Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post Reply

Kome cete na izborima 2010 dati svoj glas?

SDA
23
8%
SZBiH
17
6%
HDZ
5
2%
SDP
111
38%
SBB
41
14%
NS
53
18%
NSRZB
21
7%
HSP
0
No votes
HDZ90
2
1%
neka druga
20
7%

Total votes: 293

jeza u ledja

#301 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

Najpopularnije stranke uoči izbora su SDP, SNSD i SDA

Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI) je od 8. do 18. aprila 2010. sproveo istraživanje među građanima Bosne i Hercegovine (BiH). Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1.500 ispitanika sa standardnom greškom od 2,5 posto.

Istraživanjem je pokriven širok spektar tema, od toga u kojem pravcu ide BiH, preko euro-atlanskih integracija, do najsposobnijih političkih partija u tretiranju određenih reformi.

Rezultati istraživanja pokazuju da građani vjeruju kako Bosna i Hercegovina ne ide u pravom smjeru. Čak 82 posto ispitanika izjavilo je da se stvari u BiH kreću u krivom smjeru, dok samo 13 posto osoba smatra da je ipak zacrtana putanja ona prava.

Postotak onih koji smatraju da BiH ide u pravom smjeru znatno je viši u Republici Srpskoj (18 posto), i Brčko disrtriktu (34 posto).

Život bolji tek jednom od deset građana

U posljednje četri godine samo se jednom od deset građana BiH poboljšao životni standard. Više od polovine građana smatra da se njihov život pogoršao, a jedna trećina smatra da je njihov život ostao isti.

Očekivanja za 2011. godinu su prilično podijeljena. Trećina građana (30 posto) smatra kako će im život postati bolji, druga trećina (31 posto) smatra da će kvalitet života ostati isti, dok tek nešto više od trećine (37 posto) smatra da će život ipak postati lošiji.

Među optimistima nešto više je građana mlađih od 30 godina, studenata, te onih koji se trenutno izjašnjavaju kao sigurni glasači na narednim izborima.

Finansijska situacija se pogoršava

Polovini građana BiH (46 posto) finansijska situacija se pogoršala u posljednjoj godini. Samo jednom od 10 građana finansijski uslovi su se poboljšali, a među njima je nešto više građana iz regija Bihać, sjever RS-a i Distrikta Brčko.

Nezaposlenost, korupcija, kriminal....

Za dvije trećine građana BiH (66 posto) glavni problem u BiH je nezaposlenost. To je ujedno i prvi problem kojeg navodi više od trećine građana BiH. Među glavnim problemima su korupcija (32 posto) i kriminal (26 posto) , a zatim ekonomski problemi (18 posto), visina i isplata zarađenog (12 posto), te socijalna pitanja (10 posto).

Radom Vlade zadovoljniji u RS-u nego u FBiH

Među top pet najvažnijih zadataka koje Vlada treba riješiti na prvom mjestu je smanjenje nezaposlenosti (79 posto), a zatim smanjenje korupcije i kriminala (71 posto), te podizanje životnog standarda građana (55 posto), poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite (40 posto), te ulazak u EU (36 posto)

Građani su najzadovoljniji radom Vlade koji se odnosi na zaštitu vlastite etničke grupe (27 posto), razvoj turizma (25 posto), te povratak izbjeglica i raseljenih osoba (24 posto).

Građani u RS-u i potencijalni birači SNDS-a nešto su zadovoljniji radom Vlade na priključenju BiH EU, pokazalo je istraživanje.

Građani žele glasati za SDP, SNSD i SDA

Među ispitanicima koji izjavljuju kako namjeravaju izaći na naredne parlamentarne izbore najviše ispitanika je istaklo kako bi se glasalo za SDP (33 posto), zatim za SDA (19 posto), a zatim za HDZ BiH (8 posto).

Na razini cijele Republike Srpske 40 posto građana glasalo bi za SNSD, a slijede SDS (19 posto), te PDP (9 posto).

Predizbornim obećanjima vjeruje jedan od deset građana

Pri ponovnom glasanju ispitanici koji su se izjasnili da će izaći na izbore ponovo bi izabrali SDP (22 posto), SNSD (18 posto) u SDA (11 posto).

