Izaci sam na pice?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

sheikh

#51 Re: Izaci sam na pice?

Post by sheikh »

XL4 wrote:Ja to vec godinama praktikujem, bar od kada sam otisao iz Sarajeva. Kao prvo, ja izlazim na pice svaki dan ili skoro svaki. Dakako, imam povremeno periode kada po par sedmica ne izadjem osim ako me neko posebno drag i interesantan ne pozove.
Zasto sam!? Mnogo je razloga, od recimo gnjavaze tipa, "ja nebih tamo, ja bih da idemo ovamo", ili "hajmo sada negdje drugo", a ja volim zavrsiti gdje zapocenem, izuzev rijetkih izuzetaka. Kada govorim o Sarajevu, tamo sam rijetko i gubim kontakte, posebno sto su moji poznanici danas vecinom u braku i roditelji sto umanjuje njihovu flexibilnost po ovom pitanju.
Mnogo puta sam se nasao potpuno sam u gradu u kojem ne poznajem nikoga i misljenja sam da je bolje sjediti sam u kafani nego u stanu ili hotelskoj sobi jer u prvom slucaju imas sansu da nekoga upoznas i porazgovaras, itd.

Navikao sam na taj pristup i mislim da je za mene mnogo bolji jer kao osoba koja konstantno ide na ista mjesta, upozna ljude koji imaju istu naviku i nakon par izlazaka se obicno ljudi pocnu pozdravljati, zatim razmjene po koju rijec itd. Mnogo puta sam dosao do posla na ovakav nacin. Zato uvijek kazem da mi je najvaznije da imam za pivo!
Imam mnogo interesantnih poznanstava koje sam stekao na ovaj nacin.

Jednako se dobro osjecam kada sam sam ili u drustvu, a sta neko drugi misli o tome sto ja sam pijem pivu me se apsolutno ne tice.

To je ono sto me interesuje :) U potpunosti se slazem s tobom i potpisujem :thumbup: :thumbup: :thumbup:
sheikh

#52 Re: Izaci sam na pice?

Post by sheikh »

cigara wrote:Pravi je ceif otici u neku kafanu gdje cesto ides, ono poznat ambijent i drugi ljudi
kafa, cigara, novine, kasnije uvijek dodje neko poznat :-D

Nista ljepse :)
JThomas

#53 Re: Izaci sam na pice?

Post by JThomas »

sjesti pojesti nešto sam, popiti kafu i ukrasti 15-20 minuta radnog vremena kad te negdje daleko pošalju :D , uzeti ponudu, naručiti kafu i odigrati kladionicu...sve normala.

a nekoliko puta sam i naveče izlazio sam, doduše, nikad u sarajevu, već sve kad bi sa starcima išao negdje gdje ne znam nikoga. al' ja brzo upoznam ljude :D
pustopoljina

#54 Re: Izaci sam na pice?

Post by pustopoljina »

navecer ne...mozda u kino...u kafani bih pala u depresiju.
preko dana...pa tako zivim...
jest da mi se brzo neko prislepa i isprica svoju tuznu zivotnu pricu. nekad slozim facu ili zaburim nos u novine.
Loulou

#55 Re: Izaci sam na pice?

Post by Loulou »

Ma.Le.Na wrote:volim se povremeno osamit
dusa mi je na dorucku pobjec od svih s posla...malo udahnut i odahnut...sama..

nisam za izlaske navece ..sama sa sobom :D
I sama sam tak'a :D

Kao što je većina napisala - neke dnevne varijante, kad imam nekog posla, pa u pauzi između dvije ili više obaveza -kafa uz novine, raznorazne papire :D , knjigu...
Večernji izlasci sama sa sobom - jok ja. Što kaže pustopoljina - pala bih u depresiju :lol:
Ma.Le.Na

#56 Re: Izaci sam na pice?

