Ivo Andrić

Locked
Drvosjeca iz Dejcica

#76 Re: Ivo Andrić

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Aha, e dobro onda ako ti tako kažeš. :oops:
Cudi me da ovdje ne citiras necije misljenje prezentujuci ga kao dokaz. Ako nista imas na vikipediji podsekciju o ovome sto sam ti napisao :wink:
Ono nije samo nečije mišljenje već mišljenje relevantne osobe to sam ti već rekao. :wink: Wikipedija često "laže" tako da sa rezervom treba uzimati informacije iz nje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#77 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

Ono nije nečije mišljenje već mišljenje relevantne osobe to sam ti već rekao. :wink:
vivaldi ti je jako lijepo objasnio sta je problem sa tim, red je da covjeku odgovoris :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#78 Re: Ivo Andrić

_BataZiv_0809 wrote:
Ono nije nečije mišljenje već mišljenje relevantne osobe to sam ti već rekao. :wink:
vivaldi ti je jako lijepo objasnio sta je problem sa tim, red je da covjeku odgovoris :wink:
Vivaldi se referisao na drugi dio koji nije vezan sa tim o čemu mi raspravljamo. Gubiš mi se Bato, mora da je gazda stisn'o s poslom. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#79 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

Vivaldi se referisao na drugi dio koji nije vezan sa tim o čemu mi raspravljamo. Gubiš mi se Bato, mora da je gazda stisn'o s poslom. :D
Vrlo jednostavnim rjecnikom je objasnio temeljne greske koje pravis u argumentaciji.

No dobro, vidim da smo Andrica ispucali, ja se ovdje odjavljujem :kakoste:
kakonako

#80 Re: Ivo Andrić

Post by kakonako »

Ja samo da upitam,ali da mi se iskreno odgovori:Da li si Saro procitala "Na Drini cupriju" ili,ako ti je blize "Travnicku hroniku",ali ne ono kad je nastavnica knjizevnosti to trazila,neho ono,kad prosetas do gradske biblioteke i u tom hramu izaberes knjigu...bas me interesuje,vazi i za druge "kriticare lika i djela Ive Andrica".

Ja znam da ga treba diskvalifikovati za potrebe dnevne politike,to mnogi rade i ovdje,ali je to prosto nemoguce jer njegova djela su sami vrh scjetske knjizevnosti.
Drvosjeca iz Dejcica

#81 Re: Ivo Andrić

_BataZiv_0809 wrote:
Vrlo jednostavnim rjecnikom je objasnio temeljne greske koje pravis u argumentaciji.

Problem je što ja očekujem da neko argumentovano pobije ili pokaže da ono što je Andrić izjavljivao je istorisjki falsifikat no međutim do sada niko. Vivaldi je pokušao osporiti autoritet Krešimira Nemca tekstom Slobodana Prosperova koji se prepucava sa Nemcem reko bih na ličnoj osnovi i koji sa Andrićem u tom prepucavanju nema nikakve veze niti istog spominju. Što bi se reklo niđe veze ali eto.

Do čitanja štovani kolega, laka vam noć. :)
sarlo

#82 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

_BataZiv_0809 wrote:

Nemoj bjezati tek-tako.
Tema je Andric i nacizam ili period 1939 - 1941. godina?
Imate li sta reci glede toga. Cinjenice pa komentar.
Skrenuo si temu na Nobelovu nagradu a tema su Andricevi politicki stavovi i konkretna djelovanja.

Tvoja teza je da je slucajno napisao pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu / nije mislio tako.
Sta da Andric nije sacinio taj dokument?
It_is_a_Leclerc

#83 Re: Ivo Andrić

Post by It_is_a_Leclerc »

Čovjek koji je svoje akreditive predao Hitleru uz "izraze poštovanja i divljenja jugoslovenskog kralja", teški karijerista, čovjek za svaki sistem. Da li njegova djea kao takva potpiruju mržnju prema Bošnjacima, odnosno da li mu je to bila intencija teško je reći. Ono što je svakako činjenica da su njegove izmišljotine u najvećoj mjeri doprinijele da se u narodu ukorijene neki mitovi "nabijanje na kolac", "bebe koje Turci ukopavaju u Drinu" i sl., a koje su u velikoj mjeri bile baza propagande devedesetih.

Plus, njegova djela su u najvećoj mjeri teški falsifikati narodnih priča i drugih autora.
sarlo

#84 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

kakonako wrote:Ja samo da upitam,ali da mi se iskreno odgovori:Da li si Saro procitala "Na Drini cupriju" ili,ako ti je blize "Travnicku hroniku",ali ne ono kad je nastavnica knjizevnosti to trazila,neho ono,kad prosetas do gradske biblioteke i u tom hramu izaberes knjigu...bas me interesuje,vazi i za druge "kriticare lika i djela Ive Andrica".

