Bilo bi dobro, zbog svih onih kojima je ova ezoterija nejasna, da pojasniš svoj stav. I prosvijetliš nas. Jer, onakve konstrukcije, ma šta se iza njih krilo, opasne su i zvuče fašistički.poznanik wrote:Očito je da ne vodiš korektnu diskusiju, izmišljaš i provocirašAhmmed wrote:Ovo boldirano, dakle,opravdava ubijanje muslimana i paljenje džamija.Ili ima neko drugačije značenje,dublje, ezoterično.....![]()
Ne znam da li je razlog Hamdija ili Muhamed Jusufspahić ili njegova supruga Srpkinja, ali ovdje s tobom prekidam svaku diskusiju, ostani sam u svojim uzbuđenjima
Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
- Ahmmed
#126 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
- poznanik
#127 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Fašistički zvuče samo ako se fašistički posmatrajuAhmmed wrote:Bilo bi dobro, zbog svih onih kojima je ova ezoterija nejasna, da pojasniš svoj stav. I prosvijetliš nas. Jer, onakve konstrukcije, ma šta se iza njih krilo, opasne su i zvuče fašistički.
Moraš pažljivije čitati, s više koncetracije, činiš se večeras izgubljenim, pokidanim, saberi se malo.
A za ezoteriju se obrati hodžama u Hrasnici, u Kaćunima, u Visokom... ima ih na sve strane
- Alfons Kauders
#128 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
1. samo navodim da ovo za komsica nije mudro koristiti kao argument, jer nije bas da su se ljudi na glasackim listicima izjasnjavali kao na popisu stanovnistvaAhmmed wrote:1. Alfons, većina ljudi koje lično znam i koji su glasali za Komšića, deklariraju se kao Bošnjaci.Dakle,i ti i ja govorimo sa sopstvenih pozicija i pretpostavki.
2. Ja nemam problem sa činjenicom da moj vjerski poglavar iznosi političke stavove o državi u kojoj živi, o narodu kojem pripadaju članovi moje vjerske zajednice....Ali, to mog vjerskog poglavara, u mojim očima, ne čini " prvim u Bošnjaka". I bitan je način na koji se artikuliraju ti politički stavovi.
3. Uloga islamske zajednice u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka, pogotovo u prošlosti, nije bila zanemariva. Uz činjenicu da su neke izjave uvaženog reisa Džemaludina Čauševića mogle biti "problematične"(npr. ne moramo voditi državne poslove, ali nam dajte da živimo kako nam naša vjera nalaže), ili njegov uklon ka Hrvatima - iako ne u smislu nacionalne profilacije muslimana u Hrvatstvo, već kroz traženje političke podrške- upravo u njegovoj eri počinje nacionalna emancipacija Bošnjaka, posebno u smislu etničke ekvidistance od Srba i Hrvata, razvijanje osjećaja posebnosti, ne samo u vjerskom, nego i u etničkom, ili tačnije rečeno, državnom smislu, itd, itd....
No, to je vrijeme prošlo. Bošnjaci, u političkom smislu, danas imaju demokratske institucije na raspolaganju, i reisu-l-ulema, ma ko on jeste, ne bi smio ,opet u političkom smislu, biti ni prvi ni deseti u Bošnjaka....
2. ja nemam nikakvih problema sa ocitovanjem IZ po pitanjima koja se doticu vjere... ali tu ne spada agitacija za politicke stranke po hutbama, niti ofirno podrzavanje pojedinih kandidata i politickih opcija u javnim nastupima... mene to ne dotice, ali to prije svega skodi IZ...
3. ja ne sporim istorijsku ulogu IZ, ali to nije tema - pricamo o IZ danas... i ja licno smatram da je IZ u zadnjih dvadesetak godina bila jedan od faktora koji je sputavao razvoj nacije i bosnjacke politicke misli... nista vise, nista manje... IZ se trebala drzati po strani, sacuvati svoj integritet i ugled koji je nekad uzivala... a ne koristiti skoro svako priliku da se valja u blatu s kojekakvim ofucanim politicarima... e tada bi misljenje IZ uzivalo i moje postovanje, jer bi nosilo neku tezinu... a sad su se sami sveli na predmet sprdnje... ako ti mislis da je to ok, dobro, tvoje misljenje... ja jok
- Ahmmed
#129 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Falcon, ne može i ne smije Islamska zajednica biti nacionalna institucija Bošnjaka, u današnjem vaktu. Bez obzira na afirmirajuću ulogu uleme u određenim historijskim periodima, na pokretačke mehanizme nacionalne emancipacije, koji su znali kretati i iz Islamske zajednice BiH.
Postoje demokratske institucije, postoji nevladin sektor, postoji izdavaštvo, dakle brojne oblasti u kojima će se Bošnjaci nastaviti afirmirati u etničkom i političkom smislu.
