Izborne krađe

Post Reply

Da li će i kod nas biti nešto slično?

Vjerujem da hoće
11
73%
Vjerujem da neće
4
27%
Neopredijeljen
0
No votes

Total votes: 15

klmnopq

#1 Izborne krađe

Post by klmnopq »

... da li će i kod nas biti nešto slično?
klmnopq

#2 Re: Izborne krađe

Post by klmnopq »

klmnopq

#3 Re: Izborne krađe

Post by klmnopq »

Pojedini građani BiH u dijaspori dobili kutije sa nekoliko stotina glasačkih listića

Naime, našoj redakciji javio se čitatelj iz St. Louisa koji tvrdi da je njegov poznanik u ovom američkom gradu dobio paket sa stotinu glasačkih listića koji pripadaju ljudima iz 20 država SAD-a. Svoje tvrdnje potkrijepio je fotografijama.

"Čovjek iz St. Lousia je upravo dobio paket iz Centralne izborne komisije na kućnu adresu koji sadrži stotinu koverti sa glasačkim listovima koji pripadaju različitim ljudima iz 20 država u Sjedinjenim Državama. Koverte su uredno zapakovane i zalijepljen, tako da ostaje pitanje ko i zašto je poslao izborne listove ljudi iz Kalifornije, Teksasa, Ilinoisa, New Yorka... na adresu jednog covjeka u St. Louisu?", pita se naš čitatelj.

Predsjednik Centralne izborne komisije, Stjepan Mikić, kratko se osvrnuo na posljednja dešavanja u vezi sa glasačkim listićima. On je samo kazao da je zatražio od kompanije BH Pošta kompletnu informaciju kako su pošiljke CIK-a dostavljene biračima koji su se registrovali za glasanje putem pošte.

Kandidat Stranke dijaspore BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Džebrail Bajramovi, također je upozorio na propuste CIK-a BiH pri realizaciji procesa glasanja putem pošte.

On je kazao da je CIK BiH poslao nekoliko desetaka koverata u kojima su glasački listići namijenjeni glasačima u dijaspori na jednu adresu umjesto preporučeno svakom registriranom glasaču posebno.

Ovakvih primjera ima u Švedskoj, Belgiji, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Kanadi i drugim zemljama u kojima su registrirani glasači, a na neke adrese poslano je i više od 300 glasačkih listića.

Istaknuo je da je sreća da su prijave stigle od savjesnih pojedinaca koji su ove informacije odmah prijavili.

Zbog ovoga, navodi Bajramović, kovertu može otvoriti bilo ko i zaokružiti bilo kojeg kandidata zbog čega Bajramović opravdano sumnja na malverzaciju prilikom izbornog procesa za predstojeće oktobarske opće izbore u BiH.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pojedini ... /140911050
cyprus

#4 Re: Izborne krađe

Post by cyprus »

Ma biće toga sigurno u manjoj mjeri, ali sumnjam da krađa može poprimit razmjere da značajno utiče na kompletne izborne rezultate...
sema911s

#5 Re: Izborne krađe

Post by sema911s »

bice ko u onom vicu dosao da vidi preminulog oca,.,
modem33

#6 Re: Izborne krađe

Post by modem33 »

cyprus wrote:Ma biće toga sigurno u manjoj mjeri, ali sumnjam da krađa može poprimit razmjere da značajno utiče na kompletne izborne rezultate...

Izborna kradja vec utice u zadnjih 15 godina na izborne rezultate. (to vam govori osoba koja je 11 godina kao posmatrac)

Biracki odbori u birackim mjestima odredjuju pobjednike na izborima A NE GLASACI.....

Prije 2-3 mjeseca su krenule torbe po 20 miliona KM u kesh-u da se kupe biracki odbori ....

Tako da ne trebam sta dalje govoriti.

RJESENJE: Uvesti ELEKTRONSKO GLASANJE u "Izbornom zakonu".... Zasto ? Pa zaobilazimo biracke odbore .... glas se ODMAH REGISTRUJE u centralnoj bazi podataka, NE MOGU BITI NEVAZECI GLASACKI LISTICI i lakse je uspostaviti NADZOR GLASANJA OD MOGUCIH PREVARA.

RJESENJE 2: UKINUTI KOMPENZACIONE LISTE (joker mandate) gdje ulaze ljudi u parlament sa 3 glasa 100% i koji imaju krivicne prijave koje odredi presjednik stranke pored KANDIDACIJSKIH LISTI. .... Zato nam u parlamentu sjede krimosi sa 3 glasa a 100% prodje ...a netko ne moze u parlament proci sa 4000 glasova na izborima jer nisu na KOMPENZACIJSKOJ LISTI.

Zato je percepcija gradjana da glasaju za iste jer ne znaju za ove 2 stavke koje sam naveo a nijedan politicar nece vam reci.

