Izbori u Francuskoj

SijuksA

Post by SijuksA »

basta sljezove boje wrote:
SijuksA wrote:Tipicna prica: nasi ljudi sve znaju o svima. Ma to je milina jedna.

Sarkozy je posjetio USA u predizbornoj kampanji i odmah bio proglasen 'Bushovcem'. Pa da li je trebao posjetiti mozda Oprah, je li ona predstavnik te drzave? Prva tacka totalno promasena.

Sarkozy je protiv EU sirenja. Netacno, samo je opravdano protiv ulaska Turske (koja se nalazi u maloj Aziji) u Evropu. U zemlji ljigavaca jedan je od rijetkih koji smije reci sve ono sto drugi misle, a ne smiju zucnuti, npr. to da EU zamajava Tursku jos od 1963. god obecavajuci joj ulazak u EU, iako se to nikad desiti nece. Samo sto to niko drugi nema petlju da kaze. Ovaj im barem nudi partnerstvo sto je trebalo davno napraviti, a ne pustiti da Turci izvise i da se opravdano osjete 'povucenim za nos'.

Nemam snage da demantujem sve ostale gluposti i nesuvisle izjave, previse ih je. . . A vrijeme leti i imam preca posla! Ne rade svi 35 h sedmicno, a pametuju po forumima ostalih 133 sata.
content analysis je legitimna metoda politologije pri kojoj se analiziraju govori i izjave politicara. Sarkozy jeste izjavio da zeli poboljsati odnose sa USA, da se ne slaze sa francuskom vanjskom politikom, prvo je izjavljivao kako je Francuska trebala ici u Irak, a u zadnje vrijeme je zahladio. Politogija se bavi i nesuvislim izjama i glupostima, pod uslovom da su ih izrekli oni koji donose politicke odluke
Ko kaze da sam govorila o nesuvislim izjavama POLITICARA?
zilha

Post by zilha »

raja genetika je bitna - a njegova je - nedoBognikome-što se tiće liberalizma i tako šta...
ovaj novi papin vojnik - izgleda baš tako - kao dobar papin vojnik
Hantraga

Post by Hantraga »

Super, Francuska je izabrala svog Busha...
jos da u Srbiji Radikali preuzmu Vladu...

Formira se nova Autonomna pokrajina EU, na celu sa Srbijom i Francuskom... :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

super mu je start, sa bogataske jahte :-)
Harrys

Post by Harrys »

zilha wrote:raja genetika je bitna - a njegova je - nedoBognikome-što se tiće liberalizma i tako šta...
Sto ti pametno pises o genetici-nedoBognikome -tvoju pamet.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

zasluzena pobjeda sarka...doduse,lijevicu nije sarko pobijedio ,vecu oni sami sebe...losa kampanja ...islo se da svim mogucim sredstvima diabolizira sarkozy.iz debate, vodjene nekoliko dana prije drugog kruga izbora, sarkozy je izasao kao pobjednik.... covjek ima veci kapacitet od segolene i ako za fukaru i strance nevalja t.j. opasan.
zilha

Post by zilha »

zilha (citat):
raja genetika je bitna - a njegova je - nedoBognikome-što se tiće liberalizma i tako šta...

Sto ti pametno pises o genetici-nedoBognikome -tvoju pamet
moja pamet nije tema, a ovi već uvriježeni zakovrtljaji u desno, diljem zemaljske kugle ne izgledaju mi obečavajuće, kao uostalom ni onaj koji je proizveo tvoj imenjak na predhodnim izborima ...ovaj novi karlo veliki,izgleda kao papin vojnik u svakom pogledu, mišljenja sam, a tako bih voljela da griješim
basta sljezove boje

kicky, sta kazes na sastav vlade? Bernard Kouchner ministar vanjskih poslova?
kicky

