[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/stare/logo_s.gif[/img][color=white]___[/color][size=134]Broj 433 - 30.09.2005.[/size] wrote:Izbori u IZ-u: Kako je Mustafa ef. Cerić ostao reisul-ulema
Enesa Karića je od preokreta dijelilo 14 glasova?!
I pored nastojanja da svoje imenovanje za drugi mandat u 13. godini reisovanja sačuva u ilegali, i pored pomno pripremljenog izbornog tijela, Mustafa ef. Cerić nije umio skriti nezadovoljstvo izbornom utakmicom. Bila je toliko neizvjesna da ga je tek 14 glasova dijelilo od drugog kruga: valjda je i zato, onoga časa kada je ostvario vlastiti naum i potvrdio mandat od narednih sedam godina - svoju svečanu izjavu iskoristio da se pozove na moć koju je dobio i zaprijeti neistomišljenicima.
Vildana Selimbegović
Samo je na prvi pogled to bila obična nedjelja: već iza devet, čaršija je bila okupirana automobilima. Sabornici Islamske zajednice, vidno raspoloženi, zastajkivali su da se međusobno upitaju za zdravlje i razmijene koju srdačnu rečenicu. Jedina tabu tema bila je razlog njihova okupljanja: "Bio sam na različitim izborima, ali ovo nikada nisam doživio: niti jedna jedina riječ o glasanju nije izrečena mimo govornice amfiteatra Medrese. Čak se niko ni u šali nije usudio spomenuti kandidate."
Drugačija Islamska zajednica
Hafiz Ismet ef. Spahić doimao se, reći će sabornici, spokojnim. Mustafa ef. Cerić nastojao je demonstrirati svoj evropski image ponašajući se za nijansu više domaćinski nego su to prilike i ambijent omogućavali. Kako je vrijeme odmicalo, njegova je nervoza rasla, no više se uočavala kod njemu potčinjenih bliskih suradnika negoli kod njega samog.
"Karić je imao briljantan ekspoze. Svaka njegova rečenica je pogađala u srž problema. I u tom času, ma kako sam bio svjestan i siguran da je iznenađenje nemoguće - pokolebao sam se", svjedoči jedan od sabornika.
Uistinu, dileme nije ni moglo biti. Efendija Cerić već skoro dvije godine vodi posebnu brigu o izbornom tijelu: nije nikakva tajna da nesuđeni evropski muftija primjenjuje američke metode nagrađivanja u radu. Uostalom, velebni stanovi najodanijih reisovih suradnika nikada nisu bili tema finansijskih proračuna - o njihovom dodjeljivanju, renoviranju i otkupljivanju, pa makar bila riječ o vakufskoj imovini, tek je nedavno progovorio valjda najživopisniji ovdašnji hatib Mustafa ef. Spahić.
I one muftije koji su i pomislili da imaju prava na drugačije stavove u međuvremenu su shvatili da se nije nimalo isplatno zamjeriti efendiji koji je svojih dvanaest i kusur godina na čelu Rijaseta iskoristio za potpuno poistovjećivanje ove institucije sa osobnim stavovima. Glavni imami, ali i njihove kolege sa terena, ove su izbore doživjeli kao nimalo prijatno podsjećanje na bauk Zelene knjige, koju im je upravo hatib Spahić vratio kao bumerang: "Mogla se opipati", priznat će jedan od sudionika nedjeljnih izbora, "ta linija podjele na one koji su radili za Duška Zgonjanina i ostale."
Sami sprovodioci izborne procedure imali su utoliko teži zadatak: pred Bogom i ljudima sačuvati dignitet Zajednice, koja je, ma kako joj Cerićevi poltroni podvaljivali podjelu na "reisovu dostojanstvenost kontra pomagača profesora Karića", napravila značajan iskorak ka potrebi da bude drugačija i da se suoči sa vrlo ozbiljnim problemima koje efendija Cerić mudro gura pod tepih. Ali ih je zato, vrlo vispreno i potpuno neopterećen ishodom, dr. Karić u svome izlaganju otvorio, suočivši prisutne sa bolnim istinama ali i načinima njihova rješavanja.
Od najavljena 332 sabornika njih 299 je glasalo: Hasan ef. Makić je ispunio vlastita očekivanja - ostao je pod Cerićevim skutima. I gotovo da niko nije htio ni trošiti riječi na njegovu pro forma kandidaturu, šutke priznajući da se upravo u takvom poretku stvari kriju efendijini grijesi spram institucije koju simbolizira. Najomiljeniji ideolog Aktivne islamske omladine, domaćih i uvezenih vehabija, aktualni direktor Vakufske direkcije Nezim ef. Halilović, poznatiji kao Muderis, još dan ranije je demonstrirao vlastitu povrijeđenost istinom bačenom u lice: povukao je svoju kandidaturu za zamjenika reisul-uleme, opredjeljujući se za sigurnu hladovinu džamije Kralja Fahda i čvrsto riješen da imovinom vakufa i dalje gospodari iz zaštićene sjene saudijskog komada zemlje usred Sarajeva.
