Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

snaga_znanja

#1 Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by snaga_znanja »

Jako me živciraju u posljednje vrijeme nečiji nastupi na raznim forumima ili u komentarima na portalima gdje se na najbrutalniji način vrijeđa na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Zanimljivo je da takvu pojavu općenito rade dva do tri trolla koji imaju za cilj da rasplamsaju raspravu svih učesnika do te mjere da krene vrijeđanje sa svih strana.

Međutim, zanimljivo je da je takvo ponašanje u suprotnosti sa zakonom i kažnjivo zatvorom!
Krivični zakon FBIH
Član 163.
(1) Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili
netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji,kaznit
će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(2) Ko krivično djelo iz stava 1. Ovog člana učini prisilom, zlostavljanjem, ugrožavanjem
sigurnosti, izlaganjem poruzi narodnosnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih
simbola, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.
(3) Kaznom iz stava 2. ovog člana kaznit će se ko krivično djelo iz stava 1. ovog
člana učini zloupotrebom položaja ili ovlašćenja, ili ako je zbog tog djela došlo do nereda,
nasilja ili drugih teških posljedica za zajednički život konstitutivnih naroda i ostalih koji
žive u Federaciji.
Krivični zakon RS-a
Clan 390.
(1) Ko izaziva ili raspaljuje nacionalnu, rasnu ili versku
mržnju, razdor ili netrpeljivost, ili širi ideje o superiornosti jedne
rase ili naroda nad drugim, kaznice se novcanom kaznom ili
zatvorom do dvije godine.
(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog clana ucinjeno prinudom,
zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi
nacionalnih, etnickih ili verskih simbola, oštecenjem tudih stvari,
skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova, ucinilac
ce se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.
(3) Ako je usljed djela iz stava 1. i 2. ovog clana došlo do
nereda, nasilja ili drugih teških posljedica za zajednicki život
naroda i ostalih koji žive u Republici Srpskoj, kaznice se
zatvorom od jedne do osam godina.
(4) Materijal i predmeti koji nose poruke iz stava 1. ovog
clana, kao i sredstva za njihovu izradu, razmnožavanje ili
rasturanje, oduzece se.
Primjer 1 klix.ba komentari
PAŽNJA PAŽNJA ! VAŽNA OBAVJEST! PEDERI, ČETNICI, (anti)FAŠISTI I OSTALA STOKO....SPREMITE SE ZA NAŠE ČEKIČE SPREMITE SE ZA NAŠE NOŽEVE SPREMITE SVOJE ŽENE NEK OBRIJU PIČKE, TE KUPUSARE NEK OTALJIGAJU DOLAZIMO MI DA IM SABLJU TURIMO KO NJIHOVIM PRABABAMA I NENAMA KAO ŠTO SU NAŠE PRADEDE RADILE. USTAJ BOSNO!
Primjer 2 Nezavisne komentari
a da mi svi iz republike genocidne,nataknemo malo sve zensko iz tvoje familije AMIRE.
Dakle kako je moguće i na koji način prijaviti i identifikovati ljude koji na forumima u BiH, kao i na portalima čine djela u suprotnosti sa ovim zakonom?
osmoalija

#2 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by osmoalija »

snaga_znanja wrote:
Primjer 1 klix.ba komentari
PAŽNJA PAŽNJA ! VAŽNA OBAVJEST! PEDERI, ČETNICI, (anti)FAŠISTI I OSTALA STOKO....SPREMITE SE ZA NAŠE ČEKIČE SPREMITE SE ZA NAŠE NOŽEVE SPREMITE SVOJE ŽENE NEK OBRIJU PIČKE, TE KUPUSARE NEK OTALJIGAJU DOLAZIMO MI DA IM SABLJU TURIMO KO NJIHOVIM PRABABAMA I NENAMA KAO ŠTO SU NAŠE PRADEDE RADILE. USTAJ BOSNO!
:run: :lol: :lol: :lol:
It_is_a_Leclerc

#3 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by It_is_a_Leclerc »

Prijaviš MUP-u. Ja sam već neke fejsbuk grupe prijavio MUP-u KS. Prijave su zaprimljene, ali ne znam dokle se došlo sa istragom.
dustaban

#4 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by dustaban »

Da znas gramatiku kao sto ne znas napisao bi kako treba
"Izazivanje narodnosne, rasnovne i vjerskavne mrznje..."
snaga_znanja

#5 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by snaga_znanja »

dustaban wrote:Da znas gramatiku kao sto ne znas napisao bi kako treba
"Izazivanje narodnosne, rasnovne i vjerskavne mrznje..."
wtf?
snaga_znanja

#6 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by snaga_znanja »

It_is_a_Leclerc wrote:Prijaviš MUP-u. Ja sam već neke fejsbuk grupe prijavio MUP-u KS. Prijave su zaprimljene, ali ne znam dokle se došlo sa istragom.
Vjerovatno nisu dosle nigdje. Jer niti zele niti hoce da se bave sa tim. Bitno je vrsiti nekakav pritisak na njih...
Danguba

#7 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Danguba »