Promjena početnog izbora bila bi uvjetovana boljim životnim uvjetima i zaposlenjem, boljim i drugačijim programom stranke, te ukoliko stranka ne bi ispunila svoja obećanja i program pravog izbora, ili ukoliko bi neka druga stranka imala bolji izborni program.

Kao glavni razlog zašto uopšte glasaju polovina ispitanika navodi da je riječ o izbornom programu političke stranke. Jedan od deset građana BiH vjeruje predizbornim obećanjima i iz tog razloga glasa.

Najbliže opcije SDP, SNSD i SDA

Kada bi izbori bili narednog vikenda, prema istraživanju, izašlo bi osam od deset građana.

Jedan od pet građana BiH (20 posto) smatra da SDP zastupa njima najbližu političku opciju, a među njima je nešto više osoba u dobi od 45-59 godina, osoba koje imaju više prihode, i to Bošnjaka građana FBiH.

Na drugom mjestu je SNSD koji su politički najbliži 15 posto građana. Na trećem mjestu je SDA koja je najbliža 12 posto građana, a među njima je najviše nezaposlenih, osoba nižeg obrazovanja i prihoda, Bošnjaka, građana FBiH.

- U ukupnoj populaciji 17 posto građana bi glasalo za SDP, 15 posto za SNSD, a 11 posto za SDA.

Potencijalni glasači SDP-a kao glavne razloge svoga izbora navode da stranka ima najbolje kandidate na svojim listama, te da promiče interese svih građana.

Potencijalni glasači SNSD-a kao razloge navode da stranka potiče nacionalne interese naroda kojem pripadaju, dok potencijalni glasači SDA tvrde da je ta stranka njihov izbor jer uvijek glasaju samo za nju.

U RS protiv pristupanja NATO-u i integracije u EU

Devet od deset građana podržava ulazak BiH u EU. Nešto manje građana iz RS-a (78 posto) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (94 posto).

Dvije trećine (68 posto) građana podržava pristupanje BiH NATO-u. Značajno manje građana iz RS-a (30 posto) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (88 posto). Protiv pristupanja je, također, i nešto više potencijalnih birača SDS-a, SNSD-a i PDP-a.

Skoro dvije trećine (63 posto) građana podržava prisustvo OHR-a u BiH. Značajno manje građana RS-a (29 posto) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (82 posto). Protiv prisustva je ponovo i nešto više potencijalnih birača SDS-a, SNSD-a i PDP-a.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem slučajnog uzorka, metodom intervjua “licem u lice”. Svrha istraživanja je bila identificirati najvažnija pitanja među bosanskohercegovačkim građanima i utvrditi njihove stavove po tim pitanjima.

NDI je neovisna, neprofitna, nepristrasna organizacija koja pruža podršku i radi na jačanju demokratskih institucija širom svijeta, promovišući učešće građana, otvorenost i odgovornost vlasti.

Mishljenja?
jeza u ledja

#302 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

Sto se tice samih brojki, ja mislim da su poprilicno izgledne sanse da SDP na nivou FBiH po prvi put nakon deset godina izadje kao pobjednik.

Naravno, jos je daleko do izbora.

Sada je glavno pitanje, da li bi SDP mogao namaci dovoljno boba da dobije vise od SDA+SBiH zajedno?
Ako ne bi, onda je pitanje da li bi zajedno sa NS , ili mozda cak sa BPS, SBB??? imao vise od SDA+SBiH?

Sljedece je pitanje, kako steci vecinu protiv grand koalicije SDA+SBiH+HDZ (eventualno HDZ1990)???

Da li bi to bilo moguce samo SDP+NS? (eventualno NSRzB?)

Da ne idemo sad na drzavni nivo, prvo da vidimo ovo.

Ne zaboravite, za razliku od 2000-2002, sada je 'za prave', odnosno SDP koalicija bi imala cak 4 godine vladavine i vremena da uradi dosta toga.
Mehmed82

#303 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Mehmed82 »

jeza u ledja wrote:Sto se tice samih brojki, ja mislim da su poprilicno izgledne sanse da SDP na nivou FBiH po prvi put nakon deset godina izadje kao pobjednik.

Naravno, jos je daleko do izbora.

Sada je glavno pitanje, da li bi SDP mogao namaci dovoljno boba da dobije vise od SDA+SBiH zajedno?
Ako ne bi, onda je pitanje da li bi zajedno sa NS , ili mozda cak sa BPS, SBB??? imao vise od SDA+SBiH?

