Ja bih u Drvar, Bosansko Grahovo i taj zapadni dio naselio Svedjane. Ima sume brate dragi, preporodio bi se taj dio drzave.tipico2 wrote:Prica se da Evropa sprema milione i da ce izbjeglice iz Sirije biti naseljene u Bos. Grahovo, Drvar, Nevesinje, Rudo ...
Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#826 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
-
sumirprimus
#827 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Samo jedno pitanje i necu vise....Drvosjeca iz Dejcica wrote:Što bi gdje išao, u svom na svom. Cjepam po svom ćeifu a ne kako mi kaže Nijemac, Sveđanin. Mislim da se razumijemo, gotivim ja Nijemce i Šveđane, generalno sve narode ali smatram da njihovo maslo nije za ramazana kako oni to nekada vole podvući.Leons wrote:Dje bi ti odpeljo da cijepaš drva?
Kako onda tipkas ako cjepas?mislim ono.
-
RNG_25
#828 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Još malo pa će i Evropa biti kriva što u Saudijskoj Arabiji vlada šerijat i sve ono što s tim ide, poput represije slobode govora i izražavanja. Kao da narodi bliskog istoka ne postoje i ne rade ništa, pa tako ni ne organizuju države, već su samo kolonija Evropskih država. Kao da stanje u tim državama nema veze sa samim stanovnicima tih država. I td.
Last edited by RNG_25 on 22/08/2015 22:20, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#829 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ja tebi samo govorim istorijske fakte. I naravno da prima zašto misliš da ne treba da prima? Misliš da je taj Švabo uz sav respekt prema njima bolji od nekog Al Muhamed Ibn Fuada? Takav način rezovanja je i napravio sranja u prošlosti po Evropi.kamberovica polje wrote: I opet takva prima izbjeglice, daje im socijalu i toleriše njihov način života? I opet se čitav BI i Afrika sjatili toj nacističkoj kurvi? Daj odvadi malo.
-
RNG_25
#830 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Prosječan švabo očito jeste bolji od prosječnog arapa, u suprotnom bi Njemačka bila gora država od recimo Sirije. Što očito nije slučaj, ne?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja tebi samo govorim istorijske fakte. I naravno da prima zašto misliš da ne treba da prima? Misliš da je taj Švabo uz sav respekt prema njima bolji od nekog Al Muhamed Ibn Fuada? Takav način rezovanja je i napravio sranja u prošlosti po Evropi.kamberovica polje wrote: I opet takva prima izbjeglice, daje im socijalu i toleriše njihov način života? I opet se čitav BI i Afrika sjatili toj nacističkoj kurvi? Daj odvadi malo.
- Leons
#831 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Super sad će zima pa ću te zvat da mi nacijepaš malo izbaciš tu negativnu energiju iz sebe istreseš se na bukviDrvosjeca iz Dejcica wrote:Što bi gdje išao, u svom na svom. Cjepam po svom ćeifu a ne kako mi kaže Nijemac, Sveđanin. Mislim da se razumijemo, gotivim ja Nijemce i Šveđane, generalno sve narode ali smatram da njihovo maslo nije za ramazana kako oni to nekada vole podvući.Leons wrote:Dje bi ti odpeljo da cijepaš drva?
-
luxury1
#832 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ti stvarno nemas pojma o cemu pricas. Kad smo tek dosli u Svedskoj nas su sacekali svedjani u gradu kojem zivim i nosili su stvari u camp, pa su nas na rucak vodili da se upoznamo s svedskim tradicijima. Jako fino su nas primili i docekali, stvarno nemam rijeci da kako bi se pohvalio tim ljudima.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontaju oni da je samo 70 godina prije postojala čitava industrija smrti na tlu Evrope koja je cijele narode gutala samo jer su imali drugačije korjene. Tada, prije 70 i nešto godina, dok se holokaust dešavao Evropom, Arapi su u miru živjeli sa svojim susjedima kršćanima, Jevrejima i ostalim. Pa čak i u vrijeme najgorih diktatora Arapi nisu imali nešto posebno problema sa drugim i drugačijim. Problemi nastaju onda kada Evropljani pokušavaju riješiti neke stvari i to opet stvari koje su oni Evropljani uzrokovali.sumirprimus wrote:Lixury pogledaj pod jevreji u europi..kad se zlo nadigne djaba daj i pradedo rodjen....
