Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1 Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Truba »

Potrebna tema za ovako ozbiljan problem koji se događa oko nas... a možda i zahvati i BiH kad mađari i bugari fizički zatvore granicu

Uglavnom moje su simpatije prema tim ljudima u patnji i sam sam bio izbjeglica i to na djedovini koja je pripala tetkama i ujacima :D
nakon 3 godine isti narod ista vjera što bi se reklo i dalje sam bio stranac, vratio se u SA i dalje sam stranac 20 godina poslije :D
izgubljeno vrijeme ništa ne može vratiti a još mi je bilo i fino u izbjeglištvu i ovdje, ali taj osjećaj da ne pripadaš... ODRON

s druge strane ovi ljudi nemaju ništa, bauljaju ko zombiji preko granica nadajući se boljem životu, mnogi i zaginu usput... zaista očanički potezi ljudi koji ne mogu šta izgubiti

još uvijek mislim da problem nije velik... europa ima 400 mil st... pravilnom raspodjelom bez desničarske histerije te pedoliberalno ljevičarskih sranja svaka zemlja može preuzeti izbjeglice i naseliti ih u određena područja

znamo da je europska unija zajedno s Amerikom kriva za mnoge loše situacije u AZIJI i AFRICI nije tema emisije
međutim postavlja se desetine pitanja

do kojeg momenta će europa biti europa primajući izbjeglice
hoce li izbjeglice "pregaziti" europu
zašto švedska "poziva" izbjeglice svojom blagodeti od države i socijalom a jedna hrvatska mora primiti 500 izbjeglica, zašto ih sve ne prime oni koji ih pozivaju :D i kojima treba radna snaga
pravedno je pitanje ljudi... 30 godina rade pod kreditom za stan a neko dođe iz nigerije i dobije stan u Zagrebu :D a ne zna dvije riječi hrvatskog od čega će taj živjeti?
obaranje cijena rada?
jesu li izbjeglice spremne živjeti u selima bosna je puna praznih sela... naselite ih
hoće li ovo izmijeniti europu i njezine slobode i prava
je li mađarski zid pošten i u skladu s europskim zakonima?
što znači da pobjegneš iz ratne zone i nećeš izaći iz autobusa jer ti se ne sviđa mjesto u toj zemlji

molim otvorenu diskusiju i iskustva onih koji su već na zapadu što kažu njihove kolege na poslu jel se priča o tome ili se šuti???
cenecimoveocino

#2 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by cenecimoveocino »

:meza1:
nOrMaLaC

#3 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by nOrMaLaC »

Jako zanimljiva tema o kojoj se može dosta toga raspravljati, od uzročnika ovog vala imigranata do toga kako oni utiču na asimilaciju i slično.

Prvo, znamo da su glavni uzročnici ovoga svega što se dešava SAD i njihovi koalicioni partneri koji su razrušili jednu Libiju, Siriju, Irak i da ne nabrajam dalje. O ISILU neću da se dotičem jer znamo ko ga je stvorio i ojačao na Bliskom Istoku. Ima tu još različitih frakcija o kome neću da se miješam jer je to već druga tema.

Uglavnom, Ovi ljudi koji dolaze u potrazi za boljem životom u Evropu treba pomoći, ali i detaljno provjeriti ko su ti ljudi, da li među njima i možda potencijalnih pripadnika različitih ekstremnih skupina kojima i nije cilj da se dočepaju bolje pozicije. Znači striktne kontrole trebaju biti...
BiH je u takvom položaju da ne može primiti veći broj izbjeglica, jer mi nemamo kapacitet niti mogućnosti da pomognemo tim osobama. Države koje su učestvovale u razaranju njihovih domova trebaju snositi najveću obvezu pomoći im. Kako bi tekla asimilacija tih izbjeglica je stvarno teško pitanje, da li bi se uklopili u Evropski život? To je jako teško pitanje na koje je teško dati odgovor. Ima među njima i dobar broj koji je spreman se asimilirati i to je za svaku pohvalu, ali nažalost ima i oni koji su samo spremni se dočepati "socijalnih primanja" i biti neradnici u narednim godinama. Mnogo je nažalost ljudi izgubilo svoje domove, članove porodica i njima je teško. Takvima treba pomoći prije svega. Ova kriza bi se mogla zaustaviti za vrlo kratko vrijeme ukoliko bi pojedine zemlje prestale finansirati terorizam u ovim zemljama. Prestankom, stvorili bi se uvjeti da se ulože novca i druga potrebštine da ovim ljudima obnovimo njihove domove. da im omogućimo hranu, smještaj i sve...

