Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Cibra

#1 Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Cibra »

KAO što je godinama poremećeno i sve drugo, u Bosni i Hercegovini odavno je poremećen i smisao za red veličina. Svaka nova kuća mora bar za jedan kat nadmašiti ostatak zavidnog susjedstva, koje miješanje maltera do ujednačenja prati zatim škrgutom zubi i lomljenjem prstiju u šaci iza zastora. Svaka nova poslovna zgrada mora biti mondenija i luksuznija od dosad izgrađenih, te ako krvlju naroda zarađen budžet to dopušta, apsolutno je važno da se rotira u većoj brzini nego Fahrina. Vjerski objekti su zato kategorija izvan svih kategorija.

Michelangelo i Gaudi zasigurno plaču nad oblacima svaki put kad se u Bosni i Hercegovini negdje stavi skela, a čudo u žutom šljemu popularno nazvano arhitekt raširi na mapi novu genijalnu zamisao, smišljenu samo s jednim ciljem - da kod onih "tamo" izazove neizdrživu pomutnju u želucu.

Tornjevi na crkvama i džamijama odavno već ne svijetle vjeru i ljubav. Oni danas u ovoj zemlji isijavaju samo materijalnu moć i bolesno natjecanje jednih naspram drugih. Jezivi primjerci vjerske arhitekture koji po svemu iskaču od zamišljenog urbanističkog plana i postojeće vizure određenog mjesta, a pogotovo od iskonskog izgleda džamije ili crkve, ovdje su našli svoje jedinstveno uporište.

U najnoviju humoresku uvučen i pokojni Papa osobno

Naši zvonici i minareti zbog svoje gorostasne bahatosti mijenjaju putanju zračnog prometa u ovom dijelu Balkana. Češu leđa anđelima. S oblacima igraju na male golove. Skromnost i poniznost kao temeljna osnova svih triju vjera samo su bajka uz koju danas ne mogu zaspati čak niti oni najnaivniji, dok promatraju svoje vjerske poglavare, igrače kapitalista i političara, koji ne žive ništa od onoga što licemjerno propovijedaju.

Fitilji na koje se u ovom buretu baruta provjereno najbolje palimo - rat i vjera, još su jednom ostvarili željeni cilj političkih elita gramzivo željnih vlasti. U najnoviju humoresku najtragičnijeg podneblja na kugli zemaljskoj, uvučen je i pokojni Papa osobno. Ni kriv, ni dužan, godinama mrtav, a o mrtvima sve najbolje, nije zaslužio da se s njegovim imenom dobacuju idioti kao Francuzi s loptom na Svjetskom prvenstvu. Pogotovo šrot jedne Bosne i Hercegovine koju je u onim najtežim vremenima podržao i priznao pred svijetom.

Da rezimiramo problem - odnekud je sinula maestralna ideja o postavljanju spomenika Papi na trgu u Sarajevu, na zadnje noge su se automatski digli unitaristički antifašisti iz tolerantne metropole, zaprijetilo se rušenjem dabome, dan-dva se zatim zdušno klalo po virtualnom prostoru Jedne i Jedine, a onda je u priču uletio sam Bog i ništa drugo, Milorad Dodik, najprovjereniji spasitelj hrvatskog bića u muci, i preuzeo na proračun banjolučke kasabe "neželjenog" Papu. A iznad glave mu njegove debilne u ekstazi pljeskali Dragan Čović i banjolučki biskup Komarica. Scenaristi meksičkih sapunica zauvijek će proklinjati svoje lijene majke što su se zadržale u Guadalajari naspram jednih tako zanimljivih Zavidovića na primjer.

I nakon 20 godina jedini argumenti svih rasprava su porušene crkve i džamije

Nije ova priča ni po čemu nova niti začuđujuća, ovdje gdje su i dvadeset godina nakon ludila još uvijek jedini argumenti svih rasprava porušene crkve i džamije, ovdje gdje obitavaju svjetleći križevi grdosije, mujezini na pojačalima koji drndaju svu noć, ispolitizirani imami u najnovijim bolidima, ovdje gdje su multietnički bosanski franjevci sasvim sinkronizirani sa stanjem uma čaršije u kojoj se Hrvati broje u troznamenkastom broju skoro, a hercegovačko svećeništvo posvađano unutar svojih redova kao rumene šiparice na velikom odmoru.

