Samo ti projiciram tvoju logiku na ovoj temi. Ono sto ide u prilog tvojim tvrdnjama, za tebe je betonirano, ono sto ih osporava je prejudiciranje i hipotetika.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prejudiciraš. Možda sa tvog stanovišta zvuči kao DA, ali sa mog NE, a obojica imamo pravo.
Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3026 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- Drvosjeca iz Dejcica
#3027 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Griješiš, barem u ovom svom zadnjem zaključku. Postavio si hipotetičko pitanje na koje je nemoguće dati pravi odgovor već samo nagađanje. Recimo, šta bi ti uradio da si na mome mjestu...da imaš neograničen budžet šta bi kupio...itd._BataZiv_0809 wrote:Samo ti projiciram tvoju logiku na ovoj temi. Ono sto ide u prilog tvojim tvrdnjama, za tebe je betonirano, ono sto ih osporava je prejudiciranje i hipotetika.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prejudiciraš. Možda sa tvog stanovišta zvuči kao DA, ali sa mog NE, a obojica imamo pravo.
Da ja tebe pitam. Je li prilivom izbjeglica porasla podrška bolesniku Breivik?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#3028 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma super druže, nemoj me shvatiti pogrešno, ne tvrdim ja da nije tako bilo sa tvojima. Samo konstatujem da ako već imaš toliko zašto se toliko bojiš...možeš nastaviti život bilo gdje. Ja nemam ni približno toliko pa se opet ne bojim, ono i da se šta desi u BiH znao bih se snaći i ponovo stvoriti sve od nule.
Puno bure se nece puniti samo od sebe, ako gra trosis trebas ga i puniti da ocuvas nivo kolicine, ako ga samo trosis brzo ces prnuti u fenjer. A opet ako ga zelis puniti treba postojati uslov. Vidis ja placam porez da bi xy stvari moji i ostali mogi imati ali ako previse ih doji drzavnu sisu onde vas rahatluk. Fino je pomoci, ja cu pomoci Sirijcima ali nek oni budu u Siriji a ja cu uplatiti u Crvenom krizu pa nek im oni to doje nekako razdjele. Ja kao manjina u Danskoj nisam isao na cestu i trazi posebne ovlastice, ali kad vidim onu dvojicu za stanove sto traze i sl. ogade mi se jednostavno. Znaci dodjes pomognu ti i jos bi bio prohtjevan. Das prst ode ruke. Gdje je kraj bezobrazluku. E to ja mrzim.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3029 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Kome je Crveni krst pomagao taj se nije nagledao te poći. Najveća pomoć tim ljudima bi bila zaustaviti rat a NATO to može u roku od par sedmica. Zašto neće to je opet druga stvar...a možda je već i kasno za to (Rusi ulaze u Siriju na strani Asada i prave vojnu bazu). To ti je isto kao da prosijaku na ulici daš 1000 maraka, boje ga naučiti zarađivati, odnosno uspostaviti mir pa neka se ljudi sami dogovaraju, biraju vlade...itd.Zviz wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma super druže, nemoj me shvatiti pogrešno, ne tvrdim ja da nije tako bilo sa tvojima. Samo konstatujem da ako već imaš toliko zašto se toliko bojiš...možeš nastaviti život bilo gdje. Ja nemam ni približno toliko pa se opet ne bojim, ono i da se šta desi u BiH znao bih se snaći i ponovo stvoriti sve od nule.
Puno bure se nece puniti samo od sebe, ako gra trosis trebas ga i puniti da ocuvas nivo kolicine, ako ga samo trosis brzo ces prnuti u fenjer. A opet ako ga zelis puniti treba postojati uslov. Vidis ja placam porez da bi xy stvari moji i ostali mogi imati ali ako previse ih doji drzavnu sisu onde vas rahatluk. Fino je pomoci, ja cu pomoci Sirijcima ali nek oni budu u Siriji a ja cu uplatiti u Crvenom krizu pa nek im oni to doje nekako razdjele. Ja kao manjina u Danskoj nisam isao na cestu i trazi posebne ovlastice, ali kad vidim onu dvojicu za stanove sto traze i sl. ogade mi se jednostavno. Znaci dodjes pomognu ti i jos bi bio prohtjevan. Das prst ode ruke. Gdje je kraj bezobrazluku. E to ja mrzim.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3030 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Hipoteticko ne znaci apstraktno ili imaginarno.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Griješiš, barem u ovom svom zadnjem zaključku. Postavio si hipotetičko pitanje na koje je nemoguće dati pravi odgovor već samo nagađanje. Recimo, šta bi ti uradio da si na mome mjestu...da imaš neograničen budžet šta bi kupio...itd.
