Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
-
barby02
#76 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Tekst je po meni dobar i 90 % ovoga je tacno. Cim je frka "oni" i "mi" je glavno u prici. . Upotrijebila je dosta grubih rijeci i "nadimaka" a to sto je iz Širokog, objasnjava sarkazam. Doticna je puno napisala pod navodnicima i ko to ne vidi , zao mi je. . Nemam nikakvo misljenje o momentu postavljanja spomenika Papi jer imam svojih problema ali mislim da vecina naroda nema nista protiv. Meni se licno ne svidja lokacija - Papa u Frhadiji, ali u nekom parku, zasto ne ? Ako narod ne zapisa, zapisace psi
A pitanjce- zasto ona nema kredibilitet pisati o ovom o cem je pisala i o Papi pogotovo ????
-
uroborus
#77 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Sve sto OldSchool zeli reci ovim tekstom jeste da je Papa "kolateralna steta" preko koje se lome interesi ovdasnji, da se posluzim Kazazovim omiljenim izrazom-ETNOPOLITIKA! 
-
barby02
#78 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Sam naslov teme je inicijalna kapisla (kapsla. . ne znam ispravno) za dvije rijeci uvezane u psovku i tendencija pritiska prema 200. . 
-
uroborus
#79 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Nakon ove teme, sve vise razumijem hrvatske forumase, a bogami i srpske, koji sa-x smatraju bastionom bosnjackog kriptokomunizma i kavzimultikulturalnosti!barby02 wrote:Sam naslov teme je inicijalna kapisla (kapsla. . ne znam ispravno) za dvije rijeci uvezane u psovku i tendencija pritiska prema 200. .
-
miop
#80 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
A ti onda na sirokibrijeg-x.com i onda tamo pricaj o pravoj multikulturalnosti i zalazi se za jedan multi spomenik u centru sirokog sa svojim hrvatskim, a bogami i srpskim forumasima, pa da i mi u Sarajevu sta naucimo na pravom i konkretnom primjeru.uroborus wrote:Nakon ove teme, sve vise razumijem hrvatske forumase, a bogami i srpske, koji sa-x smatraju bastionom bosnjackog kriptokomunizma i kavzimultikulturalnosti!barby02 wrote:Sam naslov teme je inicijalna kapisla (kapsla. . ne znam ispravno) za dvije rijeci uvezane u psovku i tendencija pritiska prema 200. .
-
uroborus
#81 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Bio sam je hercegbosni.org u doba kada je OldSchool predstavlja jedini "glas razuma" , tamo gdje dominiraju sve sami antiracionalisti koji se kunu u Boga i Naciju!miop wrote:A ti onda na sirokibrijeg-x.com i onda tamo pricaj o pravoj multikulturalnosti i zalazi se za jedan multi spomenik u centru sirokog sa svojim hrvatskim, a bogami i srpskim forumasima, pa da i mi u Sarajevu sta naucimo na pravom i konkretnom primjeru.uroborus wrote:Nakon ove teme, sve vise razumijem hrvatske forumase, a bogami i srpske, koji sa-x smatraju bastionom bosnjackog kriptokomunizma i kavzimultikulturalnosti!barby02 wrote:Sam naslov teme je inicijalna kapisla (kapsla. . ne znam ispravno) za dvije rijeci uvezane u psovku i tendencija pritiska prema 200. .
Problem je sto vecina nazocni forumasa sa sa-x uopste ne razumije ono sto ona zeli reci, pa otuda i ad-hoc napadi. Iz vecina postova se moze vidjeti koliki anatagonizam preovladava prema Hrvatima iz Zapadne Hercegovine, ne bitno o kome se radi.
-
uroborus
#82 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
b.t.w nesto nisam upoznat da se Hrvati iz Sirokog busaju u prsa svojom multikulturalnosti i multietnicnosti... 
- snaga_znanja
#83 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Pod udarom raznih forumasa tipa dijaspore, onih "stranih" koji se predstavljaju kao "domaci", onih kojima je dosadno i rijetkim koji zele da vode dijalog tesko je naci pravi zakljucak.