Međutim, akcija trgovanja s Papom kodnog imena "Poljska u mome srcu" zanimljiva je jer se događa u znakovitom periodu, tek malo prije izbora. Igrokaz predobro istreniranih pojedinaca opet je uspio zažariti pleksus ionako izgubljenog BiH stanovništva. Politički beskrupulozni gadljivci i njihovi podbočnici mediji nacionalističkim kostima se gađaju kao frizbijem, bacajući ih pred noge gladnih ljudi da se u nedostatku kruha izglođu od svog očaja.

Tako nikog ne iznenađuje sarajevska vjerska i međuljudska "snošljivost", svi su kao znali da bi Papa u tom i takvom šeheru doživio sudbu kletu sunećenja brončane glave, mada običnom, poštenom čovjeku bilo koje vjere nikakav papa ne predstavlja nikakvu smetnju, ali taj podatak nije toliko bitan i nije dobar za ovu priču. S druge pak strane, apsolutno nitko neće reagirati na dodičko silovanje zdravog razuma, pajdašenje s HDZ-om i oduševljenje biskupa Komarice činjenicom da će Papa na Miloradovim krilima biti donešen iz vehabijskog gnijezda u oličje velikodušne i bratske Republike Srpske.

Čak je mrtvi Papa mobilan kao u svojim najboljim danima

Na istim krilima na kojima su onih krvavih godina iz tih teritorijalnih voda izletjeli gotovo svi Hrvati sa samo dvije najlonske vrećice. Ne brine puno biskupa to što u crkvi pred kojom će niknuti Papa, on više nema koga niti krstiti niti vjenčati. Ne brine biskupa niti činjenica da su dva lika koja mu donose Papu pokrala i unesrećila njegovo stado skupa s bošnjačkim nepapoljupcima, više nego ijedna kuga ikada. A zašto bi ga i brigalo? Davno su vjerski vođe svojim razmišljanjem i radi vlastitih interesa napustili ovaj nesretni brod koji tone.

Svaki budući papa trebao bi zato znati da mu, ukoliko odluči posjetiti Bosnu i Hercegovinu - zemlju koje nema, njegov popularni bolid zvan papa-mobile neće trebati. Jer kod nas se događaju čuda, pa je čak i mrtvi Papa mobilan kao u svojim najboljim danima. Od Sarajeva do Banje Luke u samo dva dana. Oprosti nam, pape.
:x Napisa Martina Minarević- Sopta iz Širokog Brijega na index.hr.

Iskreno muka mi je u stomaku od ovoga... Volio bih kada bi se našao sada od ovih kolumnaša na Sa-x da joj odogovori fino...
GandalfSivi

#2 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by GandalfSivi »

Ne znam sta da ti kazem buraz, ako ne postave statu-u u Sarajevu, svaka joj stoji. Do nas je da dokazemo da nije u pravu...
jedna tamo

#3 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by jedna tamo »

fuj bljak eto ja ću napisati koju riječ....
kao prvo ni ona nema pravo pisati o Papi, isto kao što neko govori da će rušit statuu....
a to što govori da Bosne nema pa i nema je u njihovim glavama, evo tu sam pola godine...znači gadi mi se ova hercegovina u svakom smislu, bolje rečeno gade mi se ljudi, hercegovina je lijepa...
Bosna je njima dno, šta god nevalja vežu za Bosnu, glupi bosanac, pijani bosanac, neradnik bosanac.....
samo se uznemirim bezze kad pišem na ovakve teme....
hiljadu je tu usporedbi sa bosancem...primitivci nemam druge riječi, al kad ja njima kažem seljačići mali, što i jesu jer žive na selu odmah se uvrijede...pazi šta pričaš mogo bi te neko.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Truba »

ne dokazivati
ne prepirati se
ne nervirati se
jer je nemoguće išta dokazati niti to ičemu vodi
Prolaznik

#5 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:24, edited 1 time in total.
VerticalHairFactor

#6 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by VerticalHairFactor »