Sada se ovi naši što su devedesetih otišli svojom voljom u Švedsku, Njemačku čude što su to Šveđani ili Nijemci, Danci podozrivi prema njima? Tradicija, kultura i nasljeđe su čudo, eto to se vama danas polako dešava. Izbjeglice kao što sam rekao su samo izgovor. Da nije njih bilo bi nešto deseto.
Uvijek sam se sigurno i pohvalno osjecao u Svedskoj. Nit me neko diro', a sve sam dobio od strane drzave. Uvijek sam imao prijatelja svedjane i danas dan imam mnogo i nikad tu nije bilo problem sto sam ja bosanac, mene su prihvatili kao svedjana. Ali se ovo sve promjenilo u roku 4-5 godina, kad je Svedska pocela da prima ogromne kolicine ljudi iz Bliskog Istoka. Jednostavno ti ljudi ne mogu da se integrisu u drustvo sekularno, i stalno prave sranje. Kriminal se povecao u Svedskoj, a iza sve to stoji majoritet arapa. Pa kad sam bio klinac u 90'tih Svedska je bila medju najsigurnijem zemljama na svijetu. Sta mislis zasto se to promjenilo?! Hajde pogodi.
A tu pricu "svojom voljom otisli u Svedskoj" molim te nemoj da prosipas. Ja sam pola porodice izgubio u Sarajevu i jedva smo se izvukli. Svakog ljeta idem u Sarajevu a taj grad nije vise sto je nekad bio, ali da ne ulazimo u te diskusije.
-
tipico2
#833 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Muskarci dolaze sami i cekaju da dobiju papire - azil, pa preko Svedske ambasade na Bliskom istoku sasvim legalno dobije papire za zenu i djecu (4-5 djece).Niko normalan ne ostavlja familiju tamo gdje je rat. To nije logicno ali je istina.luxury1 wrote:Upravo tih muskarce dolaze u Svedskoj i mnogih se bune. Gdje su zene? Gdje su djeca?RNG_25 wrote:I ovo sa "izbjeglicama" postaje smiješno. Danas su svi izbjeglice, uključujući i vojno sposobne, mlade i - ako je suditi po videima koji kruže po internetu - dosta agresivne muškarce.
Stari, iznemogli, bolesni, žene i djeca - to su neki još i legitimni slučajevi, ali ako je suditi po videima, isti broj, ako ne i više, je upravo mladih, vojno sposobnih muškaraca (pa i žena, lel).
- Drvosjeca iz Dejcica
#834 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Pa zar nije? Ko je ono najpouzdaniji partner u ratu protiv terorizma? Koga ono Ameri i NATO gura samo tako? Sve same diktatore i režime da te Bog sačuva, od Pakistana, Saudije pa dalje. Ko je ono bio najbolji partner Amerike i Evrope u Iraku, Sadam...lista režima koje NATO i Amerika podržava kada je njima u interesu je podugačka a svi ti režimi i teokratije nemaju uporišta u demokratiji ali ih to ne spriječava da sa njima tikve sade.RNG_25 wrote:Još malo pa će i Evropa biti kriva što u Saudijskoj Arabiji vlada šerijat i sve ono što s tim ide, poput represije slobode govora i izražavanja. Kao da narodi bliskog istoka ne postoje i ne rade ništa, pa tako ni ne organizuju države, već su samo kolonija Evropskih država. Kao da stanje u tim državama nema veze sa samim stanovnicima tih država. I td.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 22/08/2015 22:26, edited 1 time in total.
- Bosanac sa dna kace
#835 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Za sve oni koji dovode u pitanje merhamet Saudije:
Historijska pomoć: Saudijska Arabija odobrila boravak za 4 miliona muslimana Burme
Genocid nad muslimanima u Burmi je nešto ćega nismo svi svjesni, jer ove vijesti teško možete vidjeti na društvenim mrežama poput FaceBook-a ili bilo kojim drug medijima, bilo da se radilo o printanim ili elektronskim medijima.
