To je valjda to..nije Lagumdzija dobar niti je SDP savrsen, ali trenutno nema boljih opcijaO Lagumdžiji nemam nikakvih iluzija, no smatram da je platforma koju je ponudio SDP vrlo dobar dokument u kojemu se prvi put uvodi institucionalna ravnopravnost Hrvata (i drugih bosansko-hercegovačkih naroda), čime se nakon toliko godina ukida Petritschev diskriminacijski ukaz na federalnoj razini koji je stavljao Hrvate u podređen položaj. HDZ sve ove godine otkad je na vlasti ništa nije učinio oko ukidanja takva sistema, a sada kad se ukazuje prilika za njegovu izmjenu, oni su, naravno, protiv toga jer njima odgovara priča o ugroženosti hrvatskoga naroda na kojoj stalno, uvijek iznova dobivaju izbore, ne čineći s druge strane ništa da se takvo stanje promijeni.
Ivo Josipovic i odnos prema BIH
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1426 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
-
klixober
#1427 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Emisija
Ivo Banac
Pozitivno sam iznenađen.
-
Alfa_Ze
#1428 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
I ovaj ragovor se itekako tice teme : Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Podržava li Zagreb formiranje trećeg entiteta :
Ivan Zvonimir Čičak vs Prof. dr. Zoran Tomić
[/quote]
[/quote]
- black
#1429 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
i to podobrokiky wrote:i josipović je prdno u čabar ...
- tuzlak58
#1430 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ovo su malo realniji primjeri reagovanja Hrvatskih intelektualaca, međutim, onih negativnih (po nas Bošnjake) je puno više. Zaista mi nije jasno (valjda jer u politici nema logike) kao jedan Žarko Puhovski, koga sam smatrao pametnim može reći da je Lagumdžija gori od Staljin (Milošević je mala mace prema Lagumdžiji). Nisam neki simpatizer Lagumdžije (mislim da je stranku davno trebao prepustiti nekom drugom) ali ovo zaista ne shvatam i pomalo me strah "šta se iza brda valja". Nisam ni neki zagovornik teorije urote ali ako neki do juće pametni ljudi tvrde da su "Bošnjaci gamad koju treba istrijebiti" (to je u prevodu ovakvih izjava) to mi pomalo lići na vremena koja su iza nas i opet me pomalo zabrinjava, ne toliko za mene i moju sudbinu nego za našu djecu i njihovu budućnost. Očigledno je da mi nemamo lidera ili u najmanju rugu ličnost, koja je dorasla ovoj situaciji. Naime, duboko sam uvjeren da iza ovakvih i sličnih izjava stoji nečija želja da Bošnjake (muslimane) strpa u nekakav tor (Gazu). Nisam nacionalista i upravo sam zato simpatizer SDP-a kao stranke koja se deklariše da baštini ideju jednakosti svi, iako to nacionalisti žestoko osporavaju, posebo posljednji dana. Iskreno, glasao bih i za Čovića, da je obećao bolji život Bošnjacima (kao i svim ostalim zajedno), ali njega mi ne interesujemo, jer je to njegova politika i kako da glasam protiv sebe? Dakle, naši glasovi na tim tkz. demokratskim izborima nisu važeći jer nemaju legitimitet. Svi mi koji smo glasali za SDP nemamo legitimitet i naši predstavnici nisu legitimni. Pa ko je ovdje zaboga ugrožen? pa zar ovo nije razlog za uzbunu i za dizanje dreke o našoj ugroženosti i obespravljenosti. Zar mi nemamo nekog pametnog momka koji bi obišao par adresa i rekao šta nas mući. I na kraju, dali je građanima BiH jasno da je 60% hrvatskog izvoza, izvoz u BiH (sigurno Dodik ne uvozi hrvatske proizvode). Šta bi bilo da se malo okrenemo drugim zemljama ili što je najpametnije vlastitim proizvodima, tek onako radi jačanja domaće ekonomije? Neka gospodin Čović pije Janu mi imamo Tuzlanski kiseljak.
