U noći sa 14. na 15. septembar u Mađarskoj će stupiti na snagu paket zakona o izbjeglicama i granici, usvojen prošle sedmice, prema kojima će nelegalni prelazak granice biti krivično djelo, kažnjivo zatvorom ili deportacijom.
Krivično djelo bit će i oštećenje pogranične ograde prilikom pokušaja prolaska preko nje, a pooštravaju se i kazne za krijumčare ljudi.
...
Još uvijek nije jasno šta će biti sa nekoliko hiljada izbjeglica koje sada idu preko Grčke, Makedonije i Srbije ka mađarskoj granici, a koji ne uspiju da je pređu do 15. septembra.
Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
-
m_l
#3851 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- tututuuuu
#3852 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Postoje granicni prijelazi. Stvarno ne razumijem frku s tom ogradom. Al kakva je situacija najvjerovatnije kroz RH.
-
ActionWoman
#3853 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Nisu svi bogatasi. Aktivno pomazem izbjeglice u jednom EU gradu, po nekoliko sati dnevno. Znaci i docekujemo i ispracamo, pricamo sa njima, iz prve ruke dobijamo info. Mene ne mogu maslati jer sam ja prosla i put izbjeglice i put azilanta (ovo govorim da nekome ne bi palo na pamet ono tipa sta ti znas, namazani su oni). Ima skolovanih, ima i neskolovanih. Najvise TV prikazuje muskarce, a stalno dolaze familije s djecom, stari ljudi tako da je to do TV da forsira samo scene sa muskarcima. Ljudi idu gdje su culi da ce biti dobro. Npr. Svedska svim Sirijcima daje trajni boravak. Izbjeglice "samo" trebaju stici na njihovo tlo.sherbett wrote:A sta?sha_ba wrote:vid' njesherbett wrote:Seoba naroda![]()
A sad na temu: suosjecam sa svakime koji prozivljava pakao rata. Me mogu reci da znam kako je, ali neke slike i price me zaista potresaju. Ovo sto se desava u Siriji je pakao, a narod kolateralna zrtva. Ali opet, ajmo bit realni. Tko su izbjeglice! Oni koji su ponjeli hiljade i hiljade eura kako bi se dokopali Europe. Uglavnom bogatiji i visokoobrazovani gradjani Sirije. I ne, ne zele oni bilo gdje u Europu. Jel to OK? I nije bas. Oni imaju cilj. Kada si izbjeglica i prognanik...trazis utociste bilo gdje. Ja bas ne shvacam njih. Izbjeglice bez igdje icega, a tisuce eura daju za put do Danske. Ovo je klasicna seoba naroda! Daleko od toga da nema potrebitih, kojima je pomoc nuzna, ali nisu svi bas izbjegli, nego prebjegli.
Sto se tice Eu, najvaznije i najglasnije clanice su unazad 150 godina i zakuhale svu ovu situaciju ...kolonijalizacijom i eksploatacijom Afrike i sykes picotom na BI.
A SAD meni se cini opet suptilno aktivira politiku izolacionizma. Nemaju snage. EU glumi i dalje Majku Terezu, nemaju muda
Njemacka isto daje dobre uslove.
Evo, Anđa Bredpitovica obisla Sirijske izbjeglice u Libanu. Samo mi reci da ti ne bi pobjegla iz ovog kampa i ne bi trazila bolje sutra. Ne formiraj svoje misljenje na osnovu onoga sto gledas na TV. Pridji tamo gdje se pomaze izbjeglicama i vidjeces kako sve izgleda u stvarnosti. Mi kada dajemo pomoc tim ljudima oni uzmu samo ono sto im treba, ne tovare, ne grabe. Zahvaljuju se do neba. Kada im se osmjehnes ko da si im citav svijet dao, nakon svega sto su prezivjeli. Ima potpuno bose i oskudno obucene djece. Znaci nije to samo 5 sekundi na TV-u. Zasto osudjivati ljude zato sto idu ka boljem? Ne kontam. Mozda bih skontala da mi se objasni i potkrijepi nekim argumentima, primjerima.
