IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#251 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by ajdamo »

Puf wrote: 14/02/2022 15:56
Colgate wrote: 14/02/2022 14:41 Matorci shvatite da je doslo drugo vrijeme. FIT izbaci dvadesetak fullstack programera godisnje koji vec znaju git standarde, linux, sa minimalno 3 hostana projekta, ETF isto tako dvadesetak odlicnih java programera. Prije 5 godina projekat ste zvali kalkulator u C++ :lol: i sa tim ste isli na intervju sad po ovim forumima prosipate one sirotinjske price "ih ovih juniora oni bi pocetnu platu 1500", "ja sam radio dzaabe 6 mjeseci dok mi nisu dali 500 KMa" i levat se ponosi tim.
Prosjecan lik sa fakulteta (zanemarimo onih 5-10% geekova, koji su "pacijenti" za tehnologijom) nije spreman nizasta osim da prihvati da mora 6-12 mjeseci uciti kako se radi. To ti kaze neko ko mentorise likove sa fakulteta u firmi.
ovo je 100% tacno jer licno poznajem puno ljudi koji su zavrsili fit i vrlo malo ih je spremno da odmah rade osim ako bas nisu puno sa strane vjezbali i radili,a tih je maksimalno 20% od ukupnog broja ljudi na trecoj godini.

Fitovci se najbrze snadju kod poslodavaca koji preferiraju .NET kod takvih je vrijeme prilagodbe i obuke minimalno.
Colgate

#252 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Colgate »

Colgate wrote: 14/02/2022 14:41 Matorci shvatite da je doslo drugo vrijeme. FIT izbaci dvadesetak fullstack programera godisnje koji vec znaju git standarde, linux, sa minimalno 3 hostana projekta, ETF isto tako dvadesetak odlicnih java programera. Prije 5 godina projekat ste zvali kalkulator u C++ :lol: i sa tim ste isli na intervju sad po ovim forumima prosipate one sirotinjske price "ih ovih juniora oni bi pocetnu platu 1500", "ja sam radio dzaabe 6 mjeseci dok mi nisu dali 500 KMa" i levat se ponosi tim.
Prosjecan lik sa fakulteta (zanemarimo onih 5-10% geekova, koji su "pacijenti" za tehnologijom) nije spreman nizasta osim da prihvati da mora 6-12 mjeseci uciti kako se radi. To ti kaze neko ko mentorise likove sa fakulteta u firmi.
Zato sam i napisao dvadesetak.
Ne bi se mogao zamisliti u toj pozicija da se 12 mjeseci pripremam za rad a ni dosta svojih kolega ne vidim da su toliko nesposobni. To su price da budemo zadovoljni sa 500 KMa internshipa :izet: Nema sanse, hoces kvalitet? Plati. Cuj 12 mjeseci druze pa nemoj uzimati interne preko stele i nece biti problema.
nekome

#253 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by nekome »

kakvo je to danasnje "drugo" vrijeme, sta se to danas drugacije uci?
Colgate

#254 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Colgate »

nekome wrote: 14/02/2022 20:02
Ne uci se drugacije uci se vise. To je bio odgovor ljudima koji se zale zasto su interni placeni.
nekome

#255 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by nekome »

Colgate wrote: 14/02/2022 20:28
nekome wrote: 14/02/2022 20:02

Ne uci se drugacije uci se vise. To je bio odgovor ljudima koji se zale zasto su interni placeni.
pa moze li info, sta se to uci vise (drugacije, vise kako god)
Sid the sloth

#256 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Sid the sloth »

:lol: najjaci su ovi sto poslije dvije godine faksa misle da su najjaci.
Puf

#257 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Puf »

Colgate wrote: 14/02/2022 19:08

Ne bi se mogao zamisliti u toj pozicija da se 12 mjeseci pripremam za rad a ni dosta svojih kolega ne vidim da su toliko nesposobni. To su price da budemo zadovoljni sa 500 KMa internshipa :izet: Nema sanse, hoces kvalitet? Plati. Cuj 12 mjeseci druze pa nemoj uzimati interne preko stele i nece biti problema.
Da 12 mjeseci si nesposoban za bilo sta, da bilo kakvu komercijalnu vrijednost doneses firmi. Osim ako firma nije prevarantska pa te uvali klijentu, naplati i onda kad naplati ubrzo nakon toga i izgubi tog klijenta.