Post by Ma.Le.Na »

pustopoljina wrote:navecer ne...mozda u kino...u kafani bih pala u depresiju.
preko dana...pa tako zivim...
jest da mi se brzo neko prislepa i isprica svoju tuznu zivotnu pricu. nekad slozim facu ili zaburim nos u novine.
:D
i meni se desava da mi neko pridje i otpocne tuznu pricu o tragicnoj sudbini
i uvijek me zanimalo...sta to ljude ponuka da otpocnu sa potpunim strancem o intimnim stvarima...i sta ih to privuce da prilaze uvijek istim osobama..?
dr.Gonzo

#57 Re: Izaci sam na pice?

Post by dr.Gonzo »

i uvijek me zanimalo...sta to ljude ponuka da otpocnu sa potpunim strancem o intimnim stvarima...i sta ih to privuce da prilaze uvijek istim osobama..?
Meni takve stvari najcesce ne smetaju (mada sam to ne radim). O nekim stvarima je lakse pricati sa potpunim strancima, nego sa poznanicima. Ljudi su usamljeni, i to je puno veci problem danasnjih drustava od hiperkomunikativnosti pojedinaca u kafanama. A ako ti neko smeta, ili te pricom smara, to se moze diskretno staviti do znanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#58 Re: Izaci sam na pice?

Post by Truba »

naravno da je lakše sa nepoznatima pričati o problemima
ponekad to dobro dođe
znamo da je teško slušati druge ljude kako kukaju

međutim fino komunicirati sa nepoznatim ljudima može imati svoje prednosti
pustopoljina

#59 Re: Izaci sam na pice?

Post by pustopoljina »

dr.Gonzo wrote:
Meni takve stvari najcesce ne smetaju (mada sam to ne radim). O nekim stvarima je lakse pricati sa potpunim strancima, nego sa poznanicima. Ljudi su usamljeni, i to je puno veci problem danasnjih drustava od hiperkomunikativnosti pojedinaca u kafanama. A ako ti neko smeta, ili te pricom smara, to se moze diskretno staviti do znanja.
eto, bolji odgovor ni sama ne bih napisala.
meni to uglavnom ne smeta, posto sam i sama poprilican usamljenik...sto nekad bas volim, a nekad bas i ne...ali ljudi koji te ne znaju, nemaju svoje tumacenje tvojih dogadjaja, ono sto kazes-tako je. a ljudima nekad jednostavno treba samo da se "potuze" nekome i odmah im lakse
usamljenost je onaj drugi ekstrem iste sipke...prije smo svi sve znali, krvav carsaf se iznosio da cijelo selo vidi, vijece staraca odlucivalo o svemu i svacemu, nisi mogao zraka udahnuti a da te neko ne pita sto si tuzan...a sada srusis se na trotoaru, a ljudi te preskacu dok idu svojim putem, potpuno nesvjesni i tebe i ulice...
ima to u nekom filmu, ne sjecam se...ali u tim urbanim sredinama mozes danima ne progovoriti sa covjekom i osjecati se sam samcat a biti okruzen rijekom ljudi...klub boraca...pa na taj fazon...
Vitezanin

#60 Re: Izaci sam na pice?

Post by Vitezanin »

Inače sam uvijek kuburio s manjkom ljudi oko sebe s kojima sam pronalazio zajednički jezik. Jednom sam izašao sam , subota navečer. Pobjegao sam glavom bez obzira. :D Hm ipak ne.
Ali dobro, to je bilo prije par godina, pucale me adoloscentne godine. :D MIslim, i sad sam izuzetno mlad :D , a sad gledajući to iz ove perspektive shvaćam koliko sam se puta bezveze pokušao prilagođavati sredini koja mi nikako nije odgovarala.
I dalje tražim isključivo kvalitetu kad su u pitanju ljudski odnosi. NIšta više.
A inače, sjesti u kafić po danu , popiti kavicu itd- to mi nije frka mada nisam baš bio često u situacijama da to radim. To mi je sasvim normala.
A kod nas ti je tako da se sve radi "zajedno", sve nekakva masovnost, cilj je samo da te svi vide. Meni je to bezveze. Thanks God pa sam shvatio besmisao toga. Jbga, ne mogu ti svi biti prijatelji.
Ma.Le.Na

#61 Re: Izaci sam na pice?

