Izađite na izbore

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kame

Post by kame »

Tisina wrote:
komi wrote:
jer mislim da nacionalne stranke dobivaju izbore samo kada bude manji odziv birača koji inače ne bi glasali za njih 8)
nisam glasala do sada, kajem se..
Nemam za koga priznajem, ali cijenica da ne glasam je ipak vise podrska onima za koje ne bih nikada glasala, kad sam videla rezultate zadnjih izbora bilo mi je krivo sto nisam. I nema veze dati cu najslabijima glas, ako ne mogu za nekog, mogu bar protiv nacionalista da dam glas

Tisino, problem je sto to nece piti vode.

Jako mali procenat glasaca svoj glas ce dati danas minornim i beznacajnim strankama. 90% birackog tijela glasace za SDA, SDP, ZA BiH.
Tisina

Post by Tisina »

Ok znam da to sto ja hocu glasati nece piti vode, ali se bojim da kada ne bih glasala to bi itekako pilo vode, tamo gdje ne treba..pa iz tog razloga.. kad bi svi glasali bar da ne pobijede najgori medju losima.. nema niko da valja slazem se ali to nije razlog da stranke koje su dno dna pobijedjuju
Djula

Post by Djula »

JBT wrote:Pola raje koja se javila na ovu temu treba ici na kurs radi obrazovanja u domenu demokratskih procesa.
Bojkotovanjem izbora nikom neces nauditi nego sebi.
Jeste bojkot nacin politickog izrazavanja ali u zemljama gdje je taj bojkot neuobicajen.
Tacno je to da ako ne izadjes na izbore, dajes u principu svoj glas nacionalnim partijama jer kao sto smo zakljucili, svi oni koji su glasali za nacionalne partije glasat ce i ovaj put.
Recimo da je na proslim izborima izlazak na biralista dosao na nivo od 60%. Dakle, nekih 1 800 000 ljudi. Od toga je za nacionalne stranke glasalo 1 000 000 ljudi. To je oko 55% od prebrojanih glasova. Nacionalne partije prave koaliciju, imaju vecinu i formiraju vladu, koja poslije u nastavku donosi zakone i odredjuje ti kad ti je dan a kad noc.
E, sad, ako na izbore izadje 80% umjesto 60% ljudi, dakle nekih 600 000 vise glasaca, koji nece glasati za nacionalne stranke (ranije smo rekli da ce svi nacionalisti izaci na glasanje i ako bude samo 60% glasalo), onda ce nacionalisti dobiti opet 1 000 000 glasova.
Ali vidi sad ovoga cuda! To nije vise 55% osvojenih glasova, nego 40%. Naprave koaliciju, ali opet nemaju vecinu. U tom slucaju opozicija pravi koaliciju i ima vecinu, formira vladu i dijeli karte po svome. Situacija se drasticno mijenja.
Ako bi nacionalisticka koalicija htjela da napravi vladu, mora jos nekog koalirati. Koga? Nekog ko ne plese bas po njihovim danasnjim notama. Morat ce malo ustupaka praviti da bi nekog privukla. Pravljenjem ustupaka ne moze vise zajebavat kao sto je do sada zajebavala i situacija se ipak mijenja na bolje. Pritom, taj novi koalicioni partner ima uvida u stanje i mrsi racune. Dosadasnje.