Post by kicky »

basta sljezove boje wrote:kicky, sta kazes na sastav vlade? Bernard Kouchner ministar vanjskih poslova?
Čuo sam to jučer. Ja sam veliki fan čika Kouchnera. To je Sarkova igra stvaranja nekakvog prividnog nacionalnog jedinstva, ali neće to dugo trajat. Vidim da su opet odnekud iskopali Fillona, ja sam mislio da je taj tip prošlost, ali evo ga opet. Još samo fali da Juppea vrate. To bi bilo super :x To za Kouchnera nije još 100%. Nisam još načisto s tim. Zapravo čekam parlamentarne izbore, pa ćemo onda da vidimo šta će se desiti. Potajno se nadam pobjedi ljevice (ma šta to god značilo, samo da gledam kohabitaciju) iako mislim da imaju vrlo male šanse. Živcira me nejedinstvo ljevice, nek se više ujedine, zajedno mogu skupiti 10% najmanje. Nije mi jasan taj njihov hir. Šta fali koaliciji komunista, LCR-a, zelenih (eventuano Gauche Radical). Ja da živim u Francuskoj glaso bi za njih bez pardona, pogotovo kad vidim kako socijalisti trenutno izgledaju!
Sogan

Post by Sogan »

SijuksA wrote:
basta sljezove boje wrote:
SijuksA wrote:Tipicna prica: nasi ljudi sve znaju o svima. Ma to je milina jedna.

Sarkozy je posjetio USA u predizbornoj kampanji i odmah bio proglasen 'Bushovcem'. Pa da li je trebao posjetiti mozda Oprah, je li ona predstavnik te drzave? Prva tacka totalno promasena.

Sarkozy je protiv EU sirenja. Netacno, samo je opravdano protiv ulaska Turske (koja se nalazi u maloj Aziji) u Evropu. U zemlji ljigavaca jedan je od rijetkih koji smije reci sve ono sto drugi misle, a ne smiju zucnuti, npr. to da EU zamajava Tursku jos od 1963. god obecavajuci joj ulazak u EU, iako se to nikad desiti nece. Samo sto to niko drugi nema petlju da kaze. Ovaj im barem nudi partnerstvo sto je trebalo davno napraviti, a ne pustiti da Turci izvise i da se opravdano osjete 'povucenim za nos'.

Nemam snage da demantujem sve ostale gluposti i nesuvisle izjave, previse ih je. . . A vrijeme leti i imam preca posla! Ne rade svi 35 h sedmicno, a pametuju po forumima ostalih 133 sata.
content analysis je legitimna metoda politologije pri kojoj se analiziraju govori i izjave politicara. Sarkozy jeste izjavio da zeli poboljsati odnose sa USA, da se ne slaze sa francuskom vanjskom politikom, prvo je izjavljivao kako je Francuska trebala ici u Irak, a u zadnje vrijeme je zahladio. Politogija se bavi i nesuvislim izjama i glupostima, pod uslovom da su ih izrekli oni koji donose politicke odluke
Ko kaze da sam govorila o nesuvislim izjavama POLITICARA?
bastovanka, kad se vec pozivas na politolosku metodologiju, budi konsekventna i navedi da javna nastupanja i izjave politicara, u studijama sa prihvatljivim naucnim validitetom, imaju iskljucivo deskriptivnu funkciju, nikako kao varijabla u kauzalnim analizama politickih efekata. Izuzetak su analize kampanja, politickog marketinga ili drugih oblika politicke komunikacije. Htjedoh reci, politoloska analiza Sarkozyeva mandata je prilicno jalova prije nego je uopste zasjeo u predsjednickoj palaci :-)
basta sljezove boje

Sogan, je li vrijedjanjem zelis pojacati svoj argument?
kicky

Post by kicky »

Evo sad gledam sastav nove vlade. Očito je moje ''prizivanje'' Juppea čuo i Fillon pa ga je instaliro na mjesto ministra ekologije i razvoja :D Kouchner je definitivno ministar vanjskih poslova što je na prvi pogled iznenađenje jer je riječ o ''bivšem'' komunistu (ta mi se formulacija baš ne dopada, ali je u ''itočnoeuropsko - talijanskom'' političkom rječniku često korištena). Izbor Kouchnera je, kako već rekoh, politička igra novog prdsjednika kojom bi stvorio svojevrni politički konsenzus i jednistvo što je isticao u svom patetičnom postizbornom govoru. Zanima me kako će izgledati francuska vanjska politika posebice što se tiče Bliskog Istoka, jer neće biti lako pomiriti suprotne stavove Kouchnera i Sarkozya. Bit će zanimljivo po pogledu Balkana jer je Kouchner bio involviran u nedavna ratna zbivanja kao izaslanik i predstavnik MZ. Od ostalih imena izdvajam ''famoznu'' Michelle Alliot Marie, bivšu ministricu obrane koja je smatrana sigurnom nasljednicom de Villepina, ali očito Sarkozy nije bio spreman oprostiti njezin pokušaj uključivanja u predsjedničku utrku unutar UMP-a, pa joj je sad namjenio najvruću stolicu u Vladi, onu u kojoj je i on dugo sjedio - Ministarstvo unutarnjih poslova. Moje generalno mišljenje je da je ovo prelazna Vlada koja neće dugo trajati. Ja, kao što sam već rekao, čekam izbore u junu i novi sastav Assemblee nationale! I navijam za, nadam se - ujedinjenu ljevicu!
Harrys

