Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Moje opravdanje za neizlazak na izbore je:

1. Nemam za koga glasati, svi su isti, banditi, lopovi, licemjeri,...
30
58%
2. Moj glas neće ništa promijeniti
6
12%
3. Tajno glsanje na izborima, kao dostignuće demokratije, je laž
2
4%
4. Ne zavisim od političara na vlasti, pa mi je tegobno u nedjeljno jutro otići do izbornog mjesta
4
8%
5. Ionako će prilikom prebrojavanja glasova načiniti prevaru, neću da učestvujem u tome
3
6%
6. Čin glasanja je ''bavljenje politikom'', a mene politika ne interesuje
2
4%
7. Ja sam ozbiljan/na čovjek i gledam svoja posla
2
4%
8. Politikom se bavi samo fukara
3
6%

Total votes: 52

vivaldi

#26 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by vivaldi »

PipiDugaDevetka wrote:On je davno raskrstio sa ''velikim životnim pitanjima'' i spoznao da nije sve u rješavanju nacionalnih pitanja, nego je interes, vrlo često ekonomski interes (čitaj, novac) u fokusu zbivanja.

Uzroci ratova su najčešće ekonomski, pa onda, ostalo,...Samo interes vlada svijetom.
Samo mi objasni zasto ekonomski interes nije rijesio pitanje Kipra? Zasto nije rijesio pitanje Baskije, IRA u Sj. Irskoj?

Proslog ljeta su bombe odjekivale cuvenom Majorkom!!!! Ej, bombe!!! Pa toga ni kod nas nema od rata!!! E sada zamisli koliko su oni jaki kada fakticki djeluju na prostoru Spanije i Francuske, zemalja koji imaju super mocne obavjestajne sluzbe, ali se ovi opet nekako provuku. Isti slucaj i sa IRA-om.

Kakav tek standard imaju u odnosu na nas...

Ekonomija jeste super vazna i vlada svijetom, ali ipak postoji jedna stvar vaznija od toga. Ameri su Irak napali zbog interesa, ali ako napadnu Sjevernu Koreju to sigurno nece biti zbog polja rize.
Suti i trpi

#27 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Suti i trpi »

cyprus wrote:Neki dan sam učestvovao u onoj akciji "101 razlog zašto glasati za ženu'' i djeleći letke po ulici dosta ljudi na ulici mi je reklo da neće glasat niti su ikad glasali, zato što ne vjeruju da našu vlast uopšte bira narod, već da se oni sami izaberu, tako da nema svrhe izlazit na izbore :shock: :shock: Što je najjače, ti njih ne možeš razuvjerit, sve je to u nekom svom svijetu zavjere :D

Uh, kako nama fali edukacije, pismenosti i poznavanja osnovnih stvari :-) :-)
Tuzno i istinito. Nakakv narod - takva vlast! Lijepo je Balas napiso 'nama je lepo, taman kako smo zasluzili...'.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

vivaldi wrote:
PipiDugaDevetka wrote:On je davno raskrstio sa ''velikim životnim pitanjima'' i spoznao da nije sve u rješavanju nacionalnih pitanja, nego je interes, vrlo često ekonomski interes (čitaj, novac) u fokusu zbivanja.

Uzroci ratova su najčešće ekonomski, pa onda, ostalo,...Samo interes vlada svijetom.
Samo mi objasni zasto ekonomski interes nije rijesio pitanje Kipra?

Zasto nije rijesio pitanje Baskije, IRA u Sj. Irskoj?

Proslog ljeta su bombe odjekivale cuvenom Majorkom!!!! Ej, bombe!!! Pa toga ni kod nas nema od rata!!! E sada zamisli koliko su oni jaki kada fakticki djeluju na prostoru Spanije i Francuske, zemalja koji imaju super mocne obavjestajne sluzbe, ali se ovi opet nekako provuku. Isti slucaj i sa IRA-om.

Kakav tek standard imaju u odnosu na nas...

