izbjeljivanje zuba?

Sve o zdravlju...
Post Reply
Hahaha
Posts: 67
Joined: 18/09/2004 11:23

izbjeljivanje zuba?

Post by Hahaha » 12/04/2007 14:14

Je li iko probao? Koliko traje? Kod koga da to obavim?.. itd.... itd...


User avatar
luksica
Posts: 373
Joined: 28/07/2004 14:50

Post by luksica » 12/04/2007 14:22

Pacijenta treba upoznati s dosezima i eventualnim posljedicama stomatološkog tretmana tijekom izbjeljivanja, jer nisu svi kandidati za izbjeljivanje

Posljednjih desetak godina pacijenti i stomatolozi pokazuju sve veće zanimanje za izbjeljivanje zubi, tj. postupak kojim se posvjetljuje boja zubi. Trend izbjeljivanja otad raste, pa se na tržištu pojavljuju različiti materijali, kao i nove, jednostavnije i učinkovitije metode izbjeljivanja. Razlikujemo izbjeljivanje vitalnih i nevitalnih zubi. Kod svih metoda i materijala za izbjeljivanje odvija se isti kemijski proces, a to je oksidacija. Materijal koji se uglavnom koristi za izbjeljivanje je karbamid peroksid.
Uspješno izbjeljivanje ovisi o nekoliko parametara: dobro uzetoj anamnezi, pomnom pregledu kojim se, među ostalim, utvrđuje postojanje indikacija i kontraindikacija za izbjeljivanje, ispravnoj dijagnozi i, na kraju, dobro razrađenom planu postizanja optimalna rezultata. U većini slučajeva može se postići znatno posvjetljenje boje zubi, iako konačan rezultat ovisi o vrsti diskoloracije.

Nekoliko uzroka promjene boje zubi:

* Vanjske diskoloracije - Nastaju na caklini zbog pojačana konzumiranja čaja, kave, crnog vina, jakih začina, pušenja cigareta itd. U početnom, tj. ranom stadiju mogu se odstraniti zubnim pastama, profesionalnim čišćenjem abrazivnim pastama ili pjeskarenjem zubi. Međutim, tijekom godina diskoloracije postaju sve intenzivnije i sve se teže odstranjuju, tako da se u tim slučajevima, pod uvjetom da caklina zuba nije oštećena, izbjeljivanjem mogu postići uspješni rezultati.
* Unutarnje diskoloracije - Posljedica su odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu. Takve diskoloracije mogu nastati preeruptivno (prije rođenja) i posteruptivno (poslije rođenja). Tako, primjerice, primjena antibiotika tetraciklina u drugom tromjesječju trudnoće dovodi do odlaganja tetraciklina u strukturu zuba tijekom kalcifikacije zubnog zametka djeteta. Razlozi diskoloracije nevitalnih zubi najčešće su povezani s traumom zuba i nekrozom pulpe. Naime, trauma zuba može prouzročiti krvarenje unutar zubne pulpe i ne mora odmah dovesti do njezine nekroze. Ali, ako nastane nekroza pulpe, dolazi do razgradnje pulpnog tkiva, kad organske molekule mogu prodrijeti kroz dentinske tubuluse u dentin.
* Jatrogeni razlozi (posljedica terapijskog postupka) - Neki od razloga su nepotpuno odstranjenje pulpnog tkiva u komorici zuba prilikom trepanacije, kad dio tkiva zaostane i postane nekrotično, što je najčešće slučaj s prednjim zubima: loše punjenje korijenskih kanala, pogotovo starim materijalima za punjenje, npr. cink-oksid-eugenol pastama, stare amalgamske plombe, pogotovo one koje su postavljene bez podloge, što dovodi do sivkastog obojenja zuba.

Kontraindikacije za postupak izbjeljivanja - To je ponajprije starost pacijenta. Donja dobna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Stariji pacijenti, međutim, moraju biti svjesni činjenice da površina korijena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbijeljenu krunu zuba. Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Osim toga, navike kao što su pušenje, učestalo pijenje kave, čaja i crnog vina tijekom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata.

Što se može očekivati
Prije samog postupka pacijenta treba upoznati s dosezima i eventualnim posljedicama stomatološkog tretmana tijekom izbjeljivanja. Naime, nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše se izbjeljuju nego oni plavo-sivih nijansi. Također, diskoloracije prouzročene tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se znatno teže uz dulji tretman i kombiniranje tehnika.

