Izbor osnovne skole u Sarejevu?
-
ds_09
#1 Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Pozdrav svima.
Zbog posla sa medjunarodnom firmom, najverovatnije se selimo za Sarajevo iz SAD krajem zime.
Imamo dete koje je osnovac. Nemamo niti rodbine niti poznanika u Bosni i Hercegovini, u bilo kom delu, pa sam resio da ovako iskreno pitam za otvorene komentare i predloge.
Ja sam rodjen u Srbiji ali zbog milosevica i svega sto je on doneo sam pocetkom devedesetih otisao za SAD na postdiplomske studije. U medjuvremenu sam zasnovao porodicu, zena je amerikanka, pa tako i ja i deca...
Po svemu sto znam, a napominjem da u BiH nemam nikakvih rodjaka niti prijatelja da direktno diskutujem, Sarajevo je grad otvorenog srca za sve ljude. Moje prakticno i ovako potpuno iskreno pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema? Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako? Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.
Unapred veliko hvala!
Dragomir
Zbog posla sa medjunarodnom firmom, najverovatnije se selimo za Sarajevo iz SAD krajem zime.
Imamo dete koje je osnovac. Nemamo niti rodbine niti poznanika u Bosni i Hercegovini, u bilo kom delu, pa sam resio da ovako iskreno pitam za otvorene komentare i predloge.
Ja sam rodjen u Srbiji ali zbog milosevica i svega sto je on doneo sam pocetkom devedesetih otisao za SAD na postdiplomske studije. U medjuvremenu sam zasnovao porodicu, zena je amerikanka, pa tako i ja i deca...
Po svemu sto znam, a napominjem da u BiH nemam nikakvih rodjaka niti prijatelja da direktno diskutujem, Sarajevo je grad otvorenog srca za sve ljude. Moje prakticno i ovako potpuno iskreno pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema? Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako? Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.
Unapred veliko hvala!
Dragomir
-
lolo_lolo
#2 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako?
ne,ne i ne
Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge?
pokusaj sa jednom privatnom skolom na grbavici,mislim da je ona idealna za tebe i tvoje dijete,to je skola u koja se nalazi u zgradi gdje se nalazi i muzicka skola
ne mogu se imena sjetiti
pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema?
tesko je to reci
da je stariji 10 godina,siguran sam da ne bi imao ama bas nikakvih problema
ako cete se seliti ubrzo iz sarajeva,onda vas ne treba brinuti ova situacija
ne,ne i ne
Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge?
pokusaj sa jednom privatnom skolom na grbavici,mislim da je ona idealna za tebe i tvoje dijete,to je skola u koja se nalazi u zgradi gdje se nalazi i muzicka skola
ne mogu se imena sjetiti
pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema?
tesko je to reci
da je stariji 10 godina,siguran sam da ne bi imao ama bas nikakvih problema
ako cete se seliti ubrzo iz sarajeva,onda vas ne treba brinuti ova situacija
-
ds_09
#3 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Hvala.
Bicemo u Sarajevu najverovatnije 3-4 godine...
Nisma bas razumeo ovo 'da je dete starije 10 godina'?
Hvala jos jednom.
Hvala jos jednom.
- Tvrtko II Kotromanić
#4 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
neku privatnu osnovnu definitivno
-
lolo_lolo
#5 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
a nisam ja tebe razumio,kontam da si rekao da idete iz sarajeva krajem zimeds_09 wrote:Hvala.
Hvala jos jednom.
nije ni bitno
da je tvoje dijete starije 10 godina,ne bi imalo problema uopste sa odlaskom u bilo koju skolu,a posto je jos malo dijete,ne znam da li bi moglo imati kakvih problema
ali iskreno se nadam da nece
kao sto rece tvrtko,privtna skola je najbolji izbor,znam da ima ta na grbavici,eto raspitaj se malo,ona je blizu stadiona na grbavici,mislim da ima i prevoz od kuce do skole
- bez_ideje
#6 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
To je bivsa Risala.....nisam sigurna kako se sad zove.
-
Betand
#7 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
mani te privatne , sve su neke na turski fazon , imas jedinu pravu osnovnu školu ,a to je katolički školski centar , nek te ne zbunjuje ovo katolički , riječ je o pravoj kulturnoj multietnilčkoj školi , gdje če tvoje dijete dobiti pravu široku naobrazbu
http://www.ksc-sarajevo.com/osnovna-skola/
http://www.ksc-sarajevo.com/osnovna-skola/
-
pjegica
#8 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Ja bih ti ipak savjetovala normalnu školu. Koliko god oni hvalili privatne, kvalitet nastave je u običnim školama mnogo mnogo kvalitetniji i bolji. Za historiju se ne bih brinula, jer kad dođe do historije naših naroda, to je čini mi se tek osmi razred, a tad ćeš moći normalno da pričaš sa svojim djetetom razumno o svemu.