Ekonomija jeste super vazna i vlada svijetom, ali ipak postoji jedna stvar vaznija od toga. Ameri su Irak napali zbog interesa, ali ako napadnu Sjevernu Koreju to sigurno nece biti zbog polja rize.
Bili su jedan mic do rješenja kiparske krize, međutim nisu ih primili u EU, pa sve propalo. Primili pola države u EU,...Tako, sada nemaju 28 država u EU, nego 27 i po.

Sam si potvrdio da USA ratuje u Iraku zbog nafte, a nafta se prodaje za $$$$.

Sjeverna Koreja će nakon poraza u ratu sa USA biti pripojena Južnoj braći, gdje isto tako vlada Mr. $$$ u sklopu svjetske gl(a)obalizacije. ....itd....itd. Svaki sukob na Planeti se može svesti na $$$.

Bio sam u Kongu koji je prebogat dijamantima, naftom, coltanom=mineral od kojeg se pravi titanijum bez kojeg, opet, nema izrade mikroelektroničkih uređaja,...Saznao sam da Klinton i Obama imaju akcije kod Kralja Dijamanata u USA,...U Kongu se desio genocid sa preko 4 miliona žrtava u nekoliko godina.

Genocidne pobune se nastavljaju u toj, nama bratskoj državi, koja ima nesreću da ima prirodne resurse za izvoz.

Šljunak sa obala moćne rijeke Kongo tako lijepo izgleda nakon afričke kiše, kada ga obasja sunce kao da je neko bisere prosuo po dvorištu. Da samo izvoze taj šljunak širom svijeta, ne bi bilo u DR Kongu gladi, HIV-pozitive, siromaštva u toj nesretnoj zemlji u kojoj je vrijeme stalo negdje 60-tih godina kada je Čombe (CIA=Kenedi) ubio Patrisa Lumumbu, legalnog predsjednika Vlade.

Ekonomija i $$$ su iznad svega,...Spas je u Čiča Gliši kojeg treba nacrtati kada se nađeš u izbornoj niši!
vivaldi

#29 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by vivaldi »

Nisam bas o Kongu pisao, vec o ETA-i, IRA-i i Kipru, a ti mi na to samo odgovori da se Kipar "zamalo" rijesio, ali necemo vise o tome jer mislim da nemamo vise sta novo reci.

Vote for Cica Glisa :dance:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

vivaldi wrote:Nisam bas o Kongu pisao, vec o ETA-i, IRA-i i Kipru, a ti mi na to samo odgovori da se Kipar "zamalo" rijesio, ali necemo vise o tome jer mislim da nemamo vise sta novo reci.

Vote for Cica Glisa :dance:
Kongo kakav je takav je, pa su na referendumu usvojili svoj Ustav, a nama ga Holbruk ''pristavio'' uz Okvirni mirovni sporazum sa uperenim pištoljem ''nastavka rata'' u potiljak.

Primjerak Ustava na bh. jezicima netragom nestao, pa još uvijek koristimo verziju na francuskom jeziku.
Hvala @cyprus i @high_volume na pohvalama za Čiča Glišu. Do njihovog mišljenja mi je stalo!

Pretpostavimo da je prosječni životni vijek jednog Bosanca i Hercegovca 72 godine. Dok napuni 18 godina ostaje mu 54 godine života, a to je šansa da bira i bude biran samo 27 puta. Za to vrijeme odgleda što zimskih, što ljetnjih Olimpijada, samo 27 i samo 13 Svjetskih fudbalskih prvenstava.

Zašto propuštati te rijetke životne šanse da se smijeni legalna nenarodna kleptokratija na vlasti? Alternativa legalnoj smjeni vlasti, izborima je revolucija. U revolucijama se lije krv. Ni seksualna revolucija nije izimka, u njoj najviše nevini liju krv!

Dosta je bilo proljevanja krvi, odlijevanja mozgova, stradanja nevinih, nasilja, odvajanja od života!
Izbori su rješenje za sve probleme!

