izbjeljivanje zuba

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mojgrad

#1 izbjeljivanje zuba

Post by mojgrad »

E ovako ne znam da li je bila ova tema ako jeste brisite..

Potrebna mi je dobra adresa tj. dobar zubar u Sarajevu koji radi izbjeljivanje zuba. E sad ne treba mi klasicno izbjeljivanje zuba zato sto to u mom slucaju ne bi uspjelo. Problem je u tome sto sam prije par godina operisala gornji dio vilice (radi problema i raznih procesa u korijenu, a to je duga prica, zubar isto u Sa popravio ali nije ocistio kako treba zalijepio plombom i gle iznenadjenja ja zavrsila nakon 1g. na operacionom stolu :().
Sreca u nesreci je bila ta da je opraciju izvrsio strucnjak u svom poslu tako da sam uspjela sacuvati sve zube. Posljedica te operacije je ta da su ti zubi fakticki mrtvi, tj. nema zivca u njima. I naravno da su nakon izvjesnog vremena poceli da tamne, ne dolazi 'ishrana' zuba kroz zivac.
Cula sam da ima neka metoda izbjeljivanja unutrasnje strane zuba. Kako sam shvatila ubace vaticu natopljenu (ne znam ni ja sad tacno kojom) tekucinom i to drzis nekih 20tak dana i zub ti izblijedi. Da li je neko cuo za ovu metodu i da li uopste ima u Sa zubar koji to radi?
Hvala na pomoci.
melb26sa

#2 Re: izbjeljivanje zuba

Post by melb26sa »

Ima neki zubar u Papagajci koji radi to koliko ja znam.

Moras provjeriti da li se moze raditi na tvojim zubima posto si imala vadjenje zivca i zubi su mrtvi.

http://www.teeth-whitening-guide.com/te ... -guide.htm
Objasnjava osnove izbjeljivanja -vecinom se koristi hidrogen peroksid 6% ili karbamid peroxid 22% ili laser za izbjeljivanje.
mojgrad

#3 Re: izbjeljivanje zuba

Post by mojgrad »

Thanx
x0z0y0

#4 Re: izbjeljivanje zuba

Post by x0z0y0 »

ajsa.agic wrote::D izbjeljivanje mrtvih zubaa'?
dr Ajsa Agic
061 160 557
meni je izbjelila jedinice i dvojke pa nemoram praviti navlake.Super
cijena? :)
Krigla_Sa

#5 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Krigla_Sa »

Eh i ja sam zainteresovan za izbjeljivanje zuba . Kod mene nisu u pitanju mrtvi zubi ,zubima posvecujem maximalnu paznju i mnogo mi je bitno da mi budu skroz bijeli
Jeli ko radio i kojom metodom ? koja je metoda najbolja i kakve su cijene ?
Unaprijed hvala
Krigla_Sa

#6 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Krigla_Sa »

Nije valjda da niko nije izbjelio zube :-)
d2

#7 Re: izbjeljivanje zuba

Post by d2 »

ja sam neki dan skidao kamenac sa wc solje sa crnim domestosom i odlicno radi a samo je 5 KM pa eto... :)
milivoje

#8 Re: izbjeljivanje zuba

Post by milivoje »

d2 wrote:ja sam neki dan skidao kamenac sa wc solje sa crnim domestosom i odlicno radi a samo je 5 KM pa eto... :)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Dobarrrrrrrrrrrrrr
:thumbup: :thumbup:
Krigla_Sa

#9 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Krigla_Sa »

d2 wrote:ja sam neki dan skidao kamenac sa wc solje sa crnim domestosom i odlicno radi a samo je 5 KM pa eto... :)
Da, ali sam ja alergican na domestos,u blizini njega fasujem osip,napade gusenja...
Tako da ne mogu s njim prati zube :)
Ali hvala u svakom slucaju :-D
waterfall

#10 Re: izbjeljivanje zuba

Post by waterfall »

dr Ajsa Agic
061 160 557
meni je tako s dva zuba; umrtvljeni zivci :sad: i mislim se sta mi je najbolje ovdje naravno preporucuju navlake ali vade krv koliko je skupo. Onda navlake ili izbjeljivanje. Gdje zubarka zivi? Moze i na private message!

