IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
gimnazijalka321

#1 IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by gimnazijalka321 »

.
Last edited by gimnazijalka321 on 14/07/2013 21:11, edited 1 time in total.
Individualism18

#2 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by Individualism18 »

Poslala sam ti PP za saobraćajni fakultet, a za IUS ne znam. Valjda će se neko javiti sa svojim iskustvom...
diff

#3 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by diff »

gimnazijalka321 wrote:Moze li mi neko reci kolika je perspektiva zaposljavanja s ova dva fakulteta?
Da li je neko do vas zavrsio IUS (smjer informatike) i da li se uspio zaposliti negdje? Kako to ide s njihovim diplomama? Molim vas odgovorite, bitno mi je. Hvala.
Nemam pojma kakva je situacija sa zapošljavanjem sa pomenutim fakultetima, jedino imam dosta prijatelja koji su završili saobracajni fakultet, svih smjerova koji već godinama nemaju posla, a ni prilike za posao :?
Zvek

#4 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by Zvek »

ko zavrsi saobracajni fakultet sigurno ce zavrsiti na birou.
prezimenko

#5 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by prezimenko »

Ako vec razmisljas o informatici upisi neki državni fakultet što bacati pare na privatni a nisi ni siguran za zapošljavanje sa istim (tj. da se ne nadjes u situaciji gdje se samo u drzavnoj firmi mozes zaposliti uz stelu).
U Sarajevu konkretno imaš Elektrotehnički fakultet s njim imas 100% posao sa informatikom a ima i u drugim gradovima u BiH(Tuzla, Mostar, Bihac,...) koji imaju informatiku
gimnazijalka321

#6 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

.
Last edited by gimnazijalka321 on 14/07/2013 21:12, edited 1 time in total.
BASS

#7 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by BASS »

Nisu svi privatni fakulteti kiseljaci i slobomiri, te predrasude koje sire ogorceni decenijski studenti drzavnih fakulteta su samo to-predrasude. Uostalom, zasto uopste zelis da se boris za poziciju kod domacih poslodavaca - robovlasnika, vani ces puno bolje proci sa tom diplomom + dobrim znanjem nekoliko jezika i ako razmisljas o informatickom smjeru - sa certifikatima od ms i cisco-a. Kad BiH udje u EU sve BiH diplome ce se morati priznati po sili EU zakona u cijeloj EU, racunaj na to i sa srecom sta god izaberes.
gimnazijalka321

#8 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

.
Last edited by gimnazijalka321 on 14/07/2013 21:12, edited 1 time in total.
BASS

#9 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by BASS »

Rijetkost je domaci poslodavac da valja, to ces saznati u roku od 3 mjeseca rada, ponavljam, razmisljaj o npr. Austriji, pogledaj na stranicama monster.at ili kariere.at i upisi web developer ili software developer i vidi sta traze - znanje jezika, certifikate i iskustvo (koje mozes nabrati radeci kao free-lance web developer kada uradis par dobrih projekata). Vidjet ces da na vecini oglasa diploma se spominje samo formalno a ima dobar broj koji je uopste i ne traze (za neke junior pozicije). Odvagaj ulozeno i dobiveno i prosudi sama i posveti se sticanju prakticnog znanja i ucenju 2-3 jezika, za 3-4 godine mozes biti u poziciji da zadovoljavas uslove iz 90% oglasa na tim stranicama.
NoaLada

#10 Re: IUS, saobracajni fakultet - zaposljavanje

Post by NoaLada »

Znam jednu osobu koja je završila IUS i dobila posao u ComTrade-u na četvrtoj godini i čula sam da informatičke kompanije s kojima IUS ima ugovore dolaze na fakultet i odabiru studente za prakse i zapošljavanje. Također poznat mi je momak koji je druga godina i dobio je posao na PIK-u, plata laganini i skoro pa ni ne ide na fakultet više (što nije baš pozitivna stvar u životu).
Post Reply