No, da je sazrelo doba za drugo i drugačije upravljanje Islamskom zajednicom - postalo je jasno onoga časa kada su glasački listići počeli da se otvaraju pred licem svih sabornika. Neizvjesnost i neuvjerljiva prednost efendije Cerića ni njega samog nisu ostavili ravnodušnim: samo 14 glasova dijelilo je novog/starog reisa od drugog kruga, a onda bi - reći će i brojni prisutni - utakmica uistinu bila krajnje dramatična. Ovako, odnos 60:40, burni aplauzi nakon ekspozea ali i poslije izbora upućeni dr. Kariću, te znakovitih 119 glasova, rezultat su koji najvjernije slika sam efendija Cerić svojim, blago rečeno, neumjesnim istupom za takav svečarski čas.
"Islamska zajednica neće više biti kao što je bila. Ja ću se umiješati u svoj posao i početi sa Fakultetom islamskih znanosti u Sarajevu. Umiješat ću se na način da niko više nema pravo da kleveće, laže i iznosi neistine o ljudima i institucijama Islamske zajednice. Na sljedećoj sjednici Sabora otvorit ću sva pitanja Islamske zajednice od A do Ž", zgrmio je reisul-ulema samo koji minut nakon što mu je prof. Karić prvi čestitao novi mandat ističući da svojih 119 glasova smatra glasovima za Islamsku zajednicu.
Imami su skromni, a nisu maloumni
Reis Cerić nije odolio da i imamima udari pljusku: u tri je navrata, gledajući u kamere televizija čije je direktore jedva pet dana ranije pozvao u službenu posjetu Rijasetu i ispratio zahtjevom da BHT prenosi vrijeme iftara, ponovio kako imami nisu maloumni?! Ni to nije bilo sve: manirom Paddyja Ashdowna obrecnuo se na novinarku dovoljno drsku da ga priupita za mala primanja službenika Islamske zajednice čitajući joj lekciju o potrebi samih imama da budu skromni i ne pristajući ni časa da tu skromnost i Rijaset podijeli sa svojim suradnicima.
Dr. Hilmo Neimarlija dva dana kasnije je Cerićevu svečarsku prijetnju okarakterizirao pretencioznom, štetnom i neumjesnom, između ostalog naglašavajući: "Nije uobičajeno da se klevete i laži vežu za ustanove i uopće da se personaliziraju. Naravno, kad ovakvu optužbu izriče reisul-ulema i kad uz nju ne navede nijedan konkretan primjer laži i klevete i kada ne navede nijedno ime osoba koje su, eventualno, izrekle klevete i laži, onda je to samo po sebi veoma štetno po važeći diskurs u Islamskoj zajednici, po međuljudske odnose u njoj, po vezivanje ljudi za obaveze prava i odgovornosti koje imaju."
Dekan FIN-a i protukandidat koji je tako nasekirao ef. Cerića, dr. Enes Karić, svečarski je istup reisul-uleme - koji je uistinu zazvečao vrlo prijeteće - pripisao emocijama i "kratkom gubljenju samokontrole". Hatib i profesor sarajevske Medrese Mustafa Spahić ostao je dosljedan: "Da Bog dâ da reis ispuni svoje prijetnje i uistinu se umiješa u svoj posao. Neka sve što je rečeno provjeri, neka krene od mene, samo neka već jednom krene da se poslom bavi. Bojim se da je to sve tek labuđi pjev."
Čak ni najodaniji suradnici reisa ef. Cerića, pa ni opet izabrani naibu reis Ismet ef. Spahić, nisu uspijevali skriti nelagodu zbog njegovog nastupa. Zapravo, u tih desetak minuta sam je Cerić demonstrirao sve ono što mu na dušu stavljaju zagovornici promjena u samoj strukturi Islamske zajednice i oni koji su imali hrabrosti da za ovo kratko uočiramazansko predizborno doba javno podrže prof. Karića prizivajući drugačiju Islamsku zajednicu u BiH.
"Očekujem da će efendija Cerić intenzivirati aktivnost na vlastitom unapređenju u tog nekog evropskog muftiju, šta god to bilo. Čini mi se da je to njegov osobni plan: s pozicije reisa u BiH zaposjesti stepenicu više, tako to on misli. I molim Allaha da nam podari dovoljno mudrosti da iskoristimo ovaj veliki iskorak koji je napravljen za dobrobit muslimana i Islamske zajednice u našoj zemlji", reći će sugovornik Dana.
