Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
nadžak

#1 Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by nadžak »

Pozdrav.

Vidio sam ovo na Fejsu.

Bez ulaska u historijsku raspravu o istini o događajima iz perioda 91-95, molim vas za pravno mišljenje
da li uistinu ove radnje, koje se ovom osumnjičenom stavljaju na teret, predstavljaju krivično djelo iz člana 145a, KZBiH?

Član se odnosi na: "...Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti među konstitutivnim narodima koji žive i borave u BiH."

https://scontent.fsjj1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=691AC719
Sanjarko

#2 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by Sanjarko »

Zavisi ko ti sudi, znaš ono kadija te tuži, kadija ti sudi. Teško ćeš ili vas više protiv "RS"-a bilo šta, nažalost.
zigson

#3 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by zigson »

Mirnes Ajanovic cini mi se da se bavi ovakvim slucajevima, probaj mu se obratiti
Sanjarko

#4 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by Sanjarko »

zigson wrote: 12/11/2025 23:46 Mirnes Ajanovic cini mi se da se bavi ovakvim slucajevima, probaj mu se obratiti
Htio ga predložiti, ali jbga nisam. Mislim da ima on previše možda posla oko ovakvih stvari.
nadžak

#5 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by nadžak »

Sanjarko wrote: 12/11/2025 23:44 Zavisi ko ti sudi, znaš ono kadija te tuži, kadija ti sudi. Teško ćeš ili vas više protiv "RS"-a bilo šta, nažalost.
Ovo su odredbe člana iz KZBih a ne KZRS tako da mi malo začudo sve ovo. :?
Sanjarko

#6 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by Sanjarko »

nadžak wrote: 12/11/2025 23:55
Sanjarko wrote: 12/11/2025 23:44 Zavisi ko ti sudi, znaš ono kadija te tuži, kadija ti sudi. Teško ćeš ili vas više protiv "RS"-a bilo šta, nažalost.
Ovo su odredbe člana iz KZBih a ne KZRS tako da mi malo začudo sve ovo. :?
Pa Švedski stol, uzimaju KZ BiH, a ne KZ "RS"-a jer smo državljani BiH-a i ostalo po potrebi, a odbacuju šta im neodgovara, ne znam nisam pravnik, ali tako mi djeluje.
HelaS

#7 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by HelaS »

nadžak wrote: 12/11/2025 23:38 Pozdrav.

Vidio sam ovo na Fejsu.

Bez ulaska u historijsku raspravu o istini o događajima iz perioda 91-95, molim vas za pravno mišljenje
da li uistinu ove radnje, koje se ovom osumnjičenom stavljaju na teret, predstavljaju krivično djelo iz člana 145a, KZBiH?

Član se odnosi na: "...Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti među konstitutivnim narodima koji žive i borave u BiH."

Naravno da jeste, i to teško krivično djelo, ako mu bude dokazano da je počinio. Ovo pisanje na društvenoj mreži sasvim je dovoljno za karakter mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a ovdje je još i poziv drugima plus konotacija vojnih uniformi itd. Bez godine Zenice ne bi trebalo da prođe
Ovo su odredbe člana iz KZBih a ne KZRS tako da mi malo začudo sve ovo.
Kod ovakvih djela zakoni su skoro identični, a SIPA je otvorila predmet pa je BiH.
Sanjarko

#8 Re: Izazivanje nacionalne mržnje...iz člana 145a KZBiH

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 13/11/2025 00:08
nadžak wrote: 12/11/2025 23:38 Pozdrav.

Vidio sam ovo na Fejsu.

Naravno da jeste, i to teško krivično djelo, ako mu bude dokazano da je počinio. Ovo pisanje na društvenoj mreži sasvim je dovoljno za karakter mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a ovdje je još i poziv drugima plus konotacija vojnih uniformi itd. Bez godine Zenice ne bi trebalo da prođe
Ovo su odredbe člana iz KZBih a ne KZRS tako da mi malo začudo sve ovo.
Kod ovakvih djela zakoni su skoro identični, a SIPA je otvorila predmet pa je BiH.
Odnosilo je se na paradu paramilicije i policije i ostalih hajmo reći vojnih formacija "RS"-a, šta je i urađeno 9/Januara ove i svih drugih godina. Kažem ja kadija te tuži, kadija ti sudi.

PS. Šta i da odleži, a ide postupak ovdje i pred internacionalnim i međunarodnim sudovima.
Post Reply