ilustratora, samo je se precutalo. :? Sav dio posla sam sama i s prijateljima odradila, ali sada vise nemam ljude koji imaju ikakvo iskustvo oko toga s kojima bih se mogla posavjetovati. Jedni mi govore, nadji kakva advokata, drugi kazu super, hajd da sta radis, a treci, ma ajde, nek ti je izdaju pa kako god.... Meni sve to nije svrha. Ne zelim probleme.
Molim vas za savjete, iskustva, sugestije!
Unaprijed zahvaljujem!
Dunja :-D
Post Reply