Vec je primijecen dobar procenat vojno sposobnih muskaraca medju ovim emigrantima. Zatim intenziviraju se desnicarska okupljanja i napadi na imigrante. Sto znaci da imamo dovoljno argumenata za formirati odredjenu hipotezu, a ne pricati o tome kao da pricamo o misaonim imenicama.
- don vito
#3031 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Kuha se opasno u Njemackoj, Merkelica danas hitno pozvala Vucica, sa svih strana kritikuju njen poziv migrantima, nema vise vijesti o "dobrodoslicama" i "svecanim docecima". Simptomaticno je da je nakon nekoliko dana zabrane omoguceno komentiranje clanaka njemackih medija uz migrantsku krizu. Oni "politicki korektni" komentari svode se na to "Njemacka ne moze biti savjest covjecanstva" ili "ne moze samo Njemacka primati migrante nego moraju i drugi". Uz ovo posljednje maestralan odgovor jednog citaoca Spiegela, slican onome sto sam pisao prije nekoliko dana, dakle pojednostavljeno "ne smeta vam da bez solidarnosti uzmete kremu nekog drustva, a onda bi izmisljali kvote po zemljama za migrantsku fukaru iz tog istog drustva". Otprilike ovako pise frajer:

"Njemacka je raskrvarila svijet u pravom smislu rijeci. Samo tokom 2013. godine Njemacka je iz svijeta preuzela 31.236 ljekara, a godinu prije vise od 28 hiljada. Uglavnom se radi o ljekarima iz siromasnijih zemalja EU (Grcka, Bugarska, Poljska, Rumunija, Madjarska), plus susjedna Austrija te Rusija i Sirija (1.236 ljekara iz Sirije samo u jednoj godini). Od 5.000 ljekara koliko ih je bilo prije sukoba, u Aleppu je ostalo samo 36! Kradja sirijskih doktora, cije je skolovanje platila sirijska drzava pocelo je i prije gradjanskog rata, sto je takodjer doprinijelo nastanku i eskalaciji drustvenog konflikta. Elita jedne zemlje mogla je emigrirati u Njemacku i povecati nas prosperitet, dok su u maticnim zemljama ljudi iskrvarili na smrt. Sad je dosao dio racuna na naplatu".
- mousstapha
- Drvosjeca iz Dejcica
#3033 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
_BataZiv_0809 wrote:Hipoteticko ne znaci apstraktno ili imaginarno.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Griješiš, barem u ovom svom zadnjem zaključku. Postavio si hipotetičko pitanje na koje je nemoguće dati pravi odgovor već samo nagađanje. Recimo, šta bi ti uradio da si na mome mjestu...da imaš neograničen budžet šta bi kupio...itd.
Vec je primijecen dobar procenat vojno sposobnih muskaraca medju ovim emigrantima. Zatim intenziviraju se desnicarska okupljanja i napadi na imigrante. Sto znaci da imamo dovoljno argumenata za formirati odredjenu hipotezu, a ne pricati o tome kao da pricamo o misaonim imenicama.