Post by Harrys »

kicky wrote:
basta sljezove boje wrote:kicky, sta kazes na sastav vlade? Bernard Kouchner ministar vanjskih poslova?
Čuo sam to jučer. Ja sam veliki fan čika Kouchnera. To je Sarkova igra stvaranja nekakvog prividnog nacionalnog jedinstva, ali neće to dugo trajat. Vidim da su opet odnekud iskopali Fillona, ja sam mislio da je taj tip prošlost, ali evo ga opet. Još samo fali da Juppea vrate. To bi bilo super :x To za Kouchnera nije još 100%. Nisam još načisto s tim. Zapravo čekam parlamentarne izbore, pa ćemo onda da vidimo šta će se desiti. Potajno se nadam pobjedi ljevice (ma šta to god značilo, samo da gledam kohabitaciju) iako mislim da imaju vrlo male šanse. Živcira me nejedinstvo ljevice, nek se više ujedine, zajedno mogu skupiti 10% najmanje. Nije mi jasan taj njihov hir. Šta fali koaliciji komunista, LCR-a, zelenih (eventuano Gauche Radical). Ja da živim u Francuskoj glaso bi za njih bez pardona, pogotovo kad vidim kako socijalisti trenutno izgledaju!
kicky,jes to strucnjak za francusku politiku pa i za ponasanje tvog fana Kouchnera krivis novog predsjednika Sarkozia a ne njega licno sto se prihvatio ponude.To se zove izdaja,i predsjednik Socijalisticke partije je vec javio da je iskljucen.
ps.to tvoje prozivanje Juppea se moglo cuti na televiziji jos davnih dana.
Last edited by Harrys on 18/05/2007 16:42, edited 1 time in total.
Harrys

Post by Harrys »

:D
Last edited by Harrys on 19/05/2007 08:46, edited 1 time in total.
kicky

Post by kicky »

Harrys wrote:
kicky wrote:
kicky,jes to strucnjak za francusku politiku pa i za ponasanje tvog fana Kouchnera krivis novog predsjednika Sarkozia a ne njega licno sto se prihvatio ponude.To se zove izdaja,i predsjednik Socijalisticke partije je vec javio da je iskljucen.
ps.to tvoje prozivanje Jupea se moglo cuti na televiziji jos davnih dana.
Mogo si još koji put postat! Ja nisam nigdje rekao da opravdavam Kouchnera. On je po meni pozitivna ličnost, i to će ostati poslije ovoga, ako ništa onda zbog osnivanja Lječnika bez granica. Ne smatram se stručnjakom za francusku politiku, štoviše, mislm da je slabo poznajem s obzirom da ne govorim dobro francuski i s obzirom da mi politika ili politiologija nije profesija, ali to mi ne oduzima pravo da kažem svoje mišljene i prokomentiram ono što me zanima. Vidim da ste vi puno upućeniji, pa deder okini... A sad o opravdavnju Kouchnera. Kouchner nikad nije bio ''politička ličnost'' o smislu da mu je to karijera. Zapravo više je bio karijerni diplomat i humanitarac, a puno manje političar, pa iz te perspektive gledam na ovu odluku, ali ne mogu reći da nisam iznenađen, neugodno, naravno. Ali Kouchner je naviko mjenjat stranke. Zanima me iz čiste znatiželje kako će izgledat francuska vanjska politika i hoće li geni u slučaju Kouchnera imati ulogu u profiliranju ''nove politike'' prema Bliskom Istoku.
basta sljezove boje

