izbjegavanje placanja racuna za režije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mahmoud a d

#1 izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

Pozdrav.

Nadam se da tema nije bila ranije?!S obzirom da je doslo do poslkupljenja vode i gasa/grijanja,prosle godine struje..mogli bi malo i o ovome prodiskutovati...
Sta vi misliti o naplacanju racuna?
Mene fascinira imam paar ljudi u komsiluku koji nisu platili po 1500 KM vode 6000-7000 KM grijanja,odvoz smeća rtv taksu,znaci duzni Bogu i narodu.
Kako oni to izbjegavaju i koje su pravne posljedice toga?
Da li je moralno/normalno izbjegavati placati racune?
Da li postoji efikasan nacin za to :) ?

Vasa misljenja,kritike i iskustva su dobrodosli.

Hvala!!! :bih:
akcid

#2 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by akcid »

mahmoud a d wrote:Sta vi misliti o naplacanju racuna?..
Bilo koji dužničko-povjerilački odnos, zasnovan na prethodno zaključenom ugovoru, kroz račun ili prikazan na drugi način, mora biti izvršen, okončan, plaćen!

Strana koja potražuje naknadu ima pravo i na sudsku zaštitu, što najčešće i čini. Strana koja izgubi spor mora nadoknaditi glavnicu i kamate na ta potraživanja, kao i sudske troškove.

Ukoliko neko postigne sudsku zastaru, sigurno neće postići zaborav povjerioca, izuzev ako mu on ne oprosti dug.

Dakle, moje mišljenje je da računi moraju biti plaćeni ako su uredno ispostavljeni. Ukoliko neko smatra da je iznos po računu ili neki drugi podatak, visok ili netačan, uvijek ima pravo na prigovor, na žalbu i pravo na tužbu, odnosno zaštitu prava posredstvom suda.
lajkujMe

#3 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by lajkujMe »

Ovaj gore objasnio to s prave strane, ja sad s ljudske.

Imaju 2 vrste ne platisa:

1) Onaj koji nema da plati sve racune
2) Onaj koji ima ali ne placa one koje smatra da ne mora placati

Pod jedan je razumljivo, mnogi minimalno ili nikako imaju novca pa ako mogu ce placati ono sto im ne mogu iskljuciti, najvise su to racuni za toplane, vodu, odvoz smeca, upravitelj zgrade i RTV taksa.
Plate osnovno a to je struja koju mogu iskljuciti ako si neplatisa.
Rjesenje ovoga nije lak, najveca krivica toga je ekonomska situacija u zemlji gdje dosta ljudi nema posao ili imaju posao ali s mizernom platom koju izdvaja za hljeb to jest da ima sta da jede, obuce i slicno. To se tako brzo nece rijesiti. U vecini slucajeva kad dodje do potrazivanja to jest zapljene nepokretne i pokretne imovine, sudski potrazioci vecinom izadju praznih ruku jer duznik nema nista vrijedno pljenidbe.

2) Je fenomen, to su ljudi koji imaju dovoljno da plate racune ali to ne rade iz raznih drustvenih fenomena, nedostatak navike placanje, pa sve do neefikasnosti sistema, ne plase se da ce im se ista desiti jer se u biti rijetko desava, u nekim drugim slucajevima ljudi nisu zadovoljni pruzenom uslogom pa namjerno ne placaju jer nece da placaju za losu uslugu.
A ima i onih koji ce radije potrositi novac na skroz nevazne stvari a ne na racune.
Black111

#4 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Black111 »

akcid wrote:
Bilo koji dužničko-povjerilački odnos, zasnovan na prethodno zaključenom ugovoru, kroz račun ili prikazan na drugi način, mora biti izvršen, okončan, plaćen!

Strana koja potražuje naknadu ima pravo i na sudsku zaštitu, što najčešće i čini. Strana koja izgubi spor mora nadoknaditi glavnicu i kamate na ta potraživanja, kao i sudske troškove.

Ukoliko neko postigne sudsku zastaru, sigurno neće postići zaborav povjerioca, izuzev ako mu on ne oprosti dug.

