Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alex mercer

#1 Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by alex mercer »

Moze li mi neko objasniti sta znaci Izbor u zvanje asistenta bez zasnivanja radnog odnosa na nekom univerzitetu?
Vecinom bude konkurs za izbor u zvanje sa radnim odnosom ali nekad izbace konkurs za izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa pa da li je to nesto kao volontiranje?
Znaci, ako osoba dobije izbor u zvanje npr. asistenta bez zasnivanja radnog odnosa, da li doticna osoba ima daljnje obaveze prema tom univerzitetu/fakultetu u smislu drzanja predavanja, vjezbi i sl. ali mi to nekako nema smisla?
Pasiflora

#2 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by Pasiflora »

Sklapa se ugovor o volontiranju na određeno vrijeme bez zasnivanja radnog odnosa. Rad se NE upisuje u radnu knjizicu, ali na ugovoru pise da je u svrhu osposobljavanja za samostalan rad. U pitanju je bio ugovor sa pripravnikom, znaci staziranje.
kockica_kockica

#3 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by kockica_kockica »

Ili je volonter ili pripravnik...
Ne moze biti pripravnik sa statusom volontera..
Ovo dvoje nije isto ...
filozofija

#4 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by filozofija »

U pravnom sistemu sve je moguće ako obje strane prihvate ugovor, pogotovu ako se radi o privatnom univerzitetu.
Pasiflora

#5 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by Pasiflora »

kockica_kockica wrote:Ili je volonter ili pripravnik...
Ne moze biti pripravnik sa statusom volontera..
Ovo dvoje nije isto ...
Upravo takav ugovor je jucer potpisala meni bliska osoba...
filozofija wrote:U pravnom sistemu sve je moguće ako obje strane prihvate ugovor, pogotovu ako se radi o privatnom univerzitetu.
...koja je zavrsila fax na UNSA i zaposlila se u administraciji.
Primljeno je dosta ljudi po objavljenom konkursu i upravo takav ugovor su svi dobili. Sada, da li je po zakonu ili nije... pojma nemam.
kockica_kockica

#6 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by kockica_kockica »

Ja ne sumnjam da se takvi ugovori potpisuju.
Samo naglasavam da to dvoje nije isto.
Volonter u struci dobije radno iskustvo, ako radi puno radno vrijeme (40 sati sedmicno) 8 sati dnevno ima pravo na topli obrok i prevoz, placeni.
Pripravnik svojim radom pored iskustva ima onaj staz. Pripravnik pored toplog obroka i prevoza dobija za svoj rad procenat prosjecne place u BiH.

Volontirati mozes u struci da steknes radno iskustvo, ali i kao drustveno odgovorna osoba mozes volontirati u segmentima koji nemaju veze sa tvojom strukom.
U oba slucaja volonter ili pripravnik osoba ima prava i obaveze potpisivanjem ugovora.
Zakon o radu i Zakon o volontarijatu iscitati dobro informirati se o pravima pa tek onda potpisivati ugovore.

Pripravnik i volonter nisu isto niti ikada mogu biti...
SimkeA

#7 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by SimkeA »

Ovakvi oglasi nisu nikakva novost, ni na privatnim ni na javnim univerzitetima. Na Univerzitetu u Tuzli ovakvi oglasi izlaze već duži niz godina.
Dakle, u slučaju javljanja na ovaj konkurs i okončanja procedure dobija se zvanje asistenta, višeg asistenta , a moguće i docenta (zavisno kakav je konkurs raspisan) i to znači samo to, izbor u zvanje i ništa više.

Matični fakultet može takva lice angažovati u izvođenju nastave (auditorne, laboratorijske, praktične vježbe i sl.), ali se to tretira posebnim ugovorom o djelu koji se potpisuje sa Univerzitetom (obično potpisuje prorektor za nastavu u ime rektora) u kojem se definišu prava i obaveze, satnica i ukupni iznos. Obično se za svaki semestar potpisuje novi ugovor. Potpisniku ovog ugovora ne teče staž niti pio, zdravstveno itd. Koliko mi je poznato, plaćen je samo porez na dohodak i to je sve.
Lično poznajem nekoliko nezaposlenih ljudi koji su na taj način angažovani u izvođenju nastave, tj. izvode sedmični fond sati na nekom predmetu tokom trajanja semestra. Novi semestar, nova nafaka :roll:

Evo frišak primjer

Pozdrav
modem33

#8 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by modem33 »

alex mercer wrote:Moze li mi neko objasniti sta znaci Izbor u zvanje asistenta bez zasnivanja radnog odnosa na nekom univerzitetu?
Vecinom bude konkurs za izbor u zvanje sa radnim odnosom ali nekad izbace konkurs za izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa pa da li je to nesto kao volontiranje?
Znaci, ako osoba dobije izbor u zvanje npr. asistenta bez zasnivanja radnog odnosa, da li doticna osoba ima daljnje obaveze prema tom univerzitetu/fakultetu u smislu drzanja predavanja, vjezbi i sl. ali mi to nekako nema smisla?

To znaci da neces imati "radnog staza" ..... Sve sto nema pecat u knjizici se gleda kao i da nisi radio. Ovo volontiranje je izum rodbine politicare da vas drze u robovlansickom-feudalnom odnosu.

:roll:
alex mercer

#9 Re: Izbor u zvanje bez zasnivanja radnog odnosa

Post by alex mercer »

SimkeA wrote:Ovakvi oglasi nisu nikakva novost, ni na privatnim ni na javnim univerzitetima. Na Univerzitetu u Tuzli ovakvi oglasi izlaze već duži niz godina.
Dakle, u slučaju javljanja na ovaj konkurs i okončanja procedure dobija se zvanje asistenta, višeg asistenta , a moguće i docenta (zavisno kakav je konkurs raspisan) i to znači samo to, izbor u zvanje i ništa više.

Matični fakultet može takva lice angažovati u izvođenju nastave (auditorne, laboratorijske, praktične vježbe i sl.), ali se to tretira posebnim ugovorom o djelu koji se potpisuje sa Univerzitetom (obično potpisuje prorektor za nastavu u ime rektora) u kojem se definišu prava i obaveze, satnica i ukupni iznos. Obično se za svaki semestar potpisuje novi ugovor. Potpisniku ovog ugovora ne teče staž niti pio, zdravstveno itd. Koliko mi je poznato, plaćen je samo porez na dohodak i to je sve.
Lično poznajem nekoliko nezaposlenih ljudi koji su na taj način angažovani u izvođenju nastave, tj. izvode sedmični fond sati na nekom predmetu tokom trajanja semestra. Novi semestar, nova nafaka :roll:

Evo frišak primjer

Pozdrav
Upravo me taj konkurs i interesuje. Meni treba samo izbor u zvanje, trenutno, pa moze li se dobiti izbor u zvanje ali da nemam daljnih obaveza prema tom univerzitetu, u smislu izvođenja vjezbi i sl. iako moram priznati da mi se to ne cini logicnim?
Post Reply