IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Svetlana

#1 IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by Svetlana »

u sve opštoj finansijskoj krizi ovog modernog vremena, evo, došsao je red i na BiH.
novca nema,a spas svi vide u kreditu raznih finansijskih institucija, banaka i sl.
zadnji propali pokušsaj da BiH se domogne kredita kod MMF-a je koliko se vidi propao jer nisu ispunjeni svi uslovi koje su stranci postavili.
Novac treba BiH,gladna je,a MMF bi pomogao po nepovoljnim uslovima za BiH,
uvažena gospodo iz vijeća ministara,
toplo Vam preporučujem da stegnete svoj kaiš i nezadužujete se,ako ne zbog nas danas, ono zbog buduce dece koja se jos nisu rodila i koja ce jadna morati sve to vracati.
ja cu ipak se odluciti da sutim i trpim i jedem komad starog hljeba ako ništa ono radi ovih budućih generacija, nego da mi ovi belosvetski kamatari truju zivot, a vi izvolite , na Vama je odluka
nonca

#2 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by nonca »

ako ne zelimo da odemo iz albanije ili ti makedonije, MMF nam je jedini spas.

nas samo stranci mogu sacuvati od nacionalista, koji bacaju buhu narodu, dok se oni bogate.

volio bih da ispunio sve uslove, jer bi raspodjela sredstava isla normalnim putem, a ne po USKOstranackim principima.

nakon sto je propao ovaj aranzman sa MMFom, mislim da tu najvise vladajuce stranke profitiraju:

nece odmah smanjiti svoje place (vec malo kasnije), javna potrosnja i rasipanje poreskog novca se i dalje rasti.

molim Boga da nam uspije aranzman sa MMFom, jer je to jedini nacin da se uvede red u ovoj seljackoj vladi koja nas pokrade, i da ne odemo iza albanije i makedonija sa suljom tihicem na celu...
BarbaDue

#3 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by BarbaDue »

ovaj aranzman je pao zbog toga sto nisu smanjena socijalna davanja RVI i ostalim, jesam li u pravu?

e sad, da li je on podrazumjevao neka smanjenja naknada skupštinama, raznim Domovima, Vladama, ministrima...itd?
patrius

#4 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by patrius »

Trazili smo - gledajmo :oops: Zar jos neko ima iluziju da ova zemlja,ovakva kakva je,moze drugacije :?
latinalover

#5 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by latinalover »

nonca wrote:ako ne zelimo da odemo iz albanije ili ti makedonije, MMF nam je jedini spas.

nas samo stranci mogu sacuvati od nacionalista, koji bacaju buhu narodu, dok se oni bogate.

volio bih da ispunio sve uslove, jer bi raspodjela sredstava isla normalnim putem, a ne po USKOstranackim principima.

nakon sto je propao ovaj aranzman sa MMFom, mislim da tu najvise vladajuce stranke profitiraju:

nece odmah smanjiti svoje place (vec malo kasnije), javna potrosnja i rasipanje poreskog novca se i dalje rasti.

molim Boga da nam uspije aranzman sa MMFom, jer je to jedini nacin da se uvede red u ovoj seljackoj vladi koja nas pokrade, i da ne odemo iza albanije i makedonija sa suljom tihicem na celu...
mi vec jesmo iza albanije, i to daleko ,daleko..onu :"razvijen ko albanski turizam "..mozes macku o rep okacit..i uvijek je kod nas opostaojao taj neki kompleks da smo bolji od albanaca..

sto je albanija bila u vijreme jugoslavije. ...sad su BiH i Srbija

albanija ce prva sa hrvatskom uci u EU..oni imaju svoju mafiju koja ulaze u infrastrukturu..za par godina bit ce hit destinacija, dok se izgrade...jonsko more je najcistije...