Dakle, moje mišljenje je da računi moraju biti plaćeni ako su uredno ispostavljeni. Ukoliko neko smatra da je iznos po računu ili neki drugi podatak, visok ili netačan, uvijek ima pravo na prigovor, na žalbu i pravo na tužbu, odnosno zaštitu prava posredstvom suda.
Ukoliko se postigne zastara (a na nju se moze, ruku na srce, pozvati na vecinu racuna) vjerovnik u vecini slucajeva moze samo staviti prst u uho, zaboravio on ili ne. :D
mayab

#5 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mayab »

mahmoud a d wrote:Pozdrav.

Nadam se da tema nije bila ranije?!S obzirom da je doslo do poslkupljenja vode i gasa/grijanja,prosle godine struje..mogli bi malo i o ovome prodiskutovati...
Sta vi misliti o naplacanju racuna?
Mene fascinira imam paar ljudi u komsiluku koji nisu platili po 1500 KM vode 6000-7000 KM grijanja,odvoz smeća rtv taksu,znaci duzni Bogu i narodu.
Kako oni to izbjegavaju i koje su pravne posljedice toga?
Da li je moralno/normalno izbjegavati placati racune?
Da li postoji efikasan nacin za to :) ?

Vasa misljenja,kritike i iskustva su dobrodosli.

Hvala!!! :bih:
Kao prvo, ljudi su generalno "stoka", pri tome ne zelim da vrijedjam pravu stoku-životinje, i ako ih se pusti bez lanca (čitaj zakonskih uredbi, tj. uredjene države!) ponašaće se tako izvan civilizacijskih normi, jer život u gradu podrazumijeva imedju ostalog , da se režije moraju plaćati,; jebeš ga nisu u nekom ruralnom području pa npr.imaju u blizini izvor vode i mogu ga koristiti besplatno-ovo samo kao banalizovan primjer.
I mene zapravo fasciniraju oni koji dozvoljavaju da im se ne plaća za isporučenu uslugu :-) , ali opet je u pitanju neuredjena država.
Na stranu sada diskusija da li ti davaoci usluga realno zasluzuju da im se plaća po njihovim lihvarskim cijenama za bijednu uslugu, ima o tome dosta diskusija!
lajkujMe

#6 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by lajkujMe »

Realno govoreci, ko su u Sarajevu lihvarski davatelji usluga?

Smatram da su Elektoprivreda i RAD ok.
Da bi toplane bile ok ako bi naplacivale ono sto se potrosi, da ukljucuju grijanje kad je to potrebno u punom kapacitetu.
Vodovod da je u svakom vidu lihvarski, jer ne isporucuje dosta vremena vodu i da su neopravdano digli racune.
mahmoud a d

#7 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

lajkujMe wrote:Realno govoreci, ko su u Sarajevu lihvarski davatelji usluga?

Da bi toplane bile ok ako bi naplacivale ono sto se potrosi, da ukljucuju grijanje kad je to potrebno u punom kapacitetu.
Vodovod da je u svakom vidu lihvarski, jer ne isporucuje dosta vremena vodu i da su neopravdano digli racune.
u pravu si 100 posto
mahmoud a d

#8 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

Black111 wrote:
akcid wrote:

Ukoliko se postigne zastara (a na nju se moze, ruku na srce, pozvati na vecinu racuna) vjerovnik u vecini slucajeva moze samo staviti prst u uho, zaboravio on ili ne. :D
i ja sam pravnik po struci i mislim da racuni ne mogu zastarjeti po onoj klasicnoj obligacionoj zastari zato sto oni odmah kad ne platis te tuze i zastare nema u tom pravom smislu rijeci
Black111

#9 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Black111 »

Naravno da mogu zastariti. Rok je 1 god. ukoliko se ne varam. Bilo da se oni nisu obratili sudu, bilo da sud nije stigao stvar rijesiti.
Black111

#10 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Black111 »

lajkujMe wrote:Realno govoreci, ko su u Sarajevu lihvarski davatelji usluga?