Tada BiH moze ici naprijed..... 8-)
sema911s

#7 Re: Izborne krađe

Post by sema911s »

modem33 wrote:
cyprus wrote:Ma biće toga sigurno u manjoj mjeri, ali sumnjam da krađa može poprimit razmjere da značajno utiče na kompletne izborne rezultate...

Izborna kradja vec utice u zadnjih 15 godina na izborne rezultate. (to vam govori osoba koja je 11 godina kao posmatrac)

Biracki odbori u birackim mjestima odredjuju pobjednike na izborima.....

Prije 2-3 mjeseca su krenule torbe po 20 miliona KM u kesh-u da se kupe biracki odbori A NE GLASACI ....

RJESENJE: Uvesti ELEKTRONSKO GLASANJE u "Izbornom zakonu".... Zasto ? Pa zaobilazimo biracke odbore .... glas se ODMAH REGISTRUJE u centralnoj bazi podataka, NE MOGU BITI NEVAZECI GLASACKI LISTICI i lakse je uspostaviti NADZOR GLASANJA OD MOGUCIH PREVARA.

RJESENJE 2: UKINUTI KOMPENZACIONE LISTE (joker mandate) gdje ulaze ljudi u parlament sa 3 glasa 100% i koji imaju krivicne prijave koje odredi presjednik stranke pored KANDIDACIJSKIH LISTI. .... Zato nam u parlamentu sjede krimosi sa 3 glasa a 100% prodje ...a netko ne moze u parlament proci sa 4000 glasova na izborima jer nisu na KOMPENZACIJSKOJ LISTI.

to elektronsko pa svako dijete ce ti napravit neku carlamu i radice sa programom sta hoces i kako hoces,.,

ja sam za malo radikalniju tu politiku izbora,. da ako slazu mozemo ih objesit, ubit raskomadat njih i porodice tih izabranih, ako ne ispune to sto su obecali skidamo im glavu javno na trgu,.,
neimenovan.x

#8 Re: Izborne krađe

Post by neimenovan.x »

sema911s wrote: to elektronsko pa svako dijete ce ti napravit neku carlamu i radice sa programom sta hoces i kako hoces,.,
Ne budi smiješan. Banke svaki dan prebacuju milijarde dolara pomoću računara, a bosanac misli da svako dijete može hakovati profesionalno odrađen sistem :-)

Šta sve čovjek pročita na ovom forumu... ispade teže lažirati potpis i nabaviti kopije ličnih karti nego hakovati banku :-)
Izgleda da nam je u genima usađen strah od bilo kakvog napredovanja i novih stvari.
cyprus

#9 Re: Izborne krađe

Post by cyprus »

modem33 wrote:

Biracki odbori u birackim mjestima odredjuju pobjednike na izborima A NE GLASACI.....

Prije 2-3 mjeseca su krenule torbe po 20 miliona KM u kesh-u da se kupe biracki odbori ....

Zato je percepcija gradjana da glasaju za iste jer ne znaju za ove 2 stavke koje sam naveo a nijedan politicar nece vam reci.

Želiš reći da je na dosadašnjim izborima narod glasao drugačije od onoga kakvi su bili rezultati? :shock:

Ne znam, moje iskustvo je znatno manje (dvaput bio potpredsjednik biračkog odbora) i oba puta je sve bilo maksimalno čisto, bez ikakvih pokušaja da bude drugačije... Znam da je to premalo da bih donosio neke generalne zaključke, ali općenito mi djeluje malo vjerovatno da se krupne krađe mogu desiti kod nas, tipa da odluče pobjednika ili naprave bilo kakvu razliku veću od jednog mandata...

Al dobro, to je do mene, po prirodi sam naivan :mrgreen:

PS A šta si ti kao posmatrač svih tih ranijih izbora mogao primijetiti od neregularnosti i da li si to prijavio?
Innovation

#10 Re: Izborne krađe

Post by Innovation »

cyprus wrote: PS A šta si ti kao posmatrač svih tih ranijih izbora mogao primijetiti od neregularnosti i da li si to prijavio?
:thumbup:
modem33

#11 Re: Izborne krađe

Post by modem33 »

cyprus wrote:
modem33 wrote:

Al dobro, to je do mene, po prirodi sam naivan :mrgreen:

PS A šta si ti kao posmatrač svih tih ranijih izbora mogao primijetiti od neregularnosti i da li si to prijavio?

Smijesan si ..... neregularnosti je tesko dokazati jer ljudi bosancerosi "vole sutiti" .... Drugo ..... ljudi vole mijenjati i glasacek kutije tokom transporta .... a da ne govorim koliko ima "birackih odbora po citavoj BiH-a"....

Ali 2010 na opcim izborima na nekoliko birackim mjestima samo u tuzlanskom kantonu npr. SDP je od svoja 3 predstavnika za FBiH parlament pokrao tako da od mogucih 916 "registrovanih glasaca" jedan kandidat je dobio svih 916 a ostala dvojica kandidata po 0 glasova .....

