Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1251 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Pa nemas pravo da biras s kim ces da dijelis radni prostor, mozes samo traziti posao na kojem nema ljudi koji to iz nekog razloga ne pasu. Ozbiljan poslodovac bi tvoj zahtijev da odstrani nekog sa posla samo zato sto je drugaciji od tebe shvatio kao uvredu i nabio te nogom u Zenicu. Da su oni tako razmisljali qrac bi imali sve sto danas imaju, pametne ljude u poslu vodi profit.
Ne znam za Svicu, u AmerikU bi za to mogao fasovati i tuzbu.
Nije ti svijet ta tvoja neka prcija bogu iza nogu. :mrgreen:
Bez uvrede, ali ti ili ne umijes procitati napisano ili namjerno izvlacis ovako nemoguce zakljucke. Gdje sam ja napisao da nekog treba odstraniti sa posla?

I stvarno nema potrebe da se bavis mojom prcijom. Kakva je da je, nije tvoja briga :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#1252 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
statixx wrote: Kakv kiks, bata fakat me iznenadjujes. Zamisli pojavi se firma koja javno kaze da ne prima Srbe jer smatraju da bazde na bijeli luk ili Bosnjake jer smatraju da ne peru guzicu kako treba... :lol:

Ja razumijem sta ti zelis reci, ali ne mozes diskriminirati ljude tek tako. Zaposli po licnim preferencijama, pa makar Arap bio, a kasnije ako ti se ne svijda njegov nacin rada ili smatras da ne moze da se ukopi u kolektiv i politiku komapnije otpusti ga. Ne mozes unaprijed donositi sud, jer to su onda predrasude.
Znam, ali opet ti kazem to je privatna sfera (ako govorimo o privatnim firmama). Konvencije obavezuju drzave i njene organe, a ne privatna lica.

Sad cisto sumnjam da ce ijedna firma bas tako transparentno reci da ne prima Srbe/Bosnjake, ali evo jedan primjer iz prakse: moj kolega je trazio sekretaricu, kad mu je dotadasnja presla u drugu firmu.

Jbga lik radi uglavnom sa strancima, koji su puni ko brodovi, cuga se, namjestaju jedni drugima kurave i tako to. I prijavila se djevojka koja je pokrivena, te joj je moj pajdo objasnio kako stvari hodaju, dao dobru preporuku, po kojoj se kasnije i zaposlila i svi mirni. Je li to diskriminacija?
Ne karikiraj, to nije diskriminacija. Diskiminacija bi bila da je tvoj pajdo nju zaposlio pa kasnije otpustio zato što je pokrivena. Tvoj pajdo je ispao fer pa je ženi rekao odmah kako stvari stoje (alkohol i kruve) a do nje je da prihvati ili ne prihvati taj postao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1253 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ne karikiraj, to nije diskriminacija. Diskiminacija bi bila da je tvoj pajdo nju zaposlio pa kasnije otpustio zato što je pokrivena. Tvoj pajdo je ispao fer pa je ženi rekao odmah kako stvari stoje (alkohol i kruve) a do nje je da prihvati ili ne prihvati taj postao.
Ne bas. On joj je otvoreno rekao: Necu vas zaposliti jer vas imidz nije prikladan imidzu kojeg moja firma njeguje, a i zadaci koje bih vam zadavao sigurno nisu u skladu sa vasim svjetonazorom (nosanje tacni sa viskijem, zakazivanje tretmana i tako to :D ), ali evo preporuke, nazvat cu tog i tog, javite se njemu. Dakle marama je bila razlog da ne bude primljena, sto bi po teoriji koju zastupas i ti, bila diskriminacija.
prog321

