Connaisseur Karlin wrote:¤ jelena ¤ wrote:
Naravno da uključuje i pisce, s tim što mnogi ljudi (a pogotovo oni nebogatog čitalačkog iskustva i nedovoljno razvijene empatije kao kognitivnog svojstva ljudske jedinke) ovo ''svoja iskustva'' često shvataju površno pa iz istih isključuju čitalačko iskustvo, iskustvo pažljivog slušanja, promatranja, percepcije drugih ljudi i sva životna iskustva onih sa kojima se neko, u toku svog života, susretao.
Znači,
sva svoja iskustva podrazumijeva: lično proživljeno, životno, iskustvo pojedinca, zatim sve njegovo čitalačko iskustvo
i iskustvo svih ljudi sa kojima je došao u kontakt tokom svog života. DakleM,
sve navedeno - i bogzna šta još - postaje inspiracija i materijal za stvaranje književnoumjetničkog teksta.
I znam ja @CK da ti ovo znaš, ali nije zgoreg da podsjetim one koji su to zaboravili.
Uostalom, slutim i nadam se da ćemo uskoro, zahvaljujući obećanom prilogu o Andriću-plagijatoru, upravo imati prilike da se baš ovdje, na ovoj temi, uvjerimo kako i čitalačko iskustvo jednog pisca ulazi u sastav njegovog književnog djela
Eo, ja jedva čekam da pročitam šta je to Andrić, između ostalog, čitao i šta mu je poslužilo kao inspiracija i materijal za sve one gadosti i nepodopštine koje je u svoju Ćupriju ugradio, a kojih se mi, uzvišeno moralni ljudi 21. vijeka

gnušamo i zbog čega, jelte, Andrića ne podnosimo....lako....

jelena , pa proslijedalila sam ranije link knjige, u kojoj je autor opiao nekadasnju elitu moderne engleskog govorvonog podrucja , kao i njihovo razmisljanje, isksutva, stavove unutar drustava u kojim su radili i pisali svoja djela , kritika auora doicne knnjige, njegove obseravacije su sokirale i citatelje i citateljke prije nekoliko godina , a sad, zamisli nesto : na Balkanu nema takve knjige , znaci, knjga koja opiuje ponasanje elite u vrijeme npr. od perioda EU do danas , kako i zasto je u elitnim krugovima bbilo svega i svacega
nije Ivo jedini intelektualac sa Balkana , o kojem bi trebalo pisati, ima ih mnogo !
eh mene muci nesto drugo :
zasto je problem tebi ili nekom drugom sa identivnim stavom priznati da je Ivo, kao i mongo intelektlaca Balkana i ostatka civlizirinane nam tadasnje Evrope , imalo ograniceno razmisljanje o drustivma i sredinama iz kojih porijeklom , a nemanje ama bas nikakvogg iksutva sa Osmanlijama i koristenje maste za pisanje dijela o Osmanlijama nije nekakv novitet . Turski pisci su opet gloriicirali i pretjerali sa pisanjem o Osmaniljama , a rodjeni u savremenoj Turskoj drzavi , cak i danas sa ponosom pricaju o Osmanlijama.
eh eto, pojedinim, istaknutim Blakanskim psicima su Osmanilije bili jensotavno zlo, a savrmenim Turskim piscima, Osmanilje su bili sve suporono od zla , Zasto !? nema potrebe odgovriti : jer, su , eto , Osmanlije bili okupatori, jer to nije poanta mog pitanja
o nabijanju na kolac od strane Rimljana ili Kineza nismo ucili u povijesti u skolama, ali zato nabijanje na koac od strane Turaka je bilo poznato upravo zahvaljujuci satima knjizevnosti ; zasto nismo ucili istovremeno na oba predmeta , ako sto se prakticiralo sa mnogim temama u vise predmeta !?
Kazes da mnogi dozivljavaju povrsno pisanje knjizevnka, to jeste tocno , ali trebamo se upitati, tko je kriv za takav problem , obrazovni sistem ili iskljucivo osoba koja ne poznaje dovoljno povijest civilizacija van nastavnih predmeta ?
ne treba analizirati Andrica, vec drustvo , a koje je utjecalo na njega