- JBT
#1431 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
tuzlak58 wrote:Ovo su malo realniji primjeri reagovanja Hrvatskih intelektualaca, međutim, onih negativnih (po nas Bošnjake) je puno više. Zaista mi nije jasno (valjda jer u politici nema logike) kao jedan Žarko Puhovski, koga sam smatrao pametnim može reći da je Lagumdžija gori od Staljin (Milošević je mala mace prema Lagumdžiji). Nisam neki simpatizer Lagumdžije (mislim da je stranku davno trebao prepustiti nekom drugom) ali ovo zaista ne shvatam i pomalo me strah "šta se iza brda valja". Nisam ni neki zagovornik teorije urote ali ako neki do juće pametni ljudi tvrde da su "Bošnjaci gamad koju treba istrijebiti" (to je u prevodu ovakvih izjava) to mi pomalo lići na vremena koja su iza nas i opet me pomalo zabrinjava, ne toliko za mene i moju sudbinu nego za našu djecu i njihovu budućnost. Očigledno je da mi nemamo lidera ili u najmanju rugu ličnost, koja je dorasla ovoj situaciji. Naime, duboko sam uvjeren da iza ovakvih i sličnih izjava stoji nečija želja da Bošnjake (muslimane) strpa u nekakav tor (Gazu). Nisam nacionalista i upravo sam zato simpatizer SDP-a kao stranke koja se deklariše da baštini ideju jednakosti svi, iako to nacionalisti žestoko osporavaju, posebo posljednji dana. Iskreno, glasao bih i za Čovića, da je obećao bolji život Bošnjacima (kao i svim ostalim zajedno), ali njega mi ne interesujemo, jer je to njegova politika i kako da glasam protiv sebe? Dakle, naši glasovi na tim tkz. demokratskim izborima nisu važeći jer nemaju legitimitet. Svi mi koji smo glasali za SDP nemamo legitimitet i naši predstavnici nisu legitimni. Pa ko je ovdje zaboga ugrožen? pa zar ovo nije razlog za uzbunu i za dizanje dreke o našoj ugroženosti i obespravljenosti. Zar mi nemamo nekog pametnog momka koji bi obišao par adresa i rekao šta nas mući. I na kraju, dali je građanima BiH jasno da je 60% hrvatskog izvoza, izvoz u BiH (sigurno Dodik ne uvozi hrvatske proizvode). Šta bi bilo da se malo okrenemo drugim zemljama ili što je najpametnije vlastitim proizvodima, tek onako radi jačanja domaće ekonomije? Neka gospodin Čović pije Janu mi imamo Tuzlanski kiseljak.
Ljudi koji vide BiH kao svoju domovinu (a njih je sada 60% u BiH) jesu ugrozeni od velikosrpskih i velikohrvatskih ideja. Bili su i jos su.
Last edited by JBT on 29/01/2011 16:12, edited 1 time in total.
-
Alfa_Ze
#1432 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Podvale ovog cetnickog glasila iz ''manjeg - a boljeg'' entiteta stizu i danas !!
Žarko Puhovski: SDP BiH manipuliše pozicijom građanske stranke
Datum: 29.01.2011 09:00 Autor: Goran Maunaga
SDP BiH manipuliše pozicijom građanske stranke na taj način što švercuje jednu nacionalnu crtu. Tako ta stranka svoju građansku komponentu nepovratno gubi.
Izjavio je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.
Cijeli tekst :
http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus ... ranke.html
I onda se namece jedno pitanje samo po sebi :
Zasto se razlikuju stavovi bivseg Predsjednika HHO Zarka Puhovskog, u odnosu na danasnjeg Predsjednika HHO i osnivaca te nevladine udruge u Hrvatskoj Ivana Zvinimira Cicka ??