1. Sarajevo ima manje vise 500 000 stanovnika.
2. 499.950 nema pametnijeg posla nego razmisljati o Papi.
3. 50 glasnih od dosade ili od dokazivanja kukurice kako ce srusiti Papi spomenik.
4. Ne treba zaboraviti da je u istom tom Sarajevu miniran mezar Aliji Izetbegovicu. Pa kad policija nije njemu sposobna cuvati mezar zasto bi bila sposobna cuvati Papi spomenik?
5. Svakakvih budala ima, od onih koji su uvjereni da je Papa najvece zlo ovog svijeta do onih ekstremnih koji smatraju da drugoj vjeri tu nije mjesto. Da se ne varamo takvih ima na svim stranama.
6. Gradnju spomenika Papi je inicirao Franjo Topic. Ako se ne varam donedavno covjek koji vazio za izbor br. 1 za Gradonacelnika!
7. Mogu ja ovako do jutra. Al uvijek ima papaka koji ce Papu koristiti za izbore na svim stranama i zato mu tu i nije mjesto. Jer meni kao normalnoj osobi je ispod casti biti gradjanin drzave u koja ce biti udarna vijest svih medija u svijetu jer se neko popiskio na Papu!
8. Ohladite i pametnije je da razmisljate kako da se situacija umiruje nego da radite za kvazi nacionaliste koji onda ubiru plodove vase mrznje 4 godine gozbeci se medjusobno. Mozda bih mogao da razumijem da to radite za pare. Ali besplatno u slobodno vrijeme....
1. Sarajevo ima manje vise 500 000 stanovnika.
2. 499.950 nema pametnijeg posla nego razmisljati o Papi.
3. 50 glasnih od dosade ili od dokazivanja kukurice kako ce srusiti Papi spomenik.
4. Ne treba zaboraviti da je u istom tom Sarajevu miniran mezar Aliji Izetbegovicu. Pa kad policija nije njemu sposobna cuvati mezar zasto bi bila sposobna cuvati Papi spomenik?
5. Svakakvih budala ima, od onih koji su uvjereni da je Papa najvece zlo ovog svijeta do onih ekstremnih koji smatraju da drugoj vjeri tu nije mjesto. Da se ne varamo takvih ima na svim stranama.
6. Gradnju spomenika Papi je inicirao Franjo Topic. Ako se ne varam donedavno covjek koji vazio za izbor br. 1 za Gradonacelnika!
7. Mogu ja ovako do jutra. Al uvijek ima papaka koji ce Papu koristiti za izbore na svim stranama i zato mu tu i nije mjesto. Jer meni kao normalnoj osobi je ispod casti biti gradjanin drzave u koja ce biti udarna vijest svih medija u svijetu jer se neko popiskio na Papu!
8. Ohladite i pametnije je da razmisljate kako da se situacija umiruje nego da radite za kvazi nacionaliste koji onda ubiru plodove vase mrznje 4 godine gozbeci se medjusobno. Mozda bih mogao da razumijem da to radite za pare. Ali besplatno u slobodno vrijeme....
-
tuzlak-x
#84 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
lako je rijesiti ovaj problem kompromisom. postaviti ispred glavne crkve u sirokom spomenik vedranu puljicu, a u sarajevu vojtili. vedranov spomenik treba da nadvisi i sama zvona sirokobrijeske crkve, jer ga ubise mlada i nejaka, a vojtili skromno mjesto na carsiji kao znak dobronamjernosti gradjana sarajeva.
garantujem da bi se sunecenje vedranove glave dogodilo i prije no sto bi spomenik bio postavljen.
uostalom, slazem se sa spisateljicom mlinarevic u svaku rijec o dodiku....
garantujem da bi se sunecenje vedranove glave dogodilo i prije no sto bi spomenik bio postavljen.
uostalom, slazem se sa spisateljicom mlinarevic u svaku rijec o dodiku....
