Ivo Josipovic i odnos prema BIH
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#876 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Eh, zadrzite Emira, i hvala vam sto ste mu pruzili gostoprimstvo 
- Corto Maltese
#877 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
E nećemo tako u Evropu! I onda se pitaš otkud u meni sva ta gorčinaplain vanilla wrote:Eh, zadrzite Emira, i hvala vam sto ste mu pruzili gostoprimstvo
P.S. Ubiće nas moderator, skrenuli smo s teme... totalno.
- plain vanilla
#878 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Sad cemo zacas popljuvati/pohvaliti Jospiovica da budemo on topicCorto Maltese wrote:E nećemo tako u Evropu! I onda se pitaš otkud u meni sva ta gorčinaplain vanilla wrote:Eh, zadrzite Emira, i hvala vam sto ste mu pruzili gostoprimstvo
P.S. Ubiće nas moderator, skrenuli smo s teme... totalno.
Ne trebas se cuditi sto ljudi/forumasi mijenjaju svoje misljenje o Josipovicu, jer je i sam Josipovic davao kontradiktorne izjave. Jedan dan kaze kako se ne treba mijesati u unutarnju politiku BiH, pa drugi dan da treba postivati rezultate izbora, a treci dan se dosjeti da su mozda Hrvati preglasani.
On je samo politicar, koji ce rijetko reci ono sta misli (kao i svi politicari) vec u odredjenom momentu govori ono sto misli da se ocekuje od njega da kaze, pa se malo zagubi.
Ja imam osjecaj da mi on najradije rekao svim politicarima iz BiH da se gone, ali to nije diplomatski.
a za Jasmina, svaka cast
-
Alfa_Ze
#879 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Neznam na osnovu cega ti je drag ?? Sta je to Josipovic uradio za Bosnjake,osim sto je polozio vijence u Ahmicima i Sarajevu ??Corto Maltese wrote: Josipović još nije u njihovoj ligi, ali, za razliku od mnogih forumaša, meni je jednako drag kao i na prvih dvadeset stranica ove teme.
A umjesto IZVINJENJA
Dok je Bakir Izetbegovic nakon sto je izabran za clana Predsjedbistva BiH, izjavio :''Žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Premda je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba, pa ni Europske unije, a stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje
zbog ratnih zbivanja'', rekao je Ivo Josipović studentima u Mostaru.
e moj ''Corto Maltese '' !!Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da se izvinjava za svakog nevinog čoveka koga je ubila Armija BiH
"Za svakog nevino ubijenog čoveka koga je ubila Armija BiH ja se izvinjavam , rekao je Izetbegović , navodeći da je svaka nevina žrtva jednaka.
- Corto Maltese
#880 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Of topic
Last edited by Corto Maltese on 17/01/2011 11:30, edited 1 time in total.
- nosara
#881 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Corto Maltese wrote: Branko i Hamdija su (bili) iz BiH. Uz njih i Rato Dugonjić, Džemal Bijedić, Ante Sučić, Ante Marković, i tako dalje.
Od živih: Bogić Bogičević, Ljubiša Marković...
Od aktivnih Jasmin Imamović, Hamdija Lipovača, Slobodan Popović...
Je li ovo nekakva anketa?
Neko, kome je mentalna onanija na nepostojecu strancicu i njihovog koalicionog partnera iz rs, do juce bila svakodnevna zanimacija, a danas ih i ne spominje, kao da su i fizicki rahmetli, ne bi trebao drzat slovo o politickoj principijelnosti i karakteru...
Sto sahrani Pedju, Danisa, Krsmana...?
-
Alfa_Ze
#882 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
vidim, pobriso si svoj post koji i nema bas neke direktne veze sa temom - '' Ivo Josipovic i odnos prema BiH'' !!Corto Maltese wrote:Of topic
Ali, izbjegavas direktan odgovor na moje pitanje :
Zasto se ''kompozitor'' nakon svoje posjete i govora u Sarajevu , pravdao i Mostaru i Zagrebu ??
DA,prvih 20 stranica ove teme je samo pokazatelj ( kasnije ce se ispostaviti i naivnosti ), kako je Josipovic primljen i shvacen u Sarajevu.Alfa_Ze wrote:''Žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Premda je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba, pa ni Europske unije, a stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje
Ali se danas postavlja pitanje :
''Koji je uzrok i zasto je njegova politika prema Sarajevu ( nakon te posjete ) dozivjela NAGLI ZAOKRET'' ?? :
Da li se Josipovic i nacionalna politika Zagreba, ponovo vraca ( ili se vratila ) na stari kolosijek politike Franje Tudjmana, koji je pokusavao podijeliti Bosnu i Hercegovinu sve do svoje smrti decembra 1999, ??
