Iz zatvora u Foci pobjegao ratni zlocinac!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11046
Joined: 20/10/2006 22:02

#1 Iz zatvora u Foci pobjegao ratni zlocinac!

Post by chuchumbamayumbe »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070525099

E ovo se samo kod nas moze desiti!
Zaista (ne)vjerovatno!
Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#2

Post by Eshek »

Ja sam bio zaprepašten kad sam pročitao!


Fakat mi nije jasno zašto je pobjegao, s obzirom da u ćuzi imaju bolji tretman i uslove nego vani. Ja budale čovjeka :oops:
Vozdra_123
Posts: 2213
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

#3

Post by Vozdra_123 »

ma ja "pobjegao" :-?
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#4

Post by Maraschino »

Bit ce toga jos :oops:

Mozes zamisliti situaciju u kojoj si ti optuzen, u zatvoru a cuvaju te isti takvi kao sto si i ti (samo nisu ili nece nikada doci na red da i oni budu procesuirani).
User avatar
cHupjahalic@
Posts: 4943
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#5

Post by cHupjahalic@ »

slobodni su oni, kako u "zatvoru" tako i vani.
nazalost.
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#6

Post by StLouis »

Sada ce ga proglasiti za narodnog heroja oliti junaka...radovan, ratko & radovan
3R

Namjestaljka, nego sta!! Steta pa nemamo elektricnu stolicu za ove ratne zlocince :x
Vozdra_123
Posts: 2213
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

#7

Post by Vozdra_123 »

StLouis wrote:Sada ce ga proglasiti za narodnog heroja oliti junaka...radovan, ratko & radovan
3R

Namjestaljka, nego sta!! Steta pa nemamo elektricnu stolicu za ove ratne zlocince :x
jebo elektricnu
pri hapsenju metak u vugla
i zdravo
ta govna nisu vrijedna ni tog metka :x
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#8

Post by cyprus »

A, kako neko reče, fakat mu je gore na slobodi. Ja koliko sam uspio opazit ovih osuđenim ratnim zločincima, uopšte nije loše u zatvoru. Joj, što barem za ovakve likove ne izmisle nešto slično Golom Otoku (mada je i to preslabo za njih).
basta sljezove boje
Posts: 3623
Joined: 16/03/2007 14:54

#9

Post by basta sljezove boje »

mogli ste na vijesti staviti da ljudi znaju o kome se radi, ovaj je opasan za svako drustvo

RADOVAN STANKOVIĆ zvani “Raša”, sin Todora, rođen 10. marta 1969. u selu Trebiča, opština Foča, bio je stalno nastanjen u Miljevini. RADOVAN STANKOVIĆ je bio vojnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade. Tokom perioda na koji se odnosi optužnica, komandant Miljevinskog bataljona bio je Pero Elez. RADOVAN STANKOVIĆ je, zajedno s drugim vojnicima bosanskih Srba, konkretno Neđom Samardžićem i Nikolom Brčićem, bio odgovoran za Karamanovu kuću u Miljevini.

Uhapšen od strane SFOR-a: 9. jula 2002.
Prebačen na MKSJ: 10. jula 2002.


Radovan Stanković tereti na temelju individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta):
· u četiri tačke za zločine protiv čovječnosti (član 5 - porobljavanje; silovanje) i
· u četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja (član 3 - silovanje; povrede osobnog dostojanstva).


Pero Elez, vođa srpske paravojske na položaju regionalne vlasti, komandovao je Miljevinskim bataljonom koji je bio potčinjen Fočanskoj taktičkoj brigadi. Štab Miljevinskog bataljona bio je u motelu “Miljevina”. Neki vojnici pod komandom Pere Eleza, među kojima je bio i optuženi RADOVAN STANKOVIĆ, smjestili su se u napuštenoj kući jednog Muslimana koji se zvao Nusret Karaman. Dana 3. avgusta 1992. ili približno tog datuma, Dragoljub Kunarac, u dogovoru sa Perom Elezom, odveo je FWS-75, FWS-87, FWS-190 i D.B., kao što se navodi niže u paragrafu 5.1, iz kuće u ulici Osmana Đikića br. 16 u Miljevinu, gdje ih je predao Peri Elezu i njegovim ljudima, koji su ih, opet, premjestili u Karamanovu kuću. Karamanova kuća nalazi se u blizini štaba bataljona.