Kompletno izbjeljivanje zuba i nije tako preporucljivo jer unistava zubni emajl (nije isto sto e-mail ;-) a kad to jednom ode onda pisi propalo.

pozdrav

:-D
milica968

#11 Re: izbjeljivanje zuba

Post by milica968 »

Dr.Agic je ljubazna i strucna zena.Niko se nije tako strpljivo pozabavio mojim zubima i napravio dobar posao kao ona.Meni nije tada spominjala izbjeljivanje(prije godinu),mada je nisam ni pitala.
Navlake nisam radila kod njenog sefa.
Krigla_Sa

#12 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Krigla_Sa »

waterfall wrote:
dr Ajsa Agic
061 160 557

Kompletno izbjeljivanje zuba i nije tako preporucljivo jer unistava zubni emajl (nije isto sto e-mail ;-) a kad to jednom ode onda pisi propalo.

pozdrav

Hm,meni to nije receno ni od jednog stomatologa.
Evo ja sam odlucio da izbjelim zube gelom koji sadrzi 10% peroxid
Prosao sam prvo kontrolu,pregledali su mi zube,desne,plombe... i receno mi je da mogu uraditi izbjeljivanje,naravno rizik postoji ali ako se pridrzavam svih uputa nece biti nikakvih problema.U procesu izbjeljivanja zubna caklina ce biti uzdrmana ali ne unistena,u toku izbjeljivanja ni slucajno ne smijem konzumirati kafu,cigare,crno vino,paradajiz,kolu... sto mi i nece biti problem ;)
Zakazan sam prvo na uzimanje otiska zuba,napravit ce mi plasticne sine u koje pred spavanje stavim gel.
Prije nego se pocne s izbjeljivanjem moraju se odstraniti sve naslage,znaci ide se na poliranje zuba ,a prije stavljanja gela zube treba DOOBRO oprati,koncem izmedju zuba eventualnu hranu ukloniti...
U toku izbjeljivanja moze se javiti osjetljivost na vruce/hladno .
S izbjeljivanjem se ne smije pretjerivati,znaci sad uradim i 2 godine nebi trebao to ponavljati.
E sad,ako mene stomatolozi lazu, onda lazem i ja ovdje,prema tome ne zamjerite ;)
Rezultati su fantasticni
mojgrad

#13 Re: izbjeljivanje zuba

Post by mojgrad »

Onaj kome su zubi vec mrtvi tj. nemaju zivca u njima ne treba da se boji za glazuru jer je zub vec mrtav. Ovdje se radi o unutrasnjem izbjeljivanju zuba.
Oni koji rade izbjeljivanje zdravih zuba znaci zubi su u taktu, oni trebaju dobro da se raspitaju kod strucnjaka koja metoda je za njih najbolja. Jer tad postoji sansa da se unisti prvi zastitni sloj tj. glazura.

A to sto nasi zubari odmah cim ti pocnu crniti zubi preporucuju navlake to je zato sto im je laksi posao i hoce bolju zaradu, ne gledajuci sta je pacijentu lakse i bolje.
milica968

#14 Re: izbjeljivanje zuba

Post by milica968 »

BRAVO. TO JE I MENI REKLA MOJA ZUBARICA
mahalas505

#15 Re: izbjeljivanje zuba

Post by mahalas505 »

mojgrad wrote:Onaj kome su zubi vec mrtvi tj. nemaju zivca u njima ne treba da se boji za glazuru jer je zub vec mrtav. Ovdje se radi o unutrasnjem izbjeljivanju zuba.
Oni koji rade izbjeljivanje zdravih zuba znaci zubi su u taktu, oni trebaju dobro da se raspitaju kod strucnjaka koja metoda je za njih najbolja. Jer tad postoji sansa da se unisti prvi zastitni sloj tj. glazura.

A to sto nasi zubari odmah cim ti pocnu crniti zubi preporucuju navlake to je zato sto im je laksi posao i hoce bolju zaradu, ne gledajuci sta je pacijentu lakse i bolje.
Ja mslim da bi prvo trebali da se zapitaju da li im je to uopste potrebno.
mojgrad

#16 Re: izbjeljivanje zuba

Post by mojgrad »

mahalas505 wrote:
mojgrad wrote:Onaj kome su zubi vec mrtvi tj. nemaju zivca u njima ne treba da se boji za glazuru jer je zub vec mrtav. Ovdje se radi o unutrasnjem izbjeljivanju zuba.

