IT tržište

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

lelan

#1 IT tržište

Post by lelan »

Koja IT zanimanja zahtjeva tržište BiH ? Šta se isplati učiti, šta se traži trenutno , šta ce biti aktuelno u blizoj buducnosti : PROGRAMIRANJE, MREŽE, ANDROID ... ( CISCO, PHP, JAVA, HTML/CSS/JAVASCRIPT ...) ?
Last edited by lelan on 30/10/2017 20:40, edited 1 time in total.
Nazif_Gljiva

#2 Re: IT tržište

Post by Nazif_Gljiva »

Fortran
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#3 Re: IT tržište

Post by Toto »

PROGRAMIRANJE, ali za svjetsko tržište. Uči engleski. Zaboravi bih tržište.
bersK

#4 Re: IT tržište

Post by bersK »

Ako hoćeš hljeba da se najedeš od IT-a, bježi od Bošnjakoida, Rvatoida, Srbatoida, Đetićoida. Već sa Janezima se i može nekako poslovati. I sve prema Skandinaviji.

Onaj ko radi za bh. tržište i želi dobro da živi je samo budala koja tavori u ubjeđenjima da će ti neko platiti isto u BiH i u AmerikU (što bi rekli naši dobri sandžosi).

Just one thing. Maloprije na grupi TRAŽIM NUDIM POSAO objavljen oglas za video editora - plata 800KM. De ba...
int21

#5 Re: IT tržište

Post by int21 »

Ne kenjajte odmah covjeku.

Ako pod trziste mislis da radis nesto za bosanske firme ili ustanove onda je ona iznad kenjaza ok.

Ako pod trziste smatras da ces raditi u bh svasta se trazi. Pazi samo da trazis posao u kompanijama kojima je razvoj software primaran a ne da budes u IT sektoru neke firme kojima je IT support.

Sta uciti? Zavisno od preferenci...

Recimo ako se baziras na Microsoft platformu, tu imas jako puno da ucis, ne samo programiranja nego i svih njihovih popratnih tehnologija.

Ako ces uciti Javu kao general purpose backend developer, onda ti je Java + Spring + Hibernate + postgresql osnova. Samo sa tim mozes da radis cuda i nadjes posao.

Mobile? Hmmmm....android je puno laksi izbor ne zbog programskog jezika nego zbog platforme. Jer se za iKuracPalac sve placa, od okruzenja, licenci...svega. Kad zaradis kintu onda mozes i placati licence i cuda

Frontend.....ja koliko znam pika se Ruby and Ruby on Rails ili Java Play Framework.....Plus neka od JS tehnologija kao sto je Ember. U sustini je to sve veoma slicno tako da ako naucis jednu necce biti problem nauciti ostalo.....samo vrijeme i trud. NodeJS je jako popularan takodjer.

C - najljepsi jezik na svijetu.....ali ako neces raditi embedded platforme, mikrokontrolere, pisati drivere ili neka platform specific sranja, nemoj se muciti.

U sustini, sta god odlucis da ucis.....moras jako puno zapeti. I uhvati se jedne stvari...i nauci je jakooooo dobro. Kad pocne kapati para onda mozes i MORAS da siris znanje. Ali kako budes radio, vjeruj mi....znanje se samo namece.....samo ga moras pokupiti.

I jos jedna stvar, po mom misljenju, ali nije nuzno tacna. Biti IT znaci zivjeti IT. To nije posao od 9 do 17......to je nacin zivota.

Kako god odlucis, zelim ti srecu. Samo uci, isplati se....

P.S.
U BiH fali jako puno dobrih strucnjaka, ali DOBRIH a ne prosjecnih. Svaka veca IT firma ima izmedju 10% i 20% jako dobrih ljudi, ostalo je prosjek ili cak ispod.
lelan

#6 Re: IT tržište

Post by lelan »

Veliko hvala. Odlično objašnjeno.
mirsek

#7 Re: IT tržište

Post by mirsek »

int21 wrote:Ne kenjajte odmah covjeku.

Ako pod trziste mislis da radis nesto za bosanske firme ili ustanove onda je ona iznad kenjaza ok.