Ko voli domovinu, taj će izaći na izbore i glasati. Samo se treba sjetiti kako su Amerikanci u redovima čekali da glasaju, štokrle donosili u redove samo da izaberu tamnputog Husseina Obamu-Baraka (Bosanski barak je sorta rasnog bosanskog psa) za svog predsjednika.
Ako nema ''za koga glasati'', neka iza izborne niše nacrta četiri Čiča Gliše!

Gdje je onaj @uvijekdobargost, da u svojoj NVO pokrene akciju ''Kratak kurs crtanja Čiča Gliše na 4 izborna listića''?

Možemo to i ovdje na internetu:
Pokrećem akciju Nacrtaj svoga Čiča Glišu!
Image

Na podforumu Bez cenzure nacrtajte i vi svoga Čiča Glišu kako bi to izgledalo na izbornim listićima!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=79301
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/08/2010 22:26, edited 1 time in total.
Jara

#31 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Jara »

Ko da crta chicha glishu, je l' oni što neće glasat'?
Neću crtat, ja ću glasat'!
PipiDugaDevetka

#32 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Jara wrote:Ko da crta chicha glishu, je l' oni što neće glasat'?
Neću crtat, ja ću glasat'!
Ma, može ko god ima pristupa ovoj temi može crtati Čiča Glišu!
A, evo sam otvorio temu na BC, pa tamo ćemo crtati Čiča Gliše.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=79301
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by KatarinaKosaca »

Moja je tegoba to što mi je nedelja jedini slobodan dan pa mi se jako teško izvući iz kreveta, mo ja je tegobai što na biračkom mjestu gdje pripadam gomila stogodišnjaka stoji u redu i željno čeka da uđe iza zavjese, što haris silajdžić glasa na istom mjestu pa me novinaru guraju kamerama, moja je tegoba to što mi nitko nije ponudio bar lažno obećao da će uvesti javne natječaje u javna poduzeća, moja je tegoba to što ne da pretpostavljam nego empirijski znam da će se moji porezi trošiti na njihov javašluk i lopovluk, moja je tegoba što ću u oktobru sići i stajati sa penzionerima, biti gurana od novinara da izaberem isto zlo koje sada imam da ne bih sebi prigovarala da mi tako i treba kad sam pasivna, moja je najveća tegoba što nemam manjeg zla u zemlji u kojoj živim, tj. moja je tegoba što živim u zemlji u kojoj je riječ opozicija nepoznat pojam.
PipiDugaDevetka

#34 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

KatarinaKosaca wrote:Moja je tegoba to što mi je nedelja jedini slobodan dan pa mi se jako teško izvući iz kreveta, mo ja je tegobai što na biračkom mjestu gdje pripadam gomila stogodišnjaka stoji u redu i željno čeka da uđe iza zavjese, što haris silajdžić glasa na istom mjestu pa me novinaru guraju kamerama, moja je tegoba to što mi nitko nije ponudio bar lažno obećao da će uvesti javne natječaje u javna poduzeća, moja je tegoba to što ne da pretpostavljam nego empirijski znam da će se moji porezi trošiti na njihov javašluk i lopovluk, moja je tegoba što ću u oktobru sići i stajati sa penzionerima, biti gurana od novinara da izaberem isto zlo koje sada imam da ne bih sebi prigovarala da mi tako i treba kad sam pasivna, moja je najveća tegoba što nemam manjeg zla u zemlji u kojoj živim, tj. moja je tegoba što živim u zemlji u kojoj je riječ opozicija nepoznat pojam.
@KatoZlatokosa,
Prilično nadahnuto si objasnila tegobu. Uspio sam nagovoriti zeta i sestru da iz Crne Gore-H.Novi doputuju na dan izbora. Tegoba! Trošak, povelik. Sreća, pa ''umiljata jagnjad od dvije države dokumenta imaju'', te će glasati protiv ovih na vlasti.