Ovo nije pitanje genocida nad muslimanima Burme koje se tek tako niodkuda pojavilo, pvp pitanje već postoji decenijama.
Muslimanska zajednica je u rukama budističke većine Burme, koja ih je progonila, ubijala djecu, i silovala djevojke i žene.
Bilo je čak u izvještajima, gdje su divlje rulje budista spalile cijele porodice u njihovim domovima, dok su ovi još bili živi.
Anti-muslimanska raspoloženja su se toliko duboko urezala u umove budističke zajednice, da kao rezuktat svake godine vidimo povećanje broja ubijenih i unakaženih muslimana, kao i ogroman broj raseljenih muslimana iz njihovih domova.
Muslimanska zajednica u Burmi se nalazi u još jednom velikom problemu i diskriminaciji, masovno su nezaposleni jer tamošnje vlasti ne žele da ih uposle i kao svoje najbliže susjeda, Pakistan i Bangladeš tražili su radne vize, ali nisu im dozvolili ulazak u te zemlje.
Saudijska Arabija međutim dozvolila je protjeranim muslimanima, koji su pokušavali izaći iz Burme da spasu žene i djecu, da se sklone na njihovom tlu.
Zajednica muslimana Burmeje polako je radila na svom putu do tla Saudijske Arabije, da sada preko 4 miliona burmanskih muslimana ostvaruju pravo na boravak u Saudijskoj Arabiji.
Neki Burmanski prognanici su navodno u Saudijskoj Arabiji od 70-ih godina.
Mnogi od onih koji su pobjegli iz Burmi nemaju svoju zemlju, ali Saudijsku Arabiju mogu nazvati svojom vlastitom jer im je pružila širom otvorena vrata i gostoprimstvo.
Povratak u Burma je nezamisliv pojam zbog pogoršanja situacije “vjerskih čišćenja” u zemlji i straha od progona protiv muslimana.
Međutim snovi ovih Burmanski muslimana obistinili su se kada je Kraljevina Saudijske Arabije je odlučila da svaki raseljeni musliman iz Burme dobije pravo na” iqamu”, ili ono što poznajemo kao “ličnu kartu”.
To će omogućiti burmanskimizbjeglicama u Saudijskoj Arabiji da se fokusiraju na stabilniju i dugoročniju budućnost za svoje porodice.
Svi ovi burmanski muslimana koji su protjerani ili koji su pobjegli iz svoje zemlje u strahu za vlastite živote, sada imaju mjesto koje mogu nazvati svojim vlastitim domom bez straha od bilo čega.
Glavni vjerski lider burmanske zajednice muslimana u Saudijskoj Arabiji je pohvalio ulogu Saudijske vlasti u pomaganju burmanskih muslimana koji su se naselili u Kraljevini.
On je naveo da je nedavni status koji je izdan ovoj zajednici, od princa Khaleda Al-Faisela, odobrio potpunu slobodu također da sada imaju stalni boravak.
Osim toga Vlada je dozvolila studentima koji su ranije studirali u privatnim školama, da mogu upisati i državne ili javne škole, kako osnovne, tako srednje i visoke.
Imajući iqamu, sada će im biti omogućen pristup javnim zdravstvenim ustanovama, i raznim drugim objektima koje su na raspolaganju svim građanima Saudijske Arabije.
Do sada više od 170.000 ljudi su dobilo iqamu, i napokon mogu krenuti sa novim životom i pokušati zaboraviti na strahote kroz koje su prošli u Burmi.
U Burmi još uvijek žive muslimani. U Burmi se još uvijek vrši represija i genocid nad muslimanima!!
http://sandzakpress.net/historijska-pom ... mana-burme
Izvor: Islammylife.tv
- neMir
#836 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Dabogda vam arapski geto oko kuće bio. Samo to.
- sinuhe
#837 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ima ovdje mnogo nejasnoca. Nisu cista posla.