- AliceInChains
#1433 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
tuzlak58 wrote:Ovo su malo realniji primjeri reagovanja Hrvatskih intelektualaca, međutim, onih negativnih (po nas Bošnjake) je puno više. Zaista mi nije jasno (valjda jer u politici nema logike) kao jedan Žarko Puhovski, koga sam smatrao pametnim može reći da je Lagumdžija gori od Staljin (Milošević je mala mace prema Lagumdžiji). Nisam neki simpatizer Lagumdžije (mislim da je stranku davno trebao prepustiti nekom drugom) ali ovo zaista ne shvatam i pomalo me strah "šta se iza brda valja". Nisam ni neki zagovornik teorije urote ali ako neki do juće pametni ljudi tvrde da su "Bošnjaci gamad koju treba istrijebiti" (to je u prevodu ovakvih izjava) to mi pomalo lići na vremena koja su iza nas i opet me pomalo zabrinjava, ne toliko za mene i moju sudbinu nego za našu djecu i njihovu budućnost. Očigledno je da mi nemamo lidera ili u najmanju rugu ličnost, koja je dorasla ovoj situaciji. Naime, duboko sam uvjeren da iza ovakvih i sličnih izjava stoji nečija želja da Bošnjake (muslimane) strpa u nekakav tor (Gazu). Nisam nacionalista i upravo sam zato simpatizer SDP-a kao stranke koja se deklariše da baštini ideju jednakosti svi, iako to nacionalisti žestoko osporavaju, posebo posljednji dana. Iskreno, glasao bih i za Čovića, da je obećao bolji život Bošnjacima (kao i svim ostalim zajedno), ali njega mi ne interesujemo, jer je to njegova politika i kako da glasam protiv sebe? Dakle, naši glasovi na tim tkz. demokratskim izborima nisu važeći jer nemaju legitimitet. Svi mi koji smo glasali za SDP nemamo legitimitet i naši predstavnici nisu legitimni. Pa ko je ovdje zaboga ugrožen? pa zar ovo nije razlog za uzbunu i za dizanje dreke o našoj ugroženosti i obespravljenosti. Zar mi nemamo nekog pametnog momka koji bi obišao par adresa i rekao šta nas mući. I na kraju, dali je građanima BiH jasno da je 60% hrvatskog izvoza, izvoz u BiH (sigurno Dodik ne uvozi hrvatske proizvode). Šta bi bilo da se malo okrenemo drugim zemljama ili što je najpametnije vlastitim proizvodima, tek onako radi jačanja domaće ekonomije? Neka gospodin Čović pije Janu mi imamo Tuzlanski kiseljak.
Bravo. Odlican komentar. Dosta mi je vise ugrozenih Hrvata i ugrozenih Srba, koji demoniziraju jedinu gradansku stranku u zemlji, koja je voljna da nas sviju izvuce iz ovog stanja. Oni samo pljuju po SDP-u, a mimo toga sebi uzimaju za pravo, kao i zadnjih 20 godina, da vecinski glasaju za nacionalisticke zastitnike Srpskog i Hrvatskog roda.
Zato kazem, SDP-ov sadasnji stav nepopustanja je odlican. Ukoliko Hrvatski i Srpski nacionalisti i dalje ovako guze ovu drzavu i zahtjev Bosnjaka, da NAMA svima ide bolje, ima samo jedan izbor: Istrajat u sadasnjem uredenju drzave i maksimalno uvazavati Dejtonski sporazum, koji su usput i Hrvatski i Srpski nacionalisti potpisali.
Nemamo mi nikakvih neprijatelja. Sami smo sebi neprijatelji, ako popustimo fasistima i dusmanima ove drzave.
Najveci neprijatelji su nam jos uvjek podmazane ba.lije, koji rade i pisu protiv ove koalicije radi sopstvenih interesa!
Nema boga, koji moze opravdati politiku i izrecene bljuvotine protiv Bosnjaka i nase drzave od strane majmuna Covica i Dodika. Tacka.
- Mali_Vuk
#1434 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
E svakavih sam se mrtvih trollova nagledao do sada, ali ovaj gore iznad je beton 
- nosara
#1435 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
tornjak2011 wrote: Vrlo opasan komentar rekao bih. Sreća da je komentar završio jer da je napisano još par redaka, ispalo bi da Puhovski jede i bošnjačku decu. Ali vrlo je interesantno kako uvjek komentari počmu sa time kako smo nekog smatrali pametnim ili ga cijenili, a sad on odjednom tako! Nije li vrijeme da se netko zapita ima li kakvih stvarnih razloga da gore spomenuti intelektualci o SDP-u (Lagumdžiji) imaju negativno mišljenje.