Koliko ovi precesti susreti Josipovica i Tadica, podsjecaju na takve iste susrete Tudjmana i Milosevica, a koliko uloga Covica i Dodika podsjecaju na uloge Bobana i Karadzica ??
pojasni nam to ''Corto Maltese '', iz svog ugla i svoje simpatije prema Ivi Josipovicu !!
- Corto Maltese
#883 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Moje viđenje trenutne komšijsko/susjedne politike je gotovo potpuno suprotno od tvoga. Mogao bih nadugo i naširoko, ali to bi bilo gubljenje vremena jer sumnjam da bi nam se stavovi imalo probližili. Što se tiče njegovog odnosa prema BiH, ovo je prilično precizan odgovor:Alfa_Ze wrote:vidim, pobriso si svoj post koji i nema bas neke direktne veze sa temom - '' Ivo Josipovic i odnos prema BiH'' !!Corto Maltese wrote:Of topic
Ali, izbjegavas direktan odgovor na moje pitanje :
Zasto se ''kompozitor'' nakon svoje posjete i govora u Sarajevu , pravdao i Mostaru i Zagrebu ??DA,prvih 20 stranica ove teme je samo pokazatelj ( kasnije ce se ispostaviti i naivnosti ), kako je Josipovic primljen i shvacen u Sarajevu.Alfa_Ze wrote:''Žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Premda je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba, pa ni Europske unije, a stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje
Ali se danas postavlja pitanje :
''Koji je uzrok i zasto je njegova politika prema Sarajevu ( nakon te posjete ) dozivjela NAGLI ZAOKRET'' ?? :![]()
Da li se Josipovic i nacionalna politika Zagreba, ponovo vraca ( ili se vratila ) na stari kolosijek politike Franje Tudjmana, koji je pokusavao podijeliti Bosnu i Hercegovinu sve do svoje smrti decembra 1999, ??
Koliko ovi precesti susreti Josipovica i Tadica, podsjecaju na takve iste susrete Tudjmana i Milosevica, a koliko uloga Covica i Dodika podsjecaju na uloge Bobana i Karadzica ??
pojasni nam to ''Corto Maltese '', iz svog ugla i svoje simpatije prema Ivi Josipovicu !!
plain vanilla wrote:Ja imam osjecaj da bi on najradije rekao svim politicarima iz BiH da se gone, ali to nije diplomatski.![]()
-
Alfa_Ze
#884 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Samo napred ''Corto'' !!Corto Maltese wrote: Moje viđenje trenutne komšijsko/susjedne politike je gotovo potpuno suprotno od tvoga. Mogao bih nadugo i naširoko, ali to bi bilo gubljenje vremena jer sumnjam da bi nam se stavovi imalo probližili. Što se tiče njegovog odnosa prema BiH, ovo je prilično precizan odgovor:plain vanilla wrote:Ja imam osjecaj da bi on najradije rekao svim politicarima iz BiH da se gone, ali to nije diplomatski.![]()
Bas bi me zanimalo kakav je tvoj stav i misljene ( kao bivseg borca i invalida proteklog rata ), koji eto ima suprotno dijametralno misljenje od neme ( takodjer bivseg borca Armije BiH ), u odnosu na politiku ''kompozitora'' Josipovica ( i trenutne politike Hrvatske ) prema Bosni i Hercegovini.
I ovo drugo :
Opet se ne slazem ni sa tobom, niti sa misljenjem uvazene ''plain vanilla''. Mozda bi tako i postupio, da nisu u pitanju VISI NACIONALNI (i teritorijalni) INTERESI Zagreba !!
- plain vanilla
#885 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ti danas se bas zaostrioAlfa_Ze wrote: Samo napred ''Corto'' !!
Bas bi me zanimalo kakav je tvoj stav i misljene ( kao bivseg borca i invalida proteklog rata ), koji eto ima suprotno dijametralno misljenje od neme ( takodjer bivseg borca Armije BiH ), u odnosu na politiku ''kompozitora'' Josipovica ( i trenutne politike Hrvatske ) prema Bosni i Hercegovini.
I ovo drugo :
Opet se ne slazem ni sa tobom, niti sa misljenjem uvazene ''plain vanilla''. Mozda bi tako i postupio, da nisu u pitanju VISI NACIONALNI (i teritorijalni) INTERESI Zagreba !!