-
RNG_25
#838 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Preskočio si zadnje moje dvije rečenice koje nešto nagovještaju. A nagovještaju da, baš kao i u BiH, stanovnici jedne države su glavni faktor organizovanja te države. Osim ako želiš reći da su arapi propao narod skroz, pa svuda gdje arapi vladaju su tiranije. S čim bih se zapravo i složio lelDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa zar nije? Ko je ono najpouzdaniji partner u ratu protiv terorizma? Koga ono Ameri i NATO gura samo tako? Sve same diktatore i režime date Bog sačuva, od Pakistana, Saudije pa dalje. Ko je ono bio najbolji partner Amerike i Evrope u Iraku, Sadam...lista režima koje NATO i Amerika podržava kada je njima u interesu je podugačka a svi ti režimi i teokratije nemaju uporišta u demokratiji ali ih to ne spriječava da sa njima tikve sade.RNG_25 wrote:Još malo pa će i Evropa biti kriva što u Saudijskoj Arabiji vlada šerijat i sve ono što s tim ide, poput represije slobode govora i izražavanja. Kao da narodi bliskog istoka ne postoje i ne rade ništa, pa tako ni ne organizuju države, već su samo kolonija Evropskih država. Kao da stanje u tim državama nema veze sa samim stanovnicima tih država. I td.
Poenta - arapi imaju *svoj izbor i svoju volju*. Pa i SAD, Australija, Novi Zeland, Indija, Malezija, Hong Kong, Argentina, Brazil i dr. su također bile kolonije, pa su opet ljudi se pobunili i stvorili svoje države. Arapima ovaj drugi dio, naime stvaranje normalnih sekularnih država, izgleda jednostavno ne ide od ruke.
- Bosanac sa dna kace
#839 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Mislim da se ti vise bojis konkurentnosti novih useljenika.luxury1 wrote:Ti stvarno nemas pojma o cemu pricas. Kad smo tek dosli u Svedskoj nas su sacekali svedjani u gradu kojem zivim i nosili su stvari u camp, pa su nas na rucak vodili da se upoznamo s svedskim tradicijima. Jako fino su nas primili i docekali, stvarno nemam rijeci da kako bi se pohvalio tim ljudima.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontaju oni da je samo 70 godina prije postojala čitava industrija smrti na tlu Evrope koja je cijele narode gutala samo jer su imali drugačije korjene. Tada, prije 70 i nešto godina, dok se holokaust dešavao Evropom, Arapi su u miru živjeli sa svojim susjedima kršćanima, Jevrejima i ostalim. Pa čak i u vrijeme najgorih diktatora Arapi nisu imali nešto posebno problema sa drugim i drugačijim. Problemi nastaju onda kada Evropljani pokušavaju riješiti neke stvari i to opet stvari koje su oni Evropljani uzrokovali.sumirprimus wrote:Lixury pogledaj pod jevreji u europi..kad se zlo nadigne djaba daj i pradedo rodjen....
Sada se ovi naši što su devedesetih otišli svojom voljom u Švedsku, Njemačku čude što su to Šveđani ili Nijemci, Danci podozrivi prema njima? Tradicija, kultura i nasljeđe su čudo, eto to se vama danas polako dešava. Izbjeglice kao što sam rekao su samo izgovor. Da nije njih bilo bi nešto deseto.
Uvijek sam se sigurno i pohvalno osjecao u Svedskoj. Nit me neko diro', a sve sam dobio od strane drzave. Uvijek sam imao prijatelja svedjane i danas dan imam mnogo i nikad tu nije bilo problem sto sam ja bosanac, mene su prihvatili kao svedjana. Ali se ovo sve promjenilo u roku 4-5 godina, kad je Svedska pocela da prima ogromne kolicine ljudi iz Bliskog Istoka. Jednostavno ti ljudi ne mogu da se integrisu u drustvo sekularno, i stalno prave sranje. Kriminal se povecao u Svedskoj, a iza sve to stoji majoritet arapa. Pa kad sam bio klinac u 90'tih Svedska je bila medju najsigurnijem zemljama na svijetu. Sta mislis zasto se to promjenilo?! Hajde pogodi.
A tu pricu "svojom voljom otisli u Svedskoj" molim te nemoj da prosipas. Ja sam pola porodice izgubio u Sarajevu i jedva smo se izvukli. Svakog ljeta idem u Sarajevu a taj grad nije vise sto je nekad bio, ali da ne ulazimo u te diskusije.
