Izabrani komentari sa Klix portala

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
Ali Kemal
Posts: 2060
Joined: 04/01/2012 18:49

Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Ali Kemal » 15/06/2015 16:00

Odlican komentar o mitologiji i konstantnom odrzavanju kolektivne ratne traume vec 20 godina.

Tog petog aprila 1992. sam imao devet (i pol) godina. Baka Ankica, još je živa, pokrenuta „situacijom" u zemlji, i osjetnom napetošću u gradu Sarajevu, povela me na „mirne demonstracije Sarajlija protiv rata".

Sunčan dan. Kolona od nekoliko tisuća prosvjednika se kretala glavnom gradskom prometnicom. Činilo mi se tada, a i sada, da su se građani okupili spontano, i da nisu bili sasvim sigurni što žele postići. Tenzija, koje se i danas jako dobro sjećam dok sam hodao od Otoke do zgrade Parlamenta, bila je posljedica sve izvjesnijeg rata.

Ona strana

Negdje na Dolac Malti čuli su se prvi povici da se prijeđe most i krene „na onu stranu". To mi je bilo čudno, jer sam još prije neki dan bio na „toj strani" i ništa neobično nije bilo. Ipak, da je došlo do značajne promjene u tih nekoliko dana postalo je jasno kod zgrade Socijalnog. Kasnije sam vidio na televiziji da se na „onu stranu nije moglo". Bio milicioner s kalašnjikovom.
Kako bilo, povorka „mira" napredovala je prema zgradi Parlamenta sa nejasnim zahtjevima. Bilo je tu svega. Mnogo se spominjao Tito. „Tito ovo ne bi dozvolio, Tito bi to drugačije, Tito Tito bla bla bla"... Već i kao djetetu priča mi je bila glupa. Da sam znao da ću je slušati i dan-danas vjerojatno bih pobjegao na „onu stranu"… Doduše, i tamo bih je slušao.

Nekako smo stigli do zgrade Parlamenta. S obzirom da je baka više puta rekla da smo se „zaputili pred zgradu Parlamenta", i kako se samo o tom pričalo u povorci, očekivao sam pred Parlamentom nešto veliko. Kad tamo ništa. Mislio sam da smo na snimanju Nadrealista, i da će nam se s prozora obratiti Nele. Ali na prozoru nigdje nikoga. U masi se ponovo čulo sporadično, i sve glasnije, ohrabrivanje „hajmo prijeći tamo, je..at im majku".

To je trajalo možda pola sata, dok se masa u jednom trenutku zaista nije zaputila prema Vrbanja mostu i Kovačićima. Ja sam s bakom krenuo tamo, ali u jednom trenutku dok sam bio na mjestu gdje se zgrada Parlamenta dodiruje s cestom, začula se pucnjava. Čuo se kalašnjikov i meci koji zvekeću po asfaltu. Raja se povaljala po podu, masa se razbježala. Baka me ubacila u kontejner sa smećem. Nakon što se konfuzija malo smirila, izvadila me iz smeća, prošunjala do Filozofskog fakulteta i onda nazad na Otoku.

To je otprilike ono čega se sjećam. Sva ostala sjećanja su kasnije kontaminirana brojnim TV prilozima i naknadnim rekonstrukcijama. Ono što nije kontaminirano jeste osjećaj napetosti, jeze u samu zoru rata u Sarajevu.

Tako je nekako i počeo rat. Već prvih dana postalo je jasno što znači „ona strana". „Ova" strana je skoro od prvog dana zasuta granatama, a među zgradama su odjekivali sporadični rafali Teritorijalne odbrane. Bio sam u „opkoljenom Sarajevu" dva mjeseca rata. Dovoljno da osjetim što je to rat u Sarajevu, i kakav je to osjećao opkoljenosti.

Da si u Sarajevu proveo rat...