Ovakav stepen mrznje i netolerancije prisutan je samo na Balkanu.
Krushna mrva

#8 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Krushna mrva »

Danguba wrote:Ovakav stepen mrznje i netolerancije prisutan je samo na Balkanu.
Nije tacno.
SmokingMan

#9 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by SmokingMan »

Korisna tema,samo naprijed....
Krushna mrva

#11 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Krushna mrva »

z1xter wrote:Korisna tema,samo naprijed....
Da je podrzavat SDA ili bradonje u Siriji do sad bi bilo hiljadu postova
harač

#12 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by harač »

znam da je ovo zemlja svakakve isfrustrirane teladi, ali moram priznati da je čak i mene iznenadio nivo antisemitizma u komentarima nekih članaka
fgtz45z74

#13 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by fgtz45z74 »

Pročitati http://z5t.net/Du6egy jel vam jasno u čemu je problem, vlasnik foruma, portala i slično kada odeš na who is mora biti jasno vidljiv njegovo ime i prezime adresa kao što je to ovde prikazano http://z5t.net/4uRd8W U zemljama zapadne Europe postoje regulative u kojima se navodi da su web portali slobodni, oni nisu pod regulativom države, ali jesu pod samoregulacijom. Oni obavezno moraju imati impressum, odnosno moraju imati punu identifikaciju, tko stoji iza portala, tko su urednici, tko su novinari, a u nekim slučajevima i tko su vlasnici",

BiH je zemlja bezakonja i divlji zapad
Brokeraš

#14 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Brokeraš »

Nisu to odvojeni slučajevi... nego ljudi na komentarima ispod vijesti ugl. pišu stvari koje nikad ne bi u životu napisali i izrekli sa svojim punim imenom i prezimenom. Isto je tako i ovdje na forumu.
Dakle, to je jedna veća masa ljudi ne samo dva ili tri trolla iako njima pripada 20% komentara koji krše krivični zakon dok ovi ostali nisu tako učestali već napišu dva ili tri i onda se "smire".
Općenito, može im se jer nema državne represije da im se to zabrani.

Bolje upoznam stanje ljudske svijesti kad pročitam komentare nego kad izlazim vani pa me u zadnje vrijeme sve više strah hodat po ulici kakvih sve psihopata ima
Krushna mrva

#15 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Krushna mrva »

isto je to sve , ovdje tzv. Bosnjaci , na drugim mjestima druga dva konsitutivca... sve u pet deka
славянин

#16 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by славянин »

Nema sta nema na ovom forumu, od poziva za dzihad u Siriji i pravdanja onog sto pojede covjeku srce ili sta vec , do poziva za "obracunavanjem" u BiH itd :-)
Krushna mrva

#17 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Krushna mrva »

славянин wrote:Nema sta nema na ovom forumu, od poziva za dzihad u Siriji i pravdanja onog sto pojede covjeku srce ili sta vec , do poziva za "obracunavanjem" u BiH itd :-)
Ja se sjecam onog sto je ustvrdio da je licno ucio vlahe da lete na Alipasinu
Herr Flick

#18 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Herr Flick »

It_is_a_Leclerc wrote:Prijaviš MUP-u. Ja sam već neke fejsbuk grupe prijavio MUP-u KS. Prijave su zaprimljene, ali ne znam dokle se došlo sa istragom.
Mislis da MUP nema pametnijeg posla nego se bavit fb grupama??? :lol: :lol: Istrage vjrovatno nikad nisu ni zapocete
славянин

#19 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by славянин »

Herr Flick wrote:
Mislis da MUP nema pametnijeg posla nego se bavit fb grupama??? :lol: :lol: Istrage vjrovatno nikad nisu ni zapocete
Pa da kod nas mup nema pametnijeg posla.Pa kad im neko golfa parkira i digne u zrak MUP se traze krivca sto nisu citali po internetu i gledali kakve je slike postavljao i sta je pisao.
Basvod

#20 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Basvod »

Bolje da se frustracije istresaju preko interneta nego u stvarnom zivotu.
Ne da ne treba zabraniti nego treba preporuciti ljudima da na taj nacin izbacuju bijes. Cutnja i potiskivanje je najgore zlo i kad tad eksplodira a posljedice smo vidili pocetkom 90ih.
славянин

#21 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by славянин »

Basvod wrote:Bolje da se frustracije istresaju preko interneta nego u stvarnom zivotu.
Ne da ne treba zabraniti nego treba preporuciti ljudima da na taj nacin izbacuju bijes. Cutnja i potiskivanje je najgore zlo i kad tad eksplodira a posljedice smo vidili pocetkom 90ih.
Mi cemo kasniti sa tim stvarima uobicjeno pa cemo skontati za 20 godina da barem pola tih radikalnih manijaka nebitno sa koje strane (tipa onih sto pobise studente u Americi) stavlja slike sa oruzijem ili propagandni materijal na internet i da bi se isti mogli sprjeciti prevencijom da urade neku glupost.
Danguba

#22 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by Danguba »

Radionica održana u Bihaću

Jeziku mržnje nema mjesta u medijima
Bosna i Hercegovina ne tretira slučajeve govora mržnje kao društveno opasne slučajeve, što se vidi i kroz neprilagođeni zakonski okvir.