Kada neko nema kredibiliteta, kada je neko bio na strani genocida protiv naroda kojeg tako strastveno mrzi ova "paćenica", tada i nema drugog načina do ovog...
Je li trebamo mi iz Sarajeva još nešto nekome da dokazujemo?! Ja vjerujem da je njoj i sličnim njoj ova mučnina u želucu radi toga što i u jeku najcrnje agresije i genocida mi se nismo dotakli niti jedne svetinje u Sarajevu. Ona i slični njoj srušiše Starog, oskvrnaviše Počitelj, uništiše Ferhadiju... Kakve li podlosti udruženih fašista.
Prvi sam za papinu statuu u Sarajevu, da se razumijemo; i to samo zato što vjerujem da ona i slični njoj ne predstavljaju papu, nego predstavljaju Pavelića i genocidne fašiste slične njemu.
Sarajevo jeste očuvalo svoje dostojanstvo, i fašisti nemaju načina da mu ga oduzmu nego da u jeku borbe protiv "neciviliziranih terorističkih naroda tipa Bošnjaka" iznose ovakvo smeće.
Bosne je bilo i bit će, uprkos fašistima i mrziteljima...
I da: u ratu Sarajevo nije dotaklo ni jednu svetinju, hercegovački škutori zajedno sa banjalučkim genocidašima srušiše sve što je muslimansko i pobiše sve što im je palo pod ruku. Tačka.
AbU_JamaL_MovE

#7 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by AbU_JamaL_MovE »

Ja stvarno ne znam u cemu je problem teksta...

Iz Sarajeva sam da se razumijemo ali jel Sarajevo trebalo staviti kip Papi?Jeste. I jel se nasao neki debil koji je rekao da ce ga srusiti? Jeste. Jel taj jedan lik iliti ga grupica ljudi ukaljala obraz Sarajeva? Jeste. I sad da bi se dobio efekat drame to sve pomnozi za 10 u ovakvoj medjunacionalnoj atmosferi kakva je u BIH.

Kaze nema drzave. Pa i nema. Drzave ima samo na papiru. Kako da ima drzave kad u ovoj drzavi svako radi sta mu je volja i to bez kazni. Jedan narod "voli" BIH, druga dva mole Boga da se raspadne i da se pripoje maticama. Nista ne fercera u BIH, drzavni parlament ne moze nista bez tate Dodika(mogu jedino donijeti zakon o saobracaju), EU jos nismo ni primirisali, korupcija i kriminal ne mogu biti veci, itd itd. Mogao bih ovako do sutra. Sve ovo nabrojano su karakteristike uspjesnih drzava...(Malo sarkazma)

I sad ce se naci neki likovi koji se zalazu za multietnicnost zgrozeni tekstom u kojem (nazalost moram priznati) je svaka na mjestu. Gospodo, prvo se pocisti svoja avlija pa se ide dalje...
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#8 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by A1fa »

Predobar tekst, svaka je na mjestu. Ne znam u čemu je problem? :roll:
VerticalHairFactor

#9 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Upravo tako, počisti prvo ispred svoje avlije. Ne mogu oni koji jesu srušili sve muslimanske svetinje na svojim teritorijama lamentirati nad jednim kretenom, koji je nešto izjavio.
Naime: izjava jednog imbecila ne može biti tako strašna da se nad njom kuka radi "terorističkih Bošnjaka" a pod tepih se guraju sve uništene džamije u dijelu gdje Pavelićevi sljedbenici vladaju, te se, tobože sarkastično, ističe spasonostvo tipa koji je rekao da obnova Ferhadije predstavlja provokaciju prema srpskom narodu.
Jedva čekam da se PC otcijepi. Ja ne znam šta više čekaju..
HAVANA

#10 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by HAVANA »

Na stranu široki , njihova zatvorena sredina ,oni nikome ništa ne mogu pričati o suživotu ... ali, šta nije tačno u tekstu :?
nokia6170

#11 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by nokia6170 »

Pored nepostivanja i neuvazavanja naziva cijelog jednog naroda kojeg zove Muslimanima, a ne Bosnjacima...baza svakog pisanja doticne gospodje, kad je Bosna i Hercegovina u pitanju, je sljedeca njena izjava:

""Mislim da je Hrvatima u BiH jako dopizdilo, jer se osjećaju totalno izdano i od Zagreba i od Sarajeva. Bilo bi potrebno da Sarajevo shvati da hrvatska opstojnost, odnosno jačanje hrvatskog dijela korpusa, ne može naškoditi budućnosti BiH, isto kao što mi trebamo shvatiti da Zagreb nije jedino mjesto kojem se trebamo okrenuti", kazala je Mlinarević-Sopta o odnosu Zagreba i Sarajeva prema Hrvatima u BiH. "Hrvatski narod u BiH služio je Zagrebu fantastično dok je bio uljuljana masa za izbore, tada su im bili super. Ali, svaki put nakon toga bili su automatski odsječeni", kaže Martina dodajući kako je još u glavama mnogih Hrvatska jedina domovina koja postoji."

Tako da mi pisanje doticne u smislu gornje izjave djeluje kao pisanje "ranjene zvijeri" koja svoje licne frustracije ispoljava tzv. objektivnom kritikom usmjerenom ciljano na ono sto joj ipak malo vise smeta u pojedinom trenutku.

Ipak, draza mi je i ona nego oni sto samo sute, trpe i klimaju glavom ili namjestaju guzice :)

Ja samo mogu reci, Sarajevo mozda nije savrseno, ali je savrsenije i od Banja Luke i Mostara, a pogotovo Sirokog (smijesno uopste da se Sarajevo stavlja u kontekst Sirokog, ali moderna vremena i internet su ucinili da se mjesta od preko 100 000 stanovnika sasvim normalno porede sa mjestima od par hiljada stanovnika-ali i posljedica rata je uspjeh da se selo stavilo u nivo grada)...a svako onaj kome se nesto ne svidja u Sarajevu neka dodje u njega, preseli se i mijenja ga iznutra, a ne pljuje sa strane sa zeljom da to pljuvanje utice na svijest onih koji vec zive u Sarajevu.

Bujrum u Sarajevo, pa da ga skupa svi mijenjamo.
Last edited by nokia6170 on 25/06/2010 09:28, edited 1 time in total.
Asana

#12 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Asana »

"On meni nema Bosne..."
..ali da bi se ljutili, moramo se zapitati cime mi to bilo kome mozemo dokazati da je ima?
Svrstavanjem u torove i sami sudjelujemo u podjeli. Na primjer, izjavom poput ove:
"Ona i slični njoj srušiše Starog, oskvrnaviše Počitelj, uništiše Ferhadiju... Kakve li podlosti udruženih fašista."
Otkud ovo? Kojim pravom je neko za ovo optuzuje?
Nema pravo napisati sto je napisala, ako je iz Sirkog? Bez obzira sto je - tekst odlican...?
Onda, ima li Bosne i Hercegovine?
Izvan Sarajeva, u Sarajevu?
Ili je ima samo virtualno - na ovom forumu i u nasim sanjarenjima?
JThomas

#13 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by JThomas »

neovisno o namjerama koje su najvjerovatnije jeftino politikantske, ništa nije slagala. jebiga.

samo nek' franjevce ne dira. pa šta ovo uopšte znači, može l' neko rastumačiti:
ovdje gdje su multietnički bosanski franjevci sasvim sinkronizirani sa stanjem uma čaršije u kojoj se Hrvati broje u troznamenkastom broju skoro
A1fa

#14 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by A1fa »