Ako pod trziste smatras da ces raditi u bh svasta se trazi. Pazi samo da trazis posao u kompanijama kojima je razvoj software primaran a ne da budes u IT sektoru neke firme kojima je IT support.

Recimo ako se baziras na Microsoft platformu, tu imas jako puno da ucis, ne samo programiranja nego i svih njihovih popratnih tehnologija.

Ako ces uciti Javu kao general purpose backend developer, onda ti je Java + Spring + Hibernate + postgresql osnova. Samo sa tim mozes da radis cuda i nadjes posao.

Mobile? Hmmmm....android je puno laksi izbor ne zbog programskog jezika nego zbog platforme. Jer se za iKuracPalac sve placa, od okruzenja, licenci...svega. Kad zaradis kintu onda mozes i placati licence i cuda

Frontend.....ja koliko znam pika se Ruby and Ruby on Rails ili Java Play Framework.....Plus neka od JS tehnologija kao sto je Ember. U sustini je to sve veoma slicno tako da ako naucis jednu necce biti problem nauciti ostalo.....samo vrijeme i trud. NodeJS je jako popularan takodjer.

C - najljepsi jezik na svijetu.....ali ako neces raditi embedded platforme, mikrokontrolere, pisati drivere ili neka platform specific sranja, nemoj se muciti.

U sustini, sta god odlucis da ucis.....moras jako puno zapeti. I uhvati se jedne stvari...i nauci je jakooooo dobro. Kad pocne kapati para onda mozes i MORAS da siris znanje. Ali kako budes radio, vjeruj mi....znanje se samo namece.....samo ga moras pokupiti.

I jos jedna stvar, po mom misljenju, ali nije nuzno tacna. Biti IT znaci zivjeti IT. To nije posao od 9 do 17......to je nacin zivota.

P.S.
U BiH fali jako puno dobrih strucnjaka, ali DOBRIH a ne prosjecnih. Svaka veca IT firma ima izmedju 10% i 20% jako dobrih ljudi, ostalo je prosjek ili cak ispod.
Dobar dobar :thumbup:
Ovo podebljano znaci banke alahimanet ? :D
Sta predlazes da neki junior pocne da radi da stekne iskustvo, da ipak radi kod domacih firmi ili da krene sa freelancingom sa strancima ?
Sta podrazumijevas s tim kad kazes da kod nas fali dobrih programera, mozes li navesti primjer znanja prosjecnog programera i dobrog programera za isto radno mjesto ?
Kako se moze prepoznati kod nekog juniora sa malo iskustva da li je dobar ili prosjecan programer ?
Sta mislis zasto su prosjecne plate programera u Srbiji skoro duplo vece nego kod nas, zar su toliko bolji programeri od nas ?
TRANCE

#8 Re: IT tržište

Post by TRANCE »

Koliko sam gledao, što se tiče programiranja, trenutno najviše poslova u svijetu ima u tri kategorije: .NET, Java i web.

Za .NET developera trebaš naučiti C#, ASP.NET MVC i SQL Server, kao i osnove frontenda.
Za Java developera trebaš naučiti Javu, Spring MVC i Oracle Database, kao i osnove frontenda.
Za web developera trebaš naučiti HTML i CSS (kao i njihov Bootstrap framework), te Javascript (kao i njegov Angular framework). To je što se tiče frontenda. Za backend dodaj još Node.js i MySQL.

To ti je dovoljno da upadneš na junior poziciju, a za seniora naravno imaju još neke stvari, varijacije frameworkova i sl.
U BiH mislim da najviše ima posla za web developere, s tim da im je dugoročno upitna budućnost, jer sve više ljudi i manjih kompanija u svijetu pravi web stranice preko Wix, Squarespace, Weebly i sličnih drag and drop servisa, gdje besplatno ili za par dolara dobiju izgled i funkcionalnost stranice za koju bi trebali inače platiti par milja web developerima.
Zato ti je najveća sigurica .NET platforma, jer dok je Microsofta i Windowsa, a oni su vječni, bit će i potrebe za .NET developerima.
Last edited by TRANCE on 31/10/2017 01:51, edited 1 time in total.
bersK