Tačno je da su članovi IZ BiH, u ogromnom broju Bošnjaci. Ali, zar nije anakrono, danas, u okruženju u kojem jesmo, na putu kojim želimo ići, kad su integracije u pitanju, vjerskoj zajednici davati takvu ulogu?
I šta je islamski a šta ne islamski....
Treba biti oprezan s takvim konstrukcijama 
Postoje demokratske institucije, postoji nevladin sektor, postoji izdavaštvo, dakle brojne oblasti u kojima će se Bošnjaci nastaviti afirmirati u etničkom i političkom smislu.
Tačno je da su članovi IZ BiH, u ogromnom broju Bošnjaci. Ali, zar nije anakrono, danas, u okruženju u kojem jesmo, na putu kojim želimo ići, kad su integracije u pitanju, vjerskoj zajednici davati takvu ulogu?
I šta je islamski a šta ne islamski....
-
GOLFER
#130 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
poznanik wrote:
Fašistički zvuče samo ako se fašistički posmatraju![]()
Moraš pažljivije čitati, s više koncetracije, činiš se večeras izgubljenim, pokidanim, saberi se malo.
A za ezoteriju se obrati hodžama u Hrasnici, u Kaćunima, u Visokom... ima ih na sve strane
Poznanik, ajde sta se pravis LUD, pa prokuzen si...
A posto je tebi IZ i reis i sve oko toga nekad VECE nekad manje ZLO, Popusti nas onda, svoje si rekao, mi smo procitali, i sta hoces vise?
-
strongwoman
#131 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Steta sto ni jedan od kandidata za Reisa nema Omerovske odlike, nadam se i molim Boga da se pojavi jedan takav u Bosni i da se kandiduje i da bude izabran...
- Alfons Kauders
#132 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
hajde da krenem od prve recenice, valja mi u krevet, radni dan... bice dovoljnoFalcon wrote:hahahahahAlfons Kauders wrote:Falcon wrote:
Zasto je to opasna zamjena teza...? Po meni je neislamski, i dakako nedemokratski, odvajati to dvoje, dakako Imas pravo na svoje misljenje, ali kako je IZ jedina nacionalna institucija Bosnjaka onda je Reis efendija kao simbol te nacionalne institucije svakako najpozvaniji da bude prvi kao sto je to u povijesti bio (primjer: Causevic, Spaho...), posebno jer u Bosnjaka danas ima, kao u Endelusu pred krah, mnogo prvih a nijedan da radom i rezultatom nesto vrijedi.
Mislim da sam ti odgovorioSlazem se s tobom Alfonse, da je neprimjereno svoditi se samo na vjersku skupinu, i to ne zelim vec samo isticem da je osnovna odrednica Bosnjastva ne toliko etnicitet koliko vjerska pripadnost, a sto je poviiesno uvjetovano.
Lahku noc, ja cu se prilagoditi vremenu
sa toliko kontradiktornosti u tako malo teksta samo mogu reci da ti predvidjam uspjesnu karijeru u politici...![]()
laku nocKakve kontradiktornosti, treba svaku rijec vagati pa se dobije cjelovit zakljucak
Htjedoh ti reci, onog casa kada bude vise drzave BiH u odredjenim poljima ce biti i manje vjerskih zajednica tj njihovih aktivnosti. U trenucima u kojima nacionalnu politiku nisu u stanju voditi oni koje smo izabrali, te praznine i nesposobnosti koriste drugi.
Ahmede, s tobom se, nazalost ne mogu sloziti u potpunosti. Neovisno od demokratskih institucija koje Bosnjaci imaju, one su institucije drzave BiH i njenih gradjana, a ne iskljucivo Bosnjaka, i upravo sve dok je IZ jedina nacionalna institucija Bosnjaka polozaj Reis efendije, ma tko on bio, treba da bude onaj svojevrsnog arbitra u odnosu na nacionalne interese Bosnjaka. Uloga u nacionalnoj emancipaciji Bosnjaka, ne da nije bila zanemariva, vec je kljucna i rekao bih vodeca, a ta emancipacija nija zavrsena jer Bosnjastvo nije utvrdjeno niti je odbranjeno do kraja.
Hvala, i tebi isto![]()
ostalima selam alejkum,
po tebi je 'nedemokratski' da se IZ odvoji od naroda u politickom smislu? znaci po tebi je sasvim ok da neki neizabrani predstavnik fol predstavlja mene i moj narod cisto zato jer ti mislis da on na to ima pravo... mada mu ni ja ni narod nismo dali mandat da to radi...
gdje si ti izucavao tu demokratsku praksu? u sjevernoj koreji?