![]()
Slazes se ti sa mnom, samo neces da priznas
Ne moze Ivo sad reci, hajd razligu, rjesavajte svoje probleme sami. A sigurna sam da je prije za to da se vlast formira bez Covica. Ali treba stisnuti, to reci javno, i podnositi kroz cijelu svoju politicku karijeru da mu se to nabija na nos.Odmah bi postao izdajica hrvatskog naroda, neko ko ne brine o Hrvatima u BiH, ko zna sta sve jos.
Mozda i kamuflirani Hrvat.
Politika je takva..moras se provlaciti, govoriti ono sto donosi najmanje stete..i mislim da Ivine zadnje izjave nemaju veze sa hrvatskim teritorijalnim interesima u BiH.
- travnik
#886 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Interesantno, svi su krivi koji ne smisle identično kao što misli političko SA. Pusić, Josipović, Puhovski i itd. Kako se nitko ne zapita ima li krivice u SA, za očiglednu promjenu mišljenja hrvatske ljevice, o stanju u BiH? I ne samo hrvatske ljevice, već i nekih domaćih intelektualaca iz različitih naroda o određenim političkim potezima i namjerama političkog SA. Ma kakvi, gdje će SA pogriješiti
....Po automatizmu od "dokazanih prijatelja BiH", dešava se transformacija u neprijatelje, a sve to pravdajući teorijama zavjera, kojekakvim teritorijalnim pretenzijama (presmješno), nacionalizmom i slično, a da se kojim slučajem ne radi o ljevičarima i kritičarima fašizma, vjerojatno bi se upakirala i NDH i ustaše, ali to je rezervirano za neke druge.
-
elSaik
#887 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Isto kao što ni tebi ne bi palo napamet da se možda, usljed kraha i afera vezanih za HDZ, nastoji ugrabiti koji glas više tog biračkog tijela, a to sigurno neće postići propagiranjem izbacivanja bh HDZa iz vlasti. Ali ne, vjerovatnije je da je do "političkog Sarajeva" (šta god to u praksi značilo, s obzirom da političke ideološke raznolikosti u čitavoj BiH nema koliko ima samo u jednom Sarajevu).
- travnik
#888 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Što se tiče HDZ-a, oni su zaslužili da ne pređu izborni prag. Međutim, ovdje nije riječ o njima jer nitko od navedenih njih nije spominjao. Više se radi o shvatanju da se FBiH pretvara u ono što je RS, a jednim dijelom i zaslugom HDZ-ova. Ukoliko ćemo realno, ovdje su za stanje u BiH i odnos prema BiH, svi krivi izuzev stranaka iz SA, a ja sam rekao da treba zapitati ima li krivice na toj strani. A ako ćemo opet realno, itekako ima.elSaik wrote:Isto kao što ni tebi ne bi palo napamet da se možda, usljed kraha i afera vezanih za HDZ, nastoji ugrabiti koji glas više tog biračkog tijela, a to sigurno neće postići propagiranjem izbacivanja bh HDZa iz vlasti. Ali ne, vjerovatnije je da je do "političkog Sarajeva" (šta god to u praksi značilo, s obzirom da političke ideološke raznolikosti u čitavoj BiH nema koliko ima samo u jednom Sarajevu).
-
elSaik
#889 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Naravno da ima. Političko Sarajevo je dugi niz godina hodalo ruku pod ruku sa HDZ-SDS politikom, nažalost, jer je dugi niz godina Političko Sarajevo bilo SDA Sarajevo, opet nažalost. Možda je današnje djelovanje Političkog Sarajeva posljedica drugačije historijske pozadine i drugačijih vizija ove države, nego je to u Političkog Mostara i Političke Banja Luke. Političko Sarajevo, ovakvo kakvo je posljednjih 100 dana, je trn u oku Političkom Mostaru i Političkoj Banja Luci, i kao takvo mi je izuzetno drago. A to kakvo je bilo u praksi, sudit ćemo za 4 godine.travnik wrote:Što se tiče HDZ-a, oni su zaslužili da ne pređu izborni prag. Međutim, ovdje nije riječ o njima jer nitko od navedenih njih nije spominjao. Više se radi o shvatanju da se FBiH pretvara u ono što je RS, a jednim dijelom i zaslugom HDZ-ova. Ukoliko ćemo realno, ovdje su za stanje u BiH i odnos prema BiH, svi krivi izuzev stranaka iz SA, a ja sam rekao da treba zapitati ima li krivice na toj strani. A ako ćemo opet realno, itekako ima.elSaik wrote:Isto kao što ni tebi ne bi palo napamet da se možda, usljed kraha i afera vezanih za HDZ, nastoji ugrabiti koji glas više tog biračkog tijela, a to sigurno neće postići propagiranjem izbacivanja bh HDZa iz vlasti. Ali ne, vjerovatnije je da je do "političkog Sarajeva" (šta god to u praksi značilo, s obzirom da političke ideološke raznolikosti u čitavoj BiH nema koliko ima samo u jednom Sarajevu).