Ja mslim da bi prvo trebali da se zapitaju da li im je to uopste potrebno.
To svakako ali neki ljudi bez obzira sto imaju zdrave zube nemaju bas bijele
valter.ba

#17 Re: izbjeljivanje zuba

Post by valter.ba »

Krigla_Sa wrote:
waterfall wrote:
dr Ajsa Agic
061 160 557

pozdrav

Hm,meni to nije receno ni od jednog stomatologa.
Evo ja sam odlucio da izbjelim zube gelom koji sadrzi 10% peroxid
Prosao sam prvo kontrolu,pregledali su mi zube,desne,plombe... i receno mi je da mogu uraditi izbjeljivanje,naravno rizik postoji ali ako se pridrzavam svih uputa nece biti nikakvih problema.U procesu izbjeljivanja zubna caklina ce biti uzdrmana ali ne unistena,u toku izbjeljivanja ni slucajno ne smijem konzumirati kafu,cigare,crno vino,paradajiz,kolu... sto mi i nece biti problem ;)
Zakazan sam prvo na uzimanje otiska zuba,napravit ce mi plasticne sine u koje pred spavanje stavim gel.
Prije nego se pocne s izbjeljivanjem moraju se odstraniti sve naslage,znaci ide se na poliranje zuba ,a prije stavljanja gela zube treba DOOBRO oprati,koncem izmedju zuba eventualnu hranu ukloniti...
U toku izbjeljivanja moze se javiti osjetljivost na vruce/hladno .
S izbjeljivanjem se ne smije pretjerivati,znaci sad uradim i 2 godine nebi trebao to ponavljati.
E sad,ako mene stomatolozi lazu, onda lazem i ja ovdje,prema tome ne zamjerite ;)
Rezultati su fantasticni
Imao sam iskustva sa ovom metodom i mogu je preporuciti svima kao vrlo efikasnu. Jedini problem predstavlja upravo bol koja se moze javiti na toplo-hladno a to ce reci da svaki udisaj na usta moze biti bolan. Dobra strana je sto reakcija ne traje dugo, dan-dva najvise. Takodjer se preporucuje fluor gel koji se nanosi direktno na gledj vise puta u toku dana dok se odvija proces izbjeljivanja.
Molio bih te da napises koliko te sveukupno doslo to zadovoljstvo u Sarajevu,ja sam radio u inostranstvu ali bilo je gratis zahvaljujuci nekim divnim ljudima.
Krigla_Sa

#18 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Krigla_Sa »

Imao sam iskustva sa ovom metodom i mogu je preporuciti svima kao vrlo efikasnu. Jedini problem predstavlja upravo bol koja se moze javiti na toplo-hladno a to ce reci da svaki udisaj na usta moze biti bolan. Dobra strana je sto reakcija ne traje dugo, dan-dva najvise. Takodjer se preporucuje fluor gel koji se nanosi direktno na gledj vise puta u toku dana dok se odvija proces izbjeljivanja.
Molio bih te da napises koliko te sveukupno doslo to zadovoljstvo u Sarajevu,ja sam radio u inostranstvu ali bilo je gratis zahvaljujuci nekim divnim ljudima.
240 KM
160 KM me je doslo uzimanje otiska i pravljenje sina,a 80 KM me kostao gel.
Poliranje zuba nisam placao ,zahvaljujuci nekim divnim ljudima u jednoj drugoj ordinaciji :)
Stvarno i ja ovu metodu preporucujem kao veoma efikasnu,o sadasnjoj bjelini mojih zuba oduvijek sam mastao,drugo jutro kada sam vidio svoje zube definitivno nisam feninga zalio.
dr.dangerdoom

#19 Re: izbjeljivanje zuba

Post by dr.dangerdoom »

milivoje wrote:
Dobarrrrrrrrrrrrrr
kako dubokoumno. ako nemaš šta drugo da kažeš, nemoj štancati s glupostima.
Last edited by dr.dangerdoom on 20/02/2012 15:58, edited 1 time in total.
mojgrad