Zato dragi moj Tuzlak, svaki puta kada imate ovako negativan stav prema nekome, te vezano za nečiji (u ovom slučaju Puhovski) članak insinuirate, izvlačeći iz članka poruke koje ne stoje, živite u svijetu opsjena. S vama nešto ozbiljno nije u redu. Nešto se u vama mora promijeniti, jer stvarnost očito ne doživljavate na ispravan način. "Drugi je uvijek kriv. On se mora promijeniti." Ne! Sa svijetom je sve u redu.
Želite li promijeniti svijet? Kako bi bilo da započnete sa sobom? Kako bi bilo da vi budete preobraženi prije toga? Ali, kako se to može postići? Opažanjem. Razumijevanjem. Bez vlastitog miješanja ili suđenja jer ono što sudite ne možete shvatiti. Onoga trenutka kada za nekoga kažete: "On je fašist", prestaje razumijevanje. Prilijepili ste etiketu na njega. Toga trenutka razumijevanje prestaje.
I usput, uvijek pijem vodu koja mi je prihvatljiva cijenom, a uz to ima dobar okus!
Last edited by nosara on 04/02/2011 21:02, edited 1 time in total.
-
klixober
#1436 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
tornjak2011 , za koga si glasao?
- nosara
#1437 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
komeba wrote:tornjak2011 , za koga si glasao?
Dobra sala...
-
luckypot
#1438 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Nikakav opasan komentar. LJudi ne gotive onoga ko govori protiv onoga što smatraju svojim interesom, a bošnjaci pogotovo su trenutno nešto temperamentniji u reakcijama.tornjak2011 wrote:Vrlo opasan komentar rekao bih. Sreća da je komentar završio jer da je napisano još par redaka, ispalo bi da Puhovski jede i bošnjačku decu. Ali vrlo je interesantno kako uvjek komentari počmu sa time kako smo nekog smatrali pametnim ili ga cijenili, a sad on odjednom tako! Nije li vrijeme da se netko zapita ima li kakvih stvarnih razloga da gore spomenuti intelektualci o SDP-u (Lagumdžiji) imaju negativno mišljenje.tuzlak58 wrote:Ovo su malo realniji primjeri reagovanja Hrvatskih intelektualaca, međutim, onih negativnih (po nas Bošnjake) je puno više. Zaista mi nije jasno (valjda jer u politici nema logike) kao jedan Žarko Puhovski, koga sam smatrao pametnim može reći da je Lagumdžija gori od Staljin (Milošević je mala mace prema Lagumdžiji). Nisam neki simpatizer Lagumdžije (mislim da je stranku davno trebao prepustiti nekom drugom) ali ovo zaista ne shvatam i pomalo me strah "šta se iza brda valja". Nisam ni neki zagovornik teorije urote ali ako neki do juće pametni ljudi tvrde da su "Bošnjaci gamad koju treba istrijebiti" (to je u prevodu ovakvih izjava) to mi pomalo lići na vremena koja su iza nas i opet me pomalo zabrinjava, ne toliko za mene i moju sudbinu nego za našu djecu i njihovu budućnost. Očigledno je da mi nemamo lidera ili u najmanju rugu ličnost, koja je dorasla ovoj situaciji. Naime, duboko sam uvjeren da iza ovakvih i sličnih izjava stoji nečija želja da Bošnjake (muslimane) strpa u nekakav tor (Gazu). Nisam nacionalista i upravo sam zato simpatizer SDP-a kao stranke koja se deklariše da baštini ideju jednakosti svi, iako to nacionalisti žestoko osporavaju, posebo posljednji dana. Iskreno, glasao bih i za Čovića, da je obećao bolji život Bošnjacima (kao i svim ostalim zajedno), ali njega mi ne interesujemo, jer je to njegova politika i kako da glasam protiv sebe? Dakle, naši glasovi na tim tkz. demokratskim izborima nisu važeći jer nemaju legitimitet. Svi mi koji smo glasali za SDP nemamo legitimitet i naši predstavnici nisu legitimni. Pa ko je ovdje zaboga ugrožen? pa zar ovo nije razlog za uzbunu i za dizanje dreke o našoj ugroženosti i obespravljenosti. Zar mi nemamo nekog pametnog momka koji bi obišao par adresa i rekao šta nas mući. I na kraju, dali je građanima BiH jasno da je 60% hrvatskog izvoza, izvoz u BiH (sigurno Dodik ne uvozi hrvatske proizvode). Šta bi bilo da se malo okrenemo drugim zemljama ili što je najpametnije vlastitim proizvodima, tek onako radi jačanja domaće ekonomije? Neka gospodin Čović pije Janu mi imamo Tuzlanski kiseljak.