Kao sto je Sarajevo puno doslja i onih koji su ga promijenili, ne zaboravi da si i ti tamo nedje za nekog dosljo, doseljenik, onaj koji je promijenio Gotebrog, Lincoping, Orebro, Jelve....i ti gradovi vise nisu kao sto su nekad bili
- Drvosjeca iz Dejcica
#840 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ne kontaš. Vidi da ti objasnim. Ne tvrdim ja da nije tako, čak šta više znam od ove neke raje da je tako, da su gotovo svi primljeni dobro. Ali uzrok tvog problema i problema mnogih sličnih tebi leži mnogo dublje. Izbjeglice su varnica koja je ili koja će zapaliti vatru koja tinja u Evropi svi znamo od kada, od progona Jevreja u 15-16 vijeku. Evropa, ma koliko se ti složio sa mnom ili ne složio, ima tradiciju netolerancije, mržnje prema drugom i drugačijem. Pa s kim je ratovala Francuska u stogodišnjem ratu? Ko je vodio prvi i drugi svjetski rat, ko je patentirao holokaust...itd. Dajte ljudi učili ste u školi. Meni je neshvatljivo da se sada čudite na te ispade koji se dešavaju i koji će se dešavati i prema vama. Izbjeglice su tu samo povod.luxury1 wrote:Ti stvarno nemas pojma o cemu pricas. Kad smo tek dosli u Svedskoj nas su sacekali svedjani u gradu kojem zivim i nosili su stvari u camp, pa su nas na rucak vodili da se upoznamo s svedskim tradicijima. Jako fino su nas primili i docekali, stvarno nemam rijeci da kako bi se pohvalio tim ljudima.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontaju oni da je samo 70 godina prije postojala čitava industrija smrti na tlu Evrope koja je cijele narode gutala samo jer su imali drugačije korjene. Tada, prije 70 i nešto godina, dok se holokaust dešavao Evropom, Arapi su u miru živjeli sa svojim susjedima kršćanima, Jevrejima i ostalim. Pa čak i u vrijeme najgorih diktatora Arapi nisu imali nešto posebno problema sa drugim i drugačijim. Problemi nastaju onda kada Evropljani pokušavaju riješiti neke stvari i to opet stvari koje su oni Evropljani uzrokovali.sumirprimus wrote:Lixury pogledaj pod jevreji u europi..kad se zlo nadigne djaba daj i pradedo rodjen....
- Bosanac sa dna kace
#841 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
U Turskoj citavo vrijeme kruzila prica da su se dogvorili sa EU da od 2018 nema Sengena za turski pasos, a uslov je kao da oni zadrze sve izbjeglice, tj. da ce otvoriti kampove na sve strane, da sirijske izbjeglice nece mrdnut' iz Turske... izgleda da je pukla tikva negdje i to podobro.....sinuhe wrote:Ima ovdje mnogo nejasnoca. Nisu cista posla.
- kamberovica polje
#842 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ne mijenjaju nužno došlje gradove u koje dođu na gore, nego njihovo ponašanje. I nakon 2. s.r. bilo je bruka došlja po svim gradovima bivše države ali stari sistem je znao od njih napraviti građane ovaj današnji u BiH ne zna ili jednostavno neće. Mali off ali vrijedi napomenuti.Bosanac sa dna kace wrote: Mislim da se ti vise bojis konkurentnosti novih useljenika.
Kao sto je Sarajevo puno doslja i onih koji su ga promijenili, ne zaboravi da si i ti tamo nedje za nekog dosljo, doseljenik, onaj koji je promijenio Gotebrog, Lincoping, Orebro, Jelve....i ti gradovi vise nisu kao sto su nekad bili
Last edited by kamberovica polje on 22/08/2015 22:35, edited 1 time in total.
