07-01-2009 02:00
Sarajevo nikad nisam napuštao
Ivica Osim, proslavljeni bh. stručnjak, po mnogima najbolji bh. trener svih vremena, vratio se u Grac. U Gracu, kao u Sarajevu, Osima tretiraju svojim, makar je pozvan kao specijalni gost na proslavu 100 rođendana Šturma. Kojeg je iz pepela vratio u Ligu prvaka. Iz Tokija su ga ispratili suznih očiju. Umjesto zbogom, Japanci su Švabi poručili: Do skorog viđenja. U četvrtak će se cijela Austrija još jednom prisjetiti najboljih godina Šturma. Osim je za "San" govorio o svojim iskustvima u Japanu, o bh. reprezentaciji, o Ćiri Blaževiću... I o svojima, kako god vam to zvučalo, planovima.
- Bilo bi žalosno da poslije toliko godina živim penzionerskim životom. Naprosto, niti mogu, niti imam pravo na to. Fudbalu sam sve dao, podredio, a i fudbal je meni donio mnoge radosti - makar je bilo i ožiljaka - priča Osim na početku razgovora za naš list.
U Austriji uživa status kultnog stručnjaka. Zato će sutra biti i gost i domaćin.
- Iz Tokija sam ranije krenuo, upravo zbog svečanosti Šturma. Pozvani su svi bivši igrači, treneri, ljudi koji su pisali istoriju Šturma. Biće dosta i svijeta sa naših prostora...
U Japanu ste i u bolesničkoj postelji satima gledali brojne utakmice. Kako sada mislite isplanirati radni dan?
- Iskreno, poželio sam se ovih naših serija, filmova, našeg govora. Eto sada u tome uživam dok sam u Gracu, jer mogu gledati ove naše regionalne kanale. Srce mi zaigra kada na nekom kanalu vidim Kemala Montena u nekoj od emisija.
Jeste li definitivno napustili Japan?
- Otišao jesam, ali ne za stalno. Oni me vide kao svog savjetnika, premda mislim da njima ne trebaju savjetnici. Japanci mogu svima biti savjetnici.
Ljubitelji nogometa u BiH, sa oduševljenjem bi prihvatili mogućnost vašeg angažmana kao savjetnika u NSBiH?
- Nisam baš siguran, jer barem kod nas ima savjetnika koliko hoćeš.
Dobro, jeste li u kontaktu sa Miroslavom Blaževićem?
- Nisam. Ćiro ima svoja posla, ja svoja. Pratio sam našu reprezentaciju, pratio Ćirine tv i druge nastupe.
Kako komentirate naše dvije pobjede, koje su u javnosti stvorile očekivanu euforiju?
- Nije jednostavno nekom utrpati šest, sedam golova, a nama je to pošlo za rukom. S druge strane, mislim da svi, a pogotovo vi novinari, moramo biti oprezni i ne stvarati pogrešnu sliku o Belgijancima. Nisu Belgijanci tek tako zaradili nadimak "Đavoli". To je svakako kompliment, oni imaju fudbalsku tradiciju. Nikako nisu mačji kašalj.
Ćiro ima nekoliko vrsnih pojedinaca, poput Ibiševića, Salihovića, Džeke, Misimovića...?
- Sve to danas lijepo izgleda, međutim, ko ti garantuje da će i na proljeće biti tako uspješni. Niko sretniji od Ćire da tako bude, ali nemojmo im tovariti teret koji ne mogu nositi. Ćiro se zna nositi sa tim, barem tako se meni čini.
Da li žalite što niste otišli još neki put na svjetsko prvenstvo?
- Pa, svjetsko prvenstvo kao prvenstvo nije nešto za čim bio trebao žaliti. Bio sam jednom, znate kako je završilo. Mogu ja i privatno otići u Afriku. Meni je žao, to sada priznajem što nikad nisam prihvatio neki veći klub. Nažalost, ja sam nekako volio stvarati, udarati temelje. Tako je bilo u Želji, pa u Šturmu, potom u Džef Junajtedu.