Nisam do sad pisao o svojim ratnim iskustvima. Ne smatram da su posebna, niti vrijedna pisanja. Pogotovo ne smatram da njima treba opterećivati sadašnjost. I mislim da je to ispravan stav. Isto mislim i nakon što sam napisao ovo iznad.
Ali ne misle svi tako. Naprotiv. Čini se da oni koji su ostali cijelo vrijeme u Sarajevu smatraju da cijeli svijet mora znati što su oni proživjeli. I ne samo znati, nego znati sve detalje, i ponavljati ih do kraja života i „širiti istinu" gdje god ikad krenu. Dapače, „istina o Sarajevu" mora biti zauvijek aktualna, mora se zauvijek obilježavati svaki dan opsade, mora se umnožavati, rekonstruirati, medijski reproducirati, filmski bilježiti i turistički promovirati. I tako dok svijet ne „shvati što se zaista događalo u Sarajevu". Kao da je nekog u svijetu briga…

Sjećanje na opsadu Sarajeva u posljednjih 20 godina su se umnožile do granice potpunog zagušenja komunikacijskih kanala. I danas određuju karakter većine tema o gradu i državi. Kroz cijelu godinu se nešto obilježava, na televiziji se emitiraju potresne i traumatične snimke iz rata.

Na portalima se smjenjuju teme o broju žrtava, danima opsade, tunelu spasa, muzejima opsade, priče o poginulim šehidima (to su oni urbani građani bez obzira na vjeru i naciju koji su branili grad) i preživjelim ratnicima koji su goloruki rastjerali šešeljovce, arkanovce, niške specijalce, 10.000 četnika i Četvrtu vojnu silu na svijetu. I pri tom se dobro zabavljali pričajući viceve i slušajući rock&roll.

Onima koji danas žele bilo kakvu društveno-političku funkciju u Sarajevu gleda se gdje su bili u ratu, a za bilo kakav kritički spomen promocije rata u Sarajevu, traži se debela kvalifikacija. Poput ove koju sam dao na početku teksta. Koja će naravno biti odbačena kao neadekvatna, jer „da si proveo cijeli rat u opsadi onda bi znao Istinu".

Ne, nisam proveo cijeli rat u opkoljenom Sarajevu, nego u opkoljenom Kiseljaku. Naravno, samo Sarajevo ima monopol nad opkoljenošću, i nitko više nije bio opkoljen, niti je bio u opasnosti. No, to nije tema.

Tema je mitologizacija ratnog Sarajeva i kontinuirano aktualiziranje ratnih trauma.

Ratna trauma je strašna. Proveo sam dva mjeseca u opkoljenom Sarajevu. I danas mi odjekuju detonacije, i danas čujem rafale. Bistro se sjećam prijateljice Nataše, djevojčice sa desetog kata kojoj je granata odbila nogu. Nose Natašu i za njom nogu.

Sjećam se gospođe koja je bila s nama u podrumu, pa otišla u stan da „prostre veš". Sljedeće minute je pometena tenkovskom granatom. Sjećam se i opsesivnog skupljanja gelera i podrumskih priča „gdje je zaustavljen prodor".

Vidio sam i mrtve i ranjene. I mogu samo zamisliti kakva je trauma provesti cijeli rat u ratnoj zoni. Ali ništa, pa ni to, ne daje za pravo držati traumu aktualnom 20 godina! Trauma nikad ne završava, a ljudi imaju pravo zaboraviti. I danas je u medijima prisutna skoro svakodnevno.

Ako koji dan padne u zaborav, tu je uvijek barem neka izložba ratnih fotografija, tu je ekskluzivna izjava „dječaka iz ratnog spota" ili „ponosne žene sa ratne fotografije". Zlu ne trebalo, nađe se i neki britanski novinar ili francuski filozof koji traži da se „nikad ne zaboravi opkoljeno Sarajevo". Dođe mi nekad da sprejem napišem na fasadi: „Ne oprostiti ali zaboraviti!"

Priča i pričanje o opkoljenom Sarajevu na dramatici dobiva u kombinaciji s mitom o Jugoslavenskoj idili koja je u svom najboljem izdanju egzistirala upravo u Sarajevu:

„U sretnom i bogatom jugoslavenskom društvu, Sarajevo je bilo najsretniji grad, najbogatije kulturne scene. Sarajevo je imalo najbolju školu rocka i humora. Grad je imao olimpijske igre koje su ga učinile svjetskom prijestolnicom sporta. Nisu postojale nikakve razlike među ljudima, svi su bili sretni i zadovoljni a Tito, najveći sin, najviše je volio upravo Sarajevo od svih gradova."