Sljedece je pitanje, kako steci vecinu protiv grand koalicije SDA+SBiH+HDZ (eventualno HDZ1990)???

Da li bi to bilo moguce samo SDP+NS? (eventualno NSRzB?)

Da ne idemo sad na drzavni nivo, prvo da vidimo ovo.

Ne zaboravite, za razliku od 2000-2002, sada je 'za prave', odnosno SDP koalicija bi imala cak 4 godine vladavine i vremena da uradi dosta toga.
Jedino ako NSRZB osvoji preko 50% glasova Hrvata, i iz Doma Naroda izabere svog predsjednika/potpredsjednika Federacije. U to nesto sumnjam. :D Mandatara (premijera) i Vladu Federacije imenuju konsenzusom predsjednik i potpredsjednik Federacije.

Izbor predsjednika i potpredsjednika:
Clanak 2.
Pri izboru Predsjednika i Dopredsjednika Federacije Klub bosnjackih izaslanika i Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda kandidiraju zasebno po jednu osobu. Izbor Predsjednika i Dopredsjednika Federacije moraju zajedno odobriti vecinom glasova Zastupnicki dom, a onda Dom naroda, ukljucujuci vecinu glasova bosnjackih izaslanika i vecinu glasova hrvatskih izaslanika.
Uspostava Vlade:
2. Vlada Federacije
Clanak 4.
Predsjednik Federacije, u suglasnosti s Dopredsjednikom Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konzultacija s Premijerom ili s kandidatom za taj polozaj. Za imenovanje je potrebno odobrenje vecine Zastupnickog doma.
Znaci nova vlada SDP+HDZ? :-)
lazni penzioner

#304 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by lazni penzioner »

Predizborne ankete su uvijek bile i ostale suplja prica kada se radi o BiH, slicno forumskim anketama gdje SDP uvijek ima ustavnu vecinu.

Izlaznost ce biti za koji procenat manja nego 2006.
SDA je jedina stranka koja ima pravu infrastrukturu na terenu i izborni rezultat ce ostati manje-vise nepromijenjen. Harisovi i Fahrini ce 90% razmijeniti biracko tijelo (mozda i koji razocarani SDA-ovac), onih 10% Harisovih ide u apstinenciju, a SDP ce imati blagi pad broja glasova zbog NS i neke eventualne "luzerske" koalicije tipa Liberali-SDU-BOSS i slicne ekipe. Jedina promjena u trenutnoj postavci vlasti ce biti medju hrvatima, gdje ce Devedesetka i Lijanovici oteti fin dio glasova HDZ-u, pa mozda i dobiti svoj kolac u Vladi FBiH. Uzivajmo. 8-)
jeza u ledja

#305 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

@ Mehmed

Hmm, u mnogim zemljama desava se da je predsjednik iz suprostavljene stranke premijeru, ali ga mora imenovati jer neki drugi kandidat ne bi mogao dobiti vecinu u Parlamentu.

No, slazem se vrlo tesko bi se to postiglo bez neke vrste saradnje, ako ne sa HDZom, onda sa nekoliko drugih hrvatskih stranaka, poglavito ( :D ) sa HDZ1990.
jeza u ledja

#306 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote:@ Mehmed

Hmm, u mnogim zemljama desava se da je predsjednik iz suprostavljene stranke premijeru, ali ga mora imenovati jer neki drugi kandidat ne bi mogao dobiti vecinu u Parlamentu.

No, slazem se vrlo tesko bi se to postiglo bez neke vrste saradnje, ako ne sa HDZom, onda sa nekoliko drugih hrvatskih stranaka, poglavito ( :D ) sa HDZ1990.

E sad sam malo protabirio sastav Doma Naroda. Mehmede, iznenadices se, znas koja stranka ima najvise delegata u Domu Naroda? S D P :D. Ja ih pobrojao cak 12. SDA ima 9 ili 10 (posto za Zvizdica ne pise oklen je, mozda je promjenio dres?) , potom HDZ i SBiH po 6 , itd.