RAD je definitivno O.K. Jedni od rijetkih cije mi racune nije zao placati. Elektro, tako - tako. I zaboravio si Sarajevo stan. Najbolje je samo da mi posalju broj racuna da ja njima saljem pare koliko im treba. :D Ti su jos najgori.
mahmoud a d

#11 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

Black111 wrote:Naravno da mogu zastariti. Rok je 1 god. ukoliko se ne varam. Bilo da se oni nisu obratili sudu, bilo da sud nije stigao stvar rijesiti.
ne ne ovdje si u krivu.da si bogdom u pravu :) nikad niko ne bi mogao biti osudjen i ne bi nikom moglo biti zapljenjeno nista. jel sudovima trebaju godine da rrjese jedan predmet
Black111

#12 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Black111 »

mahmoud a d wrote:
Black111 wrote:Naravno da mogu zastariti. Rok je 1 god. ukoliko se ne varam. Bilo da se oni nisu obratili sudu, bilo da sud nije stigao stvar rijesiti.
ne ne ovdje si u krivu.da si bogdom u pravu :) nikad niko ne bi mogao biti osudjen i ne bi nikom moglo biti zapljenjeno nista. jel sudovima trebaju godine da rrjese jedan predmet
Da bi ostvario zastaru ti je moras istaci. Dakle, vjerovnik od neplatise moze preko suda zahtjevati isplatu dospjelog potrazivanja i da ti sud dostavi obavijest o izvrsenju, iako je sve u zastari. Na tebi je da istaknes zastaru, i tad im je gotovo. Odnosno, ti od tebe mogu i dalje zahtijevati isplatu, al je vise ne mogu sudski (prisilno) izvrsiti. Ako ne istaknes zastaru sve ide normalno, kao da i nema zastare.

Bar koliko je meni poznato.
JThomas

#13 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by JThomas »

ali podizanje tužbe ili prijedloga za izvršenje prekida zastaru. ako oni utuže na vrijeme svejedno je kad će sud riješiti, zastare nema.
Black111

#14 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Black111 »

JThomas wrote:ali podizanje tužbe ili prijedloga za izvršenje prekida zastaru. ako oni utuže na vrijeme svejedno je kad će sud riješiti, zastare nema.
Rijetki dizu tuzbu na vrijeme. A mislim da se zastara odnosi i na sud. Ne moze ni sud vjecno nesto rjesavati. Mora postojati neka zastita duznika. Nisam siguran. Al vjerovatno tu postoje neki subjektivni (rok za podnosenje) i objektivni rokovi (nakon kojeg nastupa apsolutna zastara, ako nije rjeseno na vrijeme).
starii

#15 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by starii »

u principu ne moras nista platiti od komunalija al kad budes prodavao stan moraces fino sve izmiriti komunalnim preduzecima da bi prodao stan jer se dugovi kod njih ne brisu dok se ne isplate a sumljam da bi i jedan novi vlasnik htio uzeti tuđe obaveze...
JThomas

#16 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by JThomas »

nisi u pravu. a uglavnom tuže ili pokreću izvršenja na vrijeme, to na sud donose u paketima.
Black111

#17 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Black111 »

Da, citam malo zakon sad. Izgleda da je tako. Kazem da nisam siguran. Pa ne znam koliko su azurni. Znam jedino da je Vodovod azuran po tom pitanju.
JThomas

#18 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by JThomas »

tuže sad svi, obavezni su. to se radi po urneku na stotine i hiljade komada odjednom. nije to nikakva nauka, svaka ta tužba je ista.
Kosato

#19 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Kosato »

za sebe mogu reci da sam redovan platisa sto se tice svega....ne kasnim ni dva dana a kamoli dva mjeseca..dok kod mene kona prima penziju i sin joj radi znaci njih dvoje u stanu...posto nam je sanduce za "pisma" razvaljeno pa bacim pogled na njene racune :D za hetig : 3845 KM
vodovod: oko 2000 KM
struja - redovno placeno :)
grijanje: 9400 KM
smece: 997 KM
Moja zena i ja kolutamo ocima....kako neko moze tako da ne placa ? dok neki placaju neki se igraju s neplacanjem ?

znaci najbolje biti mangup pa ne placati...samo cekam kad ce sta biti po tom pitanju....
amko761

#20 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by amko761 »