Na ovaj način se ratna trauma dobiva sočan kontrast. Najstrašniji rat nakon najvećeg blagostanja. Kakva braća Grimm, kakav Disney, kakvi bakarači…

Ova jednostavna mitologija na dnevnoj bazi se ponavlja više od dvadeset godina. Uspješnost je razarajuća: Građani BiH, posebno Sarajeva, ogorčeni su sadašnjošću. Sve vide crno i besperspektivno. Od sadašnjosti im je crnja samo budućnost. Kao da ružnoj curi svaki dan govorite kako joj je majka bila lijepa.

Mediji su tu da traumu održavaju aktualnom, i odrede krivce za sumornu sadašnjost: Zločinački srpski i kriminalni hrvatski nacionalisti. Za potrebe lažne multietničnosti, spomenu se Vahabije i Fatmir Alispahić.

Rat kao (svako)dnevni događaj

I danas se sjećam mrtvih i ranjenih iz rata. Ne zato što sam ih mnogo vidio, nego zato što me mediji, iz Sarajeva prije svih, više od 20 godina svakodnevno podsjećaju. U glavi su mi sjećanja koja nisu moja. Što onda možemo pretpostaviti da se nalazi u glavama poslijeratnih generacija!?
Nedavna priča o Anti iz Mostara koji se trudi objasniti fiziološku razliku Hrvata i Bošnjaka izazvala je bujicu lažnog iznenađenja. Pa u Sarajevu sam od 2007. do danas bar 30 puta u ozbiljnom društvu čuo kako su „Srbi crnomanjasti jer su im Turci je….li majke!".

Kakve sam gadosti čuo od znatno iskrenijih Srba, neću ni navoditi. Kod Hrvata se obično ističu neke etno-karakterne osobine naroda, ništa manje rasističke u biti. I sam nekima baratam, zgodne su za zbijanje šala u vremenu beznađa. Bezazlene u diskursu odraslih, ali razarajuće u dječjoj i adolescentskoj pameti.

Ante je plod medijske slike kakva se servira. Ante je još i dobar s obzirom da bar ima priliku vidjeti sugrađane druge etničke skupine. U većina gradova BiH, uključujući i Sarajevo, Antini vršnjaci nemaju priliku uživo vidjeti pripadnike drugog naroda istog uzrasta.

Tu generaciju oblikuje dvadesetogodišnje repriziranje kadrova iz rata: Kadrovi Vijećnice u plamenu, zapaljivih metaka sa Jevrejskog groblja, gorućih Mome i Uzeira, rešetanja civila kod Filozofskog, zapaljenih tramvaja kod Predsjedništva….

To su dramatični snimci koji se urezuju u pamćenje. I iznova tvore traumu koje kod poslijeratne generacije u suprotnom ne bi bilo. Iako s ratom nemaju veze, rat određuje i njih. Bez potrebe. A onda se čudimo kako se djeca ne druže, kako imaju predrasude jedni prema drugima.

Pa tinejdžeri u Sarajevu Srbe doživljavaju skoro isključivo kao neke šumske divljake s Trebevića koji samo čekaju na priliku da ponovo ruše grad, ili u boljem slučaju provociraju podizanjem „Krsta na Zlatištu".

Koliko godina treba proći da rat u BiH prestane biti dnevni događaj u medijima!? Povucimo paralelu sa mitologizacijom drugog svjetskog rata. I tog se perioda sjećam. Prije 1992. godine, dok sam išao u prva tri razreda osnovne škole, svakodnevno se u nekom obliku spominjao drugi svjetski rat, Titov narodnooslobodilački pokret. Polagali smo nekakve vijence, učili imena narodnih heroja, sve znali o fašistima i partizanima, pjevali partizanske pjesmice, mirno stajali na godišnjicu Titove smrti. Nama to ništa nije značilo.

Radili smo što nam se kaže. Kasnije sam shvatio da su isti osjećaj indiferentnosti imali i stariji đaci, pa čak i studenti. U biti, svi koji nisu živjeli u vrijeme drugog svjetskog rata. Ali to ne znači da nisu nosili traumu drugog svjetsko rata. Nosili su je u sebi u onoj mjeri u kojoj im je Jugoslavenska propaganda uspijevala nametnuti, kroz televiziju, novine i prije svega – film.

Pravac Potočari!