VerticalHairFactor wrote:Upravo tako, počisti prvo ispred svoje avlije. Ne mogu oni koji jesu srušili sve muslimanske svetinje na svojim teritorijama lamentirati nad jednim kretenom, koji je nešto izjavio.
Naime: izjava jednog imbecila ne može biti tako strašna da se nad njom kuka radi "terorističkih Bošnjaka" a pod tepih se guraju sve uništene džamije u dijelu gdje Pavelićevi sljedbenici vladaju, te se, tobože sarkastično, ističe spasonostvo tipa koji je rekao da obnova Ferhadije predstavlja provokaciju prema srpskom narodu.
Ali ne znam kako vam vise 15 godina nakon rata ne dojadi da se ibretite nad ovim i slicnim pricama? vrijeme je da se pomirite sa tim da zivotni prostor djelimo sa ljudima ciji politicki, medijski pa i vjerski predstavnici uopste ne zele stvarno pomirenje, ne zele harmoniju i koegzistenciju, ne zele napredak koji mozemo samo zajednicki ostvariti. Ne zele nista od toga iz dva razloga-prvi je sto bi oni onda izgubili vlast i monopol nad svojim stadom, a drugi- ne uklapa im se u dugorocne ciljeve i planove o konacnom rasturanju ove drzave. Svaki novinarcic iz Hercegovine i ,,boljeg dijela BIH'' ce u svojim ironicnim spisima uvijek negdje proturiti trenutni broj Srba i(li) Hrvata u Sarajevu i posprdati se sa teznjama normalnih ljudi sve tri etnije iz glavnog grada koje zele da Sarajevu vrate i ozive ono malo multikulturnog duha kojeg u njemu sigurno jos uvijek ima. Ono sto je licemjerno i sto mene pomalo zivcira u tim pricama o broju nebošnjaka, je cinjenica da bi se oni pojeli od muke da je taj broj jednak ili veci onome prijeratnom. Oni i na te Hrvate i Srbe koji zive u ,,Teheranu'' ionako gledaju kao na izrode i ,,poturcenjake'', jer da su doticni,,pravi'' Hrvati i Srbi, vec bi davno kucu ili stan zamjenili sa nekim Bosnjakom iz Kiseljaka ili Lukavice :roll:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by PipiDugaDevetka »

VerticalHairFactor wrote:Upravo tako, počisti prvo ispred svoje avlije. Ne mogu oni koji jesu srušili sve muslimanske svetinje na svojim teritorijama lamentirati nad jednim kretenom, koji je nešto izjavio.
I da moj jaran Banjalučanin u BLuku ide sa pasošem?

Ne Bosna je i moja. Sva,...i Hercegovina je i moja. Mogu oni praviti Velike Srbije, Velike Hrvatske, Velike Džamahirijske Kladuše gdje god hoće, ali ni grumen Bosne i Hercegovine ne mogu ponijeti sa sobom!
keno75

#16 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by keno75 »

Tekst je odličan. Umijte se hladnom vodom i pročitajte ga još jednom.
A1fa

#17 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by A1fa »

JThomas wrote:neovisno o namjerama koje su najvjerovatnije jeftino politikantske, ništa nije slagala. jebiga.

ovdje gdje su multietnički bosanski franjevci sasvim sinkronizirani sa stanjem uma čaršije u kojoj se Hrvati broje u troznamenkastom broju skoro
To je za njih sindrom Zeljka Komsica, odnosno odbojnost prema sunarodnicima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom ;)
VerticalHairFactor

#18 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Ovo nije tekst, koji sadrži relevantne informacije pa da bi u njemu bilo nešto tačno a nešto ne. Ovo je klasični pavelićevski pamflet.
Prije svega tobožnji sarkazam, uopće to nije. Sarajevo "vehabijsko gnijezdo"? Muslimani? Sunećenje brončane papine glave.
Da bi neko bio sarkastičan mora imati donju granicu kredibiliteta - kada opcija kojoj pripadaš sruši most star 500ak godina, nulte kategorije u kultorološkom smislu, oskvrnaviš Počitelj, uništiš sve džamije gdje si, nemaš nikakvog kredibiliteta, pa ni ironično, da pričaš kakav bi epilog imala izjava nekog nadrkanog imbecila u Sarajevu. Znači li to da izjava nekog šizoidnog paranoika u Sarajevu odražava sarajevski duh, ili je ispravnije reći da postupci Sarajlija u ratu, kada su mogli napraviti slična "sunećenja", predstavljaju pravo lice tog grada.
Ni hercegovačka škutorija, niti banjalučka politika legaliziranja genocida i njegovanja njegovih tekovina nemaju pravo lamentirati nad izjavama nekog kretena u Sarajevu, jer nemaju kredibiliteta, jer njihovi postupci u ratu pokazuju ko su oni stvarno.
P.S.
Mislim da bi se građani Sarajeva trebali organizirati, i sami podići spomenik papi, a ne da im to Pavelićevi sljedbenici rade u Sarajevu, i pretvaraju to u jeftine predizborne poene.
Asana