-
Alfa_Ze
#890 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Bojim se da ti politiku Ive Josipovica prema BiH, gledas samo i iskljucivo, na period ovih ( zadnji mjesec ) postizbornih desavanja.plain vanilla wrote: Ti danas se bas zaostrio
Slazes se ti sa mnom, samo neces da priznas![]()
Ne moze Ivo sad reci, hajd razligu, rjesavajte svoje probleme sami. A sigurna sam da je prije za to da se vlast formira bez Covica. Ali treba stisnuti, to reci javno, i podnositi kroz cijelu svoju politicku karijeru da mu se to nabija na nos.Odmah bi postao izdajica hrvatskog naroda, neko ko ne brine o Hrvatima u BiH, ko zna sta sve jos.
Politika je takva..moras se provlaciti, govoriti ono sto donosi najmanje stete..i mislim da Ivine zadnje izjave nemaju veze sa hrvatskim teritorijalnim interesima u BiH.
Neznam koliko si svjesna da politika Josipovica i ova podrske dvojcu Covic/Ljubic ( znaci da SVJESNO podrazumjeva i njegovu automatsku podrsku politici Milorada Dodika ), a koja moze imati dugorocno KATASTROFALNE posljedice po buducu cjelovitost Bosne i Hercegovine !!
Jesi li se ikada zapitala, zasto Josipovic ( koji sebe vidi kao navodnog legalistu ), nikada ne spominje RJESAVANJE institucionalne ravnopravnosti Hrvata ( ukljucujuci i onu administrativno / teritorijalnu ), na CIJELOM PROSTORU BOSNE i HERCEGOVINE ??
Tzv. ''Kresevska deklaracija'' koju su potpisale sve hrvatske stranke ( ukljucujuci i Covica i Ljubica ), kao i u ostalom platforma predizborne i post izborne koalicija HDZ90 & HSP ( dobila 50.000 glasova), koja je promovisala da se - ADMINISTRATIVNO / TERITORIJALNI preustroj BiH, odnosi i na Republiku srpsku.
Zasto se ''magicno'' odustajanje Ljubica od stavova svoje predizborne kampanje i koalicije HDZ90 & HSP – se odjednom svodi ISKLJUCIVO i SAMO na prostor Federacije ?? Zasto poslije toga Jurisic postade izdajnik ??
I sve to podrzava Predsjednik HR Josipovic i sluzbena politika Zagreba ??
Pa naravno, ako bi Josipovic promovisao RJESAVANJE institucionalne ravnopravnosti Hrvata ( ukljucujuci i onu administrativno/teritorijalnu, sto podrazumjeva treci hrvatski entitet ), na CIJELOM PROSTORU BOSNE i HERCEGOVINE, samim tim bi i visemjesecni dogovor Beograda i Zagreba, odnosno dogovor Josipovica i Tadica, odnosno Covica i Dodika, bi bio obesmisljen !!
- travnik
#891 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
A kada je to Josipović spomenuo samo FBiH? Pa Josipović će sa Dodikom organizirat sastanke sa prognanim Hrvatima iz Posavine kako bi se razgovaralo o njihovom povratku u RS. Koji je političar to još uradio? Iz BiH ili Hrvatske, neovisno? Čović, Komšić, Sanader, Mesić? Nitko! Teško da će se tko još vratiti, ali je to svakako dobar potez.Alfa_Ze wrote:Bojim se da ti politiku Ive Josipovica prema BiH, gledas samo i iskljucivo, na period ovih ( zadnji mjesec ) postizbornih desavanja.plain vanilla wrote: Ti danas se bas zaostrio
Slazes se ti sa mnom, samo neces da priznas![]()
Neznam koliko si svjesna da politika Josipovica i ova podrske dvojcu Covic/Ljubic ( znaci da SVJESNO podrazumjeva i njegovu automatsku podrsku politici Milorada Dodika ), a koja moze imati dugorocno KATASTROFALNE posljedice po buducu cjelovitost Bosne i Hercegovine !!