Pa eto odgovori i ti na moje pitanje. To što se desnica okuplja i napada na imigrante i različitost više govori o stanju u tim zemljama nego o izbjeglicama. Dakle Breiviku je porasla popularnost.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 07/09/2015 12:59, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3034 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
don vito wrote:"Njemacka je raskrvarila svijet u pravom smislu rijeci. Samo tokom 2013. godine Njemacka je iz svijeta preuzela 31.236 ljekara, a godinu prije vise od 28 hiljada. Uglavnom se radi o ljekarima iz siromasnijih zemalja EU (Grcka, Bugarska, Poljska, Rumunija, Madjarska), plus susjedna Austrija te Rusija i Sirija (1.236 ljekara iz Sirije samo u jednoj godini). Od 5.000 ljekara koliko ih je bilo prije sukoba, u Aleppu je ostalo samo 36! Kradja sirijskih doktora, cije je skolovanje platila sirijska drzava pocelo je i prije gradjanskog rata, sto je takodjer doprinijelo nastanku i eskalaciji drustvenog konflikta. Elita jedne zemlje mogla je emigrirati u Njemacku i povecati nas prosperitet, dok su u maticnim zemljama ljudi iskrvarili na smrt. Sad je dosao dio racuna na naplatu".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3035 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Sasma sigurno. Pa vidis koliko je dezurni danski desnicar foruma zapjenio i danima vec prica o gasnim komorama.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa eto odgovori i ti na moje pitanje. To što se desnica okuplja i napada na imigrante i različitost više govori o stanju u tim zemljama nego o izbjeglicama. Dakle Breiviku je porasla popularnost.
- Gojeni H
#3036 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Hoce li Danci ucerat' Nijemcima k'o 40-e?Zviz wrote: Ovdje se i dan danas Njemci opisuju kao Nazisti. Njemci ne mogu nikakvu nekretninu da kupe, osim ako zele da sami zidaju i nato cekaju godinama dozvole. Njemacka je i dalje kao okupatorska drzava. Ipak danska je isla gotovo do Hamburga i to bi Njemacka trebala da vrati nazad i sl. Ono jest mir i sve ali predrasude su abnormanle i kad bi puklo puklo bi pravo.
Lasting approximately six hours, the German ground campaign against Denmark was the briefest operation of the Second World War.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3037 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Gojeni H wrote:Hoce li Danci ucerat' Nijemcima k'o 40-e?Zviz wrote: Ovdje se i dan danas Njemci opisuju kao Nazisti. Njemci ne mogu nikakvu nekretninu da kupe, osim ako zele da sami zidaju i nato cekaju godinama dozvole. Njemacka je i dalje kao okupatorska drzava. Ipak danska je isla gotovo do Hamburga i to bi Njemacka trebala da vrati nazad i sl. Ono jest mir i sve ali predrasude su abnormanle i kad bi puklo puklo bi pravo.
Lasting approximately six hours, the German ground campaign against Denmark was the briefest operation of the Second World War.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3038 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Eh kako naivno zaključivanje. Treba vratiti film pa vidjti uzroke ovog konflikta, uzimanje ljekara i drugog kvalificiranog osoblja je drugi par cipela...pogotovo je diletantno u tom kontekstu pričati o Grčkoj, Poljskoj, Ruminiji, Mađarskoj, Austriji jer su dio tog sistema. Takva vrsta migracije nije svojstvena samo Njemačkoj jer kvalifikovana radna snaga i iz Njemačke ide tamo gdje je bolje._BataZiv_0809 wrote:don vito wrote:"Njemacka je raskrvarila svijet u pravom smislu rijeci. Samo tokom 2013. godine Njemacka je iz svijeta preuzela 31.236 ljekara, a godinu prije vise od 28 hiljada. Uglavnom se radi o ljekarima iz siromasnijih zemalja EU (Grcka, Bugarska, Poljska, Rumunija, Madjarska), plus susjedna Austrija te Rusija i Sirija (1.236 ljekara iz Sirije samo u jednoj godini). Od 5.000 ljekara koliko ih je bilo prije sukoba, u Aleppu je ostalo samo 36! Kradja sirijskih doktora, cije je skolovanje platila sirijska drzava pocelo je i prije gradjanskog rata, sto je takodjer doprinijelo nastanku i eskalaciji drustvenog konflikta. Elita jedne zemlje mogla je emigrirati u Njemacku i povecati nas prosperitet, dok su u maticnim zemljama ljudi iskrvarili na smrt. Sad je dosao dio racuna na naplatu".
