Izdavanje racuna u kaficima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Bolonjac

#1 Izdavanje racuna u kaficima

Post by Bolonjac »

Jucer sam izasao u jedan kafic i narucio pivo a prijatelj kafu. Konorbar donjeo pivo i kafu al nije racun naravno standard Sarajevo.
I prije nego sto sam platio pogledao cjenovnik i trebao bi platiti 4 KM kad on kaze 5KM hajd nevazno nek mu bude marka sto bi ameri rekli tip al nek zna kad cu mu iduci put doci u kafic.
No onda je pitanje kome prkosim konobaru ili gazdi a mislim da su oba kriva.
Gazda jer ne izdaje racun, a konobar sebi uzima jer ne izdaje racun.

Cuo sam da je neka cura dosla iz Zagreba sjela negdje u centru Sarajeva u kafic i konobar joj nije donjeo racun ona fino popila i otisla :)

Zanima me gdje se moze prijaviti lokal koji ne izdaje racun? tj. ima li neki "hotline" ili da li bi mi trebali traziti neki nacin online prijave i kome bi to trebalo prijaviti?

Prije je sasvim normalno bilo da ne dobijes racun no sada kako je vecina kafica pocela izdavati racune stvarno mi smeta kad ga ne dobijem.
alica.k

#2 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by alica.k »

svugdje vani gdje sam bila (pa i u zagrebu) je na cjenovnicima naglaseno nest na fazon "ako konobar ne donese racun, pice vam je poklon od konobara".
*mima*

#3 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by *mima* »

Zasto nisi trazio racun? Imas pravo da trazis. Sam si pristao da te napravi budalom.
tatjanamster

#4 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by tatjanamster »

Bolonjac wrote:Jucer sam izasao u jedan kafic i narucio pivo a prijatelj kafu. Konorbar donjeo pivo i kafu al nije racun naravno standard Sarajevo.
I prije nego sto sam platio pogledao cjenovnik i trebao bi platiti 4 KM kad on kaze 5KM hajd nevazno nek mu bude marka sto bi ameri rekli tip al nek zna kad cu mu iduci put doci u kafic.
No onda je pitanje kome prkosim konobaru ili gazdi a mislim da su oba kriva.
Gazda jer ne izdaje racun, a konobar sebi uzima jer ne izdaje racun.

Cuo sam da je neka cura dosla iz Zagreba sjela negdje u centru Sarajeva u kafic i konobar joj nije donjeo racun ona fino popila i otisla :)

Zanima me gdje se moze prijaviti lokal koji ne izdaje racun? tj. ima li neki "hotline" ili da li bi mi trebali traziti neki nacin online prijave i kome bi to trebalo prijaviti?

Prije je sasvim normalno bilo da ne dobijes racun no sada kako je vecina kafica pocela izdavati racune stvarno mi smeta kad ga ne dobijem.
Daj bgt sredi ovo sa 'jedenjem' :-D (vidio, sjedio, vozio, DONIO... :zzzz: :zzzz: :zzzz: )
A inače, nemoj se pouzdati u cjenovnik, na stolu meni - na računu sasvim druga priča.
Sjedila sam prije neko veče u Saraju, na kolačima sa drugaricom i ja uzela dvije turske baklave (one tanke, sitne)
i ona uzela dvije kugle sladoleda. I sad, piše baklavica 0.50 KM, a kugla sladoleda 1 KM, i ja fino skontam da trebam platiti tri marke i idem na kasu.
Tamo neki nepismeni buco, niti nas je fino uslužio čak me zamalo zalio vodom kad je stavljao na astal. :roll:
Kaže meni 'Imaš za platit' 4.5 KM' ja :shock:
Pa kako, rekoh, evo na meniju..on mene prekide, kaže 'Ev' baklavice dole,marka i po komad.'
Ja krenem da se raspravljam kako sad pa 4.5, hajd i da je baklava 1.5 pa to je 3 KM, a kugle 2 KM, onda je to 5 KM :roll:
On meni - Tako ti je kako ti je.
Ja :x
Zapamtit će kad će moja noga kročit u onu debilnu slastičarnu... :roll:
neka se niko ne uvrijedi...
shambho