Mic po mic = dva mica i nakupi se glasova ''protiv''. Vrijeme će učiniti da se stvori istinska opozicija. Ponesi stolicu na izborno mjesto k'o Amerikanci kada su izabrali Barak Obamu.

Još mi preostaje da prijavim materu za dolazak mobilnog tima. Moram navratiti do mjesne zajednice da je prijavim. Temperaturu ovih dana ima moja gospodja mama, pa se bojim da neće dočekati 3. oktobar/listopad. Ja ću je prijaviti, pa šta Svemirska policija da. Živi u nadi, sreća nema druge adrese do adrese izbornog mjesta, penzionerima na izbornom mjestu poruči da izdrže još malo, neće dugo! :D

Priloži na Bez Cenzure nacrtanog Čiča Glišu ili Nanu Dišu. :-D
Alfons Kauders

#35 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Alfons Kauders »

PipiDugaDevetka wrote:Sve dosadašnje izbore odlučili su oni koji ne izlaze na izbore. Kao ''nemaju za koga glasati'' i slično,...!
S obzirom da od rezultata narednih izbora zavisi moj život, volio bih znati koji su razlozi zašto vi ne izlazite na izbore, mislim, vi koji ste apstinirali prilikom prošlih izbora, te nemate namjeru da izađete na glasanje ni 3. oktobra/listopada.
Koja su vaša opravdanja ?
prosli put glasao... ovaj put nisam siguran, ne znam gdje cu tada biti radi poslovnih obaveza...

elem, i ako ne glasam nece mi biti pretjerano zao, jer ipak ne vjerujem da ce ovi izbori donijeti bilo kakve promjene... sdp ce dobiti vise glasova nego na proslim izborima, ali opet je upitno da li ce moci formirati koaliciju na federalnom nivou - zapravo hoce, ali samo kroz koaliciju sa nacionalnim strankama, tj. sda i hdz 1990... u rs nece biti vecih promjena, snsd ce sa trabantima komotno formirati vlast... doduse, u rs zapravo i nema opozicije, tako da nije ni bitno ko ce tamo pobijediti - isti fasizam, samo drugacije upakovan...

cak i ako sdp i ostale opozicione stranke uhvate dobar dio vlasti, dzaba im... tu su domovi naroda, tu je rs... opet cemo imati manje-vise istu situaciju, iste ljude koji ce opstruirati zakonodavni proces i raditi sve sto mogu da ujebu drzavni nivo vlasti... nece biti bitnih promjena...

tako da me nekako zaboli i za izbore i za njihov ishod... doduse, popravljaju neke puteve i izvlace horizontalnu signalizaciju... to je ce biti jedini pozitivan rezultat ovih izbora...

pred svake izbore se ponavlja ista prica, kako su istorijski i kako nikad nije bilo gore... i svaki put se desi isto... zato se najbolje ne nervirati i gledati svoja posla... promjena nece biti sve i da se skroz maknu sa scene sda/sbih/hdzbih...
PipiDugaDevetka

#36 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

To @Alfonse,
Hvala na komentaru na najvišem forumskom nivou. Mene je interesovalo samo ovo što si rekao da ćeš biti poslovno zauzet/u drugom gradu i slično, pa nećeš moći pristupiti glasanju. Opravdano! Halalim ti neglasanje!

Kad si već proširio diskusiju samo da primjetim da će novoizabrana vlast MORATI krenuti u promjenu Ustava. Vjerovatno uz medijaciju MZ, pa nikako nije svejedno da li će tamo Tihić preko prevodilice pregovarati ili će to biti neko ko barem engleski zna da se ne stidi progovoriti ni putem Al Jazire. Pozicija pregovarača koji ne koristi engleski jezik u bitnim pregovorima nego uz pomoć prevodilice pregovara, u startu je u mnogo slabija.

