IUS upis

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ciki_ciki_lajla

#1 IUS upis

Post by ciki_ciki_lajla »

Treba mi mala pomoc...planiram upisati IUS, ali cujem toliko razlicitih informacija sa svih strana. Da li neko zna da li postoji neka vrsta prijemnog ispita ili samo novac igra glavnu ulogu? Da li je tesko pratiti nastavu koja se odvija na engleskom ? Kada se polazu ispiti engleskog jezika? Koliko su skupe knjige? Da li postoje odredjeni predmeti na prvoj godini na koje moram ici bez obzira koji smer upisem ? Citala sam vec nesto o ovoj temi, ali to je bilo objavljeno 2007. pa me zanima da li se sto god promenilo :D najbolje bi bilo kada bi mi na ova pitanja mogao odgovoriti neko ko trenutno pohadja IUS ili ga je nedavno zavrsio
Ajatolah_

#2 Re: IUS upis

Post by Ajatolah_ »

Samo da ti napomenem da imaš uskoro nekad testiranje za stipendije, možeš napraviti značajnu uštedu.
ema_

#3 Re: IUS upis

Post by ema_ »

Meni se čini da je testiranje već bilo , znam da su maturanti još u četvrtom mjesecu išli na polaganje engleskog i čega već :zoka: .
ciki_ciki_lajla

#4 Re: IUS upis

Znam da ima testiranje sada 30.maja u 14:00 sati, planiram da idem na njega :D
Ajatolah_

#5 Re: IUS upis

Post by Ajatolah_ »

ema_ wrote:Meni se čini da je testiranje već bilo , znam da su maturanti još u četvrtom mjesecu išli na polaganje engleskog i čega već :zoka: .
Jeste, sad ide ponovo za one koji nisu bili prvi put.
kala

#6 Re: IUS upis

Post by kala »

Sve informacije možete naći na web-stranici fakulteta: http://www.ius.edu.ba/
Iskoristite testiranje za stipendije 30. maja!
:thumbup:
ema_

#7 Re: IUS upis

Post by ema_ »

I da, ne zaboravite slučajno ponijeti ličnu kartu, moji učenici neki nisu nosili i džabe otišli čak u Sarajevo :roll: .
kala

#8 Re: IUS upis

Post by kala »

ema_ wrote:I da, ne zaboravite slučajno ponijeti ličnu kartu, moji učenici neki nisu nosili i džabe otišli čak u Sarajevo :roll: .
Da! Lična karta obavezno! Ja sam napravila istu grešku kad sam se upisivala na fakultet (ali i kad sam bila kuma na vjenčanju) pa sam morala trčati kući po ličnu (na vjenčanju su mi oprostili). :lol:
Odličan savjet! :thumbup:
ema_

#9 Re: IUS upis

Post by ema_ »

Ma baš mi ih bilo žao kad su mi rekli, džaba i što su iz daljine došli, nisu im oprostili :-) . Kasno je bilo naknadno im reći kud ćete put Saraj'va bez dokumenata :D .
ciki_ciki_lajla

#10 Re: IUS upis

Znam i ja uci na stranicu i procitati sve najbolje o fakultetu, ono sto mene zanima su gledista ljudi koji idu tamo,da mi onu kazu da li je sve tako bajno kao sto je predstavljeno ili to ne lici ni na sta....
Ubor Metenga

#11 Re: IUS upis

Post by Ubor Metenga »

kala wrote:Sve informacije možete naći na web-stranici fakulteta: http://www.ius.edu.ba/
Iskoristite testiranje za stipendije 30. maja!
:thumbup:
neko meni blizak je dobio ponudu da radi na IUS-u.. kakve su im plate tamo, znaš li??
Denox

#12 Re: IUS upis

Post by Denox »

Bio sam ja na testiranju za dane otvorenih vrata,cini mi se da je to skroz neregularno,tj. dodjeljivanje postotaka koji se umanje od cijene godisnjeg studija.Testiranje je bilo iz matematike i opšte kulture,matematiku sam 100% uradio ,a kulturu sigurno više od pola i dobio sam poruku/mail da sam osvojio 35% :roll:

Cak sam imao i u školi prezentaciju samog univerziteta,nekako mi se cini da je "prehvaljen" s njihove strane,godina košta oko 7500KM, s' tim da ako se pokazes dobro mozes dobiti stipendiju(umanjenje skolarine),a u suportnom mozes izgubiti i to što imaš.

Znam još da se sad nekad na ljeto održava ta kao pripremna nastava iz engleskog,bolje rečeno usavršavanje.

Ako baš hoćeš to da upišeš mogu te spojiti s mojim jaranom koji je dobio 100% stipendiju na testiranju,ili s ovom jaranicom sto je potpisala predugovor :)

Pozdrav.
Warsame

#13 Re: IUS upis

Post by Warsame »

ciki_ciki_lajla wrote:Znam i ja uci na stranicu i procitati sve najbolje o fakultetu, ono sto mene zanima su gledista ljudi koji idu tamo,da mi onu kazu da li je sve tako bajno kao sto je predstavljeno ili to ne lici ni na sta....

Evo ovako, moja sestra je završna godina tamo. Ima svega, najviše Turaka :izet: Šalu na stranu, univerzitet je dobar, kvalitetan, prednost je dvojezična diploma, odlična opremljenost, labovi, profesori koji imaju obzira prema studentima, za razliku od onih na državnim faksovima itd. Ne znam koliko se isplati studirat' bez ikakve stipendije, tako da je poželjno imat' bar neki procenat sa testiranja (studenti koji su završili medresu imaju besplatan studij :bih: ). Ako te još šta zanima reci :-D
staradis

#14 Re: IUS upis

Post by staradis »

Treba mi informacija. Da li neko studira dole trenutno.
jabuka18

#15 Re: IUS upis

Post by jabuka18 »

Denox wrote:Bio sam ja na testiranju za dane otvorenih vrata,cini mi se da je to skroz neregularno,tj. dodjeljivanje postotaka koji se umanje od cijene godisnjeg studija.Testiranje je bilo iz matematike i opšte kulture,matematiku sam 100% uradio ,a kulturu sigurno više od pola i dobio sam poruku/mail da sam osvojio 35% :roll:

Cak sam imao i u školi prezentaciju samog univerziteta,nekako mi se cini da je "prehvaljen" s njihove strane,godina košta oko 7500KM, s' tim da ako se pokazes dobro mozes dobiti stipendiju(umanjenje skolarine),a u suportnom mozes izgubiti i to što imaš.

Znam još da se sad nekad na ljeto održava ta kao pripremna nastava iz engleskog,bolje rečeno usavršavanje.

Ako baš hoćeš to da upišeš mogu te spojiti s mojim jaranom koji je dobio 100% stipendiju na testiranju,ili s ovom jaranicom sto je potpisala predugovor :)

Pozdrav.
U koju si srednju skolu isao? Slicno sam uradila kao ti jucer na testiranju i cekam rezultate, ali izgleda da ne dijele stipendije na osnovu toga koliko si procentualno uradio, nego ko je bio najbolji
Post Reply