#20 Re: izbjeljivanje zuba

Post by mojgrad »

dr.dangerdoom wrote:
milivoje wrote:
Dobarrrrrrrrrrrrrr
kako dubokoumno. ako nemaš šta drugo da kažeš, nemoj štancati s glupostima svoje postove kao i drugi "visokorangirani" članovi ovog foruma. mislim da je bilo ozbiljno pitanje.
Ma mozda on i skida kamenac sa svojih zuba domestosom :D
x0z0y0

#21 Re: izbjeljivanje zuba

Post by x0z0y0 »

Krigla_Sa wrote:
240 KM
160 KM me je doslo uzimanje otiska i pravljenje sina,a 80 KM me kostao gel.
Poliranje zuba nisam placao ,zahvaljujuci nekim divnim ljudima u jednoj drugoj ordinaciji :)
Stvarno i ja ovu metodu preporucujem kao veoma efikasnu,o sadasnjoj bjelini mojih zuba oduvijek sam mastao,drugo jutro kada sam vidio svoje zube definitivno nisam feninga zalio.
zamolila bih za ime ordinacije u kojoj si radio izbjeljivanje

unaprijed hvala :)
Krigla_Sa

#22 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Krigla_Sa »

posalo na pp ;)
poz
Špunk

#23 Re: izbjeljivanje zuba

Post by Špunk »

Veoma dobar stomatolog za izbjeljivanje zuba u Sarajevu je dr. Lejla Cerić-Džaferović u ul. Patriotske lige 43. Ona to radi sa najsavremenijom opremom i za samo 30 minuta.
Najbolje je da pogledaš na http://www.drlejla.com gdje je jednostavno objašnjeno i prikazano. :-D
Mislim da je i sa cijenom veoma povoljna.
cHupjahalic@

#24 Re: izbjeljivanje zuba

Post by cHupjahalic@ »

@mojgrad moguce je izbjeljivanje zuba kod kojih su pulpa, tj nervi, odstranjeni.
pokusat cu ukratko da ti napisem proceduru. moja preporuka je da pazis gdje i kod koga to radis, jer tvoji zubi su puno vise osjetljivi posto sadrze vec od prije dovoljno "materijala"

gornji dio zuba, tj dio koji mi vidimo ima u sebi tzv supljinu u kojoj se nalazi zivac zuba (u tvom slucaju odstranjen).

1. jako je vazno da zubar uslika i pregleda sve zube prije izbjeljivanja (jer svi kanali moraju biti zacepljeni)
2. gornji dio zuba, tj krunica, se "otvara" i odstranjuje se materijal sa kojim je cementirana tvoja zubna supljina (odstranjuje se samo u gornjem dijelu zuba, a ne i u donjem - mada veci dio supljine je naravno u donjem dijelu, tj u korijenu). Zubar odstranjuje otprilike 1-2 mm cementa.
3. zatim zubar opet stavlja privremeni cement, 1-2 mm
4. tek nakon toga se u supljinu dodaje pasta koja sadrzi H2O i natriumperborat... mi u laboratoriji koristimo gotov preparat, zove se Opalescence Endo... provjeri da li nesto slicno stomatoloske radnje imaju u BiH :) )
5. sto se tice tacke 4, zubar zna koliko je potrebno "ubaciti/ premazati" tako da ostaje otprlike 2-3 mm prostora da vrh zuba cementira temporarnim cementom.
6. sa tim pacijent hoda do 2 sedmice, sve zavisi od boje zuba/i.
7. procedura se ponavlja 3-4 puta
8. nakon toga se supljina i ostatak zuba cementira sa permanentnim materijalima.

nadam se da ce ti ovo koliko toliko pomoci. ne zamjeri/te na mom opisu, teze mi naci prikladne termine na bosanskom.
jos jednom ponavljam: pazi dobro kod koga ovo radis.

sretno :)
ljubav_aha

#25 Re: izbjeljivanje zuba

Post by ljubav_aha »

hydorgen peroxide ;-)

tekucina se koristi prije pranja zuba

Image

plus,zubna pasta listerine je takodjer efikasna

crest white strips za dnevnu upotrebu su odlicni
Post Reply