Kasnije su i druge žene i djevojke zatočene u Karamanovoj kući. Neke od njih su imale svega dvanaest i četrnaest godina. U razdoblju od 3. avgusta 1992. ili približno tog datuma, pa do otprilike 10. oktobra 1992., u Karamanovoj kući ukupno je držano najmanje devet žena i djevojaka, među kojima su bile FWS-75, FWS-87, FWS-132, FWS 190, A. S., A. B., J. B. i J. G., koja je imala 12 ili 13 godina i bila zatočena u Karamanovoj kući od otprilike 6. avgusta do otprilike sredine avgusta 1992. Kao što je navedeno dalje u paragrafima 5.1-5.4, D. B. je bila zatočena u Karamanovoj kući u razdoblju od 3. avgusta, pa do 10. oktobra 1992. ili oko tog datuma.

RADOVAN STANKOVIĆ, zajedno sa srpskim vojnicima Nedžom i Nidžom Samardžićem i Nikolom Brčićem, bio je zadužen za Karamanovu kuću. RADOVAN STANKOVIĆ nije samo snabdijevao Karamanovu kuću djevojkama i ženama muslimanske nacionalnosti da bi ih srpski vojnici i drugi muškarci srpske nacionalnosti mogli seksualno zlostavljati, nego je i strogo kontrolisao kretanje tih djevojaka i žena. Tokom perioda na koji se odnosi optužnica, tačnije sredinom avgusta 1992., RADOVAN STANKOVIĆ je u Karamanovu kuću doveo FWS 132 i A. S. RADOVAN STANKOVIĆ je na period od dva dana doveo i A. B. i M, muslimanske djevojčice stare 12 odnosno 14 godina. Pustio ih je nakon dva dana. Kasnije, sredinom septembra 1992., RADOVAN STANKOVIĆ je otišao u Foču i iz autobusa kojim su Muslimani deportovani iz Foče izveo A. B., s kojom su u autobusu bili njeni roditelji. RADOVAN STANKOVIĆ se u Karamanovu kuću vratio s A. B., gdje je ona zatočena i potom ju je silovao i na druge načine zlostavljao Pero Elez.

RADOVAN STANKOVIĆ je učestvovao u dodjeljivanju djevojaka i žena srpskim vojnicima, kako bi ih ti vojnici mogli silovati i na druge načine seksualno zlostavljati. Djevojke i žene koje nisu bile konkretno dodijeljene određenim srpskim vojnicima, što je bio slučaj sa A. S., FWS-132 i A. B., mogao je da siluje bilo koji vojnik kojem je bilo dopušteno da uđe u Karamanovu kuću. RADOVAN STANKOVIĆ je sam sebi dodijelio FWS-190 od 3. avgusta do 6. avgusta 1992. ili približno tog datuma. RADOVAN STANKOVIĆ je 7. avgusta 1992. ili približno tog datuma dodijelio J. G. Nikoli Brčiću. Kasnije je dodijelio FWS-75 jednom srpskom vojniku zvanom Rocco. RADOVAN STANKOVIĆ je Roccu dodijelio i FWS-87. Jednom prilikom RADOVAN STANKOVIĆ je doveo jednog srpskog vojnika koji se zvao Radivoje Marković i rekao mu da siluje FWS-75. Posljednjeg dana boravka FWS-75 u Karamanovoj kući, RADOVAN STANKOVIĆ je u kuću doveo jednog Srbina koji se zvao Cicmil da siluje FWS-75. Kada je FWS-75 to odbila, RADOVAN STANKOVIĆ je Cicmilu dao A. S. da je siluje.