Od Hrvata, HDZ+HDZ1990 imaju manje od pola delegata (HDZ 6, HDZ1990 2), od ostalih Hrvata HSP i HSS imaju po 2, DNZ, SDU i SDP po 1, te dvojica nepoznato (Ljubo Zovko, i Anto Bilic). Znaci i tu, vec sada, se moze formirati vecina bez oba HDZa. ;)
jeza u ledja

#307 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

inhibitor wrote:
jeza u ledja wrote:
Mishljenja?
Ne sjecam se kad sam procitao konfuzniji tekst. Previse razliciti rezultati za to ko je nabliza opcija, za koju stranku zele da glasaju, za koju ce glasati, te za koju ce glasati, kad ih se ponovo to pita. :-)
Ne vidim kakav je smisao pitati sto puta isto, i da li je bilo nekog navodjenja izmedju tih pitanja.

Mnogo su bolje ankete u kojima se jednostavno pita za koga cete glasati i kraj.
Jest konfuzno, samo ja sam to pitanje shvatio kao ono "za koga cete ponovo glasati" (recimo ako su prosli put glasali za SDA da li ce i ovaj put ponovo za iste). Samo mi bas nisu najjasniji odgovori za to, (postoci od cega?)
jeza u ledja

#308 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

I jos nesto....mada znam da sam dosadan :)

Nesto kontam....obicno se zastupa teza o tome kako nenacionalisticke stranke na celu sa SDPom kao eventualno najjacom strankom u BiH ne bi mogle efektivno vladati zemljom jer bi SDP imao manje glasova od zajednicke koalicije nacionalistickih stranaka iz sva tri naroda, iako bi teoretski SDP mogao osigurati vecinu (na nivou drzave i na nivou Federacije) koalirajuci sa odredjenim brojem manjih nenacionalistickih stranaka. (opet navodim primjer Alijanse za promjene 2000-2002).
Medjutim, pitam se, zar nije nelogicno tvrditi da bi nacionalisticka koalicija sastavljena od SDA, SNSD, HDZ i ostalih (ukupno 5-6 stranaka) koje imaju dijametralno suprotne stavove bila bolja u vodjenju ove zemlje od koalicije sastavljene od jedne vrlo jake stranke (SDP) u koaliciji sa ostalim nenacionalistickim strankama (takodje ukupno 5-6 stranaka), cija su stajalista ipak nesto bliza jedna drugim?
Zar nije logicno da bi jedna velika nenacionalisticka stranka sa puno malih nenacionalistickih stranaka efektivnije mogla upravljati zemljom, nego 5 velikih nacionalistickih stranaka od kojih svaka radikalno vuce na svoju etnicku stranu?

I tu su dakle sistemi vrijednosti i kriteriji iskrivljeni.

Neko ce reci - pa sve te nacionalisticke stranke imaju kobajagi dijametralno suprotne stavove, a u stvari se savrseno slazu - ali ja cu na to reci da se slazu samo u tome da nista konkretno ne rade osim da odrzavaju status quo, sto im omogucava nerad u vezi vaznih pitanja, te nedostatak odgovornosti prema svojim gradjanima (jer krivicu sa sebe mogu svaliti na svoje 'koalicione partnere').
Razumijem, i SDP bi mogao svaljivati svoju neodgovornost na svoje male koalicione partnere, ali znamo svi da bi takve floskule od njih bile mnogo manje efektivne, jer se narod lakse pali na bacanje krivice prema drugim narodima i njihovim nacionalistima. Uostalom, teze bi bilo u takvo nesto povjerovati stranci koja je mnogo veca u odnosu na svoje partnere, od stranke koja ima istu snagu kao i njihovi partneri.
Recimo SDP da ima 50 poslanika, a njihovi partneri, lupam NS, NSRzB, BPS, NSP, PDP imaju po 3-4, a
SDA ima 30, SBiH 20, SNSD 20, HDZ 10, HDZ1990 10, itd. U tom slucaju lakse bi bilo recimo SDA kriviti SNSD, nego sto bi bilo SDPu kriviti NS.

Jednom rijecju, u slucaju vlade na celu sa SDP (a bez nacionalnih stranaka), ova stranka bi mogla efektivnije i odgovornije vladati zemljom, te uraditi vise toga od ove opcije kakvu imamo danas.
Mehmed82

#309 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Mehmed82 »

jeza u ledja wrote:
jeza u ledja wrote:@ Mehmed

E sad sam malo protabirio sastav Doma Naroda. Mehmede, iznenadices se, znas koja stranka ima najvise delegata u Domu Naroda? S D P :D. Ja ih pobrojao cak 12. SDA ima 9 ili 10 (posto za Zvizdica ne pise oklen je, mozda je promjenio dres?) , potom HDZ i SBiH po 6 , itd.