Sarkozy pokusava po uzoru na Njemacku napraviti neku vrstu prikrivene velike koalicije. Zanimljivo ce biti gledati kako ce suradjivati bivsi degaullovac Fillon, Sarkozy i Kouchner. Sto se tice lijecnika bez granica potpuno si u pravu, kicky. Oni su isli tamo gdje niko nije i pomagali gdje je bilo najteze. Grcki lijecnici su isli na Kosovo bez odobrenja iz centrale, jer su smatrali da trebaju pomoci sto prije a ne cekati na nekakve dekrete. Mora se priznati da je covjek radoholicar, vec je izbacio sastav vlade, bio kod Angie i sarmirao je skroz. Koliko je trebalo da Federacija BiH izadje sa vladom nakon izbora, pola godine, vise? :-)
kicky

Post by kicky »

bašta, šta misliš o novoj vanjskoj politici: Turska? Balkan? Bliski Istok? SAD? Kako će to izgledati, i šta kažeš na to da je MAM ministrica unutarnjih poslova. Kako će to izgledat i je li to zamka i kako će reagirat u slučaju najavljenih nereda u slučaju Sarkozyevih ''reforma''.
basta sljezove boje

imamo 3 igraca - Sarkozyja, Kouchnera i Levitte i nejasno je ko ce od njih sa kolikim omjerom voditi vanjsku politiku. Navodno je Holland izjavio kako Kouchner vise nije clan socijalisticke stranke??? Ocekivano je sto je Michèle Alliot-Marie negdje uletjela, meni je najzanimljiviji lik ministrica pravosudja Rachida Dati

http://www.linternaute.com/video/femmes ... hida-dati/
SijuksA

Post by SijuksA »

basta sljezove boje wrote:imamo 3 igraca - Sarkozyja, Kouchnera i Levitte i nejasno je ko ce od njih sa kolikim omjerom voditi vanjsku politiku. Navodno je Holland izjavio kako Kouchner vise nije clan socijalisticke stranke??? Ocekivano je sto je Michèle Alliot-Marie negdje uletjela, meni je najzanimljiviji lik ministrica pravosudja Rachida Dati

http://www.linternaute.com/video/femmes ... hida-dati/
Veoma pozitivan lik, mada je vasi istomisljenici sirokih pogleda vec poistovjecuju sa ulogom Condoleeze Rice (valjda zato sto je cak i zena, osim sto je 'obojena', pa jednostavno ljudi ne mogu da odole jednom takvom spletu okolnosti, a da se ne naprave pametni)...
Sve u svemu,pozitivni likovi, na celu sa Michelle Alliot Marie (izuzev Kouchnera, koji je obican laktas i oportunist).

Nagradno pitanje: kako je ovaj, od vas prezreni, covjek uspio da sakupi dosad najpozitivniju postavu vlade koju sam dozivjela u posljednjih 20 godina?
basta sljezove boje

SijuksA wrote: Veoma pozitivan lik, mada je vasi istomisljenici sirokih pogleda vec poistovjecuju sa ulogom Condoleeze Rice (valjda zato sto je cak i zena, osim sto je 'obojena', pa jednostavno ljudi ne mogu da odole jednom takvom spletu okolnosti, a da se ne naprave pametni)...
Sve u svemu,pozitivni likovi, na celu sa Michelle Alliot Marie (izuzev Kouchnera, koji je obican laktas i oportunist).

Nagradno pitanje: kako je ovaj, od vas prezreni, covjek uspio da sakupi dosad najpozitivniju postavu vlade koju sam dozivjela u posljednjih 20 godina?
pozitivan znak je relativna stvar i zavisi od toga sa koje strane y-ose gledas. Kako si sama napisala u svom postu - radi se o tvojoj osobnoj percepciji. O ovoj vladi se nista ne moze reci dok ne prodje bar 100 dana. Meni se nije dopadao Sarkozy - ministar unutarnjih poslova. O Sarkozyju - "predsjedniku svih Francuza" je prerano bilo sto reci, tako da mi je i manif anti Sarkozy besmislena, 53% se ne moze neakceptirati
Post Reply