Je li to sudbina sadašnje propagande? Sprdaju li se danas djeca sa genocidom u Srebrenici? Nisam čuo, ali neću biti iznenađen kada čujem. Pa u Sarajevu je prije nekoliko godina momak ušao u tramvaj i vozaču rekao „pravac Potočari!", imitirajući poznati snimak Ratka Mladića iz Srebrenice. Poneki smiješak, stidljivo negodovanje s kraja tramvaja i to je reakcija.
Zaista bi trebalo ispitati kako tinejdžeri doživljavaju protekli rat. Da ne daju društveno poželjne odgovore, nego iskrene. Koliko sam razumio, ponašaju se kao i tinejdžeri osamdesetih na spomen narodnooslobodilačke borbe.

Neki dan čitam status kolege s Facebooka, rođen 1996. godine u Sarajevu. Piše o stradanju Sarajeva, i u vlastitom napadu patetike nehotice piše kako „nikad neće zaboravit šta su mu (Oni s Trebevića, op.a.) uradili". Naravno, neću ništa komentirati da ne bih povrijedio njegove vjerske, etničke, antifašističke, humanističke, ideološke i druge osjećaje.

Jer tko sam ja, koji nije proveo ni cijeli rat u opkoljenom Sarajevu, da govorim koliko će tko, i kako žaliti za „ubijenom djecom Sarajeva".


User avatar
piupiu
Posts: 10322
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by piupiu » 16/06/2015 05:04

Stvarno odlican. Jednom sam se nasla u drustvu sa nekim psiholozima, i jedna od njih (neka Engleskinja) mi je postavila neko uopsteno, pristojno pitanje o meni, da me ukljuci u konverzaciju. Ja rekoh nesto u smislu da dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, a ona meni: "Rat se davno zavrsio. To je proslost. Recite nam nesto o sebi."

Poslije mi je objasnila kako se ljudi zaglave u traumama iz proslosti kao da se one desavaju sada. I kako ljudi ne mogu da se odmaknu od te traume jer ih je jednako strah zavrsene proslosti i odgovornosti za svoj zivot u sadasnjosti.

User avatar
uglavnomja
Posts: 14765
Joined: 28/07/2012 15:59

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by uglavnomja » 16/06/2015 06:44

piupiu wrote:Stvarno odlican. Jednom sam se nasla u drustvu sa nekim psiholozima, i jedna od njih (neka Engleskinja) mi je postavila neko uopsteno, pristojno pitanje o meni, da me ukljuci u konverzaciju. Ja rekoh nesto u smislu da dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, a ona meni: "Rat se davno zavrsio. To je proslost. Recite nam nesto o sebi."

Poslije mi je objasnila kako se ljudi zaglave u traumama iz proslosti kao da se one desavaju sada. I kako ljudi ne mogu da se odmaknu od te traume jer ih je jednako strah zavrsene proslosti i odgovornosti za svoj zivot u sadasnjosti.pokakim joj se na diplomu, da prostis.

covjek je skup urodjenih i vecinom stecenih osobina. niko od nas danas ne bi bio isti da nas nije rat shebao.
kako mozes zaboraviti rat kad te svaki dan zivot posjeca na to.
da ne pricam o ljudima koji su izgubili najblize, bili ranjeni, invalidi ... pa izbjeglice.

a opste obrazovanje doticne i logika :-)
konverzacija moze ici ovako:
"dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat ..."

ili

"dolazim iz bosne..."
"aaa tamo je bio rat ..."

User avatar
piupiu
Posts: 10322
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by piupiu » 16/06/2015 06:49

uglavnomja wrote:

pokakim joj se na diplomu, da prostis.

covjek je skup urodjenih i vecinom stecenih osobina. niko od nas danas ne bi bio isti da nas nije rat shebao.
kako mozes zaboraviti rat kad te svaki dan zivot posjeca na to.
da ne pricam o ljudima koji su izgubili najblize, bili ranjeni, invalidi ... pa izbjeglice.

a opste obrazovanje doticne i logika :-)
konverzacija moze ici ovako:
"dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat ..."

ili

"dolazim iz bosne..."
"aaa tamo je bio rat ..."


Pa, to je upravo i njena poanta. Nije ona mislila nista lose, vec je upravo iskoristila taj momenat da mi objasni ideju ponovnog traumatiziranja i kako to utice na covjekov zivot u sadasnjosti.

