Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
HusooBoss

#1 Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by HusooBoss »

Lijep pozdrav za forumase
Cetvrti sam razred Medicinske skole u Travniku,pa bih se volio posavjetovati sa iskrenim i ljudima sa iskustvom oko fakulteta/posla...

Naime,medicina mi se bas ne svidja,a i nemam sanse da upadnem u medicinski fakultet (PS.nemam stelu ni za komulano :P ) ,dobro mi ide matematika i fizika tj.ne volim bubanje lekcija itd.
Imao sam nesto u planu stomatologiju,ali i tu ne znam da li mogu da upadnem...Prvi razred prosao odlicnim,drugi i treci vrlodobrim(preko 4.1 prosjek) i cetvrti nadam se odlicnim... pa sad ne znam

Sad bih se volio posavjetovati sta da uradim ? Da zavrsim staziranje(6mj) u BiH , polozim drzavni ispit za medicinskog tehnicara pa da puhnem u Austriju ili Njemacku...ili da ovdje pokusam zavrsiti neki fax s kojim bih mogao raditi i solidno zaradjivati vani (a moze i ovdje mada cisto sumnjam da se ovdje moze zaraditi osim ako nisi neciji sin itd.) ...

Spreman sam da idem vani preko grane,negdje gdje ce se moj trud i rad cijenit' i dobro platit'....

ps. ako neko ima nekih vise informacija oko stanovanja u austriji(pozeljno bec mada nije pod moranje...) tj koliko se placa i tako to;da mi napise...

Hvala unaprijed.
Klitemnestraaa

#2 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Klitemnestraaa »

Ja bih na tvom mjestu radila vani 2-3 god kao tehnicar, sta god dok ne naucis jezik i ne skontas oko stipendija i onda na faks ili doskolovavanje. Ako ne znas jezik, zaboravi studiranje i trebat ce ti godina mozda intenzivnog ucenja ovdje za C1. Nisi napisao nivo jezika, a to ti je najvaznija stavka.

Ako ides vani da dobro zaradis - to zaboravi. Prvo moras da se dobro namucis da dokazes da si osoba za pozicije koja mnogo zaradjuje, nece te niko odmah u fotelju staviti.
Ja nisam vani, ali planiram tako da ti ne mogu dati nikakve informacije, ali ovo sto ja govorim je ono sto sam ja skupila ispitivajuci ljude koji rade vani.
HusooBoss

#3 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by HusooBoss »

Hvala ...
Nivo jezika mi je hahah...pocetnik :D poceo sam ucit sam..textove prevodit itd.
Ja bih najvise volio ovdje da zavrsim fax i da radim negdje za solidnu platu (800-1000KM) tj da se ne odvajam od familije i to...al jbg kako nam je...
Klitemnestraaa

#4 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Klitemnestraaa »

HusooBoss wrote:Hvala ...
Nivo jezika mi je hahah...pocetnik :D poceo sam ucit sam..textove prevodit itd.
Ja bih najvise volio ovdje da zavrsim fax i da radim negdje za solidnu platu (800-1000KM) tj da se ne odvajam od familije i to...al jbg kako nam je...
Od familije ćeš se svakako jednog dana odvojiti. Važnije pitanje ti je gdje jednog dana želiš da zasnuješ familiju.
Njemački možeš sam i A2 čak. Kupi si Menschen za 22 KM i radi sam. Po toj se u Goetheu radi. Onda možeš s kursom početi, ali imas u vidu da je teško na prvoj godini imati išta izvan faksa jer je prva godina za čišćenje. Naročito ako namjeravaš stomatologiju, ETF i slično. Moraš biti deficitarno zanimanje da bi dobio posao u De ili tamo završiti neki stepen kvalifikacije. Ako namjeravaš ovdje osnovni, a vani Master, po pravilima EU moraš imati prosjek 8.5 min da bi išao na Master.
Ako namjeravaš raditi, imaj u vidu ako nemaš dobro jaku štelu i love, u kantonalnu u Tr te nikad neće primiti. Ako imaš nekog u SDA, i ideš na tu opciju, u Kulama imaš dobar kurs njemačkog.
Ako dobro razumiješ engleski, savjetujem ti da na youtubeu pogledaš actualized.org Leo Guru ima dobrih videa o tim stvarima. Nećeš naći konkretan odgovor jer ti najbolje znaš šta je najbolje za tebe, ali zanimljiv je za gledanje
Tesla10

#5 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Tesla10 »