Next please!” – Recruiting Doctors for Sweden/Sweden’s open door for German doctors
https://talentor.com/blog/2015/04/20/ne ... or-sweden/More and more doctors are leaving home to work abroad. The reasons vary. Some leave their home country because of its crumbling health system and lack of professional prospects; the Germans go in search of an attractive overall package, in Sweden’s case “the Swedish dream” of one’s own traditional timber house, woods and lakes nearby, freedom from elaborate hierarchies, relaxed social interaction, a structured education for children, and, for those with the relevant experience, the chance to do research.
Currently more than 30 000 doctors practice medicine in Sweden.
http://www.bleedle.net/sweden-doctors/Doctors have been immigrating in particular from Denmark, Finland, Germany and Poland. Growing influx from South Europe is likely.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3039 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ja ipak smatram da svakom ko ima zdrav razum i dva klikera u glavi Bravik i ISIL ne mogu biti bilo kakav uzor. Možda sam u zabludi ali ne želim vjerovati u to da insan sa razumum, psiho-fizički zdrava osoba može podržavati takve._BataZiv_0809 wrote:Sasma sigurno. Pa vidis koliko je dezurni danski desnicar foruma zapjenio i danima vec prica o gasnim komorama.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
-
omar little
#3040 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
pa sta? u francuskoj je preko 17, 000 doktora sa diplomom izvan francuske. u britaniji je najnoralnije to sto su doktori iz indije i pakistana, 37% njihovih doktora nije sa domacom diplomom. njemacki doktori idu raditi u svicarsku, ameriku, austriju, skandinavske zemlje. samo tokom 2013. 3,000 njemackih doktora je napustilo njemacku.don vito wrote:Kuha se opasno u Njemackoj, Merkelica danas hitno pozvala Vucica, sa svih strana kritikuju njen poziv migrantima, nema vise vijesti o "dobrodoslicama" i "svecanim docecima". Simptomaticno je da je nakon nekoliko dana zabrane omoguceno komentiranje clanaka njemackih medija uz migrantsku krizu. Oni "politicki korektni" komentari svode se na to "Njemacka ne moze biti savjest covjecanstva" ili "ne moze samo Njemacka primati migrante nego moraju i drugi". Uz ovo posljednje maestralan odgovor jednog citaoca Spiegela, slican onome sto sam pisao prije nekoliko dana, dakle pojednostavljeno "ne smeta vam da bez solidarnosti uzmete kremu nekog drustva, a onda bi izmisljali kvote po zemljama za migrantsku fukaru iz tog istog drustva". Otprilike ovako pise frajer:"Njemacka je raskrvarila svijet u pravom smislu rijeci. Samo tokom 2013. godine Njemacka je iz svijeta preuzela 31.236 ljekara, a godinu prije vise od 28 hiljada. Uglavnom se radi o ljekarima iz siromasnijih zemalja EU (Grcka, Bugarska, Poljska, Rumunija, Madjarska), plus susjedna Austrija te Rusija i Sirija (1.236 ljekara iz Sirije samo u jednoj godini). Od 5.000 ljekara koliko ih je bilo prije sukoba, u Aleppu je ostalo samo 36! Kradja sirijskih doktora, cije je skolovanje platila sirijska drzava pocelo je i prije gradjanskog rata, sto je takodjer doprinijelo nastanku i eskalaciji drustvenog konflikta. Elita jedne zemlje mogla je emigrirati u Njemacku i povecati nas prosperitet, dok su u maticnim zemljama ljudi iskrvarili na smrt. Sad je dosao dio racuna na naplatu".
kanada ima kronican nedostatak doktora, ljudi nece da rade u ruralnim, izoliranim, zajednicama, tako da su to vrlo primamljive i prihvatljive sanse za imigrante i izbjeglice da se smjeste i zapocnu novi zivot i karijeru.