Izbjeljivanje vitalnih zuba

Za izbjeljivanje kod kuće, koje osobno i najviše prakticiram te preporučujem svojim pacijentima, koriste se preparati karbamid peroksida, u koncentraciji do najviše 22 posto. Neki proizvodi sadrže fluor i kalij nitrat, koji dodatno djeluju kao zaštita od preosjetljivosti.
Prije samog izbjeljivanja potrebno je uzeti anamnezu, napraviti detaljan pregled zubi i parodonta, sanirati karijesne lezije i plombe s lošim rubnim zatvaranjem, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zubi po ključu boja te uzeti otisak za izradu individualnih udlaga.
Prilikom predaje udlage i materijala za izbjeljivanje, pacijenta treba detaljno uputiti o nanošenju udlage s gelom na zubni luk. Važno je napomenuti da, ako pri stavljanju udlage dođe do pojave boli ili bolnog hlađenja na zubima, udlagu treba odmah skinuti, isprati zube te se javiti stomatologu. Kontrola je potrebna kroz dva do tri dana.
Najčešće nuspojave pri vitalnom izbjeljivanju su preosjetljivost zuba i oštećenja zubnog mesa. Uglavnom je riječ o laganoj preosjetljivosti koja prestaje ubrzo nakon završetka tretmana, tijekom 24 do 48 sati. Pacijentu se na nekoliko dana može dati i preparat za desenzibilizaciju. Međutim, ako se pojave bol i nepodnošljivo hlađenje, postupak treba odmah prekinuti, a u udlagu se stavlja materijal za desenzibilizaciju na bazi kalij nitrata koji djeluje trenutačno.

Izbjeljivanje nevitalnih zuba

Najčešći uzrok diskoloracije nevitalnih zuba je propadanje pulpnog tkiva praćeno krvarenjem, što je česta posljedica traumatske ozljede. Uz to, diskoloraciju mogu izazvati i ostaci pulpnog tkiva nakon lošeg endodontskog tretmana korijenskog kanala. Međutim, bez obzira na uzrok, stupanj diskoloracije direktno je povezan s vremenom između gubitka vitaliteta pulpe i početka terapije. Drugim riječima, što je to vrijeme dulje, penetracija u dentinske tubuluse je dublja, a diskoloracija jača. Zato je prvi uvjet za uspješno izbjeljivanje nevitalnih zuba korektno izvedena endodontska terapija.
Kod same tehnike izbjeljivanja od osobite je važnosti dobro zaštititi ulaz u korijenski kanal. Materijal koji se u tom slučaju koristi je 35-postotni karbamid peroksid. Što se tiče same tehnike, nakon izolacije mekih tkiva materijal se nanosi u kavitet zuba i na vanjsku plohu zuba, i ostavi da djeluje nekoliko minuta. Zub se nakon toga dobro ispere i posuši te se provjeri boja. Postupak se može ponoviti još dva puta po desetak minuta. Ako je potrebno, postupak se ponavlja sljedeći dan. Kad postignemo željenu boju, slijedi razdoblje stabilizacije boje, i nakon 10 do 14 dana izrađuje se ispun (plomba).
Najnovija metoda izbjeljivanja je primjena CO2 lasera, kojim se za 10 minuta u ordinaciji boja zuba mijenja za dvije nijanse.
Na kraju je važno reći da se, uz pridržavanje uputa, samodisciplinu i nepretjerivanje u primjeni gela za izbjeljivanje, postižu zadovoljavajući rezultati bijeljenja, uz učinke koji gotovo nisu štetni na samu strukturu zuba.

User avatar
ja_cura_
Posts: 941
Joined: 14/03/2007 10:10
Location: Sarajevo

Post by ja_cura_ » 12/04/2007 14:47

luksice,

veoma sam zainteresovana za izbjeljivanje zuba, posto imam jedan prednji zub tamniji u odnosu na ostale, zbog vadjenje korijena, (tome ima sada 10-tak godina), ali licno ne znam kojem stomatologu da odem. ako imas nekog za preporuciti, bila bih ti veoma zahvalana.

User avatar
luksica
Posts: 373
Joined: 28/07/2004 14:50

Post by luksica » 12/04/2007 14:56

Iskreno, trenutno se nalazim u Njemackoj i pitala sam svog zubara za izbjeljivanje svojih zubi i na to mi je odgovorio da se prije tog cina mora dobro ustanoviti da li je dobro da se to ucini i na koju vrstu zubi se to moze uraditi, u protivnom moze se izazvati nepozeljna reakcija.

U Sarajevu ne znam ni jednog zubara koji je pravo poznat za izbjeljivanje zuba...

Nadajmo se da ce neko odogvoriti i nama pokoji savjet dati!

Pozdrav

Hahaha
Posts: 67
Joined: 18/09/2004 11:23

Post by Hahaha » 12/04/2007 15:02

ista situacija je sa mnom... jedan zub tamniji... i to jedinica.. uzas pravi i sve me vise i vise nervira

User avatar
ja_cura_
Posts: 941
Joined: 14/03/2007 10:10
Location: Sarajevo

Post by ja_cura_ » 12/04/2007 15:19

Hahaha wrote:ista situacija je sa mnom... jedan zub tamniji... i to jedinica.. uzas pravi i sve me vise i vise nervira


eh, upravo tako.... jos se trudim da ga i ne zagledam.... ali hajd ne zagledaj....

hvala ti luksice, moram traziti znaci ovdje negdje... ali zans kako je kod nas_ kad god nesto pitas, doktor ti kaze: ma naravno da moze!!!!!

