Klitemnestraaa wrote:Xray wrote:Sto se tice faxa, mislim da je najbolje da upises neki (bilo-koji) tehnicki fax, jer ces s tehnickim faxom najlakse do posla, bilo ovdje ili vani... Zavrsis 3 g., diplomiras i vidis da li se mozes zaposlit u BiH, a da pritom fino zivis, ako ne, onda se ispalis na zapad, sa tehnickim fakultetom se mozes najlakse zaposlit. Ili ako planiras da nastavis Master vani opet mozes da radis
part time poslove dok studiras. Ako vec znas u koju bi zemlju
emigrirao, (Irska, Njemacka, Austria...) pocni vec sada da ucis jezik te zemlje. Mislim da je jako tesko sam naucit neki jezik (njemacki) ako ga prije nisi nikako ucio ili pricao, te ti preporucujem da pocnes sa nekim kursom...
Naravno ako imas HR drzavljanstvo lakse ces se prebacit tamo...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nije ... 74962.aspx
U članku veli za bravare i ostale zanatlije. I s Hr državljanstvom ako ovdje faks završiš tamo apliciraš za posao zajedno sa Nijemcima i ostalim EU i prije će posao dati nekome ko je studirao u Minhenu, Pragu ili Parizu, nego u Sa. I teško će ti dati posao bez iskustva. Ispravi me ako griješim, nemam iskustva iz prve ruke, ali imam prijatelja i rodbine sa Hr drž.
Za deficitarna je lako jer nema konkurencije. Za Master vani mora imati 8.5 minimum. Na tehničkim faksovima to je jako teško. Shvatam šta hoćeš reći, ali ja bih radije kao tehničar otišla na sigurno pa onda nakon par godina faks ganjala.
Mislim da nisi u pravu ako mislis da ce dat posao prije nekome tko je studirao u Minhenu, Pragu.... Jer zasto bi!? Ako imate iste kvalifikacije, zasto bi to bila zakinuta? Nisu oni ograniceni
Balkanci pa da furaju
kupojmo domace furku, jer najvaznije kod njih je kako mozes da doprineses firmi, bilo novcao bilo radnom etikom, na kraju to je svrha kapitalizma....
Svak ce ti dat posao bez iskustva samo nemoj ocekivat da ces imat veliku platu jer si pocetnik, jednostavno sve je stvar koliko imas potrebnih vjestina... (zato kazem da je teh. fax najbolji
deal).
Deficitarna zanimanja neznace nista....
Ovo za 8.5 cujem prvi put, da nisi mozda mislila da ti treba 8.5 prosjek da dobijes DAAD stipendiju, jer ja mislim da nemaju nikakva ogranicenja za upis na Master. Pazi, kad malo ostaris imat ces vaznijih briga od obrazovanja (djeca, zivot, posao), i vise ti nece biti stalo da ides dalje na akademsko usavrsavanje, zato je najbolje SAD da guras fax, jer poslije ko zna sta ce bit.
Nekontam sta si mislila da ti kao
tehnicar sigurno, upravo kad si tehnicar imas vecu konkurenciju da se zaposlis, manju pocetnu platu, i nemas pojma gdje da pocnes da trazis posao, i jos neznas nikoga tko se krece u takvim krugovima, a da je u tvojoj struci.
A sad zamisli ovo... Prebacis se gore na Master (ili bachelor), radis 40 (20) sati sedmicno, part-time dok studiras, i u procesu studiranja upoznas sve te krugove ljudi kod kojih se mozes zaposlit ili mozda koji znaju nekoga tko zna nekoga.....
Poslije 3(2) g. imas diplomu, znanje, jezik, tako-zvano "deficitarno zanimanje", mislim da bi se zaposlila za 3 dana ....