nego ,njihova ekonomija je puno bolja od nase, jer nisu poidijeljeni!
to da su oni dno dna zaboravi!
ali uvijek ce biti takvih koji ne mogu da se suoce sa istinom, ili nemaju veze o realnosti ,pa ce tako pisati...
Albania c epuno prije nas biti u EU!

nego sto se tice MMF-a i pomoci, daj Boze da se desi nesto da nam ne pomognu...Slovenci su odbili njihovu pomoc, pa gledajte ih sad..u zavidnom su polozaju!
japanci isto tako...
kod latinoamerickih zemalja, jedino je Cile nesto uspio zahvaljujuci pomoci MMF-a, dok ostatak kontinenta, jos uvijek prevazilazi decenijski zaostatak koji je nastao zahvaljujuci tzv. pomoci MMF-a!
njihov moto je jasan :" pomoci cemo vam ,ali se ponasajte po nasem!
ovo sto palamude,"ulaganje u razvojne projekte,pomoci drzavama".. i to macku o rep ,zajedno sa onim o albanskom turizmu...
nego spremmo se fino ,i zaputimo se u DHERMI BEACH :D
nonca

#6 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by nonca »

latinalover wrote:
nonca wrote:ako ne zelimo da odemo iz albanije ili ti makedonije, MMF nam je jedini spas.

mi vec jesmo iza albanije, i to daleko ,daleko..onu :"razvijen ko albanski turizam "..mozes macku o rep okacit..i uvijek je kod nas opostaojao taj neki kompleks da smo bolji od albanaca..

albanija ce prva sa hrvatskom uci u EU..oni imaju svoju mafiju koja ulaze u infrastrukturu..za par godina bit ce hit destinacija, dok se izgrade...jonsko more je najcistije...

ali uvijek ce biti takvih koji ne mogu da se suoce sa istinom, ili nemaju veze o realnosti ,pa ce tako pisati...

nego sto se tice MMF-a i pomoci, daj Boze da se desi nesto da nam ne pomognu...Slovenci su odbili njihovu pomoc, pa gledajte ih sad..u zavidnom su polozaju!
japanci isto tako...
kod latinoamerickih zemalja, jedino je Cile nesto uspio zahvaljujuci pomoci MMF-a, dok ostatak kontinenta, jos uvijek prevazilazi decenijski zaostatak koji je nastao zahvaljujuci tzv. pomoci MMF-a!
ovo sto palamude,"ulaganje u razvojne projekte,pomoci drzavama".. i to macku o rep ,zajedno sa onim o albanskom turizmu...

vidi,ja bih volio da nam MMF da kredit, zato sto:

zahvaljujuci MMF 80% laznih prijava za RVI ce biti ukinuto, sto znaci da je od danasnje sume samo 20% onih pravih RVI koji trebaju da primaju naknade, a ostali su vladajucoj najvecoj bosnjackoj stranci zadnjih godina sluzili da preko njih kupuju glasove (evo ti podatak od 2004. god. se prijavilo 54.000 novih "korisnika" naknade za RVI, za koje se pretpostavlja da su lazni. neka je prosjecna naknada za pojedinacni slucaj 100 KM, to je bila pljacka federalnog budzeta od 5,4 mil KM MJESECNO. pomnozi sa 12 mjeseci, znaci godisnje se na osnovu laznih RVI pljackalo cca 65 mil KM. od 2004 do danas je to uzmi 5 godina, pomnozeno sa 65 mil KM gosidnje, sto znaci da je samo po tom osnovu opljackano 325 mil KM ! sve zahvaljujuci SDA koja je ovako kupovala glasove!
MMF je rekao da to treba ukinuti!! super!

ovo je samo jedan dobar razlog za aranzman sa MMF-om, jer oni zahtijevaju da pare iz budzeta prestanu da "cure", tj. nema vise pljackanja posteni bosnjaci i hadzije!

mislim da je ispunjavanje uslova od MMF-a jedini moguci nacin da se pljacka koja traje godinama u reziji SDA (Brankovic, Hadzipasic) PREKINE!