-
pemanapemani
#85 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Tekst je poprilično tačan. Uostalom, Bosne nema kada smo mi ovakvi, glupi mazohistički statisti, dopustili da nam svaka šuša urinira na mozak kako želi, a vozovi i vlakovi prolaze pored nas.
Nije problem u nekom malo fašističnom biću, nego u nama koji to sve gledamo i ne činimo ništa. Dopustili smo da nas pretvore u luđačke egoiste, koji kukaju iz prikrajka čekajući svoju priliku za omrsiti se krvavim novcem.
Da, postajemo kao oni, mrzimo sve, a potajno mrzimo i sebe ovakve, samo što je najteže priznati sebi.
Godinama smo odoljevali preseravanjima svakojake vrste i time smo se razlikovali od fašističke gamadi. Danas dopuštamo da nekolicina idiota šalje sliku o Sarajevu i BiH kao zatucanoj sredini.
Zemlju nam uzeše papci, pravi smo, glupi smo Bosanci.(parafrazirani Adnan Šaran, Skroz).
P.S.Bilo bi dobro protabiriti tekstove autorice koji su objavljeni u naručju Petra Lukovića, pa onda donositi zaključke.
Nije problem u nekom malo fašističnom biću, nego u nama koji to sve gledamo i ne činimo ništa. Dopustili smo da nas pretvore u luđačke egoiste, koji kukaju iz prikrajka čekajući svoju priliku za omrsiti se krvavim novcem.
Da, postajemo kao oni, mrzimo sve, a potajno mrzimo i sebe ovakve, samo što je najteže priznati sebi.
Godinama smo odoljevali preseravanjima svakojake vrste i time smo se razlikovali od fašističke gamadi. Danas dopuštamo da nekolicina idiota šalje sliku o Sarajevu i BiH kao zatucanoj sredini.
Zemlju nam uzeše papci, pravi smo, glupi smo Bosanci.(parafrazirani Adnan Šaran, Skroz).
P.S.Bilo bi dobro protabiriti tekstove autorice koji su objavljeni u naručju Petra Lukovića, pa onda donositi zaključke.
-
barby02
#86 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Ja mislim da je od ove teme mnogo bitnija ona o porodilistu ali. . a ja sam rekla sta mislim poznajuci nas mentalitet . . a Siroki ili Uski, nije svejedno 
- zambaklija
#87 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
ev,majkeee mi,taj široi,ako je to grad onda sam ja predsjednik USA,neznam kolko vas je tamo bilo ili prošlo ali breete,ko ovom pridodaje začaj ove njeke kume sam si je kriv. 
za greške je kriv:krombacher
za greške je kriv:krombacher
-
ella.ella
#88 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Covjek je lijepo poredao argumente, to sto istina boli se ne moze zalijeciti etiketiranjem. Tebe je zabolio argument, a ti si covjeka koji je iznio argumente okarakterisao kao nekog sa psihickim problemom. To je i vise nego pateticno.uroborus wrote:Mislim da ti imas problem psihickog karaktera sa svim onim koji dolaze iz Sirokog, i pri tome se zovu Martina Mlinarević- Sopta! Sve gore napisano je najobicnija genaralizacija-fatmirovskoalispahicevskog tipa, koji na poziciji zrtve garadi vlastite stavove, u stilu : pripadam narodu koji je pretrpio genocid, pa stoga mogu biti fasista i nacionalista do mile volje!. Old School je etablirano forumsko ime, koje iz virtuelnog "undergrounada" evoluirala u kolumnisticu indexa.hr, a koji, opet, u Hr. se smatra jezgrom "ljevicara, yugofuturista ili yugonostalgicara", bas od onih koji se smatraju "Pavelicevim sljedbenicima"! Jedna je od rijetki iz Zapadne Hercegovine koja je jasno i glasno detektovala sve znacajke tudjmanovsko-bobanovske politike, a koje su BH Hrvate dovele u polazaj u kakvom jesu. Stoga se tamo na nju ne gladaju bas uopce sa simpatijama.VerticalHairFactor wrote:Ovo nije tekst, koji sadrži relevantne informacije pa da bi u njemu bilo nešto tačno a nešto ne. Ovo je klasični pavelićevski pamflet.