Jesi li se ikada zapitala, zasto Josipovic ( koji sebe vidi kao navodnog legalistu ), nikada ne spominje RJESAVANJE institucionalne ravnopravnosti Hrvata ( ukljucujuci i onu administrativno / teritorijalnu ), na CIJELOM PROSTORU BOSNE i HERCEGOVINE ??![]()
![]()
![]()
Tzv. ''Kresevska deklaracija'' koju su potpisale sve hrvatske stranke ( ukljucujuci i Covica i Ljubica ), kao i u ostalom platforma predizborne i post izborne koalicija HDZ90 & HSP ( dobila 50.000 glasova), koja je promovisala da se - ADMINISTRATIVNO / TERITORIJALNI preustroj BiH, odnosi i na Republiku srpsku.
Zasto se ''magicno'' odustajanje Ljubica od stavova svoje predizborne kampanje i koalicije HDZ90 & HSP – se odjednom svodi ISKLJUCIVO i SAMO na prostor Federacije ?? Zasto poslije toga Jurisic postade izdajnik ??
I sve to podrzava Predsjednik HR Josipovic i sluzbena politika Zagreba ??![]()
Pa naravno, ako bi Josipovic promovisao RJESAVANJE institucionalne ravnopravnosti Hrvata ( ukljucujuci i onu administrativno/teritorijalnu, sto podrazumjeva treci hrvatski entitet ), na CIJELOM PROSTORU BOSNE i HERCEGOVINE, samim tim bi i visemjesecni dogovor Beograda i Zagreba, odnosno dogovor Josipovica i Tadica, odnosno Covica i Dodika, bi bio obesmisljen !!
Ponajviše se u SA govori o Hrvatima iz Posavine, pa kada je već političarima iz SA toliko stalo do tih Hrvata, zašto ništa nisu uradili da se oni vrate!? Odgovor je sljedeći: kao što Čoviću nije stalo, nije ni njima, već im Hrvati iz Posavine služe kao alat kojim će napadati i Dodika i Čovića.
Josipović će dovesti faktički vlasnika RS-a u Hrvatsku da razgovara sa prognanim Hrvatima. Šta on još može uraditi? Njegova mana je što nije "politički Ćiro" kao svoj prethodnik, pa da samo priča i uliziva se onima koji svršavaju na njegove izjave, a ništa ne radi.
- travnik
#892 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Dakle, krivica SA je samo u tome što su radili sa ovima iz BL i MO!? A nije određeni potezi kojima se jasno isčitavaju želje stvaranja replike RS-a, naravno u političkom smislu.elSaik wrote:Naravno da ima. Političko Sarajevo je dugi niz godina hodalo ruku pod ruku sa HDZ-SDS politikom, nažalost, jer je dugi niz godina Političko Sarajevo bilo SDA Sarajevo, opet nažalost. Možda je današnje djelovanje Političkog Sarajeva posljedica drugačije historijske pozadine i drugačijih vizija ove države, nego je to u Političkog Mostara i Političke Banja Luke. Političko Sarajevo, ovakvo kakvo je posljednjih 100 dana, je trn u oku Političkom Mostaru i Političkoj Banja Luci, i kao takvo mi je izuzetno drago. A to kakvo je bilo u praksi, sudit ćemo za 4 godine.travnik wrote:Što se tiče HDZ-a, oni su zaslužili da ne pređu izborni prag. Međutim, ovdje nije riječ o njima jer nitko od navedenih njih nije spominjao. Više se radi o shvatanju da se FBiH pretvara u ono što je RS, a jednim dijelom i zaslugom HDZ-ova. Ukoliko ćemo realno, ovdje su za stanje u BiH i odnos prema BiH, svi krivi izuzev stranaka iz SA, a ja sam rekao da treba zapitati ima li krivice na toj strani. A ako ćemo opet realno, itekako ima.elSaik wrote:Isto kao što ni tebi ne bi palo napamet da se možda, usljed kraha i afera vezanih za HDZ, nastoji ugrabiti koji glas više tog biračkog tijela, a to sigurno neće postići propagiranjem izbacivanja bh HDZa iz vlasti. Ali ne, vjerovatnije je da je do "političkog Sarajeva" (šta god to u praksi značilo, s obzirom da političke ideološke raznolikosti u čitavoj BiH nema koliko ima samo u jednom Sarajevu).
Nova vizija i viđenje BiH je prije potrebno, ali ne na ovakav način kroz aroganciju, nametanje i ignoriranje. Tim se ništa neće postići, osim što će ovi iz MO i BL biti još jaći u svom nacionalnom korpusu. Vrtimo se u krug.