#9 Re: IT tržište

Post by bersK »

Ne, nego dečka usmjeravam da ne poleti raditi za naše robovlasnike niti za neke naše biznismene. U svijetu od 230+ država, on treba da se okrene domaćima? Zašto bi mrzio sebe? Napraviš portfolio svojih radova i lagano na google pretražiš poslove. Izbaci ti stotine hiljada friških job adova. Satnica sitnica. $20 za bright startera. Ja sam prvi mislio da se moji radovi (design) nikom živom neće svidjeti, pa kad sam vidio da me par kompanija sa milionskim auditorijumom traži na Linkedinu, onda sam došao sebi i shvatio da svaka roba ima svog kupca.

Bujrum brale, uči HTML CSS i Photoshop. Ako imaš Mac, uči Sketch i Principle. Ubićeš se od posla ako sve to budeš znao, a laganica za naučit. Nema jebavanje čitav dan zbog jednog neotkucanog zareza il dvotačke. Imaš layere imaš canvas i sve znaš đe kako šta. A dijapazon stvari koje možeš raditi u Photoshopu su aman zaman.
pinkman

#10 Re: IT tržište

Post by pinkman »

Moja preporuka je da ucis JavaScript. S tim mozes raditi frontend dev. ali i backend.

Pored toga, mozes raditi nativne aplikacije za Android i iOS (React Native, NativeScript, itd), te TV aplikacije. Ne savjetujem ti da sve ovo radis, vec da odaberes jedno, ali cisto ti pokazujem koliko je siroka upotreba JS-a.

Prema mom skromnom misljenju, razvoj nativnih mobilnih aplikacija ce se u buducnosti vecinom raditi u JS-u, iz jednog prostog razloga, a to je sto 90% koda mozes iskoristiti i za Android i iOS. Drugim rijecima, treba ti duplo manje novca da izradis dvije aplikacije. Performanse su veoma dobre (izuzev ako radis igre), a sve ce biti i bolje.

Uz JS svakako ide HTML i CSS, te bi bilo pozeljno savladati baze podataka (SQL, noSQL), ponoviti (ili nauciti) algoritme, strukture podataka i slicno.

Druga stvar, ako imas dara za napredni nivo matematike, preporucujem machine learning. Tu trebas znati teoriju vjerovatnoce i statistiku, linearnu algebru, programiranje (Python?), itd. Takvi se ljudi strasno traze.

I treca stvar, ako imas dara za umjetnost i dizajn, specijaliziraj se za UX i UI. Takvih ljudi hronicno nedostaje.

Najbitnije od svega, odaberi jedno i u tome budi top 1%. I svakako, radi sa Amerikancima, ostavi EU, a posebno Balkan.
BlackRiver

#11 Re: IT tržište

Post by BlackRiver »

Ako se odlucis za prelazak na dark side, tj. Microsoft onda su neki pocetci vezani za osnove C# ili osnove VB.NET.
Kad vidis kako ti to ide, onda moras odluciti u kom smjeru ici: frontend vs backend vs middleend

Ova treca opcija nije bas "by the book" naziv, ali mislim da se moze najvise koristiti u razvoju WEB API rjesenja, gdje je taj tzv. srednji sloj poveznica izmedju izvora podataka i prezentacije. Radio sam u firmi koja je imala dedicated team developera zaduzenih samo za WEB API razvoj, i mogu ti reci da je zanimljiv posao.

Frontend je jako sirok pojam. Osnove su HTML, JS, CSS. Kad skontas to, onda pretezno dodje JQuery, pa poslije toga neki JS framework. Za mene je to bio AngularJS i kasnije Angular2. Kasnije verzije Angulara nisam koristio. Cinjenica je da sam osnovama mozes napraviti sve sto ti treba, ali isto tako je cinjenica da na danasnjem trzistu poslodavac trazi brzinu, a upravo to je ono sto ti sva ova framework rjesenja nude.

Microsoft zadnjih godina dosta forsira MVC projekte, tako da nakon svega gore navedenog, vjerovatno je to slijedeci logicni korak. Tu ima dosta za uciti. Od nacina strukturiranja aplikacije, routinga, filtera, autorizacije i autentikacije, razor sintakse itd itd.