Radionica održana u Bihaću
Radionica o temi "Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu - procesuiranje slučajeva jezika mržnje" održana je i u Bihaću.

Inače, cilj radionica je unapređenje znanja i vještina medijskih radnika i organa iz istražno - pravosudnog sistema za prepoznavanje i suzbijanje govora mržnje kroz implementaciju postojećeg pravnog i profesionalnog okvira, kao i implementaciju standarda Europske unije u bh. pravnoj praksi.

Bosna i Hercegovina na žalost još uvijek ne tretira slučajeve govora mržnje kao društveno opasne slučajeve, što se vidi i kroz neprilagođeni zakonski okvir. Veliki problem je i to što tužilaštva u BiH nemaju dovoljno snage, volje ni hrabrosti da se suoče sa problemom govora mržnje i da adekvatno procesuiraju slučajeve kazano je između ostalog tokom upriličene radionice. Na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu imamo dosta slučajeva iz Bosne i Hercegovine, ali ni jedan slučaj se ne odnosi na jezik mržnje“, kazala je između ostalog Onur Andreoti, ekspertica Vijeća Evrope iz Strasbourga.

Govor mržnje je postao prihvatljiv, postao je svakodnevnica, kazao je Adis Šušnjar, iz Udruženja „Bh novinari“.

Odgovornost je na novinarima i urednicima, stava je Enesa Hrustanović novinarka. Oni moraju prosuditi da li je neka informacija „informacija“ ili je govor mržnje.

Grupa monitora iz BiH analizirala je ukupno 30 medija, elektronskih, printanih i online, a analizirani materijal je uključivao 46.811 medijskih sadržaja, među kojima i tekstove na portalima i u novinama, kao i TV emisije. Izvještaj je pokazao da je govor mržnje u medijima još uvijek prisutan i da je izražen uglavnom kroz medijske istupe političara, kroz komentare na portalima i na internetskim forumima, ali ga ponekad generiraju i podržavaju i sami mediji.
snaga_znanja

#23 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by snaga_znanja »

Mislim da je vrijeme da se ovakvim stvarima stane u kraj jer raznih gadosti ljudi napisu i nikome nista. Jasno je zasto to pisu ovdje jer znaju da takav govor nece naici na javno odobravanje bilo gdje. Takvi komentari jednostavno imaju za cilj kontinuirano udaljavanje ljudi u ovoj drzavi jednih od drugih i izazivanje mrznje.

Ljudi ne shvataju da ovakvim ponasanjem mogu neku labilnu osobu izazvati da uradi neku glupost od koje ce nas sve zajedno glava zaboliti. I zato mislim da je krajnje vrijeme da neko odlezi za ovakav nacin komuniciranja i izrazavanja jer ovo nema veze sa slobodom izrazavanja jer niti u jednoj drzavi nije dozvoljeno vrijedjanje!

Isto tako mislim da je vrijeme da i vlasnici portala i foruma postanu prekrsajno, a ako treba i krivicno odgovorni zbog omogucavanja takvog nacina komunikacije jer ocigledno njima i koristi virtualna svadja njihovih citatelja jer tako nabijaju broj klikova.
snaga_znanja

#24 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by snaga_znanja »

Ako ovo nije za 1 do 5 godina zatvora ja ne znam sta je onda...
AJDE SRBI KO SMIJE DA SE NAĐEMO DA GA UBIJEMO DA POGINE JEBEM VAM DJECU MA MAJMUN NA VIJAGRI JEBO VAM MALE SRPČIČE ETO DA ZNATE HAHAHAHA JEBO VAS MAJMUN DA VAS JEBO POGANIM KURCEM ZA TOGA I JESTE. AJD MOŽEL SE NEKO JAVIT DA GA RASPORIM? JAVI SE U INBOX IL DAJ BROJ DA TI OTVORIM STOMAKLIJU JEBEM TI FAMALIJU. JA SAM LUDI BOŠNJAK I NA UTAKMICI KARAM TI MAJKU SA TRIBINE OOJ SRBINE! A ONDA UBITI SVE PEDERE PSIHOPATE PRLJAVE KEROVE LEZBAČE I KRETENČINE KOJI NAM NATURAJU DA TO PRIHVATIMO POŠTO - POTO. MA KURAC !¨UBIĆEMO VAS TOLJAGAMA MAJKU VAM JEBEMO ONU NASTRANO-POGANU PA VI PRENOSITE SIDE I KARATE SE PREKO GOVANA U HEMOROIDE. JEBEM VAM MAJKU I SVE OVE STO VAS PODRŽAVAJU. GOVNARI JEDNI I NAJGORI SVJET. JEBEM LI VAM PLEME!
It_is_a_Leclerc

#25 Re: Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje...

Post by It_is_a_Leclerc »

Herr Flick wrote:
Svaki MUP ima nešto što se zove Odjel za informatički i visokotehnološki kriminal koja se bavi time. Baš ću od ponedjeljka da malo provjerim gdje je to zapelo...

U ovoj državi postoje zakoni i ti zakoni imaju da se poštuju.
Post Reply