Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
budala_mahnita

#1 Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by budala_mahnita »

I tako ja aplicirala, prosla i potpisala predugovor (koji nije obavezujuci).
Cak i dok vam ovo pisem jos ne mogu da vjerujem da je neko imao obraza sastaviti i nekome na potpis staviti ovo sta sam ja potpisala???!!!
1. U ugovoru nema naznacenog roka za zavrsetak izgradnje stanova (morebit bidne 2010 - a morebit i nebidne)
2. U ugovoru nema konkretne cijene stana!!!!??? - kazu bezobraznici da je cijena 1640 po kvadratu, ali isto tako da nije konacna. E, ako se bude mijenjala +- 5% ko biva nece nas ni obavijestit, samo ce povisiti ratu, a ako bude preko toga, onda ce nam poslati aneks ugovoa na potpis!!!!!!!!!!!!
3. Obavezuju nas da stan ne smijemo prodati u narednih pet godina nikome osim njima (Fondu), i to po cijeni od 1640 po kvadratu (a za nas u ugovoru cijena nije konacna!!!!)
4. Imovinsko pravo sticemo tek nakon konacne isplate stana, sto znaci da i nije kredit (zaboravih napisati da su uslovi da se 50% cijene odmah uplati, a ostatak da se placa naredne tri godine bez kamata) i da svojim vlastitim stanom ne mozes raspolagati NIKAKO najmanje tri godine.
E pa ja bih samo da meni neko 'vakoj mahnitoj pojasni sta je ovdje povoljniji uslov, mamu im milu... :evil: :x :!: :?:
potpuni stranac

#2 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by potpuni stranac »

budala_mahnita wrote:I tako ja aplicirala, prosla i potpisala predugovor (koji nije obavezujuci).
Cak i dok vam ovo pisem jos ne mogu da vjerujem da je neko imao obraza sastaviti i nekome na potpis staviti ovo sta sam ja potpisala???!!!
1. U ugovoru nema naznacenog roka za zavrsetak izgradnje stanova (morebit bidne 2010 - a morebit i nebidne)
2. U ugovoru nema konkretne cijene stana!!!!??? - kazu bezobraznici da je cijena 1640 po kvadratu, ali isto tako da nije konacna. E, ako se bude mijenjala +- 5% ko biva nece nas ni obavijestit, samo ce povisiti ratu, a ako bude preko toga, onda ce nam poslati aneks ugovoa na potpis!!!!!!!!!!!!
3. Obavezuju nas da stan ne smijemo prodati u narednih pet godina nikome osim njima (Fondu), i to po cijeni od 1640 po kvadratu (a za nas u ugovoru cijena nije konacna!!!!)
4. Imovinsko pravo sticemo tek nakon konacne isplate stana, sto znaci da i nije kredit (zaboravih napisati da su uslovi da se 50% cijene odmah uplati, a ostatak da se placa naredne tri godine bez kamata) i da svojim vlastitim stanom ne mozes raspolagati NIKAKO najmanje tri godine.
E pa ja bih samo da meni neko 'vakoj mahnitoj pojasni sta je ovdje povoljniji uslov, mamu im milu... :evil: :x :!: :?:
ja šta ćeš, čak šta više mislim da je i ta cijena od 1640KM bezobrazno visoka, obzirom da ko biva pomažu mladima a neko tu opet dobro zarađuje. volio bi kad bi se javio neko iz branše ko može reći kolika je stvarna cijena gradnje.
suzana20

#3 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by suzana20 »

Hej cao ,kao prvo nije mi jasno a zasto si potpisala hehe jer ziazsta imas namjeru kupovati ili eto da malo razmislish??

Jesi im rekla te stvari koje su ti odgovore dali bash me zanima to oko ugovora raspolaganje stanom i sl?

budala_mahnita wrote:I tako ja aplicirala, prosla i potpisala predugovor (koji nije obavezujuci).
budala_mahnita

#4 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by budala_mahnita »

Ma znas sta, nemam ja ovakav nik dzaba ... jer zaista nemam nista protiv da se na meni zaradi da bi se opet nekom gradilo i prodavalo povoljnije. Ali ovako sastavljen predugovor koji je u najmanju ruku bezobrazan...stvarno nemam rijeci. Mene interesuje zakonska baza ovakvog preduguvra, odnosno imaju li oni pravo mene ucjenjivati sa prodajom i ostalim navedenim stavkama. Advokati, pravnici, iko?
budala_mahnita

#5 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by budala_mahnita »

Potpisala sam jer je to jedini nacin da napismeno i u miru vlastitog doma protabirim na sta me se obavezuje. I kao sto sam navela, predugovor nije obavezujuci, odnosno ne znaci da nastavljam sa ostalim predradnjama koje su potrebne da bi se taj stan kupio(uplata 50 % od cijene)
potpuni stranac

#6 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by potpuni stranac »

budala_mahnita wrote:Ma znas sta, nemam ja ovakav nik dzaba ... jer zaista nemam nista protiv da se na meni zaradi da bi se opet nekom gradilo i prodavalo povoljnije. Ali ovako sastavljen predugovor koji je u najmanju ruku bezobrazan...stvarno nemam rijeci. Mene interesuje zakonska baza ovakvog preduguvra, odnosno imaju li oni pravo mene ucjenjivati sa prodajom i ostalim navedenim stavkama. Advokati, pravnici, iko?
a što nebi imali, može im se, oni postavljaju uslove....
Haris.ba

#7 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by Haris.ba »

Predugovor je saglasna izjava volje o preuzimanju obaveze da se zaključi glavni ugovor. Može biti jednostrano ili dvostrano obavezan. Obavezuje samo ako su njime određeni bitni elementi ugovora (predmet, cijena). Može se prenositi(ustupati,preuzimati).
Ako su se okolnosti od zaključenja predugovora toliko izmjenile da predugovor ne bi bio zaključen, tada predugovor ne obavezuje.