Upiši ETF, pomoli se Bogu, višoj sili ili u šta već vjeruješ, završi fakultet i ispali se u SAD.
Leia_Organa

#6 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Leia_Organa »

Tesla10 wrote:Upiši ETF, pomoli se Bogu, višoj sili ili u šta već vjeruješ, završi fakultet i ispali se u SAD.
ETF je odgovor na svako pitanje, riješenje za svaki problem. A? :D
Xray

#7 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Xray »

Sto se tice faxa, mislim da je najbolje da upises neki (bilo-koji) tehnicki fax, jer ces s tehnickim faxom najlakse do posla, bilo ovdje ili vani... Zavrsis 3 g., diplomiras i vidis da li se mozes zaposlit u BiH, a da pritom fino zivis, ako ne, onda se ispalis na zapad, sa tehnickim fakultetom se mozes najlakse zaposlit. Ili ako planiras da nastavis Master vani opet mozes da radis part time poslove dok studiras. Ako vec znas u koju bi zemlju emigrirao, (Irska, Njemacka, Austria...) pocni vec sada da ucis jezik te zemlje. Mislim da je jako tesko sam naucit neki jezik (njemacki) ako ga prije nisi nikako ucio ili pricao, te ti preporucujem da pocnes sa nekim kursom...

Naravno ako imas HR drzavljanstvo lakse ces se prebacit tamo...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nije ... 74962.aspx
Klitemnestraaa

#8 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Klitemnestraaa »

Xray wrote:Sto se tice faxa, mislim da je najbolje da upises neki (bilo-koji) tehnicki fax, jer ces s tehnickim faxom najlakse do posla, bilo ovdje ili vani... Zavrsis 3 g., diplomiras i vidis da li se mozes zaposlit u BiH, a da pritom fino zivis, ako ne, onda se ispalis na zapad, sa tehnickim fakultetom se mozes najlakse zaposlit. Ili ako planiras da nastavis Master vani opet mozes da radis part time poslove dok studiras. Ako vec znas u koju bi zemlju emigrirao, (Irska, Njemacka, Austria...) pocni vec sada da ucis jezik te zemlje. Mislim da je jako tesko sam naucit neki jezik (njemacki) ako ga prije nisi nikako ucio ili pricao, te ti preporucujem da pocnes sa nekim kursom...

U članku veli za bravare i ostale zanatlije. I s Hr državljanstvom ako ovdje faks završiš tamo apliciraš za posao zajedno sa Nijemcima i ostalim EU i prije će posao dati nekome ko je studirao u Minhenu, Pragu ili Parizu, nego u Sa. I teško će ti dati posao bez iskustva. Ispravi me ako griješim, nemam iskustva iz prve ruke, ali imam prijatelja i rodbine sa Hr drž.
Za deficitarna je lako jer nema konkurencije. Za Master vani mora imati 8.5 minimum. Na tehničkim faksovima to je jako teško. Shvatam šta hoćeš reći, ali ja bih radije kao tehničar otišla na sigurno pa onda nakon par godina faks ganjala.
Xray

#9 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Xray »

Klitemnestraaa wrote:
Xray wrote:Sto se tice faxa, mislim da je najbolje da upises neki (bilo-koji) tehnicki fax, jer ces s tehnickim faxom najlakse do posla, bilo ovdje ili vani... Zavrsis 3 g., diplomiras i vidis da li se mozes zaposlit u BiH, a da pritom fino zivis, ako ne, onda se ispalis na zapad, sa tehnickim fakultetom se mozes najlakse zaposlit. Ili ako planiras da nastavis Master vani opet mozes da radis part time poslove dok studiras. Ako vec znas u koju bi zemlju emigrirao, (Irska, Njemacka, Austria...) pocni vec sada da ucis jezik te zemlje. Mislim da je jako tesko sam naucit neki jezik (njemacki) ako ga prije nisi nikako ucio ili pricao, te ti preporucujem da pocnes sa nekim kursom...

