Hajd super kad neko zagrije stolicu pa mu se isplati, Ja poceo pisati za Front-End pa kontao kasnije Back End pa preci na design i software, ali slabo zainteresovanih pa odustao, sto da trosim svoje vrijeme uzalud.SmokingMan wrote:
Ja cu nastaviti uskoro,prvo moram pregledati tonu materijala,pa zapisivati što mi je potrebno.Vidim da moj prijatelj u Austriji ima velikih benificija od C#,isplatio mu se pravo.
IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
-
Cookie85
#101 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
- yamakashii
#102 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Bilo koji general-purpose language poput C++, Jave, C#, Pythona, Javascript, to se uci i usavrsava minimalno 3-5 godina do 5-6h na dan. Pa ko voli neka izvoli. Takodjer treba znati da je u BiH diploma nekog IT orijentisanog faksa (it akademija nije faks) must requirement na vecini oglasa za posao.
-
Forsaken
#103 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
ne slazem se. jak github profil / stackoverflow profil > diplome ( a ujedno je i dokaz iskustva )yamakashii wrote:. Takodjer treba znati da je u BiH diploma nekog IT orijentisanog faksa (it akademija nije faks) must requirement na vecini oglasa za posao.
- mirsek
#104 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
A certifikati tipa freecodecamp, datacamp, codeacademy, udemy, coursera, ima li od toga koristi ?
- tuzlak1212
#105 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Ima od svega koristi, samo je beskorisno studirat RI na ETFmirsek wrote:A certifikati tipa freecodecamp, datacamp, codeacademy, udemy, coursera, ima li od toga koristi ?
- mirsek
#106 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Ma zanima me da li je i koliko to relevantno za praksu ili junior poziciju, znam da je malo relevantno za mid level i senior pozicije.tuzlak1212 wrote:Ima od svega koristi, samo je beskorisno studirat RI na ETFmirsek wrote:A certifikati tipa freecodecamp, datacamp, codeacademy, udemy, coursera, ima li od toga koristi ?![]()
- tuzlak1212
#107 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Ma bitno ti je znanje samo, ništa višemirsek wrote:Ma zanima me da li je i koliko to relevantno za praksu ili junior poziciju, znam da je malo relevantno za mid level i senior pozicije.tuzlak1212 wrote:Ima od svega koristi, samo je beskorisno studirat RI na ETFmirsek wrote:A certifikati tipa freecodecamp, datacamp, codeacademy, udemy, coursera, ima li od toga koristi ?![]()
Pogotovo u webu
Najčešće ti firma dadne projekat da ga kod kuće uradiš a onda da im objasniš nešto od koda da vide kako razmišljaš i tu će zaključit jesil za njih i ako jesi za kojeg si posla
A ti online certifikati, možeš nako stavit možda u CV al niko te neće za to ništa pitati, jedino možeš dat dojam da ti je stalo da učiš što je svakako dobro ili ne dati nikakav dojam.
- mirsek
#108 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Ako te pozovu na intervju zbog certifikata ili izmedju 2 prilicno jednaka kandidata nekoga izaberu jer je imao te i te certifikate po meni su se ti certifikati isplatili.tuzlak1212 wrote: Pogotovo u webu
Najčešće ti firma dadne projekat da ga kod kuće uradiš a onda da im objasniš nešto od koda da vide kako razmišljaš i tu će zaključit jesil za njih i ako jesi za kojeg si posla![]()
A ti online certifikati, možeš nako stavit možda u CV al niko te neće za to ništa pitati, jedino možeš dat dojam da ti je stalo da učiš što je svakako dobro ili ne dati nikakav dojam.
- tuzlak1212
#109 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
To se neće desiti, ako pokažu isto znanje, obojica će biti zaposleni. Neće to biti presudno, diploma sa fakulteta ne igra takvu ulogu kamoli certifikat online kursa koji svako, al bukvalno svako može završit samo ako hoće i nije mjerilo i pokazatelj apsolutno ničeg realnog.mirsek wrote:Ako te pozovu na intervju zbog certifikata ili izmedju 2 prilicno jednaka kandidata nekoga izaberu jer je imao te i te certifikate po meni su se ti certifikati isplatili.tuzlak1212 wrote: Pogotovo u webu
Najčešće ti firma dadne projekat da ga kod kuće uradiš a onda da im objasniš nešto od koda da vide kako razmišljaš i tu će zaključit jesil za njih i ako jesi za kojeg si posla![]()
- mirsek
#110 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Pa i skoro svaki fakultet moze svako zavrsiti ako hoce i dovoljno je uporantuzlak1212 wrote:To se neće desiti, ako pokažu isto znanje, obojica će biti zaposleni. Neće to biti presudno, diploma sa fakulteta ne igra takvu ulogu kamoli certifikat online kursa koji svako, al bukvalno svako može završit samo ako hoće i nije mjerilo i pokazatelj apsolutno ničeg realnog.mirsek wrote:Ako te pozovu na intervju zbog certifikata ili izmedju 2 prilicno jednaka kandidata nekoga izaberu jer je imao te i te certifikate po meni su se ti certifikati isplatili.tuzlak1212 wrote: Pogotovo u webu
- SmokingMan
#111 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Vidim da nema posebnog topica za administration/networking,al nema veze...