To nije tačno da predugovor moraš potpisati da bi ga čitao, ako ti to ne daju bježi od njih jer muljaju. A ti vec potpisala. :( Savjet: Nadji pravnika, on ce ti to lijepo objasniti. Mada i naplatiti. Ali kriva je tvoja ishitrenost.

Ako niste napisali cijenu u ugovoru, ili napisali da ce se mijenjati, kasnije cete se dogovoriti, ne moras sklopiti ugovor. Ima caka, al nemam sad vremena napisati. Ili ako nije napisan koji stan, vec samo okvirno (npr. koja zgrada), opet te ne obavezuje.
budala_mahnita

#8 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by budala_mahnita »

Nisam ja bas tako nepazljiva. U samom predugovoru stoji da nije obavezujuci i da "Ukoliko udruzilac sredstava do trenutka primopredaje stana ne izvrsi uplatu ugovorenog iznosa ucesca i dospjelih mjesecnih rata u ugovorenim rokovima, smatrat ce se da Predugovor nije ni zakljucen i isti nece proizvesti nikakvo pravno dejstvo".
zimomor

#9 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by zimomor »

Ovo je isto kao da se trude da otjeraju mlade iz ove drzave (ionako nam svima malo fali da pobjegnemo glavom bez obzira), a ne da im pomognu da rijese neka osnovna zivotna pitanja.
Vjerovatno su se njihova djeca uhljebila i skucila pa sad su odlucili da udare po raji i da ogule koliko mogu, a budzet kantona gotovo milijardu KM. Ja pogani na vlasti, Boze sacuvaj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by Truba »

vlast je sama za sebe
ne treba joj niko

ali neka... evolucija ima odgovor i na to pitanje... manje nas a više njih... kineza svaka čast ljudima :) :) da oćemo nestat svi skupa i vlas i glasači i neglasači
smurf

#11 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by smurf »

Daaaj ba nemojte zezati, vidite kako nam izlaze u susret, traze samo 50% sada, a ostatak u naredne tri godine i to bez kamata. A to kako ces naci cca 50.000 sada a kako jos toliko u naredne tri godine je parola snadji se. Jah, inace svi mi mladi imamo po stotinjak-dvjesto hiljada u dusecima......
Ma pravo mi muka od ovakvih izlazaka u susret.
karanana

#12 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by karanana »

znaci dajes 50% cifre plus neke ogromne mjesecne rate i smijesne kamate za nesto sto ni ne koristis niti je useljivo u narednih, najmanje godinu dana.
dino111

#13 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by dino111 »

I ja sam jedan od onih koji su prošli na konkursu.
Žali Bože oni 300,00 KM što sam potrošio sakupljajući dokumentaciju jer sam morao dva puta ići u RS da bih dobio neke papire.

Bio sam ja i kod direktora fonda i on kaže da je svjestan da je nas ministarstvo prevarilo. Ministarstvo izabralo nas i proslijedilo nas fondu, a fond radi po svojim pravilima.
Helem, da bih kupio taj stan moram dati oko 50 000 KM u kešu a ostatak plaćati u 36 rata, tako da bi mi rata bila približno 1400 KM.
I ja ga pitam pa je li moguće da sam mogao uštedjeti 50 000 KM za neke 3 godine dana. Kaže "Nije".
Znači ovaj stan može kupiti samo onaj ko je ukrao ili tatin sin.

Podnio sam zahtjev za prijem kod ministra (Prevaranta) i očekujem da mi jave termin, a danas je izašao i jedan članak u Oslobođenju.
Mislim da bi smo se trebali organizovati i organizovano nastupiti i pred medijima i pred vladom.
hadzinicasa

#14 Re: Iz prve ruke-kupovina stanova po povoljnijim uslovima

Post by hadzinicasa »

dino111 wrote:I ja sam jedan od onih koji su prošli na konkursu.
Žali Bože oni 300,00 KM što sam potrošio sakupljajući dokumentaciju jer sam morao dva puta ići u RS da bih dobio neke papire.

Bio sam ja i kod direktora fonda i on kaže da je svjestan da je nas ministarstvo prevarilo. Ministarstvo izabralo nas i proslijedilo nas fondu, a fond radi po svojim pravilima.
Helem, da bih kupio taj stan moram dati oko 50 000 KM u kešu a ostatak plaćati u 36 rata, tako da bi mi rata bila približno 1400 KM.
I ja ga pitam pa je li moguće da sam mogao uštedjeti 50 000 KM za neke 3 godine dana. Kaže "Nije".
Znači ovaj stan može kupiti samo onaj ko je ukrao ili tatin sin.

Podnio sam zahtjev za prijem kod ministra (Prevaranta) i očekujem da mi jave termin, a danas je izašao i jedan članak u Oslobođenju.
Mislim da bi smo se trebali organizovati i organizovano nastupiti i pred medijima i pred vladom.
dino111 pazi se!
pobuni se protiv nezakonitosti, i laži, raži transparentnost i proglasiće te podrivačem režima ili u najmanju ruku islamofobnim SDP-ovcem!!!!
Post Reply