U domenu frontend razvoja se moze ukljuciti i mobile development podrzan unutar Visual Studio okruzenja. Cordova + Ionic su nesto sto je danas u nekom usponu, ali postoje i druge opcije.

U Microsoft svijetu backend je uglavnom SQL Server baza. Da se razumijemo, to nije samo pravljenje tabela i povezivanje istih. Stored procedure, trigeri, optimizacija, pisanje skalabilnih upita, in-meomry tabele itd itd. Zadnjih godina Microsoft gura Azura platformu, ali iskreno nisam koristio i ne planiram.

Buducnost je cini se usmjerena ka koristenju Microservice rjesenja i containerima (Docker). Bio sam nedavno na konferenciji u Warsavi i kompletan ton konferencije bio je "zelimo da vam prodamo pricu kako je NET CORE buducnost i kako vasa firma treba da reorganizuje svoje poslovanje oko svega toga".

Sve ovo sam napisao samo da ilustrujem kako unutar NET razvoja ima dosta opcija i treba odabrati onu oblast u kojoj si najbolji. E sad ako hoces bas da zakomplikujes, onda na sve ovo gore dodaj TDD (test driven development) metodologiju i silne testing i mocking alate :)
512MB

#12 Re: IT tržište

Post by 512MB »

mirsek wrote:

P.S.
Sta predlazes da neki junior pocne da radi da stekne iskustvo, da ipak radi kod domacih firmi ili da krene sa freelancingom sa strancima ?
Sta podrazumijevas s tim kad kazes da kod nas fali dobrih programera, mozes li navesti primjer znanja prosjecnog programera i dobrog programera za isto radno mjesto ?
Kako se moze prepoznati kod nekog juniora sa malo iskustva da li je dobar ili prosjecan programer ?
Sta mislis zasto su prosjecne plate programera u Srbiji skoro duplo vece nego kod nas, zar su toliko bolji programeri od nas ?
Samo da ubacim, kompanija za koju trenutno radim ocajno trazi IT suport eksperta ili consulter (NETApp, Cisco, VMWare, Hyper-V, MS server/client, AD, Exchange knowhow) i nema ni za lijeka, spremni su platit 60k/p.a. al nema pa nema. Ovo je inace jako deficitarno podrucje u evropi gdje se moze fino zaradit i karijera pravit. Tako da nemora se bas u programiranje ici.

A momku gore bi preporucio da prvo upije OOD ili OOP basics te da odradi koji online tutorial naprimjer u javi za pocetnike, pa kad dobije prvi feeling onda skonta sta i kako dalje. Kad naucis programirat onda ostalo dolazi samo od sebe kroz rad i projekte. Naravno optimalno bi bilo negdje kao praktikant ili student worker pocet pa za godinu dvije preuzet vece projekte, al nemam sad pojma da li kompanije u bih to uopste nude.
lelan

#13 Re: IT tržište

Post by lelan »

Posjedujem certifikat CISCO CCNA, ECDL, i još par nekih web design certifikata. Smatram da bez jake pozadine, štele posao sa navedenim edukacijama je nemoguče pronać. Pozz.
yamakashii

#14 Re: IT tržište

Post by yamakashii »

Pogledaj klip ako znas engleski da znas odmah sta te ceka ako izaberes ovaj poziv. Ukratko, ako nisi spreman zrtvovati se odmah na pocetku jedno 2-3godine po 5-6 sati devno(matematika, logika, oop, frameworks itd) onda nema nista od toga i samo sebi dajes laznu nadu. Ako da, onda sto se tice jezika preporucio bih ti JS/Javu/Python/C# i njihove framework-e. Sa ova 4 jezika mozes napraviti apsolutno sve moguce. https://www.indeed.com/jobtrends/q-java ... ython.html
bosnianidiot