Da konstatujem da je Špirić Nikola izjavio da govori ruski kada je stupao na vlast (Vidi njegovu biografiju), te kada mu je u goste dolazio jedan visoki ruski političar, bitan,...Na moje opšte razočarenje, prevodilica ga je bila opsluživala. Vjerovatno, i kada ja putovao po moskvama i petersburzima da je vodio i prevodilicu u delegaciji. U Ujedinjenim Nacijama je govorio srpski, nije se koristio mogućnošću da priča ruski. Vjerovatno je bilo više prevodilica u kabinama Generalne Skupštine UN.

Ne znam što upeksinlučih diskusiju ovim Špirom.

Nije jasno biračima da neizlaskom na izbore potpomažu pobjednike.
Čim izvadiš CIPS ličnu kartu, automatski si pridružen u postotke osvojene vlasti pobjednika prošlih izbora. Preostaje samo da povučeš taj svoj glas na slijedećim izborima. Eto, to sam htio reći ovom temom. Znam da to tebi ne trebam napominjati, pa halali.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#37 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote: prosli put glasao... ovaj put nisam siguran, ne znam gdje cu tada biti radi poslovnih obaveza...

elem, i ako ne glasam nece mi biti pretjerano zao, jer ipak ne vjerujem da ce ovi izbori donijeti bilo kakve promjene... sdp ce dobiti vise glasova nego na proslim izborima, ali opet je upitno da li ce moci formirati koaliciju na federalnom nivou - zapravo hoce, ali samo kroz koaliciju sa nacionalnim strankama, tj. sda i hdz 1990... u rs nece biti vecih promjena, snsd ce sa trabantima komotno formirati vlast... doduse, u rs zapravo i nema opozicije, tako da nije ni bitno ko ce tamo pobijediti - isti fasizam, samo drugacije upakovan...

cak i ako sdp i ostale opozicione stranke uhvate dobar dio vlasti, dzaba im... tu su domovi naroda, tu je rs... opet cemo imati manje-vise istu situaciju, iste ljude koji ce opstruirati zakonodavni proces i raditi sve sto mogu da ujebu drzavni nivo vlasti... nece biti bitnih promjena...
to je surova istina :roll: bez boljeg ustava, truba. bez svijesti da demokratija ne počinje i ne završava se sa izborima, truba. bez stvarne volje za napretkom svoje okoline, a ne samo sebe, truba.
Banksy

#38 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Banksy »

Suti i trpi wrote:
cyprus wrote:Neki dan sam učestvovao u onoj akciji "101 razlog zašto glasati za ženu'' i djeleći letke po ulici dosta ljudi na ulici mi je reklo da neće glasat niti su ikad glasali ...
Tuzno i istinito. Nakakv narod - takva vlast!'Lijepo je Balas napiso 'nama je lepo, taman kako smo zasluzili...'..
Suti i trpi wrote:
Isto tako je kontraproduktivno pustit zeni da bude alfa i omega, da gazduje, jer se to poslije itekako obije o glavu.

Zeni svakako treba pustit mnoge stvari, ali nikako dozvolit da se osjeti superiornom i glavnom.

Dakle, mora postojat linija koju ne smije nagazit. Ako je pustis da gaza po liniji, ona ce sve dublje ulazit na musku teritoriju i tako si prisvojit taj posjed.

(Nesto kao cuko, kada se navikne na teritoriju, tesko ga je poslije otjerati.)
PipiDugaDevetka

#39 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Banksy wrote:
Suti i trpi wrote:
cyprus wrote:Neki dan sam učestvovao u onoj akciji "101 razlog zašto glasati za ženu'' i djeleći letke po ulici dosta ljudi na ulici mi je reklo da neće glasat niti su ikad glasali ...
Tuzno i istinito. Nakakv narod - takva vlast!'Lijepo je Balas napiso 'nama je lepo, taman kako smo zasluzili...'..
Suti i trpi wrote:
Isto tako je kontraproduktivno pustit zeni da bude alfa i omega, da gazduje, jer se to poslije itekako obije o glavu.

Zeni svakako treba pustit mnoge stvari, ali nikako dozvolit da se osjeti superiornom i glavnom.

