Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Locked

Reisu-l-ulema 2012 neka bude

Prof. Dr. Enes Karic
61
58%
Tuzlanski Muftija Husein ef. Kavazovic
11
10%
Ljubljanski Muftija Nedzad ef. Grabus
9
8%
Sandzacki Muftija Muamer ef. Zukorlic
25
24%

Total votes: 106

drenmajster

#326 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by drenmajster »

JEL' OVO BITNA TEMA-TAKO VAM BOGA U KOJEGA VJERUJETE :? :? :?
drenmajster

#327 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by drenmajster »

palis ba raju -i ko te napadne- papak-sto ba zatvoriste temu Forumanje-sta ti je jel' fali para forumu-banovici-jeste popalili narod kao bitni u necemu-sad me saljite zauvijek u bonovice molim vas-imas dobre noge ako su tvoje :-D :-D
drenmajster

#328 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by drenmajster »

Atak na batak
Ponosan

#329 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Ponosan »

ko jos cita San,zakleo bi se da im tiraz ne prelazi 100 prmjeraka! Vlasnik Sana je vlasnik Pivare,i eto on bi da uredjuje IZ i to sta treba raditi njen poglavar! paradoks! nazalost cudno vrijeme dolazi,alkoholicari bi ko u najcrnja vremena da biraju reisa po svojoj mjeri..ovaj im se ne svidja,a favorit im Karic :-) da on ne voli popit?valjda im je to prvi kriterij prilikom favorizovanja kandidata,i to samo Sarajevsko!:)
ultima_palabra

#330 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by ultima_palabra »

Boga mi danas na džumi čitava hutba posvećena kritici Gadafijevog zločinačkog režima... da nije Cera vratio pare :D
Pošto je ona tema zatvorena, evo ovdje Dežulovićevog osvrta:
Belaj-vakuf

piše: Boris Dežulović

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da mi ispriča vic. Ima Kožo taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, otkrio Mujo da ga Fata vara, pa otišao na sajt Rijaseta Islamske zajednice u BiH, otvorio rubriku “Pitanja i odgovori”, i poslao kratku poruku: “Esselamu alejkum! Žena me vara, šta da radim?”. Učenjaci iz Rijaseta uskoro mu poslali kratki odgovor: “Esselamu alejkum! Mužu je dozvoljeno da se razvede od žene, ako ga ona vara.”

“Ali kako”, uzvratio Mujo, “kad nisam isplatio mehr?” “Ako nisi isplatio mehr”, odgovorio mu Rijaset.ba, “nemoj da se razvodiš.” Mujo, međutim, i dalje dvoji: “A moram li isplatiti mehr ako nije dogovoren?” “Ako mehr nije dogovoren, onda se možeš razvesti”, poručili mu učenjaci. “Ma bih ja”, opet će Mujo, “ali još je volim.” “Onda nemoj da se razvodiš”, stigao uskoro odgovor. “Ali kako kad ne mogu da joj oprostim?” “Onda se razvedi.” “Ali ne mogu zbog djece”, i dalje će Mujo. “U tom slučaju”, poručio mu najzad Rijaset IZ-a, “promijeni vjeru”.

“Da promijenim vjeru?!”, zbunio se Mujo. “Kako će mi to pomoći?”

“Neće tebi, nego nama”, odgovorili mu učenjaci iz Rijaseta. “Pa zajebavaj malo Biskupsku konferenciju BiH.”

Pred sličnom su teološkom dvojbom već duže vrijeme sarajevski učenjaci oko cijele ove barufe što se valja iza brda, onoga što se uputilo Muhamedu, kad već neće Muhamed njemu, kako se ono zove, da – Sinajsko. Zatalasao se iza Sinajskog brda cijeli arapski svijet, padaju predsjednici, diktatori i vlade poput krušaka, cijela sjeverna Afrika prekrivena kruškama, i islamski učenjaci u Bosni sad nisu načisto je li revolucija halal ili nije.