User avatar
uglavnomja
Posts: 14765
Joined: 28/07/2012 15:59

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by uglavnomja » 16/06/2015 07:03

:-)

sad bas nista ne kontam ...

ispade kao da se namjerno traumatiziramo ako spomenemo rat. i kao da mozemo pritisnuti puljku i delete sve uspomene.

udjem u radnju da kupim pantole, vidim maskirne kako vise i smo se pokupim i izadjem napolje .... i sta?
ili vidim dijete obuceno u maskirnu odjecu, pozli mi :-?

ili kad pocne prica svijece, kamin, vatrica, romanitka ... sta mislis sta mi prvo ispadne u glavi?
mislim, glupo je do bola. sta ce misliti covjek koga je ganjala ajkula ili copor bijesnih pasa ili opljackao neko kad vidi nesto sto ga podsjeca na to?

User avatar
muha_sa
Posts: 105031
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by muha_sa » 16/06/2015 07:12

piupiu wrote:Stvarno odlican. Jednom sam se nasla u drustvu sa nekim psiholozima, i jedna od njih (neka Engleskinja) mi je postavila neko uopsteno, pristojno pitanje o meni, da me ukljuci u konverzaciju. Ja rekoh nesto u smislu da dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, a ona meni: "Rat se davno zavrsio. To je proslost. Recite nam nesto o sebi."

Poslije mi je objasnila kako se ljudi zaglave u traumama iz proslosti kao da se one desavaju sada. I kako ljudi ne mogu da se odmaknu od te traume jer ih je jednako strah zavrsene proslosti i odgovornosti za svoj zivot u sadasnjosti.


ona pojma nema a ti joj nisi objasnila da se rat još nije završio :-) prestalo pucanje a nastavilo drugim metodama.

User avatar
piupiu
Posts: 10322
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by piupiu » 16/06/2015 07:22

Sustina je da je njoj zapalo za oko sto je prva stvar koju sam rekla je da dolazim iz zemlje u kojoj je nekad bio rat ... dakle, ona me je 'vratila' iz proslosti u sadasnjost i pitala me o meni ... danas. Imam li neku pricu nevezanu za nesto sto se zavrsilo, sto je u proslosti i sto nije moj zivot danas. Nju je zanimalo ko sam ja - individualno - danas, cime se bavim, sta su mi interesovanja, sta me raduje, fascinira, itd - a da to nije vezano za neku (bilo koju) traumu iz proslosti.

Ona je psiholog koji smatra da je konstantno fokusiranje na traumu neproduktivno, da covjek koji se konstantno ponovo traumatizira prezivljavanjem traume kao da se ona dogadja upravo sada ne moze da se skoncentrise na svoj zivot u sadasnjosti. I da se svjesno treba od toga 'otrgnuti' da mu zivot ne bi prosao u lamentiranju proslosti i ostao neodzivljen van te traume. Tako nekako sam ja to skontala.

User avatar
piupiu
Posts: 10322
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by piupiu » 16/06/2015 07:25

muha_sa wrote:
ona pojma nema a ti joj nisi objasnila da se rat još nije završio :-) prestalo pucanje a nastavilo drugim metodama.


Bravo! Ne mislim da ona pojma nema, mislim da zena samo ima profesionalnu deformaciju (rekoh da se radilo o nekom okupljanju psihologa), i da razmislja sa stanovista svog okruzenja i svoje profesionalne orijentacije. Meni je bilo zanimljivo kako je ona to uradila, nisam se osjecala 'neshvacenom'. :)

User avatar
muha_sa
Posts: 105031
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by muha_sa » 16/06/2015 07:31

pobjegli bi mi od belaja al belaj nece od nas :lol:
cim oke sabah zorom otvoriš crnjak te doceka, bilo koju stranicu otvoriš crnjak, prva vijest na tv-u crnjak, izadješ u čaršiju crnjak--svi nešto nadrkani--jedva cekaju da ga pogledaš da ospe paljbu na tebe (ako procjeni da mu neŠ nos slomit :lol: ) u saobracaju crnjak do crnjaka, u komšiluku crnjak do crnjaka :-) drže nas našpanovane dok završe rat drugim sredstvima :-)