U članku veli za bravare i ostale zanatlije. I s Hr državljanstvom ako ovdje faks završiš tamo apliciraš za posao zajedno sa Nijemcima i ostalim EU i prije će posao dati nekome ko je studirao u Minhenu, Pragu ili Parizu, nego u Sa. I teško će ti dati posao bez iskustva. Ispravi me ako griješim, nemam iskustva iz prve ruke, ali imam prijatelja i rodbine sa Hr drž.
Za deficitarna je lako jer nema konkurencije. Za Master vani mora imati 8.5 minimum. Na tehničkim faksovima to je jako teško. Shvatam šta hoćeš reći, ali ja bih radije kao tehničar otišla na sigurno pa onda nakon par godina faks ganjala.
Mislim da nisi u pravu ako mislis da ce dat posao prije nekome tko je studirao u Minhenu, Pragu.... Jer zasto bi!? Ako imate iste kvalifikacije, zasto bi to bila zakinuta? Nisu oni ograniceni Balkanci pa da furaju kupojmo domace furku, jer najvaznije kod njih je kako mozes da doprineses firmi, bilo novcao bilo radnom etikom, na kraju to je svrha kapitalizma....

Svak ce ti dat posao bez iskustva samo nemoj ocekivat da ces imat veliku platu jer si pocetnik, jednostavno sve je stvar koliko imas potrebnih vjestina... (zato kazem da je teh. fax najbolji deal).

Deficitarna zanimanja neznace nista....
Ovo za 8.5 cujem prvi put, da nisi mozda mislila da ti treba 8.5 prosjek da dobijes DAAD stipendiju, jer ja mislim da nemaju nikakva ogranicenja za upis na Master. Pazi, kad malo ostaris imat ces vaznijih briga od obrazovanja (djeca, zivot, posao), i vise ti nece biti stalo da ides dalje na akademsko usavrsavanje, zato je najbolje SAD da guras fax, jer poslije ko zna sta ce bit.

Nekontam sta si mislila da ti kao tehnicar sigurno, upravo kad si tehnicar imas vecu konkurenciju da se zaposlis, manju pocetnu platu, i nemas pojma gdje da pocnes da trazis posao, i jos neznas nikoga tko se krece u takvim krugovima, a da je u tvojoj struci.

A sad zamisli ovo... Prebacis se gore na Master (ili bachelor), radis 40 (20) sati sedmicno, part-time dok studiras, i u procesu studiranja upoznas sve te krugove ljudi kod kojih se mozes zaposlit ili mozda koji znaju nekoga tko zna nekoga.....
Poslije 3(2) g. imas diplomu, znanje, jezik, tako-zvano "deficitarno zanimanje", mislim da bi se zaposlila za 3 dana ....
Klitemnestraaa

#10 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Klitemnestraaa »

Za deficitarna je lako jer nema konkurencije. Za Master vani mora imati 8.5 minimum. Na tehničkim faksovima to je jako teško. Shvatam šta hoćeš reći, ali ja bih radije kao tehničar otišla na sigurno pa onda nakon par godina faks ganjala.[/quote]

Mislim da nisi u pravu ako mislis da ce dat posao prije nekome tko je studirao u Minhenu, Pragu.... Jer zasto bi!? Ako imate iste kvalifikacije, zasto bi to bila zakinuta? Nisu oni ograniceni Balkanci pa da furaju kupojmo domace furku, jer najvaznije kod njih je kako mozes da doprineses firmi, bilo novcao bilo radnom etikom, na kraju to je svrha kapitalizma....

Svak ce ti dat posao bez iskustva samo nemoj ocekivat da ces imat veliku platu jer si pocetnik, jednostavno sve je stvar koliko imas potrebnih vjestina... (zato kazem da je teh. fax najbolji deal).

Deficitarna zanimanja neznace nista....
Ovo za 8.5 cujem prvi put, da nisi mozda mislila da ti treba 8.5 prosjek da dobijes DAAD stipendiju, jer ja mislim da nemaju nikakva ogranicenja za upis na Master. Pazi, kad malo ostaris imat ces vaznijih briga od obrazovanja (djeca, zivot, posao), i vise ti nece biti stalo da ides dalje na akademsko usavrsavanje, zato je najbolje SAD da guras fax, jer poslije ko zna sta ce bit.

Nekontam sta si mislila da ti kao tehnicar sigurno, upravo kad si tehnicar imas vecu konkurenciju da se zaposlis, manju pocetnu platu, i nemas pojma gdje da pocnes da trazis posao, i jos neznas nikoga tko se krece u takvim krugovima, a da je u tvojoj struci.