Prije svega tobožnji sarkazam, uopće to nije. Sarajevo "vehabijsko gnijezdo"? Muslimani? Sunećenje brončane papine glave.
Da bi neko bio sarkastičan mora imati donju granicu kredibiliteta - kada opcija kojoj pripadaš sruši most star 500ak godina, nulte kategorije u kultorološkom smislu, oskvrnaviš Počitelj, uništiš sve džamije gdje si, nemaš nikakvog kredibiliteta, pa ni ironično, da pričaš kakav bi epilog imala izjava nekog nadrkanog imbecila u Sarajevu. Znači li to da izjava nekog šizoidnog paranoika u Sarajevu odražava sarajevski duh, ili je ispravnije reći da postupci Sarajlija u ratu, kada su mogli napraviti slična "sunećenja", predstavljaju pravo lice tog grada.
Ni hercegovačka škutorija, niti banjalučka politika legaliziranja genocida i njegovanja njegovih tekovina nemaju pravo lamentirati nad izjavama nekog kretena u Sarajevu, jer nemaju kredibiliteta, jer njihovi postupci u ratu pokazuju ko su oni stvarno.
P.S.
Mislim da bi se građani Sarajeva trebali organizirati, i sami podići spomenik papi, a ne da im to Pavelićevi sljedbenici rade u Sarajevu, i pretvaraju to u jeftine predizborne poene.
Sto se tice samog njenog teksta...tu se nema sto ni oduzeti, ali ne dodati-perfect!
Pratila sam index.hr, i vrle komentare komentatorice. Mogu samo reci da je zena klasicni nacionalista koja se izdaje za liberalku. Naprimjer, kad zeli da dokaze svoj liberalizam, ona kritikuje znacajke tudjmanovsko-bobanovske politike zbog "koje su BH Hrvate dovele u polazaj u kakvom jesu.", a ne kritikuje tu politiku zbog toga sto je upravo ta politika uzrok razaranje Bosne, "koje nema", i sto su Hrvati iz Hercegovine, ali dobrim dijelom iz Srednje Bosne uzrok etnickog ciscenja na teritoriji HerceG Bosne drugih naroda koji nisu Hrvati. Eh da je to rekla, onda bi dokazala svoj liberalizam, jer se on ogleda u brizi za druge, a ne za svoje. Medjutim, Soptica i dalje provlaci, ugrozenosst hrvata, prebrojavanje koliko ih zivi u Sarajevu kojeg ona nikad nije ni vidjela itd. E pa zeno draga, taj racun ispostavi iskljucivo u Zagreb, a ne u Sarajevo. Uostalom, Franjo Topic je imao podrsku 90% Sarajlija prema anketama, to je sam izjavio, upravo u "leglu vehabija" i netolerantnih Bosnjaka. Da mi je vidjet da hodza dobije 90% podrske za nacelnika Stoca ili Mostara. To bi bilo 8. svjetsko cudo.
- BHCluster
#89 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Pa ovo oko spomenika Papi Ivanu Pavlu II u Banjaluci je vec raskrinkano.
Pametnom dosta!ranjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" smatra da se postavljanju spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu protivi neznatan, ali ipak značajan postotak ljudi.
"Pozivam građane BiH da pomognu izgradnju ovog spomenika. Oduvijek je u BiH bio običaj da svi pomažu izgradnju vjerskih objekata. Pozivam i katolike, i pravoslavce, i muslimane, kao i sve firme i institucije, da pomognu podizanje spomenika papi u Sarajevu", kazao je između ostalog Franjo Topić u intervjuu za današnje Oslobođenje.