Hahaha
Posts: 67
Joined: 18/09/2004 11:23

Post by Hahaha » 12/04/2007 15:46

A tek na slikama... Ja se lijepo nasmjesim :))) od uha do uha... a tamo... :(

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 12/04/2007 15:48

Bez namjere da te razocaram, ali ako ti je ta jedinica pocela tamniti neces puno uspjeti sa bijeljenjem. Na kraju balade ces je morati izvaditi. Razmisljaj o implantu na tom mjestu.

melb26sa
Posts: 2405
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

Post by melb26sa » 12/04/2007 16:22

Proguglaj lumineers - to je vrsta navlake koja ide samo na vanjsku stranu zuba traje minimum 10 godina a ako ti se ne svidja mozes da skines znaci reverzibilna je. Zub se ne brusi kao za pravu navlaku.
Ne znam da li se radi u SA ali sam cula da ima po evropi a inace to rade u USA.

Za bijeljenje - zar nema neki zubar u papagajci koji to radi? Znam da sam nekad na Hayatu gledala te makeovere iliti promjene i da su radili bijeljenje i cak je dobro izgledalo.

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 12/04/2007 16:29

ako mijenja boju - stavis navlaku i rijeseno.
tu izbjeljivanje napravi vise stete nego koristi

User avatar
ja_cura_
Posts: 941
Joined: 14/03/2007 10:10
Location: Sarajevo

Post by ja_cura_ » 13/04/2007 13:15

ok, znaci implantati - koji je dobar stomalog za tako nesto? i to u sarajevu

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 13:40

mozda grijesim ali implantant je kad izvadis zub i kad ti u kost ugrade saraf...
navlaka je brusenje zuba i oblaganje porculanom, izmedju 200 i 250 km je cijena.
na ovoj temi imas preporuke za dobre zubare:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=25
Last edited by _sa_ on 13/04/2007 14:24, edited 1 time in total.

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 13/04/2007 13:44

Posto je iz zuba izvadjen zivac taj zub ce sigurno brze da propadne i navlaka je privremeno rjesenje, a implant trajno.

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 13:49

nije tech (iz iskustva kazem :D :D ), navlaka je bas pozeljna kad nemas zivac jer zastiti zub i traje godinama.
uostalom i navlake se mogu mijenjati..
implantant u gornju vilicu ne moze staviti ako ima bilo kakvih problema sa sinusima, a Bog zna i da li bi joj kost prihvatila saraf..
o cijeni da ne pricam....a nasi i nisu nesto iskusni na tom polju :D
Last edited by _sa_ on 13/04/2007 14:21, edited 1 time in total.

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 13/04/2007 13:54

Ja sam ovu moju tvrdnju temeljio na osnovu iskustva jednog clana obitelji/porodice/vamilije. :D
Zahvat, sve skupa $5000. :(

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 13:56

ne vezi mi suhve, tek sam prije godinu sredila peticu :D :D :D

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 13/04/2007 13:59

Pocni da stedis. :D
BTW, pitanje za lektorku iz tudjine:
Zasto se koristi naziv "implantat", a ne "implant"?

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 14:06

ne znam, nisam dobra sa zubarskom terminologijom :?
valjda moze oboje? :D
btw ja sam prevodilac, ne lektor :D :D :D

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 13/04/2007 14:12

Koga li ti "prevodis"? :-D

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 14:13

zedne preko vode :D

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 13/04/2007 14:19

_sa_ wrote:ne znam, nisam dobra sa zubarskom terminologijom :?
valjda moze oboje? :D
btw ja sam prevodilac, ne lektor :D :D :D

Onda cemo cekati na Saraswati da odgovori na ovo pitanje. Izgleda da je ona dobro potkovana. :-D

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 14:20

moze oboje ja mislim :D
ali ne garantujem :D :D :D

User avatar
tech10
Posts: 9534
Joined: 14/09/2005 14:04

Post by tech10 » 13/04/2007 14:22

Izgleda da implantat dolazi iz njemackog, a implant engleskog.

_sa_
Posts: 1048
Joined: 11/02/2007 14:57

Post by _sa_ » 13/04/2007 14:25

zaista ne znam :D
mislim da se kod nas koristi rijec implantant umjesto implant, ne da mi se vise razglabati :D :D :D

User avatar
Lace
Posts: 8146
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 13/04/2007 15:38

meni je vakat mjenjat navlake na jedinicama...a nikako da se nakanim...i necu vise kod onog u papagajci...ko radi dobre navlake?

Post Reply