A ta prica o steli to zajebi to smo vec ustanovili da ne pije vode. I da, intern moze sampanjac otvoriti ako dobije praksu da je placena 500KM, neko dobro proslavi. Zasto? Zato sto ne prosjecan intern ne spada u ove pacijente i geekove koji kao takvi mogu dobiti praksu a da je placena vise, ali takve prakse imaju mozda 2 firme u SA. Zato prestanite sanjati i uhvatite se toga da uradite par projekata sami da imate sta dodati u CV.

A ti slobodno zavrsi fax i trazi kao intern 1500KM. Vidjet ces koliko ces "prilika" dobiti :izet: :izet:
Colgate

#258 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Colgate »

Puf wrote: 15/02/2022 09:02

Da 12 mjeseci si nesposoban za bilo sta, da bilo kakvu komercijalnu vrijednost doneses firmi. Osim ako firma nije prevarantska pa te uvali klijentu, naplati i onda kad naplati ubrzo nakon toga i izgubi tog klijenta.

A ta prica o steli to zajebi to smo vec ustanovili da ne pije vode. I da, intern moze sampanjac otvoriti ako dobije praksu da je placena 500KM, neko dobro proslavi. Zasto? Zato sto ne prosjecan intern ne spada u ove pacijente i geekove koji kao takvi mogu dobiti praksu a da je placena vise, ali takve prakse imaju mozda 2 firme u SA. Zato prestanite sanjati i uhvatite se toga da uradite par projekata sami da imate sta dodati u CV.

A ti slobodno zavrsi fax i trazi kao intern 1500KM. Vidjet ces koliko ces "prilika" dobiti :izet: :izet:
Nemam prijatelja koji je radio ispod 1400 pri zavrsetku faxa pa ti vidi imamo li komercijalnu vrijednost. Prevaranti ste vi koji dajete te prakse po 300KMa. Ja ti opet kazem nemojte uzimati interne preko stele pa ti nece trebati 12 mjeseci da ga osposobis. Ti ces mi pricati da li pije vode, sta je nego stela kad na praksu upadne neko ko na fakultetu ne moze pokazivace savladati a ne upadne decko sa 10 projekata.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#259 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Pitar sa Kariba »

Fakultet..... :oops:

Image
:D
morelSeLezat

#260 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by morelSeLezat »

Colgate wrote: 15/02/2022 10:12
Puf wrote: 15/02/2022 09:02

Nemam prijatelja koji je radio ispod 1400 pri zavrsetku faxa pa ti vidi imamo li komercijalnu vrijednost. Prevaranti ste vi koji dajete te prakse po 300KMa. Ja ti opet kazem nemojte uzimati interne preko stele pa ti nece trebati 12 mjeseci da ga osposobis. Ti ces mi pricati da li pije vode, sta je nego stela kad na praksu upadne neko ko na fakultetu ne moze pokazivace savladati a ne upadne decko sa 10 projekata.
Internship i junior pozicija nisu isto, ako moras poceti sa placenom praksom znaci da nemas dovoljno znanja da negdje nadjes juniorsku poziciju u vecini slucajeva. Za juniorsku poziciju, da, dosta firmi daje preko 1000KM
kabadahija30

#262 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by kabadahija30 »

Koliko se kreću plate native mobile developera ios i android. Pričam o medior i senior pozicijama. Primjetio sam da oglasi stoje jako dugo te da se ponavljaju par mjeseci ali firma ne nađe kandidata ili bude max 5 prijava. Barem što vidim na linkedin većina je sa nula aplikanata posebno za seniore. Junior oglase za mobile ni ne vidim. Može neki raspon plata, šta očekivati za tu poziciju. Za razliku od weba poslova je manje ali vidim da je po oglasu kod web pozicija 10-20-30 prijavljenih.
Last edited by kabadahija30 on 16/02/2022 00:42, edited 1 time in total.
kabadahija30

#263 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by kabadahija30 »

Ima jako dobrih juniora i uvijek ih je bilo. Te firma podcjeni i oni poslije tih godinu obično odu za bolju platu u drugu firmu ili pak mjenjaju jer im je bitan naziv firme kao rejting gdje radi...
Guadalajara

#264 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Guadalajara »

Averus wrote: 15/02/2022 15:53 Svaka ćas isto kounas

https://www.euronews.com/next/2022/02/1 ... eir-bosses
Ženit se u Belgiju nema druge. :D
insajderica

#266 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by insajderica »

kabadahija30 wrote: 15/02/2022 23:01 Koliko se kreću plate native mobile developera ios i android. Pričam o medior i senior pozicijama. Primjetio sam da oglasi stoje jako dugo te da se ponavljaju par mjeseci ali firma ne nađe kandidata ili bude max 5 prijava. Barem što vidim na linkedin većina je sa nula aplikanata posebno za seniore. Junior oglase za mobile ni ne vidim. Može neki raspon plata, šta očekivati za tu poziciju. Za razliku od weba poslova je manje ali vidim da je po oglasu kod web pozicija 10-20-30 prijavljenih.
u boljim firmama simfoni, mop, mistral minimum 3000 pa do 5000
Johnny_x