Uglavnom, odoh sad da im opet pomazem. To EU Majka Tereza i taj folklor je smijesno. Ni ptica ne bi mogla preletjeti granicu da ovo nije aminovano na globalnom nivou tako da se dzaba ne upinjete, izbjeglice ce dolaziti dok god je upaljeno zeleno svjetlo. Cim to svjetlo utrne ni leptir nece moci preko grane. I nesto nema teme na kojoj se histerise zasto EU drzave idu i rokaju i prave sranja u tim zemljama odakle izbjeglice dolaze, slabo ko vileni zato sto dolaze "ljudi razlicite kulture, vjerskih i politickih uvjerenja, u zemlje takvih i takvih uvjerenja". Tako. Globalizacija live show. Enjoy it.
-
m_l
#3854 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
+ Milioni isto/slicno unesrecenih.ActionWoman wrote:
Upravo.Ni ptica ne bi mogla preletjeti granicu da ovo nije aminovano na globalnom nivou tako da se dzaba ne upinjete, izbjeglice ce dolaziti dok god je upaljeno zeleno svjetlo. Cim to svjetlo utrne ni leptir nece moci preko grane. I nesto nema teme na kojoj se histerise zasto EU drzave idu i rokaju i prave sranja u tim zemljama odakle izbjeglice dolaze, slabo ko vileni zato sto dolaze "ljudi razlicite kulture, vjerskih i politickih uvjerenja, u zemlje takvih i takvih uvjerenja". Tako. Globalizacija live show. Enjoy it.
Problem je sto mira nema ni na vidiku. Nikome jednostavno nije stalo da se krvoprolice, egzodus, unistavanje zaustavi, jer su veliki interesi u igri. Koji haos na zemlji se generira zbog pohlepe velikih, zbog sektaskih prevlasti...
- Manu
#3855 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Zasto bi bio biser? Covjek ti je jos dodatno napisao clanice u zagradi!hAZNADAR wrote:Visegrad drzave? Jel to na pomolu jos jedan biser?Zviz wrote:
Visegrad drzave (cz, sk, pl i h)![]()
https://en.wikipedia.org/wiki/Visegr%C3%A1d_Group
-
hAZNADAR
#3856 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ok nisam znao. Ja mislio nas Visegrad odakle dolazi dankinja Mersiha. Pardon, do meneManu wrote:Zasto bi bio biser? Covjek ti je jos dodatno napisao clanice u zagradi!hAZNADAR wrote:Visegrad drzave? Jel to na pomolu jos jedan biser?Zviz wrote:
Visegrad drzave (cz, sk, pl i h)![]()
- Manu
#3857 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Niko od ne zna sve!hAZNADAR wrote:Ok nisam znao. Ja mislio nas Visegrad odakle dolazi dankinja Mersiha. Pardon, do meneManu wrote:Zasto bi bio biser? Covjek ti je jos dodatno napisao clanice u zagradi!hAZNADAR wrote:
Visegrad drzave? Jel to na pomolu jos jedan biser?![]()
Ali je razlika izmedju normalnih, razumnih ljudi (kao sto si i ti svojim odgovorom pokazao) koji to priznaju i zato ih jos vise cijenim kao sugovornike od vecine ostalih koji samo vrijedjaju i pjene po forumu. Pozdrav!
-
hAZNADAR
#3858 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ja imam i malo druge informacije, sto na osnovu licnog upoznavanja jer sam isto upoznao neke, a posebno sto mi jaran radi u crvenom krstu i ima druge informacije. Ima i familija i muskih,.. i naravno da se ljudi sklanjaju i idu gdje misle da im je bolje. Ali ima dosta i dezinformacija i predrasuda. Svedska je u jednoj poversnoj predstavi zemlja koja odmah daje stalni boravak, stan, platu i socijalu do kraja zivota a da ne moras raditi nista. Svedjanke radodajke, Svedjani naivni i mores ih preveslati kako hoces.ActionWoman wrote: Aktivno pomazem izbjeglice u jednom EU gradu, po nekoliko sati dnevno. Znaci i docekujemo i ispracamo, pricamo sa njima, iz prve ruke dobijamo info. Mene ne mogu maslati jer sam ja prosla i put izbjeglice i put azilanta (ovo govorim da nekome ne bi palo na pamet ono tipa sta ti znas, namazani su oni). Ima skolovanih, ima i neskolovanih. Najvise TV prikazuje muskarce, a stalno dolaze familije s djecom, stari ljudi tako da je to do TV da forsira samo scene sa muskarcima. Ljudi idu gdje su culi da ce biti dobro. Npr. Svedska svim Sirijcima daje trajni boravak. Izbjeglice "samo" trebaju stici na njihovo tlo.