Morel mi neko pomoći sa pronalaženjima tutsa za Windows server administration 2016 (exam 98-365),trebaju mi noviji kursevi zbog nekih novih tričarija.Imam technical review u .pdf.u,ali mi je jednostavnije učiti putem videa.
Morel mi neko pomoći sa pronalaženjima tutsa za Windows server administration 2016 (exam 98-365),trebaju mi noviji kursevi zbog nekih novih tričarija.Imam technical review u .pdf.u,ali mi je jednostavnije učiti putem videa.
-
Cookie85
#112 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Ja ti imamSmokingMan wrote:Vidim da nema posebnog topica za administration/networking,al nema veze...![]()
https://www.udemy.com/mta-windows-serve ... damentals/
https://www.udemy.com/windows-server-20 ... ss-2-in-1/
Ako budes zainteresovan, mogu ti upload-ovati.
-
Cookie85
- pirmin
#114 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Kakvo je stanje kod nas sa Pythonom 2 i 3?
Ima li primjene?
Ima li primjene?
- SmokingMan
#115 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
More ovaj prvi.Cookie85 wrote:Ja ti imamSmokingMan wrote:Vidim da nema posebnog topica za administration/networking,al nema veze...![]()
https://www.udemy.com/mta-windows-serve ... damentals/
https://www.udemy.com/windows-server-20 ... ss-2-in-1/
Ako budes zainteresovan, mogu ti upload-ovati.
Dovoljno mi je da se upoznam sa osnovnim funkcijama i komandama,a onda dalje mogu nastaviti po svom redoslijedu.
- pirmin
#116 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Imam priliku za kurs, Web Developer-Fullstack.
Je li moguce prisvojiti HTML/CSS, PHP, JavaScript, SQL databases...bez ozbiljnijeg predznanja za 6 mjeseci?
Je li moguce prisvojiti HTML/CSS, PHP, JavaScript, SQL databases...bez ozbiljnijeg predznanja za 6 mjeseci?
-
Guadalajara
- pirmin
#118 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
FreeCodeCamp, Project Euler, SoloLearn, YT tutorials ... toliko je mogucnosti za ucenje, tesko se fokusirati na jednu.
- tuzlak1212
#119 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
tutorialspoint.com je dobar
w3school nije po dobrim znakom od iskusnijih programera...
Mozilla developer networks- MND Web Docs je jako dobar ali koliko sam ja primjetio ovdje je sve na JS frameworcima bazirano, što nije loše samo eto da se naglasi
Pratiti MDN, tutorialspoint i nać na torrentu za džaba određeni kurs udemya šta se hoće učiti... Ovo troje ukombinovat trebalo bi biti dobro
Nemojte plaćat udemy, pogotovo prije zaposlenja jer može se desit da vas ta tehnologija ne interesuje a da i ne znate... Kad se zaposlite dobit će te od firme udemy acc za šta god vam treba
w3school nije po dobrim znakom od iskusnijih programera...
Mozilla developer networks- MND Web Docs je jako dobar ali koliko sam ja primjetio ovdje je sve na JS frameworcima bazirano, što nije loše samo eto da se naglasi
Pratiti MDN, tutorialspoint i nać na torrentu za džaba određeni kurs udemya šta se hoće učiti... Ovo troje ukombinovat trebalo bi biti dobro
Nemojte plaćat udemy, pogotovo prije zaposlenja jer može se desit da vas ta tehnologija ne interesuje a da i ne znate... Kad se zaposlite dobit će te od firme udemy acc za šta god vam treba
-
Guadalajara
#120 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
pirmin wrote:FreeCodeCamp, Project Euler, SoloLearn, YT tutorials ... toliko je mogucnosti za ucenje, tesko se fokusirati na jednu.
Web Programiranje I
- HTML; uredjivanje teksta; liste; umetanje grafike; boje; linkovi; okviri; forme,
- CSS stilovi; selektori i deklaracija; klase; vanjski stilski uzorak; unutarnji stilski uzorak,
- CSS svojstva; pseudo klase i pseudo elementi,
- XML; ciljevi XML-a; elementi i atributi; sintaksa XML-a,
- Ugnježdeni tagovi u XML-u; prostori za nazive,
- DTD šema; XML šema; XSL jezika za definisanje stila,
- JavaScript; metodi i funkcije; prozori u JavaScriptu; događaji u JaviScriptu,
- DOM; AJAX,
- JQuery biblioteke funkcija; JQuery dodaci (eng. plugins); upotreba JQuery dodataka u web razvoju,
- Uvod u Angular.JS,
- Bootstrap.