- Maverick78
#843 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Prvo nije istina da niko ne želi da imigranti dolaze u Švedsku. Socialdemokrati i Moderati kao i sve ostale partije zajedno su da se pomogne izbjeglicama. A nijedna od tih partija ne želi da sarađuje sa SD. Džaba im 20% kad to nije dovoljno da sami formiraju vladu. A nema teorije da sami prebace 50%. Uostalom evo u Skåne su u par gradova imali i preko 35%, pa i dalje tu imigranti žive sasvim normalno. Pravi se previše bauk od tih SD nego što ustvari zaista jesu.luxury1 wrote:To pitaj svedsku vladu. Zivim cijeli zivot u Svedskoj i NIKO od svedjana sto znam hoce da Svedska prima toliko ljudih. Nema uopste korrelacija primanje immigranta i sta svedski narod stvarno zeli.sinuhe wrote:Sa toliko ljudi mora biti i nekih problema. Mene zanima zasto Svedjani primaju toliko imigranata.
Zato ekstremni desnicari u Svedskoj imaju preko 20%. 2010 su usli u parlament imali 4%. Prosle godine u izborima dobili 12.9%. Prije par dana najavili imaju preko 20% pa ti sad vidi.
Svedjani su popizdili i to duboko.
Inače samim tim što i dalje Socialdemokrati sa Vänsterpartiet i Moderati sa svojom koalicijom imaju većinu glasačkog tijela, to je pokazatelj da šveđani kao narod i dalje daju podršku partijama koje su da se pomogne izbjeglicama, ali definitivno je da mora biti nekih korekcija oko imigracione politike i to im istraživanja njihovog glasačkog tijela govore. Eto jučer je Löfven tražio sastanak sa liderom Moderata da dogovore novu politiku oko imigracije. Moguće je da će većina njih dobiti samo privremene dozvole, a ne stalne. Tako da će dosta imigranata vremenom biti vraćeno. Kad se situacija smiri, a mora jednom. Pa i naših je dosta svojevremeno vraćeno, nisu svi ni devedesetih dobili stalne boravišne dozvole. Btw. čitam neki dan kako bez da trepnu vraćaju poprilično broj imigranata iz Iraka, Irana, Afganistana... jedino još izbjeglice iz Sirije dobijaju status, ali ne daju im više stalne dozvole, već privremene.
Što se tiče nezaposlenosti, jeste tačno da većinu čine imigranti, posebno oni iz Afrike i sa Bliskog Istoka. Mada ima i njh dosta koji se trude i polušavaju integrisati. Posla ima koliko hoćeš ko hoće da radi. Nažalost tačno je da solidan broj njih neće i samo gledaju kako da zloupotrebe švedski socijalni sistem.
-
luxury1
#844 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ja pricam o demografiji Sarajevu, bjednice. Sarajevo nije vise multi kulti grad jer u njemu zivi 90% muslimana. Prije rata je bilo 30% mijesanog braka. Ja sam iz mijesanog braka. Kao sto sam rekao ne upadam u te diskusije nije njemu ovdje tema.Bosanac sa dna kace wrote:
Mislim da se ti vise bojis konkurentnosti novih useljenika.
- Drvosjeca iz Dejcica
#845 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Hvala, bolje Arapski nego četnički, balijski ili ustaški. Dao Bog da tebi Bantu crci hodaju goli po kući.neMir wrote:Dabogda vam arapski geto oko kuće bio. Samo to.
- Drvosjeca iz Dejcica
#846 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Hm, moguće svašta. Btw. hvala za one informacije oko primljenih izbjeglica.Bosanac sa dna kace wrote:U Turskoj citavo vrijeme kruzila prica da su se dogvorili sa EU da od 2018 nema Sengena za turski pasos, a uslov je kao da oni zadrze sve izbjeglice, tj. da ce otvoriti kampove na sve strane, da sirijske izbjeglice nece mrdnut' iz Turske... izgleda da je pukla tikva negdje i to podobro.....sinuhe wrote:Ima ovdje mnogo nejasnoca. Nisu cista posla.