Ja znam da ga treba diskvalifikovati za potrebe dnevne politike,to mnogi rade i ovdje,ali je to prosto nemoguce jer njegova djela su sami vrh scjetske knjizevnosti.
Vrh knjizevnosti su Rusi pa prazno, pa 100 godina samoce, pa prazno,...pa inovatori, pa svsta nesta, pa Krleza.
Drvosjeca iz Dejcica

#85 Re: Ivo Andrić

kakonako wrote:Ja samo da upitam,ali da mi se iskreno odgovori:Da li si Saro procitala "Na Drini cupriju" ili,ako ti je blize "Travnicku hroniku",ali ne ono kad je nastavnica knjizevnosti to trazila,neho ono,kad prosetas do gradske biblioteke i u tom hramu izaberes knjigu...bas me interesuje,vazi i za druge "kriticare lika i djela Ive Andrica".

Njegova djela niko i ne spori čak sam citirao njegove političke izjave i oko toga je problem a ne oko njegovih dijela. Ja lično nisam imao potrebu šetati do gradske bibliotke jer sam njegova djela imao u polici u ormaru od ranog djetinjstva. Na Drini ćuprija pročitao u 6. razredu onako ničim izazvan jer mi je bila na dohvat ruke i oduševio se. Stara mi govorila da to još nije za mene. Znakove pored puta pročitao dosta kasnije a Travničku hroniku nikad završio jer mi je tada bila dosadna. Danas me interesuje nešto sasvim drugo ali sigurno da ću se vratiti Andriću sa čitanjem ali nikad se neću pomiriti sa političkim Andrićem niti će njegovi stavovi za mene biti prihvatljivi iz tog perioda.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 24/10/2017 23:45, edited 1 time in total.
SaraFina

#86 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

Ma kakav vrh. Da je vrh bio bi negdje u Europi zastupljen. Lijepo pojasnih, Ivo je imao dobro razvijen njuh kao diplomata da zapadu ove naše prostore spakuje onako kako je njima želja bila. I to je sve.
Zato je i pisao omalovažavajući islam i muslimane.
Razumiješ?
Edin H.

#87 Re: Ivo Andrić

Post by Edin H. »

Hoce li Avdo S. vratiti repa za nenapisani scenarij? :oops:
Connaisseur Karlin

#88 Re: Ivo Andrić

Post by Connaisseur Karlin »

Mis mekinjas wrote:Bio je inteligentniji od kretena koji su se bavili politikom. Dakle koketirao je i sa NDH i sa Titom, i sa nacistima, oprostit ćete to je vrhunsko umijeće, proveo je dovoljno dugo vremena po podrumima beogradskih biblioteka i u zatvorima.

Nek danas jedan se pojavi pametan isto bi mogao, ali mala su ovo podneblja da se istakne najviša inteligencija.

Znao je ljude bolje nego oni sami sebe.
Ja se njemu u svim oblicima divim i podržavam u svemu sto je napisao i rekao. :mrgreen:
temelji Jugoslavije i Jugoslavenstva :D
triiksa

#89 Re: Ivo Andrić

Post by triiksa »

Ivo Andrić je za Bošnjake što i Bono Vox za Srbe, vole ih čitati/slušati ali stalno ubjeđuju druge kako su vnago k'o ljudi...
LBVIEW

#91 Re: Ivo Andrić

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ma možeš ti spominjati do Bajrama ako hoćeš meni to ne smeta već mi je to bezvezan argument koji bi kao trebao ublažiti njegove izjave o protjerivanju, loju i smradu, šta li? Tebi je možda to dovoljno da pređeš preko takvih izjava meni nije ali je licemjerno onda prodavati se ovamo za nešto drugo.
Stvar je percepcije. Ako ti zelis da bh Nobelovca posmatras tom optikom, ko sam ja da te uvjeravam u suprotno :wink:
Svakako, a zna se se i zasto neki ne posmatraju tom optikom. Da je nesto slicno izjavoi, npr. za "slaninu, vonj i Savu-varalicu" posmatrao bi ti tom optikom, necemo se lagati. ;-)
Last edited by LBVIEW on 25/10/2017 09:53, edited 1 time in total.
LBVIEW

#92 Re: Ivo Andrić

Post by LBVIEW »

triiksa wrote:Ivo Andrić je za Bošnjake što i Bono Vox za Srbe, vole ih čitati/slušati ali stalno ubjeđuju druge kako su vnago k'o ljudi...
Inace, isto je kad se neko bori protiv tvog nacionalizma i kad onaj drugi podrzava onaj usmjeren protiv tebe?
No znajuci koliko je prosecan Srbin obektivan, nema mjesta cudjenju. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#93 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote: Svakako, a zna se se i zasto neki ne posmatraju tom optikom. Da je nesto slicno izjavoi, npr. za "slaninu, vonj i Savu-varalicu" posmatrao bi ti tom optikom, necemo se lagati. ;-)
Rekoh ti vec, dzaba me kvotas, ne citam kad vidim da si ti pisao. Bez ljutnje i pozzz.
Tomahawk11
Globalni moderator

#94 Re: Ivo Andrić

Post by Tomahawk11 »

Mis mekinjas wrote:Bio je inteligentniji od kretena koji su se bavili politikom. Dakle koketirao je i sa NDH i sa Titom, i sa nacistima, oprostit ćete to je vrhunsko umijeće, proveo je dovoljno dugo vremena po podrumima beogradskih biblioteka i u zatvorima.