-
Alfa_Ze
#893 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Dakako da ima !!travnik wrote: Što se tiče HDZ-a, oni su zaslužili da ne pređu izborni prag. Međutim, ovdje nije riječ o njima jer nitko od navedenih njih nije spominjao. Više se radi o shvatanju da se FBiH pretvara u ono što je RS, a jednim dijelom i zaslugom HDZ-ova. Ukoliko ćemo realno, ovdje su za stanje u BiH i odnos prema BiH, svi krivi izuzev stranaka iz SA, a ja sam rekao da treba zapitati ima li krivice na toj strani. A ako ćemo opet realno, itekako ima.
Jer su omugocavali onima koji su izabrani i trebali da predstavljaju Hrvate u BiH, da brane njihov nacionalni i svaki drugi interes, sveli na to - da zapostave taj interes Hrvata i podrede ga svom licnom interesu.
Ako je izbor Komsica bio sporan 2006., sta su politicki predstavnici Hrvata cinili da se to ne ponovi 2010. ??
Zasto se protekle cetiri godine nije insistiralo na promjeni izbornog zakona, pa po cijenu blokade Izvrsne i svake druge vlasti u Federaciji ??
Naravno da nije, jer Covicu a kasnije ni Ljubicu, takve ''budalestine'' nisu bile ni na kraju pameti. Vazna je bila funkcija i sve ono sto ona kao takva nosi !!
-
elSaik
#894 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Tačno tako. SDP i Platforma je prvi korak ka prekidanju začaranog kruga. Isti taj Mostar nije ništa uradio da se poboljša položaj Hrvata, i sada Sarajevo za to krivo? Kako da ne. Počelo se blokirati tek onoga dana kad je iz Sarajeva jasno i glasno rečeno "Čoviću, vozdra."travnik wrote:
Dakle, krivica SA je samo u tome što su radili sa ovima iz BL i MO!? A nije određeni potezi kojima se jasno isčitavaju želje stvaranja replike RS-a, naravno u političkom smislu.
Nova vizija i viđenje BiH je prije potrebno, ali ne na ovakav način kroz aroganciju, nametanje i ignoriranje. Tim se ništa neće postići, osim što će ovi iz MO i BL biti još jaći u svom nacionalnom korpusu. Vrtimo se u krug.
- travnik
#895 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Gledaj ne mogu i ne želim da branim HDZ, kada ga smatram pogubnim za Hrvate i BiH. Motiv moga reagiranja je bio da se situacija sagleda i iz nekog drugog kuta, a ne po principu: oni su krivi, a mi nismo. O krivicama HDZ nema smisla govoriti jer su oni ovdje već dobro poznati, ali njihovoj politici itekako koriste stranke iz SA, koje na sve načine žele pretvoriti FBiH u jednonacionalan entitet u političkom smislu. Stoga HDZ i dobija kontinuirano glasove, jer koristi te pokušaje stranaka iz SA i predstavalja se kao zašitnik interesa Hrvata, a u stvari je zaštitnik interesa svojih đepova.Alfa_Ze wrote:Dakako da ima !!travnik wrote: Što se tiče HDZ-a, oni su zaslužili da ne pređu izborni prag. Međutim, ovdje nije riječ o njima jer nitko od navedenih njih nije spominjao. Više se radi o shvatanju da se FBiH pretvara u ono što je RS, a jednim dijelom i zaslugom HDZ-ova. Ukoliko ćemo realno, ovdje su za stanje u BiH i odnos prema BiH, svi krivi izuzev stranaka iz SA, a ja sam rekao da treba zapitati ima li krivice na toj strani. A ako ćemo opet realno, itekako ima.
Jer su omugocavali onima koji su izabrani i trebali da predstavljaju Hrvate u BiH, da brane njihov nacionalni i svaki drugi interes, sveli na to - da zapostave taj interes Hrvata i podrede ga svom licnom interesu.
Ako je izbor Komsica bio sporan 2006., sta su politicki predstavnici Hrvata cinili da se to ne ponovi 2010. ??
Zasto se protekle cetiri godine nije insistiralo na promjeni izbornog zakona, pa po cijenu blokade Izvrsne i svake druge vlasti u Federaciji ??
Naravno da nije, jer Covicu a kasnije ni Ljubicu, takve ''budalestine'' nisu bile ni na kraju pameti. Vazna je bila funkcija i sve ono sto ona kao takva nosi !!