#1254 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by prog321 »

tandmand wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Kako koji. Svugdje ima normalnog svijeta i smradova. Uglavnom poenta je da imam slobodu da biram s kim cu dijeliti radni prostor. Sad sto bi neki trpali rasizam u sve, nije moj problem, niti je bitno za ovu pricu.
Radio sam sa jednim Nijemcem, obrazovanim, genije za jezike. Svi su izbjegavali da mu priđu blizu. Čovjek se jednostavno nije kupao !
Svugdje ima svašta, manimo se generalizacije.
Nekad davno sam radio sa jednim Svabom koji je imao užasan smrad nogu.
I na kraju mu sef dadne otkaz zbog nekog izmišljenog razloga, ali smo svi kolektivno znali stvarno zbog čega :lol:
Leons

#1255 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Leons »

Super. Dakle pravo Švicarca se proteže dotle dok ne počne ugrožavati kolegu imiganta koji je tu legalno (ima radnu i boravišnu dozvolu). Švicarac svojom žalbom nadređenom da ne želi da djeli istu kancelariju sa Arapom ugrožava Arapa. Šta ako je Arap kvalifikovaniji, produktivniji od tog hipotetičkog Šivcarca? Zamisli firmu koja ima kancelarije za domaće i za imigrante. Zamisli atmosferu u takvoj firmi, produktivnost bi bila ravna nuli jer ovi domaći vjerovatno ne bi htjeli kontaktirati kolege imigrante. Ma ludnica...to je obični rasizam. :oops:
Ne ugrozava Arapa. Ima pravo da ga izbjegava isto kao i on njega. Ko je taj koji ce ga natjerati da se ponasa onako kako on misli da treba? Ko je taj ko ce zabraniti povratniku u RS npr. vlasniku biznisa da zaposljava samo Bosnjake ako on tako zeli?
Zasto su Svicarci ksenofobi ako se grupisu po jeziku kojim pricaju?

Pa jel kontas sada zasto ti pricam o svicarskom minarhizmu? Tu firmu ce trziste ocjeniti i to je to. Mozda ce zbog produktivnosti pasti prihodi mozda zbog toga sto se potrosacima ne svidja politika firme. Ali glavno je da postoji slobodna volja.

Vidis zato je Svica najstarija demokratija na svijetu.
statixx

#1256 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by statixx »

_BataZiv_0809 wrote:
statixx wrote: Kakv kiks, bata fakat me iznenadjujes. Zamisli pojavi se firma koja javno kaze da ne prima Srbe jer smatraju da bazde na bijeli luk ili Bosnjake jer smatraju da ne peru guzicu kako treba... :lol:

Ja razumijem sta ti zelis reci, ali ne mozes diskriminirati ljude tek tako. Zaposli po licnim preferencijama, pa makar Arap bio, a kasnije ako ti se ne svijda njegov nacin rada ili smatras da ne moze da se ukopi u kolektiv i politiku komapnije otpusti ga. Ne mozes unaprijed donositi sud, jer to su onda predrasude.
Znam, ali opet ti kazem to je privatna sfera (ako govorimo o privatnim firmama). Konvencije obavezuju drzave i njene organe, a ne privatna lica.

Sad cisto sumnjam da ce ijedna firma bas tako transparentno reci da ne prima Srbe/Bosnjake, ali evo jedan primjer iz prakse: moj kolega je trazio sekretaricu, kad mu je dotadasnja presla u drugu firmu.

Jbga lik radi uglavnom sa strancima, koji su puni ko brodovi, cuga se, namjestaju jedni drugima kurave i tako to. I prijavila se djevojka koja je pokrivena, te joj je moj pajdo objasnio kako stvari hodaju, dao dobru preporuku, po kojoj se kasnije i zaposlila i svi mirni. Je li to diskriminacija?
Mijesas stvari, privatnik naravno zadrzava pravo da te ne zaposli, pa makar njegovi licni razlozi bili rasisticke prirode, pitanje je sad kako ce se to odraziti na rejting njegove komapnije, ali to ne smije biti zakonski dozvoljeno. Sutra bi onda poslodavci mogli legalno navesti da je razlog otkaza bio rasisticke prirode.
pirmin

#1257 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by pirmin »

20 godina zivim i radim uz Arape, Azijate, Svabe, Turke, Balkance, Slavene, ove-one ...i onda ovdje
citam od nacista kojima je statistika fetish kako je to nemoguce.