Ispada levat i budala onaj koji plaća. Što plaćate levati? :D
eeeeeee

#21 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by eeeeeee »

ali ako su podnijeli tuzbu u toj godini nema zastare, moze doci naplatai za 20 godina, ali ce doci...

ovo znam jer je jedan prijatelj imao problem da mu je doso poziv sa suda da nije platio racun iz 2006 godine cini mi se voda ili nesto, zna da nije imao duga ali nije imao priznanicu da potvrdi da je platio kaze bacio malo prije, tako valja i priznanice cuvati bar 10 godina :izet: ...
mahmoud a d

#22 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

JThomas wrote:ali podizanje tužbe ili prijedloga za izvršenje prekida zastaru. ako oni utuže na vrijeme svejedno je kad će sud riješiti, zastare nema.
mislim da si u pravu
mahmoud a d

#23 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

Kosato wrote:za sebe mogu reci da sam redovan platisa sto se tice svega....ne kasnim ni dva dana a kamoli dva mjeseca..dok kod mene kona prima penziju i sin joj radi znaci njih dvoje u stanu...posto nam je sanduce za "pisma" razvaljeno pa bacim pogled na njene racune :D za hetig : 3845 KM
Moja zena i ja kolutamo ocima....kako neko moze tako da ne placa ? dok neki placaju neki se igraju s neplacanjem ?

znaci najbolje biti mangup pa ne placati...samo cekam kad ce sta biti po tom pitanju....
e o tom i ja mislim

ne znam.ko je zena?ako je stara penzionerka ili neki slucaj socijalne prirode ne mogu joj nista.pogotovo jos ako je briga ko ce je nasljediti.i ja imam komsiju on RVI 180 KM invalidnine zena bez posla 15 godina.u kuci imaju ukupne vrijednosti za iznjeti cca 500 KM.njemu ne mogu nista ali ako radis,ako imas auto i sl onda buraz ti mogu na izvrsenju uzeti sve
Kosato

#24 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by Kosato »

mahmoud a d wrote:
Kosato wrote:za sebe mogu reci da sam redovan platisa sto se tice svega....ne kasnim ni dva dana a kamoli dva mjeseca..dok kod mene kona prima penziju i sin joj radi znaci njih dvoje u stanu...posto nam je sanduce za "pisma" razvaljeno pa bacim pogled na njene racune :D za hetig : 3845 KM

e o tom i ja mislim

ne znam.ko je zena?ako je stara penzionerka ili neki slucaj socijalne prirode ne mogu joj nista.pogotovo jos ako je briga ko ce je nasljediti.i ja imam komsiju on RVI 180 KM invalidnine zena bez posla 15 godina.u kuci imaju ukupne vrijednosti za iznjeti cca 500 KM.njemu ne mogu nista ali ako radis,ako imas auto i sl onda buraz ti mogu na izvrsenju uzeti sve
Zena usla u penziju skoro, svaku noc pije...jednom meni dosla da joj otkljucam mob kolko se napila nije mogla ukucati 0000 kao mora neku koleginicu nazvat da dodju da piju i da me pita jel smeta muzika :) ma reko samo ti podebljaj ne smeta :D ebg..ne znam sta ima ona u stanu....znaci zenu boli ona stvar za racunima...zivi zivot a ja ni za vina svaki dan :D
mahmoud a d

#25 Re: izbjegavanje placanja racuna za režije

Post by mahmoud a d »

Kosato wrote:
mahmoud a d wrote:

e o tom i ja mislim

Zena usla u penziju skoro, svaku noc pije...jednom meni dosla da joj otkljucam mob kolko se napila nije mogla ukucati 0000 kao mora neku koleginicu nazvat da dodju da piju i da me pita jel smeta muzika :) ma reko samo ti podebljaj ne smeta :D ebg..ne znam sta ima ona u stanu....znaci zenu boli ona stvar za racunima...zivi zivot a ja ni za vina svaki dan :D
a sam si mi rekao.zivi sama pije,budaleše....

ja bi volio da mi neko ko radi ima auto vikendicu i sl kaze da li je moguce uspjesno neplacati rezije.ja mislim da nije.ali eto nadajmo se da cu biti u krivu :-D
Post Reply