- Ahmmed
#133 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
1. Pa, evo, da se ipravim za Komšića: Za njega je glasalo najviše onih, koji na različite načine, dolaze iz muslimanskog kulturno povijesnog habitusa ( dakleM oni kojima su barem nane i dede slavili Bajram)Alfons Kauders wrote:1. samo navodim da ovo za komsica nije mudro koristiti kao argument, jer nije bas da su se ljudi na glasackim listicima izjasnjavali kao na popisu stanovnistvaAhmmed wrote:1. Alfons, većina ljudi koje lično znam i koji su glasali za Komšića, deklariraju se kao Bošnjaci.Dakle,i ti i ja govorimo sa sopstvenih pozicija i pretpostavki.
2. Ja nemam problem sa činjenicom da moj vjerski poglavar iznosi političke stavove o državi u kojoj živi, o narodu kojem pripadaju članovi moje vjerske zajednice....Ali, to mog vjerskog poglavara, u mojim očima, ne čini " prvim u Bošnjaka". I bitan je način na koji se artikuliraju ti politički stavovi.
3. Uloga islamske zajednice u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka, pogotovo u prošlosti, nije bila zanemariva. Uz činjenicu da su neke izjave uvaženog reisa Džemaludina Čauševića mogle biti "problematične"(npr. ne moramo voditi državne poslove, ali nam dajte da živimo kako nam naša vjera nalaže), ili njegov uklon ka Hrvatima - iako ne u smislu nacionalne profilacije muslimana u Hrvatstvo, već kroz traženje političke podrške- upravo u njegovoj eri počinje nacionalna emancipacija Bošnjaka, posebno u smislu etničke ekvidistance od Srba i Hrvata, razvijanje osjećaja posebnosti, ne samo u vjerskom, nego i u etničkom, ili tačnije rečeno, državnom smislu, itd, itd....
No, to je vrijeme prošlo. Bošnjaci, u političkom smislu, danas imaju demokratske institucije na raspolaganju, i reisu-l-ulema, ma ko on jeste, ne bi smio ,opet u političkom smislu, biti ni prvi ni deseti u Bošnjaka....
2. ja nemam nikakvih problema sa ocitovanjem IZ po pitanjima koja se doticu vjere... ali tu ne spada agitacija za politicke stranke po hutbama, niti ofirno podrzavanje pojedinih kandidata i politickih opcija u javnim nastupima... mene to ne dotice, ali to prije svega skodi IZ...
3. ja ne sporim istorijsku ulogu IZ, ali to nije tema - pricamo o IZ danas... i ja licno smatram da je IZ u zadnjih dvadesetak godina bila jedan od faktora koji je sputavao razvoj nacije i bosnjacke politicke misli... nista vise, nista manje... IZ se trebala drzati po strani, sacuvati svoj integritet i ugled koji je nekad uzivala... a ne koristiti skoro svako priliku da se valja u blatu s kojekakvim ofucanim politicarima... e tada bi misljenje IZ uzivalo i moje postovanje, jer bi nosilo neku tezinu... a sad su se sami sveli na predmet sprdnje... ako ti mislis da je to ok, dobro, tvoje misljenje... ja jok
2.Ja nemam problem ni sa očitovanjem IZ i o određenim društvenim i političkim pitanjima, a ne samo pitanjima vjere.Nisam za predizbornu kampanju na džumama.
3. Historijska uloga IZ se ne treba zanemariti. No, već treći put kažem, riječj e o historiji. Danas stvari stoje drugačije. I ne znam na osnovu čega misliš da postoji mogućnost da ja mislim je ok da se IZ valja u blatu s kojekakvim ofucanim političarima.
- Chisum
#134 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Smijesno...Falcon wrote:I ovo je jedna od najboljih izjava koje sam od Reis efendije cuo. Da, Bosnjaci su se u kontinuitetu prilagodjavali i oblikovali po kalupima drugih bacajuci iza ledja svoj nacionalni identitet zarad toga da se ne zamjere nekome, jer su eto jacni i mali, a to je tako kada si odgajan i obrazovan daleko od svoje proslosti, i kada je u tvom gradu glavna ulica nazvana po nekon Vojvodi Vuku, kao onomad Obala Kulina bana...Chisum wrote:Falcon wrote:
Odgovorno tvrdim da nemamo pametnijeg i boljeg od doktora Mustafe efendije Cerica u IZu...
E ako "vam" je ovaj najbolji i najpametniji, mozete komotno i Kiketa da izaberete.
Alfons,
pitanje stvaranja nacija na Balkanu, konkretno u BiH je islo tim tokom. Normalan proces stvaranja nacija u Evropi je bio povezan za zajednicku teritoriajnu i etnicku pripadnost, a u BiH za vjersku. Nemoj mene ubijatija samo prenosim socioloske teorije.
i da, IZ ima pravo na ucesce u politickom zivotu... Evropska konvencija o ljudskim pravima i praksa ESLJP-a (Evropskog suda za ljudska prava) te slobode postavljaju veoma siroko, kako pojedincu tako i vjerskim zajednicama, a sad, sto ti kao npr. celjade koje je odraslo u komunizmu u kojem je vjera bila partija ne mozes pojmiti da svako tko misli drugacije ima pravo da to iznese, i demokratski pokusava uticati na one koji odlucuju, je druga stvar.
nego, da ne skrenemo dalje;
moj kanidat ce biti efendija Grabus!