#5 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by shambho »

mima wrote:Zasto nisi trazio racun? Imas pravo da trazis. Sam si pristao da te napravi budalom.
:-D

..Meni to zvuci kao posao trzisne inspekcije..Ima i onaj broj na koji ih fino mozes nazvati prijaviti itd. itd. ..Ne zanm bas koji je.. :-?
Bolonjac

#6 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Bolonjac »

alica.k wrote:svugdje vani gdje sam bila (pa i u zagrebu) je na cjenovnicima naglaseno nest na fazon "ako konobar ne donese racun, pice vam je poklon od konobara".
Pishe i na nashim al djaba.
@mima nije mi se dalo peglati bio neki da prostis seljak, a nije ni to rjesenje vec treba lokal prijaviti a problem je sto je malo teze doci do infromacija kako to uraditi idealno bi bilo preko forme na internetu, mozda puno zahtjevam u nasim uslovim al bi imalo smisla. :D
Ako nista bar ih kontaktirati da na stranici daju mail od inspekciej da ih se moze kontaktirati jer surfao sam netom i nisam uspio naci konkretno za kanton sarajevo (ima za BiH i RS)
Bolonjac

#7 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Bolonjac »

pod "Elektronsko podnosenje prijava"
http://www.pufbih.ba/faq/index.php?kategorija=4

a ima i "Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine "
http://www.uino.gov.ba/b/Suzbijanje_prijevara/
*mima*

#8 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by *mima* »

Bolonjac wrote:
alica.k wrote:svugdje vani gdje sam bila (pa i u zagrebu) je na cjenovnicima naglaseno nest na fazon "ako konobar ne donese racun, pice vam je poklon od konobara".
Pishe i na nashim al djaba.
@mima nije mi se dalo peglati bio neki da prostis seljak, a nije ni to rjesenje vec treba lokal prijaviti a problem je sto je malo teze doci do infromacija kako to uraditi idealno bi bilo preko forme na internetu, mozda puno zahtjevam u nasim uslovim al bi imalo smisla. :D
Ako nista bar ih kontaktirati da na stranici daju mail od inspekciej da ih se moze kontaktirati jer surfao sam netom i nisam uspio naci konkretno za kanton sarajevo (ima za BiH i RS)

I inspekcija trazi dokaze.......samo si trebao da lijepo zamolis za racun.....
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#9 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Big Boy »

Važniji telefoni

Aerodrom Sarajevo 289-100

Bakije 533-763

Bolnica Koševo 444-800

Buđenje 1401

Dimnjačar 658-555

Dom zdravlja Centar 663-580

Dom zdravlja Novo Sarajevo 656-100

EKO telefon 230-000

Elektrodistribucija - kvarovi 230-767

GRAS Info-centar 293-183

JKP "Rad" 658-038

Kantonalna inspekcija 663-849

Neeksplodirane mine 442-813

Pokop 642-443

Psihološka pomoć CZR 646-915

Radio-taksi 1515

Sarajevo-stan 442-580

Smetnje 1272

Telefonske informacije 1182

Toplane 650-979

Turistički informativni centar 532-606

Velepekara 648-505

Vodovod 641-462

Autobuska stanica 213-100

BIHAMK Info-centar 664-374

Bolnica Podhrastovi 444-343

Dežurna inspekcija 238-159

Dobrinjska bolnica 664-106

Dom zdravlja Novi Grad 653-878

Dom zdravlja Stari Grad 531-200

Ekspresni poštanski servis 1417

Federalna finansijska policija 664-095

Hitna pomoć 124

Kanalizacija 668-259

MUP 664-211

Opća bolnica Sarajevo 285-100

Policija 122

PTT kvarovi 977

Sarajevo-gas 272-980

Služba pomoći na putu 1282

Stanje prohodnosti puteva 1282

Telegrami 1202

Tržna inspekcija 443-633 :thumbup:

Vatrogasci 123

Veterinarska stanica 442-303
chuchumbamayumbe

#10 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by chuchumbamayumbe »

Ako stignem danas postiracu racun iz Caffee bar-a "Biblioteka" u Envera Sehovica.
Pise na racunu ID broj, cijena Macchiato 2.00.
Ukupno Gotovina: 2.oo
PDV 17% = 0 ?!?!??!?!
Ukupno PDV = 0 ?!?!?!?!
A u zaglavlju racuna lijepo pise podvucenim "Nije u sistemu PDV!!!" - doslovno podvuceno i doslovno sa 3 uzvicnika?!
WTF to treba da znaci?!
Bolonjac

#11 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Bolonjac »

http://www.inspektorat.vladars.net/inde ... ang=sr-lat

e tako nesto dodushe to je za komplet RS

evo za KS
http://www.ks.gov.ba/node/454

no nemaju sajt. Federalna:
http://www.fuzip.gov.ba/start.htm
Last edited by Bolonjac on 05/07/2009 15:49, edited 1 time in total.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#12 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Big Boy »

chuchumbamayumbe wrote:Ako stignem danas postiracu racun iz Caffee bar-a "Biblioteka" u Envera Sehovica.
PDV 17% = 0 ?!?!??!?!
Ukupno PDV = 0 ?!?!?!?!
A u zaglavlju racuna lijepo pise podvucenim "Nije u sistemu PDV!!!" - doslovno podvuceno i doslovno sa 3 uzvicnika?!
WTF to treba da znaci?!
Mislim da ima fora da u zavisnosti od godisnjeg prometa novca ne moras biti u sistemu PDV-a nego placas neki pausal kao porez. Po sistemu, ko voli nek' izvoli. :-)
chuchumbamayumbe

#13 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Big Boy wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ako stignem danas postiracu racun iz Caffee bar-a "Biblioteka" u Envera Sehovica.
PDV 17% = 0 ?!?!??!?!
Ukupno PDV = 0 ?!?!?!?!
WTF to treba da znaci?!
Mislim da ima fora da u zavisnosti od godisnjeg prometa novca ne moras biti u sistemu PDV-a nego placas neki pausal kao porez. Po sistemu, ko voli nek' izvoli. :-)
Prvi put da cujem za takvu opciju!
:shock:
Big Boy

#14 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Big Boy »

chuchumbamayumbe wrote:Prvi put da cujem za takvu opciju! :shock:
XVI . REGISTRACIJA OBVEZNIKA

Član 57.
Registracija za PDV

Svako lice čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama i promet dobrima oslobođenim uz
kredit u prethodnoj godini prelazi ili je vjerovatno da će preći prag od 50.000 KM dužno je da se
registrira prema ovom zakonu kao poreski obveznik. Kada se određuje da li je ili nije pređen prag od
50.000 KM, uzima se u obzir i promet povezanih firmi i ostalih subjekata koji su kroz posjedovanje
dionica, ili na bilo koji drugi način, pod zajedničkom neposrednom ili posrednom kontrolom.

http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... _o_PDV.pdf
chuchumbamayumbe

#15 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Big Boy wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Prvi put da cujem za takvu opciju! :shock:
XVI . REGISTRACIJA OBVEZNIKA

Član 57.
Registracija za PDV

Svako lice čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama i promet dobrima oslobođenim uz
kredit u prethodnoj godini prelazi ili je vjerovatno da će preći prag od 50.000 KM dužno je da se
registrira prema ovom zakonu kao poreski obveznik. Kada se određuje da li je ili nije pređen prag od
50.000 KM, uzima se u obzir i promet povezanih firmi i ostalih subjekata koji su kroz posjedovanje
dionica, ili na bilo koji drugi način, pod zajedničkom neposrednom ili posrednom kontrolom.