I priznati da se tokom zadnjih mjesec i po savjetovao s umnim ljudima, klanjao istiharu, dogovarao sa svojom svijesti i savjesti: "Nije važno kako sam glasao: važno je da nešto promijenimo. Mislim da je i reisul-ulema Cerić shvatio lekciju i da će se suzdržati od traženja na čelu svakog od nas potpisa čiji smo. Vjerujem da će i Sabor ubuduće drugačije raditi". To ubuduće, u ovom času, ipak znači narednih sedam godina, nakon kojih efendija Cerić gubi pravo naredne kandidature. Izuzev ako se opet ne promijeni Ustav Islamske zajednice sa bar jednim amandmanom koji bi uveo doživotni mandat reisul-uleme ili barem funkciju počasnog.
[size=134]Edhem Bičakčić, sabornik[/size] wrote:Utakmica je bila neizvjesna do samog kraja
- Ja sam podržavao ef. Cerića i drago mi je da je izabran. Ovi su izbori demonstrirali demokratičnost unutar Islamske zajednice: utakmica je bila neizvjesna do samog kraja. Priznajem, očekivao sam ubjedljiviju pobjedu reisa, ali je i prof. Karić imao jaku platformu koja je ukazala na probleme u IZ-u. U proteklom periodu reis Cerić je uradio dosta na konstituisanju Islamske zajednice sa kadrom sa kojim je radio, i taj rezultat mu je donio novi mandat. Ja vjerujem da će napraviti neke korekcije na koje je prof. Karić ukazao. Očito je neizvjesnost izbora, pa i sam način brojanja glasova, utjecala na porast emocija. Mislim da se reis Cerić nije mogao ophrvati emocijama u svom postizbornom nastupu i iako stvari koje je rekao nisu najljepše izrečene - ne vjerujem da će biti bilo kakve osvete.[size=134]Ševko Omerbašić, zagrebački muftija[/size] wrote:Korjenite promjene su nužne
- Iskreno govoreći, plašio sam se mogućih incidenata prigodom izbora jer je prije izbora situacija bila dosta problematična i bilo je udaraca neprimjerenih za Islamsku zajednicu. S druge strane, Islamska zajednica odavna nije pošteđena medijskih tretiranja, a mi nismo navikli nositi se s javnošću rada. Otuda i neke krupne pogreške u ovim izborima. Ako su izbori tajni i demokratski, što nam je cilj, onda treba kandidatima omogućiti da se predstave i iznesu svoje programe i osobno viđenje Islamske zajednice u narednih sedam godina. To je nužno zbog činjenice da je Islamska zajednica od samostalnosti BiH do danas igrala vrlo veliku ulogu i što je za njenu sudbinu zainteresiran veliki broj građana.
Izjavu dr. Cerića nakon izbora nisam shvatio kao prijetnju i neću da vjerujem tako. Shvatio sam je kao poziv za promjene u svim dijelovima islamske zajednice. U tom smislu ja ću mu biti srčani pobornik jer čvrsto vjerujem da su korjenite promjene nužne i nasušne. Cerić je u periodu prije izbora pokazao suzdržanost u reakcijama i dostojno sačuvao i svoj i ugled Islamske zajednice i otuda vjerujem da to nije bila prijetnja. Uostalom, reisul-ulemu dr. Cerića dobro poznajem jer smo dugo godina bili kolege ovdje u Zagrebu.[size=134]Jusuf Zahiragić, potpredsjednik Sabora IZ-a[/size] wrote:Kandidati su bili podjednako dobri
- Izbori za reisul-ulemu protekli su u skladu sa propisanom procedurom i odlukama Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na ovim izborima imali smo kvalitetne i kvalificirane kandidate za najvišu i najčasniju funkciju u organizacionoj strukturi Islamske zajednice. Kandidati su podjednako dobri i bilo koji od njih da je pobijedio - dr. Mustafa ef. Cerić ili dr. Enes Karić - Islamska zajednica vjerovatno ne bi izgubila. Očito, dosadašnji rad dr. Mustafe ef. Cerića opredijelio je glasačko tijelo da ga ponovo izabere na funkciju reisul-uleme.
Reisul-ulema je izabran i obavezuju ga glasovi dijela izbornog tijela koje je glasalo za njega, ali i glasovi koje je dobio protukandidat. Izborni proces (glasanje, prebrojavanje glasova, objavljivanje rezultata) protekao je transparentno i u najboljem redu.
Na ovako transparentan izborni proces sjenu baca predizborna kampanja pojedinaca koja ničemu i nikome nije mogla donijeti dobra.
Dakle, predizborna aktivnost, a naročito sam tok izbora pokazali su visok stepen demokratičnosti u strukturama Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.