Rjesenje je jedino ELEKTRONSKO GLASANJE. 8-)
A sve velike stranke u BiH su protiv ELEKTRONSKOG GLASANJA a narod moze pritisnit "parlament" samo da je slozan i nepotkupljiv ili ce na protestima biti optuzeni da dilaju 50000 tona speed-a :-) .
klmnopq

#12 Re: Izborne krađe

Post by klmnopq »

Općina Novo Sarajevo obezbijedila 50 hiljada KM za stadion Grbavica
Da li je ovo naivan pokušaj "kupovine" glasova navijača Želje?
klmnopq

#13 Re: Izborne krađe

Post by klmnopq »

BH Pošta: 'Nismo krivi za probleme u distribuciji glasačkih listića'

BH Pošta u saopštenju za javnost ponovo ističe da ne snosi odgovornost za probleme koji su se pojavili u procesu distribucije, odnosno uručenja glasačkih listića bh. građanima u inostranstvu.

"Kako bi se otklonile sve nedoumice u procesu slanja glasačkih listića u inostranstvo, po nalogu generalnog direktora JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo Muje Butkovića, formirana je Komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja prilikom slanja glasačkih listića u inostranstvo koja je utvrdila da odgovornosti za propuste oko dostave glasačkih listića u inostranstvo od BH Pošte nije bilo", stoji u saopštenju.

Kako se dodaje, to potkrepljuju činjenicama i dokazima koji su nastali na osnovu pregleda video zapisa sigurnosnih kamera u Izmjeničnoj pošti 71003 Sarajevo, kao i na osnovu dostavljene dokumentacije. Predmetne pošiljke (41321 pismo do 100 grama težine) preuzete su 28. augusta ove godine oko 11.30 sati u skladištu CIK- a u Istočnom Sarajevu i uz pratnju policije dopremljene u objekt Centra pošta Sarajevo, odnosno Poštu 71122 Sarajevo u ulici Put života bb.

Po izvršenom istovaru pošiljaka, koje su bile pakovane u kutije, pojedinačno su ispakovane i svako pismo je pojedinačno žigosano poštanskim žigom (mašinskim i ručnim žigom), te se tom prilikom izvršila provjera težine pošiljaka, kao i njihov broj.

Nije utvrđeno da nedostaje neka od pošiljaka, niti da je neka od pošiljaka mase veće od 100 grama, dodaje se u saopštenju.

Nakon izvršenog žigosanja predmetnih pošiljaka, one su sukcesivno otpremane u Izmjeničnu Poštu 71003 Sarajevo. U izmjeničnoj pošti 71003 Sarajevo je izvršeno sortiranje pošiljaka prema odredišnim državama, te su vezane u svežnjeve.

Svežnjevi su ubacivani u vreće pismonosnih zaključaka prema odredišnim državama nakon čega su vreće zatvarane i otpremane putem Međunarodnog aerodroma Sarajevo na odredišta u skladu sa propisima i standardima Svjetskog poštanskog saveza.

"Napominjemo da smo CIK-u dostavili manipulativne isprave iz kojih je vidljivo kada su otpremljene vreće za odredišne zemlje preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Procedura sačinjavanja svežnjeva je propisana aktima Svjetskog poštanskog saveza i važeća je za sve poštanske operatore u svijetu", navode iz BH Pošte.

Evidentno je, kako dodaju, da su predmetne pošiljke otpremljene u pismonosnim zaključcima (vrećama) kako je i propisano, te da se niti jedna pošiljka unutar tog zaključka (vreće) ne može smatrati paketskom pošiljkom, niti uručiti skupno, ukoliko glasi na različite primaoce i različite adrese.

Naime, da bi se pošiljka tretirala kao paket, morala bi imati sljedeće elemente: paketski, prijemni broj u vidu bar koda; prateću dokumentaciju obaveznu za paketske pošiljke, koja se pričvršćuje za paket; otprema u paketskom zaključku (vreći) koju prati popis pojedinačnih paketa sa bar kod brojevima.

Ništa od navedenog nisu sadržavali svežnjevi predmetnih pismonosnih pošiljaka.
It_is_a_Leclerc

#14 Re: Izborne krađe

Post by It_is_a_Leclerc »

Uvijek toga bude u siromašnim zemljama trećeg svijeta i nerazvijene demokratije kakve su Afganistan, BiH, Burkina Faso itd.
Ipak, činjenica da ipak imamo međunarodnu prismotru doprinosi tome da te prevare i manipulacije značajnije ne utiču na ishod izbora.
Međutim, imam osjećaj da će Dodik i "Službeni Glasnik Republike Srpske" i "Atlantic BB", kao kompanije u vlasništvu njegovih ljudi, uraditi nešto na ovim izborima.

Osim toga, ja sam bio svjedok da je na jednom izbornom mjestu u mojoj općini "slučajno" nstalo strujo na izbornom mjestu baš u trenutku otvaranja kutija. :lol:
klmnopq

#15 Re: Izborne krađe

Post by klmnopq »

Post Reply