- travnik
#896 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Nije to poruka Čoviću i Ljubiću, već Hrvatima, po principu bit će ovako ili nikako. Dakle, igranje sa silom, odnosno ustavnim mogućnostima, na tragu Dodika što on radi u RS-u. I Dodik i Zlaja kažu: može ovaj ili nikako. Razlika je u tome što je Zlaja mnogo pametniji i lukaviji pa to fino upakuje, dok je Dodik klasična seljačina i hajvan koji udara direktno. U čemu je problem? U tome da niti jedan, a niti drugi to ne bi smjeli raditi, već bi se morala poštovati volja Bošnjaka u RS-u, a ne da Dodik određuje tko će Bošnjake i na kojoj funkciji predstavaljti, kao i za Hrvata u FBiH, a ne da Zlaja probire. Ništa sporno ni kod Zlaje, a ni kod Dodika ne bi bilo da imaju podršku onih koje žele da predstavljaju. Ovako jest. Mani se multikulti priča o strankama. To se postaje kada se ima jaka podrška među svima, a za sada to nitko nema. Ima jedino NSRzB, ali znamo kako.elSaik wrote:Tačno tako. SDP i Platforma je prvi korak ka prekidanju začaranog kruga. Isti taj Mostar nije ništa uradio da se poboljša položaj Hrvata, i sada Sarajevo za to krivo? Kako da ne. Počelo se blokirati tek onoga dana kad je iz Sarajeva jasno i glasno rečeno "Čoviću, vozdra."travnik wrote:
Dakle, krivica SA je samo u tome što su radili sa ovima iz BL i MO!? A nije određeni potezi kojima se jasno isčitavaju želje stvaranja replike RS-a, naravno u političkom smislu.
- plain vanilla
#897 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Uskoro mi pocinje radno vrijeme, tako da stvarno nemam kad potraziti neke izjave Josipovica, da ti pokazem da grijesis.Alfa_Ze wrote: Bojim se da ti politiku Ive Josipovica prema BiH, gledas samo i iskljucivo, na period ovih ( zadnji mjesec ) postizbornih desavanja.
Jesi li se ikada zapitala, zasto Josipovic ( koji sebe vidi kao navodnog legalistu ), nikada ne spominje RJESAVANJE institucionalne ravnopravnosti Hrvata ( ukljucujuci i onu administrativno / teritorijalnu ), na CIJELOM PROSTORU BOSNE i HERCEGOVINE ??![]()
![]()
![]()
I sve to podrzava Predsjednik HR Josipovic i sluzbena politika Zagreba ??![]()
Ovo sve nabrojano Josipovic podrzava od jucer, do jucer je govorio sve tacno onako kako i u platformi pise..da ne nabrajam sad..i vecinom se prema BiH odnosio kako bi i trebao, kao prema samostalnoj susjednoj drzavi.
Ne sjecam se da je Josipovic nazvao Jurisica izdajnikom. U ovaj post si nadrobio svega.
-
Alfa_Ze
#898 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Odgovorit cu ti samo na ovo pitanje, jer ti je sve ostalo obicni SUPLJAK !!travnik wrote: A kada je to Josipović spomenuo samo FBiH?
U pravu si, u tome i jeste sustina te Josipoviceve politike.Nesto reci, a da nista nisi kazao !!
Pa i ta njegova podrsaka INSTITUCIONALNOJ RAVNOPRAVNOSTI Hrvata U BiH, gdje se EXPLICITNO ne kaze na kojem prostoru !! Znaci, moze i ovako i onako !!''Žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Premda je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba, pa ni Europske unije, a stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika , nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja'', rekao je Ivo Josipović studentima u Mostaru.
Medjutim, kada bi PRECIZNO i JASNO rekao da se to odnosi NA CIJELI TERITORIJ Bosne i Hercegovine, sto bi podrazumjevalo i Republiku srpsku, koliko bi ga to odaljilo od Tadica, a posebno Dodika.
Bili ga Dodik tada izabrao za ''licnost godine'' ??
Da li bi danas Dodik i Covic funkcionisati kao ''prst i nokat '' ??
Snimili smo mi ''kompozitora'' i sad znamo sa kim imamo posla !!
- plain vanilla
#899 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ivo Josipović: Politike koje su devedesetih – bilo iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti - vjerovale da je rješenje u Bosni i Hercergovini - podjela. posijale su u toj državi, ali i u svojim zemljama zlosretno sjeme, kazao je u govoru kojeg je održao pred oba doma bosansko hercegovačkog parlamenta. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinIjela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i Danas muče. Došlo je novo doba, doba u kojem odlučno treba prepoznati pogreške prijašnjih vremena i hrabro kročiti novim putem, putem koji će trajno u regiji donijeti mir, stabilnost i prosperitet.