Na vaš upit šta mislim o "prijetnjama" koje je izrekao reisul-ulema Mustafa ef. Cerić nakon ponovnog izbora, želim reći sljedeće: Izjavu reisul-uleme dr. Mustafe ef. Cerića nisam shvatio kao prijetnju, iako moram priznati da je tako zvučala. Ja tu izjavu posmatram u cjelini njegovog izlaganja. Naime, on je rekao da će po propisanoj proceduri pokrenuti sva otvorena pitanja pred Saborom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Stičem dojam da je reisul-ulema shvatio poruke iz predizbornog perioda, te da će njegov odnos prema institucijama Islamske zajednice biti aktivniji, a sve u cilju unapređenja i poboljšanja rada, kadrovske i materijalne osnove itd. Dakle, te aktivnosti se trebaju odvijati u skladu sa propisanim procedurama - Ustavom i ostalim normativnim aktima u Islamskoj zajednici.
Očekujem da će svi učesnici u ovim procesima uzeti svoju aktivnu ulogu i opravdati ukazano im povjerenje. Ako je reisul-ulema mislio drugačije, onda njegovu izjavu smatram potpuno neprihvatljivom.[size=134]Izlaganje dr. Enesa Karića[/size] wrote: Iskustvo hodža i školovanih ekonomista
Dragi sabornici, dragi članovi izbornog tijela, onima među vama do čijih sam adresa došao, već sam poslao moj cjeloviti program rada. Ovdje ću ponoviti, tek kratko, ono najvažnije.
Rukovođen izrekom Mehmeda Džemaludina Čauševića koju je napisao u listu Bošnjak potkraj XIX stoljeća a koja na turskom glasi "Husni tedbir nisfi takdir" ili Dobra administracija rješava pola sudbine, osnovno težište rada Rijaseta IZ-a u narednom mandatnom periodu vidim prije svega na planu materijalnog sređivanja, organiziranja i obogaćivanja Islamske zajednice. Ako budem izabran za reisul-ulemu, zatražit ću dvije stotine dana da sa članovima Rijaseta predložim Saboru IZ-a platformu rada Rijaseta, te administrativne i materijalne reforme Islamske zajednice. Legalnim i legitimnim putem i procedurom predložit ću Rijasetu i Saboru IZ-a da usvoje sljedeće:
- Da se sa državom BiH u što kraćem roku potpiše separatni ugovor o finansiranju socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja imama, hatiba, muallima, muderisa medresa, islamskih pedagoških akademija i FIN-a, te administrativnih službenika IZ-a. Godišnje bi taj iznos državne dotacije iznosio do sedam miliona KM. Na to imamo pravo, i treba ga iskoristiti. Sva ta sredstva išla bi za punu i ravnomjernu uplatu naših socijalnih, penzionih i zdravstvenih doprinosa. Islamska zajednica u BiH u ovom pogledu može mnogo naučiti od Mešihata IZ-a Hrvatskoj. Ovim putem oslobodila bi se značajna sredstva IZ-a za druge potrebe, npr. u svrhu povećanja plaća, zatim u svrhu sanacionih sredstava potrebnih kao dotacije koje bi se sistemski davale penzioniranim imamima, muderisima i drugim službenicima IZ-a.
Zašto ću tražiti potpisivanje ovog ugovora sa državom? Zato jer na ova sredstva imamo puno zakonsko pravo i pravo po evropskim konvencijama o djelovanju religijskih zajednica u građanskoj državi. Ali, tražit ću i zato jer se nikome od nas ne mili odlazak u penziju sa navršenih 65 godina života ili 40 godina radnog staža. Penzije kakve dobijamo sada kao penzionirani imami, muderisi, profesori... uzrok su naše tragične sudbine na kraju radnog vijeka. Sada, poznato nam je, nismo finansijski kadri da uplaćujemo pune doprinose. Ne mislim da smo iskreni ako kažemo da nam dobra penzija nije potrebna, jer radimo za ahiret.
- Rijaset i njegova administracija trebaju biti finansirani od države. Rad nekadašnjeg Vrhovnog islamskog starješinstva (VIS) bio je u znatnom obimu finansijski dotiran od ondašnje države. Ovim bi Rijaset bio pošteđen prigovora da njega i njegov rad zapravo izdržavaju vitre i zekat koje vjernički puk daje primarno za izdržavanje medresa i FIN-a. Finansijski osamostaljen Rijaset bio bi autoritativniji. Ne treba se bojati da bi država svoje zakonite dotacije Rijasetu uslovljavala protuuslugama, kao što su "mlako i mlitavo" tumačenje naše vjere, "državno-poželjne" hutbe, i slično. Dovoljno smo jaki da se tome odupremo, a još bismo bili jači kad bi naše kase raspolagale milionima maraka.
