Prelaze kako obično izbjeglice i prelaze granicu, neko legalno neko ilegalno i šta sada? Nisu ubili čovjeka ako pređeš granicu ilegalno. Nije granica sveto slovo pa da se ne smije preći, smije se preći, fazon je samo da te ne uhvate...vjeruj mi.animals wrote:Gospodine, jel tebi poznato kako oni ulaze u Madjarsku, ilegalno..Opetja033 wrote:
Ovo je jos jedna u nizu lazi koje se plasiraju. Ne znam da li je siris svjesno ili nesvjesno.
NE, od trenutka kada stupe na tlo EU oni vise tu nisu nelegalno nego legalno i Madjarska ih apsolutno ne smije deportovati van EU.
Pravo na azil je jedno od osnovnih ljudskih prava, zagarantovano i konvencijom UN-a o ljudskim pravima i EU direktivama/zakonima.
Kada u EU udje osoba iz ratom zahvacenog podrucja, ta osoba MORA dobiti azil. O deportovanju iz EU nema govora, to bi znacilo krsenje povelja i konvencija koje su potpisale sve zemlje clanice EU.
Dakle ne, niti su nelegalno na teritoriji Madjarske niti ih Madjarska smije izbaciti. Vrlo jednostavno.
ne preko regularni granicni prijelaza, vec sumskim putevima..
znaci ilegalno su u Madjarskoj..
to je sinoc Njemacima objasnjavao Madjarski ambasadoru Njemackoj..
Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- Drvosjeca iz Dejcica
#2401 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- Opetja033
#2402 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Opet pokazujes kolika si neznalica po pitanju medjunarodnog prava. Mislio sam to i u proslom komentaru pojasniti ali kontam da ljudi imaju zdrav razum i da poznaju razliku. Ocito sam se zajebao.animals wrote:Gospodine, jel tebi poznato kako oni ulaze u Madjarsku, ilegalno..Opetja033 wrote:
Ovo je jos jedna u nizu lazi koje se plasiraju. Ne znam da li je siris svjesno ili nesvjesno.
NE, od trenutka kada stupe na tlo EU oni vise tu nisu nelegalno nego legalno i Madjarska ih apsolutno ne smije deportovati van EU.
Pravo na azil je jedno od osnovnih ljudskih prava, zagarantovano i konvencijom UN-a o ljudskim pravima i EU direktivama/zakonima.
Kada u EU udje osoba iz ratom zahvacenog podrucja, ta osoba MORA dobiti azil. O deportovanju iz EU nema govora, to bi znacilo krsenje povelja i konvencija koje su potpisale sve zemlje clanice EU.
Dakle ne, niti su nelegalno na teritoriji Madjarske niti ih Madjarska smije izbaciti. Vrlo jednostavno.
ne preko regularni granicni prijelaza, vec sumskim putevima..
znaci ilegalno su u Madjarskoj..
to je sinoc Njemacima objasnjavao Madjarski ambasadoru Njemackoj..
Jedno su ilegalni transferi i ulasci u EU. Zato sam i napisao: onog trenutka kada izbjeglice iz ratom zahvacenih podrucja udju u neku od zemalja clanica EU oni postaju legalni. Jer se pravo na azil tretira kao jedno od osnovnih ljudskih prava.
Dakle ilegalni su ulasci, rute, transferi. Izbjeglice postaju legalne cim kroce nogom u EU.
Je li sada jasnije ili da crtam?