Porijeklo tih dezinformacija je nejasno, uglavnom "nesto opcepoznato" i ljudi vjeruju u to. A i zaslugom dijela dijaspore koji je godinama prije navracao okicen eurima da odglumi sretne i uspjesne ljude u zemlji dembeliji.
Nasim ljudima je ipak to teze malo svariti jer su nasi vecinom isli bilo gdje i nisu birali, Svedska i Danska su bile jedine zemlje gdje si mogao konvojem doci, niko nije bio sretan zbog odlaska u zemlju leda i vecina je mislila da je to privremeno. Tako da je ipak tacno da je ovo i seoba. Ljudi jednostavno ne spominju povratak ni pod tackom razno. Oni su definitivno raskrstili za sva vremena sa domovinom.
Ali, da me krivo ne shvatis - ja jesam za otvorene granice i da se ljudi prime. Prvo zato sto sam sam bio nekada izbjeglica kojoj su moga biti sva vrata zatvorena. A drugo zato sto evropa i sama snosi dio krivice rusenjem rezima i direktnim ucescem u sukobu. Krivo mi je samo sto najveci krivci za to u svijetu poput Amerike, Saudije, Izraela, Engleske,... nisu prihvatile odgovornost i pobrinule se za te ljude.
- graue_maus
#3859 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
psi u minhenu na zeljeznickoj nanjusili exploziv .........
- sunceKOtepsija
#3860 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
al-nusra (al kaida) se isto bori protiv isis-a, fsa je koalicija teroristickih skupinaVizionar 1985 wrote:Kako propaganda radi.
Covjek se borio protiv Isila.
http://www.carbonated.tv/news/viral-pos ... ought-them
-
Bodkin
#3861 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
I naravno pocelo je. Njemacka uvodi granice na neodredjeni period i suspendirace sengen. A ovi glupani sto ponavljaju kao papagaji treba sve primiti, ima mjesta, para i posla nek se cude za 10 godina kad na vlast dodju notorni desnicari i ksenofobi..
- musicman80
#3862 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Bodkin wrote:I naravno pocelo je. Njemacka uvodi granice na neodredjeni period i suspendirace sengen. A ovi glupani sto ponavljaju kao papagaji treba sve primiti, ima mjesta, para i posla nek se cude za 10 godina kad na vlast dodju notorni desnicari i ksenofobi..
Ne samo to. Prvo ce Njemacka vratiti sve one iz Bosne i sa balkana koji se baskare po njemackoj, kunu se u "nasu Bosnu" a u njoj su samo deset dana na ljetovanju, ali su zato revnosni ucesnici rasprava na BIH online forumima. Eto, uskoro nece morati "patiti" za BIH.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3863 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Njemačka je poznata po tome što prati KLIX forum i na osnovu toga kreira vanjsku i unutrašnju politiku.musicman80 wrote:Bodkin wrote:I naravno pocelo je. Njemacka uvodi granice na neodredjeni period i suspendirace sengen. A ovi glupani sto ponavljaju kao papagaji treba sve primiti, ima mjesta, para i posla nek se cude za 10 godina kad na vlast dodju notorni desnicari i ksenofobi..
Ne samo to. Prvo ce Njemacka vratiti sve one iz Bosne i sa balkana koji se baskare po njemackoj, kunu se u "nasu Bosnu" a u njoj su samo deset dana na ljetovanju, ali su zato revnosni ucesnici rasprava na BIH online forumima. Eto, uskoro nece morati "patiti" za BIH.
[youtube]http://youtu.be/L1nWK705jGI?t=5m23s[/youtube]
-
hAZNADAR
#3864 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Zna li se tacno koliko je Albanaca sa Kosova doslo u Njemacku. Ako se sjecate onih masovnih odlazaka prije nekoliko mjeseci.musicman80 wrote:Bodkin wrote:I naravno pocelo je. Njemacka uvodi granice na neodredjeni period i suspendirace sengen. A ovi glupani sto ponavljaju kao papagaji treba sve primiti, ima mjesta, para i posla nek se cude za 10 godina kad na vlast dodju notorni desnicari i ksenofobi..