Što se tiče snalaženja, ja sam generacija gdje je u drugom i trećem razredu osnovne pristizala veeelika masa povratnika iz Njemačke, Švedske, Benelux-a i td, od kojih mnogi nisu znali beknut naš jezik, a snašli su se odlično. Mislim da ne bi trebalo bit problema. Djeca se uklope začas.
Što se tiče snalaženja, ja sam generacija gdje je u drugom i trećem razredu osnovne pristizala veeelika masa povratnika iz Njemačke, Švedske, Benelux-a i td, od kojih mnogi nisu znali beknut naš jezik, a snašli su se odlično. Mislim da ne bi trebalo bit problema. Djeca se uklope začas.
-
lolo_lolo
#9 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
bravobez_ideje wrote:To je bivsa Risala.....nisam sigurna kako se sad zove.
sad se zove po nekom nasem piscu
- travnik
#10 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Koliko sam ja upoznat sa skolama u Sarajevu, cuo sam da je KSC jedina koliko toliko multinacionalna i multikonfesionalna skola, iako je jedna od rijetkih koja nosi nacionalni ili vjerski predznak. Takodjer, koliko sam upoznat radi se o modernoj i kvalitetnoj skoli.
p.s. U KSC u Travniku u skolu ide dijete pravoslavnog popa iz Travnika, iako postoje i neke druge skole, a posto su KSC-i u BiH povezani, valjda i to nesto govori, da nema segregacije i da je kvalitet nastave odgovarajuci.
p.s. U KSC u Travniku u skolu ide dijete pravoslavnog popa iz Travnika, iako postoje i neke druge skole, a posto su KSC-i u BiH povezani, valjda i to nesto govori, da nema segregacije i da je kvalitet nastave odgovarajuci.
-
smijesni_ste
#11 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
E brate...čuj iz SAD-a u Sarajevo....ne da si sa konja na magarca pao...već propao si u zemlju skroz...
Razmisli i o osnovnoj školi u Istočnom Sarajevu....a i ja preporučujem KSC
Razmisli i o osnovnoj školi u Istočnom Sarajevu....a i ja preporučujem KSC
-
Betand
#12 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
što ovaj kaže , ako si Srbin , onda i škole u Istočnom Sarajevu ,svoj na svome , a nemaš brige ni oko Istorije 
- Eweleen
#13 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Najbolja osnovna u Sarajevu je Musa Ćazim Ćatić, al s obzirom na specifičnost tvoje situacije, onda neka privatna vjerovatno
Last edited by Eweleen on 13/12/2009 21:08, edited 1 time in total.
-
Samuraj Saki
#14 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Privatna škola na Grbavici se zove Isa Beg Isaković.
-
Betand
#15 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
iz imena škole se može puno toga zaključiti kakva je to privatna školaSamuraj Saki wrote:Privatna škola na Grbavici se zove Isa Beg Isaković.
-
ROTOR 9
#16 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Na prosloj temi me prozivas da je teorija k.. a ovdje se iz imena skole moze zakljuciti o kakvoj se skoli radi .. E Hvala VAMBetand wrote:iz imena škole se može puno toga zaključiti kakva je to privatna školaSamuraj Saki wrote:Privatna škola na Grbavici se zove Isa Beg Isaković.
- Haris.ba
#17 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Može se zaključiti da nosi ime osnivača grada Sarajevo.Betand wrote:iz imena škole se može puno toga zaključiti kakva je to privatna školaSamuraj Saki wrote:Privatna škola na Grbavici se zove Isa Beg Isaković.
Dragomire, tebi bi najoblje odgovarala privatna škola. Na osnovu toga gdje češ živiti zavisi samo koja. Ako je Grbavica, evo imaš prijedlog. Katolički š.c. je isto dobar izbor. Ima sasvim dobrih škola u Sarajevu. Kakve su škole u Istočnom Sarajevu ne znam.
-
melb26sa
#18 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Vidi, ako cete se vracati u SAD onda uzmi u obzir QSI iako su poskupi - imace skoro isti plan kao da je u Americi.
Inace, od mog bivseg sefa sin je nakon godinu dana te skole bez problema isao u osnovnu skolu na Drveniji.