Da sumiram, trebamo pomoći ovim ljudima, ali nije riješenje da primimo veliki broj tih osoba, jer mi nismo ponavljam u mogućnosti da obezbijedimo sve uvjete, i samo smo država u potrebi.
5 0 5

#4 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by 5 0 5 »

Qatar (world's wealthiest country), Saudi, Kuwait, Bahrain & UAE have offered to resettle exactly 0 Syrian refugees.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/ ... ettlement/
walter kurtz

#5 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by walter kurtz »

5 0 5 wrote:Qatar (world's wealthiest country), Saudi, Kuwait, Bahrain & UAE have offered to resettle exactly 0 Syrian refugees.

Istu cifru su uplatili za obnovu gaze :zoka:
NataliDizdar

#6 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by NataliDizdar »

walter kurtz wrote:
5 0 5 wrote:Qatar (world's wealthiest country), Saudi, Kuwait, Bahrain & UAE have offered to resettle exactly 0 Syrian refugees.

Istu cifru su uplatili za obnovu gaze :zoka:
Pitam se hoce li se muslimani buniti protiv ovoga kao sto su se bunili protiv odluke slovacke vlade da primi samo krcanske izbjeglice iz Sirije.

Cisto sumnjam :D
nOrMaLaC

#7 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by nOrMaLaC »

Ali ja ukoliko se ne varam Slovačka I Poljska su u manjem broju primile i izbjeglice sa području BiH 90tih godinama koje su bile Islamske vjeroispovjesti?
Češka ima veći broj izbjeglica naših pogotovo u Pragu i Brnu također? :?

Vjerovatno su sva ova dešavanja u zadnjih godinu dana okrenula stav tih zemalja?
Scopio

#8 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Scopio »

Ako je prosječni Bošnjak u Švedskoj postao primjer dobro integriranog građanina u švedsko društvo. Tim izbjeglicama treba dati priliku i određeni rok. U slučaju da kroz 5 godina nisu savladali jezik zemlje domaćina i integrirali se u društvo zemlje domaćina i napustili svoje običaje koji se suprotstavljaju sa običajima zemlje domaćina. Lagano ih deportirati.

Za svo vrijeme boravka, nemaju pravo na socijalne beneficije ali imaju pravo na rad i besplatno zdravstvo i obrazovanje.
Arteta

#9 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Arteta »

Black swan wrote:Potrebna tema za ovako ozbiljan problem koji se događa oko nas... a možda i zahvati i BiH kad mađari i bugari fizički zatvore granicu

Uglavnom moje su simpatije prema tim ljudima u patnji i sam sam bio izbjeglica i to na djedovini koja je pripala tetkama i ujacima :D
nakon 3 godine isti narod ista vjera što bi se reklo i dalje sam bio stranac, vratio se u SA i dalje sam stranac 20 godina poslije :D
izgubljeno vrijeme ništa ne može vratiti a još mi je bilo i fino u izbjeglištvu i ovdje, ali taj osjećaj da ne pripadaš... ODRON

s druge strane ovi ljudi nemaju ništa, bauljaju ko zombiji preko granica nadajući se boljem životu, mnogi i zaginu usput... zaista očanički potezi ljudi koji ne mogu šta izgubiti

još uvijek mislim da problem nije velik... europa ima 400 mil st... pravilnom raspodjelom bez desničarske histerije te pedoliberalno ljevičarskih sranja svaka zemlja može preuzeti izbjeglice i naseliti ih u određena područja

znamo da je europska unija zajedno s Amerikom kriva za mnoge loše situacije u AZIJI i AFRICI nije tema emisije
međutim postavlja se desetine pitanja