Svaki zastupnik u skupstini je izabran od naroda. Ako ne izadjes na izbore, ne mozes reci: "On nije moj zastupnik. On mene ne zastupa." , jer tvojim neizlaskom si mu omogucio to mjesto i omogucio si mu da ti kroji sudbinu. Ako izadjes na izbore, tvoj zastupnik ce biti onaj za koga si glasao. Ako vise takvih kao ti, koji nece glasati za nacionaliste, izadje na izbore bit ce vise njih koji ce podrzavati onoga tvog zastupnika za kojeg si glasao.
Citaj te programe partija, slusajte sta lideri govore. Nisu svi lopovi. Glasajte za onu opciju koja vam se manje nesvidja od drugih, da bi ste dosli do toga da za par godina mozete glasati za onoga ko vam u potpunosti odgovara.
--------------------------------------------------------------------------------------
'ebajite ga ali se ja opet moram praviti pametna
a razlog mog "pametovanja" su mnogi naodredjeni komentari
na koje moram reagovati i analiziratih ih " slovo po slovo"
jer dusu na srce , mnogi komentari su neodredjeni
i imaju mnogo netacnih ili nejasnih navoda.
U citiranim postu od " JBT" ima navoda koji govore o Nacionalnim strankama a onda se o istim strankama govori kao o Nacionalnistickim strankama.
E sad sam u dilemi , jel se govori o Nacionalnim il o Nacionalistickim
strankama ?
Dragi forumasi,
Nacionalno i Nacionalisticko nije ni ublizu isto !
--------------------------------------------------------------------------------------
Djula ,
U BiH je tragedije sto se tu radi o strankama Nacija drugih drzava
o strankama koje nisu Bosanskohercegovacke , koje ne zastupaju
interese drzave BH i njenog BH Naroda .
To je bh tragedija .
Ja pozivam i apelujem da svi drzavljani BiH koji se osjecaju kao
pripadnici
- Nacije i
- Naroda
drzave BiH da ne izlaze na Izbore pa nek glasaju samo oni
koji nisu pripadnici BH Naroda tj. nek glasaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci
jer oni biraju SVOJU vlast u Nasoj drzavi.
I nek je biraju a mi Bosanskohercegovci svojom aptitencijom
dokazujemo cjelom svijetu da POSTOJIMO.
Pa glavna fora u vladavini srpskohrvatskobosnjackoj je sto su
oni Medj. zajednicu ubjedili da drzava BH nema svojih drzavljana
koji se zele izjasnjavati kao pripadnici
- Nacije i
- Naroda
Bosne i Hercegovine.
Kad mi dokazemo da je to najobicnija Laz ( a prava prilika da se to dokaze je apstitencija Izbora ) onda se situacija mjenja za 360 °
i Medj. zajednica mora postati svjesna obmane koju su joj " prodali"
srpskohrvatskobosnjacki " jebivjetri" u cilju da i od Medj. zajednice dobiju podrsku za svoju trojnu prelaznu vladavinu do konacne podjele drzave BiH .
-------------------------------------------------------------------------------------
Posljednji Izbori su pokazali da Bosanskohercegovci u velikoj vecini
apstiniraju Izbore i samo zahvaljujuci pomoci onih koji su ilegalno
dobili BH drzavljanstva od 92. godine te tako i pravo glasa Izbori su " prosli" .
Ako jesenje Izbore bojkotuju i oni Bosanskohercegovci koji su
glasali na posljednjim Izborima zbog glasacke " inercije" onda se predstojeci Izbori vec mogu
proglasiti " Pisi propalo" .
---------------------------------
Mogu predstojeci Lokalni izbori biti i jedan vid Popisa pripadnika
- Bosanskohercegovacke Nacije i
- Bosanskohercegovackog Naroda
pa i potvrda " nasih" tvrdnji da i danas preko 70 % gradjana BiH
zeli da se nacionalno izjasni za pripadnost nacionalnom
i narodnom identitetu drzave Bosne i Hercegovine i da se to najzad i legalizuje te i Ustavno definise .
:roll:
JBT

Post by JBT »

Odmori Djula malo, Tite ti.

Svaki glas pije vode. Ni oni drugi nisu dobili glasove od nekog superbica koji daje sve po milion glasova. Svaki glas je jedan covjek koji je izasao na glasanje. Vjerovali u to ili ne. Jedan po jedan i nakupi se.
Koliko ste puta culi da neko kaze: "Ma sta je moj bijedni glas spram onoliko onih? Moj glas nista nece promjeniti. Necu izaci na glasanje." Kad bi covjek skupio sve te koji kazu tako, i odveo ih za ruku da glasaju, za koga vec hoce, situacija bi se jako razlikovala od ove danasnje.
Ako glasate, znate za koga ste glasali i savjest vam je pred vama samima cista.
Djula

Post by Djula »

JBT wrote:Odmori Djula malo, Tite ti.

Svaki glas pije vode. Ni oni drugi nisu dobili glasove od nekog superbica koji daje sve po milion glasova. Svaki glas je jedan covjek koji je izasao na glasanje. Vjerovali u to ili ne. Jedan po jedan i nakupi se.
Koliko ste puta culi da neko kaze: "Ma sta je moj bijedni glas spram onoliko onih? Moj glas nista nece promjeniti. Necu izaci na glasanje." Kad bi covjek skupio sve te koji kazu tako, i odveo ih za ruku da glasaju, za koga vec hoce, situacija bi se jako razlikovala od ove danasnje.
Ako glasate, znate za koga ste glasali i savjest vam je pred vama samima cista.
Ti il neces il nemozes da svatis o cemu ja to ... :roll:
Jel trazis od Bosanca da glasa za Srbina, Hrvata il Bosnjaka
a da ti isti njemu Bosancu ne priznaju POSTOJANJE ?
Negiraju ga covjece ! :shock:
Samo " KRAH" narednih Izbora daje nadu da svijet svati
o kakvoj se zavjeri radi u BiH.
Samo " KRAH" ! :sad:
bosniaque