Inace, od mog bivseg sefa sin je nakon godinu dana te skole bez problema isao u osnovnu skolu na Drveniji.
- Erzsebet
#19 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Dragomire, ni slučajno u privatnu školu ne upisuj dijete, jer će ga tamo nafilovati stvarima kojim oni žele i nikad nije kvalitet ni približan onome kao u državnim školama.
KŠC nije loša škola, u centru je grada, ali onda budi spreman da će ti dijete govoriti tisuća, dupin, boca i sl., jer se za hiljadu, delfina i flašu dobija kec iz hrvatskog jezika. Barem je tako bilo kad sam ja bio osnovac, tako su mi raja pričala koja su tamo išla. Takođe, u osmom razredu se uče Hrvatska i BiH iz geografije. Jaki su s fizikom i matematikom, ali kome to još treba, pogotovo kad dođeš iz SAD-a, neće dijete ništa znati.
Preporučujem ti školu Safvet-beg Bašagić. Ja sam u nju išao i nikad nije bilo problema za djecu drugih konfesija. Istorija se uči do 1992. godine, dalje ništa ne piše u knjigama. Koriste se dodaci za udžbenike koje su napisali svi stručnjaci s naših prostora, Srbije, Makedonije, Kosova, BiH, Hrvatske... Možeš ih skinuti odavde... http://www.cdsee.org/publications.html , prva publikacija od četiri knjige. Sretno i javi se ako ti još treba pomoći, mogu ti pomoći i oko drugih stvari, možemo se i naći u Sarajevu ako treba, pa da ti konkretnije pomognem kao strancu.
KŠC nije loša škola, u centru je grada, ali onda budi spreman da će ti dijete govoriti tisuća, dupin, boca i sl., jer se za hiljadu, delfina i flašu dobija kec iz hrvatskog jezika. Barem je tako bilo kad sam ja bio osnovac, tako su mi raja pričala koja su tamo išla. Takođe, u osmom razredu se uče Hrvatska i BiH iz geografije. Jaki su s fizikom i matematikom, ali kome to još treba, pogotovo kad dođeš iz SAD-a, neće dijete ništa znati.
Preporučujem ti školu Safvet-beg Bašagić. Ja sam u nju išao i nikad nije bilo problema za djecu drugih konfesija. Istorija se uči do 1992. godine, dalje ništa ne piše u knjigama. Koriste se dodaci za udžbenike koje su napisali svi stručnjaci s naših prostora, Srbije, Makedonije, Kosova, BiH, Hrvatske... Možeš ih skinuti odavde... http://www.cdsee.org/publications.html , prva publikacija od četiri knjige. Sretno i javi se ako ti još treba pomoći, mogu ti pomoći i oko drugih stvari, možemo se i naći u Sarajevu ako treba, pa da ti konkretnije pomognem kao strancu.
- kala
#20 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Ja sam bila zaprepaštena kada mi je učenik - koji je pohađao privatnu osnovnu školu - rekao da tokom školovanja nije čitao lektiru?!
Činjenica je da više znanja (u prvom razredu gimnazije) pokazuju učenici iz osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija, Katolički školski centar i Silvije Strahimir Kranjčević.
Vaše dijete neće imati problema pri upisu u školu. Smatram da kvalitetno obrazovanje može steći u bilo kojoj lokalnoj školi (lokalnoj u smislu dijela grada gdje ćete živjeti). Možda bi bilo zgodno da zajedno obiđete nekoliko osnovnih škola pa da dijete intuitivno odabere onu koja mu se najviše dopadne. Jako je bitno da se bez traume uklopi u društvo te rado pohađa nastavu. Sistemu obrazovanja prilagodit ćete se usput. S nastavnim planovima i programima eksperimentiše se skoro svake godine, ali jezgra planovima je ona koju poznajete iz svojih školskih dana. Dobro nam došli!
Činjenica je da više znanja (u prvom razredu gimnazije) pokazuju učenici iz osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija, Katolički školski centar i Silvije Strahimir Kranjčević.
Vaše dijete neće imati problema pri upisu u školu. Smatram da kvalitetno obrazovanje može steći u bilo kojoj lokalnoj školi (lokalnoj u smislu dijela grada gdje ćete živjeti). Možda bi bilo zgodno da zajedno obiđete nekoliko osnovnih škola pa da dijete intuitivno odabere onu koja mu se najviše dopadne. Jako je bitno da se bez traume uklopi u društvo te rado pohađa nastavu. Sistemu obrazovanja prilagodit ćete se usput. S nastavnim planovima i programima eksperimentiše se skoro svake godine, ali jezgra planovima je ona koju poznajete iz svojih školskih dana. Dobro nam došli!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#21 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Kao bivsi ucenik Mula Mustafe Baseskije moram se sloziti sa gornjim postom, ali nije bas sve tako bajno.