A sad zamisli ovo... Prebacis se gore na Master (ili bachelor), radis 40 (20) sati sedmicno, part-time dok studiras, i u procesu studiranja upoznas sve te krugove ljudi kod kojih se mozes zaposlit ili mozda koji znaju nekoga tko zna nekoga.....
Poslije 3(2) g. imas diplomu, znanje, jezik, tako-zvano "deficitarno zanimanje", mislim da bi se zaposlila za 3 dana ....[/quote]

Ja sam onako malo guglala poslove i za vecinu traze diplomu i godinu dana iskustva. Sad kod njih je fazon sto imas Dual Studium ili u sklopu faksa internship pa sam mislila u tom smislu da su kvalifikovaniji. Ja osobno isto imam dilemu da idem na Master ili berufliche Ausbildung u struci jer se bojim nakon Mastera da necu naci posao jer nemam iskustva. U pitanju je uredski posao, nisu tehnicki studiji kod mene. Za Nebenjob znam da je to uglavnom u ugostiteljskoj bransi, ne znam mozes li u struci dobiti? A za prosjek, ja sam kontaktirala Uni Heidelberg koji je partner UNSA u Erasmus+ i oni mi vele da je u De potrebno 8.5 za Master jer kao ne mozes 'masterirati' nesto ako nisi vec odlican u tome. To sam pravilo isto nasla i na redditu, mozda neki faksovi ipak dozvoljavaju, treba se raspitati.
Rockefeller

#11 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Rockefeller »

Pravac Njemačka!

:run:
HusooBoss

#12 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by HusooBoss »

hvala na odgovorima svima...

ujedno i refresh
MAN-lion's coach

#13 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by MAN-lion's coach »

Upiši neki tehnički fakultet i idi odavde.
Nemoj da ti se desi kao kod mog kolege što je sin završio medicinsku i otišao u Njemačku-zna dobro jezik- hoće da ganja medicinu pa sad kuka kako mora u nekom domu prati penzionerima guzice.
Ako jednostavno ne voliš medicinu nemoj gušiti ono što ti ide bolje.
Ako ništa probaj barem jednu godinu pa vidi šta ćeš dalje i šta ti više odgovara.
512MB

#14 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by 512MB »

Nauci programirati i po mogucnosti zavrsi fax uz to (bilo kakav tehnicki) i onda nema zime na zapadu. Pogotovo ako ti lezi matematika. Imaces siguran posao, dobra kinta i work-life balance o kojoj mnogi mogu mastati.
HusooBoss

#15 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by HusooBoss »

Ma razmisljao sam o svemu,uglavnom se u Bosni ne vidim nigdje...

ujedno refresh
HusooBoss

#16 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by HusooBoss »

refresh :D

prijedlog za neki fax od kojeg cu kad-tad imati koristi ? hvala unaprijed ... :-) :-) :-)
Tesla10

#17 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Tesla10 »

Upiši tehnički fakultet.
HusooBoss

#18 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by HusooBoss »

refresh ?
Al_mir

#19 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Al_mir »

Brate prvo se ti sam sa sobom skontaj sta zelis. Nece te niko ovdje na forumu prosvijetliti. Skontaj se sam da li zelis da radis ili da studiras. Ako ti se studira, onda fino sjedi otvori stranicu npr. univerziteta u Sarajevu ili gdje vec zelis studirati, vidi koji fakulteti imaju, pogledaj nastavne planove i vidi sta ti najvise odgovara. Ako ti se ne uci, onda nemoj dzaba upisivati fakultet. Samo ces gubiti vrijeme, zivce i novac.
Ti ovdje trazis neki dogovor, ali ne moze ti niko reci sta je najbolje za tebe. Sam sebe znas, znas sta su ti zelje, a i mogucnosti pa se orijentisi. Ovo ti ja iz najbolje namjere govorim, jer sam isto bio u velikoj dilemi kad sam zavrsavao srednju skolu i vjeruj mi da nema nista dok ti sam sa sobom ne rascistis sta zelis. Ne valja puno ni slusati tudje price, svega ces se naslusati pa te to moze i obeshrabriti i navesti da uradis nesto sto mozda i nije za tebe.

P.s. Evo ja sam na Masinskom fakultetu u Sarajevu, nisam se pokajao, pa ako te zanima ovaj fakultet mogu ti dati neke informacije.