- sunceKOtepsija
#2403 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
nije mi jasno zasto ne zele da podnesu zahtjev za azil na teritoriji madarske vec je pod moranje u njemacku, ako je sve EU, gledam intervjue i svi govore njemacka, neki (manjina francuska) i vidio sam jednog kaze hoce u italiju, kad ih pitaju sto svi govore tamo se dobije kuca, stan, posao itd. gledam jednog iz pakistana, intervju u madarskoj, kaze radio u grckoj deset godina (razumijem sad je kriza u grckoj i grci idu iz grcke)
ne mislim da ce tekbiranje nesto olaksat zahtjev (iako mozda grijesim), a cini mi se po fizionomiji da ovdje provladavaju pakistanci i bangladezani
ne mislim da ce tekbiranje nesto olaksat zahtjev (iako mozda grijesim), a cini mi se po fizionomiji da ovdje provladavaju pakistanci i bangladezani
- fazer
#2404 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Ja kolko znam u Mađarskoj nema rata. Zasto se onda ratne izbjeglice protive prihvatiti kakav-takav smjestaj, hranu i vodu? Koja patetika.
- animals
#2405 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Da, kad zatraze azil..Opetja033 wrote:animals wrote:
Opet pokazujes kolika si neznalica po pitanju medjunarodnog prava. Mislio sam to i u proslom komentaru pojasniti ali kontam da ljudi imaju zdrav razum i da poznaju razliku. Ocito sam se zajebao.
Jedno su ilegalni transferi i ulasci u EU. Zato sam i napisao: onog trenutka kada izbjeglice iz ratom zahvacenih podrucja udju u neku od zemalja clanica EU oni postaju legalni. Jer se pravo na azil tretira kao jedno od osnovnih ljudskih prava.
Dakle ilegalni su ulasci, rute, transferi. Izbjeglice postaju legalne cim kroce nogom u EU.
ali ovi nedaju Madjarima da ih popisu i registriraju, jer onda moraju ostati u Madjarskoj..
malo jasnije..kad zatraze azil, onda su legalni, a oni ga ne traze..
oni hoce za Njemacku bez registriranja u Madjarskoj..
-
RNG_25
#2406 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Očekujem u dogledno vrijeme značajnu izmjenu "međunarodnog prava", "osnovnih ljudskih prava", "legalnosti" ovog ili onog. Ionako su to samo stvari koje su proizvod politike, a politika nije nepromjenljiva.Opetja033 wrote:Jedno su ilegalni transferi i ulasci u EU. Zato sam i napisao: onog trenutka kada izbjeglice iz ratom zahvacenih podrucja udju u neku od zemalja clanica EU oni postaju legalni. Jer se pravo na azil tretira kao jedno od osnovnih ljudskih prava.
Doduše, do tada, Evropi se uglavnom crno piše (zasluženo).
Edit: I da, moderne "izbjeglice" su i ekonomski migranti. Da nije tako, ne bi ove "izbjeglice" *zahtijevali* da idu u Njemačku. Ali kako u današnje vrijeme riječi više nemaju značenja, tako više ni "izbjeglice" nisu samo oni koji su prisiljeni otići odnekle (da bi se spasili), već su izbjeglice i "obični" ekonomski migranti. Ali uvijek je njima lako posegnuti za izgovorom da su im ugroženi životi... pri čemu također ne zaboravljaju nikada spomenuti da ne žele u npr. Mađarsku, već baš Njemačku.
Ja izbjeglica...
Mene kada bi se pitalo, svi ovi koji zahtijevaju ili traže da idu u Njemačku bi - ako treba i prisilno - dobili kartu u jednom smjeru, natrag od kuda su došli. Jer oni sa izbjeglištvom imaju malo veze, to je očito svakom sa trunkom pameti.
Last edited by RNG_25 on 04/09/2015 18:01, edited 1 time in total.
- Opetja033
#2407 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ali Njemacka i Svedska su rekle da Dublinski sporazum ne vazi jer se radi o ogromnoj humanitarnoj katastrofi. Dakle primaju izbjeglice bez da se moraju prvo registrovati u prvoj zemlji EU u koju udju.animals wrote:Da, kad zatraze azil..Opetja033 wrote:animals wrote:
Opet pokazujes kolika si neznalica po pitanju medjunarodnog prava. Mislio sam to i u proslom komentaru pojasniti ali kontam da ljudi imaju zdrav razum i da poznaju razliku. Ocito sam se zajebao.
ali ovi nedaju Madjarima da ih popisu i registriraju, jer onda moraju ostati u Madjarskoj..
malo jasnije..kad zatraze azil, onda su legalni, a oni ga ne traze..
oni hoce za Njemacku bez registriranja u Madjarskoj..