Dakle, mora postojat linija koju ne smije nagazit. Ako je pustis da gaza po liniji, ona ce sve dublje ulazit na musku teritoriju i tako si prisvojit taj posjed.

(Nesto kao cuko, kada se navikne na teritoriju, tesko ga je poslije otjerati.)
Da se slučajno iza nicka :( @Šuti i trpi :( ne krije sarajevski kantonalni poslanik Muharem Serbezovski (SBiH)?
(Joj, kad se sjetim kako je Karington šamarao zloću Alexis iz Dinastije?)
:shock: :? :-) :-) :? :shock:
Last edited by PipiDugaDevetka on 16/08/2010 17:28, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#40 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Alfons Kauders »

PipiDugaDevetka wrote:To @Alfonse,
Hvala na komentaru na najvišem forumskom nivou. Mene je interesovalo samo ovo što si rekao da ćeš biti poslovno zauzet/u drugom gradu i slično, pa nećeš moći pristupiti glasanju. Opravdano! Halalim ti neglasanje!
jos uvijek ne znam da li cu glasati... nadam se da hocu... zato nemoj halaliti unaprijed... :D
Kad si već proširio diskusiju samo da primjetim da će novoizabrana vlast MORATI krenuti u promjenu Ustava. Vjerovatno uz medijaciju MZ, pa nikako nije svejedno da li će tamo Tihić preko prevodilice pregovarati ili će to biti neko ko barem engleski zna da se ne stidi progovoriti ni putem Al Jazire. Pozicija pregovarača koji ne koristi engleski jezik u bitnim pregovorima nego uz pomoć prevodilice pregovara, u startu je u mnogo slabija.
promjena ustava jos dugo nece biti, barem ne bitnih... ko bi ih podrzao? upravo nefunkcionalnost ustava se manje vise uspjesno koristi kao argument za disoluciju drzave, a ne za reforme...
Nije jasno biračima da neizlaskom na izbore potpomažu pobjednike.
Čim izvadiš CIPS ličnu kartu, automatski si pridružen u postotke osvojene vlasti pobjednika prošlih izbora. Preostaje samo da povučeš taj svoj glas na slijedećim izborima. Eto, to sam htio reći ovom temom. Znam da to tebi ne trebam napominjati, pa halali.
zavisi... veliko je pitanje kako bi zapravo glasali ti silni apstinenti... ovo su prvi izbori na kojim ce pravo glasa imati raja rodjena za vrijeme rata, ljudi koji su cijeli zivot proveli u ovom i ovakvom drustvu... od tih mladih generacija se u pravilu ocekuje previse... odrasli su u fasizmu, u mrznji... dobar dio njih je manje-vise polupismen i da prostis, glup... kada pomislimo na omladinu, mi u pravilu mislimo na tinejdzere u starkama, sa majicama chea, na koncertima dubioze, ede ili nekog kurca... ali zapravo velika vecina nase omladine slusa dzigaru, provodi mladost u kladionicama, jedva zavrsi srednju i fura fasizam puno vise od svojih roditelja...
Banksy

#41 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Banksy »

PipiDugaDevetka wrote:
Da se slučajno iza nicka :( @Šuti i trpi :( ne krije sarajevski kantonalni poslanik Muharem Serbezovski?
(Joj, kad se sjetim kako je Karington šamarao zloću Alexis iz Dinastije?)
:shock: :? :-) :-) :? :shock:
Kamo sreće ...
To je naša ''građanska alternativa'', Naša stranka ... Jadna ti majka ... Zamisli ovakvog izabereš.