- Naše obrazovne i kulturne institucije, medrese, biblioteke, islamske akademije i FIN potrebno je još više integrirati u državni sistem obrazovanja i finansiranja. Do sada su iskustva pozitivna, jer IZ ima potpunu kontrolu nad obrazovnom, administrativnom i upravnom politikom medresa, biblioteka, akademija i FIN-a, a većina tih institucija finansijski uživa, za naše prilike ogromnu pomoć iz državnih budžeta. Kad su posrijedi naši obrazovni zavodi, to što IZ-u sada treba jeste dobro organiziran Rektorat i pedagoški zavod, čija bi uloga bila nadzor nad nastavom i radom medresa, akademija i FIN-a. U tom pogledu smatram da se sa integriranjem naših obrazovnih institucija u sistem državnog finansiranja treba i sama vjeronauka potpuno integrirati u sistem obrazovanja u našoj državi. Sadržaj, "ideologiju" i pedagogiju vjeronauke određivat ćemo mi, IZ, a neka je punopravno finansira država.
Naše unutarnje materijalne rezerve mogu se itekako povećati intenzivnijim ukupljanjem zekata i sadakatul-fitra. U tom pogledu, ako budem izabran za reisul-ulemu, boravit ću pola svoga radnog vremena u bosanskim selima i gradovima, sa džematlijama, sa imamima, glavnim imamima i muftijama. Tražit ću da IZ izvrši svoju ustavnu obavezu, da se u svaki džemat dostave matične knjige i da se svakom našem članu uruči članska knjižica. Za dostojanstveni opstanak islama u Bosni potrebno je imati i dostojanstveno finansiranje IZ-a.
- Ako budem izabran za reisul-ulemu, ohrabrivat ću simbiozu našeg hodžinskog poslovnog iskustva i iskustva školovanih ekonomista i biznismena. Još davno dobili smo projekte o islamskim obdaništima, apotekama, mesnicama, medijima, kurban-preduzećima, itd. Te projekte trebamo razumno realizirati. Inicirat ću otvaranje IZ-a prema našim stručnjacima i poslovnim ljudima.
- Inicirat ću osnivanje posebnog fonda iz kojeg će IZ finansirati razvoj naše islamske nauke, iz kojeg će stipendirati učenike medresa, studente akademija i FIN-a, a također i siromašne studente naših najodanijih džematlija i članova.
Uvaženi članovi Sabora IZ-a i izbornog tijela! Sabor IZ-a profilira našu IZ po onom aspektu po kojem mi jesmo organizirana društvena zajednica. Budem li izabran za reisul-ulemu, po propisanoj proceduri tražit ću da Sabor IZ-a redovno zasjeda najmanje tri puta godišnje, da tajnim glasanjem odobrava izvještaje Rijaseta i reisul-uleme, da u svakoj etapi prati realiziranje projekata Rijaseta. S druge strane, afirmirat ću Rijaset IZ-a kao ono tijelo koje predstavlja vjerski aspekt naše Islamske zajednice.
Na kraju, uvaženi članovi Sabora i izbornoga tijela, za mjesto reisul-uleme mene preporučuje moje dosadašnje djelo, kako one funkcije na visokim rukovodećim položajima u našoj državi, na univerzitetu i Islamskoj zajednici, tako i moj rad kao muderisa na FIN-u. Za reisul-ulemu preporučuje me moja afirmiranost na brojnim islamskim i zapadnim univerzitetima, ali i mojih trideset i pet knjiga.
Ja sam dijete IZ-a, imam znanje i ambicije da budem reisul-ulema. Ja sam komunikativna i susretljiva osoba i imam afiniteta da strpljivo radim s ljudima i da rješavam i svoje i njihove probleme. Ja se ne bojim rada sa džematlijama, sa mutevelijama, sa imamima. Ko je moj tim? Moj tim će biti ove muftije, ovi glavni imami, ovi naši muderisi i profesori, ovi članovi Sabora IZ-a.
Vi ovdje danas zakonito, kako legalno tako i legitimno, predstavljate dva miliona naših vjernika. Obavežite me vašim činom glasanja da u narednom mandatu reisul-uleme dinamiziramo rad naše zajednice i da je finansijski konsolidiramo.
Ako budem izabran za reisul-ulemu, bit će mi drago. Bit ću radostan. Ali, ako ne budem izabran za reisul-ulemu, to me neće baciti u tugu. U tome ja neću vidjeti nikakvu štetu. Veća je šteta ako je nekoj našoj ucviljenoj ženi u Srebrenici jutros pokipjelo mlijeko.
Izbori u IZ-u: Kako je Mustafa ef. Cerić ostao reisul-ulema
- Fair Life
#1 Izbori u IZ-u: Kako je Mustafa ef. Cerić ostao reisul-ulema
- Bosanac sa dna kace
#2 Re: Izbori u IZ-u: Kako je Mustafa ef. Cerić ostao reisul-ul
[/quote][/quote]Fair Life wrote:"Islamska zajednica neće više biti kao što je bila. Ja ću se umiješati u svoj posao [/b]i početi sa Fakultetom islamskih znanosti u Sarajevu. Umiješat ću se na način da niko više nema pravo da kleveće, laže i iznosi neistine o ljudima i institucijama Islamske zajednice. Na sljedećoj sjednici Sabora otvorit ću sva pitanja Islamske zajednice od A do Ž", zgrmio je reisul-ulema samo koji minut nakon što mu je prof. Karić prvi čestitao novi mandat ističući da svojih 119 glasova smatra glasovima za Islamsku zajednicu.