A valjda je jasno da svi zele najbolje za svoje porodice. Ostati u Madjarskoj, ciji premijer otvoreno kaze da ne zeli muslimane ili otici u zemlju u kojoj ces imati neku perspektivu i gdje ce te tretirati kao ljudsko bice.
-
Bodkin
#2408 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Opetja033 wrote:Ovo je jos jedna u nizu lazi koje se plasiraju. Ne znam da li je siris svjesno ili nesvjesno.Bodkin wrote:
Smijesno cemu se ti radujes. Ti ljudi su ilegalno na teritoriji medjarske. Imaju puno pravo da ih pohvataju mrezom i helikopterima ostave van granica. Ali jok, ajmo se smijati tome sto imigranti probijaju kordone i sto evropa nije sovoljno liberana
To su druze pravila TE ISTE EU. Jel moguce da ste toliko u suprotnosti sa logikom. I po stoti put ponavljam, ok za sirijce. Sta cemo sa egipcanima ili libijcima?
-
Bodkin
#2409 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ja ne zagovaram to. Svim ljudima iz sirije treba omoguciti smjestaj i hranu. Djeci obrazovanje u medjuvremenu. Medicinsku njegu. Ako je jos u zemlji gdje su usli na teritorij eu jos boljeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Imaš pravo, jeste malo smješno ali tvoja konstatacija da ih treba loviti mrežama i helikopterima je za plakati. Vjerovatno nisi ni svjestan šta zagovaraš.Bodkin wrote: Smijesno cemu se ti radujes. Ti ljudi su ilegalno na teritoriji medjarske. Imaju puno pravo da ih pohvataju mrezom i helikopterima ostave van granica. Ali jok, ajmo se smijati tome sto imigranti probijaju kordone i sto evropa nije sovoljno liberana
- Opetja033
#2410 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Pa o tome i ja govorim. A pravila EU su uskladjena sa konvencijama UN-a o ljudskim pravima.Bodkin wrote:Opetja033 wrote:Ovo je jos jedna u nizu lazi koje se plasiraju. Ne znam da li je siris svjesno ili nesvjesno.Bodkin wrote:
Smijesno cemu se ti radujes. Ti ljudi su ilegalno na teritoriji medjarske. Imaju puno pravo da ih pohvataju mrezom i helikopterima ostave van granica. Ali jok, ajmo se smijati tome sto imigranti probijaju kordone i sto evropa nije sovoljno liberana
To su druze pravila TE ISTE EU. Jel moguce da ste toliko u suprotnosti sa logikom. I po stoti put ponavljam, ok za sirijce. Sta cemo sa egipcanima ili libijcima?
Rat je i u Libiji. A za Egipat od slucaja do slucaja, mada mislim da njih i nema toliko. Politicki azil ima itekako smisla za pojedine grupe. Medjutim nema govora o masovnom prihvatanju izbjeglica iz Egipta.
- Gojeni H
#2411 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ali ni madjarsko maslo nije za Ramazana. Madjari jutros na BBC-u kazu "izbjeglice zele za Njemacku"animals wrote:
Sve u Njemacku,oni su za sve krivi..
ja bi ih samo propustao..Nijemci kazu da su oni jedini koji dobro postupaju sa izbjeglicama..
i prigovaraju Madjarima..
Na ovakvim situacijama EU ustvari pokazuje svoju nedosljednost i nejedinstvo.
BTW Jutros prikazani ljudi u vozu na BBC-u nisu Sirijci. Ono su Afgani i Pakistanci.