I nije što je mizogin, već što se licemjerno ibreti nad zatucanim narodom u postu prije tog ...
Skyfox

#42 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Skyfox »

Pipi dodaj opciju u anketi... izlazim svaki put na izbore bez obzira na sve! Cisto radi usporedbe!
PipiDugaDevetka

#43 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Skyfox wrote:Pipi dodaj opciju u anketi... izlazim svaki put na izbore bez obzira na sve! Cisto radi usporedbe!
Ne mogu mijenjati sada jer mislim da se ponište rezultati doadašnjeg glasanja ako bih dodao još jednu ili dvije opcije za glasanje. Kada sam pokretao temu imao sam tačku gledišta da se obraćam onim koji apstiniraju od izbora.
Skyfox

#44 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Skyfox »

PipiDugaDevetka wrote:
Skyfox wrote:Pipi dodaj opciju u anketi... izlazim svaki put na izbore bez obzira na sve! Cisto radi usporedbe!
Ne mogu mijenjati sada jer mislim da se ponište rezultati doadašnjeg glasanja ako bih dodao još jednu ili dvije opcije za glasanje. Kada sam pokretao temu imao sam tačku gledišta da se obraćam onim koji apstiniraju od izbora.
vidi se ;-)

onda ti se jedino mogu pridruziti u obracunu :D
PapakizSarajeva

#45 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by PapakizSarajeva »

PipiDugaDevetka wrote:Sve dosadašnje izbore odlučili su oni koji ne izlaze na izbore. Kao ''nemaju za koga glasati'' i slično,...!
S obzirom da od rezultata narednih izbora zavisi moj život, volio bih znati koji su razlozi zašto vi ne izlazite na izbore, mislim, vi koji ste apstinirali prilikom prošlih izbora, te nemate namjeru da izađete na glasanje ni 3. oktobra/listopada.
Pipi lave, ovo da "nemam za koga glasati..." je ziva istina. No bez obzira na to ja redovno izlazi na izbore i probam naci neku opciju (ili licnost) koja mi je bliska svojim stavovima. Uglavnom, nikada ne dajem punu podrsku nikome na svim nivoima vlasti. Takva kombinacija ( glasanje za jednu opciju na svim nivoima vlasti ) je pogubna za ovu drzavu. Vlast im se mora "iscjepkati" da uvijek ima prostora da opozicija hebe poziciju i obrnuto ( sem ako i tada ne postignu dogovore i interesne podjele ).

Pod hitno treba u Izborni zakon unijeti clan kojim se zabranjuju postizborne koalicije jer su takve koalicije prevara glasaca. Npr. glasam za SBiH da skinem SDA, a oni poslije izbora koaliraju. Sta sam dobio time sto sam glasao za SBiH ? Opet SDA lopovi ostali na vlasti. Jos pojacani SBiH lopovima ... Ako se ide na koaliranje, to mora biti javno i prije izbora.
Alfons Kauders

#46 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Alfons Kauders »

PapakizSarajeva wrote:
Pipi lave, ovo da "nemam za koga glasati..." je ziva istina. No bez obzira na to ja redovno izlazi na izbore i probam naci neku opciju (ili licnost) koja mi je bliska svojim stavovima. Uglavnom, nikada ne dajem punu podrsku nikome na svim nivoima vlasti. Takva kombinacija ( glasanje za jednu opciju na svim nivoima vlasti ) je pogubna za ovu drzavu. Vlast im se mora "iscjepkati" da uvijek ima prostora da opozicija hebe poziciju i obrnuto ( sem ako i tada ne postignu dogovore i interesne podjele ).

Pod hitno treba u Izborni zakon unijeti clan kojim se zabranjuju postizborne koalicije jer su takve koalicije prevara glasaca. Npr. glasam za SBiH da skinem SDA, a oni poslije izbora koaliraju. Sta sam dobio time sto sam glasao za SBiH ? Opet SDA lopovi ostali na vlasti. Jos pojacani SBiH lopovima ... Ako se ide na koaliranje, to mora biti javno i prije izbora.
ja sam lijepo rekao da ce sdp koalirati sa sda... sve je manje-vise dogovoreno...

a postizborne koalicije se ne mogu zabraniti... mislim mogu, ali mozemo onda komotno uvesti i jednopartijski sistem... jer to bas i nije u skladu s evropskim demokratskim tekovinama... :D
Banksy