jedino nema crnjaka kod mene mi u kafani :lol:
kafana-kod-muhe-t134505.html

User avatar
piupiu
Posts: 10322
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by piupiu » 16/06/2015 07:35

muha_sa wrote:pobjegli bi mi od belaja al belaj nece od nas :lol:
cim oke sabah zorom otvoriš crnjak te doceka, bilo koju stranicu otvoriš crnjak, prva vijest na tv-u crnjak, izadješ u čaršiju crnjak--svi nešto nadrkani--jedva cekaju da ga pogledaš da ospe paljbu na tebe (ako procjeni da mu neŠ nos slomit :lol: ) u saobracaju crnjak do crnjaka, u komšiluku crnjak do crnjaka :-) drže nas našpanovane dok završe rat drugim sredstvima :-)

jedino nema crnjaka kod mene mi u kafani :lol:
kafana-kod-muhe-t134505.html


Eh, to, tooooo ... :thumbup:

Zivio marketing i muhina kafana! :lol:

User avatar
muha_sa
Posts: 105031
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by muha_sa » 16/06/2015 07:40

:lol: :lol: :kiss: :kiss:

Sunny-7
Posts: 1111
Joined: 29/06/2014 23:12

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Sunny-7 » 16/06/2015 20:32

muha_sa wrote:pobjegli bi mi od belaja al belaj nece od nas :lol:
cim oke sabah zorom otvoriš crnjak te doceka, bilo koju stranicu otvoriš crnjak, prva vijest na tv-u crnjak, izadješ u čaršiju crnjak--svi nešto nadrkani--jedva cekaju da ga pogledaš da ospe paljbu na tebe (ako procjeni da mu neŠ nos slomit :lol: ) u saobracaju crnjak do crnjaka, u komšiluku crnjak do crnjaka :-) drže nas našpanovane dok završe rat drugim sredstvima :-)

jedino nema crnjaka kod mene mi u kafani :lol:
kafana-kod-muhe-t134505.html

Sve si rekao ovom recenicom! :thumbup: :lol:

L u c i f e r
Posts: 10293
Joined: 30/11/2013 14:50

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by L u c i f e r » 16/06/2015 20:40

Ne kontam šta je onaj citirani pisac hotio rekti.

Čini mi se da svira kurcu.

Možda griješim.

User avatar
bingov buraz
Posts: 8979
Joined: 14/04/2009 20:23

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by bingov buraz » 16/06/2015 20:50

Ne treba ni masovne grobnice iskopavati,pobogu to tako podsjeca na rat,ni ratne zlocince ganjati ne treba,uznemiruju se ljudi a vec 20 godina nikog nisu ubili.
Umjesto toga ostavimo proslost,uhvatimo se za ruku i zaigrajmo,sa sve pripadnicima ravnogorskog pokreta u kolu.

User avatar
Cherry-Cherry
Posts: 5355
Joined: 20/02/2013 14:14

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Cherry-Cherry » 16/06/2015 20:58

Ljudima je rat dobar izgovor za sve. Čim je nešto loše odmah krene: pa kod nas je bio rat. Savršena izvlakuša za svaki nesupjeh.

User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Danguba » 16/06/2015 21:07

Rat jeste stao prije 20 godina ali mi jos nismo spremni psihicki da se distanciramo od toga. Mozda ja grijesim ali osjecam tako.
Da je bilo volje odmah poslije rata pa da se kao ljudi susretnemo sa svim onim sto nam se izdesavalo, da se izvine onaj ko ima potrebu, da oprosti onaj koliko moze, da se na svakom koraku ponovo izmijesamo i nastavimo dalje. Danas bi imali zdravije drustvo koje je proslo kroz fazu pokajanja, zaljenja i izlijecenja i islo bi se dalje lakse.
Danas imamo skoro isto stanje kao i 20 god prije. Ne puca ali svaki dan te kreteni vracaju i podsjecaju na to.

Jos uvijek nemamo vremena za sebe.

p.s. bolje je to sve iskaliti nego prikrivati pa ce eksplodirati kad-tad.