Post by Ma.Le.Na »

Vitezanin wrote: Jbga, ne mogu ti svi biti prijatelji.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
maxell_sarajevo

#62 Re: Izaci sam na pice?

Post by maxell_sarajevo »

Odem svaki dan u jedan mahalski kafic, znam se sa gazdom i konobarima sve raja iz mahale, sjednem, uzmem ponudu iz kladionice, novine, kahva, pa se sretne neko poznat prohaberi se koja i lijepo pravo bude.Navecer nisam nikad sam izasao jer svaku vecer sa drustvom idem na pivo :D

Odoh sad novine, kladionicu i pravac kafic :D
ultima_palabra

#63 Re: Izaci sam na pice?

Post by ultima_palabra »

maxell_sarajevo wrote:Odem svaki dan u jedan mahalski kafic, znam se sa gazdom i konobarima sve raja iz mahale, sjednem, uzmem ponudu iz kladionice, novine, kahva, pa se sretne neko poznat prohaberi se koja i lijepo pravo bude.Navecer nisam nikad sam izasao jer svaku vecer sa drustvom idem na pivo :D

Odoh sad novine, kladionicu i pravac kafic :D
Ma ja ba, posao je precijenjen :D
Lunizz

#64 Re: Izaci sam na pice?

Post by Lunizz »

Ja imam svoj ritual sto se toga tice.Nedjelja je dan za mene :) Tacno u 12h sjednem u bastu,kafa i cedevita me cekaju na stolu.To je vec godinama tako,na pocetku me raja nako cudno gledala ali sada su ser svi navikli i znaju da je nedjeljna kafa rezervisana za mene samog bez drustva.Uz novine i cokoladu je sve super
General_Jackson

#65 Re: Izaci sam na pice?

Post by General_Jackson »

pustopoljina wrote: eto, bolji odgovor ni sama ne bih napisala.
meni to uglavnom ne smeta, posto sam i sama poprilican usamljenik...sto nekad bas volim, a nekad bas i ne...ali ljudi koji te ne znaju, nemaju svoje tumacenje tvojih dogadjaja, ono sto kazes-tako je. a ljudima nekad jednostavno treba samo da se "potuze" nekome i odmah im lakse
usamljenost je onaj drugi ekstrem iste sipke...prije smo svi sve znali, krvav carsaf se iznosio da cijelo selo vidi, vijece staraca odlucivalo o svemu i svacemu, nisi mogao zraka udahnuti a da te neko ne pita sto si tuzan...a sada srusis se na trotoaru, a ljudi te preskacu dok idu svojim putem, potpuno nesvjesni i tebe i ulice...
ima to u nekom filmu, ne sjecam se...ali u tim urbanim sredinama mozes danima ne progovoriti sa covjekom i osjecati se sam samcat a biti okruzen rijekom ljudi...klub boraca...pa na taj fazon...
Otprilike tako sada se srušiš na ulici i niko te neće ni pogledati. Odbacili smo jedan društveni sistem i sada imamo drugi u kojem se više niko ni sa kim ne druži, ljudi počinju zazirati jedni od drugih i sve je više onih koji sami sjede u kafanama i piju kafu sami sa sobom. Desilo se ono čime su nama starijim generacijama marksisti ispirali mozak na časovima tog beskrajno dosadnog predmeta marksizma "otuđenje čovjeka" i nažalost imali pravo. Ja isto više ne izlazim, jer sam svu raju ispratio ili na onaj svijet ili u iseljeništvo, kafu popijem na poslu sa kolegama ili kod kuće sam sa sobom, jer kafa nije bit izlaska, bar tako nije bilo nekada, izlazio si zbog susreta sa ljudima, a kafa ako mi se pije popit ću je kod kuće. Samoća to je za zapadnjake već nešto normalno, mi tek treba da se naviknemo na to.
Better Man

#66 Re: Izaci sam na pice?

Post by Better Man »

U danasnjem svijetu je sasvim normalno izaci sam na pice, jer nekad zbog prirode posla ste prisiljeni da izadjete sami na pice. Ne treba sad praviti od toga dramu.
sa obzirom na...