#47 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by Banksy »

Ne zna desnica šta radi ljevica
TAJNI PAKT LAGUMDŽIJE, IZETBEGOVIĆA I TIHIĆA

U sarajevskim političkim kuloarima uveliko se pronose glasine o tajnom paktu koji su navodno dogovorili lideri SDP-a i SDA Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić. Prema ovom dogovoru, SDP je navodno pristao pozvati dio svojih bošnjačkih glasača da podrže SDA-ovog predsjedničkog kandidata Bakira Izetbegovića, a Izetbegović je zauzvrat pristao na postizbornu koaliciju SDA i SDP-a, čemu se ranije odlučno protivio. U SDP-u procjenjuju da će njihov predsjednićki kandidat Željko Komšić uvjerljivo dobiti predsjedničke kandidate HDZ-a i HZD 1990. Borjanu Krišto i Martina Raguža, i da će mu još „preteći“ pedesetak hiljada glasova koji bi možda mogli odlučiti predsjedničku utrku između bošnjačkih predsjedničkih kandidata Harisa Silajdžića i Bakira Izetbegovića. U slučaju izborne pobjede Izetbegovića i Komšića, novi mandatar Vijeća ministara BiH bio bi Zlatko Lagumdžija!
Slobodna Bosna (A.M.)
valterbranisarajevo

#48 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by valterbranisarajevo »

Glasaću, pa makar taj dan padale „ćuskije“. Samo se nadam da više neću biti izborni luzer što je kod mene postala tradicija...To čovjeka ipak nakon toliko vremena "ubije u pojam"

Što se tiče ove koalicije SDA-SDP..(za mene najgore moguće političke opcije). Ako bi SDP pred izbore pozvao svoje glasače da glasaju za princa to bi se katastrofalno odrazilo na njihov izborni rezultat, a sada kada je izborna pobjeda na vidiku taj im „luksuz“ ne treba. Možda živim u iluzijama, ali živim u čvrstom uvjerenju da će građanske multietničke stranke osvojiti dovoljno glasova na većini nivoa vlasti i formirati vlast. Ne mogu objasniti ovo-ali to je ono što se zove „šesto čulo“ i nadam se da me neće iznevjeriti...Mislim da Senad Avdić bivši Zlajin dupelizac malo "pretjeruje". Samo me interesuje zbog čega je pukla tikva između njih dvojice.... :?

Samim tim nisam glasao na anketi... :D
PipiDugaDevetka

#49 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

valterbranisarajevo wrote:Glasaću, pa makar taj dan padale „ćuskije“. Samo se nadam da više neću biti izborni luzer što je kod mene postala tradicija...To čovjeka ipak nakon toliko vremena "ubije u pojam"

Što se tiče ove koalicije SDA-SDP..(za mene najgore moguće političke opcije). Ako bi SDP pred izbore pozvao svoje glasače da glasaju za princa to bi se katastrofalno odrazilo na njihov izborni rezultat, a sada kada je izborna pobjeda na vidiku taj im „luksuz“ ne treba. Možda živim u iluzijama, ali živim u čvrstom uvjerenju da će građanske multietničke stranke osvojiti dovoljno glasova na većini nivoa vlasti i formirati vlast. Ne mogu objasniti ovo-ali to je ono što se zove „šesto čulo“ i nadam se da me neće iznevjeriti...Mislim da Senad Avdić bivši Zlajin dupelizac malo "pretjeruje". Samo me interesuje zbog čega je pukla tikva između njih dvojice.... :?

Samim tim nisam glasao na anketi... :D
:thumbup: :bih: :thumbup:
MrMaliJoe

#50 Re: Izborna tegoba: Koje je vaše opravdanje? (Anketa)

Post by MrMaliJoe »

Treba glasati jer to na kraju utiče na naš mikro kosmos koliko god se pokušali sakriti u njega osjećajući se sigurnima.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Post Reply