Ako ce ljudi prvo zivjeti na Grbavici MMB u toj situaciji ce im doci jakoooo daleko, iako se skola nalazi na lijepoj i mirnoj lokaciji, granapi i pekare su na 2 min od skole, do grada se spustiti moze za 5-7 minuta i eto ga u Ferhadiji, centar centra.
Skola kao skola pruza odlicno znanje, ali Dragomir nije naveo u koji razred bi njegov sin trebao krenuti.
Osnovne sada traju 9 godina, i prvih 5 godina se koliko sam ja upucena provode kod ucitelja, i djeca iz mahale moje i u rodu koja idu trenutno do 5. razreda svi su prezadovoljni.
Nastavnici kasnije...ima i divnih stvarno i susretljivih. Ima tu i bahatih i gundjala i svega sam se nagledala.
Ja sam zavrsila osnovnu prije skoro 7 godina, ali cujem da se nastavnicki kadar nije previse promjenio. Ali nastavnici su manje vise svuda isti i ima ih svakakvih.
Sto se mene tice, mozda je subjektivno, ali slobodno bih preporucila MMB ako ne bude previse daleko.
I takodjer mislim da se puno bolje znanje dobije u drzavnim skolama nego u privatnim, bar kod nas.
Ako ce ljudi prvo zivjeti na Grbavici MMB u toj situaciji ce im doci jakoooo daleko, iako se skola nalazi na lijepoj i mirnoj lokaciji, granapi i pekare su na 2 min od skole, do grada se spustiti moze za 5-7 minuta i eto ga u Ferhadiji, centar centra.
Skola kao skola pruza odlicno znanje, ali Dragomir nije naveo u koji razred bi njegov sin trebao krenuti.
Osnovne sada traju 9 godina, i prvih 5 godina se koliko sam ja upucena provode kod ucitelja, i djeca iz mahale moje i u rodu koja idu trenutno do 5. razreda svi su prezadovoljni.
Nastavnici kasnije...ima i divnih stvarno i susretljivih. Ima tu i bahatih i gundjala i svega sam se nagledala.
Ja sam zavrsila osnovnu prije skoro 7 godina, ali cujem da se nastavnicki kadar nije previse promjenio. Ali nastavnici su manje vise svuda isti i ima ih svakakvih.
Sto se mene tice, mozda je subjektivno, ali slobodno bih preporucila MMB ako ne bude previse daleko.
I takodjer mislim da se puno bolje znanje dobije u drzavnim skolama nego u privatnim, bar kod nas.
- Bumbar
#22 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Betand, smanji sa odredjenim nazivima
hvala.
- innovision
#23 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
nikako u privatnu skolu i nikako u kšc
upisi dijete u Musa Cazim Catic ili Mesa Selimovic ili onu na drveniji
upisi dijete u Musa Cazim Catic ili Mesa Selimovic ili onu na drveniji
- Ajatolah_
#24 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Trebalo bi, ako je američki školski program imalo sličan našem. Sigurno da ima nekih mimoilaženja, ali nadam se da nisu toliko strašna da dijete ima probleme.ds_09 wrote:Moje prakticno i ovako potpuno iskreno pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema?
Ne. Dijete će učiti o historiji BiH, odnosno Bosanskog Kraljevstva, ejaleta, i ostalog. Kao što neko reče, ne uči se kraj Jugoslavije i dalje.ds_09 wrote:Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako?
Mislim da, ili bar u Zenici je tako, ove javne škole poput Meša Selimović, Musa Ć. Ćatić i ostali su uglavnom tu negdje po kvalitetu. KŠC možda jeste bolje opremljen, ali bi mogao imati gradivo koje ti se neće svidjeti, tako da bi vjerovatno bolje bilo upisati ga u najbližu javnu.ds_09 wrote:Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.
- bez_ideje
#25 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?
Evo ja sam promijenila 3 osnovne skole,od toga 2 na Grbavici/Kovacicima
Grbavica I i Kovacici........Po meni je ova Kovacici ,dobro opremljena jer je nova,ima produzeni boravak,kuhinju,nastavnici su poprilicno ok !
Grbavica I i Kovacici........Po meni je ova Kovacici ,dobro opremljena jer je nova,ima produzeni boravak,kuhinju,nastavnici su poprilicno ok !