#67 Re: Izaci sam na pice?

Post by sa obzirom na... »

Sticajem okolnosti pretprosle godine otisao sam sam na more...

bilo je super dva dana, nikom ne moram da se prilagodjavam, radim sta hocu, izlazim, cugam pivu i bacam poglede...

Treci dan skontam da su svi u nekom drustvu, sam nikom ne moges prici da ne izgledas ko manijak, da se nazor prikljucim nekog drustvu kao priljepak necu,ostatak ljetovanja bezveze.
uglavnom skontao da izlazenje sam nekad prija,meni posebno u novoj sredini da neometano skupljam utiske, ali ako je to jedini oblik izlazaka kojeg praktikujes, pasces u depresiju, osim ako si slobodnija cura, one nemaju problem sa pronalazenjem drustva
Azamo

#68 Re: Izaci sam na pice?

Post by Azamo »

Ja silom prilika često pijem kafu sam,jer sam vozač i većinom se vozim sam na duge relacije i redovan sam gost po pumpnim kafanama i mogu vam reći da nije ni malo zanimljivo... :-)
detroit-mercy

#69 Re: Izaci sam na pice?

Post by detroit-mercy »

dupli
Last edited by detroit-mercy on 22/10/2010 21:57, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#70 Re: Izaci sam na pice?

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote:
plejka2 wrote:
Michun wrote: Imaju komplekse ali su veoma usamljeni...nije americko drustvo bez predrasuda kao sto mi mislimo.
Daleko od toga ali hocu reci da se nigdje vise ljudi ne bave tudjim zivotima kao ovde.Ja nisam imao priliku da odem u Ameriku ali sam cuo da je mentalitet ljudi tamo i vamo nebo i zemlja.Sve sto vamo omladina smatra ofirnim tamo je to normala i niko te ne gleda sta radis kad si sam. :razz:
Prvo moras skontati da je Amerika ogromna zemlja sa gradovima koji imaju stanovnistva vise nego BiH cijela. Sarajevo je malo i u principu ljudi su dosta lokalno vezani, izlaze u isti kafic godinama. Prko bare mozes svaki dan da izlazis u drugi bar i da ti onaj sa pocetka dodje na red ponovo za par godina. Drugo, dosta ljudi putuje poslovno i navece naravno da ce izaci vani u bar umjesto da sjede u hotelskoj sobi.
Isto tako, izlazak sam u Americi znaci da si u lovu, tada obicno napadas ili bivas napadnut. Izlazak sa rajom je kao i ovdje, da se napijes i provedes. Znaci ako si sam za sankom, moze ti se desiti da ti pridruzi neka koka na casicu razgovora a onda je sve moguce. Isti slucaj je i sa zenskim :D
I da ljude puno manje interesuje sta ko radi jer u principu od toga nemaju nista :mrgreen: , dok kod nas je situacija sasvim obrnuta.
sa obzirom na...

#71 Re: Izaci sam na pice?

Post by sa obzirom na... »

Ja silom prilika često pijem kafu sam,jer sam vozač i većinom se vozim sam na duge relacije i redovan sam gost po pumpnim kafanama i mogu vam reći da nije ni malo zanimljivo... :-)
Dobro ti si drugacijii slucaj, ti si zeljan drustva i priče nakon sati samotnje vožnje.

Mislim das se svi slazemo da je covjek drustveno bice. Medjutim razlikujemo se u tome do kojeg nivoa nam je to potrebno, kolika kolicina socijalne interakcije.
Imas dosta curica koje kada majka posalje u prodavnicu preko puta po hljeb zovu drugarice da idu s njima jer im je mrsko samim ici :?

Ja sam cesto imao svadje sa svojim ocem jer mi je bio cejf da sam jedem, zatvorim se u svoju sobu, neka nirvana i osjecaj blazenosti dok stavljam zalogaj u usta ne mareci kako jedem, dole bi cuo kako on galami kako su poluditi sam, da tako ljudi ne rade, sto bjezim od njih, a meni stvarno nije jasno u cemu je problem?
Post Reply