to sto si nasao nekog random komentatora da se slaze sa tvojim stavom ne znaci da si dobio potvrdu od poznatog univerzitateta da su ti rezultati istrazivanja potvrdjeni sa peer review.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3041 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ma jok ba, šta ti znaš, Njemačka je sama kriva za rat u Siriji.omar little wrote:pa sta? u francuskoj je preko 17, 000 doktora sa diplomom izvan francuske. u britaniji je najnoralnije to sto su doktori iz indije i pakistana, 37% njihovih doktora nije sa domacom diplomom. njemacki doktori idu raditi u svicarsku, ameriku, austriju, skandinavske zemlje. samo tokom 2013. 3,000 njemackih doktora je napustilo njemacku.don vito wrote:Kuha se opasno u Njemackoj, Merkelica danas hitno pozvala Vucica, sa svih strana kritikuju njen poziv migrantima, nema vise vijesti o "dobrodoslicama" i "svecanim docecima". Simptomaticno je da je nakon nekoliko dana zabrane omoguceno komentiranje clanaka njemackih medija uz migrantsku krizu. Oni "politicki korektni" komentari svode se na to "Njemacka ne moze biti savjest covjecanstva" ili "ne moze samo Njemacka primati migrante nego moraju i drugi". Uz ovo posljednje maestralan odgovor jednog citaoca Spiegela, slican onome sto sam pisao prije nekoliko dana, dakle pojednostavljeno "ne smeta vam da bez solidarnosti uzmete kremu nekog drustva, a onda bi izmisljali kvote po zemljama za migrantsku fukaru iz tog istog drustva". Otprilike ovako pise frajer:"Njemacka je raskrvarila svijet u pravom smislu rijeci. Samo tokom 2013. godine Njemacka je iz svijeta preuzela 31.236 ljekara, a godinu prije vise od 28 hiljada. Uglavnom se radi o ljekarima iz siromasnijih zemalja EU (Grcka, Bugarska, Poljska, Rumunija, Madjarska), plus susjedna Austrija te Rusija i Sirija (1.236 ljekara iz Sirije samo u jednoj godini). Od 5.000 ljekara koliko ih je bilo prije sukoba, u Aleppu je ostalo samo 36! Kradja sirijskih doktora, cije je skolovanje platila sirijska drzava pocelo je i prije gradjanskog rata, sto je takodjer doprinijelo nastanku i eskalaciji drustvenog konflikta. Elita jedne zemlje mogla je emigrirati u Njemacku i povecati nas prosperitet, dok su u maticnim zemljama ljudi iskrvarili na smrt. Sad je dosao dio racuna na naplatu".njemacki doktori stare, dovoljno novih nema i dolaze ljudi iz ostalih zemalja da rade i imaju bolji zivot. kao i svugdje drugo.
kanada ima kronican nedostatak doktora, ljudi nece da rade u ruralnim, izoliranim, zajednicama, tako da su to vrlo primamljive i prihvatljive sanse za imigrante i izbjeglice da se smjeste i zapocnu novi zivot i karijeru.
to sto si nasao nekog random komentatora da se slaze sa tvojim stavom ne znaci da si dobio potvrdu od poznatog univerzitateta da su ti rezultati istrazivanja potvrdjeni sa peer review.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3042 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Dijelim tu nadu, ali nas realnost cesto demantuje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja ipak smatram da svakom ko ima zdrav razum i dva klikera u glavi Bravik i ISIL ne mogu biti bilo kakav uzor. Možda sam u zabludi ali ne želim vjerovati u to da insan sa razumum, psiho-fizički zdrava osoba može podržavati takve.
- kamberovica polje
#3043 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Jest ta Europa pokvarena pa to je čudo neviđeno.prog321 wrote:Em sto su tamne puti, em sto su vecina muslimani.
Nisu mogli goru okolinu izabrati od Evrope.
Ako se svjetski trendovi jos malo pogorsaju, ne pise im se dobro.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3044 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Interesantno...