nema sanse da bi bilo koja domaca struja mogla dovesti red i smanjiti pljackanje kao sto to moze MMF.
Normalno je sada da oni kojima odgovara ovo stanje gdje mogu da vade novac iz drzavnog budzeta, da su oni protiv MMF-a jer vise nece moci pljackati,kao zadnjih godina.

zato od mene jedno velikoooo "ZA" MMF! :bih:
latinalover

#7 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by latinalover »

nonca wrote:
latinalover wrote:

japanci isto tako...

zahvaljujuci MMF 80% laznih prijava za RVI ce biti ukinuto, sto znaci da je od danasnje sume samo 20% onih pravih RVI koji trebaju da primaju naknade, a ostali su vladajucoj najvecoj bosnjackoj stranci zadnjih godina sluzili da preko njih kupuju glasove (evo ti podatak od 2004. god. se prijavilo 54.000 novih "korisnika" naknade za RVI, za koje se pretpostavlja da su lazni. neka je prosjecna naknada za pojedinacni slucaj 100 KM, to je bila pljacka federalnog budzeta od 5,4 mil KM MJESECNO. pomnozi sa 12 mjeseci, znaci godisnje se na osnovu laznih RVI pljackalo cca 65 mil KM. od 2004 do danas je to uzmi 5 godina, pomnozeno sa 65 mil KM gosidnje, sto znaci da je samo po tom osnovu opljackano 325 mil KM ! sve zahvaljujuci SDA koja je ovako kupovala glasove!
MMF je rekao da to treba ukinuti!! super!

ovo je samo jedan dobar razlog za aranzman sa MMF-om, jer oni zahtijevaju da pare iz budzeta prestanu da "cure", tj. nema vise pljackanja posteni bosnjaci i hadzije!

mislim da je ispunjavanje uslova od MMF-a jedini moguci nacin da se pljacka koja traje godinama u reziji SDA (Brankovic, Hadzipasic) PREKINE!

nema sanse da bi bilo koja domaca struja mogla dovesti red i smanjiti pljackanje kao sto to moze MMF.
Normalno je sada da oni kojima odgovara ovo stanje gdje mogu da vade novac iz drzavnog budzeta, da su oni protiv MMF-a jer vise nece moci pljackati,kao zadnjih godina.

eh to sam i ja razmisljao..sto je nekome problem ,kao MMF argentini..nama bi bio spas..jer vlada je kao sto kazes korumpirana, a ako ovi daju pomoc, ono kroje politiku!
borci kolko su pomogli. toliko su nas i sjebali zadnjih par godina...glasajuci za SDA ...
jefferson

#8 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by jefferson »

Bjelosvjetski kamatari? Jebem ti osnove ekonomije na nasim fakultetima kada ocito niko pojma nema sta je MMF i kakvu je istoriju imao!
latinalover

#9 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by latinalover »

jefferson wrote:Bjelosvjetski kamatari? Jebem ti osnove ekonomije na nasim fakultetima kada ocito niko pojma nema sta je MMF i kakvu je istoriju imao!
finansijska institucija UN-a ,koji sami se be predstavljaju u veoma pozitivnom svjetlu....ali ima i onih koji su knjigu na pisali o tz. "uspjesnim" podvizima MMF-a
unistili su pola juzne amerike...ovi koji su odbili njihovu pomomc kao drzave koje sam naveo u prethodnom postu, dobro su napredovali...
patrius

#10 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by patrius »

jefferson wrote:Bjelosvjetski kamatari? Jebem ti osnove ekonomije na nasim fakultetima kada ocito niko pojma nema sta je MMF i kakvu je istoriju imao!
Ima,ima,i te kako ima pojma :dance: Samo se svi prave "mutavi".O tome se ne zbori :wink: Sva glupost danasnjih (nacionalnih) ekonomista i jeste u tome sto oni polaze od jedne odredjenje (referentne) tacke (valjda znamo koje :? )ne ispitujuci i ne objasnjavajuci,pa cak ni ne postavljajuci pitanje kako je ona nastala i sta joj je uzrok.
jefferson