"Zla prošlost nas", ustvrdio je Josipović pred BIH parlamentom, "poput olovnih kugli drži u mjestu i ne da nam u budućnost. "Tu prošlost" istaknuo je, "ne trebamo zaboraviti, ali u njoj ne sijemo živjeti".
Ivo Josipović: Snažno potičemo Hrvate u Bosni i Hercegovini da u dogovoru s druga dva naroda ostvare svoju jednakopravnost. Hrvatski narod u BiH koji je također u ratu pretrpio mnoga stradanja čiji je broj u BiH gotovo prepolovljen, duboko vjerujem, prepoznaje BiH kao svoju državu u kojoj vidi svoju budućnost.
Josipović je pred parlamentom u Sarajevu istaknuo da je u Bih došao kao prijatelj k prijatelju, kao susjed k susjedu bez skrivenih namjera. Hrvatska i BiH su posebni susjedi istaknuo je, koji da bi se razumjeli ne trebaju prevoditelja.
Eto jedan stari tekst..ne spomije on Federaciju ni RS, uvijek BiH.
Sad ispadoh njegov odvjetnik, a to mi nije cilj. I dalje mislim da je on samo politicar.
"Zla prošlost nas", ustvrdio je Josipović pred BIH parlamentom, "poput olovnih kugli drži u mjestu i ne da nam u budućnost. "Tu prošlost" istaknuo je, "ne trebamo zaboraviti, ali u njoj ne sijemo živjeti".
Ivo Josipović: Snažno potičemo Hrvate u Bosni i Hercegovini da u dogovoru s druga dva naroda ostvare svoju jednakopravnost. Hrvatski narod u BiH koji je također u ratu pretrpio mnoga stradanja čiji je broj u BiH gotovo prepolovljen, duboko vjerujem, prepoznaje BiH kao svoju državu u kojoj vidi svoju budućnost.
Josipović je pred parlamentom u Sarajevu istaknuo da je u Bih došao kao prijatelj k prijatelju, kao susjed k susjedu bez skrivenih namjera. Hrvatska i BiH su posebni susjedi istaknuo je, koji da bi se razumjeli ne trebaju prevoditelja.
Eto jedan stari tekst..ne spomije on Federaciju ni RS, uvijek BiH.
Sad ispadoh njegov odvjetnik, a to mi nije cilj. I dalje mislim da je on samo politicar.
-
Nass
#900 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Evo, ovdje je osnovna pogresna teza. Ne radi Sarajevo Hrvatima o glavi, vec stozerna stranka uporno radi na trecem entitetu umjesto da zajedno sa ostalima pokusa izgraditi zajednicku Federaciju, a onda udruzenim snagama prema RS-u i zajednicku BiH. Upravo zato sto HDZ radi na entitetu a ne stvarnoj jednakopravnosti Hrvata, HDZ nikada drugim strankama u Sarajevu nije ni pominjao institucionalnu ravnopravnost niti nesto slicno. To njega ne zanima. Njega zanima Herceg Bosna po uzoru na RS. A znas i ti, Travnice, da je to tako, ali lakse je konstruisati i praviti se lud, i kukati ovako i onako samo kako bi HDZ usao u vlast silom ili milom. Uostalom, HDZ-u niko ne brani vlast, vec je on sam sebe kompromitovao onim izjavama o 'stolnom gradu', hrvatskom entitetu, odbijanjem platforme i ucjenama foteljom kako bi ON pristao na koaliciju sa SDP-om. Kako se HSP lako dogovorio? To se ne pitas? I zasto se Covic dogovara i koalira sa Dodikom Sarajevu iza ledja, kad bi mu puno blizi partneri trebali biti u Sarajevu, tj. u zajednickom entitetu?travnik wrote:Gledaj ne mogu i ne želim da branim HDZ, kada ga smatram pogubnim za Hrvate i BiH. Motiv moga reagiranja je bio da se situacija sagleda i iz nekog drugog kuta, a ne po principu: oni su krivi, a mi nismo. O krivicama HDZ nema smisla govoriti jer su oni ovdje već dobro poznati, ali njihovoj politici itekako koriste stranke iz SA, koje na sve načine žele pretvoriti FBiH u jednonacionalan entitet u političkom smislu. Stoga HDZ i dobija kontinuirano glasove, jer koristi te pokušaje stranaka iz SA i predstavalja se kao zašitnik interesa Hrvata, a u stvari je zaštitnik interesa svojih đepova.