Zato dragi moj Tuzlak, svaki puta kada imate ovako negativan stav prema nekome, te vezano za nečiji (u ovom slučaju Puhovski) članak insinuirate, izvlačeći iz članka poruke koje ne stoje, živite u svijetu opsjena. S vama nešto ozbiljno nije u redu. Nešto se u vama mora promijeniti, jer stvarnost očito ne doživljavate na ispravan način. "Drugi je uvijek kriv. On se mora promijeniti." Ne! Sa svijetom je sve u redu.
Želite li promijeniti svijet? Kako bi bilo da započnete sa sobom? Kako bi bilo da vi budete preobraženi prije toga? Ali, kako se to može postići? Opažanjem. Razumijevanjem. Bez vlastitog miješanja ili suđenja jer ono što sudite ne možete shvatiti. Onoga trenutka kada za nekoga kažete: "On je fašist", prestaje razumijevanje. Prilijepili ste etiketu na njega. Toga trenutka razumijevanje prestaje.
I usput, uvijek pijem vodu koja mi je prihvatljiva cijenom, a uz to ima dobar okus!
Što se tiče sile hrvatskih intelektualaca, sdp-ovaca i ostalih koji su otkrili ljubav za treći entitet, predvodjeni josipovićem koji skupa sa svojim savjetnicima misli da je "lukavi makijaveli u rukavicama" i s druge strane tadićem i ostalim, situacija je rješena: nemaju snage na terenu da ostvare bilo šta od onoga čime blefiraju. Na putu im stoji previše bošnjaka i dejton - to su dvije trajne činjenice u BiH, prva činjenica raste, druga činjenica je tvrda ko beton i više niko iskreno ne želi da mjenja, pogotvo ne bošnjaci jer ima narednu deceniju sigurno ne godi.
Maksuz selam josipoviću
-
hercegovac_pravi
#1439 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Pa razumjet će vas u istoj mjeri u kojo ste i vi razumjeli Bošjnjake od 92-ge do 95-e.tornjak2011 wrote:Vrlo iskreno! Pozdravljam! Svi moramo imati razumjevanja za temperamentne Bošnjake, a temperamentni Bošnjaci ne trebaju razumjeti ostale! Pravo najmanjeg naroda-Hrvata u BiH je deklarativno. O pravima najmanjeg naroda treba brinuti najveći narod, ali to ovdje očito nije slučaj. To se vidi i iz tvojih riječi koje su ultimativne, ne trpe drugačiji stav. Riječi sa pozicije sile velikog naroda, što u BiH i jeste problem. Bošnjaci nemaju monopol ni na federaciju ni na BiH, ali sa takvim stavom, neka ti Bog pomogne junače.luckypot wrote:Nikakav opasan komentar. LJudi ne gotive onoga ko govori protiv onoga što smatraju svojim interesom, a bošnjaci pogotovo su trenutno nešto temperamentniji u reakcijama.tornjak2011 wrote:
Vrlo opasan komentar rekao bih. Sreća da je komentar završio jer da je napisano još par redaka, ispalo bi da Puhovski jede i bošnjačku decu. Ali vrlo je interesantno kako uvjek komentari počmu sa time kako smo nekog smatrali pametnim ili ga cijenili, a sad on odjednom tako! Nije li vrijeme da se netko zapita ima li kakvih stvarnih razloga da gore spomenuti intelektualci o SDP-u (Lagumdžiji) imaju negativno mišljenje.