Post by bosniaque »

raja imate dobar intervju na bm-radio uvezi predstojecih glasanja od fatmira alispahica pa nebi bilo lose da ga poslusate "O tome se prica- Lokalni izbori"

nama bosnjacima je jako bitno da glasamo pogotovo bosnjacima koji su u okupiranim djelovima bosne i hercegovine mislim u chetnitetu jer svaki povratak bez politickog povratka je nista, nema te u vlasti nema te nigdje onda.....SDA&SBiH!
Sayed

Post by Sayed »

Izaci na izbore, nema rasprave!

Necu kaze glasati jer nemam za koga... Pa imas protiv koga glasati, protiv nacionalista!

Mislim da bi uklanjanje nacionalnih stranaka sa vlasti bio prvi korak koji se mora napravit ako zelimo "bolje sutra"!

I kao sto neko rece, sljedeci put bi mozda bio neko "dobar" za koga bi mi svi glasali!

Svi oni koji ne glasaju su dali glas ovim istima koji su na vlasti, zato pamet u glavu! :D
keki

Post by keki »

nacionalisti pobjedjuju jer smo mi govnari, nema nama selameta jos sto godina, idite na one teme koje zadaje tzv. irena iz entiteta sa srpskom vecinom pa cde vam biti jasno i zasto ovome kraja nema
nesto Srpsko Sarajevo i Vojkovici to su teme pa eto prosudite sami, ne zna se ko je gori
JBT

Post by JBT »

Ne gledaj ti drugoga. Glasaj onako kako ti mislis da je ispravno. Ali, u svakom slucaju, glasaj.
Djula

Post by Djula »

:-) Na lokalnom nivou glasaj za Covjeka
a na drzavnom za Covjeka - Bosanskohercegovca . :roll:
------------------------
Da bi dosli do mogucnosti da glasamo
za Covjeka - Bosanskohercegovca mi
pripadnici
- Nacije i
- Naroda Bosne i Hercegovine
trebamo da dokazemo da postojimo.
A da bi to dokazali najbolji nacin je da
se prvi naredni Izbori bojkotuju.
a prvi naredni su u Oktobru ...
Apsistencija ili Bojkot tih Izbora od strane
Bosanskohercegovackog Naroda moze da pokrene
mnoge stvare sa mrtve tacke pa i konstitutivnost
Bosanskohercegovacke Nacije .
:-)
Izbori , NE hvala ! :roll:
hey

Post by hey »

"Kada je teško, konstatujmo kako je nekada bilo bolje. Eto najlakšeg, a najzaludnijeg odgovora na, kako se kaže, izazov vremena. Kada bi se stvari dešavale prostom logikom inercije, da li bi bio moguć sveopšti građanski kukavičluk u X zemlji? Da li iz slavljene junačke herojske tradicije izvire današnji građanski kukavičluk? Kada treba dići glas protiv nepravde, kada treba glasati protiv vlasti, kada treba iskazati građanski revolt zbog agonije društva, gdje je građanska hrabrost? Izvire li današnje poltronstvo iz negdašnjeg junaštva? Dvije su to vrste tradicije, dvije vrste hrabrosti. Jedna je spremnost predaka da poginu sa puškom u ruci, druga je nesposobnost građanina da išeta iz kuće u nedjeljno jutro, ubaci glasački listić u kutiju i onda sa porodicom ode u baštu neke kafane, da tamo sačeka smjenu vlasti."
burek202

Post by burek202 »

Teška tema :D
kekec

Post by kekec »

Djula "citat":
...Da bi dosli do mogucnosti da glasamo
za Covjeka - Bosanskohercegovca mi
pripadnici
- Nacije i
- Naroda Bosne i Hercegovine
trebamo da dokazemo da postojimo. ...

- Zar je moguce da na izbornim spiskovima nema ni jednog Covjeka-Bosanskohercehovca?
DonDavudes

Post by DonDavudes »

burek202 wrote:Teška tema :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jesi zeljovac, al si kralj
:lol: :lol:
Post Reply