do kojeg momenta će europa biti europa primajući izbjeglice
hoce li izbjeglice "pregaziti" europu
zašto švedska "poziva" izbjeglice svojom blagodeti od države i socijalom a jedna hrvatska mora primiti 500 izbjeglica, zašto ih sve ne prime oni koji ih pozivaju :D i kojima treba radna snaga
pravedno je pitanje ljudi... 30 godina rade pod kreditom za stan a neko dođe iz nigerije i dobije stan u Zagrebu :D a ne zna dvije riječi hrvatskog od čega će taj živjeti?
obaranje cijena rada?
jesu li izbjeglice spremne živjeti u selima bosna je puna praznih sela... naselite ih
hoće li ovo izmijeniti europu i njezine slobode i prava
je li mađarski zid pošten i u skladu s europskim zakonima?
što znači da pobjegneš iz ratne zone i nećeš izaći iz autobusa jer ti se ne sviđa mjesto u toj zemlji

molim otvorenu diskusiju i iskustva onih koji su već na zapadu što kažu njihove kolege na poslu jel se priča o tome ili se šuti???
Nece oni u sela, oni hoce u prenapucene gradove.
insomnia78

#10 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by insomnia78 »

Scopio wrote:Ako je prosječni Bošnjak u Švedskoj postao primjer dobro integriranog građanina u švedsko društvo. Tim izbjeglicama treba dati priliku i određeni rok. U slučaju da kroz 5 godina nisu savladali jezik zemlje domaćina i integrirali se u društvo zemlje domaćina i napustili svoje običaje koji se suprotstavljaju sa običajima zemlje domaćina. Lagano ih deportirati.

Za svo vrijeme boravka, nemaju pravo na socijalne beneficije ali imaju pravo na rad i besplatno zdravstvo i obrazovanje.
Od cega ce zivjeti tih pet godina
Kako ce i sta raditi bez znanja jezika i cesto uopste bez naobrazbe?
madner

#11 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by madner »

Ne mogu biti gori od cigana.

Bilo bi ljudski primiti bar hiljadu, ima napustenih sela.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Truba »

ovo što sam slušao intervjue s "prolaznicima"
uglavnom mladić od 19 godina student medicine iz homsa... oće u švedsku
roditelji u bolnici u nišu :?

dakle ti ljudi nemaju ništa... vidi se da mali nije dunđer ako ništa dobro govori engleski pred kamerama

drugi kaže imao obrt u damasku
sve su novce dali krijumčarima spominje sumu od 6000 eura... i još ih izradili ali eto imali su sreće jer su se barem dočepali kopna i kontinenta pa makar i makedonija

imaju sirijci pravo da traže azil zbog rata mislim da ih se ne smije vraćati... nije to bosna kosovo i rumunjska znamo mi dobro što je rat i kakva je dole situacija

ide zima... znači nema više spavanja po parkovima i pješačenja kroz panonsko more

dunav će biti nepremostiva prepreka za pješake
vjerujem da će biti više smrtnih slučajeva

stručnjaci vele da se i preko zime neće moći kroz sredozemlje na taj način
uglavnom čeka nas vruća zima i još vruće proljeće
insomnia78

#13 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by insomnia78 »

Njima La Manche "nije" problem, ne ocekuj da ce ih Dunav zaustaviti
animals

#14 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

Problem je sto vecina tih izbjeglica ide na zapad zbog socijale..
sto se tice posla i na zapadu ga je sve manje..
zapad ide u recesiju zbog grabezljivog kapitalizma koji su prihvatili od Amerike..
bogati se sve vise bogate, nastaje sve veci razdor izmedju bogati i sve siromasnijeg srednjeg sloja..
i sad jos izbjeglice, koje skoro nemaju nikakve sanse za zaposlenje, znaci na teret drzava..
dokle ce to ici , vidjecemo..
animals

#15 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

madner wrote:Ne mogu biti gori od cigana.