Upitan da prokomentariše namjeru premijera RS Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da u Banjaluci podignu spomenik papi Ivanu Pavlu II, Topić je odgovorio:
"Jako mi je drago da se spomenik Ivanu Pavlu podiže i u Banja Luci. To, međutim, nema veze sa podizanjem ovog našeg spomenika u Sarajevu".
-
uroborus
#90 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Kakve crne argumenete? Je l' argument to sto isti kolumnistici spocitava da je rusila Stari Most, Pocitelj, Begovinu kod Stoca? Je l' argument to sto isti Old School promatra prvenstveno kroz kolektivisticke dogme i predrasude, pa tako u njenom pisanju ne vidi neciji lican stav, vec stav kompletnog jednog naroda kojeg simbolizuje Pavelic?ella.ella wrote:
Covjek je lijepo poredao argumente, to sto istina boli se ne moze zalijeciti etiketiranjem. Tebe je zabolio argument, a ti si covjeka koji je iznio argumente okarakterisao kao nekog sa psihickim problemom. To je i vise nego pateticno.
Pratila sam index.hr, i vrle komentare komentatorice. Mogu samo reci da je zena klasicni nacionalista koja se izdaje za liberalku. Naprimjer, kad zeli da dokaze svoj liberalizam, ona kritikuje znacajke tudjmanovsko-bobanovske politike zbog "koje su BH Hrvate dovele u polazaj u kakvom jesu.", a ne kritikuje tu politiku zbog toga sto je upravo ta politika uzrok razaranje Bosne, "koje nema", i sto su Hrvati iz Hercegovine, ali dobrim dijelom iz Srednje Bosne uzrok etnickog ciscenja na teritoriji HerceG Bosne drugih naroda koji nisu Hrvati. Eh da je to rekla, onda bi dokazala svoj liberalizam, jer se on ogleda u brizi za druge, a ne za svoje. Medjutim, Soptica i dalje provlaci, ugrozenosst hrvata, prebrojavanje koliko ih zivi u Sarajevu kojeg ona nikad nije ni vidjela itd. E pa zeno draga, taj racun ispostavi iskljucivo u Zagreb, a ne u Sarajevo. Uostalom, Franjo Topic je imao podrsku 90% Sarajlija prema anketama, to je sam izjavio, upravo u "leglu vehabija" i netolerantnih Bosnjaka. Da mi je vidjet da hodza dobije 90% podrske za nacelnika Stoca ili Mostara. To bi bilo 8. svjetsko cudo.
To nisu argumenti, to je nonsens!
Kad ce pripadnici te poznate sarajevske "multikulturalne zivotne skole" poceti prihvatati misljenje svakog onoga Hrvata koji ne razmislja k'o Komsic ili bilo koji drugi koji je "prihvatljiv" Bosnjacima?
Jos nesto...promakla ti je jedna bitna stvar glede kandidature Topica za gradonacelnika-Isti je bio kandidat SDA!
Zamisli kako bi prosao da je bio kandidat HDZ-a?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#91 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Brzo ste zaboravili Vedrana Puljića i šta ste sve o tom istom Širokom pričali neposredno poslije njegove smrti.
-
ella.ella
#92 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
uroborus wrote:Kakve crne argumenete? Je l' argument to sto isti kolumnistici spocitava da je rusila Stari Most, Pocitelj, Begovinu kod Stoca? Je l' argument to sto isti Old School promatra prvenstveno kroz kolektivisticke dogme i predrasude, pa tako u njenom pisanju ne vidi neciji lican stav, vec stav kompletnog jednog naroda kojeg simbolizuje Pavelic?ella.ella wrote:
Covjek je lijepo poredao argumente, to sto istina boli se ne moze zalijeciti etiketiranjem. Tebe je zabolio argument, a ti si covjeka koji je iznio argumente okarakterisao kao nekog sa psihickim problemom. To je i vise nego pateticno.
To nisu argumenti, to je nonsens!