Reisu-l-ulemu Mustafu Cerića, recimo, teško je uvjeriti kako sve to nije organizirano samo da se minira njegov i Radončićev veličanstveni projekt nove upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Onaj mladić, eto, radije je prodavao te kruške u Tunisu na ulici, nego u Sarajevu, u BBI-ju, pa došla policija da ga otjera. On se u znak protesta zapalio, izbili neredi, policija pretukla ljude, dva dana trajale demonstracije, pa predsjednik podnio ostavku i pobjegao u Saudijsku Arabiju. Vidjeli to u Bahreinu, Jemenu, Džibutiju, izašao narod na ulice, vidjeli to na kraju u Egiptu, pa se mlatili s policijom danima, sve dok konačno nije i Mubarak pao. Vidjeli to i u Libiji, nisu ni oni manji muslimani, pa udarili i oni na Gadafija.

Vidio onda dr. Mustafa Cerić da je šejtan odnio šalu, pa požurio dok je na vrijeme u Tripoli, po one pare što mu je jaran Muamer Gadafi obećao za gradnju upravne zgrade Rijaseta.

Selamalejkum, alejkumselam, šta ima?, evo došo ja po pare, uf u zao si vakat došo, imam kod sebe samo milion. Veli reis, pa hajd dolje na ulicu do bankomata, a Muamer će: hajd ti! Vratio se tako reis u Sarajevo s milijun eura, a Gadafi mu obećao tri i pol. Već je izradio reisu-l-ulema lijepu kamenu ploču s natpisom “Vakuf Muamer Gadafi”, a sad ne zna hoće li biti i para i Gadafija i zgrade i u zgradi njega.

Pozvao onda dr. Cerić članove Europskog vijeća za fetve i istraživanja, okupio se u Kulturnom centru “Kralj Fahd” časni skup od trideset i tri vrhunska autoriteta za tumačenje islama, i među njima bosanski reis, pa ovako upitao predsjednika Vijeća, šejha Jusufa al Qaradawija: “Esselamu alejkum! Meni je Muamer Gadafi obećo tri i pol miliona eura za izgradnju nove upravne zgrade Rijaseta. Da li je sada, nakon ove revolucije, halal da se zgrada zove Vakuf Muamer Gadafi?”

Došaptavali se učenjaci neko vrijeme, šejh Qaradawi ih mirno slušao, pa naposljetku prekinuo i obratio se reisu Ceriću: “Ako ti je dao pare, red je da ga nazoveš Vakuf Muamer Gadafi.”

“Znam ja to”, uzvratio dr. Mustafa Cerić. “Ali što ako Gadafija zbace s vlasti, što ako Libijom i cijelom Arabijom zavlada Muslimanska braća? Kako ću sutra bilo koga zvati u Sarajevo i ugostiti u Gadafijevu vakufu?”

“Dobro pitanje”, zamislio se šejh Qaradawi, pa malo došaptavao sa učenjacima, i najzad ovako odgovorio: “Najbolje da onda vratiš pare Gadafiju, pa si miran.” “Eh, znam ja i to”, odgovorio je na to dr. Cerić, “ali pare su kod Fahre Radončića.” Došaptavali se onda članovi časnog vijeća lijepih deset minuta, pa kratko odgovorili bosanskom reisu: “Onda gradi.”

“Nije to problem”, odmah se nadovezao dr. Mustafa Cerić, “ali kako kad mi fale dva i po miliona?!?” “Onda nemoj da gradiš”, odgovorio mu Jusuf al Qaradawi, već bogami pomalo nervozan. “Kako kad mi je već poslao milion?”, uzvratio reis protupitanjem. “Onda gradi”, umorno će šejh.

“Dobro, a što ako Gadafi ne ostane na vlasti, pa zijanim dva i po miliona?”

“Onda nemoj da gradiš.”

“Al šta ako ostane, a niđe njegova vakufa?”