Bilo bi ljudski primiti bar hiljadu, ima napustenih sela.
Jos kad bi oni htjeli u BIH, nisu ni oni ludi..
ne razumijes da oni hoce na zapad, socijala je u pitanju..
Scopio

#16 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Scopio »

[/quote]
Od cega ce zivjeti tih pet godina
Kako ce i sta raditi bez znanja jezika i cesto uopste bez naobrazbe?[/quote]

Pa ako je moja tetka koja je sutkinja bila, otišla u izbjeglištva u Austriji. Niti jezika nije znala niti se diploma priznala. Išla od kuće do kuće nekako natucala i pitala može li čistiti... Kroz tih 5 god je jezik savladala polozila razliku ispita i danas u općini u Austriji radi... I znam koliko hoćeš sličnih sudbina...
GeeTnT

#17 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by GeeTnT »

BG: Policajci opljačkali migrante, uzeli 2.000 €

Beogradski policajac uhapšen je zbog sumnje da je izvršio razbojništvo nad migrantima iz Sirije, dok se za još jednim policijskim službenikom traga.
Uhapšen je policajac M. K. (24) zbog sumnje da je 18. avgusta prišao migrantima i od dvojice uzeo ukupno 2.050 evra.

"Prišao je oštećenima i pokazavši službenu legitimaciju i pištolj koji je držao ispod jakne, zahtevao je od njih da sve predmete izvade iz džepova, a zatim je od prvog oštećenog oduzeo 1.400 evra, a od drugog 650 evra, kao i lična dokumenta", navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da policija radi na identifikaciji drugog osumnjičenog policijskog službenika, dok će M. K. biti priveden nadležnom javnom tužilaštvu.
Ma.Le.Na

#18 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Ma.Le.Na »

Boze dragi kako se zaboravi sta je nevolja
do "juce" smo mi hodali od nemila do nedraga..do juce su nas gledali ko cigane i govorili da smo samo radi socijale otisli..
a pogledajte koliko uspjesnih bosanaca sada vani ima..koji rade..privredjuju
al jok..ide radi socijale
ma ja..kod kuce mu je banja al treba se radit ..nema to veze sa granatama..gladju..RATOM POBOGU!!!
kako mozete biti tako bezosjecajni
kako mozete biti tolike GUZICE pa zaboravit kroz sta smo MI prosli
jarane ne mogu da vjerujem
ili ste balavurdija koja se rodila poslije rata pa ne znate sta i kako je bilo, mada halooooooooooo i tada bi se naslusali prica, ili fkt nemate cip u glavi da povezete koliko je ovo slicno nama
da ne govorim da pola ovih sto su isto tako isparili su ti koji govore ne treba im dat da idu ..na socijalu
ccccccccccccccccccccc
fujjjjjjjjjjj
GeeTnT

#19 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by GeeTnT »

Nemoj generalizovati...mislim da ti klix forum ne bi smio biti anketni odgovor "kakvi smo"...
Ma.Le.Na

#20 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Ma.Le.Na »

ja mislim da je klix "mala maca" kakvi smo mi stvarno
eno nasi napravili plan
genijalci
u pripravnosti smo kaze
kad dodju izbjeglice da ih vratimo!
hej mjesto da prave plan kako i gdje da ih se smjesti..pomogne
a ne
sta mi znamo sta je rat i izbjeglicka patnja
joook
posalji "gubavce" preko granice..
jadni smo da jadniji ne mozemo bit
i kad stari kazu..treba rat da nauci pameti
ma jok..bosanca ni atomska ne bi naucila pameti
animals

#21 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

Ma.Le.Na wrote:ja mislim da je klix "mala maca" kakvi smo mi stvarno
eno nasi napravili plan
genijalci
u pripravnosti smo kaze
a ne
joook
Malena, zaboravila si da su Bosanci vecinom svi integrirani i rade..
ne zive na socijali, i onda je lakse bilo naci posao..
nikad nisi mogao cuti da su se Bosanci potukli u azilantskim logorima..
sada ovi samo prave nerede, i svaki dan incindenti sa njima..
It_is_a_Leclerc

#22 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by It_is_a_Leclerc »

Bosanske izbjeglice su uglavnom odlazile u organiziranim, legalnim konvojima, u dogovoru sa državama koje ih trebaju primiti. Ovo što se sada radi je čisto iseljavanje cijelih gradova u Evropu, mimo bilo kakvog obostranog pristanka. Ratu u Siriji kraj se ne nadzire, pa samim tim gotovo da i nema nade da će u skorije vrijeme biti stvorene okolnosti za njihov povratak. A i kad budu stvorene, kako ih vratiti, kad čim sjednu na brodove, bacaju dokumente u more, da ih se ne bi moglo vratiti u zemlju porijekla.