Za razliku od većih objekata za zatočavanje, poput sportske dvorane “Partizan”, u Karamanovoj kući zatočenice su imale dovoljno hrane. Nisu bile pod stražom niti su bile zaključane u kući. Zatočenice su čak imale ključ kojim su mogle zaključati vrata i spriječiti vojnike koji nisu pripadali grupi Pere Eleza da uđu. Pored toga, zatočenicama su dali broj telefona motela u Miljevini i rečeno im je da nazovu taj broj u slučaju da neki vojnik pokuša ući u kuću bez odobrenja. Kada bi žene nazvale taj broj, došli bi ili RADOVAN STANKOVIĆ ili Pero Elez da spriječe ulazak drugih osoba u kuću. RADOVAN STANKOVIĆ je rekao FWS-75 da su vojnici koji su dolazili u Karamanovu kuću morali tražiti njegovu dozvolu da bi ušli. Kad bi srpski vojnici ušli u Karamanovu kuću, RADOVAN STANKOVIĆ bi se općenito pobrinuo za to da ih žene nahrane, onda bi im dao alkohol, pa im dodijelio žene. Iako te djevojke i žene nisu bile pod stražom, nisu mogle pobjeći. Nisu imale kamo otići jer su bile okružene srpskim vojnicima i civilima.

RADOVAN STANKOVIĆ, Pero Elez, Nikola Brčić, Neđo i Zoran Samardžić i srpski vojnici koji su živjeli u kući ponižavajuće su postupali prema ženama i djevojkama, kao da su im one bile lična svojina. Djevojke i žene su ponekad tjerali da kupaju vojnike prije nego što bi ih silovali. Neke djevojke i žene su natjerali da uzmu srpska imena i oblače izazovnu odjeću. RADOVAN STANKOVIĆ ih je nazivao "bulama" ili drugim pogrdnim imenima.

Tokom cijelog perioda zatočeništva djevojke i žene su bile izložene ponavljanim silovanjima i seksualnom zlostavljanju. Većina počinilaca bili su naoružani srpski vojnici, pripadnici grupe Pere Eleza; neki su bili iz Crne Gore. Nikola Brčić je silovao FWS-75 3. avgusta 1992. ili približno tog datuma. Tog istog dana, i Pero Elez je više puta silovao FWS-75 i FWS-87, zajedno, u istom krevetu. Na isti način ih je silovao i seksualno zlostavljao i dvije sljedeće noći. Kad god Pero Elez nije bio u Karamanovoj kući, RADOVAN STANKOVIĆ je dopuštao srpskim vojnicima, kao što je bio Zelenović, da siluju FWS-87. Srpski vojnici, među kojima su bili Zoran Samardžić, Mlađo, čije prezime nije poznato, i Miško, čije prezime nije poznato, silovali su FWS-75. Vojnici su povremeno i tukli i silovali žene. RADOVAN STANKOVIĆ je znao da su srpski vojnici, među kojima je bio i Pero Elez, silovali i na druge načine seksualno zlostavljali djevojke i žene. Znao je i da je Nikola Brčić povremeno tukao i silovao J. G. i da su drugi vojnici tukli A. S. RADOVAN STANKOVIĆ je obično bio prisutan u Karamanovoj kući za vrijeme tih incidenata.
RADOVAN STANKOVIĆ je silovao FWS-87. Jednom ju je silovao tokom dana u jednoj od soba na prvom spratu Karamanove kuće. Drugom prilikom, RADOVAN STANKOVIĆ je odveo FWS-87 u kupatilo, natjerao je da se potpuno razodjene i stavio je u kadu. Kada je FWS-87 odbila da ga opere, on ju je iz sve snage udario, nanijevši joj modrice i otekline po glavi i licu. RADOVAN STANKOVIĆ je neprestano, dok je D. B. bila prisutna, prijetio FWS-87 da će je silovati. Jednom prilikom, nakon što je FWS-87 prisiljena da pije alkoholno piće, RADOVAN STANKOVIĆ je silovao FWS- 87 u dnevnom boravku, u prisustvu D. B. Prijetio je i da će silovati FWS-75.
Pored silovanja i drugog seksualnog zlostavljanja, RADOVAN STANKOVIĆ je redovno naređivao svim zatočenicama da rade za njega i druge srpske vojnike, da im peru uniforme, kuhaju i čiste kuću. FWS-87 su u tri navrata odvodili iz Karamanove kuće u druge zgrade u Miljevini. Tada je morala čistiti prostorije u tim zgradama, kuhati za vojnike i farbati prozorska okna.