“Onda gradi!”

“A što”, odlučio konačno reis izbaciti što ga muči, “što ako i u Bosni bude revolucija, a ja u Vakufu Muamer Gadafi?”

“Onda promijeni naziv vakufa!”, konačno će šejh Jusuf al Qadrawi, potpuno izgubivši živce.

“Čekaj, stani, zar ne ide sad ono “promijeni vjeru, pa idi zajebavaj malo papu”?”, zbunio se reis Cerić. “Što naziv vakufa, kako će mi to pomoći?”

“Neće tebi, nego nama”, odgovorio mu na to premudri šejh. “Idi pa zajebavaj malo Fahru.”
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#331 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by PipiDugaDevetka »

Evo mog kandidata za novog reis-efendiju. Samo neka završi poslove u Sandžaku i odmah za reisa:
[/quote]
seldzuk

#332 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by seldzuk »

PipiDugaDevetka wrote:Evo mog kandidata za novog reis-efendiju. Samo neka završi poslove u Sandžaku i odmah za reisa:
[/quote]
Što se mene tiče, nek bude reis Sandžaka i vascijele Srbije. A mi imamo i drugih pametnih i sposobnih Bošnjaka. Na kraju krajeva, čovjek ima još puno posla da obavi na poziciji na kojoj jeste
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#333 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by PipiDugaDevetka »

seldzuk wrote: Što se mene tiče, nek bude reis Sandžaka i vascijele Srbije. A mi imamo i drugih pametnih i sposobnih Bošnjaka. Na kraju krajeva, čovjek ima još puno posla da obavi na poziciji na kojoj jeste
Pa koji bi bio tvoj bošnjački kandidat iz BiH za novog reisa?
seldzuk

#334 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by seldzuk »

PipiDugaDevetka wrote:
seldzuk wrote: Što se mene tiče, nek bude reis Sandžaka i vascijele Srbije. A mi imamo i drugih pametnih i sposobnih Bošnjaka. Na kraju krajeva, čovjek ima još puno posla da obavi na poziciji na kojoj jeste
Pa koji bi bio tvoj bošnjački kandidat iz BiH za novog reisa?
Dva su glavna ako ne ispliva neko novi.
Karić, koji je bio protukandidat reisu na prošlim izborima i
tuzlanski muftija Kavazović, pošto reis više neće biti kandidovan.
zonbirile

#335 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by zonbirile »

šta bi sa reisom,ne oglašava se ima pola godine????
popajic

#336 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by popajic »

zonbirile wrote:šta bi sa reisom,ne oglašava se ima pola godine????
Ceka da se formira vlast , pa da udari ko sto bog zapovijeda politickoj opoziciji :-)
poznanik

#337 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by poznanik »

Možda još uvijek broji one pare iz Libije :D
Banksy

#338 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Banksy »

Oglašava se on, al' ga Fahro ne prenosi :oops:
Bude đahkad u pivarskom biltenu :mrgreen:
poznanik

#339 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by poznanik »

Banksy wrote:

A i u Preporodu ga više nema, kao da je već "otpisan"...
Banksy

#340 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Banksy »

poznanik wrote:
Banksy wrote:

A i u Preporodu ga više nema, kao da je već "otpisan"...
Čiji je Preporod, čija struja ga drži?
BHF_Manijak

#341 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by BHF_Manijak »

Ja onog teksta sa 10-te strane meni se cini! :lol: Cuj Silajdzic za reis??? :shock: :-? Kakve veze o ima sa IZ-om sem sto je medresu covjek zavrsio i sto ( mozda) placa clanarinu? :mrgreen:
Da nisu ga mozda pomijesali sa redovnim profesorom Silajdzicem na Fakultetu islamskih nauka, kakvi su debili ne bi me cudilo! :lol:
Sarajlija Fare

#342 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Sarajlija Fare »