Imali ste ponude Borusije (D), Bajera, španskih i francuskih klubova... Mogli ste barem uzeti pare...?
- Moram ti sad nešto odgovoriti što se nekom neće svidjeti. Ja stvarno mislim da nije sve u parama. Mogao sam, istina, potpisati ugovor, osigirat se finansijski i čekati šta će klub ili gazda odlučiti, ako ne krene kako treba. Ja jednostavno nisam takav, ali mi je žao što nisam radio sa velikim ekipama, gdje gazdi nije problem kupiti kojeg hoće igrača.
Kuda ide današnji fudbal?
- Bojim se da će se stvari početi ponavljati. Evo, imate recimo dva kluba, dva trenera, klasne igrače. Međutim, neko ko je duže u ovom poslu, može bez neke pretjerane pameti predvidjeti poteze, pa i ishod. Taktika se može, kako bi kod nas kazali, provaliti. I šta onda? To postaje problem. Nema rizika, a bez rizika nema uspjeha. U Japanu sam imao tu sreću i slobodu da u miru stvaram, da tražim nove vidike i to me činilo sretnim. Japanci su jaki poslušni i brzo upijaju savremene nogometne tokove.
I za kraj, kada ste u Sarajevu?
- Uskoro. Iskreno ti moram priznati, ja jesam odlazio, putovao, mijenjao sredine, kontinente, ali Sarajevo nikad nisam napuštao. Sarajevo je dio mene, osjećao sam kako teče mojim venama. Gdje god sam putovao i radio, sa mnom je bio dio mog voljenog grada - izjavio je za "San" na kraju intervjua Ivica Osim.
Sinan Sinanović
Mančester i Gamba
- Nedavno je u Japanu gostovao Mančester. Pobjedio je Gambu sa 5:3, ali mene nije oduševio. Na terenu se nije primjetila ta razlika u korist moćnijeg, bogatijeg, slavnijeg tima, nakrcanog svjetskim asovima - otkriva nam "Švabo".
Željo, Djeda mraz, Arapi...
U engleski su nogomet ušli bogati šeci, a na Grbavici su navijači nedavno proslavili paljenje reflektora... Kako to komentirate?
- I reflektori su neki pomak. Željo je klub sa tradicijom, navijačima, sa svojom istorijom... Ne znam hoće li i kad Željo dočekati da se pojavi neki bogati Arapin, ili Djeda mraz koji će iz svoje torbe istresi vreću para i kupiti Želju. To bi značilo da Željo vrijedi, da je interesantan, a meni je on uvjek na srcu. Kad god idem na internet, tražim bilo šta o Želji - kaže Ivica.
Šaban, Braco, Palma...
- Zaželio sam se naših utakmica, sarajevskih turnira, druženja sa starom rajom. Obećao sam prijateljima Ajdinu i Šabanu, da ćemo sjesti u "Palmu" u "svoj" separe i dobro se opustiti. Posljednji put nam je bilo jako dobro, pa ćemo to ponoviti - najavljuje Osim.
Ivica Osim
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- strong69
#2 Re: Ivica Osim
Svabo legendodijaliza wrote:07-01-2009 02:00
- Uskoro. Iskreno ti moram priznati, ja jesam odlazio, putovao, mijenjao sredine, kontinente, ali Sarajevo nikad nisam napuštao. Sarajevo je dio mene, osjećao sam kako teče mojim venama. Gdje god sam putovao i radio, sa mnom je bio dio mog voljenog grada - izjavio je za "San" na kraju intervjua Ivica Osim.
-
ploco
#3 Re: Ivica Osim
znali neko kada svabo dolazi daga docekamo na aerodromu TM
-
vjecnobordo
#4 Re: Ivica Osim
Prvo ide u Graz, pa mislim onda negdje na Alpe malo, pa tek onda u Sarajevo. Ne boj se, pisat će se o tome, kad bude dolazioploco wrote:znali neko kada svabo dolazi daga docekamo na aerodromu TM
- Charuga
- Globalni moderator