Nek danas jedan se pojavi pametan isto bi mogao, ali mala su ovo podneblja da se istakne najviša inteligencija.

Znao je ljude bolje nego oni sami sebe.
Ja se njemu u svim oblicima divim i podržavam u svemu sto je napisao i rekao. :mrgreen:
Sad mi je jasno od koga je Bake pokupio foru sa trezorom :thumbup:
sheilak

#95 Re: Ivo Andrić

Post by sheilak »

nas su tokom studija knjizevnosti ucili da odvojimo autora od njegovog djela. taj mi je dio najtezi bio za usvojiti, dakle djelo nekoga ko realno nije bas najbolja osoba pokusati citati/konzumirati/ocijeniti sasvim neovisno od njega, kao autonomni entitet. zato se cesto nisam informirala o autoru prije citanja djela. i cesto mi je i uspjevalo odvojiti se, primjerice kod mog omiljenog Mann-a.

no u andricevom slucaju to je bilo gotovo nemoguce. andricu je prethodila njegova reputacija i njegov animozitet prema bosni ili bosnjacima tj, kako je on to nazvao lojem, lenstinom, smradom, itd. nisam se puno bavila andricem, nisam imala ni zelju, nismo se ni u skoli bavili njime uopce, procitala sam njegova apex djela, cisto da mogu vidjeti o cemu se tu radi. i nisam bila odusevljena, mozda zato sto sam „Na Drini cuprija“ prvo procitala na njemackom jeziku, a bez obzira na kvalitetu prijevoda, uvijek se izgubi, barem djelomicno, ta neka punina. no nebitno. andric me nije odusevio. i ta zadrska prema njemu i njegovim djelima zauvijek je ostala.

andric jeste vrhunski pripovjedac, ali njegova djela mene nece nikud dalje odvesti niti me necem novom nauciti. ne zelim ulaziti u njegove svjetove, njegove knjige me ne zovu da ih ponovo procitam. mozda zato jer kroz njih ipak vidim andrica koji ne voli ili mozda andrica oportunistu.

ali zato mesa selimovic, i pored njegovog politckog i nacionalnog backgrounda i lutanja u vezi time. njegova djela me primjerice obogacuju.
sheilak

#96 Re: Ivo Andrić

Post by sheilak »

SaraFina wrote:

Ma kakav vrh. Da je vrh bio bi negdje u Europi zastupljen. Lijepo pojasnih, Ivo je imao dobro razvijen njuh kao diplomata da zapadu ove naše prostore spakuje onako kako je njima želja bila. I to je sve.
Zato je i pisao omalovažavajući islam i muslimane.
Razumiješ?
Slazem se. No i rado je to cinio, uz jak licni animozitet.
dječak sa šibicama

#97 Re: Ivo Andrić

Post by dječak sa šibicama »

Jos jedna hejt tema na Ivu Andrica jer je uvrijedio "bosansku carsiju".
BHCluster

#98 Re: Ivo Andrić

Post by BHCluster »

Da li je Andrić pisao o Drugom svjetskom ratu?
triiksa

#99 Re: Ivo Andrić

Post by triiksa »

LBVIEW wrote:
triiksa wrote:Ivo Andrić je za Bošnjake što i Bono Vox za Srbe, vole ih čitati/slušati ali stalno ubjeđuju druge kako su vnago k'o ljudi...
Inace, isto je kad se neko bori protiv tvog nacionalizma i kad onaj drugi podrzava onaj usmjeren protiv tebe?
No znajuci koliko je prosecan Srbin obektivan, nema mjesta cudjenju. :D
Ko o čemu, bošnjak o objektivnosti...
LBVIEW

#100 Re: Ivo Andrić

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote: Svakako, a zna se se i zasto neki ne posmatraju tom optikom. Da je nesto slicno izjavoi, npr. za "slaninu, vonj i Savu-varalicu" posmatrao bi ti tom optikom, necemo se lagati. ;-)
Rekoh ti vec, dzaba me kvotas, ne citam kad vidim da si ti pisao. Bez ljutnje i pozzz.
Da ne citas, ne bi kvotao. :D
A kmecanje bi se culo do neba, nije prvi put.
Locked