sinuhe wrote:To je neka propaganda. Koliko vidim UNHCR saradjuje sa turskim vlastima.
Ne vidim kakve to veze ima sa nemogucnoscu odlaska u trece zemlje vec prije sa njihovim statusom u Turskoj.
Čovječe Božiji nije propaganda, nisu se mogli registrovati kao izbjeglice, mogli su ostati u Turskoj kao
gosti do vijeka. Ali šta kada isteknu sirijski dokumenti? Šta onda? Većini će dokumenti isteći negdje 2017-2018 jer je al-Nusra bila provalila u neku kancelariju za dokumente u Halepu pa su mnogima naštancali nove dokumente, ali važe samo nekih 5 godina, mislim da je nakon zauzeća kancelarija odletila u zrak. A onda imaš brigu kako onda dobiti dozvolu boravka, kako upisati djecu u školu? Kako dobiti bilo kakav posao? Zdravstevenu njegu kada nemaš validne važeće dokumente!??? Kao gosti u Turskoj ja mislim jedini način da dobiju tursko državljanstvo je da stupe u brak sa turskim državljaninom/kom.
Samim tim što porodica ovog malog nije bila registrovana nigdje kao izbjeglice tamo neko u kanadskoj ambasadi/konzulatu zato jer misli da im ne treba više musliamana niti arapa, usput budi rečeno u zemlji gdje je većina stanvništsva doeljeničko, kako bi zaštitili posrani kanadski identitet i kulturu zbog te tehničke "greške" odlučio/la je da ne mogu dobiti nikakvu vizu za Kanadu. Ova porodica sigurno nije imala po članu 12 000 (dvanaest hiljada) kanadskih dolara ili protuvrijednost u lirama položeno na računu u banci kako bi dobili vizu.....
Shvaćaš?
Usput Turska od 1951. pa na ovamo baš iz tih razloga da im se ne bi na kosti navalile sve te izbjeglice sa iz susjednih zemalja nije potpisala većinu tih konvencija. Tako da tehničko gledano izbjeglički status u Turskoj mogu dobiti samo oni koji dolaze iz zemalja zapadno od Turske, tj. iz evropskih zemalja.
Erdoan i njegova vladajuća AKP su učinili sve što su mogli i znali da bude ovim sirijskim i iračkim izbjeglicama što je moguće bolje. Bilo je raznih glasova od strane opozicije, a i dan danas ima, protiv sirijskih izbjeglica.