hAZNADAR wrote:tututuuuu wrote:
Da, a ti si musliman, kako tocno? dosli Turci, a tvoji prapra djedovi rekli, ej, super, i ja bih zelio biti musliman.

Naravno da su ubijali, naravno da su crkve pretvarali u dzamije. nije samo aja sofija. Imas ih po BiH koliko hoces.
Osmanlije su vladale nizom zemalja a masovna islamizacija se desila samo u Bosni i Albaniji. Ocito su postojali preduslovi za to i nesto specificno sto je te dvije zemlje razlikovalo od ostalih. Al to nije tema a i da jeste osjecam da si jedan od onih kojima je poimanje historije na razini slikovnice. Gdje se sve tumaci torturom i prisilom a zaboravlja da je bilo nekoliko vjekova vladavine u nizu zemalja i naroda i da bi taj metod sigurno imao drugaciji ucinak nego danas. Ukoliko zelis da odgovoris na ovo - molim te radije na drugoj temi a da ovu ne prljamo mitomanijom.
It_is_a_Leclerc wrote:Situacija je takva da su Mađari spriječili sve mogućnosti ilegalnog prelaska prema Mađarskoj. Sve izbjeglice će biti preusmjerene prema legalnom graničnom prelazu. Ko bude imao papire da je izbjeglica, prelazi dalje. Ko ne bude (a valjda 90 % ljudi nema) ne može preći granicu.
To rekoše na Al Jazeeri maloprije.
Znaci alternativa su Hrvatska i BiH?
mitomanijom? sto meni imputiras mitomaniju? cemu odmah ad hominemi? sto ne odgovoris tipu (a moj post o crkvama u Bosni je bio iskljucivo zbog njega) koji je mrtav hladan napisao da muslimani nikad nisu izgradili dzamiju na mjestu crkve, vec, kako on rece "samo bi eventualno takvu crkvu "obnovili" u dzamiju" zbog neke elementarne katastrofe (

), sta god to znacilo.
sto uopce potezes to pitanje na ovoj temi? sto uopce odmah ti, i tebi slicni imate potrebu da branite Turke kad da vam je neko siljak u oko zabio. Da jesu, bili su agresori, da jesu, unistavali su bogomolje, da jesu, to su cinili da sire islam a zatiru bosansko. I kako ti i takvi kao ti mozete skakati kao opareni na jednu obicnu konstataciju, zapravo cinjenicu, a to je da su Turci masu crkvi (kako u BiH, tako i van nje) pretvarali u dzamije?
I samo da ti kratko odgovorim sto se tice masovne islamizacije, i ja sam s ovim na ovoj temi zavrsio. Islamizacija je provodjena gdje god su Turci bili, koji su bili klasicni osvajacki narod, a koji se sirio i asimilirao upravo kroz religiju (sto je tad nosilo i identitet, pripadnost u punom smislu rijeci). A u Bosnu su po povlacenju Turaka s ovih prostora mnogi muslimani iz okolnih zemalja (Hrvatska, Madjarska...) dosli da potraze zaklon u brdima i zbog cinjenice da je bio takav sporazum a AU. I naravno da jos napomenemo da je masa, ali masa ljudi, bijelih ljudi, Europljana (pa tako i Bosanaca) pobjegla u Tursku, otisli su tamo jer su Tursku vidjeli svojim domom. Je li se ti upitas ikad od kud medju Turcima toliko bijelaca s obzirom na cinjenicu da je rijec o narodu koji potjece iz centralne Azije? Jesu ti bijelci s Marsa pali?
I ja sam s ovim gotov, i na ovoj, a i na drugim temama. Od mene nikakve mitomanije nema. Daj djetetu pravo bosansko ime; Sulejman, Osman, Murat... eto dokle ide ta perverzija. Jebali te Turci i ti njih.
P.S. Uopce ih ne mrzim, al ste dosadni s njima i tim kompleksima da skacete kao opareni dok se neko Turaka dotakne. Neshvatljivo prilicno i prilicno kontradiktorno za ljude koji vole reci da im je Bosna sve.
Sad na temu.