Dobro, lazem, ne citam. Glupo mi jer je realnost sasvim drugacija.

Image

Izbjeglice dobrodosli!
"Brod nije pun!"
Samo su putnici predebeli postali, uljuljali se u svom konformizmu.
tandmand

#1258 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tandmand »

Image
insomnia78

#1259 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
5 0 5 wrote: zakon je isti za sve. ako je dobio azil, pa drzavljanstvo, pa radnu dozvolu, on je svicarac. to sto se tebi ne svidja boja njegove koze je tvoj problem.
Nemoj mi imputirati rasizam bezveze. Imam pravo da biram s kim cu dijeliti radni prostor. Sa tim zakon nema ama bas nikakve veze, jer ovo je privatna sfera, a ne javna (izuzev ako ne radimo u javnoj upravi)

Ako kazem poslodavcu da ne zelim da dijelim sobu sa pusacem, jer mi smeta dim i zadah, sta je problem? Ako necu da dijelim sa Arapom jer mi se ne svidjaju njegove higijenske navike, sta je problem?

Poslodavac moze reci, ako ti se ne svidja idi na biro, ali zakon koji bi me na to prisiljavao ne moze da postoji i ne postoji sigurno.
Ne postoji ali bi ti ekspresno dobio nogu
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1260 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

statixx wrote: Mijesas stvari, privatnik naravno zadrzava pravo da te ne zaposli, pa makar njegovi licni razlozi bili rasisticke prirode, pitanje je sad kako ce se to odraziti na rejting njegove komapnije, ali to ne smije biti zakonski dozvoljeno. Sutra bi onda poslodavci mogli legalno navesti da je razlog otkaza bio rasisticke prirode.
Pa cuj nismo dosli na nivo da uvodimo rasne zakone. Probalo je to covjecnanstvo vec jednom, i zna se kako je zavrsilo :D

Poenta je da se ovdje svasta trpa pod rasizam. Ili kako Fudo meni rece-ako neces prihvatiti, ima da te deportuju u tvoju prciju, a da se to isto kaze za Arapa, onda si rasista :wink: Dakle puno se toga trpa pod rasizam, a nije.

Evo konkretno nas je 4 u firmi i radimo u dvije odvojene kancelarije. U startu je odluceno da pusaci nece sa nepusacima i tako se odredilo ko ce gdje sjediti. Nedo bog da je npr.pusac, ujedno i Rom, odmah bi ispalo rasisticki :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1261 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: Ne postoji ali bi ti ekspresno dobio nogu
Znaci ne postoji pravo da se trazi premjestaj?
Drvosjeca iz Dejcica

#1262 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Leons wrote:
Super. Dakle pravo Švicarca se proteže dotle dok ne počne ugrožavati kolegu imiganta koji je tu legalno (ima radnu i boravišnu dozvolu). Švicarac svojom žalbom nadređenom da ne želi da djeli istu kancelariju sa Arapom ugrožava Arapa. Šta ako je Arap kvalifikovaniji, produktivniji od tog hipotetičkog Šivcarca? Zamisli firmu koja ima kancelarije za domaće i za imigrante. Zamisli atmosferu u takvoj firmi, produktivnost bi bila ravna nuli jer ovi domaći vjerovatno ne bi htjeli kontaktirati kolege imigrante. Ma ludnica...to je obični rasizam. :oops:
Ne ugrozava Arapa. Ima pravo da ga izbjegava isto kao i on njega. Ko je taj koji ce ga natjerati da se ponasa onako kako on misli da treba? Ko je taj ko ce zabraniti povratniku u RS npr. vlasniku biznisa da zaposljava samo Bosnjake ako on tako zeli?
Zasto su Svicarci ksenofobi ako se grupisu po jeziku kojim pricaju?

