'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
campa_xxx

#1 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by campa_xxx »

Stravična poruka godinama čekala objavu: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

'Ako izađete van…mogli bi umrijeti' naslov je BBC-evog scenarija pripremljenog kao upozorenje za slučaj nuklearnog napada, koji je prvi put otkriven javnosti.

Da je Velika Britanija doživjela nuklearni napad 70-ih godina prošlog stoljeća, preživjeli bi ovu vladinu poruku mogli čuti na radio postaji BBC-a.

Stravičan transkript unaprijed pripremljene obavijesti, bio je dio tajnih dokumenata skrivenih u Nacionalnoj arhivi.

Vrpce, koje su napravili članovi kabineta u suradnji s novinarima BBC-a, trebale su biti puštene u krajnjoj nuždi. Naravno ako bi u tom trenutku na postaji bilo preživjelih.

Poruka upućena građanima savjetovala im je da ne napuštaju svoje domove, a zvuči ovako:

'Ovo je ratni program. Naša je zemlja napadnuta nuklearnim oružjem. Komunikacija je poremećena, a broj žrtava te razmjer materijalne štete još nije poznat.

Čim saznamo nešto više obavijestit ćemo vas. U međuvremenu, slušajte naš program, ostanite mirni i ostanite u svojim kućama.

Zapamtite da vam neće pomoći pokušaj bijega. Tako se samo možete naći u još većoj opasnosti. Ako izađete van mogli bi ostati bez hrane, vode, zaštite.

Zračenje kao posljedica nuklearnog napada mnogo je veće ako ste mu direktno izloženi. Krovovi i zidovi nude vam dovoljnu zaštitu. Najsigurniji ste u zatvorenom.

Isključite sve dovode plina i ugasite vatru, ako negdje gori. Ako imate vodu, možete je koristiti za gašenje.

Trebali bi napuniti sve posude sa pitkom vodom, jer će je uskoro najvjerojatnije nestati. Koristite je samo za piće i kuhanje. Voda je potrebna za život i nemojte je uzalud trošiti.

Štedite zalihe hrane kako bi vam potrajale najmanje 14 dana. Ako imate svježe hrane u kući, potrošite nju, jer konzervirana može duže trajati.

Pričekajte upozorenje i tek kada vam kažu da je sigurno napustiti kuću, tek tada izađite. Sirene će vas obavijestiti o tom trenutku. Nikako ne izlazite, radioaktivna prašina koju ne možete ni vidjeti ni osjetiti, može vas ubiti'
, tekst je upozorenja koje je nedavno prvi put otkriveno u javnosti.

Zanimljivo !
otherside

#2 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by otherside »

daj ba, pjepade me s naslovom :shock: :D
Alfons Kauders

#3 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by Alfons Kauders »

"We'll Meet Again" is a 1939 song made famous by British singer Vera Lynn (#29 (US, 1954)) with music written by Ross Parker and words by Hughie Charles.

The song is one of the most famous songs of the Second World War era, and resonated with soldiers going off to fight and their families and sweethearts. The assertion that "we'll meet again" is optimistic, as many soldiers did not survive to see their loved ones again. Indeed, the meeting place at some unspecified time in the future would have been seen by many who lost loved ones to be heaven.

The song gave its name to the 1943 musical film We'll Meet Again in which Vera Lynn played the lead role. Lynn's recording is featured in Stanley Kubrick's 1964 movie Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, and was also used in the closing scenes of the 1986 BBC television serial The Singing Detective.

During the Cold War, Vera Lynn's recording was included in the package of music and programmes held in 20 underground radio stations of the BBC's Wartime Broadcasting Service (WTBS), designed to provide public information and morale-boosting broadcasts for 100 days after a nuclear attack[1].
Image

:D
tranquil

#4 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by tranquil »

Kada sam vidio naslov pomislio sam da je poziv protiv izlaska na izbore :D
black

#5 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by black »

Image
Skyfox

#6 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by Skyfox »

meni palo na pamet sta da je kod nas u ratu neko bacio nuklearku...
_veleposlanik

#7 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by _veleposlanik »

Skyfox wrote:meni palo na pamet sta da je kod nas u ratu neko bacio nuklearku...
moje misljenje: onda ne bismo bili dio Evrope, vec vjerovatno bilo koja zemlja Bliskog Istoka ili Japan...
Kjajević Majko

#8 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by Kjajević Majko »

Skyfox wrote:meni palo na pamet sta da je kod nas u ratu neko bacio nuklearku...
Postali bi pametniji od plutonija. :D
vratnik

#9 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by vratnik »

jebla vas tema!
vera, vera, what has become of you? does anybody else in here feels the way I feel..

nece biti nuklearnog rata, nema love za odrzavanje postrojenja. Ali valjda kinezi poceli praviti velike pracke, da mogu dobaciti do amerike. Tako sam cuo..
Jos jedan mali problem: indijac koji je radio na odravanju je izgubio upaljace za bojeve glave, tako da ce nuklearne bombe doci do amerike sa uputstvom kako da se manuelno aktiviraju. (na svakoj je ljepljivom trakom zaljepljen mali cekic, mole se raja da ne kradu cekice posto su isti potrebni da bi se detonacija i desila). Za vrijeme detonacije obavezno drzati propisano odstojanje od 69 m. U gljivu ne gledati duze od tri minute bez prestanka.
hvala
Alfons Kauders

#10 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by Alfons Kauders »

Kjajević Majko wrote:
Postali bi pametniji od plutonija. :D
gluplji ne bi mogli postat svakako... :D

jazuk fakat, toliko ljudi para bacili i nikad nista... :D bas me zanima kako bi izgledalo jedno 10 megatona instant sushinea nad njujorkom ili moskvom... :D
mofo33

#11 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by mofo33 »

organizovan narod snima vrpce unaprijed
oni neorganizovani to rade kad je kasno vec...
mrAnderson

#12 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by mrAnderson »

black wrote:Image

:D pazite cistacice koje cistite prostorije VLADE BIH mozete da izazovete podizanje prasine od koje bih nasa ELITA mogla da kise :D
Šapat

#13 Re: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Post by Šapat »

Jes' da nasi ministri nisu toliko napredni u informatickom smislu da bi ovo mogli sami, ali...

ImageImage
Post Reply