Bodkin
Posts: 18486
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Bodkin » 16/06/2015 21:08

od rata do rata se na balkanu prica i pamti. sve pocinje i zavrsava se ratom. nekim. naravno da ce sad ici bujica postova "zar da aboravimo zlocine". mislim da niko normalan ne predlaze to. ali nema 2% ljudi koji ce ovaj tekst procitati, a da im krv ne prokljuca. opravdano naravno. 20 godina za ljude koji su bombardovani svime sto je vezano za rat nije nista. isto kao da je juce stao. ili kao da je tek potpisano primirje prije 20 minuta. kao ne puca se ali se jos nalaze u stanju rata...

Bodkin
Posts: 18486
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Bodkin » 16/06/2015 21:09

Danguba wrote:Rat jeste stao prije 20 godina ali mi jos nismo spremni psihicki da se distanciramo od toga. Mozda ja grijesim ali osjecam tako.
Da je bilo volje odmah poslije rata pa da se kao ljudi susretnemo sa svim onim sto nam se izdesavalo, da se izvine onaj ko ima potrebu, da oprosti onaj koliko moze, da se na svakom koraku ponovo izmijesamo i nastavimo dalje. Danas bi imali zdravije drustvo koje je proslo kroz fazu pokajanja, zaljenja i izlijecenja i islo bi se dalje lakse.
Danas imamo skoro isto stanje kao i 20 god prije. Ne puca ali svaki dan te kreteni vracaju i podsjecaju na to.

Jos uvijek nemamo vremena za sebe.

p.s. bolje je to sve iskaliti nego prikrivati pa ce eksplodirati kad-tad.


inace su ovakve teme odlicne na pocetku dok ne dodju padobranci da ih uniste. vidi se ljudska strana forumasa.

evo ja se sa dangubom rijetko kad slozim i obicno bih udarao glavom od zid kad mu procitam post ali ovaj potpisujem 100%

User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Danguba » 16/06/2015 21:10

Bodkin wrote:od rata do rata se na balkanu prica i pamti. sve pocinje i zavrsava se ratom. nekim. naravno da ce sad ici bujica postova "zar da aboravimo zlocine". mislim da niko normalan ne predlaze to. ali nema 2% ljudi koji ce ovaj tekst procitati, a da im krv ne prokljuca. opravdano naravno. 20 godina za ljude koji su bombardovani svime sto je vezano za rat nije nista. isto kao da je juce stao. ili kao da je tek potpisano primirje prije 20 minuta. kao ne puca se ali se jos nalaze u stanju rata...


...i stalno se podgrijava stanje. drzi se mobilnost.

User avatar
KPNCTNJAH
Posts: 12758
Joined: 23/05/2008 00:42

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by KPNCTNJAH » 16/06/2015 21:12

Sreca nisam ni pola procitao... napisana gomila budalastina, cilj je umanjiti ono sto se desilo i svakom recenicom zeli reci kako se sve preuvelicava kad je u pitanju rat... pa trebao je otici "na onu stranu" kad je imao priliku...

Treba Jevrejima reci, e pa et' proslo je toliko vremena od holokausta, hajmo prestati pricati o tome... ili da se u Japanu prestane pricati o onom sto su Ameri uradili...

Blago onom ko nije nikog izgubio u ratu, pa moze tek tako reci, gotovo je, obrisati prasinu sa sebe i krenuti dalje... ne moras cak ni izgubiti nikog bliskog, dovoljno je da na par metara od sebe vidis komade necijeg tijela... prije bih rekao da nesto nije u redu s osobom koja to uspije izbaciti iz sjecanja...
Last edited by KPNCTNJAH on 16/06/2015 21:12, edited 1 time in total.

User avatar
Edin H.
Posts: 38052
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Edin H. » 16/06/2015 21:12

Bodkin wrote:od rata do rata se na balkanu prica i pamti. sve pocinje i zavrsava se ratom. nekim. naravno da ce sad ici bujica postova "zar da aboravimo zlocine". mislim da niko normalan ne predlaze to. ali nema 2% ljudi koji ce ovaj tekst procitati, a da im krv ne prokljuca. opravdano naravno. 20 godina za ljude koji su bombardovani svime sto je vezano za rat nije nista. isto kao da je juce stao. ili kao da je tek potpisano primirje prije 20 minuta. kao ne puca se ali se jos nalaze u stanju rata...