U Karamanovoj kući zatočenice su živjele u stalnom strahu za svoj život. Ako bi neka žena ili djevojka odbila da posluša naređenje, tukli bi je. Vojnici su ženama često govorili da će ih ubiti nakon što s njima završe, jer previše znaju. FWS-87 je sve vrijeme zatočeništva u Karamanovoj kući imala nagon za samoubistvom.
User avatar
daduli_sa
Posts: 2039
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

#10

Post by daduli_sa »

Da, kao nisu znali da ce pobjeci....
Smjesten u Focu, vodili ga na snimanje zuba i onda ima trebao skoro pa sat vremena da jave SIPA-i... dovoljno dugo da dodje do granice i onda adio.... :oops:
Sad bi smijenio sve od portira preko cuvara i direktora zatvora do resornog ministra. Mozda im onda ne padne vise na pamet da tako providno puste nekoga.
harka
Posts: 729
Joined: 18/02/2007 20:32

#11

Post by harka »

Zato ukidanje RS i Federacije,zato refoma policije,zato sve ovlasti na drzavu BiH,zato NE novi naziv Republika Srba,Hrvata i Bosnjaka(nigdje vezom bilo bi samo na papiru)totalna blesavost i jedna drzava a ne ovako drzava u drzavi.Bilo bi bolje za sve narodnosti,za dijasporu i one koji zive u BiH.
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#12

Post by Prozor »

Ovo je pozitivno, jer

1. Sta je on odrzavao kaznu u KPD Foca gdje mu se svi vjerovatno klanjaju.

2. Ovo dokazuje ne-efikasnost MUP-a RS jer kad cak ne znaju sadrzati uhvacenog zlocinca kako ce hapsiti one po brdima.

3. Ako se ponovo uhapsi ima sansa da bude prebacen u drugi zatvor, mada sumnjam.

Samo ne mogu zamisliti kako je zenama koje je silovao kad znaju da je on na slobodi.
MUNAFIK
Posts: 5260
Joined: 23/03/2004 00:04

#13

Post by MUNAFIK »

Prozor wrote:Ovo je pozitivno, jer

1. Sta je on odrzavao kaznu u KPD Foca gdje mu se svi vjerovatno klanjaju.

2. Ovo dokazuje ne-efikasnost MUP-a RS jer kad cak ne znaju sadrzati uhvacenog zlocinca kako ce hapsiti one po brdima.

3. Ako se ponovo uhapsi ima sansa da bude prebacen u drugi zatvor, mada sumnjam.

Samo ne mogu zamisliti kako je zenama koje je silovao kad znaju da je on na slobodi.
i kako je svjedocima koji su se pojavljivali na SUDU!!!

CETNICI OSTAJU CETNICI... e moja Bosnooo i Hercegovinooo....
basta sljezove boje
Posts: 3623
Joined: 16/03/2007 14:54

#14

Post by basta sljezove boje »

Prozor wrote:Ovo je pozitivno, jer

1. Sta je on odrzavao kaznu u KPD Foca gdje mu se svi vjerovatno klanjaju.

2. Ovo dokazuje ne-efikasnost MUP-a RS jer kad cak ne znaju sadrzati uhvacenog zlocinca kako ce hapsiti one po brdima.

3. Ako se ponovo uhapsi ima sansa da bude prebacen u drugi zatvor, mada sumnjam.

Samo ne mogu zamisliti kako je zenama koje je silovao kad znaju da je on na slobodi.
covjek nije nikakav heroj koji se hrabro borio za cetnike vec silovatelj! Procitajte mu optuznucu, nigdje se taj nije borio nego je sakupio djevojcice u kucu i napravio bordel za jarane. Poznato je da pocinioci krivicnih djela pedofilije ponavljaju svoja djela i da je on opasnost za cijelo drustvo, pa i za one koji ga sakrivaju
User avatar
elixiaboy
Posts: 413
Joined: 26/09/2006 16:46