#11 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by jefferson »

patrius wrote:
Ima,ima,i te kako ima pojma :dance: Samo se svi prave "mutavi".O tome se ne zbori :wink: Sva glupost danasnjih (nacionalnih) ekonomista i jeste u tome sto oni polaze od jedne odredjenje (referentne) tacke (valjda znamo koje :? )ne ispitujuci i ne objasnjavajuci,pa cak ni ne postavljajuci pitanje kako je ona nastala i sta joj je uzrok.
Eh, sta ce nasim studentima i buducim ministrima kao i onim sadasnjim takvo znanje! Mis mo uvijek bili najpametniji!
Lesli Eldridž

#12 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by Lesli Eldridž »

Danas na radiu "Deutsche Welle" preneseni komentari iz njemačke štampe. Uglavnom se svi slažu da je BiH praktično bankrotirala, a od totalnog kraha je može samo spasiti dotok novca iz Washingtona, koji su oni zasad prekinuli. Moje tumačenje ove situacije je da se ovi kleptokrati i nacionalisti sa natruhama fašizma pokušavaju srušiti od strane MZ preko novca. Jednostavno nećemo imati šta jesti, a onda ćemo sami morati da se obračunama sa lopovskom vlasti. Stari prokušani sistem obaranja vlada. Ne zaboravite da smo mi zadnja rupa na svirali. Totalno smo neatraktivni u svakom pogledu i kako je NATO ovde već više od decenije nismo ni vojno strateški bitni. Oni nemaju interesa da se formalno, vojno i policijski miješaju, ali na povaj način izgladnjivanjem stanovništva će natjerati raju da sami skinu vlast koju su sami birali. Ovaj narod je glup i neodgovoran, strašno primitivan (najprimitivniji u Europi) i samo se na ovaj način može uticati na njega da sam skine kriminalce na vlasti. Treba sve ovo izdržati. Ovo je za živjeti teža situacija nego na kraju rata 1995. Sasvim sam siguran u to. Ovo je jedna siromašna i nesretna nacija. Bosna je država duboko nesretnih ljudi, koji su digli sami od sebe ruke. Jedino ih glad može natjerati da se pokrenu i zbace ove idiote sa vlasti... 8-)
patrius

#13 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by patrius »

Kljucan problem kapitalistickih drustava jeste taj sto se novac unaprijed trosi,tj.prije nego ga se zaradi.Malo ko da nije u "crvenom" i u kreditu.A sve to s jednim jedinim razlogom:profitom,da se izrazim eufemisticki,zajmodavaca.Na taj se nacin ljude prisilno vezuje za posao i ucjenjuje.Jer,duzan je,zar ne.
Kakogod,jedno je posve sigurno:radnik s poslodavcem nuzno (uglavnom) ne napreduje,ali svakako s njim propada.
glavutan

#14 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by glavutan »

Kljucan problem nije novac koji se potrosi a koji nije jos zaradjen vec sam novac uopste .
Kljucni problem je onaj ko stanca novac a ne treba biti narocito bistar da ufercimo ko je to.
Kljucni problem je sto drzava nema najjacu polugu vlasti a to je monetarna suverenost. I nije ovdje samo nasa avlija u pitanju. Stvar je globalna.

Bosna pred kolapsom? To je konstantno stanje. Nista novo.
I nije sama. Italija npr. je takodje pred bankrotom i mnogi predvidjaju revolucije na jesen.
Bice gladi i to debele (mada je doduse vec ima samo to bas nije lijepo reci na sav glas).
Zato, dobro rece neko ranije, ne zaduzujte se. Stedite sto mozete i kupite kravicu i motku i nadjite sigurno mjesto gdje ces to sakriti.
Najbolja investicija.