Artikulisanje nacionalnih osjecanja i identiteta desavalo se, u svijetu, a i oko nas, mnogo prije nego sto smo ulice morali zvati po nekom usranom vojvodi ili hajduku, koji se bavio kradjom jaja i paljenjem sijena, da bi poslije stekao zvanje heroja.
To sto smo mi tada propustili da napravimo isto, ili barem slicno, dok su ostali od lazi i mitova pravili nacionalne istorije i podlogu buducih nacionalnih "prava" i teznji, koje i dovedose do ovako krvavih zavrsetaka, obrati se onima koji su prespavali cas na kojem su se pisale buduce nacionalne smjernice. Razloga moze biti vise, ali je ishod jedan... i, gledajuci tok stvari na Balkanu, crn.
A ovaj korumpirani klovn i dezerter, koji zavlaci ruke u dzepove ratnih profitera i izdajnika, ljubi ih u usta i javno brani, a kojeg su upravo nazvao najboljim i najpametnijim u Bosnjaka - i sam ponovi i podvuce, jos jednom, svu nemoc i svu izgubljenost, okrenuvsi se, jos jednom, "majci", te i tu mozes naci dio odgovora na pitanje - gdje smo se, i kako, gubili i, na kraju balade, izgubili...k kasnije se sve desavalo po inerciji... od promasaja do promasaja... Ne trebam ti ponavljati s kakvim su nas je rijecima u rat ispratili "nasi nacionalisti"...
On mozda jeste tvoj poglavar i tvoj Numero Uno, ali meni, kao Bosnjaku, nije. Niti moze biti.
A posto se IZ, i bez moje i volje mnogih drugih, debelo petlja u politiku - i to na onim najnizim, najprljavijim i najzapishanijim granama, dnevnopolitickim prepucavanjima i igrama - a time i u moj zivot i moj hljeb, ako nista, a onda iz tog razloga, nadam se da ce nakon ovog dezertera i pokvarenjaka na celo IZ-a doci neko ko ima barem trunku obraza.
Last edited by Chisum on 12/01/2011 09:34, edited 2 times in total.
- kajdara
#135 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ne znam što ste zapeli za Bošnjake, kad Islamsku zajednicu u BiH ne interesuju Bošnjaci u BiH, veća samo Bošnjaci u dijaspori:
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... view&id=48Prema Ustavu Islamske zajednice, koji je donio Sabor Islamske zajednice na svom zasjedanju u Sarajevu 26. 11. 1997. godine, nalazimo sljedeću definiciju: "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, sastavni su dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini."
- ultima_palabra
#136 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Fujpoznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...
@Ahmmede, svaka na mjestu, kao i obično
Dodao bih još da IZ po meni ima pravo da se bavi političkim pitanjima, ali na nivou ideja i koncepata... valjanje u blatu svakodnevne politike koje je ustoličio Cerić je doživjelo krah i nanijelo trajnu štetu IZ
Ko pomenu ef.Abdibegovića? Čovjek je mali Cerić po svemu... slatkorječivosti, prevrtljivosti, političkim ambicijama, itd...
- Bosnolog
#137 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Prva ahmedija odnoosno Reis kao i svaki drugi vjerski i duhovni voda vjernika bi trebo da posjeduju edukacijske kvalifikacie i osobenosti da bi im se ukazala cast za takvu titulu i da bi bio prihvacen i cijenjen medu svojim vjernicima,instituciji koju predstavlja i njen ugled u drustvu uopste,.