-
NataliDizdar
#847 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Vjerujem da je vecina u Evropi za to da se pomogne migrantima. Sto ne znaci da zele dati stotine hiljade njih azil i drzavljansto.Maverick78 wrote:
Prvo nije istina da niko ne želi da imigranti dolaze u Švedsku. Socialdemokrati i Moderati kao i sve ostale partije zajedno su da se pomogne izbjeglicama. A nijedna od tih partija ne želi da sarađuje sa SD. Džaba im 20% kad to nije dovoljno da sami formiraju vladu. A nema teorije da sami prebace 50%. Uostalom evo u Skåne su u par gradova imali i preko 35%, pa i dalje tu imigranti žive sasvim normalno. Pravi se previše bauk od tih SD nego što ustvari zaista jesu.
Inače samim tim što i dalje Socialdemokrati sa Vänsterpartiet i Moderati sa svojom koalicijom imaju većinu glasačkog tijela, to je pokazatelj da šveđani kao narod i dalje daju podršku partijama koje su da se pomogne izbjeglicama, ali definitivno je da mora biti nekih korekcija oko imigracione politike i to im istraživanja njihovog glasačkog tijela govore. Eto jučer je Löfven tražio sastanak sa liderom Moderata da dogovore novu politiku oko imigracije. Moguće je da će većina njih dobiti samo privremene dozvole, a ne stalne. Tako da će dosta imigranata vremenom biti vraćeno. Kad se situacija smiri, a mora jednom. Pa i naših je dosta svojevremeno vraćeno, nisu svi ni devedesetih dobili stalne boravišne dozvole. Btw. čitam neki dan kako bez da trepnu vraćaju poprilično broj imigranata iz Iraka, Irana, Afganistana... jedino još izbjeglice iz Sirije dobijaju status, ali ne daju im više stalne dozvole, već privremene.
Što se tiče nezaposlenosti, jeste tačno da većinu čine imigranti, posebno oni iz Afrike i sa Bliskog Istoka. Mada ima i njh dosta koji se trude i polušavaju integrisati. Posla ima koliko hoćeš ko hoće da radi. Nažalost tačno je da solidan broj njih neće i samo gledaju kako da zloupotrebe švedski socijalni sistem.
- Bosanac sa dna kace
#848 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ti si jad i bijeda sa tim tvojim rasizmom i šovinizmom.luxury1 wrote:Ja pricam o demografiji Sarajevu, bjednice. Sarajevo nije vise multi kulti grad jer u njemu zivi 90% muslimana. Prije rata je bilo 30% mijesanog braka. Ja sam iz mijesanog braka. Kao sto sam rekao ne upadam u te diskusije nije njemu ovdje tema.Bosanac sa dna kace wrote:
Mislim da se ti vise bojis konkurentnosti novih useljenika.
Nisu mnogi u Sarajevo došli zato što im je želja bila da vide kaldrmu na Baščaršiji, već što nisu imali gdje drugo.
I šta ako je prije rata bilo 30% miješanih brakova u Sarajevu? Je'l ih to danas nema? Ako si za miješane brakove zašto ne bi želio da bude tih miješanih brakova i u Švedskoj?
Jesi za to da Sarajevo bude multi-kulti, ali ne i za Švedsku, strašno....
- Drvosjeca iz Dejcica
#849 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Pa eto ti prva sa Balkana pa nisi za to da se pomogne. Ti bi, kako si ono rekla, možda, možda primila djecu i žene a ostale vratila da se bore za svoju državu ili eleminisala.NataliDizdar wrote:Vjerujem da je vecina u Evropi za to da se pomogne migrantima. Sto ne znaci da zele dati stotine hiljade njih azil i drzavljansto.Maverick78 wrote:
Prvo nije istina da niko ne želi da imigranti dolaze u Švedsku. Socialdemokrati i Moderati kao i sve ostale partije zajedno su da se pomogne izbjeglicama. A nijedna od tih partija ne želi da sarađuje sa SD. Džaba im 20% kad to nije dovoljno da sami formiraju vladu. A nema teorije da sami prebace 50%. Uostalom evo u Skåne su u par gradova imali i preko 35%, pa i dalje tu imigranti žive sasvim normalno. Pravi se previše bauk od tih SD nego što ustvari zaista jesu.
- animals
#850 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Kako je ono pjevo Dino..
kad na krilo stavis unuce...
a drvosjeco...za koga su se borili Bosanci..
kad na krilo stavis unuce...
a drvosjeco...za koga su se borili Bosanci..