Kad ce pripadnici te poznate sarajevske "multikulturalne zivotne skole" poceti prihvatati misljenje svakog onoga Hrvata koji ne razmislja k'o Komsic ili bilo koji drugi koji je "prihvatljiv" Bosnjacima?
Jos nesto...promakla ti je jedna bitna stvar glede kandidature Topica za gradonacelnika-Isti je bio kandidat SDA!
Zamisli kako bi prosao da je bio kandidat HDZ-a?
I dalje stojim iza svoje tvrdnje da je Soptica nacionalista koja se izdaje za liberalku, kao sto je i Dodo nekad radio, kad se suprotstavljao Karadzicu jer je pljacako Srbe, a ne zato sto su Srbi provodili genocid nad drugim narodima.
-
GOLFER
#93 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Ja samo zelim da kazem da niko nema pravo Sarajlijama nista prigovoriti, i znaju dobro ovi sto nas provociraju sta rade. Pa nikad se zlocinac i kriminalac nece istinski uvrijeduti kad mu neko kaze da je kriminalac, ali kad to postenom covjeku neko kaze a pogotovo ako mu to govori dokazani kriminalac onda to boli ono bas u dusi, e tako je u 99.999% slucajeva u ovim pricama... Ali izdrzat cemo mi i ovo kao i sve do sada! 
-
VerticalHairFactor
#94 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Samo da pojasnim, jer je možda ostalo nejasno:
Smatram da papa mora imati spomenik u SA, i imat će ga. Smatram da treba odabrati finu lokaciju, ne na samoj Ferhadiji, na samom putu gdje raja hoda i gdje bi ga morali zaobilaziti - to bi tek bio nonsens - negdje kod same katedrale da, zašto da ne. Ne vjerujem ni da bi u Zagrebu papin spmenik stavili na samo šetalište, dakle tamo gdje raja prolazi, ne bi mogli sve i da hoće; svugdje za to postoje odgovarajuća mjesta.
Pratim već duže pisanje spomenute novinarke na indexu, i malo je reći da za nju ne postoji BiH; za nju je spominjanje BiH krajnja patnja, pa mora ići u kontekstu sa nečim odurnim ili kvazisarkastičnim.
Nigdje nisam rekao da je ona nešto rušila, ali dolazi iz kraja gdje je glavna opcija upravo bila takva vrsta aktivnosti - prije nego li se počne razračunavati sa Sarajevom na temu netolerancije, neka se javno razračuna i zastidi onoga što je u njenom neposrednom komšiluku rađeno - sve necivilzacijski činovi, gori od goreg...
Ostalo ne bih komentirao, jer je besmisleno u kontekstu toga da se kritika ne smije kritikovati...
Smatram da papa mora imati spomenik u SA, i imat će ga. Smatram da treba odabrati finu lokaciju, ne na samoj Ferhadiji, na samom putu gdje raja hoda i gdje bi ga morali zaobilaziti - to bi tek bio nonsens - negdje kod same katedrale da, zašto da ne. Ne vjerujem ni da bi u Zagrebu papin spmenik stavili na samo šetalište, dakle tamo gdje raja prolazi, ne bi mogli sve i da hoće; svugdje za to postoje odgovarajuća mjesta.
Pratim već duže pisanje spomenute novinarke na indexu, i malo je reći da za nju ne postoji BiH; za nju je spominjanje BiH krajnja patnja, pa mora ići u kontekstu sa nečim odurnim ili kvazisarkastičnim.
Nigdje nisam rekao da je ona nešto rušila, ali dolazi iz kraja gdje je glavna opcija upravo bila takva vrsta aktivnosti - prije nego li se počne razračunavati sa Sarajevom na temu netolerancije, neka se javno razračuna i zastidi onoga što je u njenom neposrednom komšiluku rađeno - sve necivilzacijski činovi, gori od goreg...
Ostalo ne bih komentirao, jer je besmisleno u kontekstu toga da se kritika ne smije kritikovati...
