Mahalac wrote:Ja vec nekoliko godina citam forume(gdje redovno dobija SDP) ucestvujem u promociji opozicije u skladu s tim i glasam.
Medjutim svjedoci smo realnih rezultata izbora gdje nacionalisti/kriminalci uzimaju pobjede. Sve ovo me nanovo podsjeca na predratni period kad su svi mahom bili za "reformiste" a ono

Ovo za SDP jeste prava enigma i vrsta paradoksa - ankete kažu jedno a izbori kažu drugo...hmm, na prvi pogled reko bi neko da je ta enigma teška za analizu, ali kao i sve ostalo, nije to baš ni teško za "provaliti".
Ima više faktora koji dovode do ovog "SDP-paradoksa":
1.
Licemjerje birača koji se očigledno stide javno priznati da ipak glasaju za nacionalističke stranke, ali im neki "čip" u glavi kaže kako je "biti cool" javno pričati da ćeš glasati za lijevičarsku stranku...
2.
Nešto ipak ne valja unutar SDP-a, jer ljudima se očigledno sviđa socijaldemokratska opcija, ali je činjenica da ne daju tako lako glasove baš SDP-u pa ostaju u većini slučajeva kući ili "na kafi-s-rajom". Mogući odgovor na pitanje "ŠTA to ne valja unutar SDP-a", može se naći ukoliko se odgovori na podpitanja: KO je predsjednik SDP-a? KOLIKO dugo je na toj funkciji? ŠTA konkretno je učinio (dok je obavljao javne funkcije) da bi narod masovno glasao za stranku koju vodi? KAKO se dotični ponaša u javnosti? KAKO se dotični odnosi spram neistomišljenika dok istovremeno tvrdi kako je DEMOKRATA? itd.
3.
Navika, tradicija, običaji...religija...su jako bitni za široke narodne mase i to je isključivi odgovor na fenomen uspjeha nacionalističkih stranaka. Moć folklora u turbo-folk društvu (kakvo je naše) je neprocjenjiva i nenadjebiva.
Moje mišljenje: Svi ovi gorenabrojani faktori su u kombinaciji "zaslužni" za stvaranje "SDParadoksa"...