Ma Karic ce biti Reis..mada ce opet imati oponenata...mrtva trka Karic i jos neko drugi kao protukandidat, ali ko je drugi???
Ponosan

#343 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Ponosan »

smeta vam kad se oglasava,smeta vam kad suti,pa stvarno... zasto se ne pitas zasto Vinko Puljic suti evo vec pola godine,iako se redovno sastaje sa politicarima iz HDZ-a!? on za razliku od reisa itekako utice na politicki zivot Hrvata,savjetuje ih itd..dok to reis nije radio ni prije ovih izbora a ni poslije...iako su mnogi ocekivali da ce podrzati Radoncica,pa i on sam..IZ se nije mjesala na ovim izborima,pametno! ali eto smeta vam sad sto suti,ko bi vama ugodio!?
Ponosan

#344 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Ponosan »

Sarajlija Fare wrote:Ma Karic ce biti Reis..mada ce opet imati oponenata...mrtva trka Karic i jos neko drugi kao protukandidat, ali ko je drugi???
Jedno je sigurno,Karic sigurno nece biti Reis! njega podrzavaju samo komunisti i alkoholicari i odredjene strukture u SDP-u,a svi znamo da to kod Sabora IZ ne pali,jasno vam je onda kolike su mu sanse...reis ce biti Kavazovic ili Zukorlic,bar tu nema dileme! Kako god,novi Reis ce aBd useliti u prelijepu zgradu Rijaseta na Kovacima!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#345 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

Ponosan wrote:
Sarajlija Fare wrote:Ma Karic ce biti Reis..mada ce opet imati oponenata...mrtva trka Karic i jos neko drugi kao protukandidat, ali ko je drugi???
Jedno je sigurno,Karic sigurno nece biti Reis! njega podrzavaju samo komunisti i alkoholicari i odredjene strukture u SDP-u,a svi znamo da to kod Sabora IZ ne pali,jasno vam je onda kolike su mu sanse...reis ce biti Kavazovic ili Zukorlic,bar tu nema dileme! Kako god,novi Reis ce aBd useliti u prelijepu zgradu Rijaseta na Kovacima!
a koje strukture podrzavaju Zukorlica?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#346 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Chmoljo »

Ponosan wrote:
jel to onaj Sabor čiji je predsjednik Edhemaga kadsumoglionipedesetgodinauzimatisadmožemoimi Bičakčić... kojemu je zabranjeno vršenje svih mogućih i nemogućih javnih funkcija pa su ga uhljebili tudkana?
Kwaheri

#347 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Kwaheri »

Pocelo je i ovo... :D

Iz mog ugla, ko ce biti Reisul-ulema za muslimane u BiH nece biti najvaznije pitanje. Ko ne zna, ipak je vaznije ko ce biti u sastavu Rijaseta :D jer realno iza samog Reisa je institucija s kojom se Reis "savjetuje"...

Gledajuci kandidate, iz kuloara a bome i s ove liste, (moj favorit nece prici ni blizu :roll: izborima), samo da ne bude "drumovi ce pozeljeti Turke....)

Nakon izbora za SAbor, nikada kao sada, nisu muftije imale jacu poziciju unutar Sabora, tako da dogovor "dvojice Muftija", rjesava sve... nadam se iskreno da to nece zloupotrijebiti.

Bolje je imati jaku IZ-u a slabijeg reisa, no obratno...