- sunceKOtepsija
#2412 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
eno ih nosaju slike angele merkel 
-
celava_dlaka
-
Bodkin
#2415 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Un konvencija koju niko ne jebe ni dva posto. Ovo dva posto su zemlje zapadne evrope i mozda kanada i australija.Opetja033 wrote:Pa o tome i ja govorim. A pravila EU su uskladjena sa konvencijama UN-a o ljudskim pravima.Bodkin wrote:Opetja033 wrote:
Rat je i u Libiji. A za Egipat od slucaja do slucaja, mada mislim da njih i nema toliko. Politicki azil ima itekako smisla za pojedine grupe. Medjutim nema govora o masovnom prihvatanju izbjeglica iz Egipta.
Zato je smijesno reci da nisu ilegalni jer su Boze moj uspjeli ilegalno doci na teritoriju EU koja je postavila ta pravila. Znaci sutra kazu novo pravilo je da pucamo na svakoga ko ne pridje granici sa dignutim pasosem.
A u libiji nije rat. Da je tako onda je pola planete u ratu i trebalo bi doci u evropu. Onda je i u pola afrike rat. Pa bio je rat i u jugoslaviji pa nisu primili 5 miliona izbjeglica.
I ovo ave i pisem iz dva razloga. Prvi je sto me nervoraju pacijenti sto na racun mrtve djece lajkove skupljalju po fejsu.
Drugi zato sto ce se sutra opet srati po njemcima ili svedjanina kad se radikalizuju jer su im politicke elite dovele milione ljudi koji se nece uklopiti u njihov nacin zivota jer je evropa poprilicno Ksenofobicna
-
Bodkin
#2416 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Gojeni H wrote:Ali ni madjarsko maslo nije za Ramazana. Madjari jutros na BBC-u kazu "izbjeglice zele za Njemacku"animals wrote:
Sve u Njemacku,oni su za sve krivi..
ja bi ih samo propustao..Nijemci kazu da su oni jedini koji dobro postupaju sa izbjeglicama..
i prigovaraju Madjarima... Nepoznat im zakon o azilu.
Na ovakvim situacijama EU ustvari pokazuje svoju nedosljednost i nejedinstvo.
BTW Jutros prikazani ljudi u vozu na BBC-u nisu Sirijci. Ono su Afgani i Pakistanci.
Upravo. Veliki broj ljudi koji nisu sirijci i samim tim nisu ratne izbjeglice
- fazer
#2417 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
LARVA wrote:
Ovo bi trebalo obici svijet
-
Latte
#2418 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
A ekipi sa klixa krivo jer oni ne mogu u njemacku
- Opetja033
#2419 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Konvencije su iznad zakona.Bodkin wrote:Un konvencija koju niko ne jebe ni dva posto. Ovo dva posto su zemlje zapadne evrope i mozda kanada i australija.Opetja033 wrote:Pa o tome i ja govorim. A pravila EU su uskladjena sa konvencijama UN-a o ljudskim pravima.Bodkin wrote: To su druze pravila TE ISTE EU. Jel moguce da ste toliko u suprotnosti sa logikom. I po stoti put ponavljam, ok za sirijce. Sta cemo sa egipcanima ili libijcima?
Zato je smijesno reci da nisu ilegalni jer su Boze moj uspjeli ilegalno doci na teritoriju EU koja je postavila ta pravila. Znaci sutra kazu novo pravilo je da pucamo na svakoga ko ne pridje granici sa dignutim pasosem.
A u libiji nije rat. Da je tako onda je pola planete u ratu i trebalo bi doci u evropu. Onda je i u pola afrike rat. Pa bio je rat i u jugoslaviji pa nisu primili 5 miliona izbjeglica.
I ovo ave i pisem iz dva razloga. Prvi je sto me nervoraju pacijenti sto na racun mrtve djece lajkove skupljalju po fejsu.
Drugi zato sto ce se sutra opet srati po njemcima ili svedjanina kad se radikalizuju jer su im politicke elite dovele milione ljudi koji se nece uklopiti u njihov nacin zivota jer je evropa poprilicno Ksenofobicna
Dobro, samo 2% planete mari za UN konvencijama. Ok. I sta sad? Pa dicis se demokratijom, progresom, ljudskim pravima. Sve dok je tvoj potpis na UN konvenciji o ljudskim pravima ima da ga postujes. A da vidim koja ce to vlada u EU imati muda pa povuci potpis.