Uzgred, jedan clanak na INDEX.HR. Svaka slucajnost sa onim sto se zbiva kod nas nije nimalo slucajna.
Hrvatska - posljednji dani raja prije argentinskog scenarija

A sta je to argentinski scenario?
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4339304915
staza

#15 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by staza »

Čitam ovaj tvoj odličan post, pa ću se samo namah usputno uključiti.
Odlaskom Sanadera izgubila je čitava regija mnogo: nismo uspjeli, što ne znači da ne treba biti optimist, i čekati novu priliku.
I Mesić je to rekao da je kriza hrv. uvezena.
U prijevodu to znači: svako tržište svome jatu leti tj. svako tržište se za sebe bori.
Svaki korak Hrvatske naprijed korak je naprijed i za ostatak regije, naprosto zato, jer nas sa Hrvatskom vežu mnogo jače teritorijalne i kulturalne veze, nego sa jednom Slovenijom.
Ne znam šta je indeksovski autor hotio reći sa argentiskom paralelom, no pogodio je možda i nehotice: u sridu.
Argentiski oporavak nije slučajno koincidirao sa povratkom na svj. ekonomsku scenu okolnih latinoameričkih zemalja: nije ovo zaista ni antikapitalistička, ni antiamerička, ni antiglobalistička priča: jednostavno se otvorilo to tržište, primarno kao jedinstveno i konkuretno ostatku svijeta.
Na Slovence se ne treba ljutiti: oni su Južni Slaveni poput nas: ko njima daje ili ne daje depeše (Holandija, Njemačka, itd.) u ovoj priči nije ni bitno: tek, izgleda da je tu ekonomska granica, koju Hrvatska za sada neuspješno pokušava prijeći.
:bih:
ld

#16 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by ld »

nonca wrote:
latinalover wrote:

japanci isto tako...

MMF je rekao da to treba ukinuti!!
super!

ovo boldirano nije tacno
od 2004 oko 20.000 novih korisnika se prijavilo,ogromna vecina od njih su hrvati
ld

#17 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by ld »

BarbaDue wrote:ovaj aranzman je pao zbog toga sto nisu smanjena socijalna davanja RVI i ostalim, jesam li u pravu?

e sad, da li je on podrazumjevao neka smanjenja naknada skupštinama, raznim Domovima, Vladama, ministrima...itd?
mujezinovic danas rece da mmf ima uslov,a to je da se javna potrosnja smanji sa sadasnjih 60% i kusur,na nekih 40%
njih ne interesuje na koji ce nacin to uraditi

gdje je sad problem,nakon uvodjenja pdv,nasi politicari kad su vidjeli koji novac se namakinje,poceli su da povecavju plate uglavnom sami sebi i administraciji
tu su regresi,topli obrok,komisije,placanje skolovanja,telefonskih racuna,odvojen zivot itd,itd,itd....
ukoliko bi se plate radnika u admnistraciji spustile na neku normalu i ako bi se otpustio bespotreban kadar,nebi ni bilo potrebe za kreditom
i da se iz budjeta odvoji novac za uspostavu lanca marketa,poput konzuma i merkatora,ali s tom razlikom da se u tim prodavnicama iskljucivo prodaje domace,a s druge strane da se poguraju domaci proizvodjaci da povecaju kvalitet proizvoda i da im se omoguci certifikacija i izvoz na eu trziste
na taj nacin vecina demobilisanih boraca,koja je inace nk radna snaga uglavnom,sigurno bi dosla do zaposlenja u poljoprivredi i preradi hrane za potrebe domaceg trzista
u bosnu se uveze oko 2-3 milijarde km godisnje hrane i pica,a sve to se moze i kod nas proizvoditi,ima se i kapaciteta i ljudi
potrebno je samo osigurati u domacim prodavnicama plasman,jer merkator i kozum ubijaju nase proizvodjace
patrius

#18 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by patrius »

glavutan wrote:Kljucan problem nije novac koji se potrosi a koji nije jos zaradjen vec sam novac uopste .
Kljucni problem je onaj ko stanca novac a ne treba biti narocito bistar da ufercimo ko je to.
Kljucni problem je sto drzava nema najjacu polugu vlasti a to je monetarna suverenost. I nije ovdje samo nasa avlija u pitanju. Stvar je globalna.