Konacno da se sjeti da mu je posao Islamska zajednica!
-
fadil schtil
na mogu da se nacudim paznjom koju ovogodisnji re-izbor reisa plijeni kod odredjenih krugova i kruzoka. uglavnom ljudi koji nit daju prilog IZ-u, nit su na dzumi, nit se vjencaju u dzamijama...
a sami svjedoce kako se reis ne petlja u svoj posao. jel im smeta sto je reis cest predavac i gost razlicitih konferencija i fondacija u najvecim svjetskim centrima?? ma sumnjam - to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnici.
kako god da pokusam objasniti razloge ne uspijevam dalje dobaciti od, valjda je sadasnji reis, izvor ako ne svih ono dobrog dijela problema u drzavi i drustvu i izborom nekoga drugog kao i ti problemi ce nestati. ne mogu da nadjem drugo objasnjenje.
i jos nesto. izbor reisu-l-uleme (predjednika vjeskih slzbenika op.a.) je iskljucivo stvar IZ u BIH i vjernika muslimana i preveliko interesovanje ostalih je deplasirano.
a ti FairLife bolje ocituj se o temi HDZ-a i treceg entiteta i sta to za tebe kao sarajliju (pretp.) predstavlja. a stipu reisa. to ni mene kao vjernika puno ne interesuje.
a sami svjedoce kako se reis ne petlja u svoj posao. jel im smeta sto je reis cest predavac i gost razlicitih konferencija i fondacija u najvecim svjetskim centrima?? ma sumnjam - to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnici.
kako god da pokusam objasniti razloge ne uspijevam dalje dobaciti od, valjda je sadasnji reis, izvor ako ne svih ono dobrog dijela problema u drzavi i drustvu i izborom nekoga drugog kao i ti problemi ce nestati. ne mogu da nadjem drugo objasnjenje.
i jos nesto. izbor reisu-l-uleme (predjednika vjeskih slzbenika op.a.) je iskljucivo stvar IZ u BIH i vjernika muslimana i preveliko interesovanje ostalih je deplasirano.
a ti FairLife bolje ocituj se o temi HDZ-a i treceg entiteta i sta to za tebe kao sarajliju (pretp.) predstavlja. a stipu reisa. to ni mene kao vjernika puno ne interesuje.
-
da pamtis
to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnici
eto mene interesuje zasto mome jaranu nije priznato 3g. radnog staza.......to ni mene kao vjernika puno ne interesuje
-
fadil schtil
tovja me zabrinutost bas dirnula. ahhh. postajem cak nostalgicanda pamtis wrote:to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnicija sam cetnik, ne volim cerica
zato sto imam u mojoj ex charsiji klanja na crno i nema osiguranje
![]()
eto mene interesuje zasto mome jaranu nije priznato 3g. radnog staza.......to ni mene kao vjernika puno ne interesuje
ako si bas to, mislim ONO sa c., bolje se zabrini kakva je ta tvoja vjerska zajednica koja pravi crkve na tudjoj zemlji (nene Fate recimo, kod bratunca) i kakvi su to popovi koji imaju srca fisicki zlostavljati staricu od 70 i kusur godina, koja, pored manjka na 5 sinova i muza nece ono, kako sama kaze (crkvu), u svojoj avliji.
na bradini, na srpkoj zemlji jedina izgradjena dzamija je poodavno rasformirana - citaj srusena. i neka je. treba samo jebat mater onome ko je reko da se tu i pravi.
a stipu ba tvog jarana 'odzu. ma znamo se. mislim. nije '92.
- JBT
Mafija je to. A nju ne mozes skinut ni po isteku 30 mandata.
Eto, jos narednih sedam godina se nece podnositi racuni, ali..... proci ce i narednih sedam godina. Mada, ako su sada mogli promjeniti ustav, onda ce ga moci promjeniti i tada.
Nista to ne bi bilo toliko bitno koliko je bitno to da IZ sa Cericem na celu i zajedno sa SDA slabi ovu drzavu i potpomaze ostvarenje nauma neprijatelja ove drzave, dakle, podjelu BiH.
Eto, jos narednih sedam godina se nece podnositi racuni, ali..... proci ce i narednih sedam godina. Mada, ako su sada mogli promjeniti ustav, onda ce ga moci promjeniti i tada.
Nista to ne bi bilo toliko bitno koliko je bitno to da IZ sa Cericem na celu i zajedno sa SDA slabi ovu drzavu i potpomaze ostvarenje nauma neprijatelja ove drzave, dakle, podjelu BiH.