Od Hrvata, HDZ+HDZ1990 imaju manje od pola delegata (HDZ 6, HDZ1990 2), od ostalih Hrvata HSP i HSS imaju po 2, DNZ, SDU i SDP po 1, te dvojica nepoznato (Ljubo Zovko, i Anto Bilic). Znaci i tu, vec sada, se moze formirati vecina bez oba HDZa. ;)
Ma nisu nepoznati, imas Google brate.
Prvi je iz HDZ, a drugi iz HDZ1990.

A i na cemu temeljis optimizam da bi HSS i HSP prije glasali zajedno sa SDP (protiv cijeg kandidata su upravo te dvije manje stranke najglasnije ako sam dobro citao vijesti) nego sa drugim hrvatskim strankama, osim ako ne dobiju debele ustupke koje mogu pokazati glasacima i daleko vise pozicija nego sto HDZ-ovi imaju sada, ako ne i premijersku.
Last edited by Mehmed82 on 19/05/2010 22:26, edited 1 time in total.
Mehmed82

#310 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Mehmed82 »

Mene interesuje koliko ce Avaz pokupit glasova na izborima. :shock:
jeza u ledja

#311 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jeza u ledja »

Probao sam na google. Znas ti koliko ima Anta Bilica? :D

Za Ljubu Zovku sam cuo ranije da je neka fela na mostarskom sveucilistu , a sve sto nadjoh je da je bio nezavisni zastupnik u skupstini HNK u 2009-oj. (ako je to isti taj).

Ne znam to koliko je koja od hrvatskih stranaka glasnija u vezi Komsica (nikad nisam cuo bilo kakvu izjavu i jednih i drugih u vezi toga), ako na to mislis. No sve i da su najglasnije te stranke su manje i lakse ih je privoliti na svoju stranu.
Pazi, ako SDP dobije najvise glasova u FBiH, pogotovo ako dobije 10%+ vise od drugoplasiranog, tesko ce bilo ko bez njih formirati vlast. To jeste, SDP ce tada prakticno morati biti u vlasti.
E onda imas opciju - SDS sa HDZ(ovima), ili SDP sa HSS/HSP/NSRzB. Sta mislis kome bi SDP ponudio partnerstvo? Vjeruj mi da su svi zeljni vlasti i tu nema principa.

Na isti nacin posmatram RS. Imas stranke poput DNS, ili SP, ili ovu novu DP. Sve su one izrazito pro-RS, odnosno nacionalisticke stranke, kao i PDP. DNS i SP i PDP sve puse da izvines chunu Dodiku ne bi li im dao mrvice. No vjeruj mi, sve ce poletiti za vlascu ako im se ponudi, makar to bio i SDP.

Kakve ustupke bi dobili? Pa ne vidim razloga da bi dobili vece ustupke nego sto dobijaju sada kao juniorski partneri HDZova, SNSDova, SDAova i slicnih.
Mehmed82

#312 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Mehmed82 »

Da li su glasaci nase stranke iskljucivo bivsi glasaci SDP-a?

Ajmo glasaci NS, izjasnite se.
hercegovac_pravi

#313 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by hercegovac_pravi »

Mehmed82 wrote:Mene interesuje koliko ce Avaz pokupit glasova na izborima. :shock:
Irelavantni, bili, jesu i ostat će..dakle slobodno ih isključi iz kalkulacija
red label

#314 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by red label »

jeza u ledja wrote: Mishljenja?
Istraživanje pokazuje da stanovnicima BiH ustavno uređenje, historijski događaji,ispravljanje nepravdi ili "nepravdi" ne spada u prioritete.Takvih kojima je pobrojano prioritet po istraživanju ima znatno manje od 10 %.
Bitte_Halt_ja_ja

#315 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Plasi me ovih 13% za fahru. Mada opet kad bi broj "takvih" u cijeloj BiH samo 13% bio, mi bi odavno bili ispred ostatka balkana u svakom pogledu
ultima_palabra

#316 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by ultima_palabra »

Potencijalni glasači SDP-a kao glavne razloge svoga izbora navode da stranka ima najbolje kandidate na svojim listama, te da promiče interese svih građana.