- zecko_kupuz
#95 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Ma meni je smiješno kako nacionalne stranke uvijek sebi daju za pravo da određuju kako će se i šta činiti.
Sada odjednom HDZ glavni odgovorni za pitanja pape. Ako Sarajevo želi spomenik, Sarajevo će sagraditi spomenik. Čovjek nije dolazio da bi posjetio samo bh.Hrvate, nego sve napaćene i nedužne ljude. Mi kao ti napaćeni i nedužni moramo da se odužimo na neki način.
I ja ću uvijek (u ovakvim okolnostima) reći da imamo groznu državu (odnosno da je skoro i nemamo), ali da imamo prelijepu zemlju
...i boli me briga koliko to ofucano zvučalo. 
I ja ću uvijek (u ovakvim okolnostima) reći da imamo groznu državu (odnosno da je skoro i nemamo), ali da imamo prelijepu zemlju
-
VerticalHairFactor
#96 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Oglasio se g. Franjo Topić, kojeg bih ja prvi podržao kao gradonačelnika grada Sarajeva, i rekao:
"Inicijativa u javnosti postoji već tri godine. Iza nje je stalo Predsjedništvo BiH, Federalna vlada, Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad... U organizacionom odboru su svi, od dr. Silajdžića pa nadalje. Silajdžić je, recimo, na prvoj sjednici rekao da je "ovo najmanje što možemo učiniti za papu Ivana Pavla Drugog". Dakle, ovi glasovi protiv spomenika su ružna poruka, jer se odmah stvara negativna atmosfera. No, znam da je apsolutna većina građana za to da se spomenik postavi.
Želim reći, nije Sarajevo palo na ispitu multietničnosti, jer ne može jedan ili 20 ljudi dovesti sve to u pitanje. Ali, ponavljam, jeste simptomatično. Nikad se ne smije zaboraviti da zlo ide samo od sebe, a za dobro se morate truditi. Zato ga treba ozbiljno uzeti. Iznenadilo me i to dodatno daje težinu ovoj raspravi što je jedan imam bio protiv spomenika. Stoga je dobro da se Islamska zajednica u BiH od toga ogradila. Možda je pomalo bila loše i netočno pripremljena prezentacija utjecala na to jer je ispalo da će spomenik biti na ulici Ferhadiji, ali to nije točno. Nećemo smetati ulici, taman posla. Pa, nije smisao spomenika da smeta nekome. I meni je stalo da ovaj grad bude što ljepši. I ovaj spomenik će biti jedna od ljepota i jedna od znamenitosti ovog moga grada."
Bit će to lijepo riješeno, a Dodik-Čović osovina mogu...
"Inicijativa u javnosti postoji već tri godine. Iza nje je stalo Predsjedništvo BiH, Federalna vlada, Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad... U organizacionom odboru su svi, od dr. Silajdžića pa nadalje. Silajdžić je, recimo, na prvoj sjednici rekao da je "ovo najmanje što možemo učiniti za papu Ivana Pavla Drugog". Dakle, ovi glasovi protiv spomenika su ružna poruka, jer se odmah stvara negativna atmosfera. No, znam da je apsolutna većina građana za to da se spomenik postavi.
Želim reći, nije Sarajevo palo na ispitu multietničnosti, jer ne može jedan ili 20 ljudi dovesti sve to u pitanje. Ali, ponavljam, jeste simptomatično. Nikad se ne smije zaboraviti da zlo ide samo od sebe, a za dobro se morate truditi. Zato ga treba ozbiljno uzeti. Iznenadilo me i to dodatno daje težinu ovoj raspravi što je jedan imam bio protiv spomenika. Stoga je dobro da se Islamska zajednica u BiH od toga ogradila. Možda je pomalo bila loše i netočno pripremljena prezentacija utjecala na to jer je ispalo da će spomenik biti na ulici Ferhadiji, ali to nije točno. Nećemo smetati ulici, taman posla. Pa, nije smisao spomenika da smeta nekome. I meni je stalo da ovaj grad bude što ljepši. I ovaj spomenik će biti jedna od ljepota i jedna od znamenitosti ovog moga grada."