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3045 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Pa o tome se i radi, to o cemu ti pricas su posljedice. Pravo pitanje, odnosno pitanje uzroka je zasto ti ljudi idu?omar little wrote:
pa sta? u francuskoj je preko 17, 000 doktora sa diplomom izvan francuske. u britaniji je najnoralnije to sto su doktori iz indije i pakistana, 37% njihovih doktora nije sa domacom diplomom. njemacki doktori idu raditi u svicarsku, ameriku, austriju, skandinavske zemlje. samo tokom 2013. 3,000 njemackih doktora je napustilo njemacku.njemacki doktori stare, dovoljno novih nema i dolaze ljudi iz ostalih zemalja da rade i imaju bolji zivot. kao i svugdje drugo.
Sa stanovista BiH kao drzave iz koje masovno emigrira medicinski kadar, to je katastrofa. Sa stanovista Njemacke, em dobije obrazovanog covjeka u kojeg nije feninga ulozila, em ga jos uslovi da mora govoriti jezik, dobije gotov proizovod kojeg baci u masinu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3046 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
_BataZiv_0809 wrote:Pa o tome se i radi, to o cemu ti pricas su posljedice. Pravo pitanje, odnosno pitanje uzroka je zasto ti ljudi idu?omar little wrote:
pa sta? u francuskoj je preko 17, 000 doktora sa diplomom izvan francuske. u britaniji je najnoralnije to sto su doktori iz indije i pakistana, 37% njihovih doktora nije sa domacom diplomom. njemacki doktori idu raditi u svicarsku, ameriku, austriju, skandinavske zemlje. samo tokom 2013. 3,000 njemackih doktora je napustilo njemacku.njemacki doktori stare, dovoljno novih nema i dolaze ljudi iz ostalih zemalja da rade i imaju bolji zivot. kao i svugdje drugo.
Sa stanovista BiH kao drzave iz koje masovno emigrira medicinski kadar, to je katastrofa. Sa stanovista Njemacke, em dobije obrazovanog covjeka u kojeg nije feninga ulozila, em ga jos uslovi da mora govoriti jezik, dobije gotov proizovod kojeg baci u masinu.
A dobro sada ne tjera niko nikoga puškom k'o 1942. Svi idu svojom slobodnom voljom, to što smo mi banana država je druga priča. Poenta je da i Nijemci idu da rade tamo gdje su bolji uslovi, Danska, Švedska...
- don vito
#3047 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Svedska uzme doktore Njemackojomar little wrote:pa sta? u francuskoj je preko 17, 000 doktora sa diplomom izvan francuske. u britaniji je najnoralnije to sto su doktori iz indije i pakistana, 37% njihovih doktora nije sa domacom diplomom. njemacki doktori idu raditi u svicarsku, ameriku, austriju, skandinavske zemlje. samo tokom 2013. 3,000 njemackih doktora je napustilo njemacku.don vito wrote:Kuha se opasno u Njemackoj, Merkelica danas hitno pozvala Vucica, sa svih strana kritikuju njen poziv migrantima, nema vise vijesti o "dobrodoslicama" i "svecanim docecima". Simptomaticno je da je nakon nekoliko dana zabrane omoguceno komentiranje clanaka njemackih medija uz migrantsku krizu. Oni "politicki korektni" komentari svode se na to "Njemacka ne moze biti savjest covjecanstva" ili "ne moze samo Njemacka primati migrante nego moraju i drugi". Uz ovo posljednje maestralan odgovor jednog citaoca Spiegela, slican onome sto sam pisao prije nekoliko dana, dakle pojednostavljeno "ne smeta vam da bez solidarnosti uzmete kremu nekog drustva, a onda bi izmisljali kvote po zemljama za migrantsku fukaru iz tog istog drustva". Otprilike ovako pise frajer:"Njemacka je raskrvarila svijet u pravom smislu rijeci. Samo tokom 2013. godine Njemacka je iz svijeta preuzela 31.236 ljekara, a godinu prije vise od 28 hiljada. Uglavnom se radi o ljekarima iz siromasnijih zemalja EU (Grcka, Bugarska, Poljska, Rumunija, Madjarska), plus susjedna Austrija te Rusija i Sirija (1.236 ljekara iz Sirije samo u jednoj godini). Od 5.000 ljekara koliko ih je bilo prije sukoba, u Aleppu je ostalo samo 36! Kradja sirijskih doktora, cije je skolovanje platila sirijska drzava pocelo je i prije gradjanskog rata, sto je takodjer doprinijelo nastanku i eskalaciji drustvenog konflikta. Elita jedne zemlje mogla je emigrirati u Njemacku i povecati nas prosperitet, dok su u maticnim zemljama ljudi iskrvarili na smrt. Sad je dosao dio racuna na naplatu".njemacki doktori stare, dovoljno novih nema i dolaze ljudi iz ostalih zemalja da rade i imaju bolji zivot. kao i svugdje drugo.