http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... _o_PDV.pdf
Daj mi molim te pojasni sta ovo treba da znaci, posto nisam ekonomista.
Da li to znaci da Biblioteka placa pausalno zato sto im promet ne prelazi 50.000 KM, ili nesto drugo?!
Prolaznik

#16 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:57, edited 1 time in total.
JThomas

#17 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by JThomas »

nisam stručnjak, ali ovako odokativno, ako je kafa 1.50 KM, a ulazni resursi za nju ne koštaju više od tridesetak feninga po jednoj kafi, zar nije isplativije plaćati PDV na ulaz nego na razliku između ulaza i izlaza?
chuchumbamayumbe

#18 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Prolaznik wrote:Pravni subjekat čiji godišnji promet ne prelazi 50.000 KM nije obavezan da se registruje u sistemu PDV-a. To znači da svu robu koju kupuje plaća sa PDV-om ali kad je prodaje ne smije na prodajnu cijenu dodati PDV. U principu takav subjekat taj ulazni PDV nema pravo da odbije i ako ima istu prodajnu cijena kao konkurent u stvari zarađuje manje.

Da su pametni svi bi bili registrovani u sistemu PDV-a i imali pravo da odbijaju ulazni i naplaćuju izlazni. Tako bi plaćali porez samo na razliku ta dva (pošto je izlaznih 17% veće nego ulaznih 17%) i njima bi ostajalo više zarade.
Sve je to OK, ali neka me neko uvjeri da Biblioteka nema promet veci od 50.000 KM godisnje!?
Pa dok ja odem na kafu 30 min, ljudi tamo ostave najmanje 50km.
Neka ima 140km dnevno prometa, to mu je 50.oookm.
Pa ne prodaju koshpice, nego kafu od 2km.
Ko koga ovdje pravi ludim?!
JThomas

#19 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by JThomas »

dobro, sad smo već na terenu poreske utaje :lol:
Neelix

#20 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Neelix »

shambho wrote:
mima wrote:Zasto nisi trazio racun? Imas pravo da trazis. Sam si pristao da te napravi budalom.
:-D

..Meni to zvuci kao posao trzisne inspekcije..Ima i onaj broj na koji ih fino mozes nazvati prijaviti itd. itd. ..Ne zanm bas koji je.. :-?
ODJELJENJE TRŽIŠNE I TURISTIČKO-UGOSTITELJSKE INSPEKCIJE
Adresa: Sarajevo, Meše Selimovića 12
Šef Odjeljenja
Mr Midhat PAŠIĆ
Tel. + 387(0)33 770-197
ARmAn1i

#21 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by ARmAn1i »

chuchumbamayumbe wrote:
Prolaznik wrote:Pravni subjekat čiji godišnji promet ne prelazi 50.000 KM nije obavezan da se registruje u sistemu PDV-a. To znači da svu robu koju kupuje plaća sa PDV-om ali kad je prodaje ne smije na prodajnu cijenu dodati PDV. U principu takav subjekat taj ulazni PDV nema pravo da odbije i ako ima istu prodajnu cijena kao konkurent u stvari zarađuje manje.

Da su pametni svi bi bili registrovani u sistemu PDV-a i imali pravo da odbijaju ulazni i naplaćuju izlazni. Tako bi plaćali porez samo na razliku ta dva (pošto je izlaznih 17% veće nego ulaznih 17%) i njima bi ostajalo više zarade.
Sve je to OK, ali neka me neko uvjeri da Biblioteka nema promet veci od 50.000 KM godisnje!?
Pa dok ja odem na kafu 30 min, ljudi tamo ostave najmanje 50km.
Neka ima 140km dnevno prometa, to mu je 50.oookm.
Pa ne prodaju koshpice, nego kafu od 2km.
Ko koga ovdje pravi ludim?!
hehe pa sve je jasno pogledom na vozilicu :p i svakodnevne kazne koje se gomilaju na trotoaru pod brisacem preko puta biblioteke..laf 8)
cyprus

#22 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by cyprus »