#19 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Asana »

keno75 wrote:Tekst je odličan. Umijte se hladnom vodom i pročitajte ga još jednom.
Postavljac teme uocio je jednu recenicu koja ga je zasmetala -
Svaki budući papa trebao bi zato znati da mu, ukoliko odluči posjetiti Bosnu i Hercegovinu - zemlju koje nema, njegov popularni bolid zvan papa-mobile neće trebati.
I okrenuo komentiranje teksta u smjeru koji - sam tekst kritizira ...
Ma.Le.Na

#20 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Ma.Le.Na »

odlican tekst!
ja ne vidim u cemu je problem
nokia6170

#21 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by nokia6170 »

JThomas wrote:neovisno o namjerama koje su najvjerovatnije jeftino politikantske, ništa nije slagala. jebiga.

Pa cuj sta znaci :) pa znaci da su bosanski franjevci prodane duse bosnjackoj sarajvskoj secijaskoj politici i da bosanski franjevci ne razumiju prave potrebe Hrvata zastupajuci interese te carsije, tj. Sarajeva.

Naravno ovo razmisljanje je sasvim logicno ako se posmatra iz perspektive hercegovackih franjevaca, politike herceg-bosne, suska, tudjmana, perica...odnosno svih onih koji ne vide nikakav problem da se sela i gradovi dijele na muslimanska, srpska i hrvatska i da je nuzno potrebno, radi mira u kuci, da se buducnost Bosne i Hercegovine gradi na principu zapisanih teritorija.

E sad se postavlja pitanje sta bi se desilo ako bi neko imao u startu drugaciji nacin razmisljanja kao sto ga imaju bosanski franjevci koji svoj ratio na zasnivaju na svim tim vrijednostima koji se danas tumace kao hrvatski nacionalni interesi. Sta ako mozda bosanski franjevci nude drugaciju sliku od onih koji se postavljaju kao legitimini zastitnici hrvatskih nacionalnih interesa. Sta ako su bosanski franjevci sjeli i vidjeli da je neprincipijelnost branitelja bh hrvatskih nacionalni interesa u zadnjih 20 godina, od najobicnijeg primjera da je 1994. godine hrvatski nacionalni interes bio naziv kanton, a poslije toga konvertira u zupaniju samo da bi sto vise licili na majcicu Hrvatsku. Mozda su bosanski franjevci shvatili, odnosno nisu nikad ni prestali shvatati, da se pravi interesi ne preslikavaju od drugi i kako vjetar puhne, vec izgradnjom i promocijom vlastitih vrijednosti, te da biti u interesu drugog i podanistvo nisu vrijednosti koje cine neciji nacionalni interes.

Razumljivo je sasvim da neko ko dolazi iz Sirokog normalnost hrvatskog interesa vidi u ovim prvima, a ne sarajevskim bosanskim franjevcima...jer ovi prvi osim na tv-u i novinama i pricama i nemaju bas neku porebu da drugacije gledaju u oci, a kamoli sa njima grade buducnost i zivot. Naravno, ispravnost bilo kakvog djelovanja u nekom vremenu sudi vecina i vrijednosti koje promovise ta vecina, a ne manjina...a manjina su bosanski franjevci.
Last edited by nokia6170 on 25/06/2010 09:47, edited 1 time in total.
Asana

#22 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Asana »

nokia6170 wrote: Razumljivo je sasvim da neko ko dolazi iz Sirokog normalnost hrvatskog interesa vidi u ovim prvima, a ne sarajevskim bosanskim franjevcima...
Zasto svako iscitava u ovom tekstu samo neke svoje teze...?
Ne bih rekla da ona u ovom tekstu pokazuje da "normalnost" lezi negdje drugdje ...
... a hercegovačko svećeništvo posvađano unutar svojih redova kao rumene šiparice na velikom odmoru.
Ne brine puno biskupa to što u crkvi pred kojom će niknuti Papa, on više nema koga niti krstiti niti vjenčati. Ne brine biskupa niti činjenica da su dva lika koja mu donose Papu pokrala i unesrećila njegovo stado skupa s bošnjačkim nepapoljupcima, više nego ijedna kuga ikada. A zašto bi ga i brigalo? Davno su vjerski vođe svojim razmišljanjem i radi vlastitih interesa napustili ovaj nesretni brod koji tone.
Sto neko rece, procitati tekst ponovno, bez predrasuda o autorici kao hercegovki ... :)
Fozgen