Sretno ti!
[Emma]

#20 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by [Emma] »

Ma idi vani nema od ovih naših fakulteta ništa, za godinu dvije ni ovi s etf-a i mašinstva se neće moći zaposliti, imam dosta prijatelja s mašinstva, jedna radi u call centru prodaje nešto na fazon top shopa, drugi se još nadaju nekom poslu. Ako misliš da ćeš se moći ispaliti u DE, uzmi sebi godinu dana i uči jezik, kao što je neko gore napisao A1 i A2 možeš i sam, mada ja bih ti savjetovala da upišeš kurs jer podiže motivaciju (ipak si platio :D ).
Na kraju krajeva ako i ne budeš imao priliku da ideš vani, u Sarajevu samo ima jedno 30 njemačkih call centara, gdje ćeš se sigurno moći zaposliti.
Last December

#21 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Last December »

Kad smo već kod odlaska u Njemačku, čitam na tom forumunjihovom kako i njihovi fakulteti lažu studente o nedostatku inženjera. Ustvari fali ineženjera sa iskustvom, a svježe diplomirane niko neće da primi ni na praksu. Eto, i u NJemačkoj sr..nje. Ko zna njemački neka pogleda
http://www.studis-online.de/Fragen-Bret ... 95,1208155
velikibrnjo

#22 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by velikibrnjo »

HusooBoss wrote:Lijep pozdrav za forumase
Cetvrti sam razred Medicinske skole u Travniku,pa bih se volio posavjetovati sa iskrenim i ljudima sa iskustvom oko fakulteta/posla...

Naime,medicina mi se bas ne svidja,a i nemam sanse da upadnem u medicinski fakultet (PS.nemam stelu ni za komulano :P ) ,dobro mi ide matematika i fizika tj.ne volim bubanje lekcija itd.
Imao sam nesto u planu stomatologiju,ali i tu ne znam da li mogu da upadnem...Prvi razred prosao odlicnim,drugi i treci vrlodobrim(preko 4.1 prosjek) i cetvrti nadam se odlicnim... pa sad ne znam

Sad bih se volio posavjetovati sta da uradim ? Da zavrsim staziranje(6mj) u BiH , polozim drzavni ispit za medicinskog tehnicara pa da puhnem u Austriju ili Njemacku...ili da ovdje pokusam zavrsiti neki fax s kojim bih mogao raditi i solidno zaradjivati vani (a moze i ovdje mada cisto sumnjam da se ovdje moze zaraditi osim ako nisi neciji sin itd.) ...

Spreman sam da idem vani preko grane,negdje gdje ce se moj trud i rad cijenit' i dobro platit'....

ps. ako neko ima nekih vise informacija oko stanovanja u austriji(pozeljno bec mada nije pod moranje...) tj koliko se placa i tako to;da mi napise...

Hvala unaprijed.
ž

upisi masinstvo ili elekortehniku

i onda moš puhnut gdje hoces :smeker:
[Emma]

#23 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by [Emma] »

Last December wrote:Kad smo već kod odlaska u Njemačku, čitam na tom forumunjihovom kako i njihovi fakulteti lažu studente o nedostatku inženjera. Ustvari fali ineženjera sa iskustvom, a svježe diplomirane niko neće da primi ni na praksu. Eto, i u NJemačkoj sr..nje. Ko zna njemački neka pogleda
http://www.studis-online.de/Fragen-Bret ... 95,1208155
Ista stvar je i za varioce, ja gdje god šta pročitam svugdje piše traže se varioci i kod nas i vani, do mjere da mi je bilo žao štoo sam žensko pa se ne mogu prekvalifikovat :D , ali u biti kad malo bolje pogleaš i tu se traže varioci s iskustvom.
MJAU - da

#24 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by MJAU - da »

HusooBoss wrote:Lijep pozdrav za forumase

Hvala unaprijed.
Kao neko ko se susreo sa ovom dilemom, a mnogi su me savjetovali da ostanem, završim fax, da će se stvari promijeniti i ono bla bla... 15 godina istog sranja, ako ne i goreg, bježi odavde, Austrija i Njemačka su "prepišaj leta".
Last December

#25 Re: Izbor fakultet ili posao ? pomoc

Post by Last December »

Xray wrote:
.
Loše misliš. Ako misliš da u Njemačkoje ne radi štela (tzv. B Vitamin, B als Beziehung) vrlo si naivan. Ta preporuka iako možda nije prozirna štela kao kod nas (jer smo mi sirovine i nemamo obraza ni stida) ipak je zasnovana na nepotizmu i poznanstvima. To je samo dosta suptilnije i postoje metode da se to lijep ušuška. Takod a jedan blesavi bosanac koji je navikao da štela mora da bude jasna ko dan misli da u je u Švabiji sve fer plej. Treba živjeti i raditi s tim ljudima da se vidi da nismo tako različiti. Samo su nam metodi drugačiji...
Post Reply