Ivo, Meša, Zuko, sve *upak do *upka.John Cleese wrote:Ne razumijem, stvarno...
Ne vjerujes da se Andric druzio sa Zukinim ocem ili sta?
Zuko je o tome pisao, mogu naci i citat, ako hoces.
Ivo Andrić
- Challenger__
#576 Re: Ivo Andrić
- Challenger__
#577 Re: Ivo Andrić
Ironišem, naravno.
______
Još jedan citat:

______
Još jedan citat:

- Edin H.
#578 Re: Ivo Andrić
Eki.Challenger__ wrote:
Ivo, Meša, Zuko, sve *upak do *upka.
- Challenger__
#579 Re: Ivo Andrić
U gornjem upisu sam napisao da ironišem. Naravno da ne mislim tako, sva trojica su neotuđivi dio mog ličnog kulturnog identiteta i to ne može da promjeni isprazna histerija prolaznih provincijalnih pojava.Edin H. wrote:Eki.Challenger__ wrote:
Ivo, Meša, Zuko, sve *upak do *upka.
Last edited by Challenger__ on 28/10/2017 16:09, edited 1 time in total.
- seln
#580 Re: Ivo Andrić
Zukin otac je bio vojni muftija u Beogradu, otuda i poznastvo.John Cleese wrote:A dobro onda.arzuhal wrote:Nije, bolan, šalim se...Nisam znao da se družio, ali ne sumnjam da nije ili da ne bi...John Cleese wrote: Ne razumijem, stvarno...
Ne vjerujes da se Andric druzio sa Zukinim ocem ili sta?
Zuko je o tome pisao, mogu naci i citat, ako hoces.
Mislim da je to spomenuo u Putovanju bijelom ladjom. Imam knjigu tu negdje.
- Edin H.
#581 Re: Ivo Andrić
Sorry.Challenger__ wrote:
U gornjem upisu sam napisao da ironišem. Naravno da ne mislim tako, sva trojica su neotuđivi dio mog ličnog kulturnog identiteta i to ne može da promjeni isprazna histerija prolaznih provincijalnih pojava.
- Challenger__
#582 Re: Ivo Andrić
Maestro; profesore, da li si zapazio kog (muzičkog) klasika favorizuje Andrić?John Cleese wrote:...
- Challenger__
#583 Re: Ivo Andrić
Uh, baš sam postavio dobro pitanje. Za mahere.
- seln
#584 Re: Ivo Andrić
Wagner?Challenger__ wrote:Maestro; profesore, da li si zapazio kog (muzičkog) klasika favorizuje Andrić?John Cleese wrote:...
- Challenger__
#585 Re: Ivo Andrić
Ma jok. Očitaću se kada profesor (Johhny) odgovori, ako odgovori.seln wrote:Wagner?![]()
-
John Cleese
#586 Re: Ivo Andrić
Tako nekako - Abduselam Dzumhur je, vele, bio glavni vojni imam.seln wrote:Zukin otac je bio vojni muftija u Beogradu, otuda i poznastvo.
Nadjoh i knjigu (Putovanje bijelom ladjom), pa cu (ne budi mi mrsko) citirati pocetak (prvog od dva) poglavlja o Ivi Andricu pod naslovom "Taj tihi, povuceni usamljenik".
Ako mi se bude dalo, citiracu kasnije jos - vjerujem da bi bilo zanimljivo cuti sta je o Andricu mislio covjek koji ga je dobro poznavao."Andrica znam od najmanjih nogu, od valjda cetvrte svoje godine.
Znate, u Beograd je poslije prvog svjetskog rata dosla i grupa Bosanaca i Hercegovaca, a medju njima bili su i Andric i moj otac i mnogi drugi.
Stanovali smo u Jevremovoj ulici, a ona je u ono vrijeme imala jake elemente balkanske palanke.
Jedna grupa Bosanaca i Hercegovaca skupljala se na aksamluk, na rakiju i meze u nasoj kuci.
Zivo se sjecam dr Tugomira Alaupovica, Pere Slijepcevica, Vasilja Popovica, Hasana Repca i naravno, Ive Andrica, koji je uvijek donosio po cokoladu i bombone, a o praznicima i poneku igracku.
Jedan od razloga njihovog dolaska je i zato sto je moja majka Vasvija, Vasvihanuma ili majka Asa, kako je zove unuka i svo njeno drustvo, bila vjesta u spravljanju bosanskih specijaliteta, raznih mezetluka."
-
John Cleese
#587 Re: Ivo Andrić
Nisam. ReciChallenger__ wrote:Maestro; profesore, da li si zapazio kog (muzičkog) klasika favorizuje Andrić?John Cleese wrote:...
- Challenger__
#588 Re: Ivo Andrić
John Cleese wrote:Nisam. ReciChallenger__ wrote:Maestro; profesore, da li si zapazio kog (muzičkog) klasika favorizuje Andrić?John Cleese wrote:...
Mozart, bez ostatka.
Pominje njegovo muzičko stvaralaštvo na više mjesta u svojim neromanesknim djelima. Eto vam ispitnog pitanja za 10, hi hi.