U svakom slucaju, kako rece nas uvazeni Reisu-l-ulema dr. Ceric "Promjena se ne treba plasiti!"
udrch

#348 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by udrch »

Nema ba nikakve mrtve trke..ja ne znam zašto ova tema uopšte živi..
Ako sam šest mjeseci prije izbora rekao da će SDA i SDP biti u koaliciji poslije izbora i pogodio, ne znam zašto mi sad ne vjerujete..tad ste mi se svi smijali, a pogotovo zadrti sdpovci..
Reis će biti muftija Kavazović sa preko 90% dobivenih svih glasova..
Muftija Zukorlić neće biti ni kandidat, on je neozbiljan i već kompromitiran sa onim BMW-ovima na dženazi 11. jula..
Imami i članovi IZ žele nekoga ko će IZ vratiti vjernicima..
Najbolji i sigurni izbor je Muftija..on je toliko jaka ličnost i danas, tako da čak mislim da nakon što ga izaberu za Reisa da će ga puno ljudi i dalje zvati Muftija..da nije bilo tazbinskih veza Cerića i Kavazovića preko neke gračaničke linije, Cerić na prošlim izborima ne bi ni pobjedio Karića..
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#349 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

Efendija Lugavic, ljudina koja nikad nece biti reis

LUGAVIC: Dugo vec sve ovo traje. Meni su spocitavali i to sto se nisam stranacki opredjeljivao, drzeci se toga da su svi vjernici, bez obzira kojoj stranci pripadali, u dzamiji isti. Time vjerovatno nisam zadovoljavao neke norme ponasanja. S druge strane, ja sam zelio da i u toku rata komuniciram i saradjujem sa ljudima koji su ostali u ovom gradu, sa drugim nacijama, drugim vjeroispovijestima, jer sam smatrao, i danas smatram, da time nista vise nisam cinio od Bozje odrednice koja je svima poznata. Dragi Bog je rekao: mi smo vas stvorili od muska i zenska da biste se medjusobno upoznavali, da biste medjusobno zivjeli. Ja nisam u sebi imao tu mrznju prema drugima, i tako sam se ponasao. Kulminacija ovog o cemu govorimo bila je nakon 25. maja '95. godine. Tada su poginula djeca, mladost ovog grada, na jednom mjestu. Zaboljelo me je kada sam cuo komentare kako ne bi poginuli da su bili na linijama umjesto u kaficu, gdje su mozda konzumirali i alkohol, iako se tada nije imalo prakticno ni sta jesti kako treba. Suprotstavio sam se rekavsi da smrt nije samo za nekoga ko ovako ili onako misli, vec je smrt od Boga i na odredjenom mjestu. Niko ne zna u kojoj ce zemlji umrijeti, kada ce umrijeti i od cega ce umrijeti, pa prema tome, djeca nisu ni kriva ni duzna. Onda je bilo govora da se ne mogu sahraniti na jednom mjestu. Ja sam prihvatio, naravno, i ne samo ja, bilo je jos mojih kolega, da im klanjam dzenazu. Nisam imao nijednog valjanog razloga, ni vjerskog, ni moralnog, ni bilo kojeg, da ne klanjam dzenazu toj djeci, mladosti nastradaloj na Kapiji, iako je znano kako je receno da ne bi trebalo to izvrsiti. Od tada, pa i mnogo ranije, pocinju silazne linije mog djelovanja. Svaki put kad se susretnem sa fra Petrom Matanovicem, gvardijanom franjevackog samostana u Tuzli, uvijek bi se nasao neko da kaze "pa ti i s njima saradjujes". Uvijek su bili oni i mi. Ja sam cijelo vrijeme pokusavao da budem most preko kojeg ce se jedanput shvatiti da su to samo ljudi koji ovdje zive. I drugi ovdje znaju da je fra Petar Matanovic pomagao i imamima u toku rata. Smatram i smatrao sam i sad, i uvijek cu smatrati, da je nehumano, neislamski, zaboraviti neciju dobrotu.
poznanik

#350 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by poznanik »

udrch wrote:...Ako sam šest mjeseci prije izbora rekao da će SDA i SDP biti u koaliciji poslije izbora i pogodio, ne znam zašto mi sad ne vjerujete...
Reis će biti muftija Kavazović sa preko 90% dobivenih svih glasova...
Muftija Zukorlić neće biti ni kandidat...
Šta si ti...neki novi prorok? Ili se i ovdje "namještaju rezultati" :?
Locked