Pa jel kontas sada zasto ti pricam o svicarskom minarhizmu? Tu firmu ce trziste ocjeniti i to je to. Mozda ce zbog produktivnosti pasti prihodi mozda zbog toga sto se potrosacima ne svidja politika firme. Ali glavno je da postoji slobodna volja.

Vidis zato je Svica najstarija demokratija na svijetu.
Izbjegavati je jedno. Ja sam izbjegavao na privatnoj osnovi u bivšoj firmi jednog šupka i to je moje pravo ali nisam tražio od šefa da me premjesti u drugu kancelariji ili da mu da otkaz zbog njegovih političkih uvjerenja ili nacionalnosti. Kontaš? Ako Švicarac izbjegava Arapa ili obratno to je njihovo pravo, ali žaliti se menadžmentu da otpuste Arapa ili da ga premjese zbog njegove rase/porijekla je rasizam. Nema to veze sa ličnim pravima. Dobro neko reće ranije, u Americi bi zaradio i prijavu za takav zahtjev. :oops: Poenta je da je Švicarac takvim zahtjevom samo više pokazao ko je i šta je od tog Arapa kojeg smatra nedostojnim svog prisustva.
dječak sa šibicama

#1263 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dječak sa šibicama »

https://www.facebook.com/michael.stuerz ... 655110245/

izbjeglice u Makedoniji odbijaju primiti pakete Crvenog kriza. Jel zbog kriza, ili zbog straha od krmetine, ali odbijaju.

Hoce u jurop, ali po svojim pravilima :-)
fakat

#1264 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by fakat »

Protiviti se ilegalnom prelasku granice je jedno, tu te neko moze pozivati samo na ljudskost i savijest, ali diskriminirati ljude koji su primljeni u radni odnos, imaju kvalifikacije, polozili ispite, jer su druge boje koze…..!!?? :run:

U SAD bi dobio otkaz vjerovatno momentalno. Ljudi gube poslove na televiziji i radiju jer naprave neslanu salu na racun etno frizure...
insomnia78

#1265 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
Postoji, isto k'o sto postoji pravo poslodavca da zna razlog, opravdan razlog, za isti
To sto ti pricas "smrdi" na rasizam a poslodavci, barem ovdje u Fr, poprilicno zaziru od toga
Ako ne zbog savjesti onda zbog mogucih posljedica po preduzetje
Jedno je traziti premjestaj a drugo reci ne zelim raditi sa crncima, arapima
Drvosjeca iz Dejcica

#1266 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

dječak sa šibicama wrote:https://www.facebook.com/michael.stuerz ... 655110245/

izbjeglice u Makedoniji odbijaju primiti pakete Crvenog kriza. Jel zbog kriza, ili zbog straha od krmetine, ali odbijaju.

A nije ti palo na pamet da je možda zbog policije? Može li biti barem teorietski da je neko fasov'o od policije prije pa ovi iz principa odbijaju pakete?
sinuhe

#1267 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by sinuhe »

Neki "vodja puta" ih nagovara.
Drvosjeca iz Dejcica

#1268 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

insomnia78 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Postoji, isto k'o sto postoji pravo poslodavca da zna razlog, opravdan razlog, za isti
To sto ti pricas "smrdi" na rasizam a poslodavci, barem ovdje u Fr, poprilicno zaziru od toga
Neki smatraju, odnosno trpaju pod individualne slobode ako kažeš ne želim raditi sa crnicma, arapima, Srbima, Hrvatima, Bošnjacima. Kako to može biti individualna sloboda a da ne ugrožava drugog?
dječak sa šibicama

#1269 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dječak sa šibicama »

Islamska država zaprijetila je da će “Europu preplaviti više od pola milijuna imigranata iz Libije”, i da će to biti njihov “psihološki rat” protiv Zapada. Transkripti telefonskih razgovora islamista objavljeni su u Italiji, čije tajne službe tvrde da imaju dokaze da ISIL planira poslati 500 tisuća imigranata koji bi preplavili Europu.

