¤ jelena ¤ wrote:hAZNADAR wrote:
A nije tema ni o Mesi jelena,... mozemo slobodno o njemu na drugoj temi. Mesa je skroz druga prica, i iako mu neki zamjere ovo ili ono - djela mu nisu protkana mrznjom,.. dio je skolskog gradiva, skole se zovu po njemu. Tako da se niko u ovoj temi ne moze naci kao primjer Andricu. Andric je specifican, poseban,... i ubacivanje drugih je odraz nekulture ili pokusaj miniranja kad ne mozes pobiti kritiku Andricu.
Pitanje mi je postavljeno i ja na pitanje odgovorila postavljenim videom - koji ti očito nisi odgledao - bez ikakve potrebe za daljom raspravom o Meši.
Eto zašto ja pišem u množini i eto ko ''pljuje'' po Meši.
Pogledaj video u cjelini pa onda piši, a ne obrnuto, da se ne bi pokajao zbog onoga što napišeš na neviđeno.
Uostalom, na toj promociji koju sam postavila spominju i Andrića - i to u kontekstu jedne veoma zanimljive pretpostavke - tako da priča o tome kako postavljeno nije u skladu s temom ne pije vode.
Ista matrica, isti argumenti, isti odnos prema Meši, kao prema Andriću i Njegošu + pomenuta pretpostavka i kontekst u kojem se navodi... - i sve to lijepo potkrijepljeno Mešinim citatima, vrlo sličnim onima na koje se i ti pozivaš...kad se spomene Njegošev Gorski vijenac, a i Andrić kao pisac.
Kao što rekoh....odgledaj video u cjelini, pažljivo, pa onda piši...čisto kao savjet za ubuduće.
Nije ista matrica kada se bolje pogleda i odvoji bar minuta razmisljanja. Mesa ne kotira isto kao Ivo i to je jednostavno tako. Mesi se zamjeraju neke stvari od nekih krugova ali Mesa je i dalje postovan kod vecine bez ikakvog kriticima, dio je skolskog gradiva, po Mesi se zovu skole u Federaciji,.... zar treba vise? Ne mora se sve tumaciti u krajnostima i nazvati generalnim pljuvanjem ako se sa necim je slazes. Ima li kod tebe mjesta logici da od nekoga mozes nesto da volis a istovremeno i da ne volis, da nekoga cijenis ali istovremeno neku stvar zamjeras, sa skoro svime se slazes ali sa necim ne? Ja licno priznajem da zamjerim Mesi samo jedan jedini citat - on je i dalje br 1 kod mene sa nadom da ce biti jos zastupljeniji - jesam li mozda pljuvac gdje usput mozes prisiti i SDA, mahalu, nacionalizam, primitivizam,...?
Upravo Zubanovica sa videa sam spomenuo ranije na temi i ogradio se od saff-ove price nije ni Fatmir otac nacije. Ljudi imaju pravo i da pretjeruju u kritici Mesi ali red je da se zna da je to izuzetak. Mozes naci i vehabijska videa kako se pljuje mnogo vise raznih stvari, imas na internetu u bosnjake u neonacistima, imas i onu organizaciju koja propagira zabranu mjesanog braka,... svega. Ali se zna opet sta generalno vazi, stav institucija, skolsko gradivo,.... i sl i to se pika a ne selektivno probiranje.
Na ovoj temi se sudaraju dvije krajnosti koje jednostavno ne vide sredinu i realnost vec samo strpaju u krajnost
A Andric je posebna prica i kritika njemu je zasluzeno i veca, i tice se mnogih drugih stvari. Nije ista matrica niti isti argumenti. Mozemo slobodno o Mesi na drugoj temi, samo izvoli. Ali ovdje o Andricu. Isuvise je kompleksno i obimno da bi pricu o Andricu minirali nekim drugim. Andric je poseban i kritika njemu je posebna.