#15

Post by elixiaboy »

pa taj silovatelj nije covjek :( :( :( monstrum je to
njega bih ja bacio onim tigrovima u Kini, bolje da njega pojedu nego tele
zzzzz
Posts: 2053
Joined: 27/05/2004 22:30

#16

Post by zzzzz »

Ne znam kako odredjuju gdje ce ko sluziti kaznu, zasto Foca, zasto ne Zenica i gdje odsluzuju kaznu ostali, onaj monstrum Samardzic na primjer?

A ne razumijem vala ni nas, prosle godine su nam u Sarajevo dosle porodice ovakvih zlocinaca da demonstriraju za njihova prava. Da smo kako treba, dobro bi zapamtili taj dolazak. Mi smo sve prepustili sistemu koji u stvari i ne postoji.
Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#17

Post by Leonid Breznjev »

zzzzz wrote:Ne znam kako odredjuju gdje ce ko sluziti kaznu, zasto Foca, zasto ne Zenica i gdje odsluzuju kaznu ostali, onaj monstrum Samardzic na primjer?

A ne razumijem vala ni nas, prosle godine su nam u Sarajevo dosle porodice ovakvih zlocinaca da demonstriraju za njihova prava. Da smo kako treba, dobro bi zapamtili taj dolazak. Mi smo sve prepustili sistemu koji u stvari i ne postoji.
Mislis sistemu kojem smo dozvolili da se stvori?
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#18

Post by Prozor »

Arslan wrote:
zzzzz wrote:Ne znam kako odredjuju gdje ce ko sluziti kaznu, zasto Foca, zasto ne Zenica i gdje odsluzuju kaznu ostali, onaj monstrum Samardzic na primjer?

A ne razumijem vala ni nas, prosle godine su nam u Sarajevo dosle porodice ovakvih zlocinaca da demonstriraju za njihova prava. Da smo kako treba, dobro bi zapamtili taj dolazak. Mi smo sve prepustili sistemu koji u stvari i ne postoji.
Mislis sistemu kojem smo dozvolili da se stvori?
Mi? Ili oni koji su nas predstavljali....
Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#19

Post by Leonid Breznjev »

Prozor wrote:
Arslan wrote:
zzzzz wrote:Ne znam kako odredjuju gdje ce ko sluziti kaznu, zasto Foca, zasto ne Zenica i gdje odsluzuju kaznu ostali, onaj monstrum Samardzic na primjer?

A ne razumijem vala ni nas, prosle godine su nam u Sarajevo dosle porodice ovakvih zlocinaca da demonstriraju za njihova prava. Da smo kako treba, dobro bi zapamtili taj dolazak. Mi smo sve prepustili sistemu koji u stvari i ne postoji.
Mislis sistemu kojem smo dozvolili da se stvori?
Mi? Ili oni koji su nas predstavljali....
A ko ih je poslao da nas predstavljaju?
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#20

Post by Prozor »

Arslan wrote:
Prozor wrote:
Arslan wrote: Mislis sistemu kojem smo dozvolili da se stvori?
Mi? Ili oni koji su nas predstavljali....
A ko ih je poslao da nas predstavljaju?
Pa nismo im diktirali sta ce sve radit....

P.S. Ja nisam uopce glasao 90´, nisam htio ni reformisane komuniste ni nacionaliste.
ticoroman
Posts: 214
Joined: 11/12/2004 19:43

#21

Post by ticoroman »

Ma suplja.. sada ce ga uhapsiti policija RS i onda ce Dodik da bude ponosan na efektivnost iste i da opravda njeno dalje postojanje.