Bosna pred kolapsom? To je konstantno stanje. Nista novo.
I nije sama. Italija npr. je takodje pred bankrotom i mnogi predvidjaju revolucije na jesen.
Bice gladi i to debele (mada je doduse vec ima samo to bas nije lijepo reci na sav glas).
Zato, dobro rece neko ranije, ne zaduzujte se. Stedite sto mozete i kupite kravicu i motku i nadjite sigurno mjesto gdje ces to sakriti.
Najbolja investicija.

Uzgred, jedan clanak na INDEX.HR. Svaka slucajnost sa onim sto se zbiva kod nas nije nimalo slucajna.
Hrvatska - posljednji dani raja prije argentinskog scenarija

A sta je to argentinski scenario?
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4339304915
Da,problem jeste novac,i to iz razloga sto se (po)smatra kao vrijednost,umjesto kao platezno sredstvo.Tu lezi veliki,ponajveci,problem.
latinalover

#19 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by latinalover »

ld wrote:
BarbaDue wrote:ovaj aranzman je pao zbog toga sto nisu smanjena socijalna davanja RVI i ostalim, jesam li u pravu?

mujezinovic danas rece da mmf ima uslov,a to je da se javna potrosnja smanji sa sadasnjih 60% i kusur,na nekih 40%
njih ne interesuje na koji ce nacin to uraditi

gdje je sad problem,nakon uvodjenja pdv,nasi politicari kad su vidjeli koji novac se namakinje,poceli su da povecavju plate uglavnom sami sebi i administraciji
tu su regresi,topli obrok,komisije,placanje skolovanja,telefonskih racuna,odvojen zivot itd,itd,itd....
ukoliko bi se plate radnika u admnistraciji spustile na neku normalu i ako bi se otpustio bespotreban kadar,nebi ni bilo potrebe za kreditom
i da se iz budjeta odvoji novac za uspostavu lanca marketa,poput konzuma i merkatora,ali s tom razlikom da se u tim prodavnicama iskljucivo prodaje domace,a s druge strane da se poguraju domaci proizvodjaci da povecaju kvalitet proizvoda i da im se omoguci certifikacija i izvoz na eu trziste
na taj nacin vecina demobilisanih boraca,koja je inace nk radna snaga uglavnom,sigurno bi dosla do zaposlenja u poljoprivredi i preradi hrane za potrebe domaceg trzista
u bosnu se uveze oko 2-3 milijarde km godisnje hrane i pica,a sve to se moze i kod nas proizvoditi,ima se i kapaciteta i ljudi
potrebno je samo osigurati u domacim prodavnicama plasman,jer merkator i kozum ubijaju nase proizvodjace
kako je ovo dobar komentar...i ja sam mislio da bi najbolje bilo da drzava odvoji budzet za otvaranje lanaca trgovina...pa da subvencioniraju domace proizvodjace ,da im ukinu dadzbine na uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju ,s tim da ih obavezu da uvoze kvalitetne sirovine..sa certifikatom...da obavezu proizvodjace da proizvode robu odredjenog kvaliteta,i da roba ne smije biti skuplja u odnosu na ostale..tim bi se povecala potraznja za domacim proizvodaima, ali u korist potrosaca, jer bi dobijali domacu robu po jeftinijoj cijeni nego sto bi kostali inostrani supstituti...
patrius

#20 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by patrius »

Oho-ho,polako,dame i gospodo!Je l' vi to zagovarate etatizam usred globalizacije i "neoliberalnog" kapitalizma :? He-he,ne ide to u "slobodnoj" trgovini :wink:
latinalover