-
da pamtis
fadil schtil wrote:tovja me zabrinutost bas dirnula. ahhh. postajem cak nostalgicanda pamtis wrote:to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnicija sam cetnik, ne volim cerica
zato sto imam u mojoj ex charsiji klanja na crno i nema osiguranje
![]()
ako si bas to, mislim ONO sa c., bolje se zabrini kakva je ta tvoja vjerska zajednica koja pravi crkve na tudjoj zemlji (nene Fate recimo, kod bratunca) i kakvi su to popovi koji imaju srca fisicki zlostavljati staricu od 70 i kusur godina, koja, pored manjka na 5 sinova i muza nece ono, kako sama kaze (crkvu), u svojoj avliji.
na bradini, na srpkoj zemlji jedina izgradjena dzamija je poodavno rasformirana - citaj srusena. i neka je. treba samo jebat mater onome ko je reko da se tu i pravi.
a stipu ba tvog jarana 'odzu. ma znamo se. mislim. nije '92.
A on jeste bio jedan od ideologa progona bosnjaka sa opcine Zvornik, njegova i ideja o osnivanju Drinskih vukova. U jednom intervjuu je dao izjavu da se ponosi sto je bio komandir diverzantske cete!!!
Last edited by da pamtis on 01/10/2005 13:11, edited 1 time in total.
-
mostarac
islamska zajednica utiche na zivote svih nas i koji nemamo nista sa njom, jer se ozbiljno i na svakom mjestu mjesa u politiku i u doborj mjeri kreira politicki milje Bosne i hercegovine, a od politickih odluka vjerovao ili ne zavisi mnogo toga u nasim zivotima. I rat je bio politicka odluka. Sve sto radimo i po kojim pravilima se vladamo zavisi od politike, a islamska zajednica ima jednu od kljucnih uloga u politickom zivotu Bosne i hercegovine isto kao i dvije crkve i normalno je da nas sve zanima ko ce biti reis. Onog trenutka kad ovo bude drzava i kad se reis ne bude mogao mjesati u politiku i kada se vjera odvoji od politike i drzave nikog nece zanimati ko je reis ili kardinal. Danas nazalost sve mora da nas zanima. Zalosno ali istinitofadil schtil wrote:na mogu da se nacudim paznjom koju ovogodisnji re-izbor reisa plijeni kod odredjenih krugova i kruzoka. uglavnom ljudi koji nit daju prilog IZ-u, nit su na dzumi, nit se vjencaju u dzamijama...
-
dr.
Po ko zna koji put autor teme i njegovi padobranci govore o islamu, muslimanima, a sami nisu ni IZ ni muslimani?! Jel to Srbi i Hrvati hoće da biraju reisa? Pa eto nije im uspjelo, a vodili su kampanju zadnjih nekoliko mjeseci, a reis nije uopšte istupao, pa je opet izabran. Ovo je slično kao i na temi o džamijama, uvijek temu otvori Srbin ili Hrvat, onda se svi sjate, pa pljuju malo vamo malo tamo, a džamije se i dalje grade i grade. A u pozadini se nalazi njihov kućni odgoj baziran na izjavi koju je iskreno dao jedan rasista pod nickom Tomašević da ga citiram:
Ova izjava je vrlo interesantna s aspekta objasnjavanja rasizma kod glupih ljudi. Jer rasizam kod inteligentnih i glupih nije isti. Slicne smo izjave vidjali i kod mnogih drugi forumasa. Samo naprijed Srbi i Hrvati!Što se tice pitanja rušenja džamija, apsolutno podržavam njihovo rušenje i po mogucnosti u što vecem broju. U BiH ima previše jebenih džamija, trebalo bi ih barem pola srušit. Doduše, iz povijesnih razloga trebalo bi ih sve srušit, sve do jedne... Na prostoru današnje BiH sve do dolaska krvolocnog genocidnog turskog agresora 1463. nije bila ni jedna jedina jebena džamija, ama baš ni jedna. Ali je zato sve bilo puno katolickih samostana, crkava, crkvica, kapelica, koje su podizali bosanski kraljevi i kraljice. 80% njih Turci i domaci kolaborcionisti - poturice su srušili i pretvorili u džamije. ZAKLJUCAK: Džamije su u ove krajeve došle s Turcima 1463., s njihovim odlaskom 1878. i džamije su trebale otici s ovih prostora. Ali nikad nije kasno za ispravljanje pogrešaka.
-
anti-patriota
dr. wrote:A ti si Srbin. To je istina, ako nije demantuj.
u cemu si ti dr. ?
-
anti-patriota
nema na cemu i drugi put. ja mislio ti njega pitas. nego, na cemu si ti doktorirao (ako jesi) ?dr. wrote:Samo ste potvrdili moju tezu. Hvala.
-
dr.