#15 Re: IT tržište

Post by bosnianidiot »

lelan wrote:Posjedujem certifikat CISCO CCNA, ECDL, i još par nekih web design certifikata. Smatram da bez jake pozadine, štele posao sa navedenim edukacijama je nemoguče pronać. Pozz.
Imas li fakultet pored toga?
Ja sam nakon faksa poceo kao programer, pa Cisco mrezni admin u jednoj banci, dok sad radim kao mrezni/sistem inzinjer u Njemackoj.
Sve to bez bilo kakve pozadine ili stele, sve privatne firme.
Definitivno nije lako, pogotovo jer se vecina konkursa popunjava interno ili putem preporuke (razlikovati ovo od stele), gdje te bivse kolege preporuce firmi kojoj je potreban neko na toj poziciji I slicno.
Samo treba biti uporan, I ne previse izbirljiv u poslovima (pogotovo ako nemas iskustva). Svaki dan proveden u bilo kakvoj IT firmi je dan iskustva vise u CV-u, I vodi ka zeljenom poslu.
Meni su naprimjer Njemci uzeli kao veliki plus sto sam jedno vrijeme radio kao programer, jer cu bolje znati njihove potrebe i lakse im biti podrska u projektima.
512MB

#16 Re: IT tržište

Post by 512MB »

lelan wrote:Posjedujem certifikat CISCO CCNA, ECDL, i još par nekih web design certifikata. Smatram da bez jake pozadine, štele posao sa navedenim edukacijama je nemoguče pronać. Pozz.
Stim da se "stela" u poslovnom svijetu zove "networking"
mirsek

#17 Re: IT tržište

Post by mirsek »

Probaj zavrsiti jos neki Cloud ili Security certifikat i mislim da ces imati duplo vece sanse za zaposlenje cak i sa malo iskustva.
int21

#18 Re: IT tržište

Post by int21 »

bersK wrote:
Ne, nego dečka usmjeravam da ne poleti raditi za naše robovlasnike niti za neke naše biznismene. U svijetu od 230+ država, on treba da se okrene domaćima? Zašto bi mrzio sebe? Napraviš portfolio svojih radova i lagano na google pretražiš poslove. Izbaci ti stotine hiljada friških job adova. Satnica sitnica. $20 za bright startera. Ja sam prvi mislio da se moji radovi (design) nikom živom neće svidjeti, pa kad sam vidio da me par kompanija sa milionskim auditorijumom traži na Linkedinu, onda sam došao sebi i shvatio da svaka roba ima svog kupca.

Bujrum brale, uči HTML CSS i Photoshop. Ako imaš Mac, uči Sketch i Principle. Ubićeš se od posla ako sve to budeš znao, a laganica za naučit. Nema jebavanje čitav dan zbog jednog neotkucanog zareza il dvotačke. Imaš layere imaš canvas i sve znaš đe kako šta. A dijapazon stvari koje možeš raditi u Photoshopu su aman zaman.
Izvini nisam mislio nista lose samo malo je teze upasti sa strancima raditi ako bas nista ne znas. Jos kad se tome doda da ima punoooooooo indijaca koji ce i dupe lizati za $1, onda bas nema puno sanse.

A u nekim nasim domacim kompanijama, koliko god ljudi mislili lose, moze se svasta nauciti. A i mozes raditi na stvarima na kojima brat bratu neces nikad raditi kao single freelancer.

Mozda misliti lose o kompanijama, da slabo placaju ili ovo ili ono ali znajte da te kompanije rade sa strancima, i opstaju. Sto znaci da nesto vrijede.

Lako je nauciti programirati, dizajnirati, pucati SQL query-je....ali bitno je takodjer:

1. Rad u timu...veoma bitan.....ni kao freelancer neces raditi sam
2. Rad na velikim projektima...koliko god cudno zvucalo....cak se i najmladji bacaju u vatru da se ispeku....pa ko prezivi...
3. Sta god mislili o nekim kompanijama....sve one daju neku vrstu edukacije....koju brat bratu malo ko sam sebi moze priustiti...

Moje je misljenje da za pocetnika bolje da kad nesto nauci, upadne u neku kompaniju, par godina iskustva pokupi pa onda ide trbuhom za kruhom.