Uh, ja sam u Zenici dobio račun na kome piše 7 KM, a konobar koji je to donio reče: ovo dođe 8 maraka :D :D :D

Iako ništa ofirnije u životu nisam vidio, nije mi se dalo kontrirat zbog marke :D
Erzsebet

#23 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Erzsebet »

Meni nikad niko nije uspio naplatiti više nego što piše u cjenovniku, čak i ako mi donese veći račun. U City Pubu su jedno vrijeme konobari stalno pokušavali da zapale goste, iako su mnogi od njih svaki dan tu sjedili i znali cijene napamet. U to vrijeme kafa s mlijekom je bila 1,5 KM, a redovno su mi tri takve kafe pokušavali naplatiti 6 KM. Uvijek sam uljudno i lijepo govorio kako "nije 6, nego 4,5 marke" i tu su svaki put ušutili. Jednom mi je konobarica donijela najprljaviju šolju kafe na svijetu, mrlje od kafe svuda po njoj, kladim se da je niko nije ni pokušao oprati. Naravno, nisam dotakao kafu, i kad sam krenuo legenda nema sitno (ceh je bio 7,5 KM), vraća mi marku i po umjesto dvije i po i kaže mi "dođem ti marku". Moj odgovor je bio "dođem ja tebi sedam i po" i samo uzmem nazad svojih 10. Dovedem je za sto i pitam je bil" popila ovu kafu koju je donijela. Kaže, "ne bih". :mrgreen:

Kasnije ih je nekoliko dobilo otkaz i više se to ne dešava, bar meni ne. Vrlo često ih sad zezam i tražim da mi donesu "žgaravušu", jer se zna desiti da je kafa grozna.
Bolonjac

#24 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by Bolonjac »

Erzsebet wrote:Meni nikad niko nije uspio naplatiti više nego što piše u cjenovniku, čak i ako mi donese veći račun. U City Pubu su jedno vrijeme konobari stalno pokušavali da zapale goste, iako su mnogi od njih svaki dan tu sjedili i znali cijene napamet. U to vrijeme kafa s mlijekom je bila 1,5 KM, a redovno su mi tri takve kafe pokušavali naplatiti 6 KM. Uvijek sam uljudno i lijepo govorio kako "nije 6, nego 4,5 marke" i tu su svaki put ušutili. Jednom mi je konobarica donijela najprljaviju šolju kafe na svijetu, mrlje od kafe svuda po njoj, kladim se da je niko nije ni pokušao oprati. Naravno, nisam dotakao kafu, i kad sam krenuo legenda nema sitno (ceh je bio 7,5 KM), vraća mi marku i po umjesto dvije i po i kaže mi "dođem ti marku". Moj odgovor je bio "dođem ja tebi sedam i po" i samo uzmem nazad svojih 10. Dovedem je za sto i pitam je bil" popila ovu kafu koju je donijela. Kaže, "ne bih". :mrgreen:

Kasnije ih je nekoliko dobilo otkaz i više se to ne dešava, bar meni ne. Vrlo često ih sad zezam i tražim da mi donesu "žgaravušu", jer se zna desiti da je kafa grozna.
Meni je u accessu ubjedljivo najgora kafa- proljevusha :)
Pitam se jel jos iko ide tamo do kad je eFM napravio bastu i spustio cijene
slavkoimamodilera

#25 Re: Izdavanje racuna u kaficima

Post by slavkoimamodilera »

Ima nesto psiholoski u tome :-) kad sam na moru ili bilo gdje u HR redovno ostavljam napojnicu i to pocesto izdasnu - u Sarajevu apsolutno ne osjecam tu potrebu... em najcesce nema racuna (sto samo po sebi meni licno i nije toliki problem, al haj), em te redovno pokusavaju napravit budalom, a nema stvari koju mrzim vise :x
Nemoj me ziv bio zavrtat za marku :roll: oderi me za cenera, petn'est na par tura pica, ali nemoj se ofirat za marku ba :run:
Post Reply