Ja sam naveo neka nacale i osobine sto se moze dopuniti mada,licno smatram da bi trebao posjedovati najveci dio navedenog:
1-Moralno ispravna i opste prihvatljiva licnost za najsiru bazu onih koje predstavlja
2-Svestrano i visoko edukovana,ne samo vjersko duhovno ali i vizijonarski potkovana,mudra i autoritativna osoba
3-Solidarna i dobrocinstvena prema onima koje zastupa,poznaje ,da se ophodi i vlada u duhu vjere,morala i etike
4-Tolerantna prema drugima koji imaju drugu,vjeru,ili su ateisti,razlicitih svatanja i pogleda na zivot
5-Odgovorna za stanje i ponasanje sluzbenika unutar IZ BiH,prije svega insistirati na moralno edukativnom odnosu svih vjerskih sluzbenika i institucija prema i unutar bosjnackijh muslimana vjernika
6-Biti skromam u vlastitim zahtjevima i skroman u materijalizmu kakva imaju vecina danasnjih efendija to jest njihove grabezljivosti sto ostavlja jako ruzno misljenje a posebno novcane zloupotreba i skandale kada se radi neki projekti zbog netransparetnosti prema javnosti i zloupotrebe tih sredstava,
6-Voditi racuna o svom umetu u duhovno vjerskom smislu,stanju porodicnog,edukativnog kao i imovinskog preko svojih dzemata te voditi racuna da se zadrzi bosnjacko muslimanska tradicija i boriti se protiv devijacia svih vrsta koje mogu stetit IZBiH
7-Posebno imati program prema povratnicima i njohovim zivotnim problemima gdje moze da odigra najvecu i kljucnu ulogu po tom pitanju
8-Imati dobru moc komunikacije sa svim subjektima drustva,ukljucujuci druge konfesije,medije,domace i medunarodne institucije
9-Biti neutralan prema strankama i sekularno nastupati preme drzavnim institucijama,imati javne stavove i kritike ako treba ali nikako ne nametati se ili javno lobirati za politicku stranku,ali mogu savjetovati vjernike da sami odluce za koga ce glasati na osnovu rezultata i njihovog videnja brige stranaka o njima,drustvu i drzavi.
10-Voditi racuna o vjerskim institucijama bosnjacko muslimanske dijaspore te sa njima odrzavat cvrste veze i pomoci da dijaspora pomogne posebnim namjenskim projektima povratnickoj ugrozenoj populaciji,direktnim projektima primjera radi pomoci pronalazenju onih kojima je najpotrebnija pomoc na terenu poput stipendiranja i skolovanja dijece,kupovine zivotno egzistencijalnih potrebstina,masina za siromasne i sl.Takode treba raditi da se prekine dosadasnja praksa kupovine desetine hiljade kurbana od australijskih i novozelandskih farmera umjesto da taj novac zavrsi u dzepovima nasih farmera i stocara od cega bi i drzava imala koristi.
Ovo su nekakvi moji kriteriji buduceg vrhovnog duhovnog poglavara IZ BiH,...
Grbus,Karic ili Spahic bi bili moj izbor,....
Ja sam naveo neka nacale i osobine sto se moze dopuniti mada,licno smatram da bi trebao posjedovati najveci dio navedenog:
1-Moralno ispravna i opste prihvatljiva licnost za najsiru bazu onih koje predstavlja
2-Svestrano i visoko edukovana,ne samo vjersko duhovno ali i vizijonarski potkovana,mudra i autoritativna osoba
3-Solidarna i dobrocinstvena prema onima koje zastupa,poznaje ,da se ophodi i vlada u duhu vjere,morala i etike
4-Tolerantna prema drugima koji imaju drugu,vjeru,ili su ateisti,razlicitih svatanja i pogleda na zivot
5-Odgovorna za stanje i ponasanje sluzbenika unutar IZ BiH,prije svega insistirati na moralno edukativnom odnosu svih vjerskih sluzbenika i institucija prema i unutar bosjnackijh muslimana vjernika
6-Biti skromam u vlastitim zahtjevima i skroman u materijalizmu kakva imaju vecina danasnjih efendija to jest njihove grabezljivosti sto ostavlja jako ruzno misljenje a posebno novcane zloupotreba i skandale kada se radi neki projekti zbog netransparetnosti prema javnosti i zloupotrebe tih sredstava,
6-Voditi racuna o svom umetu u duhovno vjerskom smislu,stanju porodicnog,edukativnog kao i imovinskog preko svojih dzemata te voditi racuna da se zadrzi bosnjacko muslimanska tradicija i boriti se protiv devijacia svih vrsta koje mogu stetit IZBiH
7-Posebno imati program prema povratnicima i njohovim zivotnim problemima gdje moze da odigra najvecu i kljucnu ulogu po tom pitanju
8-Imati dobru moc komunikacije sa svim subjektima drustva,ukljucujuci druge konfesije,medije,domace i medunarodne institucije
9-Biti neutralan prema strankama i sekularno nastupati preme drzavnim institucijama,imati javne stavove i kritike ako treba ali nikako ne nametati se ili javno lobirati za politicku stranku,ali mogu savjetovati vjernike da sami odluce za koga ce glasati na osnovu rezultata i njihovog videnja brige stranaka o njima,drustvu i drzavi.
10-Voditi racuna o vjerskim institucijama bosnjacko muslimanske dijaspore te sa njima odrzavat cvrste veze i pomoci da dijaspora pomogne posebnim namjenskim projektima povratnickoj ugrozenoj populaciji,direktnim projektima primjera radi pomoci pronalazenju onih kojima je najpotrebnija pomoc na terenu poput stipendiranja i skolovanja dijece,kupovine zivotno egzistencijalnih potrebstina,masina za siromasne i sl.Takode treba raditi da se prekine dosadasnja praksa kupovine desetine hiljade kurbana od australijskih i novozelandskih farmera umjesto da taj novac zavrsi u dzepovima nasih farmera i stocara od cega bi i drzava imala koristi.