Potencijalni glasači SNSD-a kao razloge navode da stranka potiče nacionalne interese naroda kojem pripadaju, dok potencijalni glasači SDA tvrde da je ta stranka njihov izbor jer uvijek glasaju samo za nju.
Ovo je najjače 8-)
valterbranisarajevo

#317 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by valterbranisarajevo »

Istraživanje NDI iz Vašingtona: Najviše glasova SNSD-u i SDP-u

Prema istraživanju Nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona, ukoliko bi izbori u BiH bili održani ovih dana, u Predsjedništvo BiH bili bi izabrani ponovo Željko Komšić i Nebojša Radmanović, a umjesto Harisa Silajdžića Sulejman Tihić.

Istraživanje je pokazalo da bi na državnom nivou SDP dobio 20 posto glasova, SNSD 15, a SDA 12 posto, ostale stranke dobile bi po manje od deset posto glasova.

U RS-u bi SNSD dobio čak 39 posto glasova, SDS 19 posto, a ostale partije po manje od dest posto glasova.

U Federaciji bi SDP dobio 33 posto glasova, SDA 19 posto, a po osam posto HDZBiH I Stranka za BiH, dok bi ostale stranke dobile po manje od pet posto glasova, prenosi rezultate istraživanja u izdanju od četvrtka sarajevsko “Oslobođenje”.

Slobodna Evropa
guru_ensad

#318 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by guru_ensad »

Control panel wrote:
guru_ensad wrote:Mislim da je vrijeme za promjene.. Bezbroj je činjenica koje nam govore da ova vlast nije dobra za narod i državu :bih: .. Glasam definitivno za Narodnu stranku Radom za boljitak..
:dance: :thumbup:
ja stranke i vanago.
da se formira ''Stranka glupana i debila'' raja bi za nju glasala samo da kojim slucajem ne glasju za SDP a da su ipak glasali za promjene :-)

Kakav ba SDP? Reci mi 3 konkretne stvari koje su učinili za narod, državu?
Pouzdano znam da su levati iz SDP-a obecali pomoći djevojčici koja boluje od leukemije rekavši joj da će joj dati 3000 KM ako pred kamerama javno kaže da su joj ih oni donirali... FUJ! GADE MI SE TAKVI LJUDI!!!! :x
jasmin.king

#319 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jasmin.king »

guru_ensad wrote:
Control panel wrote:
guru_ensad wrote:Mislim da je vrijeme za promjene.. Bezbroj je činjenica koje nam govore da ova vlast nije dobra za narod i državu :bih: .. Glasam definitivno za Narodnu stranku Radom za boljitak..
:dance: :thumbup:
ja stranke i vanago.
da se formira ''Stranka glupana i debila'' raja bi za nju glasala samo da kojim slucajem ne glasju za SDP a da su ipak glasali za promjene :-)

Kakav ba SDP? Reci mi 3 konkretne stvari koje su učinili za narod, državu?
Pouzdano znam da su levati iz SDP-a obecali pomoći djevojčici koja boluje od leukemije rekavši joj da će joj dati 3000 KM ako pred kamerama javno kaže da su joj ih oni donirali... FUJ! GADE MI SE TAKVI LJUDI!!!! :x

Ništa me ne čudi od SDP-a, mada taj slučaj stvarno nisam znao... :run: Ne bih za SDP glasao kad bi bila jedina stranka na svijetu!!!!
Socijalista

#320 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Socijalista »

ehh vas dvoje ste se lipo zato (dva puta reg.) da bi to kazali haaa? :lol: :lol: :lol: evo vam drugovi SBBiHovaca

ta braco draga :mrgreen:
staza

#321 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by staza »

valterbranisarajevo wrote:Istraživanje NDI iz Vašingtona: Najviše glasova SNSD-u i SDP-u

Prema istraživanju Nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona, ukoliko bi izbori u BiH bili održani ovih dana, u Predsjedništvo BiH bili bi izabrani ponovo Željko Komšić i Nebojša Radmanović, a umjesto Harisa Silajdžića Sulejman Tihić.

Istraživanje je pokazalo da bi na državnom nivou SDP dobio 20 posto glasova, SNSD 15, a SDA 12 posto, ostale stranke dobile bi po manje od deset posto glasova.