Što se tiče sile hrvatskih intelektualaca, sdp-ovaca i ostalih koji su otkrili ljubav za treći entitet, predvodjeni josipovićem koji skupa sa svojim savjetnicima misli da je "lukavi makijaveli u rukavicama" i s druge strane tadićem i ostalim, situacija je rješena: nemaju snage na terenu da ostvare bilo šta od onoga čime blefiraju. Na putu im stoji previše bošnjaka i dejton - to su dvije trajne činjenice u BiH, prva činjenica raste, druga činjenica je tvrda ko beton i više niko iskreno ne želi da mjenja, pogotvo ne bošnjaci jer ima narednu deceniju sigurno ne godi.
Maksuz selam josipoviću
-
luckypot
#1440 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ako ti ne odgovara iskrenost, obrati se josipovicu, pa onda vatikanu i njemačkoj - sigurno će ti pomoći.tornjak2011 wrote:Vrlo iskreno! Pozdravljam! Svi moramo imati razumjevanja za temperamentne Bošnjake, a temperamentni Bošnjaci ne trebaju razumjeti ostale! Pravo najmanjeg naroda-Hrvata u BiH je deklarativno. O pravima najmanjeg naroda treba brinuti najveći narod, ali to ovdje očito nije slučaj. To se vidi i iz tvojih riječi koje su ultimativne, ne trpe drugačiji stav. Riječi sa pozicije sile velikog naroda, što u BiH i jeste problem. Bošnjaci nemaju monopol ni na federaciju ni na BiH, ali sa takvim stavom, neka ti Bog pomogne junače.luckypot wrote:Nikakav opasan komentar. LJudi ne gotive onoga ko govori protiv onoga što smatraju svojim interesom, a bošnjaci pogotovo su trenutno nešto temperamentniji u reakcijama.tornjak2011 wrote:
Vrlo opasan komentar rekao bih. Sreća da je komentar završio jer da je napisano još par redaka, ispalo bi da Puhovski jede i bošnjačku decu. Ali vrlo je interesantno kako uvjek komentari počmu sa time kako smo nekog smatrali pametnim ili ga cijenili, a sad on odjednom tako! Nije li vrijeme da se netko zapita ima li kakvih stvarnih razloga da gore spomenuti intelektualci o SDP-u (Lagumdžiji) imaju negativno mišljenje.
Maksuz selam josipoviću
Uostalom, ja sam mislio da su hrvati zainteresirani za ona 3 kantona gdje su 90 posto većina i svakodnevno pokazuju svima okoliko koliko su ljubitelji "zaštite malobrojnih", recimo stolac ? ili kad se ono malobrojno srušio stari most ničim izazvan? A šta bi s malobrojnošću kad se pravio heliodrom i dretelj?
Uostalom, da se puno ne raspravljamo - jel imaš šta da ponudiš u ovom političkom cjenkanju? Ako nemaš nikom ništa, nemoj mi samo bogati spominjati "stabilna bih po mjeri svih naroda" to me ne zanima, kao što me ne zanima ni "normalna bih".
- plain vanilla
#1441 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
osnuj stranku, ide ti
covjek te konkretno pita, a ti esej napisao, a nigdje odgovora
- nosara
#1442 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Covjek kontemplira svoj egzoprostor... Daj mu malo vremena, vidis da ni sam ne zna...plain vanilla wrote:osnuj stranku, ide ti
-
klixober
#1443 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
7.ublehaš koji izbjegava odgovortornjak2011 wrote:Evo ti nekoliko opcija ko bi mogao biti i za koga bi mogao glasati, pa ti pogodi ili proberi:komeba wrote:tornjak2011 , za koga si glasao?
1. Radikalni Hrvat, istinski pravaš koji sanja Hrvatsku do Drine i smatra da su Muslimani cvijeće hrvatskog naroda. Glasao za HSP i sretan zbog činjenice da će participirati u vlasti.
2. Hrvat, sirotinja, radio u Lijanovića. Odbio prikupiti 100 glasova za NSRZB, jer mu nije bilo do blamaže, a uz to nije imao vremena jer je sjekao i prodavao drva da prehrani obitelj. (pola godine bez plaće). Nije izašao na izbore kao i 50% Hrvata.
3. Bošnjak oženjen Hrvaticom, u HDZ-u od osnivanja i dobro mu ko i svima u vlasti. Ima senzibilitet za Hrvate iz više razloga. Glasao za HDZ.