Sto rece Gsn. R. iz Vlasenice "narod bRespolen" :skoljka:

kakavdanakneiskustvu
Posts: 46909
Joined: 03/08/2010 19:04

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by kakavdanakneiskustvu » 16/06/2015 21:46

pratim

sarayewo
Posts: 693
Joined: 08/07/2003 00:00

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by sarayewo » 17/06/2015 09:35

Usra ovaj i sefa i stanicu...

Mi koji smo ostali u Sarajevu smo prezivjeli najduzu opsadu grada u modernoj istoriji. Sad malo zastanes, pa svaris sta to znaci - da je neko grad u sred Evrope, na kraju 20. vijeka drzao pod opsadom 4 godine... Da su ljudi u modernom, civilizovanom drustvu (bar na prvi pogled) zivjeli bez vode, struje, hrane, pod kisom metaka i granata, i sto je najgore sa saznanjem da bilo kojeg trenutka mozes poginuti ili ostati invalid i da nigdje nisi siguran.

Takvo iskustvo ne da mijenja, nego u potpunosti definise covjeka. PTSP koji mi svi u odredjenoj mjeri imamo i koji se manifestuje kroz sve ovo sto je drug @muha napisao, kod nekog manje a kod nekog vise u zavisnosti od karaktera...

I ne ocekujem da ce iko pokusati, niti da moze shvatiti sta znaci prezivjeti opsadu Sarajeva, ni momak iz (cuj) opkoljenog Kiseljaka, ni moja najbliza familija iz Tuzle koja je ovjekojecila nas prvi poslijeratni susret sa izjavama tipa "ma nije moguce da je padalo po 3000 granata, ne bi nista od Sarajeva ostalo" a nije da ne znaju sta je rat i sta su granate. Nakon toga apsolutno ne ocekujem da ce neki Amer, Englez ili Kinez shvatiti sta mi u sebi nosimo... Samo mi to znamo.

User avatar
Ali Kemal
Posts: 2060
Joined: 04/01/2012 18:49

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by Ali Kemal » 17/06/2015 16:42

Po ovim sto osporavaju ovaj tekst, prosto znaci da nema dalje ne samo dok ne izumre generacija koja je prozivjela rat, nego najmanje jos jedna, a mozda i dvije dok se ne umori od svakodnevnog obiljezavanja raznih godisnjica.

Kad se malo bolje razmisli, nije cilj da se prezivjeli podsjete, jer oni ni da hoce ne mogu da se otkace od rata, nego da se ta trauma usadi i u ove nove generacije, koje tada nisu ni bile rodjene, sve pod besmislenim parolama da se vise nikada ne ponovi, a upravo to insistiranje na svakodnevnom obiljezavanju vodi ka ponavljanju, jer malo je vjerovatno da ce te nove generacije od svega toga usvojiti neki anti-ratni stav, nego ce prije reci jebacemo im mater prvom prilikom.

Mislim takodje da vecina onih koji stalno podsjecaju na rat, upravo taj rat vide kao nesto cime se mogu hvaliti, pogotovu onim koji nemaju to iskustvo.
Mi smo u ratu ono, mi smo ono itd. To na zalost predstavlja nekakav vrhunac njihovih zivota, najsvjetlija tacka, prezivjeli su i sad ih boli patka za onim sto nemaju tu priliku da pricaju o tom periodu.

Trauma je naravno potrebna i vlasti, da vrlo lako drze pod kontrolom stado, jer nista drugo i nisu u stanju da urade, a u pitanju su veliki novci, naravno za njih.

Trauma nije specijalitet samo Sarajlija i Bosnjaka, kao sto neki ovde misle, nego se isto tako svakodnevno ponavlja ista prica i kod drugog tabora, parastosi i slicno.
Misljenja sam da djeca ne mogu da odrastu normalno i bez devijacija u takvom okruzenju.

U Evropi su gotovo svi narodi ratovali, bili bombardovani i izlozeni svakojakom nasilju, pa niko nema takvu strategiju kolektivne traume.
Na Japan su cak bacene i atomske bombe :oops:

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: Izabrani komentari sa Klix portala

Post by insomnia78 » 17/06/2015 17:04

Image

Eno jucer oslobodise "simine cetnike" korak naprijed prema pomirenju
Nisu nam familije i prijatelji jos ni iskopani iz masovnih grobnica a vi bi zaboravljali

Post Reply