Ovo su nekakvi moji kriteriji buduceg vrhovnog duhovnog poglavara IZ BiH,...
Grbus,Karic ili Spahic bi bili moj izbor,....
- poznanik
#138 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
ultima_palabra wrote:Fujpoznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...Sa ovom argumentacijom možeš komotno biti svjedok na Karadžićevom suđenju...
@Ahmmede, svaka na mjestu, kao i običnoNeko reče da si napustio forum, to bi bio gubitak...
Dodao bih još da IZ po meni ima pravo da se bavi političkim pitanjima, ali na nivou ideja i koncepata... valjanje u blatu svakodnevne politike koje je ustoličio Cerić je doživjelo krah i nanijelo trajnu štetu IZ.
Koliko je potrebno snage čovjeku da bude pokvaren i prepreden. Nekom jako mnogo, tebi je to sitnica.
Izvukao si moju rečenicu iz konteksta u ranijem postu kad je spominjano paljenje Bajrakli džamije u Beogradu, onda kada ju je razularena masa srbijanskih huligana zapalila zbog gubitka Kosova, zapalila bez ikakvog razloga samo zato što je dio muslimanske kulture, slično kao što je napravljen incident u Banja Luci prilikom postavljanja temelja Ferhadiji džamiji - bez povoda, i to nakon rata.
Zato sam pitao zašto muslimani smetaju ili možda imaju starješine koji svojim izjavama provociraju i izazivaju incidentne situacije, kao što Cerić najbolje čini.
Osim toga - Islamska zajednica NEMA pravo da se bavi političkim uticajem u državi, ne dozvoljavaju joj to ni civilni zakoni niti njen unutrašnji Statut, a ni Ustavom nije predviđeno...iako bi Cerić najradije da bude reis = predsjednik BiH.
- BiH-x
#139 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Nevjerovatnopoznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...![]()
Moderatori?
- poznanik
#140 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
A šta je nevjerovatno X-u? Pokvareno je izvlačiti rečenice iz konteksta i davati im drugi smisaoBiH-x wrote:Nevjerovatnopoznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...![]()
![]()
- ultima_palabra
#141 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ova rečenica je zaparala uši nekolicini forumaša, pa bih se ja zapitao ko je tu pokvaren i prepredenpoznanik wrote:ultima_palabra wrote:Fujpoznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...Sa ovom argumentacijom možeš komotno biti svjedok na Karadžićevom suđenju...
@Ahmmede, svaka na mjestu, kao i običnoNeko reče da si napustio forum, to bi bio gubitak...
Dodao bih još da IZ po meni ima pravo da se bavi političkim pitanjima, ali na nivou ideja i koncepata... valjanje u blatu svakodnevne politike koje je ustoličio Cerić je doživjelo krah i nanijelo trajnu štetu IZ.
Koliko je potrebno snage čovjeku da bude pokvaren i prepreden. Nekom jako mnogo, tebi je to sitnica.
Izvukao si moju rečenicu iz konteksta u ranijem postu kad je spominjano paljenje Bajrakli džamije u Beogradu, onda kada ju je razularena masa srbijanskih huligana zapalila zbog gubitka Kosova, zapalila bez ikakvog razloga samo zato što je dio muslimanske kulture, slično kao što je napravljen incident u Banja Luci prilikom postavljanja temelja Ferhadiji džamiji - bez povoda, i to nakon rata.
Zato sam pitao zašto muslimani smetaju ili možda imaju starješine koji svojim izjavama provociraju i izazivaju incidentne situacije, kao što Cerić najbolje čini.
Osim toga - Islamska zajednica NEMA pravo da se bavi političkim uticajem u državi, ne dozvoljavaju joj to ni civilni zakoni niti njen unutrašnji Statut, a ni Ustavom nije predviđeno...iako bi Cerić najradije da bude reis = predsjednik BiH.
Pa naravno da je i jedno i drugo bez povoda, šta imaš tu uplitati Cerića ili bilo koga drugog? Cerić ni ne provocira Srbe u RS-u i Srbiji... njegova meta su uglavnom ateisti, inovjerci i sekularisti u Bošnjakistanu (kako ga on vidi), a u zadnje vrijeme ne smije ni protiv njih
Ovo zadnje ti nema smisla nikako... Ustavom svašta nešto nije predviđeno, a postoji... limit političkog uticaja IZ je samo njen vlastiti moral i etika, nema legislative protiv toga.
