Iz školskih udžbenika - Fizika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
bogumil-8

#51 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by bogumil-8 »

Na Sarajevo – x forumu pokušao sam sa naslovom: „Specijalna teorija relativnosti – „eksperimentalno dokazana“.Ideju za naslov dobio sam iz jednog novinskog članka sličnog naziva. Kada sam pogledao sadržaj tog članka uvidio sam da ne opisuje dokaze za STR, već navodi dokaz za tačnost formule E = mc^2, te sam zbog toga stavio navodnike na izraz „eksperimentalno dokazana“. Mislio sam u ovoj temi obraditi nekoliko najčešće pominjanih eksperimentalnih dokaza ispravnosti STR. Tema je „zaključana“ nakon 18 sati. U temi su svoj post ostavili „zagazaga“ i „Ereinion“ i kako god pogledam nisam napravio ni „prvi potez“ – omalovažavanje sugovornika, niti „drugi potez“ – pokušaj diskreditacije sugovornika, te ne vidim razlog da bi tvoje mišljenje (zapažanje) smatrao istinitim (valjanim)!
Sugestija moderatora – „ovu raspravu ćeš nastaviti na nekoj drugoj, bliskoj temi“ - inicirala me pokušajem otvaranja na Sarajevo-x forumu druge „slične teme“: „Moja `svađa´ sa fizičarima". Tema je zaključana nakon samo 3h i 40minuta. Jedini post u temi stigao je ostaviti „GAU“ koji sam ugledao tek nakon zaključavanja, te ga nikako nisam mogao ni stići „omalovažiti“ ili „diskreditovati“ – kako ti navodiš.
Zato mislim da ti je netačan ovaj iskaz – „pravis velike greske u nacinu komunikacije. i to bas svaki put. na temi koja ti je zakljucana ".
Ovaj tvoj iskaz pokazuje da ne čitaš napisano (nisam kopirao tuđi primjer, već sam dao link na, po mom mišljenju, prilično dobro napisan tekst na Wikipediji o STR, kao bi ga čitali oni koji ovih dana uče o tome), te mislim da ti ni ovo ne stoji: - "zalosno je sto kopiras tudje primjere .... mislim da ti ovaj primjer sa makazama ne ide u prilog, a preuzeo si ga od drugog". Ništa ja nisam "preuzeo" i naveo kao svoje! Ja "makaze" nisam ni pomenuo!
U diskusiju „o makazama“ nisam se ni upuštao (mada mi je bilo interesantno pratiti navedena razmišljanja).
U svakom slučaju zahvaljujem na dobronamjernim sugestijama (ali neumoljiv sam u zapažanju, netačnosti i nepreciznosti).
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#52 opomena

Post by dr.gog »

Prestanite sa besmislenom raspravom.Ignorirana su upozorenja moderatora što je samo po sebi razlog za ban.

Otvorite temu sa jasnom postavkom , a pravila foruma su jasna- nema vrijeđanja ni kroz "rukavice", nema verbalnog maltretiranja onih koji znaju manje o stručnim pitanjima.

hvala lijepo.
GAU 8

#53 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by GAU 8 »

Ja mislim da na ovom podforumu ima mnogo teorijski potkovanih clanova koji bi bili voljni diskutovati na ovu temu.
Samo istu treba postaviti ispravno, i diskutovati na jedan neishitren nacin, fokusirati se na sustinu.

Copy-paste i ukazivanje na nelogicnosti i greske u udzbenicima to nije.
Ako zelis da preispitas STR, ili opstu teoriju relativnosti, onda nije bitno da li se kaze dielektricka konstanta vakuuma, ili diel. konstanta u vakuumu, ili da li zaista samo Einsteinu treba pripisati zasluge ili ne.
bogumil-8

#54 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by bogumil-8 »

zoom66 wrote:03. May. 2010. 21:58 Banned user for reason “ignoriranje upozorenja moderatora”
» bogumil-8

14 dana :sax:
Za ovo (citirano) ZAHTIJEVAM javno izvinjenje (od oba moderatora)!
statix

#56 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by statix »

GAU 8 wrote:Ja mislim da na ovom podforumu ima mnogo teorijski potkovanih clanova koji bi bili voljni diskutovati na ovu temu.
Samo istu treba postaviti ispravno, i diskutovati na jedan neishitren nacin, fokusirati se na sustinu.

Copy-paste i ukazivanje na nelogicnosti i greske u udzbenicima to nije.
Ako zelis da preispitas STR, ili opstu teoriju relativnosti, onda nije bitno da li se kaze dielektricka konstanta vakuuma, ili diel. konstanta u vakuumu, ili da li zaista samo Einsteinu treba pripisati zasluge ili ne.
Nisam niakakav naucnik, ali cini mi se da se previse vodi formulama, koje ne mogu da komentarisem jer nemam toliko znanje iz podrucja fizike. Medjutim, koliko sam upoznat, fizika je daleko od cistog matematickog racunanja i izvodjenja formula. Eksperimenti se stavljaju u prvi plan, a zatim interpretacija dobijenih rezultata.
Amazonka27

#57 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by Amazonka27 »

bogumil-8 wrote:
zoom66 wrote:03. May. 2010. 21:58 Banned user for reason “ignoriranje upozorenja moderatora”
» bogumil-8

14 dana :sax:
Za ovo (citirano) ZAHTIJEVAM javno izvinjenje (od oba moderatora)!
hahaha :D sta je ovo ba :D
alibaba_i_30_godina

#58 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by alibaba_i_30_godina »

Hoces da i tebe Amzonka banuju sto citiras opomenu moderatora/administratora??? :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :run:

sad kad mene banuju :sad:
GAU 8

#59 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by GAU 8 »

mo(Ž)derator :D:D
Hipatija

#60 Re: Iz školskih udžbenika - Fizika

Post by Hipatija »

Nisam "izbjegavao upozorenja moderatora" i smatram omaškom "ZOOMA" što me banirao zbog "izbjegavanja upozorenja moderatora".
Na moje traženje javnog izvinjenja od strane oba moderatora dobio sam trajan ban!
Vraćajući se na ovu stranicu (drugim povodom) podsjetio sam se nepravednog i neljudskog gesta oba moderatora i...
Kako nikad, ama baš nikad ne rješavam vlastite probleme "u četiri oka" (privatnom poštom i porukama) ponovo, javno i otvoreno, zahtijevam izvinjenje. Prvi moderator postavi opšte upozorenje (koje se više odnosilo na druge nego na mene) "izbjegavanje upozorenja moderatora" nije to upozorenje uputio meni, i drugi moderator ("zoom") koji je odmah naletio i bez udubljivanja frknuo mi 14 dna besplatnog boravka u Banovićima, duboko me povrijedio ( to mu ne mogu niti hoću oprostiti).
Bez obzira na pravila foruma, kao čovjek, osjećam se izigranim i povrijeđenim radom moderatora foruma (čiji se rad "ne smije komentarisati" na stranicama foruma), a ne mojom greškom.
Svako pravilo ima i izuzetaka! Kada je greška do moderatora, oni bi tu grešku trebali i priznati, izvinjenje napisati, a zatim ovakav post pobrisati!
Chmoljo me "otjerao" sa podforuma "politika", Nin me tjera sa podforuma "nauka", a Zom me tjera sa SAX-foruma!
ZAŠTO! Zbog toga što sam i bogu i narodu ( u ovih nekoliko godina aktivnog postanja na SAX-u) dojadio "kršenjem pravila foruma"?!
Post Reply