Njemacka uzme doktore Siriji (i istocnim zemljama)
Sirija pushiona jer nema kome uzeti doktore
Nema "solidarnosti", "fer-raspodjele" doktora po zemljama,
nista od toga da prebacimo malo sirijskih doktora (po nekom "Dr-dablinskim" sporazumu) i Madjarskoj, Bugarskoj
ili pomognemo narodu Sirije tako sto cemo nekim fondom osigurati ostanak doktora u maticnoj zemlji
Nagrne fukara iz Sirije u Njemacku i Svedsku
izmedju ostalog zato sto iskrvare na smrt jer je u Aleppu ostalo 36 od 5.000 doktora
onda "hajmo se svi kolektivno ukljuciti u rjesenje migrantske krize",
raspodijeliti migrante po zemljama
a ko nece taj je fasista i ksenofob
malo tukne na hipokriziju
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#3048 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Drugacije receno. Ko vas hebe.mousstapha wrote:
-
omar little
#3049 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
posljedice? ajde?! a sa stanovista amerike? dobije skolovanom njemackog (!) doktora u kojeg nista nisu ulozili. i? ljudi se sele iz jedne zemlje u drugu otkako je svijeta i vijeka i to uopce nije tema. tema su izbjeglice koje bjeze od rata i razaranja._BataZiv_0809 wrote:Pa o tome se i radi, to o cemu ti pricas su posljedice. Pravo pitanje, odnosno pitanje uzroka je zasto ti ljudi idu?omar little wrote:
-
Novak20
#3050 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Evropa ima puno dužu istoriju i puno dublje-mudrije tekovine (tradicija fašizma, ksenofobije_BataZiv_0809 wrote:A sta cemo sa porastom broja onih koji bi ukinuli "napredne tekovine Evrope". Kako onih sto dolaze, tako i onih sto reaguju na dolazak?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Vidiš, ja to slično tvrdim od samog početka i bio sam izložen kritici ovdje na forumu. Evropa na žalost ima tu tradiciju fašizma, nacionalizma, ksenofobije i straha od drugog i drugačijeg. I nije to samo u zadnjih 100 godina, to traje još od protjerivanja Jevreja iz Španije i Francuske. Taj današnji stah i radikalizacija nije zbog izbjeglica već zbog tog nasljeđa Evrope, da nije izbjeglica bilo bi nešto deseto. Desnica i radikali u Evropi jačaju još odavno, prije početka ove krize. Ako Evropa želi očuvati sve napredne stečene tekovine u zadnjih 70 godina onda pod hitno mora raščistiti sa tim desnim elementom koji je gura ravno prema litici. Upravo EU je začeta sa idejom nikad više rata i sukoba u Evropi, uspostavljanju jake ekonomije ECSC 1951. godine, pa 1957. godine EEC ("izgradnja zajedničkog tržišta na osnovu carinske unije, rješavanje svih privrednih prepreka, koordiniranje gospodarske politike i podizanje životnog standarda unutar Unije").
Bice da je ovaj proces dugorocno stetan po te tekovine?
Desnom i radikalnom elementu u Evropi nije se suprostavio niko drugi do evropljani i anglosaksonski saveznici, SSSR, i u manjoj mjeri kolonijalne trupe. Suprostavit će se opet ako zatreba i tu nemam dileme.
Dilema mi je jedina ko će se u ovom današnjem globalnom selu suprostaviti vjerskim fanaticima koji ne kriju namjere i rabote protiv drugog i drugačijeg.