#21 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by latinalover »

u normalnim ekonomijama ima nesto sto se zove "automatski mehanizam prilagodjavanja platnog bilansa"

kad dodje do prevelikog uvoza ,znaci da dolazi do odliva nocvanih sredstava iz zemlje, dolazi do nestasice novca..to narusava ravnotezu kolicine novca i kolicine robe ...onda padaju cijene ,uvoz se smanjuje ,domaca roba zbog nizih cijena postaje konkurentnija na stranom trzistu..sve je to tako u normalnim eknomijama..
medjutim kod nas ekonomiju kreiraju politicari nazor ...
prevelik uvoz, i jos pored toga imas visoke cijene :D
skroz nasuprot eknomskim zakonima prilagodjavanja platnog bilansa...vidi se da nam politika sve unisti, kreirajuci nazor ekonomsku politiku :D
Lesli Eldridž

#22 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by Lesli Eldridž »

latinalover wrote:u normalnim ekonomijama ima nesto sto se zove "automatski mehanizam prilagodjavanja platnog bilansa"

kad dodje do prevelikog uvoza ,znaci da dolazi do odliva nocvanih sredstava iz zemlje, dolazi do nestasice novca..to narusava ravnotezu kolicine novca i kolicine robe ...onda padaju cijene ,uvoz se smanjuje ,domaca roba zbog nizih cijena postaje konkurentnija na stranom trzistu..sve je to tako u normalnim eknomijama..
skroz nasuprot eknomskim zakonima prilagodjavanja platnog bilansa...vidi se da nam politika sve unisti, kreirajuci nazor ekonomsku politiku :D
To je logično u državama koje imaju bilo kakvu privredu. Problem sa nama je što mi nemamo prizvodnju. Ništa ne proizvodimo već se bavimo trgovinom odnosno uvozom svega. Mislim da je ključ rješenja naših problema proizvodnja širokog spektra artikala. Čak ni hrane ne proizvodimo dovoljno. A mogli bi makar to... 8-)
latinalover

#23 Re: IZBOR: MMF SA PRLJAVIMNOVCEM ILI ŠUTI I TRPI

Post by latinalover »

Lesli Eldridž wrote:
latinalover wrote:u normalnim ekonomijama ima nesto sto se zove "automatski mehanizam prilagodjavanja platnog bilansa"

To je logično u državama koje imaju bilo kakvu privredu. Problem sa nama je što mi nemamo prizvodnju. Ništa ne proizvodimo već se bavimo trgovinom odnosno uvozom svega. Mislim da je ključ rješenja naših problema proizvodnja širokog spektra artikala. Čak ni hrane ne proizvodimo dovoljno. A mogli bi makar to... 8-)
i ovo malo proizvodnje sto imamo ,drzava ne nastoji da zastiti..drazi su im novci koje im salju hr korporacije ,da bi nesmetano plasirale proizvode na ovo trziste...

nego jedan od mogucih scenarija aranzmana sa MMF-om:
trazice da uvedu novi zakon o centralnoj banci, da izjednace KM sa eurom npr.
onda oni izvoznici sto su placali 0.50 euro=1KM, sad ce placati 1 euro=1KM...niko nece htjeti dati pola eura vise, tako da ce i ovo malo izvoza opasti..a s druge strane..sto smo placali neki inostrani proizvod 2KM=1euro...u takvim uslovima ,izdeojicemo 1KM za isti proizvod jer je jednaka euru :D ..to ce smanjiti potraznju za domacim proizvodima ,jer ce iz navedenih razloga strani proizvodi biti jefitniiji od domacih.. :D
al ne mora biti, to je samo jedan od mogucih scenarija..tako ce nam unistiti ovo malo proizvodnje sto imamo, jer ce se smanjiti traznja za domacim proizvodima, cim nema traznje ,nema potrebe za proizvodnjom..dolazi do otpustanja radnika....
zacarni krug...devizna politika je cudo
Post Reply