4. Hrvat, apolitičan, svjestan da Čova zna dobro sa certifikatima, (ali jasno mu da je Zlaja maher sa kešom, Dodik i sa kešom i certifikatima, a SDA-ovci sa svim vrstama vrijednosnih papira (jer je u Sarajevu lova), pa se i od kreditnih zaduženja države koji se rasporede na vascijeli dunjaluk, fino se na stranu stavi), nemože Čovu ko gaza, ali ga smatra nužnim zlom. Glasao za HDZ 1990.
5. Srbin, podstanar u Mostaru. Deset godina obija pragove institucija da vrati kuću i poslovni prostor u koji se uselio zaslužni Bošnjak. Čeka povratak bar 20 hiljada Srba na lijevu obalu, koji su u istoj situaciji ko i on. Glasao za SNSD.
6. Hrvat, prvi put glasao za SDP, pa mu žao, vidi da je pogriješio jer je sve skonto.
- plain vanilla
#1444 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
JOSIPOVIĆ ZA RDV: Treći entitet možda bi i bio dobro rješenje, kad bi ga podržala većina u BiH
Hrvati u BiH trebaju izdržati i boriti se na sve legalne načine za svoja prava. Ovaj prostor čeka stabilnost i ulaskom u EU brisat će se sve granice. Državljani RH koji žive u BiH danom ulaska Hrvatske u EU postat će građani Europske Unije, kazao je između ostalog predsjednik Hrvatske Ivo Josipović... Na pitanje o kritikama na njegov račun kazao je da su to bile kritike s margine i da nagrade koje je dobio i u Banja Luci i u Sarajevu i u Mostaru pokazuju ispravnost njegove politike.
Na pitanje o ideji Trećeg entiteta Josipović je kazao kako to rješenje može biti dobro rješenje za BiH u slučaju kad bi bilo moguće i kad bi ga podržala većina u BiH. On osobno je skeptičan da bi ga većina građana u BiH podržala no dopušta razgovor o svakom legitimnom prijedlogu. Potreban je dijalog i razgovor između svih strana kako bi BiH mirno prošla ustavne reforme. Svaki prijedlog je legitiman, kazao je Josipović u izjavi za RDV.
Govoreći o Zakonu o Prebivalištu koji je donijela Vlada Jadranke Kosor, Josipović je kazao kako se Hrvati u BiH ne trebaju bojati tog zakona niti trebaju odjavljivati svoja prebivališta u BiH. Histerija koja se stvorila oko tog zakona nanijela je velike štete. Radi se jednostavno o tome da oni koji u RH imaju fiktivna prebivališta će biti brisani, bez obzira bio to Hrvat iz BiH ili netko drugi iz Hrvatske tko se prijavio na fiktivnoj adresi. Hrvati iz BiH koji kada su u Hrvatskoj prebiavju na toj adresi na kojoj su prijavljeni, neće biti brisani.
- heckler
#1445 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
plain vanilla wrote:JOSIPOVIĆ ZA RDV: Treći entitet možda bi i bio dobro rješenje, kad bi ga podržala većina u BiH
Hrvati u BiH trebaju izdržati i boriti se na sve legalne načine za svoja prava. Ovaj prostor čeka stabilnost i ulaskom u EU brisat će se sve granice. Državljani RH koji žive u BiH danom ulaska Hrvatske u EU postat će građani Europske Unije, kazao je između ostalog predsjednik Hrvatske Ivo Josipović... Na pitanje o kritikama na njegov račun kazao je da su to bile kritike s margine i da nagrade koje je dobio i u Banja Luci i u Sarajevu i u Mostaru pokazuju ispravnost njegove politike.
Na pitanje o ideji Trećeg entiteta Josipović je kazao kako to rješenje može biti dobro rješenje za BiH u slučaju kad bi bilo moguće i kad bi ga podržala većina u BiH. On osobno je skeptičan da bi ga većina građana u BiH podržala no dopušta razgovor o svakom legitimnom prijedlogu. Potreban je dijalog i razgovor između svih strana kako bi BiH mirno prošla ustavne reforme. Svaki prijedlog je legitiman, kazao je Josipović u izjavi za RDV.