-
John Cleese
#589 Re: Ivo Andrić
Challenger__ wrote:
Mozart, bez ostatka.
Pominje njegovo muzičko stvaralaštvo na više mjesta u svojim neromanesknim djelima. Eto vam ispitnog pitanja za 10, hi hi.
-
Fudo387
#590 Re: Ivo Andrić
Sinana Sakica.Challenger__ wrote:Maestro; profesore, da li si zapazio kog (muzičkog) klasika favorizuje Andrić?John Cleese wrote:...
- Challenger__
#591 Re: Ivo Andrić
Stan, odnosno kuću na toj dorćolskoj adresi je naslijedila njegova kćerka Donizada i uglavnom je vrijeme provodila tu, ako nije bila u New Yorku, gdje je takođe imala stan a jedno vrijeme i restoran.John Cleese wrote:Stanovali smo u Jevremovoj ulici, a ona je u ono vrijeme imala jake elemente balkanske palanke.
Pišem u prošlom vremenu jer ne znam da li je još uvijek živa.
-
John Cleese
#592 Re: Ivo Andrić
Nisam to znao. HvalaChallenger__ wrote:Stan, odnosno kuću na toj dorćolskoj adresi je naslijedila njegova kćerka Donizada i uglavnom je vrijeme provodila tu, ako nije bila u New Yorku, gdje je takođe imala stan a jedno vrijeme i restoran.John Cleese wrote:Stanovali smo u Jevremovoj ulici, a ona je u ono vrijeme imala jake elemente balkanske palanke.
Pišem u prošlom vremenu jer ne znam da li je još uvijek živa.
- arzuhal
#594 Re: Ivo Andrić
Znao Ive **zici ugodit...John Cleese wrote:Tako nekako - Abduselam Dzumhur je, vele, bio glavni vojni imam.seln wrote:Zukin otac je bio vojni muftija u Beogradu, otuda i poznastvo.
Nadjoh i knjigu (Putovanje bijelom ladjom), pa cu (ne budi mi mrsko) citirati pocetak (prvog od dva) poglavlja o Ivi Andricu pod naslovom "Taj tihi, povuceni usamljenik".
Ako mi se bude dalo, citiracu kasnije jos - vjerujem da bi bilo zanimljivo cuti sta je o Andricu mislio covjek koji ga je dobro poznavao."Andrica znam od najmanjih nogu, od valjda cetvrte svoje godine.
Znate, u Beograd je poslije prvog svjetskog rata dosla i grupa Bosanaca i Hercegovaca, a medju njima bili su i Andric i moj otac i mnogi drugi.
Stanovali smo u Jevremovoj ulici, a ona je u ono vrijeme imala jake elemente balkanske palanke.
Jedna grupa Bosanaca i Hercegovaca skupljala se na aksamluk, na rakiju i meze u nasoj kuci.
Zivo se sjecam dr Tugomira Alaupovica, Pere Slijepcevica, Vasilja Popovica, Hasana Repca i naravno, Ive Andrica, koji je uvijek donosio po cokoladu i bombone, a o praznicima i poneku igracku.
Jedan od razloga njihovog dolaska je i zato sto je moja majka Vasvija, Vasvihanuma ili majka Asa, kako je zove unuka i svo njeno drustvo, bila vjesta u spravljanju bosanskih specijaliteta, raznih mezetluka."
- LBVIEW
#595 Re: Ivo Andrić
A da li je Ivek jeo i cevape na loju, ili ni u tom slucaju nije bio dosljedan? 
- ¤ jelena ¤
#596 Re: Ivo Andrić
John Cleese wrote:Tako nekako - Abduselam Dzumhur je, vele, bio glavni vojni imam.seln wrote:Zukin otac je bio vojni muftija u Beogradu, otuda i poznastvo.
Hasan Rebac, Mostarac, studirao u Berlinu, Beču, Beogradu i u Parizu završio orijentalne studije
i Anica Savić, jedna od najobrazovanijih žena u Srbiji svoga vremena...
Kakva je to ljubavna i životna priča! Život piše romane.
-
John Cleese
#597 Re: Ivo Andrić
arzuhal wrote:Znao Ive **zici ugodit...
-
John Cleese
#598 Re: Ivo Andrić
Daj neko gluplje pitanje, mozes ti toLBVIEW wrote:A da li je Ivek jeo i cevape na loju, ili ni u tom slucaju nije bio dosljedan?![]()
-
John Cleese
#599 Re: Ivo Andrić
E sto ne mogu tih traceva...¤ jelena ¤ wrote:Hasan Rebac, Mostarac, studirao u Berlinu, Beču, Beogradu i u Parizu završio orijentalne studije
i Anica Savić, jedna od najobrazovanijih žena u Srbiji svoga vremena...
Kakva je to ljubavna i životna priča! Život piše romane.
- Challenger__
#600 Re: Ivo Andrić
John Cleese wrote:Daj neko gluplje pitanje, mozes ti toLBVIEW wrote:A da li je Ivek jeo i cevape na loju, ili ni u tom slucaju nije bio dosljedan?![]()