-
lleptir
#142 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Mogu se sloziti sa iznesenim... Al neko na pocetku iznese imena prof. Karica i Grabusa, ovdje sam skeptik. Prvo zato sto je Karic "izvisio" na proslim izborima,pitanje je koliko bi imao uopce volje (a i snage) da se opet uvlaci u sve to. Druga stvar, njemu niko ne spori da je on "alim" (ucen i dobro vjerski potkovan), no pitanje je da li je i sposoban za taj polozaj... A sto se tice Grabusa, o njemu sve najbolje (cujem da odradjuje super posao gore u Sloveniji), no ukoliko Karic objavi kandidaturu,cisto sumnjam da ce Grabus potvrditi svoju,jer mu je ovaj potonji mentor i veliki autoritet,tako da nece ici protiv njega (sentimentalni razlozi...), jos nesto mu ide u minus a to je da je mozda jedan od najmladjih kandidata, tako da nema neke sanse za uspjeh...Ahmmed wrote:Pa....recimo.....Kombinacija Muamera Zukorlića i Nedžada Grabusa![]()
Muftija tuzlanski.....kao najozbiljniji kandidat....Ne znam šta bih rekao![]()
Mada....( iako za Nedžada ne znam najpouzdanije ), niko od postojećih muftija, osim Nusreta ef Abdibegovića, muftije travničkog, nekako, ne umije sa bazom , sa džematima, sa običnim, finim muslimanskim pukom.
Zukorlic je svakako Sandzaklija, ne vjerujem da ce mu "bosanci" dati sansu... al' sto da ne? ako bi bilo kakvih politickih peripetija, Srbiji bi vise nego dobro doslo da ga makne iz n. pazara, ostaje da vidimo... licno, dajem mu male sanse...
A sto se tice ostalih muftija, pa cujem da je Kavazovic jako ucen (a pored toga ima i jak "gard"...), mislim da zavisi opet od podrske koju uspije obezbijediti... Abdibegovic (dobro si primjetio u vezi njega), ne vjerujem da je jako omiljen u Sarajevu (tj. mislim na rijaset), previse ti taj suruje sa SDA, tako da je moguce da obezbijedi nesto podrske i sa te strane... Inace drzi pod kontrolom stvari u muftiluku kao nijedan od muftija... Svi ostali (muftije) sklon sam vjerovati da su daleko ispod nivoa od ovdje svih nabrojanih, tako da ne bih vise...
Al' ima tu jos nesto, a to je vrijeme koje je pred nama, pokazace nam ko su najizgledniji kandidati, tako da mozda izadju i sasvim neka nova imena manje poznata siroj javnosti, sto da ne? Zatim, licno mislim da ti je tu vazna podrska i lobija (ne mislim na politicku podrsku, nego na podrsku iz unutrasnjih struktura IZ), npr. sarajevo, visoko (ovi su zaista jaki i razgranati), zenica, pa i tuzla... dok je recimo mostar,bihac, banjaluka i travnik nemaju neku stvarnu snagu,vjerujem da ce se prikloniti jednom od vecih sredista...
-
lleptir
#143 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
i jos nesto taj fini muslimanski puk se NE PITA... ta nije zarda to ne znas?lleptir wrote:Mogu se sloziti sa iznesenim... Al neko na pocetku iznese imena prof. Karica i Grabusa, ovdje sam skeptik. Prvo zato sto je Karic "izvisio" na proslim izborima,pitanje je koliko bi imao uopce volje (a i snage) da se opet uvlaci u sve to. Druga stvar, njemu niko ne spori da je on "alim" (ucen i dobro vjerski potkovan), no pitanje je da li je i sposoban za taj polozaj... A sto se tice Grabusa, o njemu sve najbolje (cujem da odradjuje super posao gore u Sloveniji), no ukoliko Karic objavi kandidaturu,cisto sumnjam da ce Grabus potvrditi svoju,jer mu je ovaj potonji mentor i veliki autoritet,tako da nece ici protiv njega (sentimentalni razlozi...), jos nesto mu ide u minus a to je da je mozda jedan od najmladjih kandidata, tako da nema neke sanse za uspjeh...Ahmmed wrote:Pa....recimo.....Kombinacija Muamera Zukorlića i Nedžada Grabusa![]()
Muftija tuzlanski.....kao najozbiljniji kandidat....Ne znam šta bih rekao![]()
Mada....( iako za Nedžada ne znam najpouzdanije ), niko od postojećih muftija, osim Nusreta ef Abdibegovića, muftije travničkog, nekako, ne umije sa bazom , sa džematima, sa običnim, finim muslimanskim pukom.
Zukorlic je svakako Sandzaklija, ne vjerujem da ce mu "bosanci" dati sansu... al' sto da ne? ako bi bilo kakvih politickih peripetija, Srbiji bi vise nego dobro doslo da ga makne iz n. pazara, ostaje da vidimo... licno, dajem mu male sanse...