Kad nemate kompaniju iza sebe, to znaci da nemate ni kolege koje vam mogu pomoci. Vjerujte, brze se uci uzivo nego online.
int21

#19 Re: IT tržište

Post by int21 »

512MB wrote: Samo da ubacim, kompanija za koju trenutno radim ocajno trazi IT suport eksperta ili consulter (NETApp, Cisco, VMWare, Hyper-V, MS server/client, AD, Exchange knowhow) i nema ni za lijeka, spremni su platit 60k/p.a. al nema pa nema. Ovo je inace jako deficitarno podrucje u evropi gdje se moze fino zaradit i karijera pravit. Tako da nemora se bas u programiranje ici.

A momku gore bi preporucio da prvo upije OOD ili OOP basics te da odradi koji online tutorial naprimjer u javi za pocetnike, pa kad dobije prvi feeling onda skonta sta i kako dalje. Kad naucis programirat onda ostalo dolazi samo od sebe kroz rad i projekte. Naravno optimalno bi bilo negdje kao praktikant ili student worker pocet pa za godinu dvije preuzet vece projekte, al nemam sad pojma da li kompanije u bih to uopste nude.
Da, ima praksa u vecini kompanija. Takodjer, vecina kompanija ima genericki oglas za posao, pa se javis fino kulturno, napises sta znas i sta bi htio, pa ti se ljudi jave. Ako te i odbiju, sacuvaju te u bazi pa te zovu kad zafali....

Nemoj sve gledati crno, bori se, uci, salji mailove,....neko ce te zapaziti....
int21

#20 Re: IT tržište

Post by int21 »

mirsek wrote:

P.S.

Zaboravi na banke, oni su robovlasnici. Znam par primjera.
Firma
Nije samo znanje o programiranju to sto te cini izvrsnim. Sistematicnost, upornost, inteligencija.....svasta nesto. Najlakse je nauciti kucati kod.
Obicno se na interview-ima za juniora postavljaju pitanja koja testiraju kako razmisljate i koliko vas stvarno interesuje ono sto radite. Cak i nacin razmisljanja se moze nauciti, ali ako nista zainteresirani....niko vam ne moze pomoci. Ali...nije to tako strasno....ne idete na mars pa da vam pijemo krv.....to je samo jedan obicni lagani razgovor :D
[/quote]

Nisma bas siguran da je tako pa necu komentarisati plate. Ali znam da je Srbija uvjek imala jako mnogo pametnih ljudi. Ja sam malo stariji pa sam citao neke prijeratne casopise (zato i jesam krenuo ovim putem :D), tako da znam. Takodjer, Srbija je po broju stanovnika duplo veca od BiH, imaju vise IT strucnjaka, s tim i vise posla. Tako gdje je vise posla, vise je i para.
mirsek

#21 Re: IT tržište

Post by mirsek »

int21 wrote:
Hvala :thumbup:
Posto imas iskustva moze li procjena kakve su sanse junior ASP.NET MVC programeru da nadje posao i imas li neke savjete i preporuke za tu oblast IT-a ?
int21

#22 Re: IT tržište

Post by int21 »

mirsek wrote:
int21 wrote:
Posto imas iskustva moze li procjena kakve su sanse junior ASP.NET MVC programeru da nadje posao i imas li neke savjete i preporuke za tu oblast IT-a ?
Imas sansu. Kao sto rekoh, mnoge firme imaju uvjek otvorene genericke pozicije, pa zovu ljude na interview. Nemoj se plasiti, salji mailove, pitaj...trazi....

Nemoj se ni razocarati ako te ne prime...samo burgijaj. Ja znam neke ljude koji u jednoj firmi dobiju nogu jer se nisu snasli a u drugoj poslije odredjenog vremena pocnu da rade kao lead-ovi. Tako....samo uporan budi....i uci...uvjek uci....
Daryl Dixon

#23 Re: IT tržište

Post by Daryl Dixon »

.
PeeJay

#24 Re: IT tržište

Post by PeeJay »

mirsek wrote:
int21 wrote:
Za koja područja privrede imas programerska iskustva?
Modest Musorgski

#25 Re: IT tržište

Post by Modest Musorgski »

.
Post Reply