Bit će to lijepo riješeno, a Dodik-Čović osovina mogu...
-
VerticalHairFactor
#97 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Kako komentirate ponudu Milorada Dodika i Dragana Čovića da, umjesto u Sarajevu, spomenik papi Ivanu Pavlu Drugom bude izgrađen u Banjoj Luci? Da li ćete je prihvatiti i šta to znači u pogledu sarajevskog spomenika?
- Možda je krivo interpretirano u medijima da će se spomenik umjesto u Sarajevu graditi u Banjoj Luci. Ne. Već odavno znam za inicijativu da se i tamo postavi spomen-obilježje kao sjećanje na papin posjet tom gradu. Osobno bih, a i svatko normalan, podržao takvu ideju. Ali, mislim da je Dodik najmanje pozvan da on podiže spomenik papi. Ma on zapravo sada manipulira i svetim stvarima radi svojih političkih bodova.
Eto, sad on hoće reći: "Kad vama Hrvatima Sarajevo ne da da postavite spomenik papi slobodno ga postavite u Banjoj Luci". Ne znam što će to gospodinu Čoviću. I sada će vjerojatno Dodik ponovno zaslužuti priznanje "Hrvatski lider 2010".
Evo dva prijedloga Dodiku - neka podignu spomenik papi u središtu Banje Luke i neka vrate deset tisuća Hrvata do izbora, pa ćemo im vjerovati. Ali, ovo jest poruka svima u Sarajevu da se potrude što prije da se podigne spomenik. U BiH su uvijek i vjernici drugih konfesija pomagali izgradnju nekog vjerskog objekta. Pozivam muslimane, pravoslavne kao, naravno, i katolike, da daju javno priloge za papin spomenik u Sarajevu kao zalog za bolji dijalog i suživot u BiH.
Hvala g. Topiću, a ova stara novo-pečena osovina Čović-Dodik može samo "glabare" poslije ovoga.
- Možda je krivo interpretirano u medijima da će se spomenik umjesto u Sarajevu graditi u Banjoj Luci. Ne. Već odavno znam za inicijativu da se i tamo postavi spomen-obilježje kao sjećanje na papin posjet tom gradu. Osobno bih, a i svatko normalan, podržao takvu ideju. Ali, mislim da je Dodik najmanje pozvan da on podiže spomenik papi. Ma on zapravo sada manipulira i svetim stvarima radi svojih političkih bodova.
Eto, sad on hoće reći: "Kad vama Hrvatima Sarajevo ne da da postavite spomenik papi slobodno ga postavite u Banjoj Luci". Ne znam što će to gospodinu Čoviću. I sada će vjerojatno Dodik ponovno zaslužuti priznanje "Hrvatski lider 2010".
Evo dva prijedloga Dodiku - neka podignu spomenik papi u središtu Banje Luke i neka vrate deset tisuća Hrvata do izbora, pa ćemo im vjerovati. Ali, ovo jest poruka svima u Sarajevu da se potrude što prije da se podigne spomenik. U BiH su uvijek i vjernici drugih konfesija pomagali izgradnju nekog vjerskog objekta. Pozivam muslimane, pravoslavne kao, naravno, i katolike, da daju javno priloge za papin spomenik u Sarajevu kao zalog za bolji dijalog i suživot u BiH.
Hvala g. Topiću, a ova stara novo-pečena osovina Čović-Dodik može samo "glabare" poslije ovoga.
-
uroborus
#98 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
@VerticalHairFactor-mozes li mi malo poblize pojasniti sta je uopce ovdje tema-OldSchool, papa ili Franjo Topic????
- travnik
#99 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Tekst je ok, ne vidim šta je sporno. Više su sporni negativni komentari na račun Širok Brijega, koji nema apsolutno veze sa ovim, osim što je autorica teksta iz te općine.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#100 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...
Men ije tekst sasvim ok