#267 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Johnny_x »

Je li moze neko objasniti sta znace ove sankcije Microsofta prema Prointeru, da li Prointer smije koristi Windows, Visual Studio, Azure, Teams i ostale Microsoft proizvode, da li se smije oglasavati na Linkedinu i sl? Posto vidim oglas da traze C# developera, pretpostavljam da je to dosta Microsoftovi alata ukljuceno, da li ce oni sad smjeti nastaviti koristit ove alate? Niko nije obavezan koristit Microsoft alate, i za svaki od njih postoji alternativa, ali ako im je buisness model bio baziran na njihovim tehnologijjama, da li im to moze uticati na poslovanje?
nekome

#268 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by nekome »

sam si odgovorio sebi... predstava za javnost...
mahi

#269 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by mahi »

insajderica wrote: 17/02/2022 21:46
kabadahija30 wrote: 15/02/2022 23:01 Koliko se kreću plate native mobile developera ios i android. Pričam o medior i senior pozicijama. Primjetio sam da oglasi stoje jako dugo te da se ponavljaju par mjeseci ali firma ne nađe kandidata ili bude max 5 prijava. Barem što vidim na linkedin većina je sa nula aplikanata posebno za seniore. Junior oglase za mobile ni ne vidim. Može neki raspon plata, šta očekivati za tu poziciju. Za razliku od weba poslova je manje ali vidim da je po oglasu kod web pozicija 10-20-30 prijavljenih.
u boljim firmama simfoni, mop, mistral minimum 3000 pa do 5000
Gornja cifra ide vise, znam ih nekoliko po 5500 a vjerovatno ima onih koji imaju preko ovog.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#270 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by ajdamo »

Kemal Šanjta radio za Amazon i Facebook, vratio se u BiH zbog djece i širenja znanja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kemal-s ... /220211024
Dimu1927

#271 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Dimu1927 »

JAVNI KONKURS
za popunu radnih mjesta državnih službenika
u Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine
Radna mjesta:
01.Viši stručni saradnik – administrator baze podataka u Odsjeku za održavanje
sistema i podršku korisnicima IT Sistema u Središnjem uredu – Sektor za
informacionu tehnologiju – 1 (jedan) izvršilac
02.Stručni saradnik – za tehničku podršku u Odsjeku za podršku jedinstvenog sistema
u Središnjem uredu – Sektor za informacionu tehnologiju – 1 (jedan) izvršilac

plate

01 - 1354

02 - 1285
pinkman

#272 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by pinkman »

Dimu1927 wrote: 22/02/2022 14:28 JAVNI KONKURS
za popunu radnih mjesta državnih službenika
u Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine
Radna mjesta:
01.Viši stručni saradnik – administrator baze podataka u Odsjeku za održavanje
sistema i podršku korisnicima IT Sistema u Središnjem uredu – Sektor za
informacionu tehnologiju – 1 (jedan) izvršilac
02.Stručni saradnik – za tehničku podršku u Odsjeku za podršku jedinstvenog sistema
u Središnjem uredu – Sektor za informacionu tehnologiju – 1 (jedan) izvršilac

plate

01 - 1354

02 - 1285
Nema sanse da nadju vrhunskog strucnjaka za taj novac. To je bas malo.

Jos treba polagati drzavni ispit :lol: :D
Dimu1927

#273 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Dimu1927 »

tako je nazalost, da po 1000 dodaju mozda bi se neko i upecao, a sa tom platom vec idu u direktorski nivo... pomocnik direktora na federalnom nivou ima oko 1800-1900 ...

p.s. ne treba polagati nista naknadno, drzavni ispit ili, ovo je federalni nivo

Za poziciju 01:
- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koji se
vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bonjskog sistema studiranja,
elektrotehnički, prirodno - matematički, mašinski ili ekonomski fakultet
- najmanje 2 (dvije) godina radnog staža
Za poziciju 02.
- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ili drugog ili trećeg
ciklusa Bonjskog sistema studiranja, elektrotehnički, prirodno - matematički, mašinski ili
ekonomski fakultet
- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža
invincible1921

#274 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by invincible1921 »

Kod nasa raja zivi u zabludama da svaki slater u opstini ima platu ministra...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#275 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Pitar sa Kariba »

:oops:
Image
Povlacite pare! :mrgreen:
Post Reply