#23 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Fozgen »

Nemam pojma zasto se nekom tekst ne svidja.
Da ga je napisao neki bosnjak tekst bi sigurno prosao kao sasvim OK kod svih.
Izgleda da u BiH jedino bosnjaci smiju reci da je BiH drzava u banani koje pa skoro i da nema.
Nije tesko u tekstu otkriti svu nasu jadnu realnost.
VerticalHairFactor

#24 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

To je kao da o jevrejskim izjavama piše i kritikuje Goebels. Prvo počistiti svoju avliju, ne pisati da Bosne nema, ne pisati o Muslimanima, o tome da bi sigurno papina glava bila osunećena... Niko njih nije izdao, oni su izdali Bosnu i Hercegovinu, pa ih braća iz ZG-a na....še, iskoristili ih kao "ono za ono" i onda: vozdra, levati... E sad je problem jer u Sarajevu ima manijaka. Da, sigurno je to "temeljni hrvatski nacionalni problem". Naime, nije problem to što su oni harčili, ubijali, organizirali logore, rušili sve što ih podsjeća na drukčije, udružili se sa agresorom i otvoreno sa njim razbijali BiH, to nije razlog njihove nezavidne pozicije - pa ni onda kad im to Ivo saopći onako stidljivo izokola - razlog je neki papak, koji će nešto uraditi. Hoće, prstom u vnogo...
Tekst je obična nacional-fašistička bljuvotina, umotana u šareni celofan. Bolje bi joj bilo da piše o zabludama vlastitih političara pa i većine hercegovačkih Hrvata, o tome kako je došlo do svega ovoga, a ne da lamentira nad nekim luđakom ovdje. Neka se ne sikira za katolička obilježja u SA - mi bi bili mirniji da je Bošnjacima tamo u zapadnom Mostaru kao Hrvatima u Sarajevu.
Ma.Le.Na

#25 Re: Iz Širokog će ona meni da Bosne nema...

Post by Ma.Le.Na »

VerticalHairFactor wrote:To je kao da o jevrejskim izjavama piše i kritikuje Goebels. Prvo počistiti svoju avliju, ne pisati da Bosne nema, ne pisati o Muslimanima, o tome da bi sigurno papina glava bila osunećena... Niko njih nije izdao, oni su izdali Bosnu i Hercegovinu, pa ih braća iz ZG-a na....še, iskoristili ih kao "ono za ono" i onda: vozdra, levati... E sad je problem jer u Sarajevu ima manijaka. Da, sigurno je to "temeljni hrvatski nacionalni problem". Naime, nije problem to što su oni harčili, ubijali, organizirali logore, rušili sve što ih podsjeća na drukčije, udružili se sa agresorom i otvoreno sa njim razbijali BiH, to nije razlog njihove nezavidne pozicije - pa ni onda kad im to Ivo saopći onako stidljivo izokola - razlog je neki papak, koji će nešto uraditi. Hoće, prstom u vnogo...
Tekst je obična nacional-fašistička bljuvotina, umotana u šareni celofan. Bolje bi joj bilo da piše o zabludama vlastitih političara pa i većine hercegovačkih Hrvata, o tome kako je došlo do svega ovoga, a ne da lamentira nad nekim luđakom ovdje. Neka se ne sikira za katolička obilježja u SA - mi bi bili mirniji da je Bošnjacima tamo u zapadnom Mostaru kao Hrvatima u Sarajevu.
ti bas imas problema..
mora da je tesko zivjeti u BiH (pretpostavka) sa tolikom dozom mrznje prema svima koji nisu muslimani ..bosnjaci..odnosno TVOJI :roll:
Post Reply