Interesuje me iskustvo programera na koji način je najefikasnije zaštiti softver tj. napraviti licencu konkretnije jedan kod za jedan računar ?
Ko je u BiH ovlašten za izdavanje softvera i kakva je procedura ?
Hvala!
Izdavanje softvera; Licenciranje-Aktivacija
Moderator: Benq
- xamp
#2 Re: Izdavanje softvera; Licenciranje-Aktivacija
Advokat Inja Pasalic ti se odlicno razumije u Autorska prava pa mozes nju pitati.
-
huja
#3 Re: Izdavanje softvera; Licenciranje-Aktivacija
Da li možda imate kontakt e-mail od Inje Pašalić ?
- xamp
-
gagy06
#5 Re: Izdavanje softvera; Licenciranje-Aktivacija
Poveži licence i kompjutere (registrovane) u cloud i imaj kontrolu nad korisnicima. Ne znam kako si zamislio distribuciju.huja wrote:Interesuje me iskustvo programera na koji način je najefikasnije zaštiti softver tj. napraviti licencu konkretnije jedan kod za jedan računar ?
Hvala!
-
dragan.s
#6 Re: Izdavanje softvera; Licenciranje-Aktivacija
Najbolja varijanta je eksterna provjera na Internetu. Znači prilikom svakog startovanja programa on pristupi tvojoj bazi negdje na net-u i provjeri je li registracija validna. Naravno da sva komunikacija mora biti kriptovana.huja wrote:Interesuje me iskustvo programera na koji način je najefikasnije zaštiti softver tj. napraviti licencu konkretnije jedan kod za jedan računar ?
Hvala!
Ukoliko računari nisu na Internet-u onda nije loša provjera po serijskom broju hard diska. To je broj koji je jedinstven i unosi ga samo proizvođač. Tu nastaje problem ako disk otkaže i mora se davati licenca za novi.
Kod knjigovodstvenih programa se obično koristi poreski broj firme koja se vodi kao osnova za licencu.
Ali, šta god da koristio, ako je program interesantan za piratizovaje, on će biti razbijen. Prije ili kasnije. Postoje programi pomoću kojih se izvršni kod "pakuje" tj. kriptira da bi bio "nečitljiv" za analizu. Ni to nije 100% zaštita, ali otežava razbijanje.
Ali ako program nije previše interesantan za hakere, teško da će se oni uopšte baviti sa njim.
-
huja
#7 Re: Izdavanje softvera; Licenciranje-Aktivacija
Hvala Vam na savjetima..
Već jesam razmišljao na taj način i uradio tako registraciju programa, samo je potrebno po prvom pokretanju da bude povezan sa internetom , program poveže aktivacijski kod sa serijskim brojem i pohrani ga , tako da pri svakom sljedećem pokretanju programa nije potrebna povezanost sa interenetom, svu provjeru radi offline. Ugl. jako dobro sad za sad fukcioniše što se toga tiče.
Svakako program trebam pustiti u uži krug testiranja, ali prije toga želim da vidim sve oko tih prava da steknem na njega jer me je jako strah da bi mogao neko nešto zloupotrijebiti. Jako teško dolazim do infomracija o autorskim pravima u BiH al' eto probacu kontaktirati Inju Pašalić.
Još me interesuje koga bi mogao kontaktirati u BiH što se tiče izdavanja i distribucije softvera ? Za tu oblast tek nema nikakvih infomacija, mada i kod nas ta industrija nije baš zastupljena.
Šta mislite da li bi mi pametnije bilo to vani da odradim ? S tim da je softver namjenjen isključivo za područije balkana.
Hvala Vam
Već jesam razmišljao na taj način i uradio tako registraciju programa, samo je potrebno po prvom pokretanju da bude povezan sa internetom , program poveže aktivacijski kod sa serijskim brojem i pohrani ga , tako da pri svakom sljedećem pokretanju programa nije potrebna povezanost sa interenetom, svu provjeru radi offline. Ugl. jako dobro sad za sad fukcioniše što se toga tiče.
Svakako program trebam pustiti u uži krug testiranja, ali prije toga želim da vidim sve oko tih prava da steknem na njega jer me je jako strah da bi mogao neko nešto zloupotrijebiti. Jako teško dolazim do infomracija o autorskim pravima u BiH al' eto probacu kontaktirati Inju Pašalić.
Još me interesuje koga bi mogao kontaktirati u BiH što se tiče izdavanja i distribucije softvera ? Za tu oblast tek nema nikakvih infomacija, mada i kod nas ta industrija nije baš zastupljena.
Šta mislite da li bi mi pametnije bilo to vani da odradim ? S tim da je softver namjenjen isključivo za područije balkana.
Hvala Vam