Procitao sam negdje da je bilo devet (!!) strazara sa njim, i opet im se kao oteo! Ha ha ha ha ha :-D
Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#22

Post by Leonid Breznjev »

ticoroman wrote:Ma suplja.. sada ce ga uhapsiti policija RS i onda ce Dodik da bude ponosan na efektivnost iste i da opravda njeno dalje postojanje.

Procitao sam negdje da je bilo devet (!!) strazara sa njim, i opet im se kao oteo! Ha ha ha ha ha :-D
Ha nindza je to! Specijalac! Cackalicom i zvakom razbije citavu cetu a ne 9 cuvara!
zzzzz
Posts: 2053
Joined: 27/05/2004 22:30

#23

Post by zzzzz »

Arslan wrote:
zzzzz wrote:Ne znam kako odredjuju gdje ce ko sluziti kaznu, zasto Foca, zasto ne Zenica i gdje odsluzuju kaznu ostali, onaj monstrum Samardzic na primjer?

A ne razumijem vala ni nas, prosle godine su nam u Sarajevo dosle porodice ovakvih zlocinaca da demonstriraju za njihova prava. Da smo kako treba, dobro bi zapamtili taj dolazak. Mi smo sve prepustili sistemu koji u stvari i ne postoji.
Mislis sistemu kojem smo dozvolili da se stvori?
Kako mislis da smo dozvolili da se stvori?? Dozvolili smo svojom pasivnoscu od dolaska Austrougarske pa na dalje (sami dolazak Austrougara je zadnji put da su nasi nesto ucinili za Bosnu)

Ako si mi mislio spominjati potpis u Dejtonu, nemoj ziv bio, muka mi je vise od tako povrsnog pojednostavljivanja svih problema. Nasi problemi su puno stariji od Dejtona, on je samo posljedica svega onog sto smo bili i kako smo se ponasali prije. Evo poslije Dejtona nastavljamo s istom praksom
Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#24

Post by Leonid Breznjev »

zzzzz wrote:
Arslan wrote:
zzzzz wrote:Ne znam kako odredjuju gdje ce ko sluziti kaznu, zasto Foca, zasto ne Zenica i gdje odsluzuju kaznu ostali, onaj monstrum Samardzic na primjer?

A ne razumijem vala ni nas, prosle godine su nam u Sarajevo dosle porodice ovakvih zlocinaca da demonstriraju za njihova prava. Da smo kako treba, dobro bi zapamtili taj dolazak. Mi smo sve prepustili sistemu koji u stvari i ne postoji.
Mislis sistemu kojem smo dozvolili da se stvori?
Kako mislis da smo dozvolili da se stvori?? Dozvolili smo svojom pasivnoscu od dolaska Austrougarske ppa na dalje (sami dolazak Austrougara je zadnji put da su nasi nesto ucinili za Bosnu9

Ako si mi mislio spominjati potpis u Dejtonu, nemoj ziv bio, muka mi je vise od tako povrsnog pojednostavljivanja svih problema. Nasi problemi su puno stariji od Dejtona, on je samo posljedica svega onog sto smo bili i kako smo se ponasali prije. Evo poslije Dejtona nastavljamo s istom praksom
Ma kakav dejton, ne pada mi napamet!! Osip po cijelom tijelu dobijam od te rijeci! Nama je sve zbog dejtona! Valjda nam je tom najlakse pronaci izgovor!
Pasivnost nasa neogranicena, to je ves terminus koji mi se ponajbolje svidja!
I pogotovo i kad uvidimo da je tako, nista ne cinimo, ne znamo, ne zelimo..
Ne znam evo ni ja zasto..
zzzzz
Posts: 2053
Joined: 27/05/2004 22:30

#25

Post by zzzzz »

"glasnogovorica SIPA-e Željka Kujundžija potvrdila je kako su poduzete i posebne mjere zaštite državnog tužitelja Marinka Jurčevića s obzirom da mu je Stanković prijetio tijekom suđenja na Sudu BiH"
Post Reply