Ukoliko Zapad napadne Libiju, islamisti će ostvariti svoje prijetnje, budite sigurni u to – navodi se u izvještaju talijanske policije. Imigranti će navodno u Europu preći preko mora, u nekoliko tisuća čamaca. Ukoliko bi uspješno prešli na Stari kontinent, rasporedili bi se po najvećim gradovima i u njima postupno radili na izazivanju nemira. Sa druge strane, militanti koji ostaju u Libiji žele učvrstiti svoju poziciju u ovoj afričkog državi, a da nakon toga pređu Mediteran maskirani u izbjeglice, prenosi britanski “Telegraph”.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alffano izjavio je u ponedjeljak da je Libija “apsolutni prioritet i da međunarodna zajednica nema ni sekundu vremena za gubljenje”. “Ukoliko policija samoproklamiranog islamskog kalifata bude napredovala brže nego što se međunarodna zajednica usuglasi, nećemo uspjeti ugasiti požar terorizma u Libiji. Riskiramo egzodus bez presedana, izjavio je Angelino Alffano. Njegova zabrinutost je razumljiva, s obzirom da bi Italija europska država koja bi bila prva na udaru terorista iz Libije.Više od 170.000 migranata ušlo je u prošle godine Italiju nakon što su čamcima prešli Mediteran.

Ukoliko se napad Islamske države dogodi, ostvarit će se predviđanje nekadašnjeg predsjednika Libije Moamera Gadafija, koji je upozorio da će Mediteran postati “more kaosa”. Tijekom svog posljednjeg intervjua, u ožujku 2011. godine, Gadafi je predvidio da će u bliskoj budućnosti mediteranske države doživjeti “tragičnu sudbinu”. Samo pet mjeseci kasnije, libijske opozicijske snage, koje je svesrdno pomagao NATO pakt, preuzele su vlast u državi i na najsuroviji način pogubile nekadašnjeg vođu na ulici. Imajući u vidu što se događalo u Libiji u protekle tri i po godine, koja je od uspješne zemlje postala zgarište siromaštva i terorističkih obračuna, izgleda da predviđanja Moamera Gadafija i nisu tako daleko od istine.
statixx

#1270 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by statixx »

dječak sa šibicama wrote:https://www.facebook.com/michael.stuerz ... 655110245/

Vec je bilo na vijestima, rekose da time iskazuju nezadovoljstvo zbog toga sto ih ne pustaju na granici.
Leons

#1271 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Leons »

Neki smatraju, odnosno trpaju pod individualne slobode ako kažeš ne želim raditi sa crnicma, arapima, Srbima, Hrvatima, Bošnjacima. Kako to može biti individualna sloboda a da ne ugrožava drugog?
Sto i kako tebe ugrozava moja zelja da ne radim s tobom ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1272 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: Postoji, isto k'o sto postoji pravo poslodavca da zna razlog, opravdan razlog, za isti
A nema kao kod nas (u nekim firmama, radio sam u jednoj takvoj op. aut.) "razlozi licne prirode" ? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#1273 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Leons wrote:
A kako bi tebe istom logikom ugrožavala moja želja da radim s tobom?
insomnia78

#1274 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: Postoji, isto k'o sto postoji pravo poslodavca da zna razlog, opravdan razlog, za isti
A nema kao kod nas (u nekim firmama, radio sam u jednoj takvoj op. aut.) "razlozi licne prirode" ? :D
Sad se malo pravis naivan
Naravno da ima, ali to nije ono tvoje "ne zelim raditi sa njim zato sto je arap/crnac/peder... i nema zakona koji me moze natjerati"
Leons

#1275 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Leons »

Leons wrote:
A kako bi tebe istom logikom ugrožavala moja želja da radim s tobom?
Nikako
Locked