U RS-u bi SNSD dobio čak 39 posto glasova, SDS 19 posto, a ostale partije po manje od dest posto glasova.

U Federaciji bi SDP dobio 33 posto glasova, SDA 19 posto, a po osam posto HDZBiH I Stranka za BiH, dok bi ostale stranke dobile po manje od pet posto glasova, prenosi rezultate istraživanja u izdanju od četvrtka sarajevsko “Oslobođenje”.

Slobodna Evropa
Volio bih da ovako bude.
Komšić će proći, a Silajdžiću se možda posreći pa ga opet izaberu (ne dâ se on), iako mislim da će SBiH doživjeti daljni pad i nauštrb toga glasovi će ići sigurno manje Komšiću a više Tihiću.
Volio bih da SDP generalno ostvari ove rezultate, ali mislim da su predimenzionirani: ipak očekujem da će novoformirane stranke: NS, SBBBiH, NSP, te razne koalicije: hercegovačka ili u RS-u, odnijeti malo više glasova, i ozbiljnije uzdrmati osovinu HDZ-SNSD.
We'll see...
jasmin.king

#322 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by jasmin.king »

lazni penzioner wrote:Predizborne ankete su uvijek bile i ostale suplja prica kada se radi o BiH, slicno forumskim anketama gdje SDP uvijek ima ustavnu vecinu.

Izlaznost ce biti za koji procenat manja nego 2006.
SDA je jedina stranka koja ima pravu infrastrukturu na terenu i izborni rezultat ce ostati manje-vise nepromijenjen. Harisovi i Fahrini ce 90% razmijeniti biracko tijelo (mozda i koji razocarani SDA-ovac), onih 10% Harisovih ide u apstinenciju, a SDP ce imati blagi pad broja glasova zbog NS i neke eventualne "luzerske" koalicije tipa Liberali-SDU-BOSS i slicne ekipe. Jedina promjena u trenutnoj postavci vlasti ce biti medju hrvatima, gdje ce Devedesetka i Lijanovici oteti fin dio glasova HDZ-u, pa mozda i dobiti svoj kolac u Vladi FBiH. Uzivajmo. 8-)

Joj, fkt mi nije jasno to vaše poistovjećivanje firme LIJANOVIĆI sa Narodnom strankom Radom za boljitak...?
Uostalom, Lijanovići nisu sami u svojoj stranci.. Dajte prvo malo upucenosti (ne sudite o strankama kroz jednog ili dva predstavnika) pa onda komentarisite bez prestanka i zalazite se za koga zelite!!!
ultima_palabra

#323 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by ultima_palabra »

jasmin.king wrote:Joj, fkt mi nije jasno to vaše poistovjećivanje firme LIJANOVIĆI sa Narodnom strankom Radom za boljitak...?
Uostalom, Lijanovići nisu sami u svojoj stranci.. Dajte prvo malo upucenosti (ne sudite o strankama kroz jednog ili dva predstavnika) pa onda komentarisite bez prestanka i zalazite se za koga zelite!!!
Hoćemo li suditi pomoću ovog lika?
Image
Alfons Kauders

#324 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:potencijalni glasači SDA tvrde da je ta stranka njihov izbor jer uvijek glasaju samo za nju.
Ovo je najjače 8-)[/quote]

po meni je ovo dovoljno da ih se proglasi poslovno nesposobnim, tj da im se oduzme pravo glasa... ovo normalan insan sa iq preko 90 ne moze izjaviti...
saudin56

#325 Re: Izbori 2010 FBiH (16.04.2010)

Post by saudin56 »

ultima_palabra wrote:
jasmin.king wrote:Joj, fkt mi nije jasno to vaše poistovjećivanje firme LIJANOVIĆI sa Narodnom strankom Radom za boljitak...?
Hoćemo li suditi pomoću ovog lika?
Image
Ali zar ne bi bilo OK da umjesto ovih dosadašnjih 50% (često i manje), na izbore izađe 80-90%, a da ljudi dobiju stimulans da izađu na izbore neovisno za koga će glasati???? Alarmantno je što u našoj državi veliki postotak građana ne glasa, a nakon izbora nisu zadovoljni izabranom vlašću ili im je potpuno svejedno za političku situaciju u BiH..
E jbg, niko ne razmišlja svojom glavom a samo se žalimo... :-)
Post Reply