- don vito
#3865 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Sta mislite o zaokretu u politici Njemacke prema ilegalnim migrantima?

- Challenger__
#3866 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Njemačka je poznata po tome što prati KLIX forum i na osnovu toga kreira vanjsku i unutrašnju politiku.Ko ih *ebe kada nisu bili pametni i da dođu kod nas u Čajniče da se dogovore.
![]()
Jedno od dva (još) neuispunjena proročanstva TLN: 1. kod nas mir u Evropi rat i 2. Šveđani, izbjeglice, zaposleni u sarajevskoj slastičarni.
- musicman80
#3867 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
don vito wrote:Sta mislite o zaokretu u politici Njemacke prema ilegalnim migrantima?
Ovo sam napiso na jednom drugom forumu:
It has begun. The beginning of the end of the EU. Germany suspends Schengen and closes borders, and a few days ago we could see a farce showing German people welcoming refugees with smiles and signs that read: "Herzlich Wilkommen". Why did they have a change of heart in such short period of time? They wanted to show other EU member states how welcoming they are and to entice other countries in EU to start accepting more migrants. They would then redirect almost all the migrants to other countries and would keep a small number of qualified ones to use as labour.
When that tactic failed, because there is still no agreement within the EU how to solve the migrant crisis, Germany begins to panic and closes its borders and suspends Schengen. The good thing about that is that after them doing so, they can't ask other EU members to keep their borders opened for migrants anymore.
Common sense is finally seem to kicking in, albeit a bit too late after so many migrants and possible terrorist had entered Europe with no checks and procedures whatsoever..
- Challenger__
#3868 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Dobar koment (na engleskom).
_____
Evo, smijem se... Austrijanac traži od Slovenije i Hrvatske da se "ozbiljnije uključe u zbrinjavanje izbjeglica".
"Herzlich Wilkommen", bitte.

_____
Evo, smijem se... Austrijanac traži od Slovenije i Hrvatske da se "ozbiljnije uključe u zbrinjavanje izbjeglica".
- don vito
#3869 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Koja sam ja glupaca sto covjeka nisam na vrijeme poslusala. Ima pravo sto mi se smije iza ledja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3870 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Po meni totalno neshvatljiv potez, nakon ovoga nemaju pravo nikome ništa prigovoriti u Evropi što se tiče izbjeglica. Ne znam da li je ovo početak kraja EU ali sigiurno ona neće više biti ono što je bila.musicman80 wrote:don vito wrote:Sta mislite o zaokretu u politici Njemacke prema ilegalnim migrantima?
Ovo sam napiso na jednom drugom forumu:
It has begun. The beginning of the end of the EU. Germany suspends Schengen and closes borders, and a few days ago we could see a farce showing German people welcoming refugees with smiles and signs that read: "Herzlich Wilkommen". Why did they have a change of heart in such short period of time? They wanted to show other EU member states how welcoming they are and to entice other countries in EU to start accepting more migrants. They would then redirect almost all the migrants to other countries and would keep a small number of qualified ones to use as labour.
When that tactic failed, because there is still no agreement within the EU how to solve the migrant crisis, Germany begins to panic and closes its borders and suspends Schengen. The good thing about that is that after them doing so, they can't ask other EU members to keep their borders opened for migrants anymore.
Common sense is finally seem to kicking in, albeit a bit too late after so many migrants and possible terrorist had entered Europe with no checks and procedures whatsoever..
- Drvosjeca iz Dejcica
#3871 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Majke ti drkaš li ti kada si sam u mraku na Orbana?don vito wrote:
Koja sam ja glupaca sto covjeka nisam na vrijeme poslusala. Ima pravo sto mi se smije iza ledja.
- musicman80
#3872 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Challenger__ wrote:Dobar koment (na engleskom).
_____
Oni ce sada nama uvaliti pola, reci ce, ako hocete u EU integracije, onda se morate vise angazovati I primiti ljude. Gospodjo Merkel, to ljudi ocigledno ne zele nigdje nego u Njemacku.
- don vito
#3873 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Sta mislite o komentarima drvosjece iz Dejcica?

- Drvosjeca iz Dejcica
#3874 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
don vito wrote:Sta mislite o komentarima drvosjece iz Dejcica?
- musicman80
#3875 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Orban Viktor, najbolji politicar u Evropi,trenutno.