Konvencije nisu samo da trljas nos drugima a da prvi prvom ozbiljnijem iskusenju pobjegnes od odgovornosti.
- dale cooper
#2420 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Najveća greška Amerike i MZ je bila podrška razjebavanja diktatura na bliskom istoku. Realno, ti ljudi
nemaju pojma šta je demokratija. Vidjelo se da su se ljudi nakon svrgavanja režima odmah počeli okretati raznim
muslimanskim bratstvima i ostalim pokretima sa prilično ekstremnim idejama u čijoj viziji nema mjesta demokratiji.
Daleko da su razni Sadami, Gadafiji i Asadi dobro rješenje. Ali su bili ono što se zove "đavo kojeg poznaješ" i imali
su kontrolu nad zemljama u kojima su vladali. Brutalnu, opresivnu svakako, ali su je imali. I mogli su se koliko
toliko kontrolisati od strane zapada. Sada imamo samo totalnu anarhiju.
nemaju pojma šta je demokratija. Vidjelo se da su se ljudi nakon svrgavanja režima odmah počeli okretati raznim
muslimanskim bratstvima i ostalim pokretima sa prilično ekstremnim idejama u čijoj viziji nema mjesta demokratiji.
Daleko da su razni Sadami, Gadafiji i Asadi dobro rješenje. Ali su bili ono što se zove "đavo kojeg poznaješ" i imali
su kontrolu nad zemljama u kojima su vladali. Brutalnu, opresivnu svakako, ali su je imali. I mogli su se koliko
- Tito_i_Partija
#2421 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ovdje izgleda ulijece ko god hoce. Ne samo iz Sirije, vec i Afganistana, Pakistana, Egipta, Libije, itd itd.
Znam da bi svako htjeo bolji zivot, ali da su svi izbjeglice - nisu. Mnogo njih iskoristava situaciju ljudi koji su jedva zivu glavu izvukli.
Znam da bi svako htjeo bolji zivot, ali da su svi izbjeglice - nisu. Mnogo njih iskoristava situaciju ljudi koji su jedva zivu glavu izvukli.
-
Bodkin
#2422 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Nikakvih zakona i prqvila. Jebote citam neki dan u indiji brat se ozenio i otisao sa nekom koja nije iz njegove kaste. Za kaznu plemenski starci osude njegove sestre na javno silovanje. Eeeej tito te jebo pa koji je to stupanj civilizacijedale cooper wrote:Najveća greška Amerike i MZ je bila podrška razjebavanja diktatura na bliskom istoku. Realno, ti ljudi
- Gojeni H
#2423 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Pa obislo je. Do Bosne doslo.fazer wrote:LARVA wrote:
Ovo bi trebalo obici svijet
Ovo nisu Sirijci. Lijepa Titina milicija.
-
handžar88
#2424 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
A ko smo mi da sudimo im, njima nije potreban sendvic i flasa vode, potrebna im je buducnost i zivot koji su imali u Siriji a koji su im oduzele USA i EU.LARVA wrote:
A pogledaj samo srecu na licu ovih djevojcica na 2:05, tuzno nekako.
- Opetja033
#2425 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Drugim rijecima, daj da moja guzica uziva u blagodatima demokratije a ko jebe druge. Ko jebe njihove zelje.dale cooper wrote:Najveća greška Amerike i MZ je bila podrška razjebavanja diktatura na bliskom istoku. Realno, ti ljudi
O kakvim poprilicno ekstremistickim idejama u kojima nema mjesta demokratiji? Pa MB skinuti sa vlasti u Tunisu putem demokratskih izbora, mirnim putem.
Ovo sto ti pises je klasicni rasisticki i neokolonijalni pristup vrijedan prezira.