Ekspert, za socioloske devijacije. Detektujem rasizam, tako sto imam posebnu metodu komunikacije s "pacijentima", jer iz njih izvucem ono sto misle, a boje se da kazu.anti-patriota wrote:nema na cemu i drugi put. ja mislio ti njega pitas. nego, na cemu si ti doktorirao (ako jesi) ?dr. wrote:Samo ste potvrdili moju tezu. Hvala.
- kekec
E doktore, doktore.dr. wrote:Ekspert, za socioloske devijacije. Detektujem rasizam, tako sto imam posebnu metodu komunikacije s "pacijentima", jer iz njih izvucem ono sto misle, a boje se da kazu.anti-patriota wrote:nema na cemu i drugi put. ja mislio ti njega pitas. nego, na cemu si ti doktorirao (ako jesi) ?dr. wrote:Samo ste potvrdili moju tezu. Hvala.A nakon toga pohranim njihovo razmisljanje, u arhivu koja ce kasnije posluziti
Lekcija 1:
Rase: bijela, crna, zuta i crvena.
Gdje ti vidis rasizam u komentarima?
Mozda je rijec o sovinizmu ili ( i ) nacionalizmu.
Da ti nisi negdje pacijent, a ufur´o se da si dr.
- JBT
Ma da sam i Kinez nema to veze. Bitno je sta je ispravno a sta nije i sta je dobro za ovu drzavu a sta nije.A ti si Srbin. To je istina, ako nije demantuj.
Uglavnom, smatram se kompetentnim da o ovome diskutujem.
Demantuj ti da ti nisi Kinez ili Srbin.
Inace, ako nemas nista pametno da kazes na ovoj temi osim toga sto klasificiras ljude po nekim svojim pravilima i normama, onda se nemoj ni javljati. Otvori temu o nacionalnim pripadnostima pa pitaj ljude ko su i sta su pa im vazi misljenje prema nacionalnoj pripadnosti.
- JBT
hahahaha.... a niko osim tebe ne pita ljude po forumu o nacionalnim ili rasnim pripadnostima.Ekspert, za socioloske devijacije. Detektujem rasizam, tako sto imam posebnu metodu komunikacije s "pacijentima", jer iz njih izvucem ono sto misle, a boje se da kazu. A nakon toga pohranim njihovo razmisljanje, u arhivu koja ce kasnije posluziti
Inace, mislim da nisi sav svoj. Uobrazavas si neke stvari (ides cak do toga da mislis da imas direktnu komunikaciju sa Allahom i smatras da posjedujes monopol na vjeru, nesto tipa onoga psihopate iz "Se7en") a uz to si jako egocentrican.
Kombinacija koja nedvojbeno prezentuje simptome psihopatije.
-
GhostDog
I ovaj i onaj drugi i onaj treći, a ni ateisti nisu pošteđeni, dokazalo se da u punoj mjeri učestvuju u procesima pljačke i omalovažavanja...JBT wrote:Tacno. Bar kad je objekat ove diskusije u pitanju.Iskreno, nijedna institucija u BiH me ne zanima, sve su podjednako korumpirane...
- Bosanac sa dna kace
Hm to sto neko nije pretplacen kod lokalnog imama, sto vitre i zekat daje onima kojima su najpotrebniji, vjencaje se gradjanski a ne i serijatski jer gradjansko vjencanje ispunjava sve serijatske uslove, ne laje svugdje o svom muslimanstvu na sav avaz.... ne mora da znaci da nije musliman....fadil schtil wrote:na mogu da se nacudim paznjom koju ovogodisnji re-izbor reisa plijeni kod odredjenih krugova i kruzoka. uglavnom ljudi koji nit daju prilog IZ-u, nit su na dzumi, nit se vjencaju u dzamijama...
Kako nas se bolan ne bi ticalo sta Reis radi, jer ima ga svugdje tamo dje ga ne treba a tamo dje najpotrebniji nema ga nikako!
Eto i sam ces rec da bi sto puta bolje bilo da Ceric posjeti i ohrabri povratnike u Trebinje, Focu, Prijedor...nego sto ide mlatiti praznu slamu po tim kojekavim konferencijama od kojih mi muslimani u BiH nemamo nikakve koristi!
-
Kick off
Netacno! Prestanite vise s tim sranjima tipa svi su isti, sve tri strane su podjednako krive... itd. Ne nisu sve strne iste i to je cinjenica. Evropa i cijela Evropska zajednica je svjesna toga.JBT wrote:Tacno. Bar kad je objekat ove diskusije u pitanju.Iskreno, nijedna institucija u BiH me ne zanima, sve su podjednako korumpirane...
Znaci uporedjivanje islamske zajednice BiH sa recimo celnicima pravoslavne je zlocin !!! Pa ovi drugi su, dokazano je, saucesnici genocida i agresije.. Mislim, nema potrebe da ja ovdje duljim, sve se vec zna.....