Zasad bi jedino rješenje trebalo biti da se one za koje se utvrdi da su iz Afganistana, tamo i vrati, s obzirom na činjenicu da su afganistanski migranti uglavnom ekonomski. Za libijske i sirijske emigrante, trebalo bi vojnim putem stvarati humanitarne enklave, slobodne zone i koridore, te izbjeglice brodovima vraćati u Libiju ili Siriju, zavisno od želje. Istovremeno, pojačati bezbjednost granica i morskih puteva prema Evropi.

Stanje postaje neizdrživo, kako za Evropljane, tako i za izbjeglice. Njih ubijaju, pljačkaju, siluju, ponižavaju (a bogami, i oni se svojim ponašanjem pokazuju u nekim slučajevima kao vrlo neprilagodljive osobe), a o tome da ovoliki priliv osoba iz tog dijela svijeta ugrožava sigurnost Evrope i njenih stanovnika, da i ne pričam. I za nas i za njih je bolje da im se osigura miran život i kakva-takva egzistencija u zemljama iz kojih su pobjegli.
madner

#23 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by madner »

It_is_a_Leclerc wrote:Bosanske izbjeglice su uglavnom odlazile u organiziranim, legalnim konvojima, u dogovoru sa državama koje ih trebaju primiti. Ovo što se sada radi je čisto iseljavanje cijelih gradova u Evropu, mimo bilo kakvog obostranog pristanka. Ratu u Siriji kraj se ne nadzire, pa samim tim gotovo da i nema nade da će u skorije vrijeme biti stvorene okolnosti za njihov povratak. A i kad budu stvorene, kako ih vratiti, kad čim sjednu na brodove, bacaju dokumente u more, da ih se ne bi moglo vratiti u zemlju porijekla.
:lol:

Zapravno nije smjesno, zalosno je.
Ma.Le.Na

#24 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Ma.Le.Na »

animals wrote:
Ma.Le.Na wrote:ja mislim da je klix "mala maca" kakvi smo mi stvarno
eno nasi napravili plan
genijalci
u pripravnosti smo kaze
a ne
joook
Malena, zaboravila si da su Bosanci vecinom svi integrirani i rade..
ne zive na socijali, i onda je lakse bilo naci posao..
nikad nisi mogao cuti da su se Bosanci potukli u azilantskim logorima..
sada ovi samo prave nerede, i svaki dan incindenti sa njima..
ma cekaj
o cemu ti ba pricas
kad smo mi pobjegli "gore" ko je to imao posao??
de ba
svi bili na socijali dok su se snasli
i sta..nisu se nasi bili
nisu..nasi su krali po prodavnicama pa je dugo poslije na njemackim prodavnicama znalo pisat, na NASEM, "Bosanci molimo vas da ne krdete"
da ne govorim prepricavanja uz smijeh kako se narucivalo preko kataloga..tone robe..a onda se spici u Bosnu da se ne plati
jest..divni smo
animals

#25 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

madner wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Bosanske izbjeglice su uglavnom odlazile u organiziranim, legalnim konvojima, u dogovoru sa državama koje ih trebaju primiti. Ovo što se sada radi je čisto iseljavanje cijelih gradova u Evropu, mimo bilo kakvog obostranog pristanka. Ratu u Siriji kraj se ne nadzire, pa samim tim gotovo da i nema nade da će u skorije vrijeme biti stvorene okolnosti za njihov povratak. A i kad budu stvorene, kako ih vratiti, kad čim sjednu na brodove, bacaju dokumente u more, da ih se ne bi moglo vratiti u zemlju porijekla.
:lol:

Zapravno nije smjesno, zalosno je.
Covjek kaze istinu..sto je zalosno..
Locked