Web Programiranje II
- Osnove PHP; kreiranje PHP skripti; skalarne vrijednosti,
- Napredni PHP programi; PHP i My SQL,
- Node.js; Npm; Asihrono programiranje,
- React framework
- Git i GitHub,
- Web servisi SOAP i REST modeli; WSDL; pisanje web servisa,
- MongoDB; Mongoose,
- Express; Socket.IO,
- Angular.JS,
- JWT Autentifikacija.
Baze podataka
- Relacioni model podataka; formalizmi relacionog modela; relaciona algebra; relacioni račun,
- Relacioni upitni jezici; upitni jezik SQL; pogledi; standardi SQL-a,
- Logicke zavisnosti; funkcionalne zavisnosti; višeznačne zavisnosti; normalne forme NF; prva NF,
- Druga normalna forma; treca normalna forma; ostale normalne forme; Boyce-Coddova normalna forma,
- Četvrta normalna forma; peta normalna forma,
- Strukture i algoritmi; sekvencijalna reprezentacija,
- Direktna organizacija,
- Indeksna reprezentacija; mrežna reprezentacija,
- Upravljanje transakcijama,
- Integritet podataka; trasankcije i integritet; protokoli zaključavanja,
- Logički lokoti; fizički lokoti; distribuirane baze podataka.
Programiranje I
- Osnove programiranja,
- Tipovi podataka,
- Kontrolne strukture,
- Nizovi,
- Funkcije,
- Rad sa fajlovima,
- Rekurzija,
- Osnove objektno orijentisanog programiranja (OOP),
- Osnovne strukture podataka.
Programiranje II
- Strukture i klase,
- Konstruktori,
- Preklapanje operatora,
- Dinamička alokacija memorije,
- Odvojeno kompajliranje,
- Nasljeđivanje,
- Polimorfizam,
- Generički tipovi podataka,
- Izuzeci,
- Standardna biblioteka,
- Napredne tehnike.
Strukture podataka i algoritmi
- Uvod u algoritme; analiza algoritama; složenost i ocjena složenosti algoritama; asimptotske notacije,
- Pojam struktura podataka; vrste struktura podataka; linearne i razgranate strukture,
- Linarne strukture podataka; niz i vektor; stek i red; implementacije; jednostruko i dvostruko povezane liste;
statička implementacija; dinamička implementacija; sekvence i njihova implementacija,
- Razgranate strukture podataka; stabla i grafovi; binarna stabla; statička implementacija; dinamička
implementacija; primjene stabala; binarno stablo pretrage; gomila (heap); sortiranje zasnovano na gomili (heap
sort); heširanje, heš tabele,
- Klasični sekvencijalni algoritmi za sortiranje (bubble sort, selection sort, insertion sort, shell sort, quick sort,
radix sort, vanjsko sortiranje),
- Algoritmi za pretraživanje (sekvencijalno pretraživanje, binarno pretraživanje, pretraživanje pomoću binarnog
stabla, vanjsko pretraživanje, interpolaciono pretraživanje, Fibonnacievo pretraživanje).
- Algoritmi na grafovima, pretraživanje po dubini (DFS), pretraživanje po širini (BFS), algoritmi za određivanje
najkraćeg puta (Dijkstrin i Floydov algoritam), algoritmi za određivanje minimalno povezujućeg stabla
(Primov i Kruskalov algoritam),
- Ford-Fulkersonov algoritam za određivanje maksimalnog porotoka i primjene
- yamakashii
#121 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Je li ovo syllabus sa sarajevskog ETF-a ili PMF-a ? 
-
Guadalajara
#122 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Da sa PMFa oni imaju plan i program za Web Development. Njihov silabus.yamakashii wrote:Je li ovo syllabus sa sarajevskog ETF-a ili PMF-a ?
- pirmin
#123 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Da slucajno Ismar Basanovic i Ernad Husremovic ne posjecuju ovaj forum?
Vidim da su dio Visual Studio Code - ekipe pa da nam malo opisu svoje utiske.
Vidim da su dio Visual Studio Code - ekipe pa da nam malo opisu svoje utiske.
-
Cookie85
- Euphoria
#125 Re: IT klixovci ujedinimo se u širenju znanja
Mogu li pitati koji je kurs?pirmin wrote:Imam priliku za kurs, Web Developer-Fullstack.
Ja sam isla prosle godine, pored toga smo jos ucili i asp.net i agilne metodologije, angular, malo jquerry i sl....za 6 mjeseci ubitačnog rada od 40ak ljudi, pola odustalo, 15ak do kraja islo, samo 5 polozilo. Zaposlila se, kratko i to je to. Svega znas pomalo, nista kako treba i dovoljno da radis.
Doduse, ja sam se zaposlila u firmi koja nam je radila edukaciju. Nisam nakon toga nigdje pokusavala aplicirati kao junior.
A kad sam se zaposlila radila sam u Javi