Harrys wrote:
Treba napomenuti vaznu stvar.Izbor je napravljen glasanjem gledalaca CNN,

Da, ovdje ime istine. Imam jako mnogo primjedbi na izvor, kao i na listu ponudjenih kandidata. Evo redom:
1. Stonehenge i Statute sa Uskrsnjih Otoka, bi stavio u neku posebnu listu. Prvo zbog starosti, onda zbog raznovrsnih misterija, i nerijesenih zagonetki koje su vezane i za jedan i za drugi kompleks. Takodjer, obe gradjevine po svojoj starosti se ne mogu nikako stavljati u isti red sa drugim gradjevinama koje su nastale nakon antike.
2. Akropolj u Atini, Koloseum u Rimu i Petra u Jordanu, nisam stavio u svoju listu, ne zato sto ne smatram da to nisu cuda, vec zato sto su ove gradjevine iz antickog svijeta, i tom svijetu i pripadaju. Ako nisu tada smatrana za svjetska cuda, u rangu sa ostalih 7, onda je apsurdno danas njih ubacivati u istu listu.
3. Alhambra u Spaniji, Timbuktu u Maliju su zaista impresivni kompleksi gradjevina, ali daleko od svjetskih cuda. Posto dvorski kompleksi kao Alhambra su nalaze svuda po islamskom svijetu, kao i pustinjski gradovi tipa Timbuktu kakvih ima po cijelom Sjevernoj Africi. Pri tome mislim na stare gradove Gadames u Libiji i Ait Benhadou u Maroku, obadva mnogo impresivnija od Timbuktu.
4. Kremlj u Moskvi je zaista impresivan, ali takodjer su impresivni i centri drugih evropskih metropola, znaci nije posteno prema njima. Takodjer Neuschweinstein Dvorac je prelijep, ali opet toliko je mnogo slicnih i impresivnijih kompleksa po cijelove svijetu. Treba samo od Kine i Indije poci, i sve ce biti jasno.
5. Iako duboko postujem arhitekte koji su dizajnirali sljedece gradjevine: Ajfelov toranj, Kip slobode i Operu u Sidneju, ove gradjevine su daleko od toga da budu klasificirane kao svjetska cuda, jos manje da udju u finalni izbor. Mislim da najmanje ima na desetine drugih remek djela koji su zasluzili taj izbor.
6. Statua Isusa Iskupitelja, po svim krijerijima apsolutno nikako ne zasluzuje da udje u uzi izbor. Ovo je ubjedljivo najveca blamaza organizatora ovoga takmicenja. Pored toliko Budinih statua iz Azije, onda pored silnih tibetanskih samostana, pa jos i desetine impresivnijih i vecih statuta sirom bivseg SSSR-a, neko je ovo ubacio u izbor, i sto je najgore ova gradjevina je prosla u prvih 7. Upravo zbog ovoga se drzim UNESCO-ve liste.