A sto se tice ostalih muftija, pa cujem da je Kavazovic jako ucen (a pored toga ima i jak "gard"...), mislim da zavisi opet od podrske koju uspije obezbijediti... Abdibegovic (dobro si primjetio u vezi njega), ne vjerujem da je jako omiljen u Sarajevu (tj. mislim na rijaset), previse ti taj suruje sa SDA, tako da je moguce da obezbijedi nesto podrske i sa te strane... Inace drzi pod kontrolom stvari u muftiluku kao nijedan od muftija... Svi ostali (muftije) sklon sam vjerovati da su daleko ispod nivoa od ovdje svih nabrojanih, tako da ne bih vise...
Al' ima tu jos nesto, a to je vrijeme koje je pred nama, pokazace nam ko su najizgledniji kandidati, tako da mozda izadju i sasvim neka nova imena manje poznata siroj javnosti, sto da ne? Zatim, licno mislim da ti je tu vazna podrska i lobija (ne mislim na politicku podrsku, nego na podrsku iz unutrasnjih struktura IZ), npr. sarajevo, visoko (ovi su zaista jaki i razgranati), zenica, pa i tuzla... dok je recimo mostar,bihac, banjaluka i travnik nemaju neku stvarnu snagu,vjerujem da ce se prikloniti jednom od vecih sredista...
-
lleptir
#144 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
ovo me jako interesuje, zasto mislis da nece ili ne moze proci?kamen spoticanja wrote:imao sam priliku citati taj prijedlog ustava...i kamo srece da ikad bude usvojen...cak i s tim clanom o dozivotnom rejsu...jer kroz taj prijedlog ustava rejs bi postao tacno ono sto treba da bude...duhovna vertikalaatko wrote:Prije 2-3 godine je jedna ekipa mladih pravnika muslimana (neke poznajem licno) dostavila prijedlog novog ustva IZ ... koji izmedju ostalog predvidja dozivotni mandat reisu ... sve nesto kontam da ce ovih dana biti aktuelno i njegovo usvajanje ... jednoglasno ... jednim reisovim glasom![]()
![]()
ostali bi radili ono koji znaju da rade![]()
no nazalost 60 minuta je tad radila prilog u smislu "rejs narucio novi ustav za dozivotni mandat" a istina je sasvim,sasvim drugacija![]()
no koliko sam upoznat ustav kao takav nece proci
-
popajic
#145 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Boze moj , kako ti brkas stvari.Falcon wrote: Zasto je to opasna zamjena teza...? Po meni je neislamski, i dakako nedemokratski, odvajati to dvoje, dakako Imas
pravo na svoje misljenje, ali kako je IZ jedina nacionalna institucija Bosnjaka onda je Reis efendija kao simbol te
nacionalne institucije svakako najpozvaniji da bude prvi kao sto je to u povijesti bio (primjer: Causevic, Spaho...), posebno jer u Bosnjaka danas ima, kao u Endelusu pred krah, mnogo prvih a nijedan da radom i rezultatom nesto vrijedi....
Slazes se da je neprimjereno Bosnjake svoditi na vjersku skupinu, a to upravo uporno radis.Sta mislis kome tim rezonima skodis i kome dajes za pravo ?
IZ apsolutno nije nacionalna institucija, a posebno ne jedina nacionalna institucija Bosnjaka .
Ocigledno ne shvatas da svojom "logikom" oduzimas cak ustavnu konstitutivnost Bosnjaka , jer su NARODI konstitutivni, a ne religije.
( sasvim je druga prica sta ja licno mislim da je to najobicnija toraska konstitutivnost od koje mi se dize kosa na glavi )
Stvar je vrlo jednostavna: muslimani - reis , pozamasan broj Bosnjaka - moj komso Komsic
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#146 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
1. prijavite sporne postove, ne samo nemušto: moderacija?poznanik wrote:A šta je nevjerovatno X-u? Pokvareno je izvlačiti rečenice iz konteksta i davati im drugi smisaoBiH-x wrote:Nevjerovatnopoznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...![]()
![]()
2. poznanik, imaš opomenu, koji god kontekst bio, ja ga ne mogu staviti tako da izgleda bezazleno. idući put pročitaj to što si napisao prije nego klikneš "pošalji".
- Lunizz
#147 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Muharem Serbezovski 
-
detroit-mercy
#148 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Safet Halilovic, posto je stranka izgubila moraju mu negdje naci uhljebljenje
.
-
theTruePath
#149 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Komrad wrote:Ne sjecam se tacno koje godine... uglavnom u toku rata on je bio na ministarskoj pozicijimuha_sa wrote: prvi put cujem
A na TV-u se emitovao skech "pod zastavom Muhameda"... gdje Muhamed popravlja zastavu 101... tj stojadina
E pa neka je zabranio,,,od jednom imam bolje misljenje o Enesu
- NightSkyWalker
#150 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Kako Zukorlic moze biti rejsulema kada on nije iz BiH?? Je li bitno ko iz koje drzave dolazi