Govoreći o Zakonu o Prebivalištu koji je donijela Vlada Jadranke Kosor, Josipović je kazao kako se Hrvati u BiH ne trebaju bojati tog zakona niti trebaju odjavljivati svoja prebivališta u BiH. Histerija koja se stvorila oko tog zakona nanijela je velike štete. Radi se jednostavno o tome da oni koji u RH imaju fiktivna prebivališta će biti brisani, bez obzira bio to Hrvat iz BiH ili netko drugi iz Hrvatske tko se prijavio na fiktivnoj adresi. Hrvati iz BiH koji kada su u Hrvatskoj prebiavju na toj adresi na kojoj su prijavljeni, neće biti brisani.
I ja podrzavam RSK ako je podrzi vecina u HR.
Kako mrzim ublehase i suplje izjave to je cudo jedno.
- Hemel
#1446 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
je li ovo lapsus...a ako nije, koliko takvih ima u bih...plain vanilla wrote:JOSIPOVIĆ ZA RDV: Treći entitet možda bi i bio dobro rješenje, kad bi ga podržala većina u BiH
- heckler
#1447 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Par stotina hiljada ako ne i vise. Pa 2/3 hrvata u bosni ima HR drzavljanstvo. Plus pun k. abdicevaca.Hemel wrote:je li ovo lapsus...a ako nije, koliko takvih ima u bih...plain vanilla wrote:JOSIPOVIĆ ZA RDV: Treći entitet možda bi i bio dobro rješenje, kad bi ga podržala većina u BiH
- plain vanilla
#1448 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Pa sta ce covjek reci, sigurno ga samo o tome pitaju..a on predsjednik Hrvatske, on je predsjednik cak i ovim nasim Trecim, jer oni imaju pravo glasa i tamo (mada su glasali za Bandica
)
Ovakav odgovor je toliko politicki odmjeren, da jednostavno drugacije i bolje ne moze reci.
Ja i dalje mislim da bi im najradije rekao da razgule i da Hrvatska ima problema i bez njih, ali to nije politicki korektno, a svaki glas je bitan...
@Hemel, nije lapsus, pa znas li koliko ljudi ima i hrvatsko drzavljanstvo? I Hrvata i Bosnjaka...
Ovakav odgovor je toliko politicki odmjeren, da jednostavno drugacije i bolje ne moze reci.
Ja i dalje mislim da bi im najradije rekao da razgule i da Hrvatska ima problema i bez njih, ali to nije politicki korektno, a svaki glas je bitan...
@Hemel, nije lapsus, pa znas li koliko ljudi ima i hrvatsko drzavljanstvo? I Hrvata i Bosnjaka...
- Hemel
#1449 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
heckler wrote:
Par stotina hiljada ako ne i vise. Pa 2/3 hrvata u bosni ima HR drzavljanstvo. Plus pun k. abdicevaca.
znam ja da u bih ima mnogo gradjana koji imaju i hrvatsko drzavljanstvo...onda se kaze drzavljani bosne i hercegovine sa dvojnim drzavljanstvom r.hrvatske...ovako ispade, da su ovamo doselili neki hrvati iz cakovca, varazdina, karlovca...na privremeni rad...Državljani RH koji žive u BiH
mozda mi se samo cini...
- heckler
#1450 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Hemel wrote:heckler wrote:
Par stotina hiljada ako ne i vise. Pa 2/3 hrvata u bosni ima HR drzavljanstvo. Plus pun k. abdicevaca.znam ja da u bih ima mnogo gradjana koji imaju i hrvatsko drzavljanstvo...onda se kaze drzavljani bosne i hercegovine sa dvojnim drzavljanstvom r.hrvatske...ovako ispade, da su ovamo doselili neki hrvati iz cakovca, varazdina, karlovca...na privremeni rad...Državljani RH koji žive u BiH
mozda mi se samo cini...
Lave moj oni su davno sami sebe pretvorili u nista drugo nego hrvatsku dijasporu trenutno nastanjenu u Bosni sa tendencijom iseljavanja i popunjavanja demografskih rupa RH. Ovakve izjave vise nikog ne iznenadjuju niti uzbudjuju.
Sta cu im ja